Jump to content

Euroleague 2025/26 - Acropolis calling

Recommended Posts

Posted
4 hours ago, le piaf said:

Bonga pokriva uspešno dve pozicije, starter je Evropskog i Svetskog šampiona, MVP nedavnog finala, najbolji defanzivac turnira, najbolji prašinar u EL, i uz Jonesa glavni igrač preskupog Partizana. Apsolutno može u petorku bilo kog kontendera, i ne samo da može, nego i mora, da li sa pozicije krila, ili sa četvorke. Svaki trener bi ga stavio u petorku, jer mora neko da radi i prljave poslove, a ne krkni pet privatnika na teren i gledaj ko tele. 

Do skoro su mi ljudi ovde objašnjavali da je Oyeleje bolji igrač 😂

Što se tiče Karlika, za njega važi da može, ali ne mora. 

Pa cekaj - evo u ovom postu si naveo kako uspesno pokriva obe pozicije, a to si opet i ponovio kada si tvrdio (sa cime se slazem) da bi mogao da dobije zbirno 20 min i u Panati npr. - to je i bio razlog sto sam igrace na obe pozicije naveo.

Ali mozemo i tako kao sto si ti u poslednjem postu naveo.

NHD, Lajls, Ledej, Vezenkov i Moneke na PF su mi overall bolji od Bonge na PFu.

Osman, Dijalo, Hezonja, Silds i Bejkon (pored svih svojih mana je brutalan igrac iako je jasno na osnovu prethodno navedemih igraca da ne volim previse te divljake poput njega) su bolji na SFu. Btw, Silds je ove godine odigrao 28 meceva tako da nije tacno da je ove godine imao probleme sa povredama.

Ako uzmemo u obzir da imamo 3-4 contendera (po meni su to Panata, Real i Oly (ali svakako moram da ubacim i Fener iako ih licno ne vidim da mogu da ponovo osvoje)) jasno je da na obe pozicije imas vise od 4 (neka bude i 4, da izbacimo i Monekea i Bejkona) igraca koja imaju prednost u odnosu na Bongu i jednostavno se ne slazem sa izjavom da moze da bude toliko bitan igrac u bilo kom od ovih contendera iskreno (Fener/Oly mi tu deluju kao jedine opcije pod uslovom da ne izaberu nekog boljeg od Bonge). Da ima mesta za njega - da. Da moze da bude u top5 igraca po vaznosti i da ima 25+ min u bilo kod contenderu - nikako se ne slazem.

Posted (edited)
32 minutes ago, le piaf said:

Koliko od navedenih igrača su trojke, krila? Prvo moraš da definišeš jednu poziciju, pa onda da navodiš imena, a ne tako da zbrajaš dve pozicije. NHD, Lyles, Vezenkov, Moneke, Leday su PF, Bonga nije po vokaciji četvorka. On to igra povremeno u KKP, može da pokriva naravno, ali je u principu SF, krilo. Sve njegove prednosti dolaze sa trojke. Tako da Bonga jeste u top5 na svojoj poziciji i time i u tvom kreiranom okviru ispunjava taj uslov, jer onda od tih igrača što si nabrojao ostajemo na Osmanu, DIjalou, Hezonji i Shieldsu. Bakona neću uzimati za ozbiljno u ovoj priči. Shiledsov zenit je prošao, a i malo malo pa je povređen. Niko ga ne bi birao pre Bonge. 

Bonga je 3-4 igrac, kao i NHD. Kao i Diallo, kao i Hezonja. Slozicemo se da su sva trojica generalno bolji igraci od Bonge. Ako gledamo cisto trojke, Shields i Osman su neuporedivo kvalitetniji igraci. Ako gledamo prirodnu poziciju igraca, onda je i Nwora bolji igrac od Bonge, kad saberes i oduzmes kvalitete u napadu i odbrani. Po prikazanom poslednje dve sezone, i TLC je bolji igrac.

Generalno je ova diskusija besmislena, jer nije bitno koliko je ko dobar igrac, vec koliko je njegov profil potreban nekoj ekipi, pa u skladu sa tim se odredjuje da li ima mesta u prvih pet ekipe (namerno ne kazem startnoj petorci, jer su to razlicite stvari). Ako tako gledas, Bonga npr. pored TLC-a, ne bi imao mesta u startnoj petorci fenjerasa Baskonije.

Bonga je posten i zahvalan igrac, izuzetan hustler, odbrambeno sjajan, ali realno tehnicki i pre svega napadacki ogranicen igrac. On je prava definicija elitnog prasinara i glue guy igraca, nesto najslicnije Kalini, dok ovaj nije ostario. 

Takvi igraci su potrebni skoro svakoj ekipi koja je pretendent na visok plasman, uz preduslov da takav igrac bude okruzen izuzetno talentovanim napadacima, i da ne bude nikako jedna od primarnih napadackih opcija. Bongin plafon, je neka Kalina uloga u sampionskom Zeljkovom Feneru, i verujem da ga je upravo sa tom idejom i doveo u Partizan. Malo li je....

Edited by Gudura
  • Like 1
  • Thanks 1
Posted

Pa o čemu sam ja pričao sve vreme nego o tome? Da je Bonga idealan igrač za popunu petorke nekog kontendera. Nigde nisam naveo da treba da bude glavni igrač, karakteristike imate u nekom od prethodnih mojih upisa na temi, ili recimo Kejosov. 

I u tom upisu koji si kvotovao, ništa nije netačno, može uspešno da igra četvorku, što je i dokazao, ali mu to svakako nije primarna pozicija.

To da li se neko slaže ili ne, je stvar ličnog ukusa i preferencija, i kako posmatra paket koji dobija sa ovim ili onim igračem. Ti misliš da Bonga nije za kontendera, ja mislim da jeste, i nemam nikakve sumnje u to. Dokazao se i na internacionalnom nivou, igrajući za pretendenta na titulu i na SP i na EP. 

Elem, ima tek 26 godina, tek je ušao u pik karijere, i videćemo može li ili ne da igra u Realu/Feneru/Oliju ili ne može. 

• Like 1
Posted

Zapravo se u principu slazemo - samo eto taj izraz startna petorka ja nekako vezujem za najbolje igrace tog tima pa je tu nastala zabuna zbog ogranicenosti Bonge u napadu 🙂 Kao sto ni Vejd Boldvin nije starter u Feneru a ni Batler u Zvezdi a spadaju u top2 najbolja igraca tima tako moze da bude i obrnuta situacija i to je skroz okej.

Gudura je to sjajno formulisao u ovom poslednjem pasusu i tu se slazem u potpunosti.

• Like 1
Posted

Koliki li je vas skok bio sa budzeta prije Zeljka na budzet kad je dosao, a sa njim i Panter, Ledej.. 

• Like 1