Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Pisao sam već o tome da kod nas policija po potrebi umanjuje/uvećava te brojke minimum tri puta..tako da je vrlo lako i realno da je stvarno bilo 100k+ ljudi što je impozantna brojka..

Veličanstven i dostojanstven je bio skup, ali mnogo težak. 

Dodatak postu: ja sam u jednom momentu zaplakao..teška priča je ovo..jer, 35 godina majke i sestre, braća i očevi, prijatelji..pale sveće i polažu vence na grobove koje srpski radikali doneše narodu..pa, jebem vam majku, jeste li se napili dovoljno krvi u ovih 35 godina..majku vam vampirsku jebem?! Hoće li (vam) ikada biti dosta?

Edited by Drug Crni
dopuna/ispravka posta
  • Like 15
  • Love 3
Posted

Veličanstven skup,prepun emocija i nade u bolje sutra.

Sreo sam dosta poznatih i dragih ljudi,upoznao sjajne osobe,naročito ekipu iz Zemuna sa kojima sam razmenio kontakte.

Preko 150000 je sigurno bilo,uspeo sam da stignem do ugla Bulevara oslobođenja i kralja Petra,iza mene je bilo more ljudi.

• Like 8
Posted

I ja sada sa keja, dosta ljudi je izrevoltirano jer je to bilo to, a ne neki nasilan skup. Mnogo ljudi je i ostalo na keju, nadam se da neće neko praviti sranje, jer je žandarma jedno hiljadu.

Posted

Skup je bio prepun emocija. Pogledao sam sada pesmu iz Sabirnog centra koju je izveo hor. Pogledao i slike poginulih. To me je slomilo. Tek tada čovek dobije jasniju sliku života, sliku koju ne mogu rečima objasniti. Borimo se ljudi i ne gubimo vreme na neke nebitne stvari koje su smešne da bi gubili živce.

• Like 2
  • Love 4
Posted (edited)

"Majka, predugo traje, utihnuce...."

Nece. Neka traje koliko treba, dok traje, dok stojimo, hodamo, cekamo pravdu, mi se menjamo, polako prezdravljamo, cistimo se od otrova kojim su nas trovali decenijama. Nije uzalud ovih godinu dana, promenili smo se i danas smo bolji ljudi nego pre 1.11:52......

Edited by Pletilja
  • Like 7
Posted

Krenuli smo u 7 ujutru iz Bgda. Ovoliku količinu ljudi sam video samo 15.03. Sigurno najveći skup van Beograda ikada. Nema šta puno da se priča, nisam video nikakve incidente osim što su bednici isključili vodu većem delu NS na par sati. Tuga je odzvanjala. Video sam svakog koga je trebalo da vidim.

Crkli u mukama svi koji su ovih 16 nedužnih ljudi poslali u smrt.

• Like 25
Posted

Prepešačili preko 23 km, tabani bride ali ta energija koju smo osetili teško može da se opiše rečima. To je moralo da se doživi. 

Kad su pustili one lampione sa Tvrđave, svaka dlaka na telu mi se naježila. Pomislih da ako bog postoji, on sada čuva ove nedužne ljude koji su ubijeni zbog tuđe pohlepe, nemara i zla, a oni gledaju na nas. A tebi, nečoveče kom su ruke već decenijama krvave, više nijedan bog ne može da pomogne.

Skoro je poetično kako je ovaj dan, kada obeležavamo godišnjicu jednog tragičnog događaja, ujedno bio najlepši dan ove jeseni. Kao da i to sunce i toplina najavljuju neko bolje, pravednije sutra u Srbiji...

• Like 13
  • Love 3
Posted

https://n1info.rs/vesti/dijana-hrka-stupa-u-strajk-gladju/

Dijana Hrka je u obraćanju okupljenima na komemorativnom skupu u Novom Sadu najavila da stupa u štrajk glađu. „Ja moram da znam ko je ubio moje dete, ko je ubio 16 ljudi. Mora neko da odgovara za ovo. Ispred Skupštine Grada ću da štrajkujem glađu, prekoputa Ćacilenda“, rekla je.

Ne znam koliko joj je ovo pametno posto vlast nije uopste briga...

• Like 1
Posted

Rezimski bednici najavljivali nasilje svih dana i vreme ovog dana nisu smanjivali trovacki gas, opstaje otpor besmislu i svest o promeni koja mora doci.

• Like 1
Posted (edited)
12 hours ago, Don Dusko said:

image.thumb.png.19d0df3e4e6c3e66d45a0cecd5ab77c5.png

Imamo jednog boga ime mu je Bodiroga!

Sin i ćerka su bili tu pored Bodiroge, ja sam, nažalost, bio sprečen, ali je moje srce bilo sa njima. Juče su mi krenule suze, same od sebe, onako spontano svaki put kada sam naleteo na snimak sa muzikom iz filma Sabirni centar. Tek danas sam se pribrao da bih nešto smisleno napisao, juče je neka seta preovladavala u mom raspoloženju. Tuga, samo tuga koja je potisnula i bes prema ološu koji je izazvao sve ovo. Moje srce i moje misli su sa porodicama nastradalih. Ništa ne može nadoknaditi njihov gubitak.

Edited by Knipex
  • Like 3
  • Love 4
Posted

Priča se da su studenti dobili informaciju da se planiraju neredi od ubačenih elemenata, pa su završili skup sat vremena ranije

Nešto slično kao 15.marta.

Neprovjeren je info.

• Like 1
Posted
Just now, Henry Chinaski said:

Priča se da su studenti dobili informaciju da se planiraju neredi od ubačenih elemenata, pa su završili skup sat vremena ranije

Ovo je vrlo moguce jer su na naci medijima bukvalno najavljivali nerede(kako znaju da ce biti)....

• Like 1
Posted
1 minute ago, Henry Chinaski said:

Nešto slično kao 15.marta.

Neprovjeren je info.

Ista priča i od mojih klinaca kao i još nekoliko ljudi. Svi su bili juče u NS pa se verovatno info proširio među masom

3 minutes ago, Don Dusko said:

Ovo je vrlo moguce jer su na naci medijima bukvalno najavljivali nerede(kako znaju da ce biti)....

Sad ispali lažovi😂

Posted

Teško je to ceniti pošto znamo da imamo posla sa bukvalno zlim ljudima

Ali mislim da je to ponovo bila njihova psiholoska igrica. Najavljivali su nasilje pustali su buve, unose nemir i anksioznost medju ljude.

Sa druge strane videlo se bas u Novom Sadu kako su prosli kad je narod stvarno krenuo direktno u sukob. Nemam pojma, svakako je dobro sto se zavrsilo sve bas kako treba, tako da i da su planirali nesto i da nisu nije na kraju toliko ni vazno

• Like 5
Posted
17 hours ago, Klotzen said:

Evo malog izveštaja. Pošto sam se juče preforsirao i bolele me noge danas sam planirao da krenem od mosta slobode i da se vratim kući posle par stotina metara pešačenja u koloni. Došao kod mosta nešto pre 10h i razočarah se, na raskrsnici vidim hiljadu, maksimum dve hiljade ljudi. Očekivao sam minimum 5k ljudi a ono ni upola toliko. Međutim izlgeda da su drugi bili bolje obavešteni i da su znali da se kreće tek u 10:30. Za tih pola sata sam video ogroman priliv ljudi do 10:30 je tu već bilo oko 5k ljudi međutim onda skontamo da jedna grupa omašila raskrsnicu i otišla kod Promenade pa su i njih vratili kod nas da ne zakrče tu raskrsniuce gde prvi treba da prođu ovi sa zbornog mesta na fakutetima, zatim u narednih 15 minuta se skupilo još ljudi i kada smo krenuli nešto pre 11 bilo je sigurno preko 10k ljudi na zbornom mestu kod mosta.

Krenuli kolona ne mrda i ja se tu prebacim na trotoar i dođem do rasksnice kod promenade i tu vidim da iz pravca fakulteta ide još duža kolona od nas. A postojala je i treća kolona sa Limana koja je trebala iza vas da ide. U tom trenutku sam shvatio da će ovo biti verovatno najveći protest u NS ikada. Kada sam došao do mesta gde je trebalo da se isključim i odem kući bilo me sramota i ostadoh u koloni. No pošto su me noge bolele ponovo izađem na trotoar da malo bržim tempom dođem do stanice. Kod Futoške pijace sam prisustvovao lekarima koji su došli iz cele Srbije i svi zajedno u belim mantilima ušli u kolonu. Ljudi su ih ispratili ovacijama dok su ulazili u kolonu na Bulevaru.

Na stanicu sam stigao taman na vreme, progurah se na sam ulaz u stanicu nekih 30m levo od bine. Tu smo bili za 16 minuta ćutanja. Zatim je krenula ta pesma hora koja je pola ljudi naterala na plač a ova druga polovina se suzdržavala nekako. Zaista jedna dirljiva pesma odlično odabrana za ovu priliku. Zatim sam pobegao kod hotlea Novi Sad jer sunce tuklo kao da je leto, preznojih se. Tu su već krenula da mi klecaju kolena pa smo seli na travu. Kad sam seo video sam da nema šanse da idem na kej. Od stanice do keja ima jedno 7-8 km a ja sam već prešao 6 km od kuće do stanice. Tu smo odlučili da ostanemo još sat-dva kod stanice da se odmorimo pa nazad kući peške. 

Neverovatna količina ljudi je bila, ja to nikada nisam video. Sada vraćam N1 i gledam snimke sa dronova i po nekoj mojoj računici površina koja je bila pokrivena ljudima je između 50k i 60k m2 plus dvorišta uz stanicu gde je takođe bilo dosta ljudi kao i neke zelene površine oko stanice. Ja bih rekao da je minimum 50k ljudi bilo. Maksimum bi mogao biti i celih 100k ali za procenu makimuma bi morali da imamo da dron prođe svuda da vidimo gustinu ljudi jer verovano nije bila gustina svuda kao na samoj raskrsnici kod stanice. Videćemo šta kaže arhiv javnih skupova, oni će verovatno pregledati sve žive snimke koji postoje pre nego što daju procenu.

Dok sam vraćao snimak na N1 videh da je u kadru bila gospođa Hrka dok je išla pesma. Da smo to videli ne video bimu verovatno bi svi tamo plakali sa njom, zaista jak kadar. Ne sviđa mi se njena objava jer mislim  da je ona spremna da ide do kraja a hulju to mnogo ne zanima kao što smo videli do sada. No teško je njoj reći bilo šta posle gubitka sina. Nadajmo se da će je odgovoriti do sutra jer bojim se da ako ona uđe u štrajk neće ga obustaviti. Takav utisak je na mene ostavila po onome što smo videli.

Dakle moje primedbe su na to da nije bilo WC-ova, to je za ovako velik skup zaista loša odluka. No možda je ta firma odbila da ih iznajmi, nisam to ispratio skroz. DRugi propust je dužina trajanja i dužina pešačenja, preduge su to deonice i za nas srednjih godina a kamoli za starije. Moji penzioneri su svi odustali od odlaska jer ne mogu ni tih 10-12 km do stanice i nazad da pređu. A neko ko bi hteo da isprati ceo događaj a živi odprilike gde i ja trebao je da pređe preko 20 km i da stoji nekih 7 sati na ta dva mesta.

E sad nadam se da će studenti iskoristiti ovaj skup da razrade nove poteze u narednom periodu u protivnom ovo će ostati samo komemorativni skup.

Na video bimu kod Srbijagasa su bili prikazani i ti kadrovi sa Dijanom Hrkom, baš je bilo emotivno.

Meni je ok bilo što je bilo celodnevno dešavanje, ipak su ljudi došli iz svih krajeva i super je da provedu ceo dan u NS. Čak mi je bila i dobra ideja da bude centralni događaj 16 minuta tišine i zatim govori, a onda da se ide duž Bulevara, pa kejom. Ko može, želi...

Ne znam šta je bilo sa najavljenom izložbom na keju, ali super mi je bila izložba po stanicama duž Bulevara, ko je primetio. To je bila retrospektiva prethodnih godinu dana po mesecima. Nadao sam se više takvim stvarima, ali ok.

Ja sam prošao kroz kampus i šteta što nije svaki vikend tako kako je bilo juče. Prelepa atmosfera. Šteta i što kampus nije bio jedna od tačaka programa ili stanica, da prođu ljudi tuda. Možda bezbednosno nije bila najpametnija ideja.

S obzirom da je sve rađeno u koordinaciji sa zborovima, očekivao sam da će zborovi sa šetalicama pristizati ispred ž stanice, jer je svaka nosila neku poruku, ali zbog ogromne gužve to nije uspelo. Na kraju su samo sproveli predstavnike zborova koji su nosili venčeve.

Što se tiče ostalih stvari, baš sam pomislio na toalete kad smo stigli na kej, jer me je podsetilo na Exit I problema sa toaletima.

Ljudi su nerealni kako su se organizovali, prosto da te bude sramota da bilo šta zameriš nekome. Mislim da se i generalno svest po tom pitanju popravila i više nije situacija da neko nešto očekuje i kenja, već će pre da pomogne da se nešto i ostvari.

Toliko imam prelepih primera od ovog vikenda i prethodnih dana kad se sve spremalo da bi mi trebalo još par postova da pomenemo sve.

Sva ljubav za sve koji su bili, za sve domaćine, ljude u inostranstvu i one kraj telefona i televizora. Nerealno.

Inače, jutros nas je, kao neki podsetnik da nije gotovo, opet dočekao soundtrack od 1. novembra 2024.

• Like 9
  • Love 4