Jump to content

VN Bahreina 2023, 5. mart


Radoye

Recommended Posts

3 hours ago, Alex_Serbia said:

Meni jos od starta 2022 nije jasno, kako tim koji je bukvalno mleo konkurenciju sedam godina neprekidno, odjednom ne moze da se sastavi vec 2.sezonu za redom i prismrdi Red Bullijima. Imaju isti tim, isti (ili cak veci) budzet

 

Od kako je Majk Eliot unapređen u Mercovog tehničkog direktora na proleće 2021. godine gotovo im ništa ne ide na ruku apropo aerodinamike, Džejms Alison nema više tolikog uticaja na sam dizajn bolida. A i te 2021. godine Mercedes je išao siguricom da predominantni W11 uz minimalne preinake preguraju sa W12 i to bez korišćenja dva tokena. Sigurica im se (nije) isplatila gledajući ishod VN Abu Dabija. Ostatak su Maharaja i Radoje objasnili...

Link to comment
Share on other sites

Odličan start sezone iz više aspekata:

 

- RBR nastavlja ono što je RB18 počeo preko RB19, nema te sile da se taj bolid nadjača u dogledno vreme. Možda gledamo reprizu 2002 godine, imena im počinju isto. Zlatno M.

- Aston Martin ima početak iz snova, ali te snove su stvarali mukotrpno više godina unazad i vredni ljudi sa RBa i Merca uz postojeće su se lepo uklopili. AMR23 bolid je prvi pravi plod te saradnje. Lens sa onim pokretima ruke prilikom skretanja kao jadni Robert, postao Lens Subica XD Svaka mu čast, ne zameram mu ni ono na startu u T4.

- Mercedes je zakuvao dno top timova sa poluproizvodom F1 W14. Kažem poluproizvodom jer se sprema "B" specifikacija. Vozači dali sve od sebe, Sir Luis Hamilton opet ima starog pajtosa točak uz točak ali najviše bi voleo da je tu Maks i da su to borbe za prvo mesto. Zabrinjava što je Džordž pokazao toliku brzinu, nisam siguran šta bi se desilo da je Merc u samom vrhu apropo Sir Luisa i Džordža. Bilo bi to ljuto kao onomad sa Britni.

- Ferari sa najlepše i najradosnije prezentacije ikad do toga da Piero Ferari skine sluške i ode i sve me to vraća na 2014 godinu na istom mestu. SF23 je čudna mašina, neznam da li su problemi sa degradacijom rešivi tako da se istovremeno dobije na brzini u jednom krugu. Ceo jedan stepenik su iza RBRa.

- Alfa Romeo je ♥ C43 sa sretnom detelinom gura i bori se u sredini poretka. Bravo za poene i mudru igru sa Džouom i FL.

- Alpine su se izvukle zahvaljujući Gasliju, ovaj je odvezao trku života. S druge strane Okon je preuzeo ulogu Maldonada skupljavši neke kazne koje su po prvi put izrečene u F1. 

- Vilijams odličan, iskreno sam bio pun sreće i radosti na onaj poen Albona. Sardžent dokazao da su spec serije nešto posve drugo u odnosu na bolide F1. Fenomen ali nek tako nastavi.

- AlfaTauri bez poena ali deluje da AT04 može da se bori za iste samo kad se poklope kockice.

- Has ima dosta da radi na VF-23 da se održi onaj nivo od lane, kopiranje Ferarijevog SF-75 ima svoje posledice. Samo vidite kako je Aston Martin prolazio sa AMR21 koji je zapravo nakićeni Mercedes W10. 

- Meklaren je izvršio kolektivno samoubistvo na početku godine. (Ne)slavni MCL60 koji aerodinamikom prati trendove RBR RB18 ali na svoj način ima dosta muka, one igrarije sa krilcima kod točkova sa testiranja su tako oštetile tim. Nisam siguran da i sad znaju koliko im je bolid efikasan i gde treba opravljati stvari. Noris koji je poznat kao kralj sredine poretka ima najlošiji start sezone ikad. Isti lik je sijao kao Sunce na prvim trkama sezone (sem 2019 ali tad je makar završio trku blizu osvajanja poena). Piastri je mogu reći ukinut nekih radosti, Otmar je izgleda bio u pravu (možda je Alpina bolja investicija performansa radi na duge staze do promene pravila PJ 2026). Ovo je zapravo groblje rezultat za debi u čuvenom Meklarenu, navešću neke ostale debije u istom timu; Noris 2019 (12. mesto, sledeća trka 6. mesto u Sakiru), Fandorn 2016 (10. mesto u Sakiru), Kevin Magnusen 2014 (2. mesto na Albert Parku), Hamilton 2007 (3. mesto na Albert Parku), Jan Magnusen 1995 (10. mesto na Aidi), Mihael Andreti 1993 (kvalifikao kao 9-ti na Kjalamiju, imao problem s motorom na startu i posle par krugova se sudario sa Varvikom na začelju) i Alen prost 1980 (6. mesto na Buenos Ajresu). Tu stajem pošto je 1980 ekstremno očajna, završili su 8. na kraju sezone. U toj očajnoj sezoni svoj debi nije doživeo Stiven Sauth koji se nije kvalifikovao na VN Zapadne Amerike, treća trka sezone a zamalo Stivenova prva. Oskar Piastri ima ogromne prepone da preskoči na debiju, a Meklaren je posle onog očaja od starta lane nastavio isto. No nadam se da imaju rešenja pošto je Lando kasnije imao dobar alat u rukama. Ali opet nisam siguran da li se MCL60 može porediti sa MCL36, ja vidim da ima mesta napretku. 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Potvrdjuje se da ce sezona iz ugla borbe za titulu biti tezak smor. RB u svom svetu iz ugla prijanja, brzine, stednje guma... Nismo videli ni blizu najbolje od njih... Predikcija - bice 3+ grand slama za Maxa u ovoj sezoni, pri cemu ce kvale biti najteza muka (3 u sezoni je rekord) . Ferari trenutno verovatno ima druge najbolje performanse, ali zdere gume i jedini zavrsava sa tehnickim problemom uz danas tuzni Meklaren. Mercedes ce rasti, sigurno dovoljno da preskoci Ferari tokom sezone. 

 

Nego, bravo Nando! Preteknes cisto, da ne moze cistije, dva Mercedesa i jednog Ferarija na stazi, sa istim gumama. Doktorski! A i Aston Martin je napravio ozbiljan auto. Takodje, tim je odradio odlican posao, nije bilo nervoze i ishitrenih poteza, jurenja nekih nebuloznih under cuttova... Vozili su svoju trku, sacekali svoje prilike i realizovali ih. Impresivno je bilo i kako je Strol posle drugog pit stopa brzo zagrejao gume. Btw, kontakt Strola i Alonsa... Smracilo mi se... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pitanje je samo trenutka kada ce Leclerc reci sebi "fuck this I'm out". Neshvatljiva neozbiljnost tima koji je sinonim za F1. Da krenu sa kvarovima vec na prvoj trci. Stvarno tuzno. 

 

Sa druge strane spektra veliki Nando Alonso koji se cak i poigravao sa suparnicima kod preticanja, i na kraju legendarna radio izjava da je uzivanje voziti ovaj bolid AM. Lepo je to cuti.

 

Slazem se uglavnom sa svime iznad napisanim, pa da ne duzim. Deluje da ce borba biti za drugo mesto konstruktora, izmedju Ferarija, Astona i Mercedesa. Voleo bih i da bude malo vise onoga "GET IN THERE GEORGE!" jer mi je izuzetno drag lik Russell.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, John Terry said:

Pitanje je samo trenutka kada ce Leclerc reci sebi "fuck this I'm out". Neshvatljiva neozbiljnost tima koji je sinonim za F1. Da krenu sa kvarovima vec na prvoj trci. Stvarno tuzno. 

 

Sa druge strane spektra veliki Nando Alonso koji se cak i poigravao sa suparnicima kod preticanja, i na kraju legendarna radio izjava da je uzivanje voziti ovaj bolid AM. Lepo je to cuti.

 

Slazem se uglavnom sa svime iznad napisanim, pa da ne duzim. Deluje da ce borba biti za drugo mesto konstruktora, izmedju Ferarija, Astona i Mercedesa. Voleo bih i da bude malo vise onoga "GET IN THERE GEORGE!" jer mi je izuzetno drag lik Russell.

 

 

Nema gde da ode. 

 

Dok je Max u RBR, a biće tamo dugo, nikad neće biti mesto za Leclerca. Ni za Landa, Russela, pa ni za Sainza.

 

Znači jedino da čeka na Lewisovu penziju, a pitanje je da li će se oporaviti mečka do novih pravila. Prošla godina i početak ove pokazuje da to nije baš realno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dobro de, prosle godine se RBR ovde pokvario pa znamo kako se to zavrsilo.

 

Da ne bude zabune, ne verujem da Ferari moze do titule samo kazem da se kvarovi desavaju pa cak i ozbiljnim timovima na prvoj trci, to nista ne znaci. A desavaju se i Meklarenu jbg 😐

Sto se tice Leklera, Vaser je na celo ferarija doveden na njegovo insistiranje. Ferari je odlucio da pravi tim potpuno oko njega, nece on nikuda odatle - RBR je na isti nacin pravljen za Maksa i tu drugi vozac moze samo potrcko da bude a Mercedes je dugorocno obezbedjen sa Raselom kad se Hamilton penzionise. Jedino da Aston Martin ili neko drugi postane u narednih par sezona sledeca velika sila (Audi?) pa da se tamo prebaci ali to je sve na jako dugackom stapu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

U senci potpune dominacije Red Bulla i majstora Alonsa, ostao je fakt da su timovi zaista mnogo bliži po tempu jedni drugima. Ako zanemarimo RB, npr Gasli i Botas su trku završili na nekih 17 sekundi od Mečki i 35 sekundi od trećeg, a nije bilo ni SC ni ništa (+ je Gasli krenuo sa začelja i izgubio tonu vremena iza drugih vozila). Samo za ilustraciju - proverio sam kako je bilo prošle godine u Bahrainu - nije bilo uporedivo zbog SC na kraju, ali recimo Ocon je već nakon 28 krugova bio na 57 sekundi od lidera, i 45 sekundi od četvrtog. 

 

Suma sumarum, očekujem da Alpine, Alfa i MCL kad se apgrejduje, bude u situaciji da konkurišu i za neke jače bodove, tj da će, iza RB, biti zanimljivog trkanja.

Edited by Brynner
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...