Jump to content

Ben

Član foruma
  • Posts

    3
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Ben

  1. 11 hours ago, brusli said:

    U vezi kamatnih stopa, pogresno je samo gledati direktan uticaj kroz kamate na kredite, medjutim mnogo veci i sustinski je indirektni uticaj.

     

    Mnogo jeftine love -> velika potrosnja -> firme cvetaju -> investicije/outsorcing cvetaju (npr u Srbiju) -> plate rastu (IT, bankari, gradjevina itd) -> poverenje raste -> kupuju se stanovi.

     

    Dokle ce igranka da traje, niko ne zna (mozda cak ni Powell i Dragi).

     

    Hvala na odgovoru, svakako sam imao u vidu pre indirektni uticaj ks od cene stambenih kredita, ali najiskrenije meni putanja pre deluje ovako, ako mnogo grešim molim za ispravku... " Mnogo jeftine love -> "nikakva"/na mišiće  potrosnja "akcijske rasprodaje" u sred sezone-> firme (osim IT sektora) se zaduzuju i/ili gase -> investicije/outsorcing cvetaju u radnointenzivne delatnosti (npr u Srbiju) -> plate rastu sporije od troškova života -> poverenje raste??? U državu, u obrazovanje, u zdravstvo, u pravni poredak? -> kupuju se stanovi"

    Izvini, zaista mi namera nije da budem maliciozan, samo opisujem svoj doživljaj ekspanzije i blagostanja. Pozdrav.

  2. 6 hours ago, Splendini said:

    @Бен

    Можда би могао да поделиш са нама податке на основу којих тврдиш да не постоји номиналан раст цена у Србији, као и да раст или како кажеш „раст“ постоји у само два града, мада су ова два тврђења у међусобној колизији?

    Сви подаци којима баратамо и Нкоск-а, и РЗС-а, и РГЗ-а, као и искуства форумаша говоре о знатном расту цена.

     

    РЗС:

    "15.03.2019. -
    Цене станова новоградње у 2018. години


    Цене станова новоградње у Републици Србији у 2018. години, у односу на просечне цене станова у 2017. години, повећане су за 9,9%.

    Узимајући у обзир промену курса евра у том периоду, у 2018. години цене станова новоградње порасле су за 12,8% у односу на 2017. годину. Посматрано у еврима, у структури трошкова, највише је порасла цена грађевинског земљишта, 27,5%, затим остали трошкови 23,9%, док је цена грађења порасла, 5,0%.

    Највећа просечна цена новоградње у 2018. години обрачуната је у Граду Београду и износи 248 058 динара, што представља повећање од 11,7% у односу на 2017. годину. Изражено у еврима у том периоду, просечна цена у Граду Београду повећана је за 14,7%.

    Просечна површина продатих станова новоградње у Републици Србији у 2018. износи 57 m²."

     

    http://www.stat.gov.rs/sr-cyrl/vesti/20190315-cene-stanova-novogradnje-u-2018-godini/

    _____

    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/preduzetnik/aktuelno.700.html:785252-Trziste-kvadrata-u-Srbiji-stalno-raste

     

    25-trziste-kvadrata2.jpg

    $$$$

    Такође би могао да дефинишеш шта сматраш под појмом „реална цена“, пошто је то појам који не постоји у економији, ја се убих годинама на форуму да едукујем људе шта је то тржишна цена, изгледа са малим успехом.

    Ево да помогнем, из забаве сам направио пар дефиниција:

    1.     Реална цена је она коју потенцијални купци сматрају реалном.     🤑

    2.     Реална цена је она која је праведна и заслужена, а не она која је неправедна и незаслужена (критеријум потражити под број 1)

    3.     Реална цена је: трошкови градње плус нека маржица, око 700 ЕУР

    4.     Реална цена је она која ти „исплати“ стан кад га издајеш за 20 година, а локал за 10 (овде нема утицаја инфлације али баш добро звучи)

    5.     Реална цена је она коју можеш за неки просечан број година у свету (или још боље на Западу) да платиш из просечне или медијана зараде

    6.     Реална цена је тржишна цена

    Pozdrav svima. Nisam našao mesto gde sam spomenuo "realnu cenu". Spomenuo sam nominalan i realan rast cena. 

    Da se ogradim, ne kupujem ništa bar u srednjem roku, a najverovatnije ni dužem jer smo preinvestirani u nekretnine i nešto poljoprivrednog zemljišta. Pre bih se oslobađao imovine.

    Zaista me zanima tvoje mišljenje. Koliki je uticaj kamatne stope na cene nekretnina u Srbiji i koje su perspektive cena u dužem roku (recimo 10 godina), obzirom na demografske prilike i potpuno otvaranje granica. Pozdrav

  3. 5 hours ago, Splendini said:

    Честитке за куповину Бери😃

     

    Слажем се са тобом да је утисак на терену да су цене знатно више отишле него на овој табели.

    Ради се о подацима НКОСКа, нисам постављао извор јер смо током година пуно пута постављали ову табелу па сам мислио да нема потребе. Не знам који је разлог ове разлике, можда је новоградња отишла а староградња стагнира па зато скок изгледа мањи? Још пре пар година сам приметио ову разлику и нисам сигуран који је узрок. Иначе си у праву, ово су само цене станова из кредита, и не обухватају кеш куповине које су главнина. Пре пар година сам рачунао и дошао до цифре да кредитне куповине чине само око 20% укупних куповина што је далеко мање него на Западу. Ово значи да је тржиште некретнина мање осетљиво на подизање камата на кредите, док са друге стране неки дужи период раста стандарда може да доведе и до јачег дивљања цена, ако се проценат куповина из кредита повећа.

    Пре две године сам дао прогнозу раста цена, па може да се види да ли сам био у праву ја или они који су најављивали пад, исландски сценарио, „реалну цену квадрата“ и остало:

     

    https://forum.b92.net/topic/40977-nekretnine-u-srbiji/page-1054#entry5661526

     

    У међувремену су се неки од фактора раста и побољшали.

    Пропустио сам да наведем параметре попут значајног раста директних страних инвестиција, раста туризма који се и даље наставља, повратка поверења и смањивање страха, као и релативну политичку стабилност, не постоји нека опозиција која угрожава власт па да има неких неизвесности.

    Poštovanje svim forumasima. Pratio sam stari forum i diskusije sa dužnim respektom mada se nisam oglašavao, a pošto sam bliži scenariju pada cena u dugom roku red je da se "namestim". Elem, kada uporedimo stopu rasta cena nekretnina u zemljama EU u osnovi kao posledice kvantitativnog labavljenja i "rast" cena u (dva grada) Srbiji, očigledno je da rast u Srbiji nije realan, moglo bi se diskutovati da li je i nominalan. Siguran sam da su cene posledica prelivanja besplatnog novca na periferiju i da će trajati dok i ovakva monetarna politika. Podaci iz tabele su samo krediti osigurani kod nkosk, dosta banaka odobrava bez nkosk već godinu dana, ti krediti nisu u tabeli... Znači i kreditnih kupaca (pored keš) ima značajno više od podatka iz tabele.

×
×
  • Create New...