Jump to content

5sigma

Član foruma
  • Posts

    2
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by 5sigma

  1. Oren Harman  The Price of Altruism: George Price and the Search for the Origins of Kindness (upravo pročitana)

    Prajs je bio genijalni hemičar i matematičar, koji je godinama radio na nizu potpuno različitih polja. Negde u toku 1968. godine, Prajs je pročitao Hamiltonove radove koji su se bavili rođačkom selekcijom  pitanjem kako selekcija deluje na grupe, i koliko se genetski "isplati" članovima grupe da pomognu drugima (čak i ako sami moraju za to da plate neku cenu). Iako se prethodno nikada nije bavio populacionom genetikom, Prajs je ubrzo izveo niz kritičnih matematičkih poteza  formalizovao je Fišerovu fundamentalnu teoremu prirodne selekcije, pomogao je da se uvede koncept evoluciono stabilne strategije, i razvio je Prajsovu jednačinu.

    Puno razumevanje implikacija njegove jednačine je duboko pogodilo Prajsa. On nikada nije bio stabilan čovek i ranije u životu je imao psihološke probleme. Ali ovo ga je potpuno uništilo. Prajs je 1970. naglo prešao u hrišćanstvo, i ubrzo nakon toga rasprodao praktično sve što je imao, dajući novac beskućnicima  u pokušaju da obori sopstveni matematički zaključak, i da dokaže da ljudi mogu biti potpuno altruistični bez uzimanja genetske srodnosti u obzir. Takođe je svoju kuću u Londonu pretvorio u dom za beskućnike, puštajući ih da spavaju u sobama i hodnicima, i organizujući hranu i druge potrepštine za njih koliko god je mogao. 

    Nakon par godina takvog života, i mnogih bezuspešnih pokušaja da obori svoju sopstvenu jednačinu, Prajs je pao u duboku depresiju. Ona je otišla još dublje kada je morao da napusti kuću, koja je bila na listi rušenja zbog strukturalnih problema i da oslobodi mesto za novu zgradu; nije mogao da priušti da nađe novi stan, pošto je sav novac potrošio pomažući siromašnima. U januaru 1975. godine, nakon što je sam živeo kao beskućnik nekoliko meseci, Prajs je izvršio samoubistvo u napuštenoj ruševini u severnom Londonu. Ostavio je iza sebe ogroman skok u razumevanju populacione genetike, ali i zaključak da genetska sebičnost matematički nezaobilazno proizvodi altruizam i empatiju.
     

×
×
  • Create New...