Jump to content

Iskreni pomiritelj

Član foruma
  • Posts

    34
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

218 profile views

Iskreni pomiritelj's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Reputation

  1. Nista ne generalizujem kad je rec o narodima.Samo sam ukazao na genezu pojma gradjanska drzava u javnom diskursu BiH.
  2. Prvo je bila islamska drzava (vidi Islamska Deklaracija Alije Izetbegovića 1970 godina Sarajevo,autorovo izdanje) a onda kad je obnavljano višestranačje 1990 godine neko je rekao A.Izetbegoviću i njegovim ortacima da ne mogu sa takvom idejom ili programom da se javno predstave nego da termin islamska zamene terminom gradjanska.I od tad, znači, 31 godinu ne samo stranka islamskog kulturno-povijesnog kruga SDA nego i sve druge stranke koje su okupaljale i okupaljaju Muslimane od 1993 Bošnjake,od nekadašnjeg SK BiH preimenovanog u SDP BiH,do onih kako sebe nazivaju liberalnih kao što je Naša Stranka,u horu sa SDA ponavljaju da su za građansku državu.
  3. Politicari medjunarodne zajednice su politicari kao i balkanski politicari.Ni oni ne vole da se bave teskim pitanjima.Jedno takvo pitanje jeste pitanje izbornog zakona.Izborni zakon se dotice uglavnom Federacije BiH .Povodom spora oko izbornog zakona medjunarodna zajednica je na odredjeni nacin u sukobu i sa samom sobom jer RH kao clanica EU i NATO nastupa sa disonantnim tonovima u odnosu na ostatak zajednice a i sami Hrvati u BiH su u ogromnoj vecini imaoci hrvatskog i samim tim EU drzavljanstva.Razumljvo je sto od jedne takve neprijatnosti odgovorni iz MZ zele da pobegnu.Naravno najlakse je pobeci u teme o proslosti konkretno u ratna dogadjanja jer takve teme najvise angazuju emocije i paznju.
  4. Nema značaja da li neki geopolitički entitet može porediti sa drugim po svojoj proslosti,aktuelnom pravnom statusu i dr.Poenta je u resavanju problema a problem se resava uspostavljanjem stanja gde se politicke i dr. elite mogu fokusirati na prosperitet odnosnih drustava umesto na ocuvanje drzavnog okvira odnsono famoznog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.Ta dva posla se istina mogu obavljati istovremeno ali na stetu prosperiteta.Time se resavanje problema samo odlaze i prevaljujje buducim generacijama. Nece u BiH posto govorimo o BiH pasti nebo ili se dogoditi neko drugo cudo.
  5. Poenta je u tome da je to razdruženje prošlo sporazumno i mirno i da je strana koja je izgubila sportski podnela poraz priznajući rezultat odnosno volju većine građana Crne Gore .Ne mogu da govorim o tome kako su Srbi u Crnoj Gori percipirali razdruženje ali u Srbiji taj događaj sigurno nije izazvao kolektivnu traumu.Uostalom,prema nekim istraživanjima većina građana Srbije i ne želi novo udruživanje sa Crnom Gorom.Naravno,poltiika Srbije prema Crnoj Gori zasnovana je na sopstvenim intersima.Srbija je država kao i sve druge i ima svoje interese pa i kad je reč o Crnoj Gori kao susednoj zemlji.
  6. Jesu ali iz drugacijeg komunizma.Komunizma koji je opažan kao način uprave od strane okupatora - Sovjeta. Način na koji je izvršeno razdruženje Srbije i Crne Gore 2006 ipak ponešto govori.
  7. Prošlo je od tad 30 godina.A i svi pomenuti geopolitički entiteti tek su bili izašli iz komunističkog sistema.Trideset godina demokratije trebalo bi da je sve učinilo "zreljijim" ukljucujuci i sve strane u BiH.
  8. Nema potrebe za tim.Poruke na poslednjoj stranici govore o mogućnostima primene čehoslovačkog dakle evropskog modela razdruženja.
  9. Ne razumem u kakvoj su vezi Gvozdeni puk,dede i sl. sa temom ? Missim razumem strah od mobilizacije osnovan, neosnovan,racionalan,iracionalan ... svejedno ali da se potežu pitanja deda,porodičnih istorija,kletvi i tako i tako dalje
  10. Ja ne mogu izlaziti sa konkretnim predlozima niti bi to imalo smisla ali već insistiraš podrazumeva se da bi se nove medjunarodno i medjusobno priznate države pojavile u svojim već priznatim granicama ako šta drugo ne bi bilo dogovoreno.Teško je očekivati da bi bio postignut sporazum o nekim krupnijm preinačenjima dejtonskih granica između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.Neke manje korekciju sigurno su moguće.Uostalom,nema razloga da ne bude primenjen Badinterov model. Novi sporazum bi se odnosio na pitanja prvenstveno ekonomske saradnje ali i svim drugim pitanjima kao što su prava manjina ,saobraćaj odnsono transport i sl. jer je reč o dva suseda koja su upućeni na saradnju. Ne mislim da je ideja o aneksiji Republike Srpske od strane Srbije dobra ideja jer bi to moguće kod nekih stvorilo bojazan od narušavanja ravnoteže u regionu , ne samo kod zainteresovanih u okvirima BiH nego i van BiH. I R.Srpsku i za Federacija Bosne i Hercegovine najbolje bi bilo da se u spoljnopolitičkoj orijentaciji drže načela jednake distance prema svim svojim susedima sem možda sa razumljivih razloga u nekim pitanjima u međusobnim odnosima. Banjaluci bi dakle jednako bili bliski i jednako daleki i Zagreb i Sarajevo i Beograd.
  11. Oko tih istorija teško da može biti kompromisa.Svako ima svoju istoriju.I svi su u pravu iz svog ugla.U svakom slučaju previše istorije a ispravljanje istorijskih nepravdi ili nepravdi nigde ka dobru ne vodi.Uostalom i ideja ujedinjenja Evrope kroz EEZ kasnije EU počiva na načelu odricanja od ispravljanja istorijskih nepravdi ili "nepravdi" Naravno istorija jeste važna i za sadašnjost odnosno budućnost jer se od istorije uči.Posebno da se ne bi ponavljale greške "sopstvene" ili "tuđe". Elem,kad je reč o Bosni i Hercegovini nemam ništa protiv da ta država opstane ali da li to baš optimalno rešenje za tamošnje stanovnike ? Ja u to mnogo ne verujem. Upravo iskustvo višenacionalnih složenih državnih tvorevina govori suprotno.Naravno nemam ništa protiv složenih višenacionalnih država ali takve imaju smisla samo ako ih iskreno prihvataju svi činioci od kojih su takve državne tvorevine sastavljene.U suprotnom,to je obrazac za nestabilnost pa i konflikte. Većina takvih državnih tvorevina nestala je sa istorijske scene.Od onih velikih kao što su Austrougarska i Sovjetski Savez pa do manjih državnih tvorevina kakve su bile Jugoslavija i Čehoslovačka.U bitnom smislu postojanje odnosnih državnih tvorevina nije bilo praćeno i formiranjem jedinstvenih društava.Razlog je očigledan,to nije bilo moguće jer su društva ili nacije od kojih su te državne tvorevine bile sastavljene već bila oformljena pa ni komunističke diktature nisu mogle da točak istorije preokrenu. Umesto tvrdoglavnog insistiranja na jednom projektu ili društvenom eksperimentu koji koji se iznova pokazuje kao neuspeo ,strane u BiH bi trebalo da pristupe razgovorima o civilizovanom rastanku koji bi s obzirom na opredeljenost svih za pridruživanje EU bio privremen.Jer ionako će ceo taj prostor,u ne tako daleko budućnosti. opet biti zajedno u okvirima EU. EU pa i ostatak zapadnog sveta kao najodgovorniji činioci za budućnost i ovog dela Evrope najdragoceniju pomoć koju bi mogli da ukažu stanovnicima Bosne i Hercegovine jeste da strane pa i te stanovnike neposredno ohrabre da deluju u tom smeru.
×
×
  • Create New...