Jump to content

MeanMachine

Član foruma
  • Posts

    1,943
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by MeanMachine

  1. 22 hours ago, Maharaja said:

    Tužno je da saveznici genocidne i terorističke tvorevine zvana Rusija - Iran i Severna Koreja - ne samo što ne stavljaju uslove šta može da gađa, već proizvode granate i rakete u tri smene. Za to vreme, Ukrajini se ne isporučuje ni obećano...

     

    Ameri su skoro trazili od Japanaca da povecaju proizvodnju patriot raketa, odgovoreno im je da je to moguce tek za koju godinu jer Japan je imao dozvolu da pravi neku smesnu brojku tih raketa valjda 30 godisnje koliko im treba da zamene zastarele jer proizvodjac patriota nije hteo da dozvoli da mu neko bude konkurencija.

     

    Pri tome sam proizvodjac u Americi ima za potrebe WW3 smesno malu proizvodnju istih jer je usko grlo cini mi se proizvodnja izuzetno preciznog ziroskopa, jednostavno cuveni vojno industrijski kompleks se bazira na trzistu i prema tome se grade i pogoni i onda kad treba znatno povecati proizvodnju ne ide.

     

    Diktature pak znatno lakse mogu da imaju vojnu proizvodnju koja nije ekonomski isplativa ali moze ako treba da brzo poveca proizvodnju. Naravno postoje fabrike koje to ne mogu npr uvz proizvodjac tenkova posto dobar deo hladnoratovske proizvodnje tenkova je prebacio na proizvodnju gradjevinskih masina i sad muku muce da se isporuce tenkova koliko vojsci treba, ali u globalu pre svega u proizvodnju granata istocne dikature su daleko sposobnije od zapadnih demokratija.

     

    Na to treba dodati da su Ameri gurali da se znatno smanji ako vec ne moze da se ugasi proizvodnja 152mm granata u istocno evropskim drzavama koje su ulazile u NATO, i da se prebacuju na pametne granate (koje pre svega Ameri prave) jer su ove glupe proslost, sad vidimo koliko je to tacno...

     

    Na zapadu u ovom momentu imas par start upova koji pokusavaju da rese problem skalabilnosti vojne proizvodnje, obecavaju svasta ali pitanje je koliko je to realno i da li ce VIK da uopste dopusti neke klince da im pomrse racune. Stim sto i da ti start upovi stvarno isporuce obecano to su opet godine...

  2. On 9/19/2024 at 9:20 PM, Klotzen said:

    Danas nova informacija, u Budimpešti gde je registrovana ta firma preko koje je kupljena oprema se nalazi u nekoj maloj zgradi. Ima jednu kancelariju i jednog zaposlenog. Klasična fantomska firma, izgleda da je Hezbolah izbušen iznutra kada su pali na to da preko fantomske firme naručuju opremu. Po svemu sudeći će vrlo brzo da "nestane" taj koji je ugovarao posao, ako nije poginuo u ovim eksplozijama.

     

    Mislim da nije rec o izbusenosti vec prosto nesposobnosti, i to je sad sve cesce, pa sam Izrael je bio prilicno nesposoban da skonta kakav se teror napad sprema iako je imao dosta informacija.

     

    Rusi su cuveni postali po nesposobnim sluzbama a tokom napada na Trumpa videsmo agenticu koja ne moze da se izbori sa futrolom za pistolj.

     

    Ocigledno da ti pozivi su nekada bili mnogo zanimljiviji sposobnima dok danas nisu, pa daj sta das. E isto je kod terora. Stara ekipa odumire sto prirodno sto uz pomoc neke raketice, bombe, drona a mladi su daleko manji idealisti a i obicno solidno manje sposobni od tih matoraca pa ne cudi da neko ne proveri kompaniju od koje kupuju pejdzere, pogotovo sto to uopste nije bila mala kupovina za to se seda na avion a bogme i vrsi prismotra same kompanije.

  3. Elem zbog posla tj zapocinjanja privatnog posla (radionica) doslo vreme da se gleda neka kuca sa okucnicom (supa/garaza/kotobanja samo da je pod krovom i blizu struje) ne mora da bude nista veliko ustvari meni su male kuce sasvim okej zbog cisenja, krecenja i ostalog sto smatram gubljenjem vremena.

     

    E sad gravitirao sam ka Bataji i slicno jer sam iz Zemuna a i poslom sa u Zemunu a verovatno bih nesto radio i za ove moje prvo kao dodatni posao kasnije kao part time a ako krene onda totalno privatno. Ali mi je Bataja sa mojim finasijskim planovima bila bas bas bas nategnuta (pogledati zadnju recenicu).

     

    Skoro sam isao do Zrenjanina i provalim koliko je Padinska skela i ceo taj kraj bas blizu Zemunu od kako je most otvoren i krenem da razmisljam pa da li je to bolja opcija od Bateje, Ugrinovaca i slicnog?

     

    Sad imam i autobus koji me direktno vozi na okretnicu u Zemunu odakle lako do posla stizem. Mojima gde radim je svejedno gde mi je radionica ali dobro je da brzo stignem ako treba neka prepravka hitno.

     

    Jel vi koji pratite cene znate kako se krecu cene u Padinskoj u odnosu na Bataju?

     

    Elem prodao bih stan u Zemunu i neki plac koji imamo u jajincima (hteli da tamo zidamo ali zivot...) ali ne bih da sve ulozim u kucu jer ce mi trebati kinta za radionicu da ne ulecem odmah u kredite.

  4. Mislim da previse rastezete raspravu.

     

    Protiv Donija je dovoljno da je jedan od ucesnika propalog puca 6 januara 2021. Sad postoje jasni dokaza da nije bio puki posmatrac. Takodje i to da lik opusteno kaze da nece priznati rezultate ako on ne bude pobedio. Svakome kome je stalo do Amerike morao bi da predje preko Kamalinog "komunizma" i zaokruzi Kamalu u suprotnom vrlo lako vam se moze desiti da gledate civil war uzivo.

    • Like 5
    • Thanks 1
  5. 2 hours ago, Angelia said:

    Ja te nisam pitala kakve su oni osobe, jer ni ja ni ti ne poznajemo njih da ih ocenjujemo kao osobe. Gledamo nesto sto se zove javni profil. 

    Pa tu se ne slazemo, do 2021 se vec znalo sta je covid. 

    Za Trampa je to bilo iznenadjenje, ali je ipak napravio vakcinu. Biden je ubacio stampanje para kada je vec bilo jasno da je nepotrebno. 

    🙄 Gde sam ja ikad rekla da hocu rat sa Iranom?

    Ti ovako olako bacas teske optuzbe. I usput, Dragan nista nije potopio. On se bavi nekim teoretskim pricama, a ja zivim ovde pa vidim koliko su cene otisle.  

     

    Izvini za optuzbu prenaglio sam.

     

    Kovid je imao gadan uticaj na ekonomiju celog sveta pa administracija koja se morala baviti kovidom par meseci i adminstracija koja se bavila duze od godinu dana pa i vise ne mogu se porediti, tj ekonomski uticaj je neuporediv.

     

    Nema to veze sa iznenjadjenjem ili ne, jednostavno epidemija se desila, Bajdenovci su imali znatno duzi period epidemije nego Trumpovci i umesto da se to primeti ne ajde da pljujemo Bajdenovce zbog lose ekonomske situacije tokom epidemije.

  6. 9 minutes ago, Dzoni_m said:

    Jel' neko pogledao cenu nafte i koliko USA pumpa iste u ovom trenutku? Kakvi Huti, kakvi tankeri, odakle ta prica? Ponuda nafte nikad veca, cena skoro isla na 68USD, OPEC smanjio proizvodnju.....NIsta oni tu ne mogu da urade. Da potapaju tankere...........ja bih razumeo da je to prica dece u osnovnoj skoli. 

    Drugo, ta plovidba oko Afrike uopste nije problem vise. Vecina velikih tankera i kontejnerskih brodova vise i ne ide kroz kanal. Skupo, jer su ogromni + cekanje. Ne isplati se, 4 dana je duze (kada je planirana plovidba) ako brod ide oko Afrike. Auto mi je skoro iz Japana stigao, 4 dana duze je trajala isporuka upravo zato sto te vrste brodova vise ne idu kroz kanal. To je nebitno skoro. 

    Logisticki lanci su se promenili i sada mnogi prosto ne rizikuju (Evergreen, Huti, pirati) prosto obidjes i zdravo. 

     

    Verovatno je tako.

     

    Ali zasto onda zapad nece da odobri napade na mete u Rusiji pogotovo ako je tacno da zapadni oficiri moraju da programiraju mete onda zapad moze lako da onemoguci napade na civilne mete vec samo na vojne?

     

    Ja jednostavno ne verujem da je razlog taj sto bi Putin na to uzvratio atomkama, ne vidim logiku sta tu on dobija cak i da npr Rusi izgunu daleko manje od npr Amera i Evropljana a verovatno bi bilo tako jer ih ima daleko manje, koji moj je pobeda ako nemas x bitnih gradova???

     

    Takodje mi je nelogicno da Rusija pomogne iranski atomski program, ne vidim nikakvog benefita ni tu. Ne mislim da ce Iran sutra da bombu koristi protiv Rusa vec ne vidim sta Rusija time dobija, jedino dobija probleme. Plus Iran im je bitan konkurent sto se tice energetike i vrlo moguce da ako napravi dil sa zapadom da ce Iran biti vidjen kao zamena za ruski gas. Zasto jacati konkurenta?

     

    Zato su mi jedino Huti pali napamet...

  7. 5 hours ago, Hamilton said:

    Joj kako bih voleo da svi tamo pasu samo travu! Evo vam putler za kog ste flasali mamu vam ***** retardiranu o krvozednu!! 
     

    Ja ne znam sta ce ta drzava, ta ekonomija, taj narod…kad ostanu bez nafte i/ili gasa. Pretvorice se u neki senegal u najboljem slucaju. 

     

    Nece jos dugo ostati bez energenata, imaju ogromne zalihe skriljaca koje uopste ne pipaju, onda imas articki region koja je manje vise neistrazeno a predpostavlja se da ima ogromne zalihe energenata.

     

    Takodje Rusi imaju veliki adut u tkz artickoj severnoj plovnoj ruti koja drasticno skracuje plovidbu od Evrope do Kine i koja sa globalnim zagrevanjem postaje sve zanimljivija.

     

    Ali dzabe sve to prosecnom Rusu kad on ce od toga videti mrvice ali ce zato da se lozi na to sto su supersila, nesto slicno ko kod nas sto se sada matorci loze da smo sila pa imas bisere da nam je vojska jaca od jna a Vucic bitniji od Tita 😄 

     

    Doduse mi jesmo q na bicikli cak i da nema kradje i ostalih gluposti, dok Rusija pak ima ogroman potencijal ali dzabe.

    • Like 5
  8. 9 minutes ago, McLeod said:

    Ako Huti to krenu da rade upasce kopneno i resiti ih za mesec dana, atomska bomba je realnija od tog scenarija.

     

    Mesec dana ali dok se to sve pripremi a to traje i traje. Za to vreme ovi mogu da naduvaju cenu nafti, sto bi pokrenulo novu recesiju i dovelo Donija na vlast i povecalo snagu desnice u Evropi.

     

    Zato Bajden nije odborio napade unutar Rusije.

     

    Takodje ako bi vojno usli u zapadni Jemen, morali bi i da ostanu jer je situacija slicna ko Afganistan, cim bi NATO trupe otisle eto Huta na vlasti u zapadnoj Jemenu opet.

  9. 2 minutes ago, Klotzen said:

     

    Drastičan skok cene nafte može da se desi samo ako se uništi Ruska naftna industrija a to za sada nije moguće. A i da je moguće u tom scenariju putinu ne vredi ama baš ništa to što će nafta poskupeti jer neće imati dovoljno ni za domaće potrebe.

     

    Huti krenu da potapaju tankere koji prevoze naftu za Evropu, ili nateraju da ti tankeri plove oko rta Afrike sto znatno povecava cenu. Isporuka ruskih raketa Hutima bi do toga dovela.

     

     

  10. 6 hours ago, Angelia said:

    Kako? Tramp je 4 godine bio predsednik, ako iskljucimo covid koji je ipak bio force major, imao je dobre rezultate, ekonomija ok, inflacija niska, nije zapoceo ratove, ilegalna imigracija niska... sta Kamala moze da pokaze kao uspeh u zkoro 4 godine na poziciji VP? Nije isto, ali sta je to cini potencijalno dobrim kandidatom? Ona I dalje podrzava dosta Bidenovih polisa, koje su se pokazale lose.

     

    I Hitler je imao odlicne ekonomske rezultate zar ne? Inace ako cemo Bajdenovu administarciju je kovid znatno vise potkacio nego Trumpovu ali iz nekog razloga ti non stop pominjes kovid kao arugment za Trumpa dok za Bajdena a samim tim i Haris kod tebe epidemija NE POSTOJI kao argument za lose stanje ekonomije u tom periodu.

     

    Fer je da napisas ma hocu rat sa Iranom i Doniju je sve oproseteno ako mi to omoguci, a ne da izmisljas razloge sto je Trump bolji koji drugi forumasi ti potope ocas posla npr ko Dragan.

    • Like 3
  11. Putin je samo zapretio da bi drugi a ja mislim pre svega Huti mogli dobiti rusko oruzje. Nije pretio atomkama. Ali opet Huti sa ruskim protivbrodskim raketama bi bili daleko veci problem i verovatno bi doveli do svetske ekonomske krize ili barem do znatnog skoka cene nafte, cak bih rekao da iako bi zapadne rakete koje pogadjaju 300km od fronta za Putina bile ozbiljan udarac, drastican skok cene nafte bi mu bio ogroman plus ne samo njemu vec i Iranu.

     

    Bajdenu tj demokratama tako nesto ne treba uoci izbora.

  12. On 9/10/2024 at 9:21 PM, 033zero330 said:

    Zbog iranskih projektila, kao da severnokorejski nisu već završili u ukrajini. Bolje ikad, nego nikad.

     

     

     

    Zato sto severnokorejski ne mogu da uticu na rat koliko ovi iranski.

     

    Iranci su Rusima isporucili nesto ala HIMARS samo ima manji domet i znatno vise eksploziva:

     

    EN

     

    Ono sto je zanimljivo da je Iran taj sistem uveo u naoruzanje 2023 dakle nemaju ih mnogo ili ne bi trebali da ih imaju, sto znaci ako su Rusi dobili stotine raketa, Iran je prakticno isporucio dobar deo raketa koje ima. Ovo je primer kako se pomaze i kako se strateski razmislja, a ne ko Spanija koja ne da Patriote jer bi to ugrozilo njenu nacionalnu bezbednosti od koga da mi je znati!?!

     

    Jel ti Spanci stvarno misle da rat u Ukrajini bude pokretac urusavanja sistema koje je zapad gradio, da to Spanija osetiti nece? Bez zapadnog sistema postace opet beda koja su i bili.

     

    E sad neko ce pitati kako ti Iran isporucuje takve sisteme jednoj Rusiji pa zar ona to ne pravi?

     

    Pa ne pravi.

     

    Npr u delovima cini mi se ruskog HIMARS-a (Tornado-S raketa) nadjen je opticki ziroskop americke proizvodnje ili britanske.

     

    Iran sam je osvojio masovnu proizvodnju takvih ziroskopa.

     

    Ruse je pak bolela patka bilo lakse da se kupuje (koriste komercijalna resenja koja rade posao) plus se nadje tu mesta za firme koje se lepo ugradjuju.

     

    Dakle ne cudi sto je zapad popizdeo na Iran jer ako bi Iran svoju proizvodnju Fath-360 slao Rusiji to bi ozbiljno uticalo na rat, prakticno bi Rusi dobili svoje HIMARS-e i to u finoj kolicini.

  13. 43 minutes ago, Dzoni_m said:

    Da je bilo pameti, nikada nisu ni trebali da ostanu bez istog.

     

    Sovjetske atomske bombe ne mogu da stoje, dakle da je Ukrajina 1990tih zadrzala iste danas ne bi bile upotrebljive. Zapadne atomke pre svega americke iaju daleko duzi rok trajanja, zato danas u Rusiji i dalje imamo proizvodnju atomskog oruzja a u Americi nemamo.

     

    Trump je hteo da obnovi proizvodnju jer postoji sumnja da ko i rakete i bombarderi koji bombe nose a koje rdja jede, da ni  bombe stare 40-50godina nisu bas pametno resenje, pogotovo u modernim vremenima kad oponenti stancuje bombe opusteno (Rusija, Kina pa i S.Koreja) ali dolaskom Bajdena to je opet stavljeno na led. Pod Trumpom su probno napravili prvi put atomsku bombu od kraja hladnog rata cini mi se.

     

    Rusima se isplati da dan danas prave bombe koje traju valjda 10-15godina jer imaju jednu od vodecih industrija nuklearnog goriva.

     

    Racunamo da sa Kamalom ce ta prica o proizvodnji bombi tek da bude nebitna a vec se prica da USAF razmatra da ukine i novu stratesku raketu jer svake godine je sve skuplja a posto Kamala planira da u startu potrosi 2000 milijardi na njen "build back better" ima da se sece samo tako.

     

    Dakle iako je Doni budaletina i lazovcina u nekim stvarima pre svega geopolitici je daleko ozbiljniji igrac od Bajden a pogotovo od Kamale.

    • Like 2
    • Thanks 1
  14. Nisam gledao vidim da se pominje da je bilo kritike, neki lik je pominjao da su poslali 71 pitanje Rio Tinto-u tj Rio Sava i nijedan odgovor dobili nisu a kad nekako i uspeju da dobiju odgovor obicno je da doticna osoba koje treba da odogovori je smenjena ili napustila firmu ili se niko nije javio na konkurs ili ni jedan od kandidata ne zadovoljava. Direktor Rio Tinta je obecao da ce sto pre biti odgovoreno na svih 71 pitanja a Vucic je u svom stilu dodao da ce on da se licno postara da to bude tako.

     

    Takodje vidim na n1 da je bio neki profa rudarstva koji im je na finjaka nanu naninu sto nas prave majmunima.

     

    E sad Vucic ko sto sam ranije i prognozirao da ce kad vidi da kod naroda prica ne prolazi da promeni plocu, e to je i uradio sad je u fazonu eto ovi iz RT su hteli da mnogo ustede i naprave opasan rudnik, pa cu ja da ih nateram da to odrade po svim standardima, voda i poljoprivreda da ne budu ugrozeni i slicno.

     

    Dakle tako pokusava da ubedi svoje glasace da ce on da sredi da rudnik bude najcistiji na svetu...

     

    Nema sta obrnuo je igricu...

    • Like 1
  15. 4 hours ago, Mama_mia said:

    Kamala je odlicno izabrala partnera po sebi, ali ovaj ne krije da je stoka, tesko mu je cak i da se pretvara. :thumbdown:

    Ovo ko podrzava morace da nadje neku rupu da se sakrije. 

     

     

     

     

    Autenticnost snimka je vrlo upitna, ne bi bio prvi put da repsi montiraju, setimo se pogubljenog Bajdena i padobranaca sto se kasnije pokazalo da nije bas bilo tako kako je Fox i drugari prikazivali pomocu magije zvane cropovanje.

     

    Nego ja ne vidim da se Valc cereka kako kazes. Inace eno u samom Izraelu masa smatra Bibija odgovornim za te taoce pa ako oni to misle sto Valc bi mislio drugacije, valjda Izraelci ipak znaju bolje od nekog lika iz Minesote.

     

    Nesto ti imas protiv coveka, te je ludak, te silovatelj po kucama. Okej razumeo bih da tvoj ljubimac nije cuven po

    54117005_0.jpg

    Ali to ne vidimo vec vidimo silovatelja u liku kojeg nikog za silovanje tuzio nije niti se druzio sa Epstinom.

     

    • Like 5
  16. U komentarima na vest o kupovini rafala krenula priča u vezi 29ki za Ukrajinu pa je Živojin odgovorio na te komentare. Naravno nigde na T6 nema ništa o toj nebulozi.

     

    A što se tiče Rusa i politike prema nama Garašanin je to najbolje objasnio ali jbg kod nas su ljudi i dalje zaluđeni Rusima.

    • Like 1
  17. 1 hour ago, Constantin said:

     

    Jesam na brzaka nekog debila, nisam proveravao, a verujem na reč da je takav. Samo što si i mene stavio u red s njim na kraju, s onim, nije ti prvi put.

    Nemam potrebe da tražim umobolnog debila, ali ovaj Dr Histori nema pojima koliko MIG-29 imamo, tako da je twitt, onako...bezvezan, ali bitno je nešto drugo.

    Jeste da bi Žvala odsekao "djokicu" da ostane na vlasti, ali se isto tako plaši da ne "ispadne kroz prozor" i još ovaj dodaje da su Rusi obavešteni....

    Meni ima smisla da to uradimo samo ako, ponavljam, udjemo u NATO i neko drugi to radi za nas...taj "air policy"....

    Šta sa Tango Six to ne razumem ??

     

    Ma bice da je neki od tviterasa se pozvao na TangoSix ko izvor da bi delovala prica ubedljivije. Jednostavno ceo taj tvit je nebuloza, ko sto si vec objasnio, za pocetak mi toliko MiG-29 NEMAMO 😄

     

    Evo na TangoSixu i sam Zivojin Bankovic se sprda sa tom pricom bas zbog broja migova koje imamo.

     

    I po njemu cela prica je krenula od neke bivse poslanice ruske Dume, verovatno su neki Rusi besni sto kupujemo Rafale.

     

    Nego da se vratimo temi.

     

    Ukrajinci su poceli da koriste dronove da pale sumorede kod Pokrovska koje su Rusi mesecima koristili ko zastitu, shvatili da su im problem kad su Rusi dosli na manje od 10km od grada.

     

    Proruski (barem mi tako deluje) youtuber historylegend ima odlican video u vezi desavanja na tom delu fronta, neshvatljivi su potezi Ukrajinaca, od toga da se sami ukrajinski vojnici zale da su fortifikacije nikakve tj da je neko uzeo lepe pare za nista, do toga da su gradske vlasti krajem jula pokrenule akciju sadnje cveca i drveca umesto da sve sto mogu posalju sa lopatama da kopaju rovove i prave bunker brvnare...

     

     

     

     

     

  18. 3 hours ago, djura.net said:

    Prakticno ni jedan vojni cilj nije gadjan, samo civilni.

     

    Nazalost energetika je vojni cilj. Tako je jos od drugog svetskog rata.

     

     

  19. Dzulijan Ropke pise da Ukrajinci pisu da kod Pokrovska Ukrajincima fali dosta ljudstva pa je naredjeno da dron operateri brane utvrdjenja i rovove:

     

     

  20. 2 hours ago, Klotzen said:

    Mongolija nije planirala ulaganja u projekat "Power of Siberia 2" do 2028. godine tako da smo potvrdu da od ovoga neće biti ništa dobili sa potpuno drugog mesta. Kina i Rusija se ne oglašavaju o ovome iako se o tome priča od početka godine. Naime Kinezima neće trebati PoS2 do negde 2035. godine a pride su i u procesu povećanja proizvodnje zelene energije tako da nije sigurno da li će im i tada trebati. U svakom slučaju nisu zainteresovani za ovaj projekat i zato je obustavljen još prošle godine sa njihove strane. Naravno ovo niko nije potvrdio ali evo preko Mongolije smo možda to dobili.

     

    Sa druge strane Kina finalizira projekat "Line D pipeline" centralno azijski gasovod koji će od Turkmenistana ići do Kine. Trenutno imaju problema sa dogovorom oko cene ali radovi na izgradnji napreduju. Ako se to pusti u promet potrebe za PoS2 će otpasti na duže staze i Rusko Jamal izvorište će najverovantije biti zatvoreno ili svedeno na potrebe onih koji još uvek uvoze iz tog polja. Loše vesti za Gazprom koji je u minusu.

     

    Jamal ima Artik LNG1 i LNG2 projekat. LNG1 radi i ima 15 tankera, dok za Artik LNG2 prvi terminal je gotov druga dva nisu i pitanje kad ce (koriste zapadnu opremu) ali prvi terminal jos uvek ceka prve tankere koje rusko brodogradiliste treba da zavrsi, dva do kraja godine ili pocetka 2025, imaju jos tri koje grade, to je otprilike 90% kapaciteta terminala 1.

     

    Ostali tankeri koji su se gradili u Koreji (tri ili pet) ali Korejaci su stali sa gradnjom pa cini mi se placaju penale. Rusima pak i da Korejanci isporuce tankere ne znaci puno zbog druga dva nepostojeca terminala.

     

    Po nekim informacija trebali bi da umesto ta dva terminala pocnu grade potpuno nov terminal sa Kinezima. Takodje pominje se drugi tip tankera opet sa Kinezima koji je jeftiniji i veceg kapaciteta od ovih koje sad rade Rusi i Korejaci ali nije ekoloski (sagoreva mazut) dakle ne moze da prevozi lng za evropsko trziste ali sad je to nebitno.

     

    Ono sto se zaboravlja da mnogi zalivski ugovori za gas isticu od 2025-2027 i da bi zalivski gas mogao biti znatno skuplji nego do sad jer ce Aziji konkurisati Evropa za isti.

     

  21. Bomba nije nikakav high tech danas kvaka je da imas svoj uranijum i da ga lako mozes obogatiti do potrebnog %. Uranijum imaju a cetrifuge koje danas moze da stancuje bilo koja industrijski pismenija zemlja omogucava da obogacujes uranijum od nivoa potrebnog za bombu.

     

    Npr ranije se pominjalo da bi Brazil mogao da razvije bombu da hoce, a verovatno je i SFRJ mogla da je htela, Juzna Koreja takodje bi mogla brzo da napravi bombu, a pogotovo Japan koji ima i velike zalihe plutonijuma ne mora da se "zeza" sa uranijumom.

     

    Iran bi takodje do bombe mogao dodji relativno brzo od kako dogovor ne postoji ali izgleda da im se to ne isplati jer bi vrlo verovatno dobili jos gore sankcije plus bi druge zemlje zaliva htele da imaju svoju bombu. Ovako kad se naljute dignu malo obogacivanje uranijuma cisto da se digne neka dreka.

     

    Inace Bibi od ranih 1990tih prica da je Iran na dve godine od bombe. I njemu odgovara da ima cime da plasi raju a ne da Iran stvarno napravi bombu.


     

     

  22. 3 minutes ago, Selina said:

    I ne moze jer je niko nije ni birao, ljudi su birali Bajdena, nju nisu zeleli za predsednicu nikada.

    Ove lukave namestaljke samo su masina za unistavanje demokratije i ne samo u USA. Covek izlazi na izbore,

    bira neku opciju, ali to sutra nema veze jer su lepi, mocni i bogati drugacije odlucili.

    Tako je i u EU, pre pet godina su ljudi izlazili na EU izbore, birali neke svoje kandidate, a onda su Merkel i Makron

    odlucili da ih boli polni organ  za 300 miliona ljudi i postaavili su slepicu von der Layen za seficu.

     

    Nije ovo namestaljka jednostavno su verovali ili hteli da veruju da Bajden nije toliko lose, ustvari Trump je zajebao stvar sam sebi jer je insistirao da debate budu ranije i time doveo do odustajanja Bajdena.

     

    VP i postoji zbog takvih situacija, pa narod je glasao za FDR ne za Trumana, glasao je za JFK a ne Dzonsona, glasao je za Niksona a ne za Forda.

     

    Ovde je situacija ustvari cak i cistija, narod ako nece Kamalu to ce reci na izborima nego kad VP zameni presednika zbog bolesti, smrti, atentata ili kriminala.

     

    E sad sto je povlacenje Bajdena napravilo kratak spoj kod Trumpovog tima koji je celu kampanju planirao prema Bajdenu nije namestaljka vec greska Trumpovog tima, isto ko i JD Vance. Da su ocekivali da ce biti tesno uzeli bi nekog popularnijeg koji donosi mizar (sigurnu pobedu u x drzavi).

     

    Ako vec kazes namestaljka pa sta je to sto RFK sad naprasno odlucuje da podrzi Trumpa? Nekome bi to bila namestaljka. Ali nije to je politika. Ko i ovo iznad.

     

    Dakle imace izbore i to je to. Trump sa podrskom RFK vraca sanse da pobedi. Pa mozemo reci da eto dve namestaljke su se ponistile 😄

    • Like 3
×
×
  • Create New...