Jump to content

IndyCar 2023


Radoye

Recommended Posts

2022-05_50-1140x641.jpg

Vec u utorak pocinje Mesec Maj slobodnim treninzima za Indi 500. Ovo ce biti 107. put da se vozi verovatno najprestiznija trka na svetu, prvi put vozena davne 1911. godine, i ocekuje se rekordna poseta publike sto znaci blizu 400 hiljada posetilaca na dan trke. Interesovanje je toliko da ce se prvi put nakon jako dugo vremena pored permanentnih tribina i prostora za kampovanje unutar staze montirati i montazne tribine.

 

Vozice se 4 puna dana slobodnih treninga pred dvodnevne kvalifikacije narednog vikenda. Prvi dan kvalifikacija odlucice se pozicije 13-30; prvih 12 kvalifikovace se za "brzih 12" drugog dana kvlaifikacija kad ce se postaviti pozicije 7-12 nakon cega ce poslednja 4 da imaju sansu da se kvalifikuju za jedno od preostala 3 mesta 31-33. Na kraju drugog dana, top 6 vozaca iz "brzih 12" vozice kvalifikacije za pol u kojima cemo dobiti i pozicije 1-6 i tako kompletirati grid.

Sledeceg ponedeljka ce se opet voziti slobodni trening i podesavanje bolida za trku, us poslednji poludnevni trening u petak. Trka je na programu u nedelju 28. maja.

 

Ove sezone Indi 500 se vise ne boduje duplo, dakle pobeda ovde donosi isti broj bodova kao i svaka druga trka na kalendaru sampionata, ipak uz jednu razliku - umesto samo jednog bonus boda za osvajaca pol pozicije ovde ce prvih 12 u kvalifikacijama dobiti bodove po semi 12-11-10-9 itd.

Prosle godine tokom cele sezone bolidi sa Sevroletovim motorima su imali znacajnu prednost u odnosu na Hondine, ali na Indiju ih je Honda naprosto pocistila. Ove godine za sada deluje da su performanse motora mnogo izjednacenije, videcemo na sta ce to liciti ovde. Aprila 20. vozen je test na kojem su ucestvovala 33 od 34 prijavljene kombinacije vozaca i bolida, najbrzi je bio Penskijevac Dzozef Njugarden sa prosecnom brzinom 227,686 milja na sat (366,426 km/h) - izuzetno brzo, znacajno brze nego prosle godine u isto vreme a proslogodisnji Indi je bio najbrzi jos od rekordnog 1996. Kompletne rezultate mozete pogledati ovde: https://www.indycar.com/-/media/Files/2023/NICS/00-OpenTests/IndyOval/indycar-results-pcomb-p2.pdf
 

start1.jpg


Lista ucesnika:

 

#2 Dzozef Njugarden, Penski-Sevrolet - dvostruki Indikar sampion jos uvek ceka na trofej na Indi 500. Do sada najjaci rezultat trece mesto 2016.

 

#3 Skot Mekloklin, Penski-Sevrolet - treci izlazak na Indi 500, Mekloklin je ime stvarao u australijskom Superkar sampionatu gde je osvojio sve sto se moglo osvojiti i sada nove izazove trazi u Indikaru.

 

#5 Pato O'Vord, Meklaren-Sevrolet - mladi Meksikanac je do sada cetiri puta pokusavao na Indi 500, jednom nije uspeo da se kvalifijuje, zatim je redom osvajao 6, 4. i 2. mesto. Jedan od najvecih talenata s ove strane Atlantika vec drugu sezonu zaredom konkurise za sam vrh Indikar sampionata.

 

#6 Feliks Rozenkvist, Meklaren-Sevrolet - I on je kao i timski mu kolega O'Vord cetiri puta do sada pokusavao na Indi 500, svaki put se kvalifikovao a najbolji rezultat je ostvario prosle godine - cetvrto mesto.

 

#06 Elio Kastroneves, MSR-Honda - iako nikad nije osvajao sampionsku titulu, brazilski veteran je ziva legenda Indi 500 koji je osvajao 4 puta tako se pridruzivsi EjDzej Fojtu, Al Anseru starijem i Rik Mirsu. Hoce li uspeti da osvoji rekordni peti Borg-Vorner trofej? Ako je sudeci po pocetku ove sezone - tesko...

#7 Aleksander Rosi, Meklaren-Sevrolet - pobednik 100. Indi 500 na svom debiju i drugolasirani 2019. Rosijeva Indikar karijera je do sada bila vezana za Hondu i Andreti Autosport tim. No poslednjih par godina ovo partnerstvo je zatajilo pa ce od ove godine Rosi srecu da potrazi u Sevroletovom taboru i Meklarenovom timu. Uvek brz na Indi 500, videcemo da li ce mu se i sreca osmehnuti.

#8 Markus Erikson, Ganasi-Honda - F1 izbeglica brani pobedu od prosle sezone, pomalo srecno osvojenu nakon ispadanja timskih kolega Diksona i Palua koji su dominirali trku, no sve u svemu Erikson je pokazao dobru koncentraciju pod velikim pritiskom u samom finisu trke i "spasao" pobedu za Ganasi. Ne bih ga ubrojao medju favorite ali ako mu se ponovo posloze kockice sigurno je da ce umeti da iskoristi sansu.

#9 Skot Dikson, Ganasi-Honda - sestostruki sampion, pet puta je osvajao pol poziciju za Indi 500 ali samo je 2008. uspeo da to pretvori i u pobedu. Sada vec na zalasku karijere, jedan od najvecih vozaca svih vremena kome se nikad nije ukazala prilika da se oproba u F1. Prosle godine se nakon osvojene pol pozicije sa Paluom smenjivao u vodjstvu tokom veceg dela trke da bi sve upropastio prekoracenjem brzine u boksu...

#10 Aleks Palu, Ganasi-Honda - Indikar sampion 2021. prosle godine je uz Diksona bio u samom vrhu trke prosle godine kad mu je taktiku pokvario nesrecan tajming zute zastave zbg cega je nakon odlaska u boks zavrsio na zacelju; do kraja trke uspeo je da se vrati na 9. mesto. Najbolji rezultat do sada - 2. mesto 2021.

#11 Takuma Sato, Ganasi-Honda - dvostruki pobednik Indi 500, japanski veteran ove godine vozi samo ovale u bolidu koji deli sa Markusom Armstrongom. Uvek brz i dokazan pobednik, ove godine imace i vrhunski bolid. Da li je to prilika za treci prsten?

 

#12 Vil Pauer, Penski-Sevrolet - aktuleni sampion Indikar serije uz titulu 2014. ima i pobedu na Indi 500 2018. Prosle godine Penski je zestoko podbacio na 500, ako ove godine budu imali iole pristojan bolid Pauer ce definitivno biti medju glavnim favoritima za pobedu.

#14 Santino Feruci, Fojt-Sevrolet - kontroverzni mladi Amerikanac ove godine vozi kompletnu sezonu za najslabiji tim u Indikar sampionatu; ipak, on je ovde uvek bio brz i ostvarivao mnogo bolje rezultate nego sto je bilo za ocekivati s obzirom na kvalitet opreme koju je imao na raspolaganju. Od dosadasnja 4 pokusaja svaki put u top 10, najbolji rezultat 4. mesto 2020.

#15 Grem Rehol, RLL-Honda - sin legendarnog Bobija, Grem je svoju Indikar karijeru zapoceo jos kao tinejdzer i neverovatno zvuci da ce mu ovo biti 16. put da vozi Indi 500. Najbolji rezultati - dva treca mesta.

#18 Dejvid Malukas, DCR-Honda - jedno od otkrovenja prosle sezone, momak koji po drugi put pokusava na Indi 500. Tim Dejla Kojna je hronicno kratak s novcem, videcemo da li je Malukasov nesporni talenat dovoljan da to nadoknadi.

 

#20 Konor Dejli, ECR-Sevrolet - sin nekadasnjeg F1 vozaca Dereka, do sada mu je karijera bila prilicno "sarena" uz dosta pauza zbog nedostatka novca, tokom ovog perioda stekao je reputaciju "super rezerve" spremnoscu da u zadnji cas uskoci u bilo koji bolid i da ostvari solidan rezultat. Prosle godine je kao jedan od najboljih Sevroletovih vozaca tokom celog Meseca Maja bio u "miksu" za pobedu do samog finisa kad je pao na 6. mesto.

 

#21 Rinus ViKej, ECR-Sevrolet - mladi Holandjanin koji pokazuje povremene bljeske velikog talenta ali nedovoljno konstantan da to kapitalizuje na duzi rok mozda bi ga najprimerenije mogli opisati kao brzog ali sklonog udesima, ipak uz O'Vorda i Hertu jedan od dolazece generacije "mladih lavova". Najbolji rezultat na Indiju 8. mesto 2021.

 

#23 Rajan Hanter-Rej, D&R-Sevrolet - Indikar sampion 2012. i pobednik Indi 500 2014, popularni "Kapetan Amerika" otisao je u penziju nakon sezone 2021. No zov Indija je ipak neodoljiv i on ce ove godine pokusati u timu koji vec duze vremena tradicionalno izlazi samo na Indi 500.

#24 Stefan Vilson, D&R-Sevrolet - mladji brat tragicno stradalog Dzastina, ovo ce mu sveukupno biti sesti start u Indikar bolidu od cega peti put na Indi 500. Definitivno autsajder, ali do sada je pokazao da nije zalutao na Indi i da bi uz malo srece mogao i do solidnog rezultata.

#26 Kolton Herta, Andreti-Honda - sin nekadasnjeg Indikar vozaca Brajana, mladji Herta je verovatno najtalentovaniji Amerikanac zadnjih nekoliko decenija. Interesovanje za njegove usluge je pokazivao i Red Bul pokusavsi da ga angazuju za svoj B-tim AlfaTauri ali problem je nastao oko superlicence. Andretiju zadnjih par sezona dosta slabo ide na Indi 500 no ako su uspeli da se dovedu u red Herta ce biti jedan od glavnih favorita. Do sada na 4 Indija najbolji plasman 8. mesto 2020.

 

#27 Kajl Kirkvud, Andreti-Honda - u svojoj karijeri na putu do Indikara, iz sezonu u sezonu je osvajao titule kao debitant redom u USF2000, Indi Pro 2000 i Indi Lajt seriji; prosle sezone debitovao za Fojtov tim i pokazao povremene bljeske brzine ali i previse incidenata i udesa. Ipak, Andreti mu je pruzio sansu i on im se vec oduzio pobedom na ovogodisnjoj VN Long Bica. Prosle godine u svom debitantskom Indi 500 bio je 17.

#28 Roman Grozan, Andreti-Honda - F1 izbeglica, ovo mu je treca sezona u Indikaru tokom cega je osvojio par podijuma ali pobeda mu jos uvek izmice. Prosle godine debitovao na Indi 500, kvalifikovao se kao 9. ali je iz trke ispao rano zbog udesa...

#29 Devlin DeFrancesko, Andreti-Honda - kanadski placenik, otprilike ono sto je Nikolas Latifi bio u F1 samo model za Indikar. Ovo ce mu biti drugi Indi 500. Ne treba previse ocekivati od njega.

#30 Dzek Harvi, RLL-Honda - Britanac je tokom rane faze Indikar karijere u timu MSR pokazivao na momente da ima talenta sto je bilo dovoljno da mu RLL prosle sezone ponudi angazman. Nazalost, od tada rezultati su razocaravajuci. od dosadasnjih 6 izlazaka na Indi 500 najbolji rezultat 9. mesto 2020.

#33 Ed Karpenter, ECR-Sevrolet - jedini vlasnik-vozac danas, ponikao na kratkim ovalima sa podlogom od sljake, Karpenter je veza sa istorijom, tradicijom i nekim davno proslim vremenima. Sa bolidima uvek besprekorno spremnim za Indi ovo ce mu biti 20. pokusaj. Do sada je 3 puta osvajao pol poziciju a pobedi je bio najblizi 2018. kad je uzeo drugo mesto.

 

#44 Ketrin Leg, RLL-Honda - jedina predstavnica lepseg pola na ovogodisnjem Indiju, Britanka se vraca nakon desetogodisnje pauze. Bice joj ovo treci pokusaj.

#45 Kristijan Lundgard, RLL-Honda - "izbeglica" iz Evrope, najbolji ruki Indikar sezone 2022, za kratko vreme nametnuo se kao lider RLL tima. Ovo ce mu biti drugi pokusaj na Indi 500.

#50 ArSi Enerson, Ejbl-Sevrolet - nakon solidne karijere u nizim serijama Enersonova Indikar karijera pati zbog nedostatka finansijskih sredstava. od 2016. do danas samo 5 puta je startovao, poslednji put 2021. na "letnjoj" VN Indijanapolisa. Te godine je i prvi put pokusao da se kvalifikuje za Indi sa novim timom Top Gan Rejsing - bez uspeha, sto i nije cudo jer je bolid bio ocajno pripremljen. I ovaj put ce voziti za debitantski tim, doduse mnogo ozbiljnijoj i organizovanijoj ekipi koja je jedna od najuspesnijih u nizim serijama Indikar lestvice.

#51 StingRej Rob, DCR-Honda - jos jedan debitant, aktuelni vicesampion Indi Lajt serije. Za sada nije impresionirao u "velikom" Indikaru ali ruku na srce nije imao ni nesto srece, cesto je bio zrtva gresaka drugih vozaca.

#55 Benjamin Pedersen, Fojt-Sevrolet - Danac "placenik" solidnih ne i spektakularnih rezultata u nizim kategorijama vozi za najslabiji tim u Indikar sampionatu. On i DeFrancesko su glavni kandidati za fenjer.

#60 Simon Pazeno, MSR-Honda - Indikar sampion 2016. i pobednik Indi 500 2019, deluje da mu je karijera zadnjih godina u silaznoj putanji ipak moze da iznenadi!

 

#66 Toni Kanan, Meklaren-Sevrolet - omiljeni veteran vec nekoliko sezona u polupenziji, zli jezici tvrde da je debitovao jos na trkama dvokolica u starom Vavilonu. Indikar sampion 2004, pobednik Indi 500 2013, ovo ce mu biti 22. start na "Najvecem spektaklu auto-trkanja".

#77 Kalum Ajlot, Hunkos-Sevrolet - mladi Britanac po drugi put izlazi na Indi 500 sa najmladjim timom u sampionatu. Ne treba ocekivati cuda ali ona nisu ni nemoguca.

#78 Agustin Kanapino, Hunkos-Sevrolet - iskuski Argentinac visestruki sampion lokalne TC2000 turing serije ove godine debituje u Indikar sampionatu. Za sada se solidno pokazao, mozda ne kao Skot Mekloklin cija karijera prati slican tok ali treba imati u vidu da tim Hunkos ipak nije Penski. Videcemo kako ce se snaci na svom prvom 500.

#98 Marko Andreti, Andreti-Honda - unuk Mariov, sin Majklov, Markova karijera je nekako ostala nedorecena i u znaku neispunjenog potencijala. Vec par sezona u polupenziji, nekoliko puta bio blizu pobede (najblizi u svojoj debitantskoj 2006. kad je u fotofinisu bio drugi), 2020. je uzeo pol poziciju sto dokazuje da brzina jos uvek postoji... Hoce li konacno nadjacati "Andretijevu kletvu"?


 

Edited by Radoye
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Markus Erikson ce u slucaju odbranjene pobede na Indi 500 da zaradi lep bonus...

https://racer.com/2023/05/15/borgwarner-bonus-awaits-ericsson-at-indy/

 

Quote

If Marcus Ericsson can win back-to-back Indianapolis 500s, he’ll pocket an additional $420,000 from BorgWarner, makers of the turbochargers used in the NTT IndyCar Series and the world-famous Indianapolis 500 trophy which debuted in 1937.

 

Link to comment
Share on other sites

 

https://racer.com/2023/05/16/opening-day-of-indy-500-practice-rained-off/

 

Quote

Rain showers have forced the cancellation of Tuesday’s opening practice session for the 107th Indianapolis 500.

 

Track activity is scheduled to resume at 10am tomorrow, with five minutes of installation laps for all cars on the 2.5-mile oval, followed by the Rookie Orientation Program for Abel Motorsports rookie RC Enerson from 10:15 a.m. to noon. Practice for all cars will take place from noon-6 p.m.

 

Current weather forecasts indicate that the teams can expect good conditions for the next two days, although the threat of rain looms again on Fast Friday. The last washout of an Indianapolis 500 practice day was May 18, 2022. It’s only the third complete cancellation of practice for the event in the last seven years, as the last rainout prior to 2022 was May 17, 2016.

 

Link to comment
Share on other sites

Prvi dan slobodnih treninga, svi rukiji polozili ukljucujuci i Enersona koji je danas prvi put izlazio na stazu (nije testirao proslog meseca sa ostalima). Najbrzi Sato sa 229.439 mph ispred Diksona, Ferucija i Palua za Ganasi-Honda 1-2-4 (Feruci u Fojt-Sevroletu pokvario zurku). 6:4 za Honde u top 10, izgleda da cemo gledati reprizu prosle godine...

Proslogodisnji Indi je bio najbrzi jos od rekordnog iz 1996, a danasnje brzine su za nijansu brze od onih prosle godine u ovo vreme. Jedva cekam "brzi petak" kada svi budu otsrafili motore na maksimum, mozda cemo konacno videti i novi rekord?

 

Kad vec pominjem proslu godinu, Markus Erikson koji brani pobedu danas solidan sedmi ako ga gledamo odvojeno od timskih, ali ako gledamo samo Ganasi zaostatak za njima je poprilican.

 

Kod Penskijevaca Mekloklin peti Njugarden deveti, Pauer dvanaesti - s obzirom da su prosle godine u ovo vreme bili u drugoj polovini poretka ovo je sasvim solidno. Kod Andretijevaca Herta sesti, Marko deseti, ostali ocajni. Meklarenovci svi u drugoj polovini poretka.

Od povratnika Hanter-Rej impresivan na osmom mestu, otpisani Harvi najbolji medju RLLovcima, cetvorostruki Kastroneves prilicno neubedljiv, kod Hunkosa debitant Kanapino otresao Ajlota...
 

 

Rezultati: http://www.imscdn.com/INDYCAR/Documents/6198/2023-05-17/indycar-results-p3.pdf

 

Jedini incident danas - Rehol ocesao zid bez vecih posledica, odvezao bolid nazad do boksa na pregled pa nastavio sa treningom...
 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jos dva sata do kraja danasnjeg programa.

Izvestaj na pola dana:

 

https://racer.com/2023/05/18/ericsson-leads-ganassi-continues-to-show-strength-at-midpoint-of-thursday-practice-at-indy/

 

Naskarovac Kajl Larson o planiranom nastupu za Meklaren na Indy 500 sledece godine:

 

https://racer.com/2023/05/18/larson-already-thinking-through-2024-indy-debut-with-mclaren/

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Erikson ostao najbrzi sa vremenom postavljenim prepodne, popodne je jos i Dikson isao preko 229 mph dovoljno za drugo mesto. Sudeci po ova dva dana cini mi se da Dikson istice najozbiljniju kandidaturu za pol poziciju.

Rezultati od danas: https://racer.com/wp-content/uploads/sites/85/2023/05/indycar-results-p4.pdf

 

Kombinovano oba dana: https://www.imscdn.com/INDYCAR/Documents/6199/2023-05-18/indycar-results-pcomb-p4.pdf

 

Ako gledamo kombinovane rezultate Honda u ociglednoj prednosti nad Sevijem, i to pre svih Ganasi-Honda koja ima sva cetiri svoja bolida u top 5!

 

Nakon katastrofalnog dana juce Pazeno danas dobar, treci. Utisak dana je da se za razliku od prethodnih godina sada moze lakse preticati cak i u dubini kolone, sto uz blizu rekordne brzine sve ukazuje da cemo gledati jedan izuzetno zanimljiv Indi.

Sutra je Brzi Petak kad se motori bustuju za kvalifikacije.

 

 

Izvestaj od danas:

 

https://racer.com/2023/05/18/ericsson-heads-another-strong-ganassi-showing-on-the-second-day-of-indy-500-practice/

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...