Jump to content

Шеф стручног штаба

Član foruma
  • Posts

    344
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Шеф стручног штаба

  1. 9 hours ago, suptil said:

    Koja je verovatnoca da stranke koje su jos uvek u bojkotu u zadnjem trenutku recimo kandiduju za gradonacelnika neko jako ime iz Proglasa i izadju na izbore?

    Проглас 0%, Нови ДСС 0%, Понош 0% (не знам колико му је организација лојална), ССП/Заједно бих могао да замислим да окрену причу (градски одбор заједно већ и јесте), али чисто на нивоу не искључивања те могућности у потпуности.

     

    Победе 2. јуна нема, то знају сви, Добрица јавно каже да излази јер неће да остави снс без опозиције још 4 године (!?). Бесмислено је давати легитимитет тој фарси, поготово уколико знате са сигурношћу да нећете победити. 

     

    Каже данас Саво Манојловић једно више пута - политичка реалност је да већи део опозиције излази на изборе, у том случају је бојкот бесмислен и морате да изађете. 

    Па баш супротно - политичка реалност је да већи део опозиције бојкотује, и да не постоје шансе за победу, тако да је излазак на изборе бесмислен и једино је смислено спроводити тактику делегитимизације овог процеса и прављења притиска, а та тактика је већ била разрађена. Сада је већ питање да ли се ишта од тога може спроводити, али опет је сврсисходнија борба за мању излазност, него гласање на томе што ће бити одржано 2. јуна.

  2. Морам пре свега да се исправим, заборавио сам потпуно на странку Микија Алексића која има 12 посланика, тако да је однос странака 5-4, а однос у броју посланика 30-33 у супротном смеру. Тесно прегласавање свакако, али опет стојим при томе да није смело бити гласања о томе да ли испоштовати потпис и договор или га прекршити. Требало је ићи до краја, власт је почела да попуштају, запомаже странцима, бацили су ову коску као очајнички покушај и успели су да упецају неке. Убеђен сам да су могли добити много.

     

    1 minute ago, DJ_Vasa said:

     

    Jednostavno, jer to je suština demokratije. Ukoliko se uđe u koaliciju koja je u startu postavljena na ravnopravnim osnovama, onda svaka stranka ima jednako pravo glasa. Ako su tako definisali koaliciju, onda nema plakanja. Doduše, ne znam na kojim osnovama je i određena takva proporcija. Pretpostavljam da bi Đido dobio manje glasova od tuta-mute i ostalih nazovi-ekologa kada bi se glasalo samo za ove stranke pojedinačno na osnovu ličnog iskustva, ali to je ipak samo moje lično iskustvo. Ko garantuje da je takav odnos snaga realan? Mogli su da drugačije definišu koaliciju i način odlučivanja, a posle zna se čega nema kajanja.

     

     

    Na osnovu čega? Jesu li anketirali građane?

     

    S druge strane, ako i jeste jasno da ne mogu da pobede, čak i da su uslovi najpošteniji mogući, da li to znači da onaj za koga se zna da će dobiti npr. 7-10% glasova uopšte ne treba da izlazi? I ti koji imaju malu podršku moraju da urade bar nešto kako bi je povećali. Nekada veliki DS sa današnjim frakcijama je svojevremeno žario i palio, ali sada se sveo na kombi-stranku. SNS je bio kombi-stranka, ali danas se pita za sve. Ako neko hoće na vlast mora da odere đonove u deo tela na kome sedi, a ti mali bar pokušavaju. Jeste da im ne dajem neke velike šanse, ali bar nešto rade. Drug Đido i Lutovac su svojim 'pametnim' potezima krenuli stazama Vuka Draškovića, Nenada Čanka i Čede Jovanovića. Jbg, Darvin odavno reče da preživljavaju najjači, a to važi i za politiku. Nije šteta ni ako propadnu jer to je pedagoški dobro. Ako se zavrne državna slavina za opoziciJOnarenje, možda i sednu da nešto urade za 'lebac, pa će verovatno da pređu na odgovarajuće psolove, kao što je čuvanje ovaca, ili da nešto nauče i krenu da se bore kako treba.

    Да се разумемо, кажем да не могу да победе јер ни комплетна опозиција не би могла да победи и то због изборних услова, а не због расположења бирача у Београду, које јесте већински опозиционо. Да је имало икакве шансе за победу, изашло би се. Избори су намештени, апсолуно ништа по питању бирачког списка није урађено на боље, већ је само додатни "контигент" гласача увезен од децембра. 

    У демократским условима, наравно да увек треба изаћи на изборе, кандидовати искрено своје идеје, гласати по савести и честитати победнику. Ово није то, ово нису избори. 

    26 minutes ago, McLeod said:

    Licno, sve ovo je bas odlicno. Vidi se ko hoce da se bori, ko nece.

    "Борба" у овом тренутку најмање учествовање на ономе што ће се одржати 2. јуна. Да је комплетна опозиција остала доследна ономе на шта се обавезала, та борба би врло вероватно довела до позитивног исхода. Овако, позиције опозиције су значајно поткопане, али нико се неће предати тек тако. План је постојао, постоји и даље, сада много зависи од кампање и ко ће боље искомуницирати своју одлуку и придобити људе за оно што планира.

    • Thanks 1
  3. Тотално разочаран развојем ситуације, немам снаге ни да испишем шта мислим (могу мислити како се осећају обични опозициони бирачи, који нису залуђени као ја да се баве некаквим активизмом)... Само бих издвојио два логична питања која ми се намећу око тог фамозног гласања у спн:

    -Какво је то гласање где свака странка има једнак глас, па се тако Ново лице (2 посланика), ПСГ (3 посланика) или Ћута (5 посланика) једнако питају као и ССП (16 посланика) или СРЦЕ (9 посланика)? Није то никаквих 5 према 4, већ 33 народна посланика према 18 и то у корист бојкота (+13 посланика коалиције НАДА и људи из Прогласа, ако се већ шири фронт?)

    -Како се може поставити аргумент да се треба повиновати одлуци већине, уколико је та одлука директно кршење потписаног споразума од 9. марта са Прогласом? Ако већина изгласа скакање са терасе, остали исто треба да се повинују?

    На крају крајева, јасно је да овај мањи део опозиције који излази на изборе не може да победи ни на једним изборима 2. јуна, тако да је поптуно бесмислен њихов излазак и давање легитимитета изборима који ће опет бити покрадени и на којима никаква шанса за победу не постоји. 

    • Like 4
  4. Прво, да се осврнем на коментар да су сви исти, и да је можда морално исправније неучествовати у избору између "два зла" - све и да је тако, ово друго (опозицоно) "зло" је смењиво. То је кључан разлог, све и ако занемаримо све остале разлике, да се за ту опозицију гласа. Њих ћемо смењивати док не добијемо власт по вољи. Радикали теже да буду несмењиви. То не сме да се дозволи, тек онда настаје зло, размера какве ова опозиција не може ни да замисли, а камоли евентуално спроведе.

     

    Што се расправе око бојкота тиче, у аргументима против бојкота увек се потегне то "па исто је било и прошла два пута па сте изашли". Мислим да су ствари битно другачије. Нови моменат са масовним злоупотребама права на пребивалиште потпуно обесмишљава локалне изборе. Прелазак преко тога, онако како смо на неки начин прешли и преко уцена и притисака на бираче, куповине гласова, цензуре на телевизијама са националном фреквенцијом итд, може опозицију да доведе у стање у ком је немогуће победити на изборима. Сви ови претходно наведени марифетлуци ипак не могу са сигурношћу да обезбеде победу режима, јер остављају могућност да људи ипак изађу и заокруже опозицију, али овим "сељакањем" људи од избора до избора, снс има неисцрпан резервоар гласова којима може да обезбеди власт у свакој локалној самоуправи и против тога опозиција на изборима, оваквим какви су, не може да се бори. Ту мора да се повуче црта и на то не се не може пристати. 

    Постоји неколико позитивних ствари по опозицију у овом тренутку које говоре у прилог идеје о бојкоту, поред саме чињенице да би излазак на овакве изборе и нови, условно речено пораз, био катастрофалан у сваком смислу: 

    -Добро организована опозиција је режим малтене ухватила у крађи у децембру и то показала целом свету, тако да сви сада знају шта се дешава на локалним изборима у Србији (зато је између осталог добро што се изашло на те изборе)

    -Ово нису редовни парламентарни избори, које је по дефиницији ствари теже бојкотовати, већ ванредни локални (а ипак престонички, што бојкоту даје на тежини)

    -Уколико борба за нове, фер изборе, буде трајала дуже него што бисмо ми волели, опозиција неће бити ван парламента за то време и без финансијских средстава (као после 2020), већ ће странке несметано функционисати и имати прилику да се и у скупштини боре и говоре

    -Макар у теорији јединствен опозициони блок, подржан од стране угледних јавних личности, комплетно уједињених око истих захтева.

     

    Велики проблем ипак представља, по мом утиску који стичем и споља и "изнутра", један губитнички менталитет и недовољна спремност неких опозиционих лидера и странака да у тој борби и бојкоту иду до краја. Па ако треба и да поднесу одређену жртву, стану испред народа, приме и ударац од жандармерије уколико се крене у одређену опструкцију "избора", ризикују хапшења итд. (а што је неминовно ако се остане при реторици која је пласирана од стране опозиције, да ово нису избори и да као такви не смеју да се одрже). Бојкот у облику у ком га је спровео део опозиције 2020. у виду једноставног неодласка на гласање, свакако је најгоре решење. На подизање тензија и поларизацију коју ствара власт, по мом мишљењу се мора одговорити још већим подизањем улога и изазивањем кризе, a не повлачењем, јер се само тако по дефиницји ствари, неки процеси могу преокренути. То јесте ризик, такав пут зависи од енергије коју опозиција успе да генерише, али све остало једноставно представља питање бржег или споријег, отворенијег или "увијенијег" одвијања процеса који већ имамо, а који представља клижење у одређени вид диктатуре. Знам да таква идеја и жеља за борбом у једном делу опозиције постоји, али делује да и они опозиционари који су претходних месеци изражавали спремност за такво нешто, полако подлежу притисцима и спуштају лопту. Тако смо тренутно у неком јако чудном статусу кво, који ће, бојим се, изодити неке труле компромисе и некакав излазак на некакве изборе 2. јуна, једну тешко објашњиву одлуку за опозиционе бираче, после свега што су месецима слушали, а која ће, бојим се, довести до трећег неуспеха опозиције на Београдским изборима у року од 2 године.

    Чекамо коначан расплет наредних пар дана...

     

    • Like 4
    • Thanks 1
  5. Поздрав свима, укључио бих се у расправу на политичким темама у наредном периоду, а као члан једне опозиционе странке, имам и доста информација о томе како стоје ствари у целој опозицији, што ћу за почетак поделити.

     

    Информације изнутра су да постоје индиције да би власт могла да обједини изборе 2. јуна, али већинско расположење унутар опозиције је да је касно за било какво испуњење услова и циљ је да се све помери за јесен. Стање у странкама је следеће:

    -ЗЛФ по сваку цену хоће на изборе, а и ПСГ је близу те одлуке. Те две странке су на везама са одређеним људима са запада на дневном нивоу, толико да их консултују и током међустраначких састанака, и они их наговарају да изађу на изборе. Што се запада тиче, никаква подршка бојкоту не долази у обзир.

    -Народни покрет и Алексић су за излазак на изборе, под изговором да ће им се распасти одбори јер су тек формирали странку.

    -ССП, СРЦЕ, ДС, Ћута, као и Нови ДСС су за бојкот и то је мање више готова ствар.

    -Тадићев СДС и Двери ће вероватно пратити бојкот, Двери би вероватно биле у коалицији са НДСС да се ишло на изборе.

    -Народна и ДЈБ иду на изборе сигурно, али највероватније одвојено (лол).

     

    Ових дана ће се заузимати коначни ставови. Први протест можда буде већ сада за викенд, требало би да их буде све вишен до избора. Разматра се велики протест на дан избора и могућа блокада бирачких места од стране народних посланика.

    • Like 4
  6. Може ли неко да појасни пар практичних ствари у вези овог фантазија, није баш лако на интернету наћи све објашњено:

    - Када играч који ми је био у саставу, нпр. за први дан те недеље, одигра своју утакмицу, да ли је тај његов учинак уписан у мој резлтат иако га касније склоним на клупу, или продам у току недеље?

    - Да ли је могуће, и да ли је то генерално пракса да се у току недеље купују нови играчи како бих максимизирао број одиграних утакмица својих играча за ту недељу?

    - Какав је процес куповине слободних играча, после колико од мог покушаја да га узмем, сазнајем да ли сам га и добио? Много нас је у лиги, велике су шансе да неко пре мене у том некаквом редоследу по ком узимамо, жели истог играча, овако како сам ја разумео тај процес...

  7. Garland / Poole 

    Brandon Miller / Sharpe / Cam Thomas

    Tatum / Ausar Thompson / Jovic

    Keegan Murray / Kuminga

    Claxton / Lively II

     

    Први пут играм овакав фантази, тако да сам прилично задовољан како сам одрадио драфт. Узео сам неке пикове које сам имао од почетка у рундама у којима сам и хтео, гледао сам да сви буду млађи играчи, са што мање пропуштених утакмица и простором за неки искорак.

    Е сад, волео бих ако би ми неко искуснији евентуално сугерисао да ли је потребно правити неке корекције, да ли ће ми требати још један плеј/центар и да ли имам неки очигледан пропуст...

  8. 16 minutes ago, Don Dusko said:

     

    Ne skrolujemo, nego nismo u mogucnosti da delimo postove. Mozemo da spajamo dva razlicita posta a da delimo ne mozemo. Prva recenica ti se na dovezuje na Saras - Barselona pricu.

     

    A ostatak na KKCZ.

     

    A posto sam odlucio da prebacim sa KKCZ pricu o Sarasu i Barsi ovde... A posto si i quotovao post... Jbg. 

    Ма шалим се, све у реду..

  9. 7 minutes ago, uini said:

    jel' ima nekoga u zalgirisu na pf a da je eventualno previse brz za simonovica, davidovca, ilica? pitanje je donekle retoricko, verovatno ima.

     

    bese onaj lik smiths igra na pf?

    mada je moj instinkt da metnem dedu na njega, koji mozda nije jos sposoban za vise minuta

     

    u svakom slucaju, zanimljiva odluka, pogotovo sto lazic pakuje one trice iz coska ovih dana

    Лакша повреда Лазића је у питању, због тога не иде.

    • Thanks 1
  10. 7 minutes ago, Kankkunen said:

    Bio si na Zvezdinoj pa te iz nekog razloga prebacili ovde, neko je pročitao prvu rečenicu i ćao ... :classic_biggrin:

     Е добро је, нисам полудео.😅 Значи и модерација скролује кроз свети топик, ништа читање са разумевањем...

    • Ha-ha 2
  11. 4 hours ago, Шеф стручног штаба said:

    Довођење Паркера после две године неиграња је ултимејт GM Човић потез, плус 2× по милионче обештећења за домаћу основу. Литванци тврде да је Паркер чак током прошле сезоне нуђен еврокуп екипама које су биле на тржишту и да су га сви одбили.

     

    On topic:
     

    Јако је лепо било гледати Звезду у Арени у ове две утакмице, надам се да ће се у том ритму и наставити, а издвојио бих неколико позитивних ствари које су, по мом мишљењу, и биле предуслов наше конкурентне кошарке на Ел нивоу ове сезоне:

    -Агресивност у одбрани и генерално одговорна игра и Шабаза и Недовића

    -Способност Ханге да се врати у ципеле и минуте у којима неко време није био и да буде претња у оба правца

    -Гедраитисов шут на нивоу каријерног просека (и више), а не на нивоу претходне Ел сезоне

    -Способност Симоновића да са својих 213цм буде озбиљна претња споља са позиције 4, што је јако тешко бранити

    -Свеукупна употребљивост и приступ игри Далибора Илића

     

    Оно што још чекам да видим, а сматрам да може такође да буде кључно:

    -Добра улога Боломбоја у Евролиги, а већ у петак против Хејса има важан тест и очекујем га у саставу после сјајне утакмице у недељу

    -Симоновићева (много) боља интеграција у тимску одбрану

    -Оспособљавање Јага за Ел минуте

     

    Нисам био у фазону да се ложим још увек после победе над Асвелом, али ме овај Меколум у подкасту наложи ко клинца и сад сам одједном убеђен да коначно добијамо Жалгирис тамо! 

     

     

    Ја тек сад видим на којој сам теми био, мислио сам да сам на Звездиној. Још гледам сад зашто ми тамо нема поста и шта сам згрешио.. Праштајте, ако може нек се пребаци...

  12. 46 minutes ago, Kooineeperk said:

     

    Saras out, Grimau in. 

     

    Radonjic out, Jovanovic in. 

     

    Taj neki rad. Da nisu doveli trenera bez iskustva mozda i ne bi ocekivali neki raspad. Jedina razlika izmedju Zvezde prosle godine i Barce ove godine, sto ih moze spasiti nekog raspada, je to sto spanski Covic nije pravio ekipu, nije dovodio igrace, barem se nadam da nije 😄 

    Довођење Паркера после две године неиграња је ултимејт GM Човић потез, плус 2× по милионче обештећења за домаћу основу. Литванци тврде да је Паркер чак током прошле сезоне нуђен еврокуп екипама које су биле на тржишту и да су га сви одбили.

     

    On topic:
     

    Јако је лепо било гледати Звезду у Арени у ове две утакмице, надам се да ће се у том ритму и наставити, а издвојио бих неколико позитивних ствари које су, по мом мишљењу, и биле предуслов наше конкурентне кошарке на Ел нивоу ове сезоне:

    -Агресивност у одбрани и генерално одговорна игра и Шабаза и Недовића

    -Способност Ханге да се врати у ципеле и минуте у којима неко време није био и да буде претња у оба правца

    -Гедраитисов шут на нивоу каријерног просека (и више), а не на нивоу претходне Ел сезоне

    -Способност Симоновића да са својих 213цм буде озбиљна претња споља са позиције 4, што је јако тешко бранити

    -Свеукупна употребљивост и приступ игри Далибора Илића

     

    Оно што још чекам да видим, а сматрам да може такође да буде кључно:

    -Добра улога Боломбоја у Евролиги, а већ у петак против Хејса има важан тест и очекујем га у саставу после сјајне утакмице у недељу

    -Симоновићева (много) боља интеграција у тимску одбрану

    -Оспособљавање Јага за Ел минуте

     

    Нисам био у фазону да се ложим још увек после победе над Асвелом, али ме овај Меколум у подкасту наложи ко клинца и сад сам одједном убеђен да коначно добијамо Жалгирис тамо! 

     

     

  13. 12 minutes ago, Nek grmi jako said:

    Ne znam da li je tačno to za promociju Telekomovog boksa ili nije, ali iako sam kontra Telekoma po maltene svakom pitanju, zdrav razum me nagoni na to da pomislim kako je taj potez prilično opravdan.

     

    Jer, kad ih je država već prignječila u toj meri da moraju da sipaju novac u klubove i da ništa ne pitaju, po sistemu ćuti-puši, barem da izvuku nekakvu promotivnu korist iz svega toga i dobiju nove korisnike.

     

    Teoretski, da su dobili svih 20.000 karata, to jest čitav kapacitet Arene, i da su sve te karte grunuli u promo akciju u kojoj svaki novi korisnik umesto prvih 12 meseci besplatno dobija sezonsku za KKCZ, to bi bio odličan posao za sve zainteresovane, od kluba, preko korisnika Telekom usluge, pa sve do samog Telekoma.

    Каква бре промоција Телеком бокса са Звездиним картама, уразумите се људи... Ја разумем и интернет и поплаву информација, лажних и свакаквих, разна лудила... Али да толико нико не жели да размисли минут, провери тачност тога што је видео са два једноставна клика и погледа о чему се ради, притом да у овом конкретном случају не уме да раздвоји једну класичну спрдњу са овим пакетима од уопште и покушаја неке преваре, стварно ми је невероватно. Почевши од оне изманипулисане госпође, свакако упитних менталних способности чим је ову спрдњу успела да претвори у политичку изјаву због које ће завршити на суду, па даље широм интернета, а чак ево и овде. Невероватан свет у коме живимо, стати па гледати стварно.

    • Like 16
  14. 3 minutes ago, Stefi88 said:

    Kako Mile rece, u Igri su bili Lojd, Hilijard i ne secam se treceg imena...

    Ali nama uvek neko ili malo fali...

    Zamislite Sengenliju i Lojda na ovu ekipu... Brutalno

    I opet to nebi bio toliko skup tim...

    Био би 3.5м скупљи од овог и укупно би изашао на близу 14м, што је свакако скуп тим и то сигурно немамо и сигуран сам да тако нешто никад није ни било у оптицају.

    Мени се чини да смо ми тражили још једно добро појачање на ово што имамо, па када су отпале све добре опције на 4, почели су да се помињу Лојд и остали на 2. Вероватно смо на томе и сада и чекамо евентуалне опције из Америке у октобру.

  15. 6 minutes ago, Čočo said:

    Ne znam odakle curi informacija ali se može čuti da u subotu protiv Igokee igramo bez Šabaza, Bjelice, Hange i Davidovca. 

    Ako se i Hanga povredio znači da ih Duško ozbiljno kida na ovim pripremama. Stvarno nerealno da nam sa priprema toliko igrača izlazi sa povredama. Čak i Hanga koji je zategnut kao praćka. Ako je istina ova informacija. 

     

    Ја сам чуо да је Ханга прехлађен, немам појма да ли је истина, боље да сачекамо..

    • Like 1
×
×
  • Create New...