Jump to content

sofija06

Član foruma
  • Posts

    23
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by sofija06

  1. Ja sam od Katedrale na moru očekivala mnogo više.Daleko od toga da mi se nije dopala ali mislim da sam krenula sa prevelikim žarom.Naročito me stil pisanja razočarao. Trenutno čitam Plen, Dokazovo izdanje, pravi nordic noir triler, ledi krv u žilama. Knjiga za duboko postovanje je O, Vilijem u izdanju Booke, nastavak serijala Zovem se Lusi Barton mada se mogu odvojeno čitati.Mila, topla, emotivna knjiga, lako čitljiva a opet duboko misaona.Volim takve.
  2. Džoun Didion "Godina magijskog mišljenja" Autobiografska knjiga koja me je dirnula u srce.Predivno napisana, iskrena i topla.Autorka opisuje godinu dana nakon smrti svog supruga sa kojim je bila četiri decenije u braku. Džon Daglas "Lovac na umove" Možete je svrstati u žanr autobiografije, trilera, filmovanih knjiga. Sam autor priča o svom pozivu profajlera u FBI, sa kakvim se sve slučajevima sretao i ono što mi je najzanimljivije-kako funkcionište um kriminalca, šta ga tera na to i da li se kriminalcem postaje ili rađa? U svakom slučaju, nešto drugačije, zanimljivo, poučno.
  3. Nameravam da procitam nešto od Patrika Modijana. Da li ga je neko čitao i šta biste preporučili od njega?
  4. Na žalost, mislim da je nemoguća misija nabaviti dela Pola Ostera. Čak ga nema ni Geopoetika, oni su ga izdavali kod nas.
  5. Savremeni srpski pisac kog mnogo cenim je Nenad Gugl. Objavio je dve knjige (ako sam u pravu): Umro sam u petak i Velelepota sekunde.Tako divno piše, kao da čitate ruskog klasika. Profesor je književnosti u Trećoj beogradskoj gimnaziji i ima svoj You tube kanal gde se bavi teorijom književnostu.Časovi su mu odlični , slušam ga jer mi je dete gimnazijalac pa kad ona sluša časove, pridruzim se i ja. Ako ga niate čitali, predlažem da mu date šansu.
  6. DETE 44, po knjizi Tom Rob Smita Čitala sam i knjigu, bolja je od filma. Glumacka postava je više nego odlična:Tom Hardi, Nomi Rapas (sjajna kao i uvek), Geri Oldman, Vensan Kasel (pristaju mu uloge psiho ludaka), Džoel Kinaman (takođe je ovde odlicno odigrao).
  7. Sudija Miodrag Majić u "Utisku nedelje": "Tužiteljka Bojana Savović je opasna po sistem jer misli svojom glavom"
  8. Draga Pletiljo, Moram priznati da se iskreno obradujem svakom vašem postu. Dopada mi se vaš ukus, vrlo pažljivo birate knjige koje čitate. Takođe moram pohvaliti brilijantan prikaz procitanog štiva.Zato bih vas zamolila da se malo češće javljate na ovaj forum i obradujete nas preporukama. Sve najbolje, Sofija
  9. Tisja Kljaković Baić "U malu je uša đava" Knjiga koja me je nasmejala i zabavila, odiše posebnim šarmom i topinom. Autobiografsko delo o odrastanju autorke 80-ih u Splitu u jednoj običnoj srednjestaleškoj porodici.Ikavski dijalekat joj daje posebnu draž. Mnogo lepa knjiga koju sam pročitala za par sati, em nije obimna em je ispunjena Tisjinim karikaturama.
  10. Almudena Grandes "Frankenštajnova majka" Ovo će, čini mi se (daću šansu i decembru), biti najbolja knjiga koju sam pročitala ove godine mada ih je bilo još dobrih. Mladi psihitijar se nakon dugogodišnjeg egzila vraća u rodnu Španiju i počinje da radi u ženskom sanatorijumu. Njegova pacjentkinja je Aurora, žena koja poseduje izuzetnu pronicljivost i autoritet, intrigantna i neosporno lucidna osoba, koja je ubila vlastitu kćer zbog suludih razloga. Niz propratnih događaja daju ovoj priči neverovatan zaplet. Napisana fantastičnim stilom, vrlo inteligentna knjiga, definitivno nije za bilo koga, ali obavezno štivo za ozbiljne čitače.
  11. LORENCO MARONE "Sve će biti savršeno" Evo jedne mnogo lepe knjige koju bih želela da preporučim svima. Okosnica radnje je pokušaj popravljanja narušenih porodičnih odnosa između oca i sina. Odiše divnim, toplim emocijama, u suštini govori o traganju za vlastitim mirom i smislom. Retko plačem kad čitam ali sada bogami jesam. Od Maronea sam pročitala sve knjige koje je kod nas objavila Dereta, ova je izašla nedavno i jedva sam čekala da je pročitam.Sjajno.
  12. Kakav je majstor pisane reči Žoze Saramago!!!! Kakav genijalac!!! Taj me čovek svakim svojim delom iznova oduševi. Trenutno čitam "Udvojeni čovek", ne znam šta je bolje: savršen stil, način na koji veze rečerenice, radnja...
  13. DOLORES KEBORN, snimljen po romanu Stivena Kinga, jedan od monih najomiljenijih filmova Gledala sam ga bezbroj puta. Keti Bejts kida kao i uvek ovde je maestralna
  14. Za 10 dana provedenih na moru pročitala sam 3 knjige: "Znamenje anđela" Dejan Stojiljković, lepa istorijska saga o imperatoru Konstantinu i proboju hrišćanstva "Ponoć u vrtu dobra i zla" Džon Beret, priča o američkom jugu i gradu Savani, o njenim krajnje neobičnim stanovnicima i jednom suđenju za ubistvo. Moj voljeni K Istvud je režirao istoimenovani film, šta znam nekako sam od knjige više očekivala. 'Stovarište" Sergeja Trinunovića Meni je ovo bilo kranje zanimljivo i šarmantno. Knjiga bi možda mogla biti konceptualno bolja, pogotovo pocetak, nekako počinje ni od kuda, sve u svemu dobro. Lep stil, može Sergej još mnogo da postigne na ovom polju. Počeh da čitam i "Papagajevu teoremu" za koju sam čula da je odlična, to je spoj matematike i beletristike, ali mi je koncentracija opala te je batalih jer ne volim da čitam na silu. Sve u svemu, izbor bi šarenolik ali i birala sam tako nešto da razbijem monotoniju.
  15. Kejleb Kar "Alijenista" Mnogo sam probirljiva što se trilera tiče jer mi je većina na isti fazon. E, ovo je nešto drugačije samim tim što se radnja dešava na samom kraju 19.veka. Znam da ima istoimenovana serija, ali ja se naravno odlučih za knjigu.Možda je na par mesta radnja previše razvučena ali nije mi smetalo👌
  16. Dejan Stojiljković "Leva strana druma" Ako niste pročitali ovu knjigu, toplo preporučujem da to učinite. Ovo su priče sa niških ulica, sviđa mi se glavi lik, autor ga je maestralno prikazao. Urban, gradski lik ali nekako šarmantan, originalan, voli alkohol pre svega, upada u razne nezgodne situacije ali se dobro nosi sa svim. Retko koja knjiga me nasmeje, vrlo sam teška po tom pitanju ali ova jeste i to prilično često. Od Stojiljkovića sam pročitala kosovsku trilogiju ( ja je tako zovem), Kainov ožiljak (sa Kecmanovićem), Konstantinovo raskrskršće a sledeća je na redu Kišni psi. 👍👍👍
  17. E, da...planiram da pročitam Hiperion sad kad ga je Čarobna ponovo objavila, Pitera Breta, Gorolom od Tešića i još par naslova. Čula sam da je super i Više nego ljudski opet u izdanju Čarobne, čini mi se....tako da se trudim sa dam šansu fantastici ali bih rekla da nismo bas u ljubavi.🙄🙄🙄
  18. Možda će me mnogi osuditi zbog ovoga što ću reći ali nisam fan fantastike.Pokušaću da objasnim. Fantastiku jednostavno ne doživljavam kao umetnički vrednu književnost, tu mi je nekako više akcenat na zabavi, brzoj radnji, mnoštvu likova.Obozavam sf i ep fan filmove ali knjige su nešto sasvim drugo.Pročitala sam Aberkrobijevu Oštricu sa namerom da završim serijal ali sam posle te knjige stala, takođe sam želela da dam šansu ovom njegovom drugom serijalu pa sam pročitala Malo mržnje ali jok.... Od kolege, strasnog poznavaoca fantastike, pročitah Levu ruke tame koja me je totalno oduvala.Kakav stil, kakva ideja.Sjajno.Podstaknuta tim, pročitala sam od Ursule i jednu knjigu za tinejdžere jer me zanimalo kako se tako dobar pisac snalazi u dva različita žanra (ovaj teen nije fant) i ponovo me oduševila. Meni najvise prijaju klasici i savremene drame mada sam i tu jako probirljiva. Pozdrav svima.
  19. Siniša Kovačevič: Gospodar greha Odlična knjiga, maestralno napisana sa odličnom idejom. Pročitala sam i Godine vrana i Reku sa četiri ušča, menj je lično ova najbolja.
  20. Kada nam je ova knjiga stigla u knjižaru, odmah me sadžaj zainteresovao. Knjiga je prilično brutalna,obiluje psovkama, nasiljem i eksplicitnim scenama seksa, kome to smeta neka je preskoči. Snups je član bande iz Južnog Lo dona, pljačka, povređuje ljude bez razloga, uživa j drogama. S druge strane on je Gabrijel, brilijantan student engleske k jiževnosti koji potice iz jedne sasvim normalne i skladne porodice. Ko će od njih dvojice pobediti? Pročitajte....
  21. Evo par naslova koje sam procitala u poslednja dva meseca a koja su na mene ostavili snazan utisak: Tišma- Vere i zavere Tišma je zaista majstor. Pošto mi se "Upotreba čoveka" jako dopala, rešila sam da nastavim sa njim. Priča o ljubavi, izdaji, prihateljstvu i nerešenim imovinskim odnosima. S. Kovacević-Godine vrana Njegov prvi roman,maestralno napisan.Odnah ću pročitati "Reku sa četiri ušća". Nina Like-Poodmaklo Roman koji govori o praznini jednog braka i osvešćenju jedne žene. Knjiga kada zelite da se odmorite iz nju alj koja ipak na vas ostavi dubok uticaj i danima razmišljate o njoj.
  22. "PIKAVCI NA PLAŽI" Marko Vidojković Posle par ozbiljnih štiva, trebalo mi je nešto laganije za opustanje i sasvih slucajno nabasah na ovu knjigu.... Priča prati dva druga, prava dva beogradska besposličara, "gradske" momke i njihov boravak u Čanju '90 ih. Ima par brutalmih scena, puno je psovki ali sve to daje neki poseban šmek.Par izuzetno komičnih scena gde se slatko nasmejah. Prava knjiga za leto, lagana i opuštajuća al' sa stilom...
  23. Juce sam završila 14:14, odlična je
×
×
  • Create New...