Jump to content

Esli

Član foruma
  • Posts

    161
  • Joined

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Esli's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Reacting Well
  • Very Popular
  • Collaborator
  • Dedicated
  • First Post

Recent Badges

164

Reputation

  1. Esli

    Bliski Istok

    Zanima me, pratim temu, van foruma pratim iranske, arapske, britanske, američke, evropske itd. medije, na primer, na Instagramu uglavnom gledam mačke i IRIB (njihovi dum-dum-dum, što bi rekao Šapić, prilozi su piš živi), odem s vremena na https://sepehrtv.ir/ i malo šaltam kanale, višedecenijski pratilac Gardijana i BBC (a kada sam svojevremeno službeno bio u Londonu, pokupovao sam šta sam stigao od njihove štampe, Sunove, Mailove, Tajmsove, Stejtsmene, Gardijane... stoji neki crnac koji natuca engleski na stanici andergraunda i prodaje novine, a ja samo: sipaj ne pitaj, štampa je glavni suvenir iz Britanije) ... Svašta se vidi, čuje, ima razumnih ljudi na svim stranama, mirovnih aktivista koji se zalažu za razumna rešenja kako u Izraelu, tako i na arapskoj strani, a ovde rasistička ološijada, "svi su teroristi", "ubijaj sve od 7 do 107", "nije za Arape demokratija, samo čvrsta ruka", "u Gazi žive samo teroristi i grebatogi od međunarodne pomoći", suludi izlivi mržnje, ekstremizam koji je gori i od stava prosečnog Izraelca u ratnom stanju... Sve ono što sam viđao i slušao i za neke druge, bliže krajeve... Da, naravno, i dalje se slede zaključci iz Drezdena 1928.
  2. Esli

    Bliski Istok

    Ne planiram da te pitam za dozvolu da ocenjujem tvoje pisanje, kao ni bilo koga drugog. Čudno mi je da u celom postu sikćeš na levičare, razlažeš njihove motive i ukazuješ da nemaju smisla, a nije ti uopšte cilj da se njima baviš. Da li su tvoje pretpostavke tačne, nije bitno. Klasičan primer, što bi filozifi rekli, proseravanja.
  3. Esli

    Bliski Istok

    Dodajmo još Vatikan i Kominternu i eto nam slavskog razgovora sa početka devedesetih. Mislioci na ovom topiku već izbacuju teze u stilu: "ja bi sve to pobijo", "sve su to ustaše/teroristi", kojima su takvi razgovoril bivali krunisani nakon dovoljno dugog vremena i dovoljno ića i pića. Odista kvalitetan materijal na topiku, željno iščekujem još.
  4. Esli

    Bliski Istok

    Tužba međunarodnom sudu je nešto što se poredi sa nacističkih genocidom. Pa kako ne voleti ovaj topik... 🙄 Nisu zaboravili plodotvornu saradnju Izraela i južnoafričkog aparthejdskog režima.
  5. Esli

    Bliski Istok

    Nije zaskočena neka reč, nego tvoja teza o podršci levičara Palestincima: Tvoje zapažanje da su levičari pro-Palestinski je tačno. Tvoja tvrdnja o razlogiu zašto se levičari okreću protiv Izraela i podržavaju Palestince je netačna, a samim time i sve što zaključuješ na osnovu toga u ostatku posta (a tu ima svakojakih zaključaka). Ne znam što se ljutiš što ti neko govori da si u zabludi. Inače, sama "levica" je tradicionalno vrlo divergentna, naći će se tu svakojakih razloga i ideološih potki. Levica su od domaćih i ovaj SKOJ, i ZLF (nekada poznat kao Ne davimo Beograd), sličnosti im se završavaju na tome što se poziciioniraju kao neka levica i slučajno i jedni i drugi podržavaju Palestince, ali im je retorika drastično drugačija, kao i ideologija.
  6. Esli

    Bliski Istok

    Netačno, podrška levičara je još pre više decenija dolazila po osnovu podrške narodnom oslobođenju, ugnjetavanom narodu i otpora anti-kolonijalizmu, ne nekoj borbi protiv kapitalističke eksploatacije. Levičarska (a ima puno varijanti levice) agenda je u 20. veku uvek bila šira od prava radnika i kritike kapitalizma.
  7. Esli

    Bliski Istok

    Ovde si ti definisala imenima tabor koji nekima drugima nešto lepo objašnjava, a ovi drugi, eto... Zadnja si osoba koja treba ovde da apeluje nekome da sasluša argumente druge strane pošto se nisi baš proslavila po tom pitanju.
  8. Esli

    Bliski Istok

    Tako smo tebi pokušavali danima i nedeljama da objasnimo da je ispravno govoriti o persijskom jeziku, ali ti se nisi dala. Ko će te još ubeđivati o kompleksnim odnosima na bliskom i srednjem istoku... Starno oladite i ti i ovi tvoji dobronamerni istrebljivači čitalaca Politikinog zabavnika.
  9. Esli

    Bliski Istok

    Ne samo što čitamo u krug iste priče, nego se i nivo gadosti koje se pišu na ovom topiku povećava. Čak je i procenjeni broj Hamasovaca je skočio sa 10 na 40 hiljada, uskoro će doći do 2 miliona.
  10. Mariniku nije niko posetio sem drugih opozicionara iz njene koalicije (ne znam da li je bilo nekog iz DSS, al bilo bi lepo) i ovo malo prokaženih medija. Ne verujem da je vernik, ali se venčala u srpskoj prvoslavnoj crkvi, pa pretpostavljam da je krštena, da li u rumunskoj ili srpskoj crkvi, nebitno. Takođe je nebitno ni koje je vere i kome kanonski pripada, pošto bih očekivao da se poglavari hrišćanskih denominacija interesuju za sve ljude, na primer, silni katolički i anglikanski sveštenici i biskupi su se oglasili povodom ove katastrofe u Gazi. Postoji očigledno blokada na visokom nivou i ignorisanje njenog štrajka, a ako priupitamo rokenrol patrijarha ili ovog Hočevarovog naslednika, verovatno će odgovor biti nešto kao "nećemo da se mešamo u politiku". Kao i prvog dana, mislim da je njen štrajk glašu loša ideja i da ne služi ničemu, da je potrebnija na ulici, među građanima, živa i zdrava. Ako je cilj bio da se motivišu pristalice opozicije - nije bilo neke naročite vajde. Ako je cilj bio da se pokaže da nešto radi i da podnosi neku žrtvu - nije bilo potrebe, bar što se mene tiče.
  11. "Ovo su moji principi. A ako vam se ne dopadaju, imam druge". Šta god opozicija odluči, podržaću, samo da odluka bude zajednička. Mislim da je bolje da opozicija bude u skupštini, videli smo to u pretprošlom sazivu, a nesporna je korist u vidu budžetskog finansiranja. Postoji širok prostor za delovanje ako prihvate republičke mandate. Van parlamenta to ne liči ni na šta, a spoljne faktore očigledno ništa ne zanima, nisu se potresli ni na bojkot, neće se potresti ni na neke radikalne poteze opozicije. Ne znam šta ste se ostrvili na Đilasa, ne dolaze ovakve stvari od njega, njemu je pozicija lagodnija nego drugima, ionako je i do sada sam finansirao svoju partiju i sponzorisao druge, više je problem ostalim partijama-startapovima u okviru koalicije, mislim da se oni najviše snebivaju, što možemo i videti iz Ponoševe izjave.
  12. Ja sam upoznao podosta veterana i "veterana" studentskog protesta 1996. Od "svaki dan sam bio tamo", "svraćao sam koliko sam mogao", "dolazio tu i tamo, ali studentske vođe smradovi, imao pametnija posla, pa lepo učio". I naravno, u zavisnosti od aktuelnog političkog trenutka: "JEBALI SMO IM KEVU", "JA SAM ŠETAO, DAJTE MI ŠTA MI SLEDUJE", "ČEDA-HOMEN-MAROVIĆ-GOVNARI-SVISUISTI". Najjači mi je bio jedan Čedin kolega sa faksa: "e baš smo se popičkarali nešto pre početka protesta, ali smo se posle pomirili. Ne može Miloševićev neprijatelj da bude i moj neprijatelj".
  13. S druge strane, i opozicione aktiviste i glasače motiviše kada je istovremeno kampanja za republičke i lokalne, nego kada je samo lokalna kampanja na koju, po pravilu, izlazi manje ljudi. Idealnog rešenja nema, Vučić izlazi i na izbore za MZ i ista mašinerija radi.
  14. Nikog ovo ne zanima, realno. Prođeš dva ćoška od protesta i kao da se ništa ne dešava, grad ide svojim tokom. Tako je bilo i sinoć. Inače, samo jaši, žao mi konja... https://www.vreme.com/vesti/vreme-saznaje-devojka-izbacena-iz-skole-jahanja-zbog-odlaska-na-protest/
  15. Ozbiljno? Popičkarali su se na samo veče izbora i ne govore od tada. Nije mu bio ni na osnivanju stranke.
×
×
  • Create New...