𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 19, 2021 Share Posted December 19, 2021 Ako sam to videla onda je crna rupa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accuphase Posted December 19, 2021 Share Posted December 19, 2021 Crna rupa se NE MOŽE VIDETI jer nema sopstveno zračenje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 19, 2021 Share Posted December 19, 2021 56 minutes ago, Accuphase said: Crna rupa se NE MOŽE VIDETI jer nema sopstveno zračenje. Ja sam videla nesto ovako i najavili kao 'prva fotografija crne rupe'... Meni vise lici na pomracenje sunca, al ajd... Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Odgovor? U medjuvremenu, evo jedne od mene da oživimo temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Mislim da je ovo neki kristal, ne mogu da se setim imena... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accuphase Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 NaCl? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accuphase Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 (edited) On 12/19/2021 at 4:04 AM, Baby said: Ako sam to videla onda je crna rupa Tako je i nije tako. Naime na sada već čuvenoj slici se nalazi gigantska crna rupa u jezgru galaksije m-87 udaljene 55 miliona sv. godina. Međutim ono što vidimo je zapravo vtrlog usijanog gasa koji pada u neposrednu blizinu horizona događaja(granice posle koje nema nazad) a njime je crna rupa iako realno nevidljiv omeđena, to je stvarna granica između ostatka univerzuma i nje. Uz to slika nije stvarna slika jer nije urađena klasičnim optičkim teleskopom već mrežom moćnih radio-teleskopa raspoređenih na više kontinenata. Edited December 30, 2021 by Accuphase 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 56 minutes ago, Accuphase said: NaCl? Ne Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 2 hours ago, Baby said: Mislim da je ovo neki kristal, ne mogu da se setim imena... potrudi se 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 9 minutes ago, ControlFreak said: potrudi se 🙂 Trudila sam se na google 😄 da li se to vazi? Pokusavam da se setim gde sam videla i mislim da sam videla u nekim galerijama kao ukrasne figure. Bismut koji je ustvari metal kristalne strukture, a koristi se u kozmetici zbog pigmenta i u farmaciji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 2 minutes ago, Baby said: Trudila sam se na google 😄 da li se to vazi? Pokusavam da se setim gde sam videla i mislim da sam videla u nekim galerijama kao ukrasne figure. Bismut koji je ustvari metal kristalne strukture, a koristi se u kozmetici zbog pigmenta i u farmaciji. Ne važi google, kvariš igru… Spoiler Bismuth Bizmut je krhki, kristalni, beli metal sa blagom ružičastom nijansom. Ima različite namene, uključujući kozmetiku, legure, aparate za gašenje požara i municiju. Verovatno je najpoznatiji kao glavni sastojak lekova protiv bolova u stomaku kao što je Pepto-Bismol. Bizmut, element 83 u periodnom sistemu elemenata, je post-tranzicijski metal, prema Nacionalnoj laboratoriji Los Alamosa. (Različite verzije periodnog sistema predstavljaju ga kao prelazni metal.) Prelazni metali — najveća grupa elemenata, koja uključuje bakar, olovo, gvožđe, cink i zlato — su veoma tvrdi, sa visokim tačkama topljenja i tačkama ključanja. Metali posle tranzicije dele neke karakteristike tranzicionih metala, ali su mekši i lošije se ponašaju. U stvari, električna i toplotna provodljivost bizmuta je neobično niska za metal. Takođe ima posebno nisku tačku topljenja, što mu omogućava da formira legure koje se mogu koristiti za kalupe, detektore požara i aparate za gašenje požara. Do nedavno, bizmut se smatrao najtežim elementom koji je još uvek imao stabilno jezgro. Međutim, 2003. godine, istraživači sa Instituta d'Astrophisikue Spatiale u Orseju, Francuska, otkrili su da se bizmut raspada u talijum, ali ima izuzetno dug poluživot: oko 20 milijardi milijardi godina (To je 20 praćeno 18 nula). Drugim rečima, da je 100 grama bizmuta-209 (prirodnog izotopa) bilo prisutno na početku univerzuma pre više od 14 milijardi godina, oko 99,9999999 grama bi ga bilo i danas, prema Chemicool-u. (Ovo je sada najteži stabilni element, prema časopisu Science.) Nastavi….. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 48 minutes ago, ControlFreak said: Ne važi google, kvariš igru… Reveal hidden contents Bismuth Bizmut je krhki, kristalni, beli metal sa blagom ružičastom nijansom. Ima različite namene, uključujući kozmetiku, legure, aparate za gašenje požara i municiju. Verovatno je najpoznatiji kao glavni sastojak lekova protiv bolova u stomaku kao što je Pepto-Bismol. Bizmut, element 83 u periodnom sistemu elemenata, je post-tranzicijski metal, prema Nacionalnoj laboratoriji Los Alamosa. (Različite verzije periodnog sistema predstavljaju ga kao prelazni metal.) Prelazni metali — najveća grupa elemenata, koja uključuje bakar, olovo, gvožđe, cink i zlato — su veoma tvrdi, sa visokim tačkama topljenja i tačkama ključanja. Metali posle tranzicije dele neke karakteristike tranzicionih metala, ali su mekši i lošije se ponašaju. U stvari, električna i toplotna provodljivost bizmuta je neobično niska za metal. Takođe ima posebno nisku tačku topljenja, što mu omogućava da formira legure koje se mogu koristiti za kalupe, detektore požara i aparate za gašenje požara. Do nedavno, bizmut se smatrao najtežim elementom koji je još uvek imao stabilno jezgro. Međutim, 2003. godine, istraživači sa Instituta d'Astrophisikue Spatiale u Orseju, Francuska, otkrili su da se bizmut raspada u talijum, ali ima izuzetno dug poluživot: oko 20 milijardi milijardi godina (To je 20 praćeno 18 nula). Drugim rečima, da je 100 grama bizmuta-209 (prirodnog izotopa) bilo prisutno na početku univerzuma pre više od 14 milijardi godina, oko 99,9999999 grama bi ga bilo i danas, prema Chemicool-u. (Ovo je sada najteži stabilni element, prema časopisu Science.) Nastavi….. Nema sanse da bih se setila kako se zove drugacije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Liči na neku vrstu filtera, sundjerasta struktura? Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 40 minutes ago, ControlFreak said: Liči na neku vrstu filtera, sundjerasta struktura? Nije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Ok, osnovno pitanje…backtracking…u pitanju je predmet😁, bele boje sa plavom unutrašnjicom…vidim dve rupice, onda tačkice po površini…da li je struktura od lakog materijala i manje veličine? Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Just now, ControlFreak said: Ok, osnovno pitanje…backtracking…u pitanju je predmet😁, bele boje sa plavom unutrašnjicom…vidim dve rupice, onda tačkice po površini…da li je struktura od lakog materijala i manje veličine? Plavo je farba, (cak i belo je farba), materijal je prirodan (u sustini predmet ne mora biti od prirodnog materijala), koristi se gotovo u svakodnevnom zivotu, nekada sa potrebom, nekada zbog detalja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Saksija za cveće, biljke?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 1 hour ago, ControlFreak said: Saksija za cveće, biljke?? Ne... materijal koji se dobija od zivotinja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accuphase Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Materijal za izolaciju? Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 1 hour ago, Accuphase said: Materijal za izolaciju? Za izolaciju se koriste uglavnom vestacki materijali... 3 hours ago, Baby said: Plavo je farba, (cak i belo je farba), materijal je prirodan (u sustini predmet ne mora biti od prirodnog materijala), koristi se gotovo u svakodnevnom zivotu, nekada sa potrebom, nekada zbog detalja... 1 hour ago, Baby said: Ne... materijal koji se dobija od zivotinja Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Obilazim celu kuću, otvaram plakare, tražim produkt koji bi mi otključao bar jednu pametnu ideju za odgovor…predmet za čišćenje, nešto od vune, ofarbano….gledam u tvoju sliku već deseti put…i baš ću da šiznem ako je nešto što imam 😄 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accuphase Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 3 minutes ago, ControlFreak said: Obilazim celu kuću, otvaram plakare, tražim produkt koji bi mi otključao bar jednu pametnu ideju za odgovor…predmet za čišćenje, nešto od vune, ofarbano….gledam u tvoju sliku već deseti put…i baš ću da šiznem ako je nešto što imam 😄 Vala da znaš da si u pravu, stvarno je da pošizi čovek. Bar da je nešto svemirsko pa da mi nije krivo... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 12 minutes ago, ControlFreak said: Obilazim celu kuću, otvaram plakare, tražim produkt koji bi mi otključao bar jednu pametnu ideju za odgovor…predmet za čišćenje, nešto od vune, ofarbano….gledam u tvoju sliku već deseti put…i baš ću da šiznem ako je nešto što imam 😄 😂 Necu vas vise muciti 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.F. Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 E, pa stvarno…🙄 @Accuphase daj nešto iz svemira 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Accuphase Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 9 minutes ago, Baby said: 😂 Necu vas vise muciti Tačno sam znao da je nešto žensko! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts