Jump to content

Pletilja

Član foruma
  • Posts

    2,157
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by Pletilja

  1. Da rezimiramo slucaj: cela ova halabuka oko rezolucije je dreka da se Srbi ne dosete da je Kosovo, konacno, pusteno niz vodu., ovaj put i legalno i legitimno, de jure i de facto. Da nekome slucajno ne padne na pamet da je, formalno, ucinjena izdaja, evo nama branitelja srpske casti i vaskolikog naroda, novovekovne apoteoze kosovskog boja, reinkarnacije cara Lazara i carstva nebeskog. Kad 25 godina jasete na prici o "srcu Srbije" morate da smislite nesto gromopucateljno, apokalipticno, da pokrijete apsolutnu tisinu  nakon sto je to "srce Sebije" proglaseno mrtvim nacisto. Cista zamena teza, nemamo izdajnika, imamo viteza koji gine za svoj narod. Amin. 

    I ovo ce da mu prodje kao i sve ostalo.Moze mu se. 

     

     

  2. On 5/20/2024 at 2:52 PM, Mama_mia said:

    Postoje dva razloga da ne priznajem bojkot. Prvi je zato sto ga ne razumem, tj. niko nikada nije dovoljno dobro objasnio taj stav. A drugi razlog je da aktuelni tj. najnoviji Bojkot ne bih nikada prihvatila ako mi u njemu pripomaze neko kao koalicija NADA sa Kostunicom. To je moje obrazlozenje.

     

    Sa druge strane uvek bih svojim glasom pomogla nekom kao sto je Pavle Grbovic, a on misli da: 

    " Ili ćemo naneti prve poraze SNS-u ili ćemo ostati kod kuće"

     

    ...bez obzira koliko se ovo cini naivnim ipak ima nekog smisla dok bojkot ne izgleda nista manje naivno ali nema ni nekog veceg smisla (ukoliko taj smisao zagovornici bojkota ne artikulisu)

     

    Ne znam sta cu da uradim 2 Juna osim da cu nesto da uradim, sigurno necu ostati kod kuce. Ima dovoljno vremena da prelomim: 1. Cica Glisha 2. Fuck you 3. Da pocepam listic demonstrativno.3. Da pljunem kontrolore 4 Da krenem peske za Mongoliju.....?

  3. Ja sam snimila ove fotografije juce, u centru mog rodnog grada. U vreme austrougarske vlasti, u nasem Banatu  podizane su aleje  platana, dudova i  lipa ne samo u gradskim sredinama vec im u seoskim, tragovi mogu da se pronadju i danas, ogromna stabla, bogatih krosnji i debele hladovine. 

    Fotogrfije su snimljene u najuzem centru grada, drvored je star koliko i zgrade, cca 40 godina,  od ljudi koji zive u ovim zgradama cula sam da je opravdanje za ovako bezumnu secu platana bilo to da grane padaju i nanose veliku stetu automobilima parkiranim ispod njih. Pa su problem resili ovako:

    RNWSsFN.jpeg

    I ovako:

    IR5NAOx.jpeg

     

    Razumem da se u uslovima elementranih nepogoda kao sto su oluje desavaju nesrece pa drvo ili velika grana padne u ubije nekog, srusi krov, polomi ogradu ali da je prevencija svih tih desavanja OVO - ne razumem. Zar nije jednostavnije i razumnije obici te drvorede, proceniti mogucu stetu, otseci po neku granu i ostaviti drvo da zivi i pruza ljudima svu blagodet bujne vegetacije? Ovo je zlocin i ne mogu da opisem koliko mim je zao ovih divnih zivih bica pod cijim  krosnjama sam odrastala i ja i moja deca. U grudima mi je i danas, 24 h nakon susreta, vrisak i samo je pitanje dana kada cu da ga pustim jer ovo ovde vise nije za ljude...

     

    • Like 3
  4. On 5/17/2024 at 7:41 PM, Stiletto said:

    https://n1info.rs/vesti/sudar-vozova-u-podzemnom-tunelu-kod-vukovog-spomenika/

     

    Nazdravlje. Samo da nema teže povređenih, u ovakvim situacijama ume da bude gadno.

    Sreca je da nije  bilo mnogo putnika, u jutarnjim casovima bude mnogo pancevaca koji rade u Bg, studenata, ucenika....mi, vrscani, volimo da putujemo tim vozom za PA i Bg, jeftinije od autobusa i ne staje kod svake bandere kao autobus, steta, ne verujem da cu ikad vise sesti u taj voz.....

  5. Duva već n-ti dan, pa da se podsetimo ove sjajne opservacije o Banatskom vetru poznatijem kao ova nenormalna košava.

    Nebojša od Zrenjanina:

     

    Kad "mi neko kaže "vetar u kosi a ti dodaš gas! " ja se aVtomatski distanciram od tih osoba! Brataš ja sam iz Banata, ovde je vetar počeo da duva kad je zemlja bila užarena lopta i nije prestao do danas. Pogotovo mi je drag zimi kad na minus šurnaist prođe kroz kosti ponese jetru, jedno plućno krilo, depilira te kompletno i ubije prva tri sloja ćelija na koži. Ovde duva iz zidova bre, ovde kad otpušiš čep od kade opizdi te promaja ! A kad malko podivlja ondaK svi idemo u istom pravcu, i ptice i najlon kese i babe, deca, kere, biciklisti, ko 'oće i ko mora . Donese nam pesak iz Sahare pa svi budemo žuti, ujutro kad ustanem od komšija pomislim da su pokemoni ili da nas je napao Japan . Donese nam grip iz Konga, Milisava iz Stepojevca i tri padobranca sa Novog Zelanda. Pa kad ti uđe u uvo a izađe na levu patiku, tada svi imamo afro frizure. Imaš frizuru kao da si izgubio opkladu pa moraš takav kroz grad tri dana !

    Dakle, jebo te vetar u kosi, kupi fen!

     

    • Like 2
    • Ha-ha 8
  6. 2 hours ago, Eddard said:


    Ne može skočni zglob da otekne do kolena, gravitacija je neumoljiva. Jel Vam neko pošteno pogledao i koleno? I jel Vam urađen rentgen? Zašto gips?

    Sorry, preterala sam, ponelo me😌 Bilo je gadno, oteklo, ne bas do olena, dg - istegljeni ligamenti, prepisano nesto da splasne i mirovanje. Kako da mirujem sa 5 menadzer nad glavom i 18 saradnika na terenu, mora da se radi. A taj gips, nesto sivo, verovatno robne rezerve, celu noc se nije osusio, probala i sa fenom, skinula. Posle mi je sin pretio da ce ligamente da mi namotavaju na klupko, pogresio, skljoca zglobic ali radi i posle 20 + godina. Jako  sam srecna, oko mene sve vestacka kolena, kukovi, diskovi, ja - nista, tu i tamo neka stabilna frakturica, diskus hernijica, odradim sta mi kazu ( pola bacim u vodu) i idem dalje...

  7. Posekli nam drvored starih lipa u cvetu - gledam, ne verujem, upadnem u shaht koji je, umesto poklopca, imao neki lim a ja to, onako zapanjena, nisam videla. Spasla me velika zenska torba pa nisam upala do kraja, samo sam se ugruvala. Posle sam upala u rupu kod samoposluge, neka maglustina se spustila, ulicno osvetljenje jedva da se vidi i upadnem u rupu, rashrafi mi se skocni zglob na levoj nozi, otekne do kolena, poplavi, gips, nece da se osusi, trese me groznica, uzmem noz za zaledjeno meso, isecem gips, stavim elastican povez i otskakucem na posao.....petni trn, 2 godine pakla, ortoped, gledamo zajedno na snimku taj rog na peti, kaze doca "Ako ste ovo trpeli 2 godine, ne treba vam anestezija za bocu'....direktno u petu, na zivo..

    Ja sam jezivo hrabra dok sam u hitnoj, kabinetu, ordinaciji, mogu da me seckaju na zivo, nikog ne bih odala majke mi. Ali, brate, kad dodjem kuci, zarozam se od svog tog nasilja nad telom mi, placem, osecam se bedno i jadno, trauma do seledeceg smandrljavanja.....onda opet, zena hajduk....

    • Love 1
  8. Politika je tehnologija, Manojlovic mi deluje kao najverziraniji u tom smislu, prosao je, sigurna sam, mnogo seminara i njegov aktivizam mi je ulivao nadu da on tu tehnologiju poznaje. Ovi ostali, koliko god da su u pravu, cist amaterizam i improvizacija. Ovo Vucicevo zamesateljstvo moze samo drzavni udar ulice  da razresi, ovo je pretvoreno u grotesku, jednu ogromnu gadost koja je pokazatelj koliko je sve u ovoj zemlji razvaljeno. Racunam u te razvaline i zdrav razum gradjana.

    • Like 6
  9. 53 minutes ago, Div said:

    Jutros sam išao na kliniku radi kontrole, izlazim iz taksija, iz torbice mi ispadnu naočare , sagnem se dohvatim ih i požurim da se uspravim, pritom udarim u ivicu vrata taksija, na santimetar iznad leve obtve. Srećom, nisam bio nešto žustar pa nisam ni modricu zaradio samo crvenu liniju ogrebotinu, bez krvi. 
    Prvo mi je na pamet pala Mama-mia. Srećom jeftino sam prošao, Popodne mi iste naočare ispadnu iz iste torbice na pešačkom prelazu kod TC Stadion, Stajao sam na pešačkom ostrvu i gledao hoće li ih neki auto pregaziti. Srećom, prošao je autobusi 5-6 auta, naočare stoje u komadu, evi i sada kuckam gledajući kroz njih.

    Kod Kineza imate etuie za naocare za 150 - 180- dinara, cvrste, lepo dizajnirane, ako i ispadnu iz torbice, nista se nece dogoditi a stakla u okvirima se nece grebati, masstit....ja sam se snabdela za male pare, da ne spomimjem da su ove 2 divotice od naocara za sunce kupljene na buvljaku za 100 dinara...

    moaJP6n.jpeg

     

     

    • Like 1
  10. 18 hours ago, McLeod said:

    Ovo je stvarno smejurija iskreno.

     

    Da li je moguce da nisu mogli da provere koga stavljaju na listu?

    Moguce. U to sam se uverila 17 Dec 023 oko 16.30 h kada sam izbornom stabu SPN vrisnula u lice da im SNS razbija izbore. Nisu se pomerili iz prostorija DS, sledeca 3 meseca me niko od njih, a svi me znaju privatno i imali su i moj br telefona, da me pita kako SNS radi, sta sam videla, zasto sam jednog od kontrolora SPN sa mog izbornog mesta javno optuzila da je "spavac" radikala, nista. Moja jedina satisfakcija za sav trud, stres tog 17 Dec je sto sam bila u prilici, nedavno, da im jasno i glasno i pred svedocima kazem da nikada vise, dok sam ziva, DS&comp nece dobiti moj glas. 

    Nistye vi, braco i sestre, dovoljno gladni, unizeni i ponizeni da bi vam sloboda, pravda, cast - ista znacili. 

    Vi ste - skuvane zabe. Koje jos uvek krekecu u Vucicevoj bari. 

     

    • Like 5
  11. Dame iz moje porodice su volele cilibar. Ostalo mi je perli razlicitih velicina pa sam, pre cca 20 godina, resila da napravim nesto od svega toga. Jedna velika, okrugla perla starog cilibara, skoro crnog, imala je koncic u sredini i moral sam prvo to da izvadim da bih mogla da je nanizem gde treba. Nisam imala heklicu potrebne velicine, sve su bile malo deblje od otvora na perli , ja nestrpljiva da nastavim posao, gurnem malo jace, heklica sklizne sa perle i probije mi dlan ruke u kojoj sam drzala perlu. Gledam i neverujem, heklica je ostala zaglavljena duboko u dlanu, krvi nema, cimnem malo, ne ide. Ne boli me ali je nestvarno, sta cu sad? Sakrijem ruku iza ledja, kucnem na vrata sobe u kojoj mi je sin, student medicine, promucam da imam problem, polako mu pokazem ruku sa heklicom....zavrsili smo u hitnoj pa kod dezurnog ortopeda, bila je noc, doktoru se smraci lice, preko ramena dobaci medicinskoj sestri "Sestro, donesite mi sekiricu...". Srecom, doca je bio duhovit covek, relaksirao je ekstremno glupu situaciju, cimnuo onu heklicu i u 2 poteza je izvadio. 

    Moje 2 dece, tokom odrastanja, nije zajedno imalo toliko blesavih povreda koliko ja, njihova mama. Dobro me i trpe ovakvu, blesavu. 

  12. 24 minutes ago, Constantin said:

     

    Meni se više svidja St.Protić i pre bih da on bude "savest Srbije"....Ono što je Vesna Pešić uradila u Odboru i ovo što radi Sonja Biserko je Bog i šeširdžija........Povod je bila njena izjava, ili bilo čija da je....zamisli provokacija ili šta već, Si Djinpinga koji je došao na godišnjicu bombardovanja kineske ambasade....provocira NATO, a uredno su se izvinili. To je izvesna količina licemerja koja nije svarljiva.

    Kako se vari 30 medjudrzavnih ugovora na kojima se mastilo jos nije osusilo? Sta zanci "Zajednica Srbije i Kine", 80 milijardi necega BDP i 18.000 milijardi istog tog na strani Kine? Kad je parlament odlucivao o sklapanju takvih ugovora i dogovora? Mozda - referendum? Ipak se radi o strateskoj orijentaciji drzave koje moze da se tice nekoliko buducih generacija. I o tome odlucuje 1 covek? Koji svake 2 godine promeni sponzora svoje politike? Nemacka, Amerika, Ruisja, Kina...ovi poslenji, uz duzno postovanje te velike kulture, samlece nas kao plevu. Nece imati sta ni da se ispljune. 

    • Like 2
    • Thanks 1
  13. Da l je to Sheshelj hteo da nas utrapi Belorusiji/Rusiji? 

    Eto, AV nas utrapio Kinezima. Prodao nas djuture.sa decom i unucima. Milosevic nije shvatio znacaj pada Berlinskog zida pa smo imali ratove a od ove prodaje cemo da pocrkamo. Ako. Rugali smo se Hrvatima da su becki konjusari. Sta cemo mi da budemo Kinezima s obzirom da se oni voze letecim automobilima? 

    Sto se tice Sonje Biserko, ako se ne varam, njen NGO je sakupio najobimniju dokumentaciju o stradanju Srba na Kosovu tako da je ja ne bih etiketirala kao otpadnika, Naprotiv. Uradila je ono sto drzava nije. Sto u dokumentaciji ima i cinjenica o srpskim zlocinima na Kosovu, sta da vam radim, istina pre svega. Kladim se da nikad niste culi da je 5 nasih policajaca (Zrenjaninska ekipa i 1 pancevac) poginula od srpske tenkovske granate na Kosovu? A ja to znam iz prve ruke, bio nam je prijatelj, bila sam mu na sahrani. Hocete da vam pricam u kakvom su mu stanju bili otac i majka? Jedinac, akademac, lep, ozenjen, 2 mala sina....jer su srpski generali vezbali ratovanje. Ako Kina zarati na Pacifiku ili Tajvanu, rado bi im utrapila ove nase bede od oficira i generala, nek im se nadju.

    • Like 4
  14. 4 hours ago, Koca Popovic said:

    Vidis draga @Pletilja kako si se za kratko vrijeme promijenila. Da ti pomognem ja sam mojima vec rekao da me sahrane ovdje. Da objasnim. Bas me briga dje ce me smjestiti. Ali ovdje mi niko nece rusiti spomenik. A i djeca (a mozda i unuci) nece imati problem da neki put " naidju" do roditelja, babe i dede. Zato glavu gore i u napad. Obilazi (ako mozes finansijski) koga god mozes. Kad zanemocas ostaju samo sjecanja. Sto vise sakupis lijepih sjecanja starost ce ti biti ljepsa. Ovo nisam negdje procitao nego mi je u trentku doslo. Puno pozdrava sa sjevera.

    Rusena su carstva a nece groblja. Poslednja sam koja odrzava grobove, mamini su jako dugo u ovom kraju, tata je na zemunskom groblju, htela sam da njegovu urnu donesem ovde da mi budu na jednom mestu, procedura je komplikovana, komisija  u Zemunu za preuzimanje urne (to racunaju kao exhumaciju) pa komisija ovde da se polozi urna, digla sam ruke od svega toga) ali nije u tome problem, zaborav nam ne gine vec posle 3, 4 generacije,

    Ne radi se o tome. Mrtvima je lako, ne pitaju se nizasta. Sta je sa zivima? Bila sam u nedelju na rucku kod prijatelja, okruzili su me mladi, vrsnjaci moje dece, lep razgovor sve dok mi neko nije postavio pitanje o Srebrenici, trazeno je da se izjasnim, genocid ili ne. Pokusala sam da izvrdam jer je povod okupljanja veliki hriscanski praznik, ne, genocid ili ne? Pa sam im rekla sta mislim, da dogodio se genocid ali zasto pricamo o tome, zar oni, mladi, nemaju vaznijih tema, svi imaju malu decu, zar ih ne brine njihova buducnost, zar ne vide urusene institucije, zar ne shvataju da smo u vlasti jednog, potpuno nesposobnog coveka i koliko je to bolesno, neprimereno dobu, 21 veku? Zar ne misle da je to njihova odgovornost? Da, da, odgovorni su ali....daj da prvo vidimo sta cemo sa rezolucijom o Srebrenici....i vidim im u ocima da lazu, sebe. Da se boje istine, da su kukavice, da su potuceni do nogu, da su vec odabrali da naprave kompromise, da su se prodali na ovaj ili onaj nacin. Da nece da zive bez letovanja u Grckoj, polovnih nemackih automobila, namestaja iz Ikee...ukratko, nema tu rokera, buntovnika sa i bez razloga, sve sam folk i tehno, sve opsta mesta jer je u gomili lakse, sigurnije, smrdi ali, boze moj, nesto mora i da se podnese.

    To su deca koja su mi prolazila kroz kucu dok su odrastala. Znam da je njihov zivot tezi od onog koji smo ziveli mi, njihovi roditelji i zalila sam ih do juce. Danas, nakon onog uskrsnjeg rucka, ne zalim ih, prezirem ih, nije rezim AV kriv sto su mi deca morala da odu odavde, krivi su mi oni, njihovi vrsnjaci, njihovi bedni, kukavicki karakteri. I tako, nemam sta da dodam na ono anticko da svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje. A to se lepo videlo na doceku "brata" Sija. I na onom uskrsnjem rucku. Fuj!

     

     

    • Like 3
    • Thanks 3
    • Tuzno 1
  15. Gledam juce docek, cela vlada postrojena, brat Si krece da ih upoznaje a ja razmisljam ovako: kuku, sa jednim od najmocnijih ljudi na planeti rukuje se srpski shljam, od zla oca i jos gore majke....da li su ikad mogli i da pomisle da ce biti toliko vazni i mocni? i onda zamisljam brata Sija kako pere ruke  i psuje u sebi dan kad je odlucio da se bavi politikom...

    Elem, ako mene pitate, AV je juce ugasio svetlo u Srbiji...

    Ako ste propustili, pogledajte ovo, frisko je, od pre par sati, sve lepo objasnjeno.

    Sad smisljam plan kako decu da ubedim da me ne sahranjuju ovde, ne zelim ni mrtva ovde da budem, bilo gde, samo ne ovde, u ovaj glib, u ovoj rupi bez dna.

    • Like 1
    • Thanks 1
  16. Srce si @Selina, hvala ti....procitacu mada, po prirodi stvari, vec sam upala naglavacke u "drugu mladost", podetinjila sam nacisto ako znas na sta mislim, samo mi jos pelene fale...

    Elem, berem ja jasmin pre 5 dana, mirise kao da mu je zadnje, nesto mi probije patiku, carapu, palac na levom stopalu.....neka dascica na posljuncenoj stazi, dezinfikujem ja to (nije bilo ni kap krvi) kad, nakon 5 sati, otok, crvenilo, bol...na opstpj praksi dobijem recept za antibiotik i probiotik, ono protiv tetanusa,  uputstvo sta da radim sledeca. 2 dana.....u apoteci dam recepte, porucim jod i gazu, apotekarka kaze - da platim 1865 dinara. Kazem da sam joj dala 2 recepta, odgovara mi da je to sve tako ali da dr nije napisao da rc idu na teret osiguranja. Kako, molim? Tako lepo.

    Naravoucenije: kod lekara opsteprakse da se ide prljav, krezub, zarozan, sa nekim blagim krvoliptanjem, nekom zjapecom ranom, uznapredovalom malarijom.....pa ce lek, mozda, ici na teret Fonda. Hvala doci na komplimentu, evo dokaza da sam ja jedna dobro situirana penzionerka, mogu da platim cak i 1 kutiju antibiotika. Ili da umrem od tetanusa. 

     

     

     

     

  17. On 3/22/2022 at 5:05 PM, sasa965 said:

    Masivni srčani udar bez predhodnih znakova bolesti sa fatalnim završetkom.Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena.

    Jedna od metoda otkrivanja hroničnog zapaljenja srčanih arterija je kalcijum skor. On pokazuje kalcifikaciju vezivnotkivnih promena u zidu arterija.

    Izražava se brojčano od 0-10000 i više.

    U ovom ogledu su 10+ godina pratili sudbinu pacijenata kod kojih je rađen kalcijum skor.Našli su da je naprasna smrt skoro isključivo prisutna kod ljudi sa skorom od 100 i više .Kod onih sa skorom 0 skoro da i nije bilo 

    umiranja.

    Već nekoliko godina se pokušava da se kalcijum skor uvede kao zlatni standard za procenu stanja arterija srca.Procedura nije naročito skupa , u Njujorku je 2019 koštala oko 50 dolara.

    Ograničenje ove procedure je što nam pokazuje kako smo živeli u prošlost jer su uočene promene nepovratne.Odnosno ako se vide promene , promenom ishrane i načina života proces može da se uspori ili zaustavi.

     

    @sasa965 Sta je kalcijum skor? Pitam jer me kljukaju kalcijumom (u kombinaciji sa Mg i ZN) zbog osteopenije, diskus hernija, stabilne frakture VL2 prsljena. Jedan dr mi leci hronicni gastritis, drugi kicmu, treci srce i samo prepisuju lekove za svoj domen ne pitajuci da li koristim i druge lekove i kakva je interakcija medju njima. ....ne mogu da se saberem vec 2 godine, krvna slika mi se sva poremetila, secer na granici, holesterol divlja, trigliceridi takodje..dodje mi da sve lekove pobacam i.....odem u Mongoliju...

  18. 2 hours ago, shonke said:

     

    Ova dva slučaja pokazuju koliko su i društvo i institucije društva i države raspadnute.

    Ako u slučaju masakru iz Ribnikara možemo možda reći da ubica nije pokazivao znake da bi mogao biti agresivan na ovakav način (ajde neka bude jer nismo imali nikakva prethodna iskustva kao možda USA mada smo imali masovna ubistva u kojima su vinovnici bili odrasle osobe), u drugom slučaju ja ne vidim koja je državna institucija uradila jedan jedini potez ispravno u godinama pre masakra.

    Porodica ubice je u tom kraju bila poznata po tome da imaju oružje, da se ponašaju bahato, da imaju "veze" itd. Više puta su pokretani neki postupci i nikom ništa.

     

    Jutros je na NovaS gostovao gdin. Panić (na žalost, nisam video ime - otac dvoje mladih koji su ubijeni 4.5.) i rekao je u jednom trenutku - "ja se ne mirim sa tim da on dobije 20 godina". 

    To i ja mislim o obojici ubica: ja ne želim da neko od njih dvojice ikada ugleda bela dana. Ne zbog osvete, nego zbog prevencije novog dela.

    Slusala sam Panica jutros, ne mogu da zamislim sta mu je u dushi. Da sam, ne daj boze, na njegovom mestu, zivela bih za osvetu. Ubica ne bi ziveo dan duze od tih bednih 2 godine po ubijenoj glavi, da ne racunam ranjenene, ni dan duze. 

    Ono sto je zajednicko porodicama ubica to su privilegije koje su ugrabili za sebe i svoju decu. Sami su sebe postavili van zakona pa je red da im se po tom principu i sudi. Ja tako i toliko.

    I ne, nisam plakala od jutros gledajuci sva ta lica ubijene dece, cvilela sam i tu i tamo jauknula onako, iz stomaka. Sto necu docekati pravdu za mrtve. 

  19. On 4/20/2024 at 1:01 PM, Selina said:

    Ja sam samo odgovorila na tvoje romanticne predstave o toj JNA, ali ja nisam dete VOJNOG LICA pa tako imamo verovatno razlicite

    nostalgicne razloge da je za mene ta JNA od ceterespete  sviranje uz bubanj jer svi ti ( izuzimam ove navedene generale jer su

    oni samo 1% tog JNA korpusa) vrhovnici JNA bili  polupismeni komunisti, ali su zato debelo nagradjivani vilama i salonskim

    stanovima po Dedinju i opstini Stari grad, pa su imali ( i imaju ) svoju VMA, pa i svoje vojne penzije, pa profitiraju i deca i unuke

    koje su droplje, ali su unuke jednog Save Kovacevica (Irena Vujovic, ministarka ekologije, a od skole dva razreda i veliki odmor,

    ali je unuka Save Kovacevica)

     

    JNA je imao problem da je 70-80% genarala i admirala bilo srpskog porekla, ali ne i ljudi iz Srbije pa tako i mi deca iz Srbije

    imamo odredjeno misljenje o vonjim licima pa i njihovoj deci.

     

    I Franjo Tudjman je bio Titov general.

    Ja sam dete vojnog lica. Dodushe, rod konjica, ukinut 1959 pa nismo imli prilike da postanemo deo "crvene burzoazije". Jednom vojnik, uvek vojnik, tata je nastavio lepu karijeru kao profesor na vojnim akademijama, predavao je kartografiju, tih i miran, uredan, kravatu nije skidao ni kod kuce. Daleko od toga da su u JNA bili sve "polupismeni komunisti", nase vojne skole su bili od respekta ne samo u evropskim razmerama, bastinili su sjajnu tradiciju ratnih vojvoda i generala iz I Sv rata, srpskiog vojnika. Poznavala sam ih dobro, bar oficirski rang i verujte mi na rec, bila su to gospoda. Da su ziveli kao bubrreg u loju, jesu. Pripadali su 4 armiji u svetu i drzava nije stedela na njima. Verovatno je i to jedan od razloga sto se ta armija raspala devedesetih kao mehur od sapunice. Tata je to tesko podneo, dobio je dijabetes i umro 1997 - od muke. Kao sto i ja umirem natenane gledajuci ovu sramotu od srpske vojske danas.  

  20. Dejvid Van, Legenda o samoubistvu

     

    Rec je o 6 novela autobiografske proze, dobro osmisljene kompozicije, cistog jezika, destilovane misli,  mnogo toga ostaje izmedju redova i trazi odgovor citaoca uvucenog u divlju lepotu Aljaske i tragediju oca i sina. 

    Zoran Penevski, kratak pogovor:

    " ....Samoubustvo je odustajanje od samodefinisanja, Otuda samoubistvo postaje teret definisanja koji se prebacuje drugima. A svako prebacivanje tereta ozivljava samoubicu, sto znaci da je samoubistvo  smrt koja se ponavlja."

    I tako, mozda je zivot zlatnih ribica u akvarijumu neuporedivo lagodniji nego moj, zivot ljudskog bica,  gledano sa strane, razlika se, zapravo, i ne primecuje, radjamo se, zivimo i umiremo. Ono izmedju je - slucaj. O tome Van pise. I to - bas dobro.

     

     

  21. 8 hours ago, Mama_mia said:

    Jedva sam pronasla to o cemu pricamo i to na sasvim drugoj temi. Dakle ovako je bilo:

     

     

    a ja odgovorila ovako:

     

     

    No Savo danas odgovorio u svojstvu `apoliticnog lidera koji se ne bavi politikom vec izlaskom na izbore` ....o tome se radilo @Pletilja

    a nije se radilo o tome da li je zavrsio ovu ili onu skolu

    Uf....!

    Nisam ni mama ni baba Savi Manojlovicu pa ne mogu da govorim u njegovo ime, znam samo da je pomenuto istrazivanje koje je radio pokret Kreni/Promeni u kojem su postavljena pitanja   kako pokret treba dalje da se razvija i verovatno da je u odgovorima javnosti prepoznat potencijal za politicki angazman. U trenutku kada sam naglasavala da pokret Kreni/Promeni nije u politici, to je bila cinjenica, u pitanju je pokret, ne politicka stranka, akcije su bile usmerene na ekoloske probleme i najblize sto se pokret priblizio real politici je to sto su obezbedili veliki broj kontrolora na decembarskim izborima. Da je mene pitao, rekla bih Savi da tako treba i da ostane bar jos neko vreme, ovo sto se desava na srpskoj politickoj sceni je toliko apsurdno da  zdrav razum tu nema sta da trazi. S druge strane, ako vam je prva pobeda odbrana parkica u beogradskom naselju a poslednja - vladina uredba o zabrani eksploatacije litijuma, onda definitivno imate potencijal za promene i mozda i jeste trenutak da se udje u borbu za vlast? 

    Kako god, imamo novog aktera na politickoj sceni i neka mu je sa srecom. 

    Mada, ne bi bilo prvi put da Srbija sazvace i ispljune neko svoje pametno dete....desavalo se vec....

  22. 2 hours ago, Mama_mia said:

     

    Za antibojkot svako ko se preobrati je dobrodosao pa bi bilo isprazno da sada komentarisem razlog zbog koga mi taj Savo ide na nerve.

     

    ali to sasvim sigurno povlaci da bi Pletilja pod br.1 trebalo da objasni iz cega crpi svoju politicku naivnost? Kako je to za samo nekoliko dana od `finog obrazovanog decka i ekonomiste koga politika ne interesuje - save manojlovica`, postao politicki strateg koji bira borbu? Svojim prisustvom na izbornoj listi, tko zna sta ce jos da bira ako bude u prilici....

     

     

    ...Mislim da je realno da se Djilas i ekipa odbojkotuju a ne da glume Boskica koga vise nema.

     

     

    Kad me vec pitate, da vam odgovorim: Savo Manojlovic nije ekonomista vec doktor pravnih nauka. Kandidovao se za beogradske izbore tako da pitanje statusa Kosova nije tema. A i da jeste, marim ja, za mene je to 1999 zavrsena tema, rat je izgubljen. Ako su mu ambicije da popravlja status srpskih zajenica, super, sumnjam da mu je do ratovanja. Nista prirodnije za Savu Manojlovica da bira borbu, tj. aktivni princip, sve sto je na javnoj sceni do sada uradio je upravo to - aktivni princip i rezultati.  Da cu da mu trazim crno ispod nokta - hocu. Da su mi se svi ostali smucili, jesu. Savo mi dodje kao soda bikarbona, do daljnjeg.

    • Like 3
  23. 9 hours ago, fancy said:

     

    Aman, znaš i sama.

    Zato što je narod koji je ovde ostao glup ko penis. Većinski. Da se ne lažemo.

    To je surova posledica odlaska najpametnijih 90ih. I biće sve gore. Zatupljenost se množi i širi. Kao kancer.

     

    Uostalom i ta prošlost o kojoj pišeš je uglavnom mit. Ni u ono vreme nismo se mogli pohvaliti većinski jakim IQom. Briljantni pojedinci, da, ali to su oni koji su znanje sticali van Srbije.

     

    Ta Albanija koju su prelazili i taj rat koji nas je desetkovao je generalno posledica akcije nekoliko fanatičnih terorista koje Srbi i danas veličaju kao heroje.  Rtk hrj je samo posledica toga.

    Ukratko, po rečima jedne popularne TV emisije: tražili ste - gledajte.

    Odavno znam da su Balkanski ratovi i I Sv.rat bili period istrebljenja Srba, nesto kao autogenocid, da je politika koja je Srbiju gurnula u te ratove bila pogubna. Medjutim, govorimo o narodu koji je izgubio terotoriju, drzavu, bio desetkovan i opet, uspeo sve to da povrati. E, to je drzavotvorni potencijal, to je suverenitet, sve ono sto se kroz ceo vek gubilo malo po malo pa smo danas na ivici istrebljanja. Srbi k o Srbi, u ratu veliki, u miru - gubitnici.

    • Ha-ha 1
×
×
  • Create New...