Jump to content

F1 sezona 2024 - predsezonska testiranja i predstavljanje bolida


Radoye

Recommended Posts

Budite sigurni da je ovde jedino RB "terao do panja".

 

Zašto to kažem? Njihov koncept ima "ahilovu petu" a tiče se termičke regulacije pogona. Moraju biti sigurni da je sistem dimenzionisan kako treba i za pakao Bliskog istoka i za redak vazduh Meksika i za Singapur i ulice gde nema toliko opstrujavanja tj. gde su prosečne brzine manje.

 

Ako su "naboli" dimenzionisanje i pogon ima rešenu termičku regulaciju u svim uslovima koji se mogu javiti na stazama, onda smo svi mi koji ne navijamo za RB najebali.

Međutim, ako imaju još da rade na tome, e onda će biti tu mesta i za nas "sirotinju raju". Zašto kažem? zašto koristim termin termička regulacija pogona?

Nije tu samo SUS motor "u banani" ako hlađenje nije kako treba, on će još najbolje i podneti torturu. Ne, ovde su komponente koje imaju HV (visoki napon) u problemu. postoji uski temperaturni prozor u kome one rade kako treba i što je najvažnije, gde traju, svako odstupanje od toga imaće drastičnu posledicu i može lako da se desi da dođe do otkazivanja baterije ili MGH ili MGKU.

 

Dakle, RB mora da "otrese" RB 20 "iz gaća" ova 3 dana više nego ostali. Svi ostali, osim možda MGP mogu da se "naslone" na podatke iz 2023 i da se bave drugim sferama jer imaju bulit proof pouzdanost glavnih agregata u termičkom smislu. RB ponavljam, sa ovim novim konceptom to nema.

 

Dakle, ako neko hoće (čitaj Ferari i Meklaren, ne verujem AM i MGP) da skine uspešno skalp u 2024. i da ima kakvu takvu šansu, mora da kida od početka sezone.

 

U tih 5-6 trka na početku RB će biti najranjiviji i ja da sam Sainz, bio bih "kamikaza". Ko ga šiša, šta to još može da ga zajebe Ferari?

 

Naravno, ako su u RB sve izračunali kako valja, biće 24/24. Ali sumnjam. Biće tu "belog dima iz sulundara" bar na početku sezone...

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.racefans.net/2024/02/23/verstappen-leclerc-and-hamilton-call-on-f1-to-act-over-drain-cover-failures/

 

Quote

Formula 1 drivers want more pre-event checks on drain covers around circuits following two failures during this week’s test.

 

https://racer.com/2024/02/23/alonso-predicts-very-intense-fight-behind-verstappen/

 

Quote

Fernando Alonso had good news and bad news for Formula 1 fans following the opening days of pre-season testing. While the Aston Martin driver expects the competition will be “very intense” behind Max Verstappen in 2024, he thinks every other driver on the grid already knows they won’t win the championship this season.

 

Link to comment
Share on other sites

 

https://www.racefans.net/2024/02/23/leclerc-puts-ferrari-on-top-as-bahrain-test-ends/

 

Quote

Charles Leclerc put Ferrari quickest on the third and final day of pre-season Formula 1 testing in Bahrain ahead of George Russell.

 

The Ferrari driver set the fastest time on the final day, less than half a second quicker than Mercedes driver Russell.

 

Maks vozio dugacke stintove i simulaciju trke.

Link to comment
Share on other sites

Komentari kazu da su vozaci Red Bula za razliku od svih ostalih celo testiranje vozili prakticno bez ijedne vece korekcije na volanu, sto znaci da nisu ni blizu limita dosli. Kazu da je od ostalih na jedan krug najbrzi Ferari a na dugi stint Mercedes, a da je Meklaren negde izmedju njih i po jednom i po drugom parametru. Da su se svi popravili, narocito dva Red Bul tima, i da je Aston isto opet dobar. Ali da je Alpin najverovatnije podbacio i da ce biti mnogo blize fenjerasima nego liderima. Generalno razlike medju svim timovima - narocito od drugog do desetog mesta - su znacajno manje nego prosle godine.

Link to comment
Share on other sites

Znaci nama opet ostaje da skupljamo pol pozicije i onda da tonemo ko sljiva u govno kada krene trka. 
bas su jazavci, ali ne moze se nista drugo ni ocekivati od njih. Cekamo da se nerviramo ove sezone i da je na kraju osvojimo, da RBR otera Njuija koji ce doci kod nas, pa da dominiramo narednih 10 godina.

Edited by Hertzog
  • Ha-ha 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...