Gotivan Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Napominjem da mi namera nije da IKOGA UVREDIM, dakle ovo nije vređanje, ovo je samo moj subjektivni stav. Crkva i religija su u Srednjem Veku možda odigrale ključnu ulogu za vreme Turaka, okupljavši narod pravoslavne veroispovesti pod istom zastavom praktično. Onda slave (ne znam da li ste znali da su one nastale za vreme Turaka?), za koje nas Turci nisu dirali, su bile odlične prilike za kovanje zavera protiv Turaka pa i ustanaka na kraju krajeva. Ali... to je Srednji Vek, društvo se rapidno razvijalo od tad. Dobili smo nezavisnost, oslobodili smo se od Turaka, Nemaca, Austrougara... Komunisti su praktično zabranili religiju i crkve, ali narod nije gubio veru u istu. Pripadnost veri i religiji je posebno doživela expanziju za vreme ratova u Bosni i Hrvatskoj, gde je nacionalizam bio dominatan. Ali, sva sreća, došlo je moderno doba, postali smo 'demokratsko' a i 'kapitalističko' društvo koje nam nameće Amerika koja je maximalno iskomercijalizovala katoličku veru, dajući Deda Mrazu i Irvasima da piju koka-kolu, da ne pominjem da je fokus na poklonima odnosno na potrošnji (te secret Santa, te Black Friday, te Halloween... slavićemo mi i Tenksgiving dej i fort džulaj živi bili pa videli). Uglavnom, šta sam hteo da kažem, evo moje mašte šta bih ja uradio sa religijom i verom da sam vlast: - Eliminisao bih sav inventar, materijal i rekvizite (krstače, mantije, ikone, sveće,,,) koje imaju bilo kakve veze sa religijom, obredima i tome slično! - Svu crkvenu i popovsku bolumentu bih raspustio! Dakle kod mene bi nezaposleni ostali i patrijarh i svi popovi i kaluđeri i monahinje.... Apsolutno svi koji imaju bilo kakve veze sa crkvom i religijom, odnosno koji su do tada širili uticaj iste. Dakle, gospoda bi bila dužna da se bavi nekim poštenim poslom i DA PLAĆAJU POREZ kao mi ostali smrtnici - Najbitnije crkve tipa Hram Svetog Save, bih pretvorio u turističke atrakcije, prodavao suvenire ispred za strane, kao podsetnik na nekadašnju religiju i kao divljenje arhitetkonskoj i građevinskoj struci. Apsolutno se ovo isto odnosi i na rakete sa vuvuzelama (čitaj džamije) - Ostale crkve bih pretvorio u Sigurne Kuće ili Skloništa ili Narodne Kuhinje ili možda čak i štale i obore.... Trudio bih se da im nađem neku praktičnu primenu, umesto što bih ih minirao i srušio - Dozvolio bih interne slave u privatnoj režiji, ali nikako javno ispoljavanje besmislenih obreda - Polivanje svetom vodicom, venčavanje u crkvi, sećenje kolača, zamajavanje liturgijom.... bih potpuno izjednačio sa veštičarenjem i nadrilekatstvom. Odnosno ista bi bila krivična odgovornost za krštenja i parastose isto kao kad biste pisali 3 šestice ili žrtvovali mačku ispred nekog tamo 'đavola' kao što neke sekte rade! Dakle sve te rituale bih sveo pod sektaškim delovanjem - Veronauku bih apsolutno zabranio u školama, ali bih osnovne delove svake religije uveo u predmete poput Istorija ili Poznavanje Društva, da se deca obrazuju kako se nekad narod vodio ritualima i ostalim stvarima. Korisno je znati - Umesto nauke, uveo bih predmet 'Prevare i prevencija' i to u toku svih 12 godina školovanja, jer ima materijala na pretek! Naravno poseban akcenat bi bio na crkvena učenja i to iz svih religija a najviše iz Hrišćanstva Trenutno ima 2 dobre stvari oko Religije: - Slobodan dan - Bar se tad većina nas, kao i nefunkcionalne familije, okupimo da jedemo, ločemo, veselimo i diskutujemo pa i svađamo oko raznih stvari Primećujem pad podrške Crkvi ali mislim da smo i dalje daleeeeeko od nivoa Češke ili Estonije pa i Kine, gde nema ni 3% vernika, ali idemo u tom pravcu, to je evidentno. 1
RatzenStadt Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Amerika je protestantska tvorevina, zar ne? Ne katolicka... Sebe smatram verujucom osobom i zalazem se za sekularizaciju, ali ti ga brt pretera. Sistemsko gusenje religije u novijoj istoriji je uvek rezultiralo visemilionskim zrtvama. A zarad cega? Nisi naveo nijedan benefit nekog radikalnog povecanja broja ateista. Kako stoje Cesi u usporedbi sa USA npr gde religija ima i dalje znacajan uticaj na svakodnevni zivot? Da ne pricam o buntu koji bi tvoja metodologija izazvala. Da si bar predlozio visegodisnji plan kroz neku satro edukaciju/indoktrinaciju... EDIT: tek sad videh i druge teme koje si pootvarao. Nice trolling, high give 😉
Recommended Posts