Jump to content

erwin

Član foruma
  • Posts

    6,165
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by erwin

  1. Pa ne bih baš žurio s takvim zaključcima, NLB Komercijalna je imala čak 9 ekspozitura na severu Kosova, sad su bukvalno prepustili očigledno dominantnu ulogu na tržištu severa drugima, po svoj prilici Štedionici, koja ima svega 5.

     

    Sasvim je moguće da im je Kurti pripretio da ako se ne budu uskladili s njegovim zahtevima da batale platni promet sa Srbijom mogu da ugroze daleko veći biznis u ostatku Kosova.

     

    Mislim, koja je logika da zatvaraš nešto umesto da objedinjuješ s postojećim, pogotovo baš sve, neke od tih filijala su sasvim sigurno bile rentabilne.

     

    Banke koje su otišle iz Srbije u 99% slučajeva nisu zatvarale srpske ogranke ili pojedinačne filijale već su ih prodavale drugima.

     

    U ostatku Kosova matični NLB ima 33 ekspoziture.

     

    https://nlb-kos.com/en/branches-and-working-hours

     

    Doduše, ne čini mi se nemogućim i da su srpske vlasti po privatizaciji Komercijalne namerno sabotirale njeno poslovanje i prebacivale transfere na Štedionicu, u kojoj i dalje mogu da rade šta hoće i kako hoće.

  2. Vaistinu.

     

    850IGyP.jpeg

     

    ___________________________________________________________________

     

    Izmišljen novi metod mršavljenja.

     

    GC1yeRNXEAAu6Vy?format=jpg&name=medium

     

    21 stone = 133 kg

    • Ha-ha 1
  3. Stavovi američkih Jevreja o antisemitizmu iz jedne ankete iz 2021.

     

    67% misli da je iskaz "Izrael nema pravo da postoji" antisemitski, 31% misli da je iskaz "Izrael čini genocid prema Palestincima" antisemitski, 28% misli da je iskaz "Izrael je država aparthejda" antisemitski i 20% misli da je iskaz "izraelsko postupanje prema Palestincima je slično rasizmu u SAD" antisemitski.

     

    25% anketiranih se slaže sa tvrdnjom o aparthejdu, a 34% sa tvrdnjom o rasističkom ponašanju.

     

    I8JFmMi.png

     

    U istoj anketi 61% se založilo za rešenje izraelsko-palestinskih odnosa uspostavljanjem dveju država, a po dvadesetak posto jednom državom ravnopravnih građana, odnosno pripajanjem palestinskih teritorija jevrejskoj državi Izrael.

     

    https://www.jewishelectorateinstitute.org/wp-content/uploads/2021/07/JEI-Survey-Analysis-071321.pdf

     

     

    • Like 1
  4.  

    14 minutes ago, Mama_mia said:

    a sto se tice pitanja Sta sme da se pise na temi BI, pretpostvaljam da bi trebalo izbegavati pisanje postova kojima se izjednacava hamas i izrael kao da je to neka utakmica ili mec, a ne rat u kome drzava mora da eliminise terorizam po bilo koju cenu, jer u suprotnom ta drzava ne moze da postoji. 

     

    Koju su to razvijenu državu dosad ukinule terorističke organizacije?

     

    Koliko dugo se već Izrael uspešno nosi s terorizmom PLO, a kasnije Hamasa pritom osvajajući nove teritorije u ratovima s njima i susednim državama?

  5. 12 minutes ago, A sad said:

    Nezvanicno.

     

    U izraelskom avionapadu na juzni Bejrut ubijen je Saleh al Arouri. On je zamenik predsednika politickog biroa Hamasa i Hamasov vojni komandant Zapadne Obale. Generalno radi se mozda i o najbitnijem coveku u Hamasovoj organizaciji, pre svega u politickom delu organizacije, ali i u delu koji je zaduzen za funansiranje organizacije. Ima odlicne veze sa turskim politicarima, Iranom, Hezbolahom... Ako je ovo tacno, a izgleda da jeste, to je najveci udarac Hamasu u ovom sukobu, mozda i najveci udarac ikad. 

     

    Prilično je izvesno da je tačno, to javlja i Hezbolahova televizija Al Majadin.

    https://english.almayadeen.net/news/politics/hamas--saleh-al-arouri-killed-in-israeli-strike-in-lebanon

  6.   

    Quote

    Aleksandar M. Sipka @Alex_Sipka

    Evo jedna informacija iz prve ruke :
    Predsednik opstine (SNS kadar,bivsi DS)  je jos u Avgustu dobio zaduzenja da popise sve glasace SNSa i posalje izvestaj vodji..
    To je bio ogroman posao,ali morao je sve tacno da uradi, jer ukoliko ne bude najmanje toliko glasova na izborima sledi otkaz.
    Tek kada je primio izvestaje iz svih opstina i uradio detaljnu analizu, pored svih istrazivanja javnog mnenja gde se videlo da osvaja ubedljivu vecinu ili oko 1.7miliona glasova , vodja je odlucio je da raspise izbore ..
    Nakon raspisivanja izbora svi clanovi SNS su imali jasne instrukcije , nema zabusavanja i mesta za greske , svi moraju da se maksimalno aktiviraju I svi ce biti proveravani !
    Mediji su naravno najvazniji i tu nema kompromisa, opoziciji dati samo minimum da se zadovolje posmatraci is  OEBS-a.. 
    Predsednici opstina su radili prekovremeno, animirali glasace, delili 13 platu,vozili penzionere iz penzionerskih domova na izlete , donosili namirnice na vrata , odvozili glasace na glasanje ... 
    To je uhodana masinerija sa ogromnim resursima koju je tesko pobediti ukoliko se ne radi po njihovom receptu .
    Za sada oni igraju na sigurno, i nista ne prepustaju slucaju !
    Umalo da zaboravim ,instrukcije su date da se pomogne partijama da prikupe potpise za liste za koje su procenili da nece preci cenzus : NS, Ceda ,Tadic, Zavetnici i Boskic  te da ih tako zauvek izbace sa politicke scene ,samo za Nestora su  prikupljali potpise plus glasali jer su procenili da mogu da ih kontrolisu kao nove korisne budale !

    Quote

    Kagemusha @kagemusha2023

    Čak i bez neke proverene informacije čista logika i analiza rada SNS ukazuje na ovakvo ponašanje i pripremne radnje.
    To na stranu, ali dok bilo kakva opozicija ne bude počela jednako tako da analizira i priprema se za izbore rezultat će im biti loš i nedovoljan.

    Quote

    Aleksandar M. Sipka @Alex_Sipka

    Da to je sustina , cak je i onaj bizon ovako nesto slicno objasnjavao u jednoj emisiji , mene je iznenadio koliko je stvari otkrio ,verovatno ne svsetan sta prica ..
    Govorio je o njihovoj masineriji i ozbiljnom, temeljnom  radu  I na kraju je  doslovce rekao , pa I vi mozete sve ovo da uradite ,niiko vam ne brani !

    twitter.com/Alex_Sipka/status/1742137880594845742

  7. Ispovest 14-godišnjeg Palestinca o tome kako je dospeo u izbeglički logor na jugu Pojasa Gaze.

     

     

    Novogodišnja reportaža kineske agencije Sinhua iz Rafe:
     

    Quote

    Feature: Palestinians in Gaza hope to return to normal life in new year

    (Xinhua) 09:30, January 02, 2024

    GAZA, Jan. 1 (Xinhua) -- Amid the ongoing Israel-Hamas conflict and the dire humanitarian situation in the Gaza Strip, Palestinians in the enclave still hold out the hope of returning to normal life in the new year 2024.

    Shaimaa al-Yazgi, a 26-year-old mother of four, was forced to move 11 times with her family from one place to another for a narrow escape from death amid the persistent Israeli airstrikes.

    "Sometimes, we were forced to run in the streets and hide ourselves in strangers' houses just to protect ourselves from the Israeli missiles," the Palestinian woman told Xinhua.

    Keeping thinking positively about her family's risky journeys of displacement, al-Yazgi said, "When we survived each Israeli attack, I felt that we have golden luck, and this is what pushed me to keep my optimism that we will survive the current crazy war."

    Currently, al-Yazgi lives in a temporary tent established in the western part of Rafah city in southern Gaza, facing an acute lack of water, food and electricity.

    "I am only looking forward to resuming my life even if I still do not know what my fate would be," she said.

    Not far away from her tent, Mohammed Abu Hamda, a displaced man from northern Gaza's Beit Lahia, sat on a chair and heard news broadcast through his mobile radio.

    "All day, I am looking forward to catching good news about the ceasefire reached between Hamas and Israel," the 59-year-old father of nine told Xinhua.

    "On such night," the elderly man recalled, "my daughters, sons, and grandsons used to visit me and celebrate the new year ... We used to eat cake and some sweets, wishing all of us a happy New Year."

    Although being grieved that his life was turned upside down, as he lost his house, work, and everything in Gaza, the Palestinian man still hopes to return to his hometown and reunite with his family soon.

    Mariam al-Jamali, a young Palestinian woman, also longed for the festive atmosphere she used to witness during the last day of each year.

    "In previous years, I used to enjoy with my family the celebrations in the streets," the 25-year-old woman told Xinhua, complaining that "the general atmosphere is sad now. There are no lights on the streets, and people are only busy dealing with their daily suffering."

    She expressed hope that a breakthrough would be made in talks to reach a truce that would allow all Gazans to resume their lives.

    The Palestinian enclave has been under massive Israeli bombardment since Oct. 7, which has so far killed more than 21,800 Palestinians, according to Gaza-based Health Ministry.

    The Israeli escalation came in retaliation for a surprise attack by Hamas on Oct. 7, during which Hamas militants killed about 1,200 in Israel and took away more than 200 as hostages, according to Israeli tallies.

    The United Nations (UN) estimates that approximately 1.9 million people in Gaza, or approximately 85 percent of the total population of the strip, have been displaced since the conflict broke out, while some of them were displaced several times to escape Israeli attacks and search for safe refuge.

    "Almost half of the population are starving and spending full days without eating," the UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees said in a press statement, warning that more people could die from famine if the conflict continues.

    The UN agency called on the international community to pressure Israel to stop its military operations against Gaza and allow humanitarian aid to reach those trapped in the besieged coastal enclave.

     

    MJHEPzy.jpeg

    A girl tries to get food relief in the southern Gaza Strip city of Rafah, on Dec. 31, 2023. (Photo by Rizek Abdeljawad/Xinhua)

     

    http://en.people.cn/n3/2024/0102/c90000-20117220.html

     

  8. Tvrditi da "nema naznaka" da Izrael čini ratne zločine dok se gomilaju optužbe ne samo za njih, već i za najveći mogući - genocid, može samo osoba koja namerno ne čuje i ne vidi ništa što joj ne odgovara.

     

    Quote

    The Israeli government is using starvation of civilians as a method of warfare in the Gaza Strip, which is a war crime.

    Israeli officials have made public statements expressing their aim to deprive civilians in Gaza of food, water, and fuel – statements reflected in Israeli forces’ military operations.

    https://www.hrw.org/news/2023/12/18/israel-starvation-used-weapon-war-gaza

     

    Quote

    “In their stated intent to use all means to destroy Hamas, Israeli forces have shown a shocking disregard for civilian lives. They have pulverized street after street of residential buildings killing civilians on a mass scale and destroying essential infrastructure, while new restrictions mean Gaza is fast running out of water, medicine, fuel and electricity. Testimonies from eyewitness and survivors highlighted, again and again, how Israeli attacks decimated Palestinian families, causing such destruction that surviving relatives have little but rubble to remember their loved ones by,” said Agnès Callamard, Amnesty International’s Secretary General.

    https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/10/damning-evidence-of-war-crimes-as-israeli-attacks-wipe-out-entire-families-in-gaza/

     

    Quote

    The UN also said that Israel may be committing the war crime of collective punishment through its siege of the Gaza territory. The International Committee of the Red Cross agreed.

    “The instructions issued by the Israeli authorities for the population of Gaza City to immediately leave their homes, coupled with the complete siege, explicitly denying them food, water and electricity are not compatible with international humanitarian law,” it said.

    https://www.theguardian.com/world/2023/oct/31/have-war-crimes-been-committed-in-israel-and-gaza-and-what-international-laws-apply

     

    Quote

    Analyses by CNN, The New York Times, and Sky News all found that Israel had bombed areas it had previously told civilians to evacuate to. The Sky News investigation also concluded that Israel's evacuation orders had been "chaotic and contradictory",[135] NYT found that Israel had dropped 2,000-pound bombs in those areas,[136] while CNN stated it had verified at least three locations Israel bombed after telling civilians it was safe to go there.[137]

    https://en.wikipedia.org/wiki/War_crimes_in_the_2023_Israel–Hamas_war#Indiscriminate_attacks

     

    Podsećam da je i predsednik SAD, najvećeg izraelskog saveznika koji je samo ove godine odobrio 18 milijardi dolara pomoći u naoružanju da radi to što radi, indirektno optužio tu zemlju da čini ratni zločin rekavši da neselektivno bombarduje Palestince.

     

    Quote

    “Israel’s security can rest on the United States, but right now it has more than the United States. It has the European Union, it has Europe, it has most of the world supporting them,” Biden said to donors during a fundraiser Tuesday.

    “They’re starting to lose that support by indiscriminate bombing that takes place,” he said.

    https://apnews.com/article/biden-israel-hamas-oct-7-44c4229d4c1270d9cfa484b664a22071

     

    Quote

    The U.S. House of Representatives on Thursday passed a Republican plan to provide $14.3 billion in aid to Israel (...)
    Israel already receives $3.8 billion per year in U.S. military assistance under a 10-year plan that began in 2016.

    https://www.reuters.com/world/us/us-house-passes-republicans-israel-aid-bill-faces-dead-end-senate-2023-11-02/

    • Like 1
    • Thanks 1
  9. Ovaj Mr Tuvok je dosta raspojasan i veoma informisan o ranijim dešavanjima na forumu za osobu sa 40 poruka koja se registrovala pre dva meseca.

     

    Biće da je potpuna slučajnost što se registrovao otprilike mesec dana nakon trajnog bana jedne druge osobe s identičnim stavovima atipičnim za većinu forumaša i što isto govori o odsrbljivanju kao taj.

    • Like 2
  10.   

    23 minutes ago, Selina said:

    nema naznaka da izraelska vojska cini ratne zlocine

     

    Ma gde bi bilo, to je najmoralnija vojska usvijet.

     

    Quote

    Israel reportedly executes elderly Gaza man after using him for propaganda

    https://www.newarab.com/news/israel-executes-elderly-gaza-man-after-propaganda-photo (tvit sa fotografijama je u članku)

     

    Quote

    Security footage shows Israeli forces killing 2 Palestinians at close range. The army opens a probe

    https://www.pbs.org/newshour/politics/security-footage-shows-israeli-forces-killing-2-palestinians-at-close-range-the-army-opens-a-probe

     

    Snimak je dostupan na početku ovog niza:

     

    twitter.com/btselem/status/1735629445363364029

  11. Naravno da su najveći gubitnici oni koji sad nemaju nikakve prihode, što se Izraela tiče, ovaj znači nema pojma po tvom cenjenom mišljenju? Ne zna kakvo je stanje u industrijskoj grani koju predstavlja?

     

    Quote

    “We are in very dire straits,” Raul Sargo, president of the Israel Builders Association, told the committee on Monday. “The industry is at a complete standstill and is only 30 percent productive. Fifty percent of the sites are closed and there is an impact on Israel’s economy and the housing market.”

    https://www.timesofisrael.com/finance-ministry-says-ban-on-palestinian-workers-could-cost-economy-billions/

  12. Nisi pažljivo gledala, to su dve odvojene vesti.

     

    Dakle, ostaje procena da će, ako se značajno ne promeni ta politika, izgubiti reda 10 milijardi dolara na godišnjem nivou, tj. 2% BDP-a.

  13. Hvala na ispravci, nisu baš najjasnije preneli izveštaj Međunarodne organizacije rada u Gardijanu.

     

    Quote

    This estimate reflects an assumed reduction of private sector employment in Gaza by 85 per cent, a reduction in public sector employment by 15 per cent and the loss of employment for the 20,000 Gazans previously employed in Israel.

    https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---arabstates/---ro-beirut/documents/publication/wcms_901136.pdf

     

    P. S. BIP je nekadašnja pivara u Beogradu. Pretpostavljam da misliš na godišnji BDP.

  14. Gotovo 400 hiljada Palestinaca (180 hiljada sa Zapadne obale i 210 hiljada iz Pojasa Gaze) izgubilo je posao u Izraelu posle Hamasovog napada 7.X jer su im oduzete radne dozvole i zatvorene granice. Procena ministarstva finansija je da Izrael zbog toga gubi 830 miliona dolara mesečno. 20. decembra je objavljeno da će se prva tura od desetak hiljada Palestinaca narednih dana vratiti na svoja radna mesta u Izraelu pošto nisu uspeli da ih uspešno nadomeste drugim uvoznim radnicima, naročito nakon što su se Tajlanđani i Filipinci razbežali nakon Hamasovih ubistava i otmica, čije žrtve su bile i njihovi sunarodnici.

     

    https://www.theguardian.com/global-development/2023/dec/03/almost-400000-palestinians-have-lost-jobs-due-to-war-report-says
    https://www.timesofisrael.com/finance-ministry-says-ban-on-palestinian-workers-could-cost-economy-billions/

×
×
  • Create New...