Jump to content

VN Monaka 2023, Monte Karlo, 28. maj


Radoye

Recommended Posts

image.png

Najstarija trka na kalendaru svetskog sampionata vozi se na prakticno nepromenjenoj stazi jos od 1929. Voleli je ili ne, VN Monaka je po mnogo cemu jedinstvena u danasnjem "miki maus" svetu F1 gde je sve uniformisano i standardizovano. Momentalno prepoznatljiva i nemoguca za pobrkati sa bilo kojom drugom stazom na svetu, ulice Monte Karla stavljaju vozace pred jedinstven izazov i to niko ne moze da ospori. Nivo preciznosti neophodan da se ovde izveze krug - ne cak ni perfektan krug nego samo da se bolid bezbedno doveze nazad na start-cilj pravac - je za nekoliko redova velicina veci od bilo cega sto vozaci srecu na ostalim stazama u sampionatu.

E sad, problem je sto su danas bolidi narasli do nenormalnih dimenzija i za njih ovde vise jednostavno nema dovoljno mesta pa se trke uglavnom svode na "vozic" a sve se resava na kvalifikacijama u subotu, ali po meni to nije problem staze nego bolida. I verujem da bi F1 mnogo vise izgubila uklanjanjem Monaka sa kalendara nego kad bi aktivno isli da menjaju pravila ogranicavajuci duzinu bolida na nesto sto vise prilici trkackom automobilu a ne harmonika-autobusu gradskog saobracajnog.

 

Jer dok se nove F1 destinacije iz svih sila upinju da daju utisak glamura sa sve vestackim marinama u kojima su vestacke jahte u vestackoj vodi, dovlace kojekakve "sebrilitije" cije obezbedjenje ulazi u fizicke konflikte, Monako ne treba da se pretvara. Monako vec ima sve ono sto F1 zeli da ima, i glamur i jahte i poznate licnosti koje znaju gde im je mesto i kako treba da se ponasaju, ovde se ugovaraju poslovi i donose odluke od vitalnog znacaja za buducnost auto-sporta. Monako jeste sinonim za F1 i mozda samo jos Monca moze da stoji rame uz rame u istoj recenici sa njim, ali iz nekih savim drugacijih razloga i na sebi svojstven nacin...

Trka u Imoli koja je trebala da se vozi proslog vikenda otkazana je zbog velikog nevremena i poplava u Italiji. Postoje odredjene brige da li ce zbog zakrcenih puteva timovi imati vremena da sve transportuju u Monako na vreme ali po svemu sudeci bice sve OK. Mnogi timovi su spremili B-specifikacije bolida za Imolu koje ce sad debitovati u Monaku bez ikakvog prethodnog testiranja sto je zbog prirode ove staze manje nego idealno ali sta je tu je.

 

Pobedu od prosle godine brane RBR i Ceko Perez a nama ostaje da se nadamo da ce je i uspeti odbraniti - zato sto su svi ostali timovi svetlosnim godinama daleko iza RBR i da bi makar malo dobili privid neizvesnosti u sampionatu koji je kako stvari stoje vec osvojio Maks Ferstapen...

 

Pireli nam je spremio najmeksu kombinaciju pneumatika C3-C4-C5.

 

Satnica vikenda ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2023/Monaco.html

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Meklaren opet donosi specijalno obojene bolide u Monako:

 

https://www.racefans.net/2023/05/23/mclaren-reveals-special-triple-crown-inspired-livery-for-monaco-grand-prix/

 

Quote

McLaren has unveiled the special livery it will run at the Monaco Grand Prix. The design inspired by motorsport’s ‘Triple Crown’ of races, all of which McLaren has previously won.

 

Monaco and the Indianapolis 500 are two of the three events counting towards it, and both take place this weekend. The third element of the Triple Crown is next month’s Le Mans 24 Hours race for sports cars.

 

racefansdotnet-23-05-11-14-37-55-7-QAS00

 

(Bolje bi im bilo da vreme i energiju usmere na sredjivanje performansi bolida ako mene pitate, ali sta se ja razumem?)

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

FP2 povratak u normalu, Maks na celu...

 

FxEQUWvXsAEMwO7.jpeg

 

Sains olup'o bolid:

 

 

Hamilton zadovoljan Mercedesovim napretkom:

 

https://racer.com/2023/05/26/hamilton-buoyed-by-mercedes-gains/

 

Quote

Lewis Hamilton says he was surprised not to be closer to the front in practice at the Monaco Grand Prix as he felt the benefit of Mercedes upgrades during what he described as “an amazing day.”

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, alberto.ascari said:

Samo što je Max ovo dao na žutim a Ferdža na crvenim. Jbšmmtr ako im ne da u nedelju krug.

 

Pa to i kazem, posle FP1 su svi poceli da se gicaju, i Ferari i Mercedes i Aston. Sad ih je Maks vratio u realnost.

Link to comment
Share on other sites

https://racer.com/2023/05/27/leclerc-hit-with-monaco-grid-penalty-for-impeding-norris/

 

Quote

Charles Leclerc has been demoted from third to sixth on the grid for the Monaco Grand Prix after impeding Lando Norris during qualifying.

 

The Ferrari driver was in the tunnel section going slowly on a cool-down lap when Lando Norris approached on a timed attempt, having to back off and abort his lap. After discussing the incident for nearly two hours, Leclerc was handed a three-place grid penalty that promotes Esteban Ocon to third, Carlos Sainz to fourth and Lewis Hamilton to fifth.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...