Jump to content

Šah i sport

Član foruma
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Šah i sport

  1. Nije važno šta kaže Izetbegović Drugi.Ni Izetbegović Prvi nije pokrenuo rat bez da mu je to sugerisano od nekih s druge strane okeana.Važno je šta kažu predstavnici takozvanog Savjeta za sprovođenje mira a njihovo saoštenje povodom odluka NSRS ne sadrži ništa drastično prijeteće po Srpsku. Prije ili kasnije,svi će se saglasati da je razdruženje jedno što je BiH potrebno.
  2. Samo je zaboravio da kaže da visokog predstavnika imenuje SB UN na prijedlog strana ugovornica DMS pa je on samo samoproklamovani visoki predstavnik. Ali Šmit nije nezvani gost u Federaciji BiH i za njega će biti posla.Javnost bošnjačkog dijela Federacije vrlo rado prihvata arbitriranje visokog predstavnika u sporovima među bošnjačkim političkim partijama.Tako je i Incko u proteklim godinima često arbitrirao u sporovima u više kantona sa bošnjačkom većinom pa i u nekim lokalnim samoupravama kao što je Sarajevo.Najčešće povodom izbora vlada kantona,policijskh funkcionera i sl. Postojanje visokog predstavnika sa faraonskim ovlašćenjima koga ne biraju oni o kojima isti odlučuje možda izgleda anahrono ali bošnjačka javnost ima mnogo veće povjerenje u visoke predstavnike nego u politiičare koje biraju građani na izborima. VP za Federaciju BiH dakle,itekako ima smisla.
  3. Samo držim ogledalo a poslovica kaže nije krivo ogledalo zato što je njuška kriva
  4. Zato što je ratni zločinac a žrtve njegovih zločina su i državljani Republike Srbije. Koliko je pisao "normalno" ... Moguće je da se nakon spoznaje da je velikobošnjački projekat u čemu je on bio jedan od šrafova,doživio krah donekle "unormalio" ako je tako nešto uopšte moguće kod ratnih zločinaca.
  5. Moj je utisak da je "međunarodna" frustrirana zbog dvije činjenice ili okolnosti. Prva je dosadašnji neuspjeh da ujedini Bošnjake i Hrvate dok Srpska kako tako funkcioniše. Druga je uočljivo masovnje iseljevanje iz Federacije BiH nego iz Srpske što takođe urušava njihove planove.
  6. Sudske presude obavezuju sudove da sudske stvari o kojima je već presudjuno ne uzimaju u razmatranje .Nešto što je pravnosnažno presuđeno ne može biti ponovo razmatrano na sudu .Izuzetak su postupanja po vanrednim pravnim lijekovima. Sudske presude obavezuju takodje i državne organe na njhovo izvršenje u skladu sa propisima. Građani,javnost pa i političari naravno imaju pravo ne samo da komentarišu sudske presude nego i da iznose sasvim suprotna mišljenja u odnosu na ono što je sadržano u tim presudama.
  7. Pojam govor mržnje u evropskom zakonodavstvu ograničen je na rasnu mržnju.Kad kažeš govor mržnje u BiH izvjesno misliš na međuetničku ili međunacilalnu mržnju.Govori i druga ponašanja koja izazivaju ili podstiču međunaciolnalnu mržnju već su inkriminisani. Inckov "zakon" pokušava nešto drugo a to je da jednom vidjenju istorijskog događaja ili istorijskih događaja pribavi krivično- pravnu zaštitu što je prosto nespojivo sa bilo kojim društvom koje jeste demokratsko u smislu postojanja slobode govora.
  8. Razlika ipak postoji.Zakon čije se usvajanje najavljuje u NSRS ako bude usvojen razlikovaće se od sličnih zakona u uporednom pravu samo po visini kazni.Previđena je maksimalna kazna od 15 godina zatvpra i to je jedno bitno odstupanje od nekakavog standarda u evropskim okvirima.Pored toga,najavljeni zakon ako bude usvojen biće usvojen od za to nadležne institucije - parlamenta. Inckov "zakon" je u materijalnom smislu prava očigledno u suprotnosti i sa Ustavom BiH kao i sa konvencijama koje tretiraju ljudska prava jer ograničava slobodu govora.Uz to Inckov "zakon" nema ni formu zakona jer nije usvojen ne samo od nadležnog pa ni od nenadležnog parlamenta nego od pojedinca -samozvanca .Takozvana "bonska ovlašćenja" nisu nikakva ovlašćenja jer da bi neko prenio na drugoga ovlašćenja potrebno je da ih sam ima. Visoki Predstavnik je ovlašćen da tumači Dejtonski mirovni sporazum kao i da se obraća SB UN.To je sve na šta je ovlašćen.
  9. Vjerovatnoća da dodje do toga je mala.Iako nije isljučeno da bi neko poslao pripadnike "sipe" na takav zadatak to je malo izgledno.Ne bi se pripadnici !"sipe" u tom slučaju našli u sukobu samo sa pripadnicima MUP-a nego i sa građanima medju kojima mnogi imaju oružje. Mnogo je vjerovatnije da do hapšenje građana Srpske povodom Inckovog "!zakona" dodje na teritoriji Federacije a što bi takođe izazvalo određenu reakciju kad su u pitanju građani Federacije koji bi se zatekli na teritoriji Srpske pa bi imali razmjene svi za sve i tako to i tome slično.
×
×
  • Create New...