Jump to content

JohnsonJ

Član foruma
  • Posts

    104
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by JohnsonJ

  1. Da ne otvaram temu za Norvesku, iako nije u EU. Elem, Norveska ode u levo*. https://www.thelocal.no/20210914/analysis-how-the-2021-general-election-result-could-change-norway/ *pre levi centar.
  2. Srodinger i Denis najvise nedostaju. Srodinger nas je napustio doduse jos na f92, no ocekivao sam da se barem pojaviti katkad. Ironside takodjer nedostaje.
  3. Evo otvorio sam post, posto pretpostavljam da si replicirala. Nista nisi rekla, kao i obicno. Dakle, ponovicu: Hispanic nije isto sto i Latinos. To sto si ubacila greskom Latinose, pa sada crtas strawmana je tvoj problem. Resi ga. Istocni Evropljani nisu isto sto i Srbi, iako Srbi jesu Istocni* Evropljani. Ne postoji znak jednakosti izmedju terminologije. Kada se prica o broju Srba u Hrvatskoj, ili Nikoli Tesli, niko ih ne podvodi pod Istocne Evropljane, vec kao Srbe. Ovde se govori o Hispanicima (koji su pretezno Mestizosi), ne o Latinosima (koji su pluralni izmedju Mestizosa i Mulatosa, sa manjinskom evropeidnom grupom). Struktura stanovnistva se znacajno menja kada se govori o Latinosima. Latinosi su siri pojam i o njima nije rec. Rec je o, kako je to i zvanicno trazeno - hispanskoj osobi. Sledeci put koci kada pises. Sve u svemu, sada ides nazad na ignore. *u nekim izvorima, i Jugoistocni.
  4. Ajde ne citirajte Baby kada mi se obraca, posto ne citam* njene poruke. Nista licno, godinu dana je ne citam kako ne bih gubio vreme. Latinosi nisu = Hispanicima. Ovaj jeste bio Hispanac. *drzim na ignore.
  5. Hispanic Caucus trazi da se Fort Hood (Tx) preimenuje u Cavazos, po hispanskom generalu brigade Richardu Cavazosu. Efekti demografskog shiftinga.
  6. Racionalnije i ucinkovitije bi bilo da su svih $4t ulozili u infrastrukturu dakako. D partija medjutim ima svoju ekstremnu struju, koja je odsecena od stvarnosti i logike i gde se sve svodi na kafanski intelektualizam. Ako ne dodje do ozbilinog pomaka u infrastrukturi, do 2039. bi GDP mogao da bude manji za $10t nego alternativno gde bi postojala pristojna ulaganja u infrastrukturu. Izvoz ce biti manji za $2.4 triliona, a to znaci i gubitak u raspolozivom dohotku od $3.300 per annum, tj. cist gubitak od $9 po danu.
  7. $4 triliona dolara je ukupan Bidenov predlog, tkz. economic agenda, mislio sam da si samo zaokruzila brojku. Odvojeni su proracuni dapace, prvi za infrastrukturu je $1.2 trilion dolara, ali American Society of Civil Engineers vec 10 godina tvrdi da je za iole osetnu promenu potrebno barem $4.5 triliona. Primerice, od 2001. SAD su potrosile $6.4 triliona na ratove u Avganistanu, Iraku, Pakistanu i Siriji.
  8. Deo tog novca ($1.2 triliona) ce biti usmereno na revitalizaciju infrastrukture, koja se literalno raspada. Republikanci uglavnom (ne svi, razume se) podrzavaju ulaganje u infrastrukturu, ali ne i preostalih $2.3 triliona u prosirivanje Medicarea, borbu protiv klimatskih promena, brigu o deci, stanice za elektricna punjenja, isl. Osnovali su i nepartijsku grupu nolabes.org gde obe partije agituju bez obzira na afilacije za proracun i preko potrebna ulaganja u infrastrukturu kroz isti.
  9. Bank of America je poslala zaposlene na program rasnog prevaspitanja, koji tvrdi da Sjedinjene Drzave predstavljaju sistem zasnovan na supremativnosti belih i podstice zaposlene da se probude na poslu, tako sto ce beli zaposleni dekolonizovati um i prepustiti moc obojenim ljudima. Lowe's je poslao svoje zaposlene na identicno prevaspitavanje.
  10. Rastu pozivi za promenom medjunarodnog monetarnog sistema, odnosno istiskivanjem dolara kao rezervne valute: https://www.omfif.org/2021/07/trichet-calls-for-progressive-orderly-change-in-reserve-currencies/ Udeo dolara trenutno iznosi 59% (u odnosu na 85% 1975.)
  11. *postali su. Typo. Ne mogu vise da editujem originalnu poruku. 2060. godine, u grupi ispod 18 godina, udeo Hispanaca ce iznositi 38%, dok ce udeo belaca iznositi 36%. U ukupnoj populaciji, 1 od 3 ljudi ce biti Hispanac iza 2060.
  12. Malo detaljnija slika rasne strukture, 1980-2020: Najveci gubici bele populacije zabelezeni su u sledecim saveznim drzavama: Dobici/gubici medju decom/mladim adultima ispod 18 godina starosti: U Kaliforniji, nekada pretezno germanskoj saveznoj drzavi, Hispanici su postali najbrojnija grupa: Sredinom 2021. daleko pre nego sto je ranije prognozirano, postace najbrojnija grupa i u Teksasu. U Nevadi, udeo belaca je pao sa 54.1% (2010) na 45.9% (2020). Hispanici su stigli do 28.7%. Udeo belaca je u Georgiji pao sa 60% na 51.9%.
  13. Izašli su rezultati popisa stanovništva u vezi sa rasnom strukturom. Broj belaca se prvi put smanjio u istoriji (od 1790. od kada se vode) u apsolutnom iznosu, sa 223.6 miliona na 204.3 miliona (-8.6% 2010. -2020. ). Broj belaca je takođe pao prvi put ispod 60% (57.8%). Broj Hispanaca se popeo na 62.1 milion, odnosno 18.7%. Multirasni, koji najčešće pripadaju i grupi iznad (Hispanici su uglavnom Mestizosi, mešanci) dosegnuli su 33.8 miliona, što je rast od 276% u odnosu na 2010. In sum, režim većinske manjine će izgleda stići ranije nego što je ranije prognozirano. Od 2010. godine, Brazil je takođe u režimu većinske manjine.
  14. Cuomo je optuzen za seksualno zlostavljanje. 11 zena, od toga njih 3 nisu otkrile identitet, optuzile su Cuoma za seksualno zlostavljanje. Savezna drzava NY, odnosno attorney general Njujorka je potvrdio nakon petomesecnog istrazivanja da je Cuomo seksualno maltretirao kako zene na poslu, tako i van. Buduci koliko mu je sin bio agresivan na CNN u slucaju Bretta Kavanaugha, ocekujem barem 11x vecu agresivnost sada.
  15. Ubijeno je dete od 6 godina u pucnjavi na freewayu u Californiji. https://www.foxla.com/news/child-shot-in-latest-string-of-freeway-shootings-in-southern-california Nažalost nije izolovan slučaj, u poslednjih mesec dana je došlo do 18 pucnjava na freewayu samo u Californiji.
  16. Od pre par dana, vidim da sam zaboravio da pustim poruku. Elem, kad smo kod ekonomije, koju je kolega Veshtodel dotakao, udeo dolara kao svetske rezervne valute pao je ispod markera od 60%, te trenutno stoji na 59%. 1970. je komparativno držao 85%, 2001. 72%.
  17. Prvi rezultati popisa 2020. dovela su do izmena u distribuciji mesta saveznih država u kongresnom zastupanju.
  18. JohnsonJ

    Politics UK

    Na osnovu toga što ne žele da budu slepo crevo Evrope, kao što ni Slovenci ni Hrvati nisu želeli da ostanu odsečeni od civilizacije u Miloševićevoj Velikoj Srbiji. Dakle, na osnovu toga što žele da se priključe evropskoj porodici nacija kojoj pripadaju i iz koje su ih Englezi primorali napolje Brexitom. Napokon, sam referendum će biti trijumf EU u čitavoj Brexit antologiji, tako da će BJ imati puno više igrača sa druge strane pregovaračkog stola od jednog Edinburgha ili Nicole Sturgeon. On topic - pro-independentisti zvanično imaju većinu. https://www.reuters.com/world/uk/scotlands-crucial-election-knife-edge-pro-independence-party-heads-win-2021-05-08/
  19. JohnsonJ

    Politics UK

    O tome odlučuju građani Škotske.
  20. JohnsonJ

    Politics UK

    Sto bi moglo da uvede UK u ozbiljnu državno-političku krizu; ukoliko Westminster odbije raspisivanje referenduma 2, a BJ je već rekao da bi najraniji mogući termin za referendum koji bi London mogao da odobri bio ne pre 2050., Edinburgh će ga raspisati mimo dozvole Westminstera. Sve u svemu, za London je bolja varijanta da ne glumi Beograd iz 1990./1991. No, treba sačekati konačne rezultate i uzeti pollove YES/NO sa izvesnom dozom rezerve. U anglo svetu postoji fenomen "tihe većine", koju pollovi po pravilu previdjaju, upravo jer su "tihe", te ne učestvuju u sličnim ispitivanjima.
  21. JohnsonJ

    Politics UK

    Koliko vidim, Laburisti su podbacili u celoj UK, ne samo u Škotskoj. Ako nekog zanima više, fini rezimei: https://www.thenation.com/article/world/starmer-corbyn-hartlepool-labour/ https://washingtonmonthly.com/2021/05/07/britains-labour-party-takes-hit-in-local-elections/ Back on Scotland, Unionisti izgleda imaju taktiku da glasaju za kandidate koji imaju najveće šanse za odbranu mesta CON/LAB u Škotskoj, što se vidi po asimetričnoj distribuciji glasova u mestima gde brane mesta, ali ne i u ostalim gde su u poziciji izazivaca. Međutim, sada je već izvesno da će pro-independentisti imati većinu u Holyroodu. No, treba sačekati sutra za konačne rezultate i iznenađenja koja se mogu javiti.
  22. JohnsonJ

    Politics UK

    Ako pro-independentisti dobiju većinu, najavljuju ga za godinu i po dana, ukoliko im Westminster ne odobri ranije. --- Laburisti su zabeleži totalni fijasko u Škotskoj.
  23. JohnsonJ

    Politics UK

    Scottish election 2021: SNP's Angus Robertson takes Ruth Davidson's former seat The SNP have won the seat which had been held by former Scottish Conservative leader Ruth Davidson. The Edinburgh Central constituency was taken by the SNP's former Westminster leader Angus Robertson. Mr Robertson overturned a Conservative majority of 610 in the seat. He won 16,276 votes, giving him a 4,732 majority over the Tories' Scott Douglas. Speaking after taking the Edinburgh Central seat, Mr Robertson said: "In this most European of capital cities, people have resoundingly rejected the party of Brexit and Boris Johnson. "The public has rejected all of the parties that want to block an independence referendum." He added: "This result is an emphatic and an unparalleled victory for the SNP in Edinburgh Central. "We have just won the seat of the former leader of the Scottish Conservatives and recorded the best ever SNP result." He said voters had said "Scotland's future should be in Scotland's hands".
  24. JohnsonJ

    Politics UK

    Za sada već dva mesta preuzeta - jedno od CON (Ayr) i drugo od LAB (East Lothian).
×
×
  • Create New...