Jump to content

Guru

Moderators
  • Posts

    1,865
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    38

Posts posted by Guru

  1. 5 hours ago, Manu said:

     

    Teško je naći tri četvorke sa različitijim karakteristikama u EL

     

    Kao da su važne karakteristike, važan je boldovani deo. 

     

    38 minutes ago, berti said:

    I dalje se nadam da Gudura nece  propustiti priliku da se priključi ovakvoj druzini.

     

    Taman da ne rizikujemo sa mladim i zelenim Đurišićem u trećoj petorci, nego da od njega polako počnemo sa formiranjem četvrte, duga je sezona, biće povreda, ima tu mesta za sve.

    • Like 4
    • Ha-ha 10
  2. Šengelija nema nikakvu gravitaciju kao šuter, on ako je oteran na liniju za tri poena i mora da uzme taj šut svaki protivnik će biti zadovoljan tim defanzivnim posedom. Čovek je klasičan low post PF koji odatle preti pre svega kao skorer, a onda i kao plejmejker (doduše turnover prone) i za to mu je naravno potreban adekvatan spejsing i kretnje saigrača. Ako bi projektovana prva petorka bila CMM-Kenan-Kalinić-Šengelija-Bolomboj tu bi spejsing bio apsolutno užasan sa trojicom igrača za koje protivnik želi da budu što dalje od reketa i potežu za tri poena, jer su upravo najjači kada su oni okruženi šuterima i imaju prostora za prodore (CMM), roll (Bolomboj), low post igru (Šengelija), a tu se može dodati i Kalinić koji takođe voli niski post odakle može da poentira i kreira za saigrače. 

     

    Ne razumem argument kako se takav igrač ne propušta jer je eto on mnogo kvalitetan - jeste on kvalitetan, al' kada je okružen adekvatnim saigračima i kada igra u sistemu koji te njegove kvalitete maksimizuje, šta ti imaš od nečije moćne statistike u Baskoniji ili Virtusu ako ih ne staviš u istu/sličnu poziciju i kreiraš im okolnosti u kojima te igre mogu da ponove? Džaba ti individualni kvalitet na papiru ako u praksi ne možeš u potpunosti da otključaš jer ti se igrači međusobno guše, to onda opet nema nikakve veze sa smislenom košarkaškom selekcijom, nego je random gomilanje star power-a u maniru nekadašnjih ruskih klubova koji troše mnogo i glupo.

    • Like 34
    • Thanks 2
    • Ha-ha 2
  3. 8 minutes ago, StiviKivi said:

    Šta mu je falilo onda ove god da bude sve to?

     

    Verovatno poverenje trenera koji ga nije doveo, nego je došao na već sastavljenu ekipu i opredelio se da prednost da nekim drugim igračima. Slično kao i sa Jaleen Smith-om koji je veoma koristan kombo bekčić, a u Virtusu je imao još manju minutažu nego Dobrić i pre prelaska u Partizan je potpuno ispao iz rotacije. Nisu to neki klasni igrači koje ubaciš u bilo koju ekipu i oni se savršeno snađu, ne uklapaju se u svaki roster i filozofiju svakog trenera, al' i te kako imaju mesto u solidnim EL timovima kao role player-i.

     

    14 minutes ago, StiviKivi said:

    Za mene je on igrač za ekipe od 16. do 18. mesta u Evroligi svaki put kad se on nađe u Top 6 ili Top 7 igrača u toj ekipi. A ti sad pogledaj mid table timove iz prošle sezone pa mi reci gde to on može da igra to. Uzmimo ekipe od 7. do 13. pozicije

     

    U Valensiji, Baskoniji, Žalgirisu, Partizanu, Bajernu... Sada ćeš ti da kažeš kako Žalgiris i Bajern nisu bili u prvih 13 ekipa - pogledaj onda Žalgirisov roster iz sezone 2022-23 kada su bili 7. ili Bajernov iz sezone 2021-22 kada su bili 8.

     

     

    Generalno se ovde nepotrebno drami oko imena i konstantno zahteva neki star power kao da je to garancija rezultata i kao da i u plejof ekipama nema krajnje prosečnih igrača sa ozbiljnom minutažom. 1 Žan Mark Šiško je bio bekap plej Bajerna i igrao 18 mpg kada su ušli u plejof, pored njega Jaramaz igrao 16 mpg, a Kori Volden 22 mpg. 1 Maik Kotsar počinje utakmice za Baskoniju i igra 18 mpg, sa klupe im ulaze svakakvi homegrown botovi, u moćnom Makabiju bekap opcije Blat i DiBartolomeo itd. Ne pričamo o plejof ekipama u NBA, nego u ovom suštinski drugorazrednom takmičenju u kome razni mediokriteti nađu svoje mesto i imaju duge karijere. 

    • Like 28
  4. 10 minutes ago, StiviKivi said:

    Tako je i sve to SILOM PRILIKA.  U bilo kakvom planu pred sezonu i tamo negde kasnije u pola u 5,6 igrača nije bio sigurno. Ja ga lično obožavam ali ovde amo u septembru pričali da Virtus ima možda i među 3 najslabija rostera. On nije pronašao ulogu ni tamo. Doslovce je Evro Kup igrač.

     

    Silom prilika ili ne, definitivno je bio u top 5 igrača ekipe koja je bila na 50% u EL. Legitimno bekap krilo na tom nivou, a u adekvatnoj selekciji može da bude i swingman sa 20 mpg. Ne u ovim top ekipama naravno, al' u mid table timovima bez ikakvih problema. Doduše, nama na ovaj projektovani tim ne treba uopšte, pišem generalno. 

    • Like 20
    • Thanks 1
  5. 26 minutes ago, Howie Roseman said:

    Uze Rytas titulu.

     

    Trinchieri zadnju ligašku titulu uzeo 2017. sa Bambergom.

     

    Nije uspeo da osvoji titulu u Litvaniji sa Žalgirisom, pre toga tri sezone zaredom nije uzeo titulu u Nemačkoj sa Bajernom, nije uzeo ABA sa Partizanom protiv Evrokup Zvezde kojoj je jedini PG bio FČ3, u poslednjoj sezoni sa Bambergom ga Bajern predvođen Radonjićem izbacio u polufinalu sa 3-1... U EL je generalno imao odlične rezultate shodno budžetu, a i KKP je izgledao super u sezoni koja je prekinuta zbog kovida, al' prilično blamiranje za trenera tog ranga je da ne osvaja titule u ovim ligama, nije baš da je vodio Baskoniju u Španiji, AEK u Grčkoj i Hapoel u Izraelu, naprotiv.

    • Like 16
  6. VAŽNO OBAVEŠTENJE:

     

    - Tema o prelaznom roku podrazumeva komentarisanje dolazaka i odlazaka igrača, realne projekcije tima uz nekakvu analizu/propratni tekst, kao i komentarisanje igrača koji se pominju kao potencijalna pojačanja od strane relevantnih izvora. 

     

    - Nakon konsultacija sa više forumaša, lista relevantnih izvora je sledeća: Donatas Urbonas (Basket News), Aris Barkas (Eurohoops), Encestado.es, Sportando (kada pišu per sources, a ne samo prenose šta naši clickbait sajtovi objavljuju), Đorđe Matić (Meridian bet), Stefan Lazarević (Telegraf), Tviter/X profili Andrea Calzoni, Nolan is Back (ex Nolan sa parkinga), Večiti abrovi i KKCZ Insajder (on isključivo u vezi transfera, ne i prenošenje propagandno-trovačkog sadržaja), naši forumaši Markoss i Mile1, uz podrazumeva se - zvanične objave kluba. Prilikom prenošenja informacija obavezno je navesti ko je izvor/ostaviti link. Bacanje infantilnih zagonetki i kriptičnih poruka je zabranjeno.

     

    - Tema nije fontana želja, svaštara, chit chat, niti šalter sala - odlasci u pekaru, grejalice, šlemovi, one liner-i, šta mislite o ________, kačenje klipova random igrača uz kako vam se čini ovaj, "goli" depth charts bez ikakvog dodatnog teksta i slični oblici ispraznog štancovanja strana će se tretirati kao spam/trolovanje i svaki put kada forumaši preteraju moderacija će takve postove brisati, a oni najuporniji mogu dobiti i vremenske zabrane pisanja.

     

    • Like 14
    • Thanks 4
    • Ha-ha 4
  7. Jedine dve pozicije na kojima je neophodno imati 3. opciju su PG i C, sve ostalo je realno gomilanje i megalomanija. Naravno pod uslovom da se napravi dobra i smislena selekcija, šta će ti treća dvojka ako imaš startera, bekapa i plejmejkeri mogu da igraju zajedno u petorci... Ili treća trojka ako imaš startera, bekapa i jedna od dvojki je swingman... Ili treća cetvorka ako imaš startera, bekapa i jedna od trojki je kombo SF/PF...

     

    Samo koncentrisan kvalitet, kratki rosteri i kratke i ustaljene rotacije u kojima svaki igrač ima jasno definisanu ulogu i stabilne minute - tako se izvlači maksimum iz igrača, Ataman style.:default_coffee: 

    • Like 41
  8. 19 minutes ago, Markoss said:

     

    @Guru kako se tebi cini Daum?

     

    Mrtvi belac sa sporim nogama, visokim težištem, atletski tanak, a nije ni mrga - sve suprotno od onoga što sam želeo na toj poziciji. Ali isto tako prilično skilled četvorka sa odličnim šutem spolja, solidnom igrom na postu gde rešava poluhorozima i šutevima iz okreta, dobrim kretanjem bez lopte i visokim IQ-om. U principu igrač za koga postoji realna šansa da će kod nas otključati ofanzivni potencijal na EL nivou, dok defanzivno ima ozbiljne limite, al' nije lenčuga, ima izrazito duge ruke i pametan je, pa postoji makar neka nada da neće biti baš rupčaga na toj strani. Ne sviđa mi se duo Daum-Davidovac na 4 + Mitrović kao bekap 5, to je atletski blago rečeno ispod kriterijuma Evrolige, tu sam očekivao ozbiljan upgrade koji (još uvek) nismo napravili... Da smo umesto Plavšića doveli nekog legit rim protectora i silu u reketu onda bih već bio koliko-toliko spokojniji, plus recimo da je Kalinić u fizičko-atletskom peak-u, ovako mi se baš i ne sviđa kako je koncipiran frontcourt. 

     

    • Like 32
    • Thanks 4
  9. 1 hour ago, Nenadd said:

    Da, pokazao je da nema celicna rebra i da nije otporan na udarac kolenom...

     

    Šta mu je bilo prošle sezone? Ili pretprošle? Pošto je prošle odigrao 54 od 71 utakmice (EL+ABA), a pretprošle 48 od 70... Ove je bio na 46 od 69.

     

    1 hour ago, Nenadd said:

    Branko je legenda i treba da bude u timu dokle god moze da se pojavi prvi na treningu i drzi primer zalaganjem na terenu i van njega.

     

    Po ovome više ne treba da bude u timu, jer kako da bude prvi na treningu, daje primer i diže intenzitet kada je već tri godine zaredom povređen solidan deo sezone. Čovek propušta značajno više utakmica nego neki igrači koji se redovno prozivaju da su injury prone, stakleni i šta sve ne, al' eto on je izgradio reputaciju univerzalnog vojnika pa to lagano prolazi neopaženo.

     

    Best ability is availability.

     

    1 hour ago, Nenadd said:

    Da je Zeljko imao jednog Branka mozda mu se ekipa ne bi ovako raspala ove sezone.

     

    Jeste, pošto se mi nikada nismo raspali... On to svaki put ishendluje svojim autoritetom, kapitenstvom i držanjem svlačionice, setimo se samo te harmonije i kohezije kada nam je Alimpijević bio trener... Ili Tomić u drugoj sezoni... Ili Saša Obradović... Ili Vlada Jovanović...

     

    Biće ipak da jedan igrač ne može da ima takve moći kakve se njemu pripisuju.

     

    1 hour ago, Nenadd said:

    Ako Rudi (koji je i sam vecinom poslednjih sezona bio povredjen) moze da igra u Realu dokle hoce, odnosno dokle je hteo, moze i Branko kod nas.

    Razlika izmedju njih dvojice je taman tolika koliko izmedju Reala i nas.

    Mozda je to nekome smesno ali tako je.

     

    Rudi je svojevremeno bio jedan od najboljih igrača Evrope i najbolji igrač Reala, samim tim ih je zadužio mnogo više nego nas Lazić koji ni u prajmu nije bio više od dobrog role player-a (a sada nije ni to). 

     

     

    • Like 11
    • Thanks 1
    • Ha-ha 2
    • Tuzno 2
  10. Lazić ima 35 godina, nema nikakav skill, propustio je preko 30% utakmica u sezoni, u EL je pravio 2.6 faulova za 13.5 minuta, a kao pouzdan spot up šuter je imao 28.9% za tri i 32.2% iz igre, trebalo mu je 59 šuteva da bi postigao 60 poena (2.7 po meču).

     

    Da se sada povukao ispao bi gospodin - vrlo loša sezona iza njega, pokazao da u ovim godinama ne može da ostane zdrav i bude dostupan, al' se uprkos tome podigao i odigrao kvalitetno 3 utakmice finala protiv Partizana, još jednom podigao trofej i otišao u zasluženu penziju sa pozitivnim poslednjim utiskom... Al' jok, rešio Teča da časti sa još dve godine, greota da se to ne iskoristi.

    • Like 13
    • Thanks 3
    • Ha-ha 4
    • Tuzno 6
  11. Ja uz sav trud nekada zaista ne mogu da pohvatam o čemu vi uopšte pišete na ovom topiku? Neko je napisao da se očekuje bomba na 4 - ko, gde, kada? I onda na osnovu toga 'ajde sada da se ispišu bar 3-4 strane nagađanja ko bi to mogao da bude, neka svako proba da pogodi... jer stiže bomba, priča se... negde...

     

    • Like 7
    • Love 1
    • Ha-ha 11
  12. Treća petorka Teodosić-Đurišić-Lazić-Davidovac-Plavšić, šta znam, meni je nekako to tanko, šta ako se Teodosić i Lazić povrede (što je realno da se desi, jer su prilično matori) + Đurišić i Plavšić su baš neiskusni i mladi (posebno Plavšić)... Ja bih to pojačao sa Parisom Lijem na poziciji 4. pleja, Kevarijus Hejzom na poziciji 3. centra (a Plavšić da bude četvrti), i još jedan swingman da se doda zlu ne trebalo, tu može i malo da se rizikuje sa nekim iz G-League. To bi bilo taman 18 igrača što i jeste optimalan broj, jer duga je sezona i povređivaće se igrači čak i istovremeno, a ostaje nam još prostora da dovedemo dva igrača u doselekciji, jer glupo je da čekamo sledeće leto za prelazni rok ovako možemo da ga imamo u sred sezone. 

    • Like 5
    • Love 1
    • Thanks 2
    • Ha-ha 27
×
×
  • Create New...