Jump to content

Atreid

Član foruma
  • Posts

    569
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Atreid's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Very Popular

Recent Badges

558

Reputation

  1. BTW, Rusija i Bjelorusija zadovoljavaju 90% evropskih potreba ili za komponentama potrebnih za proizvodnju umjetnog gnojiva, ili za umjetno gnojivo kao gotov proizvod. Tako, da kad budete skupo placali hranu u narednom periodu a placat cete je sve skuplje ili kad vidite protest poljoprivrednika mozete da se zalite Bajdenu i NATO stabu u Briselu. Zato je Kina prosle godine kupovala sve viskove hrane na svjetskom trzistu i zato Vucic nedavno prica o pasulju, ulju, psenici, kukuruzu... itd.
  2. Mislim da je pravo vrijeme da Ukrajina uvede zabranu transporta ruskog gasa za Evropu preko svog teritorija.
  3. Pa naguzili su se Amerikancima i njih zovu da usetaju u Kijev i kompletnu Ukrajinu jer su ionako drevna americka teritorija, ne mogu valjda i Rusima sad?
  4. Pa neophodno je zaokruziti drzavnost novih drzava. Ne vidim problem. Najbolje bi bilo da ih sama Ukrajina prizna i da se povuce do njihovih medjunarodno priznatih granica.
  5. Srbiju se ovo ne tice i nema sta da se petlja u to.
  6. Imam ja jos bolji primjer, znaci nama dodje NATO izbombarduje te i kaze jbga hocemo Kosovo, duvajte ga ostali i to je to. Oh... wait... 🙄
  7. Nisu stvari tako jednostavne. BTW: Ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet i NATO avanture ja ne mogu da sipam u rezervoar, a ako ne mogu ja ne moze ni onaj Njemac.
  8. Samo sto sam ja jucer sipao benzin za 189.5 dinara, prije samo mjesec dana je to bilo znatno jeftinije, i sad kad mene to udara koji sam redovno na putu BGD-NS, koliko tek udara industriju? Nije to tek tako lako, da je tako ne bi se vodili ratovi a i ovi sukobi o kojima diskutujemo na forumu.
  9. Pa to je "igra moci", Evropa kaze "ja imam Evre, a posto ja imam Evre vi sa robom (gasom) trebate doci kod mene na noge" i to su pokusali uraditi tako da organizuju berzu i trgovinu kratkorocnim ugovorima, sto bi i bilo OK da imas vise snadbjevaca pa trziste, slobodna trgovina i tako to, sa druge strane imaju jednog snadbjevaca koji opet kaze "ja imam gas, pa to znaci da vi meni trebate doci na noge sa tim vasim Evrima", ili kako su im vec rekli "Moze berza, ali vam je berza u St. Peterburgu a ne u Londonu". I zato placamo skupo gas ove zime, i zato imas talas poskupljenja robe u citavoj Evropi (vidjeti moj prethodni post o secerani u Crvenki). Nece se desiti. Nije ovdje Rusije toliko ni bitna, ovdje se radi o relaciji Evropa - Kina, a povezivanje se vrsi preko Rusije. Ukoliko zatvris taj put preko Rusije, prekinuo si vezu Evropa - Kina, a povezivanjem Evrope i Kine, Amerika opasno gubi na svim poljima. Zato i rekoh, nece se desiti. Nije tu niko sisao veslo.
  10. Nije. Ne zamajavajte se bajkama zapadnih politicara. Ispricat cu nesto sad, majka jednog mog druga radila u secerani u Crvenki u onom momentu kad su Rusi zavrnuli gas, prije desetak godina, kad je to vec bilo, i kaze, nije problem, presla secerana na mazut, i radili nekoliko dana i ukapirali da onda vise secer ne mogu prodavati po toj cijeni, jednostavno vise nisu konkuretni i sami obustavili proizvodnju. E, to ti je problem sa gasom, najjeftiniji je enrgent, i ukoliko ga nemas, mozes samo staviti kljuc u bravu, pa sad zamisli Njemacku privredu koja tako zatvara svoje fabrike dok sta znam, kineske, ruske, americke.. itd. ferceraju. To se jednostavno nece desiti, ma sta god pricali zapadni politicari.
  11. Pa to i govorim, ukoliko zapad uvede neke ozbiljne sankcije Rusiji, dobit ce kontra sankcije sto ce urusiti kompletnu Evropu. Zato se to nece desiti. Amerika mozda hoce iz svojih interesa, ali oni i onake nemaju neki veci uticaj na ekonomiju Rusije. Cak i trziste koje eventualno izgube zapadne firme u Rusiji ce vrlo lako zamjeniti kineske, a ko ce zamjeniti ruske energente u Evropi? Pa ti pregovori ce se tek nastaviti,... Da, mislim da je najbolje da spoje cijevku u stab NATOa u Briselu, pa kad prdi tamosnja birokratija onda se od toga moze grijati Berlin. Eto, ta mi alternativa pade na pamet.
  12. Naci ce zamjenu kako? Ukoliko im Rusi uvedu sankcije imamo kolaps evropske privrede, opstu nezaposlenost, plus, ni dupe nece moci ugrijati u svojim zapadnim stanovima, jedino na ljeto kad dodje. Zato lakse malo sa sankcijama, ovo je najbezbolnije rjesenje. Dvije nove nezavisne drzave, ruski mirotvorci. Napad na njih je napad na Rusiju od cega nema nista i predvidjam opste smirivanje situacije. BTW: Ode cijena goriva samo tako, nafta poskupjela za 2 sata 3%, gas 7,5%!
  13. A sta ce kad Rusija njima uvede sankcije?
  14. https://www.rt.com/russia/550170-putin-donbass-ukraine-speech/?utm_source=browser&utm_medium=push_notifications&utm_campaign=push_notifications Sjajno!
×
×
  • Create New...