Jump to content

MeanMachine

Član foruma
  • Posts

    1,801
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by MeanMachine

  1. 19 hours ago, Dzoni_m said:

    Nisi imao pojma jer tako nesto i ne postoji. Nikakav dogovr nije istekao. Crva nije ni bilo

     

    https://www.msn.com/en-us/money/markets/reports-of-the-petrodollar-system-s-demise-are-fake-news-here-s-why/ar-BB1ogXAn?ocid=BingNewsSerp

     

     

     

     

    Quote

    According to Donovan and others who emerged on social-media to debunk the conspiracy theories, a formal agreement demanding that Saudi Arabia price its crude oil in dollars never existed. Rather, Saudi Arabia continued accepting other currencies — most notably the British pound — for its oil even after the 1974 agreement on joint economic cooperation was struck. It wasn’t until later that year that the Kingdom stopped accepting the pound as payment.

     

    Dakle nije bilo dogovora u vezi prodaje nafte za dolar ali vrlo brzo posle dogovara Kisindzer princ Fahdu, kuca Sauda prestaje da prodaje naftu za funtu. Takodje kasnije pominje i ovo:

     

    Quote

    Perhaps the closest thing to a petrodollar deal was a secret agreement between the U.S. and Saudi Arabia reached in late 1974, which promised military aid and equipment in exchange for the Kingdom investing billions of dollars of its oil-sales proceeds in U.S. Treasurys, Donovan said. The existence of this agreement wasn’t revealed until 2016, when Bloomberg News filed a Freedom of Information Act request with the National Archives.

     

    Elem mozda su Saudi zbog ogromne kolicine dolara (bukvalno ogromne bio je neki ranije podatak koliko su im misevi ostetili novacica koje su drzali u vrecama) odlucili se na to da prodaju samo naftu za dolar jer ako pukne Amerika sta ce sa tim silnim dolarima koje su imali. Elem Amerika je zbog ukidanja zlatnog dolara (zbog troskova rata u Vijentamu) bila u ozbiljnoj problemu.

     

    Ovi koji pisu da je dogovor istekao moguce da to pisu vise metaforicki tj da jasnog dogovora nije bilo vec da sad posto je kraljevina odlucila da naftu prodaje i za druge valute predpostavljam evro i juan to su im ipak najveci kupci nafte.

     

     

     

  2. Rusi gadali aerodrom u Ukrajini sa x101 raketom sa kasetnim. Navodno to je redak tip napada pa je zato dobio prostor u medijima.

     

    Verovatno je i deo pritiska na Ukrajinu zbog očekivanih f16 jer ce morati da obezbedi pvo za aerodrome gde će f16 biti.

     

    Ukrajinski ko i ruski aerodrumi su soviet style dakle bez kaponira a često i bez hangara pa su avioni laje mete.

  3. 2 hours ago, HAMMER said:

     

     

     

    Click bait koliko vidim. Namerno jr isekao procente pada vrednosti akcija ali se da lako izračunati. A pad indeksa se vidi i iznosi 1.61% što znači da su toliko i akcije pale u proseku.

     

    Ne razumem čemu ovakvi tvitovi sem da ispadne glup on i da se hammer upeca 😁 sorry čekić 

     

    Elem da im ekonomija nije bajna pogotovo ne kako oni kažu to je tačno ali su daleko od kolapsa. 

    • Like 3
  4. 3 hours ago, DJORDJE said:

    Kada si do te mere inferiornije naoruzan kao Ukrajina, svaka pomoc je dobrodosla, medjutim logistika mora da im je nocna mora. Imaju vozila iz najmanje 10 tak zemalja, sve to treba odrzavati i snabdevati, cesto ni municija nije kompatibilna. Spominju se sada i Super Etandar avioni koje bi trebalo da donira Argentina. 

     

    Fo8fM4kXEAIfLhG.jpg

     

    Ali opet bolje da im salju pa i nek budu nocna mora za logistiku nego da im ne salju.

     

    A sobzirom da se radi o ex sovjetima vrlo lako ce se oni snaci da rese probleme pomocu stapa i kanapa, cuvena fora kod zapadnih moreplovaca (kad su poceli da plove sa Sovjetima tokom perestrojke), sta ti je sam Ivan u motornom odeljenju broda zakljucan na mesec dana? Totalno prepravljeno motorno odeljenje niko ne zna sta i kako radi ali radi.

     

    Ko je imao prilike da vidi sovjetska upustva za odrzavanje masina video je da im je sve lepo bojama oznaceno i napisano da bi imali sto manje razloga da nesto budze.

    • Like 1
  5. Obe strane koriste heliše tako to nije precizno ali je domet nešto veći zbog kosog hica pa je šansa da budu oboreni manja.

     

    U suštini samo ka52 se koristi ko moderan helis u ovom ratu da kažemo ko apač tokom pustinjske oluje. Doduše i ka52 ume da glumi leteću kaćušu.

  6. 3 hours ago, Klotzen said:

    Pretnja nuklearnima ratom od strane putina je potez očajnika. Sudeći po njegovom izgledu pred njim je još 10-20 godina života odnosno 10-20 godina apsolutne vlasti i uživanja na grbači države. I sad će takvu svoju poziciju da rizikuje nuklearnim ratom koji će i Rusiju da uništi ? Ja se više pribojavam kada neko na zapadu priča o tome jer oni realno imaju po par godina vlasti i onda idu u sivilo zaborava. A sve i da neka budala odluči da izazove nuklearni rat gotovo sigurno bi ga odbila vojska (razmišljam o Trampu 🙂 ) . Verovatno bi se takva naredba sabotirala  i u samoj Rusiji ali nikad se ne zna, većina visokopozicinoranih u vojsci su beskičmenjaci koji služe putinu a ne Rusiji.

     

     

     

     

     

    Khm sad branim Putina ali on manje više nikad ne preti za to je tu npr Dimon.

     

    Elem Putinova izjava je odgovor na najjavu Amera da ce znatno uvećati broj taktičkog oružja u Evropi.

     

     

    I da Rusi teško da će potegnuti atomke prvi. Jednostavno mogu mnogo više da istrpe. Ali Ameri a od skoro i Kinezi e to je već druga priča. Pogotovo što obe nacije imaju trip izuzetnosti.

     

    Tako da bi Doni mogao potegnuti atomke npr ako Kinezi uspeju da poraze američku mornaricu u ratu za Tajvan.

     

    Koji snimak:

    https://x.com/simpatico771/status/1799123228566155668

     

    Btr i bradley. Oba imaju podršku dronova btr vozi pešadiju na krovu. Bradley verovatno u sacekusi.

     

    Sad se vidi koliko znači dron. Bez drona bi prošli ko raniji snimci gde je bradley masakrirao ovakve desante.

     

    Sad pak izgleda da bradley je van funkcije a btr je dopremio deo odeljenja pošto je bilo žrtva tokom dvoboja.

  7. 7 hours ago, Div said:

    Otkud ove brojke, 16 naspram 40 milijardi, čini mi se da se poredi dug SFRJ pprema dugu Srbije, a ne svih naslednica Srbije. Ne zam podatak, ima ga negde verovatno koji deo duga je Srbija nasledila, ne bi ni to bila prava slika, svakako bi bila realnija. Đerdap, TENT, Perućac, Kolubara i danas rade i na nisu na njihovom čelu bili neki pečenjari proizvodili bi struju i za izvoz, autoput BJ je kičma saobraćaja i danas, pruga BB, ibarka magistral, u šta se ulažu današnji krediti, koliko prihod donose, koji deo odlazi za kupovinu socijalnog mira a koji u privatne džepove, danas je skuplji, realno ne samo nominalno kilometar pruge BG-SU, nego kilometar pruge Beograd -Bar koja je išla sa mosta u tunel iz tunela na most u dobrom delu trase.

    Nije privreda SFRJ bila efikasna ni blizu kao privreda zapadne Evrope, nije to bili demokratsko društvo, nije ni društvo tiranije i represije, Posle Đilasa ne znam ko je bio u zatvoru zbog političkih stavova, neki koji jesu izgubili pozicije, bili smenjeni posle Titove smtrti su postali glavni promoteri srpstva i hrvatstva, zaduživali su se da bi ratovali, te dugove otplaćujemo i dalje, ne samo u novcu. 

    I danas većina beograđana živi u stanovima izgrađenim u SFRJ, sad možemo diskutovati da li su stanove dobili ili zaradili, ali stanovi su izgrađeni, to je trebalo platiti i izgraditi i danas su u upotrebi, neki su i kvalitetniji od današnje novogradnje, barem se ne grade soliteri na pola metra od kolovoza. Jesmo imali marksizam u školama ali su tada školovani inženjeri i lekari mogli odmah da rade u struci i na zapadu, neki i jesu, ali nisu masovno bežali radile su bolnice i škole i fakulteti i ovde.

     

     

    16milijardi je bio dug cele sfrj 1987 što bi danas bilo 40milijardi možda nešto više.

     

    Dakle dug sfrj iz 1987 je sličan dugu samo Srbije danas.

     

    A ako pogledamo šta je dug sfrj izgradio a šta dug Srbije stvari postaju još jasnije.

     

    Naravno ovo ne znači da je sfrj ekonomija bila super već samo pokazuje kolika mitomanija je famozni dug sfrj.

     

    Pri tome imamo komšije Grke koji su 1980tih već dostigli granicu duga od 60posto bdp da bi ranih 1990tih dostigli 90 ili 100posto.

     

    Dakle ako njih gledamo pa jugina ekonomija i nije bila baš toliko loša. 

     

    Problem kod nas je što glavni kritičari iste uvek jugu porede sa zapadom mislim da sam slušao jednog koji je uzeo Austriju za primer. I šta čovek posle da kaže? 

     

    • Like 5
  8. 2 hours ago, fancy said:

    Pričaj mi o tome molim te. 

     

    Znam dobro SFRJ i najlepše godine svog života sam proveo u njoj. 

     

    Ali takođe znam da je moj lep život tada došao na naplatu posle smrti Broza.

    Posle nekoliko godina agonije sve su ubrzo polupala njegova politička deca.

     

    Ja ne pišem o lepom životu jer realno isti je bio samo lepši u odnosu na zemlje varšavskog pakta a i to je upitno.

     

    Moje pisanje je pre svega u vezi ekonomije Juge. Previše se pravi mit oko duga Juge a isti je baziran na cupavim 1980tim kad to jeste bio problem jer se stezao nekako kaiš pa je nastao mit o ogromnom dugu zbog kog smo se kasnije poklali. Jok. Poklali smo se jer smo budale.

    • Like 3
  9. 21 minutes ago, fancy said:

     

    I politički sistem nakaradne ekonomije sa platama koje su se delile ali ne i zarađivale.

     

    Međunarodna pomoć sa zapada, na osnovu srećne geografske pozicije te zemlje, nije išla na raznoj, poboljšanje i stvaranje održive jake ekonomije već na kupovinu socijalnog mira.

     

    Tvoj lepi život, svi ti Festovi, filozofske škole, besplatno obrazovanje i ostale pičkematerine su došle na naplatu tvojoj deci. I mojoj.

    E, to sad plaćamo.

    Utopija trošenja nezarađenog nije mogla da traje zauvek.

     

     

    Udeo sfrj duga u dugu Srbije je vrlo mali zbog otpisa istog. Čak da nije otpisan bio je daleko manji od novog duga koji je nastao od 2001 do danas.

     

    Npr ukupan dug sfrj 1987 je iznosio 16 milijardi dolara tj manje od sadašnjih 40milijadi.

     

    Pri tome sa tim sfrj dugom se izgradila zemlja. 

     

    Inače imaš zemlje evrope sa ogromnim dugovima a nije ih vodio bravar.

     

    Npr Grčka. 

     

    Problem je što kritičari sfrj perioda uvek se tripuju da bi mi bili npr ko Austrija a ne ko Grčka. Ustvari bili solidno gori jer nemamo ni deo potencijala Grčke mislim na Srbiju konkretno ne celu Jugu.

    • Like 6
  10. 15 hours ago, djura.net said:

    Zapravo je najverovatniji scenario da se Ukrajni daju sredstva od kamata na taj 'zamrznuti' novac. Glavnica se ne bi dirala, jer bi to poljuljalo osecaj sigurnosti koji banke na zapadu zele da ostave na klijente iz celog sveta. Sta ce, medjutim, biti kada se 'sve' zavrsi, hoce li medjunarodni sud, mozda, da naredi ratnu odstetu, to je sve u sferi nagadjanja. 

    Ovih dana je Svetska banka procenila da za obnovu Ukrajne treba 500b dolara, a razaranja ne prestaju i racun je sve veci. Ludilo.

     

    Da zakonski je vrlo teško da zamrznut novac daju direktno jer po pravu to bi moglo jedino ako Rusija to sad prihvati što je nemoguće. Ali kamate to mogu. E sad kolika je godišnja kamata na 300 milijardi?

     

    Koliko sam razumeo tih 50 milijardi zahteva da eu zamrzne glavnicu na narednih x godina...

  11. 1 hour ago, Constantin said:

     

    BTR 60 je ono što smo mi imali kao TAB ?

     

    Aha. 

     

    Bukvalno dizajn koji je ispunio sve zahtevano ali o najbitnije se nije mislilo a to je smislen izlazak i ulazak u vozilo. Doduse legenda kaze da su prvobitno hteli da ima rampu ali posto nije bilo dovoljno kompaktnog dizela i zbog zahteva da mora da pliva je ispao kako je ispao. Ima dva benzinska motora i veliki pumpjet i nekako stane 14 pesadinaca?

  12. On 6/3/2024 at 7:04 PM, fancy said:

    Rusija, zemlja čuda, Belorusija, zemlja ( . ) ( . ) :s_w:

     

     

     

    Bice da je to glavni kriterijum bio pri odabiru bankarki, ne gledas sta potpisujes 😄

    • Ha-ha 1
  13. 1 hour ago, DJ_Vasa said:

     

    Stevan Ignjatović?

    Pilotski posao je znao da radi, u šta se kunu i oni koji misle i 200% drugačije od njega, ali mu je ruSSofilija pomutila mozak. Da bi ironija bila veća, tokom cele karijere u JAT-u je upravljao američkim avionima.

     

    Pa to je i problem, da je imao prilike da leti na ruskim putnickim avionima tesko da bi bio rusofil 😄

     

    Doduse ako je leteo na daglasovim avionima u JAT-u onda ga i razumem, to je gore i od ruskih. Ali mi se javlja da je leteo pre svega na Boingu onom starom da budem jasan jer ovaj novi pa gori je od rusa ali to je Boing koji je Daglas kupio parama Boinga...

  14. On 6/2/2024 at 7:42 PM, Klotzen said:

    Ne znam da li si pročitao tekst ali to treba da se remontuje pa zatim modernizuje. Dakle to je za otpad u trenutnom stanju. Baš me zanima koliko će to sve do kraja da košta.

     

    Sve zavisi sta je plan. Npr za pomenutog Lazara se odavno prica da je skup da se koristi ko borbeno vozilo, dakle ko transporter je odlican ali ko BOV je velika meta i skupa (korektna kupola sa topom kosta dosta).

     

    Ako bi koristili npr BTR80 iskljucivo ko borbeno vozilo a Lazare ko transportere onda je BTR80 upotrebljiv i bez neke skupe modernizacije ako pak hoce da koriste ko transporter to je glupo sve sa skupom modernizacijom jer je uzas.

     

    Rusi su spucali kintu u BTR90 koji je bio high tech i nejeftin a i dalje govno sto se tice desanta iz istog.

     

    Pa su onda krenuli da lutaju, bili na korak da uzmu licencu za italijanski freccia tockas (2500komada je bilo u prici) desio se Krim 2014. 

     

    Onda su krenuli da rade svoj tockas Bumerang koji grade ko skadar na bojani a u medjuvremenu odradili modernizaciju BTR80 (BTR82) i videsmo koliko to vredi u Ukrajini.

     

    Da bi na kraju odlucili da naprave nov jeftin moderan transporter u vidu BTR-22:

     

    photo-of-the-new-russian-btr-22-v0-xap6o

     

    Navodno dosta toga je uzeto od BTR-82 ali su raskrstili sa losim dizajnom koji vuku jos od BTR-60.

  15. 48 minutes ago, fancy said:

     

    Tjenanmen skver.

     

    images?q=tbn:ANd9GcQ7WZGQvMvBec05KkYzhrI

     

    Totalitarizam.

    Mrak.

     

     

     

     

    Par godina kasnije:

     

    JJK5GRRIKNBFLL3CG7OFWMVVWI.jpg?auth=9fd8

     

    Elem protesti u Kini su počeli od strane verske sekte i kad je policija pokušala da ih suzbije pobili su policajce pa im to nije bilo dovoljno već su leševe ponizili vešanje za muda, spaljivanje itd.

     

    Elem vojska se umešala ko i u Americi kod Amera su sektasi ubili agente koji su došli da pregovaraju.

     

    Pre dolaska tenkova bilo je puškaranja o čemu su izveštavali zapadni mediji i to navijački jer su mislili eto revolucije. Dakle tenkovi stižu jer rulja ima i oružje mislim da su upali bili u neku stranicu plus su uzeli oružje od pobijenih policajaca.

     

    Ovo ne znači da je Kina ideal već da poznati događaj sa tenkovima ni po čemu nije ništa spec i za demokratiju.

     

    Ono pak po čemu je Kina super je što ne ide po svetu i bombarduje druge sa kojima veze nema dok pak one koji pobiju hiljade Amera Amerika ne sme ni da pipne. Takođe Kinezi ne ubeđuje druge da je njihov sistem najbolji na svetu već se ljudi bave biznisom trista dinala što bi rekao moj komšija Li.

    • Like 2
    • Ha-ha 1
  16. 24 minutes ago, Dragan said:

     

    Ko što američki autoputevi su bili državni projekat koji je finansijski upitan bio a sad verovatno i poguban tako i brze pruge svuda jedino mogu funkcionisati ko državni projekat i naravno generišu dug ali guraju progres.

     

    Npr brza pruga BG NS omogućila je da ljudi iz NS dolaze u BG na posao i da to nije preskupo niti je mučenje.

     

    Elem umesto što se bavimo kineskim brzim prugama treba se baviti američkim. Tj nepostojanje istih. I onu jednu amtrakovu železnički kargo lobi je ubio jer smeta prevozu tereta.

     

    Amerika nula brzih pruga dok EU 20.000km Kina 40.000km

     

    Inače Musk je veliki mrzitelj brzih pruga čak se priča da je hylerloop gurao ne bi li još više usporio gradnju LA SF brze pruge 

    • Like 1
    • Thanks 1
  17. Kini je ovakva Rusija must jer samo tako imaju sigurne sirovine u slučaju nekog sukoba. Kina na bliski istok i afriku ne može da računa jos dugo a pitanje je da li bi mogla računati i kad bude imala daleko jacu mornaricu npr sa šest velikih nosača aviona jer geografski je vrlo lako napraviti uska grla za prolaz brodovima.

     

    Što se tiče Tajvana teško da bi Kinezi odmah pokušali nešto ala dan D već bi kampanja iznurivanja Tajvana trajala duže pa tek onda invazija. Tajvan je ostrvo i zavisi od uvoza a to je ogroman problem u ratu. 

     

    Sami Tajvanci više strepe od gladi i manjak energenata nego od invazije.

     

    Sto se tiče Hammera i morskih dronova pa nije baš logično porediti Rusiju i Kinu pogotovo što je ruska mornarica raspad. Npr na par napada dronova vidi se da mornari pucaju po njima ko bata zivotinja sa šarcem dakle sa kuka pa šta pogodim pogodim jer na brodu nemaju nikakve lafajete za mitraljeze! 

     

    Jednostavno bilo kakve izmene kod Rusa idu brzinom puža zato imamo situaciju da vojnici i lokalci na svoju ruku prave kaponire za avione!?! 

     

    Jer za nekog oficircica je manje bitno da mu avioni budu uništeni ili brod potopljen bitno je samo da on nije kriv ako pak nešto radi na svoju ruku vrlo lako može biti proglašen za odgovornog...

     

    I zato ne naredi da se zavare lafaeti za mitraljeze jer to neko mora da odobri a da bi odobrio to mora da prođe zvanična testiranja itd...

     

    Kinezi pak su daleko brži u uvođenju novih rešenja.

    • Like 1
  18. On 5/26/2024 at 7:19 PM, Klotzen said:

    GOgpsmKXMAAsOve?format=jpg&name=large

     

    Za ove što veruju da je Kina miroljubiva, ovo je kineska mapa šta oni sve svojataju od ostrva i šta sve smatraju svojim vodama. Radi se o ekstremnom agresoru koji se zaklanja iza toga što većina ljudi nema pojma geografiju pa ova svojatanja olako prihvataju.

     

     

    U slučaju tih ostrva tj barem određenih Tajvan ima sličan pogled ko kopno, npr parceli su i po Tajvanu deo Kine što geografski što istorijski.

  19. On 5/26/2024 at 11:26 AM, Klotzen said:

    Mislim da su mete iznad Rusije gađali modifikovanim s-200 i s-300. No mislim da nemaju toga toliko da koriste za obaranje ovih aviona. To uglavnom koriste za ove skuplje mete a zapadno oružje za mete iznad Ukrajine i mora.

     

    Harkiv je 40km od granice tako da mogu da ga gađaju iz Rusije.

     

    Onaj put kad su poobarali nekoliko letelica je radio patriot. Jednostavno patriot ima domet i daleko je bolji za zasedu od npr s300. Teorijski patriot pac3 može da gađa mete na "slepo" i pogodi ih. Bitno je da lanser dobije preciznu informaciju o putanji mete. S300 a do skoro ni s400 to ne mogu.

     

    Zanimljiv tekst nytimesa:

     

    https://www.nytimes.com/2024/05/25/world/europe/us-weapons-russia-jamming-ukraine.html

     

    Izgleda da je rusko ometanje gps ozbiljan problem i da je zbog toga americka balistička raketa još bitnije oružje jer ima ozbiljan žiroskop i veliku bojevu pa joj gps nije presudan.

  20. @Klotzen

     

    Ocigledno da ih mrzi da razvlace kablove i onda im se desi da najmanje jedan atamcs prođe i počisti celu bateriju. 

     

     

    S400 je pvo sistem koji može da gađa balisticke rakete. Nije pre svega pro tj protivraketni sistem i samim tim ne može se porediti sa pro sistemima ko npr Patriot pac3. S400 je dosta bliži Patriot pac2 sistemu.

     

    Rusi je bitnija protivavionska odbrana od odbrane od atamcs. Ne bi me čudilo da uopšte i nisu razmatrali situacija da se nađu na udaru atamcs.

     

    Da je obrnuto nabavljali bi S350 umesto S400. Npr u ovom napadu jedan lanser S350 ima isto raketa ko ova baterija S400 (videh da se pominju tri lansera).

     

    Pri tome S350 rakete su pre svega razvijene da gađaju rakete jer se radi o ruskoj varijanti korejskog km-sam koji je ranih 2000tih razvijen u kooperaciji a posto severnjacima su rakete glavna sila juznjaci su hteli pre svega pro sistem.

    • Thanks 1
  21. 7 hours ago, Koca Popovic said:

    Pa nisam bas ubijedjen da je tako. Prezivjece ovi ludaci i ovo danas zhvaljujuci  NO (nuklearno oruzje). A WW2 su prezivjeli zahvaljujuci Hitleru. Sad ces se pitati kako, pa od njega su jedva ostali. Jednostavno zato sto se gotovo cio svijet digao protiv Hitlera pa su samim tim dobili odlucujucu pomoc od Amera. Inace da se Hitler drzao osnovnog pravila da ne ratuje na 2 fronta, zgazio bi ih kao FAP zabu. 

     

    Ne zbog atomki već zbog ekonomije. Imala je Rusija atomke i to znatno više 1990tih pa nije mogla da pobedi u Čečeniji. Jednostavno ekonomski je bila zombi.

     

    Danas zbog skupih energenta (zahvaljujući Busu mlađem) i zbog potreba Azije za istima Putin može da ratuje u Ukrajini već dve godine i još par godina i to ako ne krene sranje negde drugde npr dođe Trump i napadne Iran. Ode cena nafti nebu pod oblake.

     

    Što se tiče pak cccp i pomoći zapada to je prosto glupost. Cccp je brže došao do Berlina zbog iste ali ista nije bila bitna kad su Nemci odbačeni kod Moskve i ista je bila nebitna kad su se Nemci pukli kod Staljingrada i time izgubili rat na istoku. 

     

    Za Nemce bitka gde su rat izgubili je Staljingrad a za Japance to je Midway.

     

    Obe zemlje gube znatan deo efektiva koje ne mogu brzo da nadoknade dok protivnici tek se zagrevaju za rat.

    • Like 2
×
×
  • Create New...