Drug Crni Posted Sunday at 07:42 PM Posted Sunday at 07:42 PM Najstariji teniski turnir i široko prihvaćen kao najprestižniji, Wimbledon, je iza ćoška. Treći Grand Slam sezone i jedini od njih koji se i dalje igra na travi. Turnir tradicionalno počinje ili poslednjeg ponedeljka juna ili prvog ponedeljka jula meseca. U ovako dugoj istoriji (prvi je održan još 1877.) zaista nije lako nabrojati ključne momente šampionata. Prvi pobednik u Open eri je postao Rod Lejver (1968) koji je u finalu pobedio zemljaka, Tonija Rouča 3:0. Poslednja Britanka koja je osvojila turnir bila je Virginia Wade 1977.godine na srebrni jubilej vladavine Kraljice Elizabete II, koja joj je i uručila trofej. Poslednji put Kraljica Elizabeta II je bila prisutna u loži Centralnog stadiona 2010.godine. Dugu sušu za Britance u muškoj konkurenciji je prekinuo Andy Murray pobedivši u finalu 2013.godine našeg Novaka Đokovića. Domaćini su čekali na ovaj trijumf 77 godina. Tokom prve nedelje turnira 1991.godine kiša je neprestano padala i završena su samo 52 od 240 zakazanih mečeva. Organizatori su bili prinuđeni da, prvi put u istoriji, otvore kapije stadiona u središnju nedelju. Događaj poznat kao People's Sunday. Navijači su na Centralnom terenu, uz ogromnu buku i "meksičke talase" dočekali Gabrielu Sabatini i Andreu Strnadovu. Iza njih su na teren izlazili Edberg, Arantxa Sanchez-Vicario, a program je zatvorio veteran Jimmy Connors. Tokom pauze zbog kiše 1996.godine, britanski pevač Cliff Richard je, na molbu publike, uzeo mikrofon u ruke o održao pravi mini koncert: "Ja sam profesionalac. Ako se nađem na pravom mestu, zaista ne mogu da kažem 'ne'", izjavio je tada Sir Richard. Ista godina donela je možda i najneverovatnije muško finale ikada - Krajicek vs Washington. I kao da to samo po sebi nije bilo dovoljno kontroverzno, meč je obeležila izvesna Melissa Johnson, koja je u toplesu utrčala na teren pred sami start meča. Amerikanac koji je bio pometen od Krajiceka se posle pravdao da mu je Melissa odnela sav fokus sa tenisa. Prvi meč pod krovom na Centralnom terenu odigrali su Murray i Wawrinka 2009.godine. Andy je dobio u pet setova. Wimbledon pamti sedmu titulu Pita Samprasa (2000), 15.Grand Slam Rodžera Federera (2009) u epskom finalu protiv Roddicka (16-14 u petom setu), prvu Grand Slam titulu Venus Williams u singlu (2000), prvo finale sestara na jednom Grand Slamu (Williams 2002), pamti titulu tinejdžera Borisa Beckera (1985), neverovatan put ka tituli Gorana Ivaniševića koji je dobio "divlju kartu" za turnir 2001.godine. Martina Navratilova je 1990.osvojila svoju devetu titulu u singlu pobedivši Zinu Garrison: "Wimbledon je poput droge. Jednom kad ga osvojite, osećate da to morate da uradite ponovo, ponovo i ponovo", izjavila je. Turnir pamti i neke srceparajuće priče. Najpoznatija je verovatno ona u kojoj su finale igrale Stefi Graff i Jana Novotna, 1993.godine. Novotna je vodila 4-1 u trećem setu, pre nego što je prosula vođstvo i izgubila set sa 4-6. Na ceremoniji dodele trofeja više nije mogla da izdrži i briznula je u žestoki plač, a Vojvotkinja od Kenta je morala da je teši. Novotna je postala vimbldonska šampionka pet godina kasnije. Pat Cash je, nakon pobede nad Ivanom Lendlom 1987.godine, prvi "uveo modu" penjanje pobednika sa terena u trenerski boks i proslave sa timom. Jel znate ko je Tom Gullikson? Malo poznati američki teniser protiv kojeg je u drugom kolu turnira 1981.godine igrao mnogo poznatiji John McEnroe. I protiv koga se desio čuveni, filmsko-"nolanovski" izliv besa Mekinroa: "Why so You cannot be serious!!" Wimbledon pamti ultra maraton između Mahuta i Isnera (2010.godine). Meč je igran kroz tri dana. Trajao je 11h 5min. 183 gema su odigrana. U petom setu je rezultat bio 70-68. Peti set je trajao 8h 11min, 113 asova, 28 skupljača/ica lopti se izrotiralo, 123 loptice iskorištene i jedan semafor koji se pokvario pri rezultatu 47-47. Isner je prošao dalje. Kada se na Wimbledonu kaže: taj tie-break, misli se samo na jedan - tie break četvrtog seta u meču između Borga i Mekinroa, 1980.godine. 34 poena su odigrali, Mek je dobio tb sa 18-16, ali je Borg imao poslednju reč jer je peti set dobio sa 8-6. Finale između Rafaela Nadala i Rodžera Federera se smatra najboljim finalom Wimbledona. Sve vezano za taj meč - odlaganja zbog kiše, kvalitet tenisa, drama, poštovanje velikih rivala, završetak meča u mraku - učinilo je ovo finale iz 2008.godine nezaboravnim. Mi iz Srbije Wimbledon vezujemo uz velike pobede Slobodana Bobe Živojinovića, pokušaje Monike Seleš da i na travi nastavi sa žetvom Grand Slam trofeja i najviše uz sedam titula Novaka Đokovića. Njegovo najveće finale je sigurno ono protiv Federera iz 2019.godine. Titulu (dvostruku) brani Carlos Alcaraz, a u ženskoj konkurenciji Barbora Krejčikova. 8 1
Helena Posted Sunday at 08:18 PM Posted Sunday at 08:18 PM ...a ovako izgleda Što se Novaka tiče, po meni je njegovo najveće finale prvo finale. Ono iz 2019. je najluđe
Boxy Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Vidim da ce na N1 da ide SK emisija od 11-12h, kao sto je pre isla na SK. Samo ne znam da li je Visko tamo, to bi bilo lepo.
jevrem69 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago mislim da jos neko prenosi ................. propusticu veci deo prve nedelje, posto tamo gde ja idem, slabo prate Vimbldon, tek posle na drugoj lokaciji, tu je vec bolje ispraceno ................... vidim da su se Novak i Alkaraz posibali igrajuci ograniceni vremenski set do 5 : 5, moglo je da se vidi par lepih poena .................... cestitke za Ninu Stojanovic koja vec drugi Slem nakon povatka i igranja kvalifikacija prolazi do glavnog zreba, ali Lajovic nije uspeo, Kazo je ipak bio preveliki zalogaj ...................
jevrem69 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago izgleda da ima nekih izmena u Novakovom timu ....................
Drug Crni Posted 2 hours ago Author Posted 2 hours ago Prošla je i mala Iva Jović, srpsko-hrvatska teniserka iz Amerike
Besni lala Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Divno otvaranje,@Drug Crni - Divno !!! ... Svima nam želim lepo provedeno vreme a nama koji navijamo za Novaka i još po koje radovanje ... pošto smo svesni nekih stvari. Pa da uživamo svi u zelenilu sledećih dana. 3
Helena Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago Ali ne zelenilo, to je nešto...ouf...ceo taj sklad boja je neverovatan. Ja ne znam ko je osmislio te kombinacije, ali jedno savršenstvo ❤️ 1
Recommended Posts