Jump to content

Sen

Član foruma
  • Posts

    563
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Sen

  1. 45 minutes ago, Pletilja said:

    ....mantra liberalnog kapitalizma.....sto manje ponosa/dostojanstva/slobode.....vise razmeksalog mozga i zarobljenog uma...ima ko da misli umesto vas....

     

    Otkud sad mantre liberalnog kapitalizma, slobode i razmekšali mozgovi...

     

    Jedina veza može biti između ponosa i razmekšalog mozga, tj. države koja brine o "ponosu" (koji ti spominješ) i ovog što si sada napisala "ima ko da misli umesto vas". Kada država brine o ponosu, onda nema slobode.

     

    Država nema šta da na bilo koji način finansira pojedinačne/samostalne umetnike, umetnička udruženja, privatne galerije, snimanje filmova i serija... niti da brine o ponosu.

     

  2. 6 hours ago, Pletilja said:

    Drzava treba da "izdrzava" umetnost kao oblast ljudske delatnosti, da iz budzeta odvaja za kulturu i to rade sve drave na svetu svesne zancaja te delatnosti za stanje duha jednog naroda. Uostalom, posete muzejima, galerijama, koncertima klasicne muzike je ozbiljan izvor prihoda za gradove koji imaju umetnicka blaga, cuvaju ih i ponose se njima.

     

    Država ne treba da plaća ili subvencioniše ili izdržava pojedinačne/samostalne umetnike, umetnička udruženja, niti da finansira snimanje filmova i serija. Što se tiče muzeja - to da, što se tiče galerija - samo državne, nikako privatne galerije.

     

    6 hours ago, Pletilja said:

    Ponos, sta to beshe? Ah, da, to je ono sto ne donosi profit.

     

    Ponos je teret glupog čoveka.

     

     

  3. 18 minutes ago, DJ_Vasa said:

    Teško. Em im ne daju novac, em se finansiraju malo drugačije.

    ...

    Već godinama praktično nisu dobili ni dinara od države

     

    Rekao bih "odlično" ali znam da se bacaju državne pare na "estradne umetnike", Expo-e, nacionalne stadione... pa mi je malo nelagodno...

     

     

  4. 21 minutes ago, DJ_Vasa said:

     

    NIje dobio od države, tj. od Ministarstva kulture ili neke slične institucije. Dobio je nagradu od strukovnog udruženja.

     

    U svakom slučaju ne menja suštinu/poentu... Mada, ne bi me iznenadilo da i to strukovno udruženje malko sisa budžetske pare (premda to ne bi bio najveći problem s obzirom ko sve to radi i u kojim iznosima, ali bi trebalo da bude problem ako je to slučaj).

     

     

  5. 56 minutes ago, Pletilja said:

    Jeste, mnogo je lep uglednom umetniku Rasi Todosijevicu, konceptualisti, cenjenom i postovanom u svojoj profesiji, "nagraadjen" sa 200 e za zivotno delo. Umetnik vratio nagradu. Ostao mu zivot...i delo.

    https://www.danas.rs/kultura/rasa-todosijevic-dobio-nagradu-za-zivotno-delo-ciji-je-novcani-iznos-200-evra/

     

    Prvo, nadam se da se svi slažemo da država ne bi trebalo da izdržava bilo kakve umetnike, bilo ove "prave" ili one "estradne"... Možda neka simbolična nagrada i to je to. Ako umetnik ne može da živi od svoje "umetnosti" - ne treba da očekuje da ga država izdržava.


    Drugo, "pravi" umetnik je dobio 200 evra od države, a tamo neka pevaljka je dobila 50000 evra od države da nastupi za Novu godinu. Zašto? Kvalitet većine ljudi je takav, narod to hoće, takav je mentalni sklop i nema problema da se istrese 50K evra nekoj "estradnoj zvezdi" da nastupi na vašaru u nekom pičkovcu dok im se lokalna bolnica raspada i izgleda kao da je iz horor filma. Pogledaj na šta liče bolnice po Srbiji, ali zato opština ima da baci pitaj-boga-koliko para na gluposti, i niko se ne buni, šta više - većina se oduševljava i podržava to. Hint: Nacionalni stadion u Surčinu

     

     

     

    • Like 1
  6.   

    46 minutes ago, Nicklord said:

    @McLeod Ko će kuću da ti sagradi ako svi krenu da budu programeri jer se to sad najviše plaća? 

     

    Prvo, mogu svi da krenu da budu programeri, ali većina neće uspeti u tome.

    Drugo, tržišna ekonomija, odnosno ponuda i potražnja će to regulisati.

    Zamislimo da u Srbiji "svi" postanu programeri:

    • ili će vrednost građevinara drastično skočiti jer ih nema dovoljno, tj. potražnja za građevinarima će biti mnogo veća od ponude pa samim tim će biti više plaćeni;
    • ili će vrednost ostati ista (relativno niska) jer će doći građevinari iz drugih država (već ima gradilišta po Srbiji gde rade radnici iz Indije, Bangledeša, Sirije... ).

     

     

    • Like 1
    • Thanks 1
  7. 2 hours ago, McLeod said:

    Vucic i nase drustvo je ogledalo nas samih. Mi smo mnogo gori nego sto mislimo o sebi.

     

    ✔️✔️✔️✔️

     

    Stok... narod u Srbiji kusa sva sranja isključivo po sopstenoj zasluzi. Nedavno sam imao nekog majstora u kući, stariji čovek, penzioner, dobar i fin, ali počeo da drobi i hvali Žvalavog. Ma obožava ga. A pre toga kukao na cene i kako je sve preskupo i neizdrživo... ali ne da na Vučića, svi drugi političari su bitange ali Vučić - ma to je čudo od čoveka. Pa onda je počela ona čuvena priča koliko je Vučić izgradio i koliko gradi...

     

    • Like 3
  8. Alex Pereira vs Ciryl Gane - to bih voleo da vidim.

     

    Alex je rekao da želi da se oproba kao heavyweight, Dana je nešto protiv toga... al' ako dođe do toga, nadam se da će mu prvi protivnik biti Ciryl.

     

    IMO, Ciryl Gane bi bio favorite, ali mislim da bi bilo veoma zanimljivo. Štaviše, ako Alex stvarno bude rešio da se oproba kao heavyweight, onda nema boljeg i zanimljivijeg od Ciryla.

  9. 18 minutes ago, mr clutch said:

     

    Mark Coelman me je sa ovim ulaskom u kadar podsetio da mu ovde bacim masivan rispekt za ono kako je herojski spasao zivote svojih bliznjih u pozaru.

     

    Kad sam vec tu i celu noc pisem, da napisem i ono sto je najbitnije od svega.

     

    Istinski heroj.

     

    Legenda. Kada ga je Fedor svojevremeno dobio, pa kada je rage-ovao i udarao u zid (čuveni "roid rage") - sećam se da sam ga "ismejavao" (što je bilo skroz pogrešno, jer sam tek kasnije, kroz intervjue, video da je u pitanju dobar lik). Doduše, to je bilo pre dve decenije. Prošao je pakao nakon što se "penzionisao", razne probleme u privatnom životu, uz težak alkoholizam. Izgubio je i brata sa kojim je bio nerazdvojan - Kevina Randlemana. Bio je skroz potonuo. Sada se to popravilo. Drago mi je da su ga se setili.

     

     

    • Love 1
  10. 13 minutes ago, BattleBender said:

    Rakic je atleta, hardworker koji je naucio da izvodi udarce sa nekom fundamentalnom tehnikom.

     

    Ne znam, ne bih sada da ga "pljujem" kada je izgubio (da je dobio, sigurno bih slavio), ali ovo što si napisao je tačno, to je negde i moj utisak. Atleta i hardworker.

    Što se tiče ove borbe, Rakić je dobro odradio prvu rundu, ali mislim da je malo "osetio" strah/šok jer je Jiri i dalje išao napred i pokušavao da mu skine glavu...

     

     

    • Like 1
  11. On 4/11/2024 at 2:20 AM, Sen said:

    1. Fugueiredo.

    2. Bobby Green

    6. Holm

    7. Sterling (btw, Sterling mi je baš antipatičan, iritantan... tako da - nisam ga naveo jer navijam za njega, čisto da bude jasno ;))

    8. Jiří (navijam za Rakića, ali mislim da Jiří dobija (e sad, da l' na odluku ili neki (T)KO, bem li ga...). BTW, Rakić mi je postao malo odbojan zbog onih uvredljivih ispada u vezi češke zastave, a pre toga na račun Brazila...

    10. Charles Oliveira

    11. Gaethje (navijam za Max-a)

    13. Takođe nemam pojma...

     

    Za sad dobro, još dva pogotka i prevazišao sam sebe...

×
×
  • Create New...