Jump to content

Pletilja

Član foruma
  • Posts

    2,133
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Pletilja last won the day on March 20 2022

Pletilja had the most liked content!

Recent Profile Visitors

2,481 profile views

Pletilja's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine
  • Dedicated
  • Reacting Well

Recent Badges

5k

Reputation

  1. Uf....! Nisam ni mama ni baba Savi Manojlovicu pa ne mogu da govorim u njegovo ime, znam samo da je pomenuto istrazivanje koje je radio pokret Kreni/Promeni u kojem su postavljena pitanja kako pokret treba dalje da se razvija i verovatno da je u odgovorima javnosti prepoznat potencijal za politicki angazman. U trenutku kada sam naglasavala da pokret Kreni/Promeni nije u politici, to je bila cinjenica, u pitanju je pokret, ne politicka stranka, akcije su bile usmerene na ekoloske probleme i najblize sto se pokret priblizio real politici je to sto su obezbedili veliki broj kontrolora na decembarskim izborima. Da je mene pitao, rekla bih Savi da tako treba i da ostane bar jos neko vreme, ovo sto se desava na srpskoj politickoj sceni je toliko apsurdno da zdrav razum tu nema sta da trazi. S druge strane, ako vam je prva pobeda odbrana parkica u beogradskom naselju a poslednja - vladina uredba o zabrani eksploatacije litijuma, onda definitivno imate potencijal za promene i mozda i jeste trenutak da se udje u borbu za vlast? Kako god, imamo novog aktera na politickoj sceni i neka mu je sa srecom. Mada, ne bi bilo prvi put da Srbija sazvace i ispljune neko svoje pametno dete....desavalo se vec....
  2. Kad me vec pitate, da vam odgovorim: Savo Manojlovic nije ekonomista vec doktor pravnih nauka. Kandidovao se za beogradske izbore tako da pitanje statusa Kosova nije tema. A i da jeste, marim ja, za mene je to 1999 zavrsena tema, rat je izgubljen. Ako su mu ambicije da popravlja status srpskih zajenica, super, sumnjam da mu je do ratovanja. Nista prirodnije za Savu Manojlovica da bira borbu, tj. aktivni princip, sve sto je na javnoj sceni do sada uradio je upravo to - aktivni princip i rezultati. Da cu da mu trazim crno ispod nokta - hocu. Da su mi se svi ostali smucili, jesu. Savo mi dodje kao soda bikarbona, do daljnjeg.
  3. Odavno znam da su Balkanski ratovi i I Sv.rat bili period istrebljenja Srba, nesto kao autogenocid, da je politika koja je Srbiju gurnula u te ratove bila pogubna. Medjutim, govorimo o narodu koji je izgubio terotoriju, drzavu, bio desetkovan i opet, uspeo sve to da povrati. E, to je drzavotvorni potencijal, to je suverenitet, sve ono sto se kroz ceo vek gubilo malo po malo pa smo danas na ivici istrebljanja. Srbi k o Srbi, u ratu veliki, u miru - gubitnici.
  4. Meni hoce....ALI: zasto sam se danas rasplakala kad sam na radiju cula Jordana Nikolica i "Marijo, deli, bela kumrijo"...ja volim svoju zemlju, ja volim svoj narod, ponosna sam na dedu koji je presao Albaniju i drugog koji je ratovao sa Aleksom Dundicem, ponosna na mamine paore koji su jednog sina slali na "velike skole", drugog ostavljali da radi na porodicnom imanju a cerku skolovali za uciteljicu. Gde je taj moj narod, gde je ta moja domovina? Kako se moze voleti OVO danas, ovaj pravoslavni fundamentalizam, ova mafijaska drzava? Ako je drzava mafijaska, da li je i narod - mafija?Zasto je moja cerka 112 godina nakon svog pradede morala da ode u USA da tamo nadje svoju srecu, zasto to nije mogla da trazi ovde, pored mene? Da li zaista iko moze da izmeri koliko ce vremena, koliko generacija biti potrebno da se ovaj nakazni nacin zivljanja, ova prodaja morala, pameti, pravde i istine iscupa iz bica naroda? Dobro se secam 6 Oktobra 2000....sedela sam u mraku jer je bila restrikcija struje i racunala koliko ce nam biti potrebno godina da se, nakon pada Milosevica, sve dovede u red, i drzava i narod. Zakljucila sam - najmanje 20 godina i to me je prepalo, to su 20 godina zivota moje dece.....proslo je 30 godina od tada a danas je sve mnogo, mnogo gore. Deca su morala da odu, spremala sam ih i za tu opciju ali to nije resenje ni za drzavu ni za narod. I ostaje pitanje koje me muci: Zasto?
  5. Pukla sam, prastajte.... Da ne bude da je za sve kriva opozicija, kriva je intelektualna elita ovog naroda. Da se ne lazemo, u svakom drustvu takva elita postoji, bila ona institucionalizovana ili ne. Srpski univerziteti su se zavukli u misiju rupu isprepadani represijama Milosevicevog rezima, prvi su se prodali a za njim, sta ce, prodao se i narod. I lepo se pokazalo da riba, ipak, smrdi od glave. Svaka cast Proglasu ali zakasnili su 30 godina, najmanje. Definitivno, ovo drustvo nema drzavotvorni potencijal a trendovi liberalnog kapitalizma nam drzavu pretvaraju u koloniju a nas u roblje. Moja deca zive u slobodnim, demokratskim drustvima koja nisu idealna ali su slobodni. Deca onih sto su me pitali shapatom "sta ce ti to".....e, pa oni su svoju decu osudili na ropstvo. Samo sto im to jos nije doslo iz dupeta u glavu, da izvinete.
  6. isto, ocajna sam na vise nacina. Znamo sta je SNS radio poslednjih 12 godina. Sta je radila opozicija? Lutala od nemila do nedraga, oce kaki, nece kaki. Ako moja tetka od 86 godina nija bila svesna prozdirucih posledica rezima AV, svi koji su u prethodnih 12 godina bili opozicija, morali su da znaju. I? I - nista. Dozvolili su da narod toliko osiromasi, propadne u svakom smislu, da se javni prostor do te mere zagadi da to vise nisu ni one Augijeve stale, gore je. Bila sam svedok, kao simpatizer, borbe DS devedesetih, nacin na koji je ta stranka gradila infrastrukturu, rad na terenu, kako su stvarani lokalni timovi, edukacija, edukacija, edukacija.....od radionica o aktivnom slusanju, debatnih klubova do seminara o izradi planova razvoja lokalnih zajednica. Sta imamo danas? Dodje Marinika Tepic u nas grad, okupi se nas 50 da je cujemo a ona nam kaze sve ono sto mi vec znamo, razlaz. Sta rade lokalni lideri opozicionih stranaka, vecina ima ekspozituru u mom gradu? Ne rade nista. Zivi se ne cuju. Kako su spremili kontrolore za izbore 17 dec? Nikako. Prvo smo potpisali listu Srbija protiv nasilja sa sve prisutnim notarom, imali 1 h predavanja na temu kako se srema izborno mesto, kako se glasa i....razlaz. Ja nisam znala ostala 2 kontrolora te liste na mom izbornom mestu. Jedan se nije ni pojavio, zamenu nisu poslali, niko iz izbornog staba nije reagovao na poruke da imamo onesvescenog kontrolora (Tadicev kontrolor), da sam preglasana kada sam insistirala da se vreme intervencije hitne pomoci unese u zapisnik.... nisu reagovali ni kad sam im oko 16.30 h upala u prostorije da im kazem da im "SNS razbija izbore". Nista, do danasnjeg dana. Dok sam ziva niko iz DS nece dobiti moj glas, crni su mi kao crna zemlja. Ja sam jednom progutala zivu zabu, to je bilo u trenutku kada su otkriveni lazni potpisi na listi SNS, tada je trebalo dici kuku i motiku i spreciti da se izbori sa laznim listama odrze. Presla sam preko toga, prijavila se da budem kontrolor, mislila sam da je konacni obracun blizu. Nista se nije desilo osim sto sam danima slusala "Sta ce ti to, ne mozes sama nista da promenis.."Verovala sam, zelela sam pravdu za Obradovica, za helikopter, za pobijenu decu......ti, moji ljudi koji su se cudili sta mi je, oni su mi krivi i ne mogu vise ocima da ih gledam. Kada se samo setim plejade divnih profesora sa pravnog fakulteta iz cijih sam udzbenika ucila Ustavno pravo, Teoriju drzave i pprava, Politicki sistemi profesora Djordjevica, Pasica....ovo danasnje gazenje ustava, zakona, ova uzurpacioja zdravog razuma kojoj svedocim u ovim poznim godinama....sta da vam kazem, zgadjena sam ovim narodom, ovim "gradjanima" do te mere da mi nije tesko ni umretiu. Da ih vise ne gledam.
  7. Zirafe su jedine zivotinje koje se radjaju sa rogovima, i muzjaci i zenke......ljubi je majka rogatu...
  8. Ako ste mislili da je vama tesko sa 1 zutokljuncem, kako li je tek njoj....?
  9. Mutite vodu Vaso. Zar je bitno cija je firma, ciji kapital, ako je namerila da pljacka, truje, izrabljuje, raseljava? Ako je SM najveca mana sto nije posetio ono sto se vika muzej, marim ja, mogu da zivim sa tim kad vidim oko njega sve one postene ljude Jadra, Suve planine, drustvo za pozeleti, jedino u javnom zivotu Srbije u ovim danima koje mi imponuje. Njima verujem. Za razliku od ostalih. A ne mogu da verujem da je iko na forumu toliko blesav i naivan da veruje da ce Rio Tinto da rudari. Nece. Bice to Vucicev Rubikon, pasce na Jadru. A ja cu biti tamo.
  10. Da, taj muzej je jedno mracno mesto, bila sam na nekoliko izlozbi u proslosti, to nije originalan muzejski prostor tako da, treba nam muzej istorije Srbije. Sto se tice SM, niste me ubedili da jedan performans, a cudo je da mi je promakao, pasionirano pratim taj pokret, moze da narusi ugled a jos manje da dezavuise jednu tako siroko prihvacenu i na svim nivoima toliko ispravnu stvar. Taj mladi covek tako pametno vodi svuju karijeru, nije pao s neba pa u borbu za vlast, on radi, gradi svoje delo i, sigurna sam, kad bude procenio da je pravi trenutak, uci ce u politiku ali sa delom iza sebe. Po meni, jedini koji radi onako kako treba i zato ce imati moju podrsku. Za razliku od svih ostalih.
  11. Imam ideju: ovo putovanje moze da me ubije, tamo me lepo kremiraju i pepeo prospu u jezerce ispred svoje kuce? Puno je divljih gusaka, ima i trske, ima da uzivam samo tako...i motrim na zeta.....πŸ˜€ PS Nisam morbidna, ja zivim u Srbiji....
  12. Hvala na pitanju, grozno se osecam: pricam juce sa cerkom, tema je njen i zetov godisnji odmor, nadala sam se da ce doci ovog leta, napravila sam i vrlo detaljan plan sta treba pokazati zetu od lepota nase zemlje sa naglaskom na male vinarije u jednom uspavanom, magicnom delu nase zemlje, htela sam da ortodoksnog Amerikanca upoznam sa "obicnim" narodom, normalnom Srbijom. Kad, dobijem ovo kao odgovor: "Mama, ne mogu u Srbiju, ne zelim da dodjem. pricam sa prijateljima, lose su, ne ide im dobro, necu da me gledaju kao nekog ko se izvukao, kao nekog kome je zivot med i mleko jer nije tako. U ponedeljak ti saljemo garantno pismo, dolazis ti kod nas". I tako, osecam se kao da je pupcana vrpca po drugi put presecena, ovaj put - konacno. Moje dete nema domovinu. Pa cu ja, koja u poslednje 2 godine samo skupljam dijagnoze, da se lomatam avionima preko pola sveta da vidim svoje dete. Ako, domovina je tamo gde ti je dobro, mozda se i ne vratim.
  13. @Patrik Hoksteter - sta je smesno?
  14. Narodni muzej cuva zbirke umetnickih dela, Vojni muzej - valjda je jasna tematika, imamo i muzej savremenih umetnosti, koliko ja znam, muzej srpske istorije - nemamo. Vaso, budite srce pa mi objasnite zasto ste Savu Mnojlovica nazvali "kremaljskim ispljuvkom" i "opoziciJonarom"? Ja vidim mladog, obrazovanog coveka koji se ne bavi politikom vec ekoloskim temama. Ne jednom, izjavio je da pokret Kreni - Promeni za sada nece prerasti u politicku stranku, da se on nece, za sada, kandidovati za ikakvu javnu funkciju....dakle, Savo Manojlovic nije ni opozicionar ni opoziciJonar vec lider sirokog narodnog pokreta kojem su u fokusu ekoloske teme. Kakvi to vetrovi pocinju da duvaju ovim forumom?
×
×
  • Create New...