Jump to content

djole

Član foruma
 • Posts

  2,460
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

djole last won the day on July 12 2020

djole had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

djole's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • Dedicated
 • Very Popular
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine

Recent Badges

3.2k

Reputation

 1. Inflacija je opšti rast cena, ništa više, ništa manje. Ne uzima u obzir uzroke, da li je povećana masa novca, da li je domaća valuta izgubila/dobila na vrednosti u odnosu na drugu valutu, da li postoje problemi u lancu snabedavanja, itd. Sam CPI kao mera inflacije je dosta problematičan sam po sebi, jer mi se čini da se vrlo lako brojevi mogu fingirati za dnevnopolitičke potrebe. Mislim da je svakome jasno da je realna stopa inflacije daleko viša od ovih zvaničnih 12.8%, ali se raznim metodama (meni pre svega težinski koeficijenti izgledaju dosta sumnjivo) to može prikriti.
 2. jbg, gudra i alkohol učiniše svoje, vizuelno jako loše deluje (kad smo već kod Anđusa) a ne mogu sad da se setim gde sam čuo, pa ne znam ni koliko je pouzdano, da je u ozbiljnim dugovima bio, pa između ostalog vrv i to ima veze što se tiče žeksa
 3. Ako se so stavlja pre u smesu pre oblikovanja, onda burgeri nakon pečenja imaju nekako gumenastiju strukturu, tj. više liče na pljeskavicu nego na burger. Ne mora to biti nužno loše, ali po meni burger treba da ima laganiju strukturu, koja se skoro pa raspada kada se jede. Zato i najviše volim smash burgere. Do skoro ih nije bilo u BG, i svi su manje više furali isti fazon, ali od pre nekih godinu dana čini mi se se otvorio jedan lokal kod Botaničke bašte i stvarno su im odlični burgeri, a čini mi se i da im baš dobro ide. Posle toga sam video još par lokala po gradu koji prave smash burgere. btw ova tvoja smesa mi malo izgleda previše masno 😄 a nisam od onih koji se gade masnoće 😄 neko nepisano pravilo je da je 80/20 odnos najbolji za burgere (80% mesa, 20% masnoće), ovo tvoje izgleda daleko više pošto je vrat sam po sebi dosta masno meso. Mislim da je juneći vrat sam po sebi taman tu negde oko 80/20 i to najčešće koristim. Mislim verujem da su ukusni, samo komentarišem ovako napamet 😄
 4. Lazovcina i prevarant.
 5. Nije to nas ekskluzivitet, svuda su cene goriva i dalje visoke iako je cene sirove nafte malko opala. Vec sam komentarisao to, cene sirove nafte su bile i vise u nekim prethodnim periodima, ali naftni proizvodi nisu bili ovoliko skupi. Ocigledno da imamo i problem sa proizvodnim kapacitetima - visegodisnje unistavanje naftne industrije bez da se napravio ikakav dugorocan plan ne moze da dodje bez posledica. I sad mentolska Bajdenova administracija demonizuje naftnu industriju i krivi ih za visoke cene goriva, trazi da povecaju proizvodne kapacitete i uloze novac, a govore im da za 10 godina nece postojati. Oce to. Bajden ide u KSA da moli za njihovu naftu (mada koliko sam ispratio ni od toga nista), posto je njihova nafta cistija od americke, sta? U isto vreme KSA moze lepo da otkupi rusku naftu ispod cene za svoje potrebe, a svoju prodaje. I ko koga tu jebe onda? To sta se desava trenutno sa cenom nafte je mozda prediktor nekih drugih stvari, pre svega straha od recesije i unistenja potraznje, a ne bih se bas previse radovao tome. Ne bih se bavio nikakvim dugorocnim predvidjanjima, posto je to ono sto se zove fool's errand. A za hidrogen uopste nisam optimistan posto je to neverovatno skupo. Fizika i prirodni svet su neumoljivi i nikakvo prdenje o zelenoj tranziciji i o tome kako je putin zlo tu ne pomaze.
 6. par slika https://rs.n1info.com/foto/pogledajte-neverovatne-slike-svemira-koje-je-napravio-teleskop-dzejms-veb/
 7. da li je ovo u refrenu najjaci sempl ikada?
 8. Elon Musk pulls out of Twitter deal Shocker... pamtice se Musk kao jedan od najvecih ikada... ali prevaranata
 9. Ti sad ispaljuješ ovde neka opšta mesta, a nisam siguran da ni sam znaš koja je poenta toga. Da, mogu da se složim da je moralnost subjektivna stvar - na istom onom nivou na kom su ubistvo (odraslog čoveka) ili pljačkanje samo subjektivno nemoralni činovi. Ali, ako uzmemo pravo na život i slobodu pojedinca kao osnovne postulate prema kojima treba da odlučujemo da li je nešto moralno ili ne, onda objektivno možemo da diskutujemo o konkretnim slučajevima. I tu onda možemo da diskutujemo o abortusu, gde sloboda majke da radi šta želi sa svojim telom treba da bude ograničena jer ograničava pravo na život živog bića u njoj. Ja ne zauzimam tvrd stav ovde, uglavnom reagujem na pogrešno rezonovanje većine učesnika koji navode potpuno nebitne argumente. Toga nažalost ima puno, ali to nema veze sa detetom. Nažalost, sve je češći taj stav gde se trudnoća predstavlja kao teret koji samo žena nepravedno snosi i da SAMO zbog te činjenice ona treba da ima izbor da uradi šta hoće. A mnogo je korisnije da se muškarci edukuju/nateraju da budu odgovorniji i da brinu o ženi i detetu, samo što se to slabo uklapa u neke druge trendove, da ne ulazimo sad i u to.
 10. Zapravo je ovo možda i najbitniji element priče! To što je biologija, priroda, Bog, kako god, odredila da muškarac neće nositi bebu 9 meseci u sebi, to ne znači da on nema nikakve odgovornosti. I upravo je najbitnije da se na njih utiče da se ponašaju odgovorno, što društvenim pritiskom, što zakonom i silom. Od pomenutih državnih sistema i fondova je slaba vajda, to možemo videti na dosta drugih primera. Thanks, procitacu kad stignem, mislim da ovako treba da izgleda rasprava na temu abortusa, a ne da se protivnici automatski proglasavaju katolibanima i da se udara o jedno te isto, da je to isključivo pravo žene da odlučuje o svom telu, kada je u sve to uključeno još nešto što je živo - šta tačno i kada se to može smatrati osobom, živim bićem, itd., do toga treba da dođemo, pa u skladu sa time i da donesemo zakone. I vidim da se dosta pominje ta priča kako bi muškarci da kontrolišu tuđe materice - sve to dok javno dostupni podaci uopšte ne pokazuju da je značajno veći udeo muškaraca "pro-life" u odnosu na žene. Ne znam zašto je nekima toliko teško da poveruju da postoje ljudi za koje je ovo pitanje stvarno pitanje morala i etike, a ne kontrole tuđeg tela.
 11. Zapravo je rasprava bila na ovom forumu (možda je bila slična i na starom, ne znam), i poprilično dobro je se sećam. A sećam se i da nismo mogli doći do konsenzusa. Problem s ovim rezonovanjem je recimo šta sa bebama ili čak i ljudima koji nisu sposobni za život bez da su prikačeni na aparate. Da li su i dalje ljudska bića? Ali pitam McL pošto je sa takvim ubeđenjem nastupio, pa da vidimo da nam otkrije tajne univerzuma samo njemu dokučive.
×
×
 • Create New...