Jump to content

Evrovizija / Eurosong


Drug Crni

Recommended Posts

On 3/7/2022 at 4:25 PM, Akiro said:

Ovde je u suštini pitanje, šta želimo. Eurosong je festival "lakih" nota i neka dubina tu teško da će imati prođu, čak i dubina koju samo mi zamišljamo kao dubinu. Pri čemu ova Konstraktina konstrukcija i nije baš neki art, možda ono što Srbi smatraju artom i alternativnim. Poruka je trebala da bude manje "višeslojna" a više jasna i direktno da cilja na politiku, a vizuelzaija sa lavorom teško da će pogoditi senzibilitet publike i sudija Eurosonga i pre je izraz "umetnicine" nesposobnosti za pravi stage nastup nego neka kreativna ideja. Ako matora Sezarija Evora tokom nastupa na bini sedne za sto i zapali jednu da malo odmori bar se ne folira. Ovo Konstruktino više služi tome da se prekriju neki nedostaci u nastupu.

 

Ako nam je cilj da teramo inat, to je sasvim O.K. Osvežavajuće je da nismo poslali neki etno-like šund da se pred svetom pokažemo kakvi smo realno.

 

Ali ako je cilj da budemo u prvih 10, ovo je pogrešan pristup. Za Mariju Šerifović su, pored naših komšija i naših gastosa, glasali i drugi ali tu je pored jake emocije pesme ulogu odigrala i odlična marketinška priprema po Jevropi (videh tada pokojnog Dragana Sakana u timu Šerifovićke) i činjenica da ona spada u gej populaciju. Još je samo nedostajao world peace u pesmi da osvoji Evropu kompletno i bude prepevana na ko zna koliko jezika. Ali i ovako je bila prva na Eurosongu. To je splet okolnosti, koji se samo jednom takav i u tom trenutku potrefio. Otkada se uvođenjem žirija uticaj naših gastosa smanjio, a Jevropi nikako da pogodimo senzibilitet, glasove dobijamo samo od komšija, kojima je naš senzibilitet blizak i od gastosa, onoliko koliko im je dopušteno da utiču. A svi znamo šta balkanska seljana obožava. To sigurno nije Konstrakta. Može neki vid, veoma uslovno rečeno, "alternative" da prođe, ali varijanta kao Finci ili Ukrajinci prošle godine (za koje i jesam navijao, Italijani su mi bili pomalo fake). Probali su Belgijanci Telex svojevremeno sa kompletnom elektronikom i neslavno završili pri dnu. Bilo je prerano za to. Finci i Ukrajinci prošle godine su i pored kvazi alternativnog pristupa imali ipak catchy pesme, što sumnjam da je Konstraktina pesma za zapadnjačke uši. Meni se lično donekle dopada (ali bez igre sa lavorom), ali to samo znači da nema neke šanse.  Ono što naše komšije i gastose može da podigne na noge - i na glasanje - je splavovska šipkašica, od koje mi se (zajedno sa Origamijem) obrće utroba. Pesma imitira ono, što Kiprani i Azerbedžanci često koriste i solidno sa time prođu (Kipranka sa takvim šipkaškim nastupom beše čini mi se druga iza Izraelke svojevremeno, a i Mata Hari iz Azerbejdžana je solidno prošla). To je naravno profi urađeno i naša domaća šipkašica je daleko od toga. Ali za gastose i komšije je taman dovoljna. Da budemo makar u prvih 15 i izbegnemo druženje sa Nemcima, Britancima, Francizima i Šancima na dnu. 

 

Elem, pošto smo već izabrali za drago čudo nešto malo zanimljivije i, uslovno rečeno, kvalitetnije i na gastose i komšiluk ne možemo baš sa sigurnošću da računamo, moralo bi malo da se poradi na imidžu Konstrakte. Ukoliko joj privatni život nije široko poznat, mogla bi naprasno da postane gej, da razvije malo jasnije stavove glede domaće politike, odnosno da se malo poradi na javnoj interpretaciji, onoga što je htela da kaže, i da na sav glas daje podršku borbi ukrajinskog naroda. I da sponzorišemo par zapadnih medija da se lopta pokrene sa mesta. Time bi Konstrakta, u kombinaciji sa pesmom, već dobila zaokruženu i profilisanu sliku u Jevropi koja bi nas smestila u prvih 15, možda čak u prvih 10, i to, za promenu, ne na osnovu gastosa i komšija. Tekst na engleskom takođe ne bi škodio, makar u drugoj polovini pesme. Hebiga, na poenima se radi, ne dobija se to na lepe oči. 

 

Inače, ako Ukrajina, u svom haosu u kom se nalazi, uspe da pošalje pesmu na Eurosong i ako ne bude baš potpuna šitina, pobeda im je gotovo sigurna. I Jamala je svojevremeno dobila na priču o holodomoru više nego na muziku i nastup.

Slazem se da se uopste ne slazem sa tobom 😃

Ne pratim ESC nit' me to nesto mnogo insterusje al' sam sad malo upratio zbog trenutne situacije.

Moje misljenje je da Konstrakta bas ne treba da se izjasnjava i odredjuje po bilo kom pitanju i da treba da  ostavi deo misterije za sve kao sto je i ovde uradila a ocigledno jeste jer se danima po raznim televizijama uveliko razglaba o njenoj pesmi, sta su i koje poruke.

Neka se i stranci cesu sta ona hoce/zeli da predstavi sa svojim tekstom i da li je to tu nabacano gomilu smeca bez ikakvog smisla ili je zaista htela nesto da kaze i sta je uopste htela da postigne.

Sada ce imati jos vecu prepreku u jezickoj barijeri ali ako je nekim cudom uspela ovde a ne znam ni ja kako da ispliva mozda uspe da pronadje put i do evropske publike ne neki "iscasen" nacin.

Bilo kako bilo to je samo ESC i sta se gubi sa jednom godinom ako pesma ne prodje dobro, fakat nista, rizik po meni sa ovakvom pesmom poptuno opravdan pogotovo sto bih i bez slusanja uvek podrzao alternativu umesto uzasnog trashy main steama.

Neka i neka druga muzika dobije priliku da se promovise bez obzira sto nisam ljubitelj ni Zemlje Gruva! niti njenog rada posle tog benda ali sam inenadjen i zadovoljan izborom.

Edited by nunilo
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Francuska skroz drugacija od prosle godine, salju svoju verziju Bonoba na ES ove godine, zanimljiva pesma, svidja mi se. Plus su mi 2 od 3 pevacice iz nekog razloga simpaticne.

Edited by Jurgen
Link to comment
Share on other sites

Interesantno je, mada ne moj cup of tea. Ipak mi dosta lose zvuci uzivo. No, generalno mi je drago da big 5 salje jake pesme u kontinuitetu, Nemacka je tanka doduse, mada ne ocaj kao proslih godina, cekaju se Britanci da budu najgori

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I to je takođe pitanje... No Alina je svakako bila bolji izbor.

 

Iskreno, baš mi je drago da je ova tema "živa", makar nas par pisalo svaki dan i komentarisalo pesme. ❤️ 😄 Moja bliža okolina ima traume od moje ESC euforije koja traje od Sanrema do maja 😆

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Nikad zivlja nije bila 😄 Generalno deluje da ce biti slabija godina, ali to je i inace tako kad rok pesma pobedi ili bude dobra. Bukvalno kao da ne znaju sta da rade, uvek tu bude par rok pesama koje su bas tres i mnogo balada, tako je i sad.

 

Molitva je pobedila posle Lordija. Po tome bi trebalo Poljak ili Italijani opet, ali ne verujem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Malo i ja zatrpavam temu jer volim da podelim svašta 😄 🙂 

 

Slažem se oko kvaliteta pesama ove godine, baš slabo deluje i ne verujem da će se odjednom pojaviti 5 brutalnih učesnika, tako da to nam je - što nam je. Ono što bih pohvalila jeste žanrovska raznovrsnost, imaćemo dosta zanimljivih nastupa.

 

Ne verujem da će Ukrajina pobediti, bez obzira na političku situaciju. Još uvek tipujem na Italiju ali deluje da će Poljska preuzeti ulogu favorita tipa pre samog takmičenja ili nakon polufinala.

Link to comment
Share on other sites

Mnoge pesme koje se trenutno dobro kotiraju su studijske. Recimo Holandija je iskocila, meni se cini da ce biti bas tezak flop. Irska se kao kotira solidno sto mi nije jasno, ona nema sanse za finale (solidno u smislu da je vide u finalu).

 

Poljak krca kako peva uzivo zato mislim da ce ovo da se prenese na scenu, Belgijanac deluje da je dobar pevac, videcemo. I ova dvojica su dobri plus ce biti kod kuce sto ce dodati atmosferu nastupu i to moze da im pomogne.

 

Spanija ce zavisiti od nastupa. To su pesme koje trenutno vidim blizu vrha, uz Norvesku kojoj isto treba dobar nastup. Oni sigurno nece pobediti ali ocekujem da budu neki top 5 ako budu imali dobar nastup.

 

Treba videti Svedsku, ali ne vidim ni kod jedne pesme tamo winner vibes, ali ima nekoliko koje bi trebalo da budu u top 10.
 

 

Ovo je IMO najbolja pesma i nastup. Ali ona je prilicno tanka. Da dobra pevacica i performerka ovo izvodi, prognozirao bih top 3 na Evroviziji i ciscenje u Svedskoj. Ovako mozda i ne pobedi.

 

 

Ova je drugi favorit i potpuno je suprotno, pesma mi je bas bezveze i toliko puta smo je culi i tematski i kompoziciono ali ona ima specifican glas i prisustvo na sceni. Moguce je da ce pobediti, na Evroviziji nema sanse van eventualnog top 10, mada sumnjam.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Definitivno slabija godina, čak i ako smanjim standarde na "pesma mi je ok" jedva da bi probrao 4-5 pesama. No da sačekamo subotu pa da vidimo još ove što fale, ima tu zemalja koje tradicionalno šalju dobre pesme.

 

Da je Alina išla za Ukrajinu oborila bi sve rekorde po broju bodova, kako zbog pesme tako i zbog rata. No mislim da će i ovi pobediti, pesma je i bez rata po meni top 5 tako da će je rat izgurati na čelo. Idu im na ruku da ove godine imamo gomilu sporih pesama, u finalu će biti jedno 2/3 balada.

Link to comment
Share on other sites

Jedini razlog što je Ukrajina trenutno prvi favorit jeste ratno stanje, ali iskreno mislim da će se u ovom slučaju to promeniti do maja i da će neko drugi preuzeti palicu pre takmičenja ili čak nakon prvog polufinala. Pesma je kakofonija zvukova i majke mi Coby bi ovo bolje uradio. Jako loše su iskombinovali tradicionalnu melodiju i rep deo, zvuči naporno i grubo. 

 

@McLeod I dalje o toj pesmi mislim isto što i kad sam je prvi put čula - dosadna je do bola 😆 Razumem zašto ovo može da se dopadne publici samo ja lično nisam fan "chill pop muzike". Slažem se za stejdž.

 

I opet ne mogu da se setim na šta me podseća...

Link to comment
Share on other sites

Prošle godine je bar bilo meni tri donekle prihvatljive pesme - finska, ukrajinska i italijanska. Ove godine sve teška dosada. Glasaću definitivno za vesele Moldavce. Oni su makar zabavni. Posle pobede Italijana sam očekivao neke promene u ponudi, međutim ništa od toga. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...