Jump to content

SPOLJNA POLITIKA SRBIJE - Quo vadis Alexandre ?


Constantin

Recommended Posts

spacer.png

 

Saradnja trojice autokrata u budućnosti će biti još intenzivnija. Plan je da u budućnosti ona dobije i neki, formalni oblik.

 

Ideja je da formira neka vrsta bloka u okviru kog će pomenuti predstavnici država moći da ostvare dodatni uticaj na ovaj deo Evrope (Balkan prim. aut.). Njihovi interesi u dobroj meri poklapaju i imaju gotovo identičan odnos prema ratu u Ukrajini, ali i prema Evropskoj uniji. Između ostalog, svrha tog bloka je da umanji uticaj Brisela. Sve tri zemlje imaju manje-više identične probleme u borbi protiv korupcije, oblasti vladavine prava, slobode medija. Sva tri lidera su se pokazala kao autokrate koje ne tolerišu opoziciono delovanje u svojim zemljama i na veoma žestok, ponekad brutalan način se obračunavaju sa svojim neistomišljenicima. Formiranje ovog bloka je ozbiljno upozorenje za evropsku demokratiju pred kojom je veliki izazov-

 

“On postoji, identifikovan je. Erdogan, Orban i Vučić su već izvesno vreme međusobno poduprti, jedan drugom čuvaju leđa, spremni su da jedan drugog pomažu i to i rade. Taj klub je jak, stabilan i za njihove pozicije vrlo perspektivan. Oni su u ofanzivi, a problem je u tome što mi se čini da demokratska Evropa to ne shvata. Zapravo, mislim da vidi, ali ne reaguje na adekvatan način, ne može da shvati da se nešto tako retrogradno dešava u Evropi. Tako nešto na njenom tlu nismo imali od 1945. godine i Drugog svetskog rata”, navodi Đukić* za Novu.

 

Uveren je i da će se taj autokratski blok širiti.

 

* Srećko Đukić - diplomata

 

“Tu može doći još lidera iz nekih drugih država EU, ali i onih sa periferije Rusije. A to može značiti sumrak evropske demokratije. U svakom slučaju ne treba ih potcenjivati”, zaključuje Đukić.

 

https://nova.rs/vesti/politika/otkrivamo-formira-se-blok-autokrata-koji-ce-biti-problem-za-eu-vucic-orban-i-erdogan-mogu-da-izazovu-prave-potrese-u-evropi/

Link to comment
Share on other sites

Da li je razoačaran Otvorenim Balkanom, krenuo u druge koalicije, njemu prirodnije ? 

 

Sećate se razgovora Dačiča sa Erdoganom, kad mu kaže, parafraziram, "kad sledeći put krenete u osvajanje Evrope, javite na vreme, da se sklonimo, da vam ne stojimo na putu"...

 

Nije mu objašnjavao šta je Kalemegdan...

 

Link to comment
Share on other sites

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u Budimpešti da su Mađarska i Srbija upozorile međunarodnu zajednicu da bi sabotažu Južnog toka, poput one na Severnom toku, smatrale povodom za rat i da bi odmah reagovale na taj čin.

 

„Zajedno sa predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem), jasno smo stavili do znanja da ćemo, ako bilo ko pomisli da uradi sa južnim koridorom ono što je urađeno sa severnim, to smatrati povodom za rat ili terorističkim napadom i da ćemo odmah reagovati. Zato nemojte to da radite. Verovatno to možete da radite sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, naveo je Orban.

 

https://n1info.rs/svet/orban-srbija-i-mi-jasno-rekli-da-bi-napad-na-juzni-tok-smatrali-povodom-za-rat/

 

 

Ne znam na koga aludira, konkretno :ajme:

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, ras kass said:

Taj blok mozemo i zvati inflatorni blok. Turska sa 50 % inflacijom, Madjarska sa 20% i Srbija sa 13%......vodeci trio.

Jeste....:smiley53:...to nam je preporuka za BRICS u koj Vulin hoće da nas "ubaci". Predata inicijativa i glasaće se u Parlamentu o tome...:ajme:

Link to comment
Share on other sites

https://www.emins.org/product/spoljna-politika-srbije-strategije-i-dokumenta/

 

На овом линку је једна пријатна за читање расправа о могућим спољнополитичким правцима Србије на почетку 21. века са архивском грађом из релевантних архива у Србији.

 

На званичном сајту МИП-а се налази декларативна формулација али не и одреднице спољнополитичког понашања Србије. Обећао је председник почетком ове године да ће се публиковати ускоро национална стратегија Србије па ћемо видети и нешто конкретније, а можда и не.

 

Ово је такође занимљиво, 2019. год.

 

https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/skupstina/strategija/2019/94/2

 

Постоји један формални стратешки оквир публикован за време Тадићевог режима, па може да се направи једна компаративна анализа, које варијабле су се промениле у међувремену, у смислу руске инвазије (цајтенвенде) или коронавирус пандемије, кинеских инвестиција у Србију и слично.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Odlično. Šteta je što ovag čoveka ne koristimo, valjao je Josipoviću kao analitičar, sa uzgrednim savetima, značilo bi.

Nije mi jasno samo šta je srpska politika a šta srbijanska politika.

Pogodili su sve u analizi, samo malo maše oko Bosne, ali to ne bih obrazlagao, moje mišljenje je moje. :ss:

Dobra im je fora sa ovim da svaki narod na Balkanu ima svoj genocid i svoj holokaust.....i u pravu su.

Link to comment
Share on other sites

Ovu temu nisam vidjala do sada ili nisam bila prisutna kada je bila aktuelna....A zapravo je interesantna od uvek i cesto pominjana na drugim topicima, jer Alexandar toliko sara, ludacki manevrise i pravi zaokrete da se s pravom pitamo kud je posao u spoljnom politickom smislu ....To je jako vazno razumeti zato da bi oni koji zele da ga ruse, znali za koji spoljnopoliticki detalj da se uhvate pri rusenju. Jer ako to ne znaju, onda se upravo desava ovo sto se desava a to je - da sara i opozicija, mlako manevrise i pravi nespretne zaokrete. Ali mislim da je jako glupo ugledati se na vlas`. Opozicija, kako ja to razumem, obavezno mora da bude iznad.

 

4 hours ago, Constantin said:

 

Dobra im je fora sa ovim da svaki narod na Balkanu ima svoj genocid i svoj holokaust.....i u pravu su.

 

...nisam pogledala o cemu se radi, negativno reagujem na upotrebu reci holokaust jer je u prvobitnom i osnovnom i u najuzem smislu, iskljucivo u vezi sa istrebljenjem jevreja.  Sva kasnija prosirenja ovog pojma razvodjnjavaju provobitno znacenje. Vise sam za to da se istrebljenje zove istrebljenje ovih ili onih ili genocid nad ovim ili onim a nikako holokaust.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Mama_mia said:

 Opozicija, kako ja to razumem, obavezno mora da bude iznad.

 

Opozicija ovde nije ni bitna jer nema mnogo uticaja na sveukupnu spoljnu politiku.

 

 

3 hours ago, Mama_mia said:

...nisam pogledala o cemu se radi, negativno reagujem na upotrebu reci holokaust jer je u prvobitnom i osnovnom i u najuzem smislu, iskljucivo u vezi sa istrebljenjem jevreja.  Sva kasnija prosirenja ovog pojma razvodjnjavaju provobitno znacenje. Vise sam za to da se istrebljenje zove istrebljenje ovih ili onih ili genocid nad ovim ili onim a nikako holokaust.

Pa pogledaj ili...

Akcenat je zloupotrebi genocida u političkim prepucavanjima, što je u agendi svakog Balkanskog političara. To ide do te mere da solazi do merenja "izvesnog organa" čiji je genocid bio "jači"....o lažima, gde lažu kao psi i zloupotrebljavaju običan narod da ne pričamo, to je posebna vrsta perverzije.

Link to comment
Share on other sites

Iz mog ugla, najvažnija teza koja se iznosi ovde jeste, da što je država suverenija (na čemu insistira Srbija posebno u skladu sa Balancing Actom na kojem počiva njena spoljna politika) ona ima manje moći i bezbednosti jer je izložena većem broju rizika, dok države sa manje suvereniteta, koje im je ograničeno članstvom u EU ili NATO recimo, imaju mnogo više bezbednosti i moći. Ako posmatramo osnovne postulate u spoljnim politikama bilo koje države, upravo su bezbednost (politička, ekonomska i socijetalna) i moć glavni ciljevi kojima države teže. Druga vrlo važna stvar koja se uočava jeste da se održivost jednog od četiri stuba - Rusija, percipira kao sve slabija u spoljnopolitičkim razmatranjima Srbije. Na kraju, Srbija je ugostila prvu damu Ukrajine i ministra spoljnih poslova D. Kulebu, što ne samo da je direktna poruka i impuls koji je upućen međunarodnoj zajednici i Rusiji, nego je i izdaja tzv. srpsko-ruskog ''prijateljstva''. Prodaja oružja Srbije Ukrajini je najvažnija činjenica, pa se to maskira javnim diskursom srpskih vlasti o značaju Putina kako se ne bi uzbunila domaća javnost. Treća važna stvar jeste balansiranje snaga i rivalitet u regionu Zapadnog Balkana, kao što je Constantin primetio na primeru genocida i njegova upotreba za stigmatizaciju suparnika.

Primećuje se da opozicija vrlo slabo ili uopšte ne kritikuje spoljnu politiku Srbije pod Vučićevim režimom, ali to je posebna tema i opet ukazuje na to da postoji neki kontinuitet koji ne zavisi od toga koja politička opcija je na vlasti u Srbiji.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Ryu said:

Iz mog ugla, najvažnija teza koja se iznosi ovde jeste, da što je država suverenija (na čemu insistira Srbija posebno u skladu sa Balancing Actom na kojem počiva njena spoljna politika) ona ima manje moći i bezbednosti jer je izložena većem broju rizika, dok države sa manje suvereniteta, koje im je ograničeno članstvom u EU ili NATO recimo, imaju mnogo više bezbednosti i moći.

 

Ovaj deo mi nije baš najjasniji, kako je Jović objašnjavao. Bezbednost, u drugom slučaju, može da bude veća, ali moć...teško.

Nego ima još jedna stvar, a to je stav Hrvatske. Insistira na tome da države Zapadnog Balkana ulaze svaka zasebno u EU, dok svi ostali insistiraju na tome da se to uradi odjednom za sve. 

Ja tu vidim markiran potez komšija koji može da nam poprilično zasmeta i uzdam se u "pragmatičnost" Hrvata i poslušnost u odnosu na "velike". TAko kažu fakti

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Constantin said:

 

Opozicija ovde nije ni bitna jer nema mnogo uticaja na sveukupnu spoljnu politiku.

 

 

O, kako da nije bitna opozicija. Ti kao autor teme postavljas opoziciono pitanje a onda pricas o nebitnosti opozicije za spoljnu politiku. Ili si samo povrsno procitao sta ja to kazem u vezi spoljne politike koja je jako bitna da svakom pretendentu na vlast ili opoziciju, bude ispisana na celu.

 

Znaci ako te zanima spoljna politika ove vlasti, ocekujes da se oni jasno odrede inace ne bi bezveze tek onako iz zabave dizao temu na politici. Oni se ne odredjuju jasno vec kako rekoh - saraju. Ako i opozicija isto tako sara, kako ocekujemo da ih smene ovi saroliki?

 

Dakle, to je veoma vazno i veoma lako pitanje - Na kojoj spoljno politickoj temi da opozicija zaskoci vlast i zagrize je za karotidnu arteriju ako ni sama nema nikakvu ideju? Kada opozicija zaskoci vlast kao jaguar svoju zrtvu - i ne pusta tu arteriju sve dok vlast ne izusti kuda je posla....A to ce ujedno biti odgovor na pitanje tvoje teme.

 

Znaci Consti, ne zanemaruj opoziciono delovanje koje je mozda vaznije od vlasti ukoliko ne zelis da se pomiris sa sudbinom necije dozivotne vlasti i konstantnog iscudjavanja - pa otkud ova vlast koju necemo i ne razumemo joj spoljnu politiku a takva losa je jos uvek tu...

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Mama_mia said:

 

O, kako da nije bitna opozicija. Ti kao autor teme postavljas opoziciono pitanje a onda pricas o nebitnosti opozicije za spoljnu politiku. Ili si samo povrsno procitao sta ja to kazem u vezi spoljne politike koja je jako bitna da svakom pretendentu na vlast ili opoziciju, bude ispisana na celu.

 

Znaci ako te zanima spoljna politika ove vlasti, ocekujes da se oni jasno odrede inace ne bi bezveze tek onako iz zabave dizao temu na politici. Oni se ne odredjuju jasno vec kako rekoh - saraju. Ako i opozicija isto tako sara, kako ocekujemo da ih smene ovi saroliki?

 

Dakle, to je veoma vazno i veoma lako pitanje - Na kojoj spoljno politickoj temi da opozicija zaskoci vlast i zagrize je za karotidnu arteriju ako ni sama nema nikakvu ideju? Kada opozicija zaskoci vlast kao jaguar svoju zrtvu - i ne pusta tu arteriju sve dok vlast ne izusti kuda je posla....A to ce ujedno biti odgovor na pitanje tvoje teme.

 

Znaci Consti, ne zanemaruj opoziciono delovanje koje je mozda vaznije od vlasti ukoliko ne zelis da se pomiris sa sudbinom necije dozivotne vlasti i konstantnog iscudjavanja - pa otkud ova vlast koju necemo i ne razumemo joj spoljnu politiku a takva losa je jos uvek tu...

 

 

Slažem se, ali to je neka druga linija delovanja. Opozicija može da pogreši u obračunu sa režimom i ništa. Presaberu se pa "pucaju" na nešto drugo. Spoljna politika, makar bila i ona sa "Četiri stuba" mora vrlo pažljivo da balansira, da neki stub ne zglajzne, jer će se čitav sustav nagnuti na jednu stranu. Veština je, da ukoliko oceniš, da ti jedan od četiri suba smeta u napredovanju ka željenom cilju, efektno i bez posledica imobilišeš taj stub.

 

Ne sme nosilac spoljne politike da se ponaša kao slon u staklarskoj radnji i pravi nepopravljivu štetu. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Constantin said:

 

Ne sme nosilac spoljne politike da se ponaša kao slon u staklarskoj radnji i pravi nepopravljivu štetu. 

 

 

Zbog preciznosti i realnosti da kazemo - ne da `ne sme`, jer je ocito da i sme i moze da se ponasa kao stagod hoce i pravi stetu i hvali se time .....Mozemo reci da ne bi smeo nosilac s/p da se ponasa kao slon....

 

No pitanje je kako ga spreciti ako ne zelimo da upetljamo opoziciju. Necu da kazem da se opozicija ponasa kao zec, ali tu lezi zec. Sta je tacno to spoljnopoliticko delovanje koje najvise steti? Na sta se misli. Kada to otkrijemo tek tada mozemo pronaci opoziciju koja bi mogla oko toga da udari. Do tada mozemo da govorimo kako ne sme ovo ne sme ono....a niko nas ne cuje.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Mama_mia said:

 

Zbog preciznosti i realnosti da kazemo - ne da `ne sme`, jer je ocito da i sme i moze da se ponasa kao stagod hoce i pravi stetu i hvali se time .....Mozemo reci da ne bi smeo nosilac s/p da se ponasa kao slon....

 

No pitanje je kako ga spreciti ako ne zelimo da upetljamo opoziciju. Necu da kazem da se opozicija ponasa kao zec, ali tu lezi zec. Sta je tacno to spoljnopoliticko delovanje koje najvise steti? Na sta se misli. Kada to otkrijemo tek tada mozemo pronaci opoziciju koja bi mogla oko toga da udari. Do tada mozemo da govorimo kako ne sme ovo ne sme ono....a niko nas ne cuje.

Jašta....kad sam pokrenuo temu-topic mislio sam na grljenje i žvalavljenje, čas sa Ramom, čas sa Erdoganom, pa sa Orbanom...pa preti ako neko napadne gasovod objavio nam je rat. U medjuvremenu očitao je "vakelu" imperijalstima u UN, ulizivao se  Makronu, ugostio Olenu i Kulebu, brat Si mu je dolazio na panadjur, a "nas i Rusa 300 miliJona" ne zaboravlja. Odradili ga Bosanci bez obzira na ogrnutu zastavu, ispalili ga Crnogorci sa srpskim pasošem, neki Makedonci bi izašli iz otvorenog Balkana. Nabrukao sestru Micotakisa, Doru Bakojani....i ko zna šta još. Ne zna gde bije...to je taj pomenuti slon. Jedino što nije pokvario odnose sa Kurtijem. Svaka čast.

Link to comment
Share on other sites

Kao sto sam napomenula, nisam videla ovu temu, jer da jesam ne bih pravila onu `Stran(m)puticu` obzirom da jos ne znamo kuda ide Alihandro....Alehandro, Alejandro, Alexandro ....

 

Obavezno gledati i uzivati - ovo (mozda) moze da nasmeje i najkiselijeg i najnamrstenijeg i politicki najnesrecnijeg forumasa kao i sve sire od foruma....

 

 

 

 

Obozavam ludache :roflmao:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...