Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta

Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

• Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem

Recommended Posts

Posted
Just now, Ruby Rhod (koji lebdi) said:

Jel mozes da nadjes starosnu strukturu preminulih?

Ne, kriju. Bila je priča da su novinari tražili po onom zakonu o dostupnosti informacija u Nišu, iskulirali ih

Posted
Just now, Likvi said:

Ne, kriju. Bila je priča da su novinari tražili po onom zakonu o dostupnosti informacija u Nišu, iskulirali ih

Sramota. Kako Hrvati svakog jutra objavljuju podatke detaljno i transparentno. Ali valjda onda ne bi mogli nikako da plase narocito ove (nas) mladje, a kod nas se cela strategija zasniva na tom zastrasivanju.

• Like 2
Posted

Da, onaj tip da s njom ne možeš ljudski ni da se posvađaš, ne dozvoljava svojim tupo- telećim pričama. Iskreno, pravi izbor od Vučića. Postavljena da bismo se zabavljali njenom bistom, a pri tom se ne da lako istrolovati u javnom nastupu. Gledala sam joj ocene na Oceni profesora- katastrofa.

1 minute ago, Ruby Rhod (koji lebdi) said:

Sramota. Kako Hrvati svakog jutra objavljuju podatke detaljno i transparentno. Ali valjda onda ne bi mogli nikako da plase narocito ove (nas) mladje, a kod nas se cela strategija zasniva na tom zastrasivanju.

Ne znam da li ti je promaklo ono što sam čula za D.Mišović- preventivno hospitalizuju starije. Ako ne covid- od intrabolničkih infekcija umireš sigurno.

Posted (edited)
6 minutes ago, Likvi said:

Ne znam da li ti je promaklo ono što sam čula za D.Mišović- preventivno hospitalizuju starije. Ako ne covid- od intrabolničkih infekcija umireš sigurno.

Ej, video sam, ali to mi nije jasno. Kako ih to preventivno hospitalizuju? Bolnica se pretvara u pritvor za stare? Sto kazes, dusu dalo da neka bakterija pohara sve to.

Edited by Ruby Rhod (koji lebdi)
  • Like 1
Posted
5 minutes ago, Likvi said:

Da, onaj tip da s njom ne možeš ljudski ni da se posvađaš, ne dozvoljava svojim tupo- telećim pričama. Iskreno, pravi izbor od Vučića. Postavljena da bismo se zabavljali njenom bistom, a pri tom se ne da lako istrolovati u javnom nastupu. Gledala sam joj ocene na Oceni profesora- katastrofa.

To, ne možeš ni da se iznerviraš k'o čovek (a ne može ni ona tako lako, izgleda), samo da se krstiš dok je slušaš i pitaš se dokle će.

• Like 1
Posted
33 minutes ago, Ruby Rhod (koji lebdi) said:

Ej, video sam, ali to mi nije jasno. Kako ih to preventivno hospitalizuju? Bolnica se pretvara u pritvor za stare? Sto kazes, dusu dalo da neka bakterija pohara sve to.

Ja, lično, ne verujem u priču o umrlima i tajnoj bazi. Vlasti odgovara da stavlja katakmizlične naslove u tabloidima, a ne odgovara da objavljuje mrtve, nije nego. Mnogo je veliki novac u igri, jedan poziv random doktoru koji kaže moraš tako i tako- setimo se priče kako je hlorokin otet KC Kg. I mislim da su udruženja " pobunjenih" lekara takođe fingirana stvar.

Posted

U opštini Voždovac gd živi skoro 160 000 stanovnika, imaju dve kovid ambulante. U Šumicama i Vojvode Stepe.
Zna li neko koliko lekara radi tamo?
Danas je u V Stepe bila baš gužva...

Posted

Slovacka ce preko vikenda pokusati da testira celu naciju. :krstipd4:

Izuzeti iz testiranja ce biti oni mladji od 10 godina i stariji od 65. Znaci oko 4 miliona ljudi. Postavljene su testne stanice, cekpointi, drive-by i sta sve ne...

Testiranje ce biti na "dobrovoljnoj" bazi. Namerno sam stavio pod navodnike, jer onaj ko se ne prijavi kao dobrovoljac ce biti smatran inficiranim i prinudjen na 10 dana neplacenog karantina s opcijom da sam sebi plati PCR test u tom periodu i tako dokaze svoju "cistotu". Sa negativnim testom se dobija propusnica za slobodno kretanje, putovanje na posao, posetu restoranu i sl, kao u filmu 5-i Element😄

Vec par nedelja je ovaj plan u razvijanju i kao glavni problem je do sada navodjen nedostatak strucnih lica. Pre par nedelja su rekli da je ljudski kapacitet na 63% da bi se to ostvarilo, prosle nedelje kazu 84%. Za ovu mobilizaciju preko vikenda ce i Madjarska priskociti sa svojim ljudima u pomoc kako bi se izguralo to do kraja.

Premijer rece da ce da da otkaz ako akcija ne uspe, a opozicija vec trlja ruke i kruze price da ce pokusati da sabotiraju stvari ne bi li ucinili da vlast izgleda nesposobna.

Ako uspeju, svaka cast. Mozda ce to da bude dobra pokazna vezba za Srbiju? 😄

• Like 2
  • WOW 2
Posted (edited)

Opet može da se desi da ne reše ništa, makar i uspeli da testiraju sve ljude. Biće sigurno određeni procenat onih koji će imati lažno negativan test, što je dovoljno da se virus lagano proširi ako ne bude bilo jačih mera nakon testiranja. 

Edited by major josip
  • Like 1
Posted

ala me hoće da razvozim ljude po kovid ambulantama, neverovatno. Lep pozdrav iz Šumica 🙂

Dajte mi jedno pola sata da odlepim pa idemo u Bel medic. Ako nije 80 ljudi pre nas nije ni jedan, a pojma nemam koliko lekara gore na spratu uopšte radi u ovu lepu subotu.

• Tuzno 2
  • WOW 1
Posted
8 minutes ago, urosg3 said:

ala me hoće da razvozim ljude po kovid ambulantama, neverovatno. Lep pozdrav iz Šumica 🙂

Dajte mi jedno pola sata da odlepim pa idemo u Bel medic. Ako nije 80 ljudi pre nas nije ni jedan, a pojma nemam koliko lekara gore na spratu uopšte radi u ovu lepu subotu.

Ko je sad? 

Gde ih samo nalazis?!

Posted

Juce pricam ovde sa komijom i vezi ovih novi mera oko zatvaranja u Francuskoj. I kaze on ne vidi poentu da se zatvaraju butici odece i obuce , kad ih svako ima u velikim supermarketima koji su otvoreni. Npr ima veliki Carrefour supermarket i u sklopu zgrade ima 10ak butika obuce i odece. Oni su svi zatvoreni a carrefour radi, unutra prodaju odecu. U cemu je razlika zatvoriti butike? svakako u te butike svrati mnogo manje ljudi nego sto se u isto vreme mogu naci kupci u carrefour-u. Nema nikakve logike.

Posted
Just now, Slavisa iz Tavankuta said:

Juce pricam ovde sa komijom i vezi ovih novi mera oko zatvaranja u Francuskoj. I kaze on ne vidi poentu da se zatvaraju butici odece i obuce , kad ih svako ima u velikim supermarketima koji su otvoreni. Npr ima veliki Carrefour supermarket i u sklopu zgrade ima 10ak butika obuce i odece. Oni su svi zatvoreni a carrefour radi, unutra prodaju odecu. U cemu je razlika zatvoriti butike? svakako u te butike svrati mnogo manje ljudi nego sto se u isto vreme mogu naci kupci u carrefour-u. Nema nikakve logike.

Ima logike.

Zato što je manja mogučnost interakcije ljudi, jer je manje otovorenih trgovina. 

Dalje.

Posted
3 minutes ago, Sunshine State said:

Ko je sad? 

Gde ih samo nalazis?!

Majka od drugarice The Mlađe Princeze iz kluba i škole. Razvela se odavno pa eto. 
Deca nam imaju bogat društveni život 🙂

Posted
6 minutes ago, MoonlightShadow said:

Ima logike.

Zato što je manja mogučnost interakcije ljudi, jer je manje otovorenih trgovina. 

Dalje.

U te trgovine je dnevno ulazilo max 10 ljudi, ne verujem da je ulazilo vise dok su bile otvorene. Nisu to radnje kao kod nas u trznim centrima, ili kao ovde u trznim centrima, neke skoro pa no name radnje. Nema kafica restorana pa da ljudi dolaze u znacajno vecem obimu nego ranije.

Posted
6 minutes ago, urosg3 said:

Majka od drugarice The Mlađe Princeze iz kluba i škole. Razvela se odavno pa eto. 
Deca nam imaju bogat društveni život 🙂

Tebi treba ozbiljnija zastita nego ovima  u intenzivnim jedinicama!

• Like 3
  • Ha-ha 3
Posted
Just now, Slavisa iz Tavankuta said:

U te trgovine je dnevno ulazilo max 10 ljudi, ne verujem da je ulazilo vise dok su bile otvorene. Nisu to radnje kao kod nas u trznim centrima, ili kao ovde u trznim centrima, neke skoro pa no name radnje. Nema kafica restorana pa da ljudi dolaze u znacajno vecem obimu nego ranije.

Pa da, sve si ti to brojao i preračunao. Kao onomad kad si sjedio u vozu ili šeto po gradu. 

Dalje.

Posted (edited)
7 minutes ago, MoonlightShadow said:

Pa da, sve si ti to brojao i preračunao. Kao onomad kad si sjedio u vozu ili šeto po gradu. 

Dalje.

Da. Tako nesto. Nemam ja sta da brojim, vidim, tj video sam u vozu da svi nose maske, ima policija specijalna koja se krece po zeljeznickoj stanici i u vozu i gleda da li svi nose maske. Ne znam zasto ti je nesto cudno? 

Juce uvece komsija isao u ambulantu da mu izvade konce od posekotine, kaze u gradu ima mnogo ljudi, kako na ulici tako i u autima. Cudno mu je kad su izrecene mere da se ne sme izlaziti, tj sme ali uz papir. Pa svako ima papir da mora da nesto obavi van kuce i naravno da je onda mnogo ljudi. 

jos jedan edit. u vezi tih radnji.

Onda bi trebalo kao u Welsu da se ogradi deo u supermarketima gde ce se prodavati samo hrana i pice, a sve sto nije hrana da se ne prodaje, jer tako male prodavnice odece, obuce, tehnike ce bankrotirati a veliki lanci ce i dalje to sve prodavati. 

Edited by Slavisa iz Tavankuta
Posted
12 minutes ago, Sunshine State said:

Tebi treba ozbiljnija zastita nego ovima  u intenzivnim jedinicama!

Ja mislim da testira teoriju maski

• Like 2
  • Ha-ha 1
Posted (edited)

@slavisa:

Trebalo bi puno toga napraviti (npr.istrenirati ljude) od marta...ali eto nije.

BTW: Evo ja jučer prošeto po gradu nema nikog sa maskom. 

Kako to? Pa nisam nikoga ni vidio u gradu u tih 5 minuta.

Edited by MoonlightShadow