Jump to content

Oporezivanje freelancera


Akiro

Recommended Posts

13 minutes ago, Kooineeperk said:

...veliki Dr Mr Verovatnoce, Pismenosti, Ekonomije i Prava... nego ne moze sve da stane. 😄 

Opet se bavis mojom licnoscu? 

Vidim da svakim danom dopunjujes svoju licnost. Bolje se javi da ti properem pare dok nije kasno 😁 Elem, da li su krenuli sa porezima, nema nista opet ne radite..

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Devil In My Pants said:

Vidim da svakim danom dopunjujes svoju licnost.

Normalno, to je poenta zivota. 

 

2 minutes ago, Devil In My Pants said:

Bolje se javi da ti properem pare dok nije kasno 😁 Elem, da li su krenuli sa porezima, nema nista opet ne radite..

Hvala, nema potrebe, ne perem pare. Optimizujem troskove, ne izbegavam ih 😉

Link to comment
Share on other sites

Fizičko lice koje u određenoj poreskoj godini nije boravilo na teritoriji Republike i koje u njoj ne ispunjava uslov da se smatra poreskim rezidentom po osnovu kriterijuma predviđenih u stavu 2. tačka 1) ovog člana, neće se smatrati rezidentom Republike za tu poresku godinu.

 

hahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahah

😁😎😜

 

Sve čisto i legalno.

 

Pozdrav "najdražoj" mi državi:

 

Edited by Akiro
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa dobro, ti koliko kapiram placas porez u Grckoj i nisi poreski rezident Srbije jer ne ispunjavas uslove iz clsna 7 ZPDG (nemas prebivaliste ili "habitual abode" u Srbiji). To je ok.

Link to comment
Share on other sites

Po kojim kriterijumima radi poreska uprava? Porodičnoj firmi u kojoj su radili otac i sin poreska uprava je poslala rešenje da se vrate svi minimalci sa zelenaškim kamatama jer uredba ne prepoznaje smrt - sin je iznenada preminuo. Inspektori poreske uprave nedavno su zatvorili objekat na 15 dana jer je imao odluku o depozitu, ali nije na licu mesta imao izvod.

Sa druge strane država je TV pinku u više navrata omogućila odlaganje poreskih dugova u milijardama dinara, a usput ih je subvencionisala sa iznosom koji može da pokrije dug. Zatim je vlasnik pinka kupio najskuplju lokaciju u Beogradu za simboličnih 4.5 miliona evra.

Dakle mi nemamo poresku upravu nego reketaše koji otimaju od domaćih privrednika na svakom koraku da bi novac dali utajivačima poreza. Zbog svega navedenog, kao i zbog neprofesionalnog i štetnog ponašanja poreske uprave u kontinuitetu udruženje je tražilo od Skupštine da smeni ministra finansija https://zastitnik-pps.rs/.../229-zahtev-skupstini-srbije....

https://www.021.rs/.../Zeljko-Mitrovic-za-45-miliona...

https://www.cins.rs/drzava-pinku-odlozila-placanje-preko.../

 

Kad je bio sastanak frilensera,samo sam usao i reka da necu platiti nista, a oni kako hoce. Cak i da je rezident, ako se odjavio..pa nije lud da placa. Od velikih pukovnika,generala iz prvog svetskog rata, dosli smo na jajare koje demonstriraju za skuplji benzin jedan dan...o tome da zele pravnu drzavu sa kriminalcima na celu da ne pricam...

 

Buuu.mi cemo olovkom da napravimo drzavu, ali kad dodje neka mesavina Isusa Hrista, Gandija, Obrenovica, Karadjordjevica itd...a i tad cemo videti kako se pokaze...jer mi mislimo da smo pametni jer imamo par hiljada evra platu...🤡

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ZBOG ČEGA FRILENSERI S PRAVOM NASTAVLJAJU BORBU?

Prvi deo

Od dana kada se poreska uprava probudila iz dugogodišnjeg sna i tako još sanjiva i nedovoljno svesna problema koji su se za to vreme nagomilali, uputila poziv za prijavljivanje prihoda ostvarenih iz inostranstva, nastala je još uvek aktuelna, nezavršena borba frilensera za svoja prava i pravdu.

Poziv na prijavljivanje prihoda iz inostranstva, kao i kasnije poziv na pregovore Poreska uprava je uputila a da prethodno ni sama nije razumela kompleksnost problema oporezivanja prihoda iz inostranstva, sa pogrešnim tumačenjem principa koji se mogu primeniti kod oporezivanja frilensera. Nerazumevanje problematike prihoda od frilensinga je sa jedne strane razumljivo jer se radi o novim tehnologijama i načinu rada u čijem regulisanju postoji problemi u većini zemalja, a posledično to se odražava na problem pravilnog oporezivanja zbog zastarelih i neogovarajućih propisa koji se primenjuju.

Poreska uprava se našla u situaciji da tek posle buđenja iz sna shvati da postoje brojne i različite uplate iz inostranstva koje se vrše po mnogo različitih osnova, pri čemu svaki od osnova ima svoju specifičnost u pogledu uplatioca, namene, primaoca i osnova, pa se shodno tome i opredeljuje tretman uplate, kao i pogledu vrste oporezivanja i primene važećih propisa. Ovde treba napomenuti da su saglasno članu 85 Zakona o porezu na dohodak građana oporezivi i (stavka 16) svi drugi prihodi koji nisu oporezovani po drugom osnovu ili nisu izuzeti od oporezivanja ili oslobođeni plaćanja poreza po ovom zakonu; što znači nema prihoda koji nije oporeziv ukoliko u Zakonu nije naveden kao izuzetak ili oslobađanje.

Već u tom trenutku nastaje problem preciznog opredeljivanja da li se radi o prihodima, donacijama, poklonima, pozajmicama, refundacijama i drugo, što opredeljuje poreski tretman takvih uplata. Kod svih uplata iz inostranstva postoje otvorena i nerešena pitanja tretmana, oporezivanja i verodostojnosti dokumentacije na osnovu koje su izvršena, ali poseban problem predstavlja razgraničavanje onih uplata koje se opredele kao prihod primaoca. Za ove uplate ne postoji odgovarajuća i verodostojna dokumentacija dostupna u trenutku prijema prihoda, na osnovu koje Poreska uprava razgraničava prihode od rada i ostale prihode. Ovde ćemo se baviti samo primanjima određene kategorije lica a koja Poreska uprava tretira kao prihode koje namerava da oporezuje kao prihode od rada, u zavisnosti od svog stava o kojim vrstama prihoda se radi. Ovo postaje ključna tačka nastalih problema oporezivanja zbog činjenice da Poreska uprava važeće zakone tumači na način da sva primanja ostvarena od rada (u ovom slučaju preko interneta) jesu oporeziva kao ostala primanja uz obavezu obračuna i plaćanja (osim poreza) i doprinosa za socijalno zdravstveno osiguranje.

Ovde je važno napomenuti da se obračun zarada (prihod od rada), kada se ista ostvaruje prema Zakonu o radu prilikom isplate od strane poslodavca obračunava na drugi način, plaćanjem poreza i doprinosa na utvrđeni bruto iznos primanja i takođe i obavezama plaćanja doprinosa na teret poslodavca.

Osim činjenice da Poreska uprava nema verodostojnu dokumentaciju za razdvajanje ostalih prihoda od prihoda od rada, jer postoje brojna zanimanja i prihodi koje tek treba kategorisati i razjasniti da bi mogli da se opredele da li su od rada. (držanje časova online, igranje kockarskih igara, influensing, affiliate marketing, izdavanje stanova preko web servisa), još je veći problem pogrešnog tumačenja o primeni obaveze obračuna doprinosa za prihode od rada.

Naime, Zakon o obaveznom socijalnom osiguranju u članu 6., kod definicije pojmova nigde ne prepoznaje niti navodi frilensere, niti se oni mogu prepoznati kao obveznici doprinosa jer je obveznik doprinosa osiguranik (koji frilenser nije i ne može postati). Obveznik obračuna i plaćanja doprinosa osim osiguranika u posebnim slučajevima, u principu je isplatilac prihoda koji je u obavezi da obračuna, obustavi i uplati doprinose za osiguranika. To ne važu u slučaju kada je isplatilac strano lice. Ovo je posebno problematično jer strano lice koje je uplatilac nije istovremeno i poslodavac u smislu Zakona o radu, već to može biti određena web platforma, korisnik usluge, ili fizičko lice isplatilac prihoda. Frilenseri nemaju poslodavca u skladu sa Zakonom o radu, niti su zaposleni, niti su registrovana samostalna delatnost, niti su fizička lica registrovana kod fondova PIO i zdravstvenog osiguranja.

Osim činjenice da frilenseri kao primaoci prihoda iz inostranstva nisu, i ne mogu biti obveznici plaćanja doprinosa, jer to nije predviđeno Zakonom o socijalnim doprinosima, oni ne mogu postati osiguranici ni čak kada bi uplatili doprinose. Ova činjenica se ispostavila kao ključni problem i glavni uzrok nastalih problema za rešavanje pitanja plaćanja poreskih obaveza od strane frilensera.

Naime, doprinosi su obaveze u kojima obe strane imaju prava i obaveze pri čemu se plaćanjem doprinosa stiču određena prava svakog uplatioca doprinosima propisana Zakonima. Radi sticanja obaveze osiguranika prema važećim propisima, budući osiguranik se preko registrovanog poslodavca obveznika plaćanja doprinosa registruje kod fondova, i preuzima obavezu plaćanja doprinosa prema zakonom utvrđenim rokovima, načinu obračuna, stopama i iznosima i tek time stiče prava osiguranika predviđena Zakonima o tim fondovima.

Registracija na fondove uslovljena je dostavljanjem određene dokumentacije kojima se reguliše odnos sa poslodavcem a sve u skladu sa Zakom o radu. U slučaju frilensera ne postoji nijedan od uslova za registraciju kao osiguranika, niti postoji poslovac, niti zaposleni, niti ugovor o radu, niti kategorizacija delatnosti iz čega je jasno da frilenseri ne nogu da ostvare nijedno pravo iz Zakona o radu, niti bilo koje pravo iz zakona o PIO niti zdravstvenog osiguranja za koje poreska uprava pogrešno tumači da treba da plate doprinose.

Napisano u saradnji sa eminentnim poreskim savetnicima Srbije.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Klotzen said:

Vidim da su frilenseri osnovali neko novo udruženje bez Pogačara i nastavljaju proteste. No ne vidim nikakve proteste u vestima, jel ima ikakve aktivnosti ?

Da,na discordu smo mi lazni frilenseri, ovi pravi imaju doo. Inace ovo je sta se zeli Udruženje ima samo dva cilja, otpis doprinosa i minimiziranje poreza, i borbu za bolji zakon, koji će rešiti status frilensera u januara..kad se ovo resi, udruzenje prestaje da postoji..ma sta to znacilo..ako se ne resi postjacemo zauvek..

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Devil In My Pants said:

ZBOG ČEGA FRILENSERI S PRAVOM NASTAVLJAJU BORBU?

Prvi deo

...

 

Sve prilicno lepo objasnjeno, kao da nisi ti pisao 🙂  OK, zanemarene su neke stvarcice... ali tekst ima neki smisao. 

 

Ne bi bilo lose da stavljas link ka izvoru teksta, da ispratimo i druge pisanja ako ih ima. 

 

3 hours ago, Devil In My Pants said:

...na discordu smo mi lazni nelegalni frilenseri, ovi pravi legalni imaju doo, pausal ili placaju porez kao fizicka lica.

🙂 posto se gubis sa tim ko je pravi freelancer a ko ne, evo popravio sam ti malo ovaj upis. 

Link to comment
Share on other sites

 

  

9 hours ago, Akiro said:

Fizičko lice koje u određenoj poreskoj godini nije boravilo na teritoriji Republike i koje u njoj ne ispunjava uslov da se smatra poreskim rezidentom po osnovu kriterijuma predviđenih u stavu 2. tačka 1) ovog člana, neće se smatrati rezidentom Republike za tu poresku godinu.

 

hahahahhahahahahahahahahahahahahahahhahahahah

😁😎😜

 

Sve čisto i legalno.

 

5 hours ago, NMX said:

Pa dobro, ti koliko kapiram placas porez u Grckoj i nisi poreski rezident Srbije jer ne ispunjavas uslove iz clsna 7 ZPDG (nemas prebivaliste ili "habitual abode" u Srbiji). To je ok.

 

Nista sporno, zato sam i rekao ranije - ko hoce, neka ide u recimo Dubai, tamo nema ni lokalnog poreza na dohodak a kamoli da jos placa nesto Srbiji (ako nema blizu rodbinu ovde, roditelje recimo, decu; i da vise nije prijavljen ovde).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jbg, pricas da si freelancer i da ne znas poceduru, al` znas da se prijavis na trezor za 100 Ojra prosle i 2x30 ove i cekas Jun da se prijavis za jos 3000 zbog vakcine?

Pri prijavi ostavis JMBG, broj licne karte i banku u kojoj zelis da ti se uplati?

I onda - ne mogu da mi naplate porez i doprinose....!

:roflmao:

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Kooineeperk said:

 

  

 

 

Nista sporno, zato sam i rekao ranije - ko hoce, neka ide u recimo Dubai, tamo nema ni lokalnog poreza na dohodak a kamoli da jos placa nesto Srbiji (ako nema blizu rodbinu ovde, roditelje recimo, decu; i da vise nije prijavljen ovde).

 

 

Nista sporno kad su ti otpisali kockarske dobitke i neke trange frange frilensing

 

35 minutes ago, Kronostime said:

Jbg, pricas da si freelancer i da ne znas poceduru, al` znas da se prijavis na trezor za 100 Ojra prosle i 2x30 ove i cekas Jun da se prijavis za jos 3000 zbog vakcine?

Pri prijavi ostavis JMBG, broj licne karte i banku u kojoj zelis da ti se uplati?

I onda - ne mogu da mi naplate porez i doprinose....!

:roflmao:

Opet ti ulazis u materiju o kojoj nemas pojma..od svega navedenog sam uzeo 100e i prosledio duplo na Azil za pse u Novom Sadu...

 

Kao oni ne znaju broj JMBG,licne karte...hahaha...majko mila...srecom pa poreska inspektorka sa mnom seta psa :))

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Kooineeperk said:

Nista sporno, zato sam i rekao ranije - ko hoce, neka ide u recimo Dubai, tamo nema ni lokalnog poreza na dohodak a kamoli da jos placa nesto Srbiji (ako nema blizu rodbinu ovde, roditelje recimo, decu; i da vise nije prijavljen ovde).

Ja sam prijavljen i ovde i tamo i, ukoliko im naknadno uđem u radar, moraću za tri od zadnjih pet godina da se mačujem uz pomoć pečata sa graničnih prelaza, jer se nisam odjavio odavde. Za dve od pet mogu i da me dokače. A i nadalje, ako se ne odjavim, sleduje mačevanje uz pomoć pečata u pasošu. Ako im uđem u radar, u svakom slučaju mi sleduje klinč sa državom, jer se nisam odjavio. Jedino što mi više ništa ne leže na domaće banke pa sam za nadalje miran.

 

BTW, da me ne ubacuju ovde u leg(ija)aliste, u grčku banku prosleđujem tačno onoliko (nešto manje), koliko je predviđeno za porez od 9%. Ne sve. I vuk sit i ovce na broju. Advokat mi obračunava poreze, nemam ni pojma kad se prijavljuju i obračunavaju. Tek ću videti šta će biti. BTW, podelu uplata bi mogli i domaći freelanceri da urade. Ukoliko za one sa malim prihodima budu neke beneficije i ne uteruju ih u kojekakve administrativne gnjavaže tipa d.o.o. ili paušalu, mogu da prenesu na srpsku banku neki mali iznos i plate porez na to, a ostalo troše karticom nekog payment processora. U stvari, pošto im ne stiže direktno od pravnog lica, mogu da deklarišu i kao poklon rodbini. Ima tu prostora za razradu strategije da se državi da što manje moguće, a ostane legalan. 

 

No prvo i osnovno je da se ne primaju ikakvi prihodi na domaće banke i da se sačeka prvo šta će pokvarenjaci na kraju sa zakonom da urade. Ako vrate paušal na staro bez testa samostalnosti ili ako samo odbiju 10% odmah od prihoda, možda čak odlučim da Smrdiji (ukoliko se vlast promeni) plaćam nešto nezavisno od toga gde više vremena provodim. Negde na svetu ću svakako kršiti zakon i zabole me za to. Jedino što znam sigurno da me niko nigde neće uterati u bilo kakvu pravnu formu i administraciju. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Akiro said:

Ja sam prijavljen i ovde i tamo i, ukoliko im naknadno uđem u radar, moraću za tri od zadnjih pet godina da se mačujem uz pomoć pečata sa graničnih prelaza, jer se nisam odjavio odavde. Za dve od pet mogu i da me dokače. A i nadalje, ako se ne odjavim, sleduje mačevanje uz pomoć pečata u pasošu. Ako im uđem u radar, u svakom slučaju mi sleduje klinč sa državom, jer se nisam odjavio. Jedino što mi više ništa ne leže na domaće banke pa sam za nadalje miran.

 

BTW, da me ne ubacuju ovde u leg(ija)aliste, u grčku banku prosleđujem tačno onoliko (nešto manje), koliko je predviđeno za porez od 9%. Ne sve. I vuk sit i ovce na broju. Advokat mi obračunava poreze, nemam ni pojma kad se prijavljuju i obračunavaju. Tek ću videti šta će biti. BTW, podelu uplata bi mogli i domaći freelanceri da urade. Ukoliko za one sa malim prihodima budu neke beneficije i ne uteruju ih u kojekakve administrativne gnjavaže tipa d.o.o. ili paušalu, mogu da prenesu na srpsku banku neki mali iznos i plate porez na to, a ostalo troše karticom nekog payment processora. U stvari, pošto im ne stiže direktno od pravnog lica, mogu da deklarišu i kao poklon rodbini. Ima tu prostora za razradu strategije da se državi da što manje moguće, a ostane legalan. 

 

No prvo i osnovno je da se ne primaju ikakvi prihodi na domaće banke i da se sačeka prvo šta će pokvarenjaci na kraju sa zakonom da urade. Ako vrate paušal na staro bez testa samostalnosti ili ako samo odbiju 10% odmah od prihoda, možda čak odlučim da Smrdiji (ukoliko se vlast promeni) plaćam nešto nezavisno od toga gde više vremena provodim. Negde na svetu ću svakako kršiti zakon i zabole me za to. Jedino što znam sigurno da me niko nigde neće uterati u bilo kakvu pravnu formu i administraciju. 

Pravi srpsko-grcki frilenser: bogu bozije, a caru carevo.... e sad: u kojoj si carevini....

:default_coffee:

12 minutes ago, Devil In My Pants said:

Nista sporno kad su ti otpisali kockarske dobitke i neke trange frange frilensing

 

Opet ti ulazis u materiju o kojoj nemas pojma..od svega navedenog sam uzeo 100e i prosledio duplo na Azil za pse u Novom Sadu...

 

Kao oni ne znaju broj JMBG,licne karte...hahaha...majko mila...srecom pa poreska inspektorka sa mnom seta psa :))

Tvoj i bilo ciji JMBG je isto kao i PIB za Firme.:roflmao:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Devil In My Pants said:

Nista sporno kad su ti otpisali kockarske dobitke i neke trange frange frilensing

 

 

Covece ti ni ne kapiras ko kome sta pise - ali vazno je da odgovoris meni. 

Taj moj upis na koji si odgovorio uopste niti je upucen tebi niti govori o temi "kockarskih dobitaka". Odgovorili smo NMX i ja Akiru na njegov upis. 

 

 

 

 

5 minutes ago, Akiro said:

Ja sam prijavljen i ovde i tamo i, ukoliko im naknadno uđem u radar, moraću za tri od zadnjih pet godina da se mačujem uz pomoć pečata sa graničnih prelaza, jer se nisam odjavio odavde. Za dve od pet mogu i da me dokače. A i nadalje, ako se ne odjavim, sleduje mačevanje uz pomoć pečata u pasošu. Ako im uđem u radar, u svakom slučaju mi sleduje klinč sa državom, jer se nisam odjavio. Jedino što mi više ništa ne leže na domaće banke pa sam za nadalje miran.

 

Pa cekaj, ako si prijavljen onda si poreski rezident. 

Quote

Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizičko lice koje:

1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili

2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Dakle dovoljno je da ispunis taj jedan uslov. I po tom uslovu moras i sada da prijavis dohodak... 

 

5 minutes ago, Akiro said:

BTW, da me ne ubacuju ovde u leg(ija)aliste, u grčku banku prosleđujem tačno onoliko (nešto manje), koliko je predviđeno za porez od 9%. Ne sve. I vuk sit i ovce na broju. Advokat mi obračunava poreze, nemam ni pojma kad se prijavljuju i obračunavaju. Tek ću videti šta će biti. BTW, podelu uplata bi mogli i domaći freelanceri da urade. Ukoliko za one sa malim prihodima budu neke beneficije i ne uteruju ih u kojekakve administrativne gnjavaže tipa d.o.o. ili paušalu, mogu da prenesu na srpsku banku neki mali iznos i plate porez na to, a ostalo troše karticom nekog payment processora. U stvari, pošto im ne stiže direktno od pravnog lica, mogu da deklarišu i kao poklon rodbini. Ima tu prostora za razradu strategije da se državi da što manje moguće, a ostane legalan. 

 

Optimizacija poreza je ok, u domenu da se bas preterano ne folira, tipa kao sto neki najavljuju da ce baba i deda da im budu back-end i front-end developer-i 🙂 Ja sam prvi ovde javno rekao da cu deo sredstava da usmerim na sebe kao fizicko lice. Zenu sam takodje prijavio u doo, ali joj i zaista dao da radi, naravno to nije onoliko koliko ja radim ali smo zakljucili da na neke dodatne nacine optimizujemo troskove (hint: ovo za sta rok danas istice); pa cu u na nju povuci novac na fizicko lice. I ako sutra treba nesto da se dokaze, imamo dokaze da je radila. 

 

5 minutes ago, Akiro said:

No prvo i osnovno je da se ne primaju ikakvi prihodi na domaće banke i da se sačeka prvo šta će pokvarenjaci na kraju sa zakonom da urade. Ako vrate paušal na staro bez testa samostalnosti ili ako samo odbiju 10% odmah od prihoda, možda čak odlučim da Smrdiji (ukoliko se vlast promeni) plaćam nešto nezavisno od toga gde više vremena provodim. Negde na svetu ću svakako kršiti zakon i zabole me za to. Jedino što znam sigurno da me niko nigde neće uterati u bilo kakvu pravnu formu i administraciju. 

 

Meni bi ovo bilo idealno. Zena i ja, i super. Nije problem ni da bude placanje kako je do sada bilo, samo da nema testa samostalnosti odnosno, iako sam uveren da prolazim test, pa cak i ako podelim posao na zenu i mene, jednostavno ne zelim da trosim vreme na poreske inspektore i da im dokazujem nesto za svih 5-10 klijenata koje imam aktivnih u svakom trenutku.

BTW ako vrate pausal na staro, i ako ides u tom smeru onda si se uterao u pravnu formu 🙂 

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Devil In My Pants said:

Koga briga ❤

 

Kako je frilenser promasao Akira 😊

 

I zena zaposlena u doo i on frilenser..oce to. 😁

Akiro je Kir Akiro - a ti mu ni kalfa ne mozes biti, ma koliko se gicao.:classic_biggrin:

Netje slone u lonce - Tjirko

Ne podmeci nogu za potkov  - nema svrhe.

:s_d:

 

Edited by Kronostime
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, Kooineeperk said:

Dakle dovoljno je da ispunis taj jedan uslov. I po tom uslovu moras i sada da prijavis dohodak... 

Hehe, možda moram, ali neću. Živeo sam 22 godine u Nemačkoj, sa adresom i prijavom i ovde i tamo. Nikada se odavde nisam odjavio, iako nisam ovde boravio. Svejedno sam zbog boravka u Nemačkoj uvek tretiran kao gastos. Ukoliko žele da mi oporezuju periode  tokom kojih sam bio manje od 183 dana u Srbiji, mačevaćemo se na sudu. Imam takođe prebivalište i u Grčkoj, pa gde mi je sada centar poslovnih i životnih interesa? Valjda tamo gde više vremena provodim. Kako god, znam ja da zbog prebivališta sleduje mačevanje (ako im uopšte uđem u radar, što je upitno). Ima i Đoković prebivalište u Srbiji, pa je svejedno poreski (ne)obveznik Monaka.

 

1 hour ago, Kooineeperk said:

jednostavno ne zelim da trosim vreme na poreske inspektore i da im dokazujem nesto za svih 5-10 klijenata koje imam aktivnih u svakom trenutku.

Taj rad, mrzi me da se cimam sa administracijom i budalama. Ako vrate na staro, možda vide i neke pare ubuduće.

 

1 hour ago, Kooineeperk said:

BTW ako vrate pausal na staro, i ako ides u tom smeru onda si se uterao u pravnu formu 🙂

Moraću teška srca svakog meseca da uheftam mesečnu fakturu klijentu u KOP. Klijentov portal automatski pravi fakture, ja bih samo trebao svoj broj fakture da unesem, čak me i to mrzi da radim, pa idem pod njihovim brojem. Ali ajde toliko da se žrtvujem. Ipak od 27 godina rada imam makar 11 godina sa uplatama u penziono, bila bi to tek neka bedica od 200 Eura možda, ali što da to poklanjam državi. Treba mi još 4 godine legalnosti jer više ne možeš da samo uplatiš razliku. Ako vrate paušalu na staro, O.K., ako ne, nek se hebu, neće nadalje videti ni Dinara, koji ne moram da im platim. Kad čujem reč d.o.o., pozli mi. To je jednostavno u suprotnosti sa onim što ja doživljavam kao FREElancing, a to je da mi se hebe za baš sve. Odradim, naplatim i dalje me ništa ne zanima sem vremenske prognoze i količine sunca.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Devil In My Pants said:

I zena zaposlena u doo i on frilenser..oce to. 😁

 

Naravno da ce da bude zaposlena ako hoce i ona da radi i ako imamo benefit od toga (ne samo od rada vec optimizacije poreza i doprinosa). Zasto bi imali dve firme? 

 

S druge strane, normalno da cu da sirim pricu a ne vecito da budem u rangu pausalca (mada ni to nije lose, nekima je i to san). 

 

Pati... ❤️ 

 

 

 

@Akiro OK, znaci moras 🙂 Ali tebe bas briga, sumnjam da ce tebe ikada dirati, nisi ti njima vidljiv. Nisi Novak Djokovic 😄 

 

27 minutes ago, Akiro said:

Moraću teška srca svakog meseca da uheftam mesečnu fakturu klijentu u KOP. Klijentov portal automatski pravi fakture, ja bih samo trebao svoj broj fakture da unesem, čak me i to mrzi da radim, pa idem pod njihovim brojem. Ali ajde toliko da se žrtvujem. Ipak od 27 godina rada imam makar 11 godina sa uplatama u penziono, bila bi to tek neka bedica od 200 Eura možda, ali što da to poklanjam državi. Treba mi još 4 godine legalnosti jer više ne možeš da samo uplatiš razliku. Ako vrate paušalu na staro, O.K., ako ne, nek se hebu, neće nadalje videti ni Dinara, koji ne moram da im platim. Kad čujem reč d.o.o., pozli mi. To je jednostavno u suprotnosti sa onim što ja doživljavam kao FREElancing, a to je da mi se hebe za baš sve. Odradim, naplatim i dalje me ništa ne zanima sem vremenske prognoze i količine sunca.

 

B1: to je najmanji problem. Zavisno koliko klijenata imas. Meni bude od 3 do 7 faktura, kako kada, kad su manje cifre ne fakturisem klijentu svakog meseca nego da se nakupi. Imam par takvih koji me cimaju do 10ak sati mesecno, pa onda fakturisem nakon 2-3 meseca. A sto se tice papirologije sve to sredi knjigovodja za 40eur mesecno. Poresku nisam nikada ni video, niti PIO/RFZO. Sve ona ode i odradi. Za DOO je druga prica, tu je trosak veci, ali opet sve dobijem gotovo. 

 

Ja sam u DOO usao iz vise razloga, uglavnom zbog (povoljnije) racunice i testa samostalnosti, kao i sirenja price. Ko to ne moze da shvati, jbg, ja mu nisam kriv 😄 

 

B2: bas tako, dacu drzavi kako je vec propisano, ali cu i uzeti nazad sta mi sleduje. Kao sto imamo obaveze tako imamo i pravo na nesto. 

 

 

 

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kronostime said:

Akiro je Kir Akiro - a ti mu ni kalfa ne mozes biti, ma koliko se gicao.:classic_biggrin:

Netje slone u lonce - Tjirko

Ne podmeci nogu za potkov  - nema svrhe.

:s_d:

Gazda Kronose, baš te gotovim ali ne vređaj mi saborca. 

 

Inače, kirios će, kada sklopi kockice, takođe postati i efendim ili bayim (za zimski period). Ionako smo i od jednih i od drugih pokupili gomilu izraza - vidi tvoja prva rečenica. Back to the roots. :s_d:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...