Jump to content
Vox92.net Forum

Vince Carter

Redovni članovi foruma
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

29 Excellent

Recent Profile Visitors

109 profile views
 1. Nisam rekao da ne možeš da konkurišeš na IPARD ako imaš preko 2 ha. Samo sam rekao da sam ja mali. Imam 4 ha pod žitaricama i 20 ari pod voćem. To je malo. Ljudi kao ja teoretski mogu da konkurišu preko IPARD-a, ali je to u praksi malo teže ostvarivo. Za nabavku novog traktora snage do 100 kW preko IPARD-a, zemljišni opseg je 2-50 ha. Dokumentacija koju treba prikupiti je prilično obimna, a i između ostalog treba izraditi i biznis plan kojim se dokazuje isplativost investicije. Pošto je moja zemlja malo teža za obradu, trebao bi mi traktor od oko 37-44 kW ili 50-60 KS. Motor u traktoru mora da ispunjava Tier 4 standard emisije izduvnih gasova što znači da otpadaju skoro svi kineski, indijski i turski traktori. Ja za zapadne traktore nemam para. I da nađem traktor koji ispunjava zahteve IPARD-a i u okviru je mog budžeta (maksimalno do 15.000 evra sa PDV-om), kako da dokažem isplativost investicije? Ne verujem da to mogu. Jedino kada bih se skroz preorijentisao na voćarstvo, ali onda bih morao da napustim posao. To neću da radim. I postoji rang lista za projekte preko IPARD-a. Više bodova se dobija ako je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva (PG), ako je nosilac osoba mlađa od 40 godina, ako je PG u brdsko-planinskim oblastima itd. Tako da je većina onih koji su dobili subvenciju prevela PG na žene, majke ili ćerke. Bilo je na netu da je jedna baba kupila traktor i da je prošla na IPARD-u. Da li neko veruje da će ona da vozi traktor?
 2. Vince Carter

  R.I.P.

  Preminula Neda Arnerić 😞
 3. IPARD je za velike i bogate poljoprivrednike. Čitao sam dosta o tome. Nije za nas male. Na konkurs za mlade poljoprivrednike ne mogu da prođem, jer sam zaposlen. Na republički konkurs za traktore ne mogu da prođem, jer imam preko 2 ha žitarica. I šta mi onda preostaje nego da kupim polovan traktor? Subvencije u poljoprivredi su, pre svega, marketinške prirode. Ovim tempom kojim se subvencioniše nabavka mehanizacije, trebaće 100 godina da se ista obnovi.
 4. Što se tiče politizacije crkve, toga ima svuda u svetu. To je uglavnom štetno za samu crkvu i vernike, ali nije neuobičajeno. A zasigurno nije razlog za oduzimanje imovine. MCP, a i ostalima, treba oduzeti samo nelegalno stečenu imovinu. I treba da plaćaju porez. Zašto bi oni bili povlašćeni u odnosu na ostale građane i organizacije? I SPC u Srbiji treba da plaća porez. Imamo bogatu crkvu, a siromašnu državu koja pomaže tu crkvu. Npr. sveštenici žive u vilama i voze skupocena kola, a država im uplaćuje poreze i doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Apsurdna situacija.
 5. Šta da radimo mi koji imamo preko 2 ha žitarica? Mi smo tajkuni, nama ne trebaju subvencije? A šta su ovi sa 30,40,50 ha npr. ruža? Da nisu oni siromašni, sitni poljoprvrednici kojima treba pomoći? A to je cilj ove uredbe - subvencije za mala poljoprivredna gazdinstva. Bravo, ministre, zaslužio si medalju za glupost.
 6. Nisam očekivao da ima toliko poštovalaca lika i dela Mila Đukanovića. Ljudi, pa on je neosuđeni ratni zločinac, kriminalac i autokrata! Došao je na vlast Miloševićevim državnim udarom u Crnoj Gori 1988. godine, tzv. Antibirokratskom revolucijom. Do 1996. je bespogovorno izvršavao Miloševićeve naloge. Sada pokušava da Crnu Goru predstavi kao jednu od žrtava Miloševićeve zločinačke politike, a sebe kao mudrog kormilara i spasioca države u teškim vremenima. Milo Đukanović je u decembru 1990. godine na prvim višestranačkim (ne i demokratskim) izborima u Crnoj Gori nastupao kao jedan od lidera Saveza komunista CG. Znači, godinu dana posle pada Berlinskog zida, on i dalje nije shvatao da je komunizam propao. Zakon o slobodi veroispovesti predviđa delimičnu konfiskaciju imovine MCP. Mislio sam da su konfiskacija i nacionalizacija davno prošlo vreme, ali očigledno ne i u Crnoj Gori. Kao da je 1945. godina i vreme komunističkog terora. Komunista dlaku menja, ali ćud nikada! Neki pokušavaju da ovaj zakon predstave kao odvajanje crkve od države. Pa, zar to već nije urađeno u vreme SFRJ? Takođe, neki smatraju Mila Đukanovića za sekularistu, ali on podržava Crnogorsku pravoslavnu crkvu koja je kvazi-religiozna, nacionalističko-fašistička organizacija. Zar to nije kontradikcija? MCP će se verovatno žaliti Ustavnom sudu CG. Međutim, taj sud je samo produžena ruka DPS-a. Svi znamo kakva će bi biti eventualna odluka.
 7. Da li je neko gledao Harper's Island? Bila je na RTS-u pre 8-9 godina, ali sam odgledao samo 1 epizodu. Sviđa mi se premisa, ali vidim da su utisci pomešani iako ima visoku ocenu na IMDB. Jedni je hvale, drugi je kude. Da li da je skidam ili ne?
 8. Znate li da je nekada bilo organizovanog otkupa rakije? Svaki region u Srbiji je nekada imao veliko preduzeće koje se bavilo otkupom i preradom voća, a između ostalog i proizvodnjom žestokih alkoholnih pića vrhunskog kvaliteta. Ta preduzeća su od seljaka otkupljivala voćne rakije koje su posle redestilisali. Međutim, kada je 60-ih godina pojeftinio šećer, mnogi prevaranti to koriste i stavljaju veliki procenat šećera u kominu što negativno utiče na kvalitet rakije. To su provalili u preduzećima i tako se otkup rakije od seljaka neslavno završio. Dok su u vreme SFRJ rakije i ostala žestoka alkoholna pića bila dobrog kvaliteta, danas je situacija drugačija. Većina rakija u marketima je slabijeg kvaliteta, jer etanol u njima nije voćnog porekla. Voće se dodaje samo radi arome. Uostalom, kako objasniti da se može kupiti 1l rakije za 320 dinara? Ima puno troškova da se proizvede i flašira rakija : sirovina, flaša, čep, etiketa, akciza, PDV, plata radnika i da se ne zaboravi trgovačka marža. Ako je rakija zaista voćna, mora da košta više. Uostalom, kako objasniti paradoks da imamo nikada manje površina pod šljivom i ostalim voćem, a na tržištu sve više i više žestokih alkoholnih pića?
 9. Vince Carter

  Automotive

  Meni se od tih starijih automobila mnogo sviđa Citroen XM. Imao sam priliku da se jednom vozim u njemu i izuzetno je udoban. Osećaj je kao da sediš u luksuznoj fotelji. Iako je pomenuti primerak bio dizelaš od 2.100 kubika sa 110 KS, bio je poprilično startan. Kada bih imao više para, sigurno bih ga kupio kao drugi auto. Naravno, neki restilizovani model koji ima više opreme, uključujući i vazdušne jastuke.
 10. 26 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru, jednog od simbola Bosne i Hercegovine.
 11. Abiola Dauda i Ibrahim Gaj honorable mention.
 12. Predsedniče, svaka ti je kao Njegoševa, ali kad bismo se šalili. Ne može sa afričkim standardom da nam bude vozni park kao u Nemačkoj. Kaže sve smo bogatiji. Na osnovu čega to zaključuje? Možda zato što se druži samo sa likovima kao što su Nebojša Stefanović, Goran Vesić, Siniša Mali i Bogdan Laban. Kad bi predsednik posetio manje gradove i sela, začudio bi se kad bi video da se po ulicama voze i jugići, stojadini i golfovi dvojke. Tad bi predsednik pomislio da su ga teleportovali u 90-e ili 2000-ite godine. A ako se uvede ova zabrana, šta će da radi Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, sa svojim motociklom Harli Dejvidson iz 1989. godine? Jeste da nije automobil, ali i on sigurno puno zagađuje vazduh. Siroti Laban će onda morati da se vozi u svom BMW-u 520 iz 2014. godine. Jadnik, baš mi ga je žao.
 13. Patrik Beson - Protiv klevetnika Srbije
×
×
 • Create New...