Jump to content

Grupa A (QAT, ECU, SEN, NET)


Ko prolazi dalje?  

37 members have voted

  1. 1. Ko prolazi dalje?

    • Katar
      3
    • Holandija
      37
    • Senegal
      22
    • Ekvador
      11
  2. 2. Za koga ćete navijati u grupi?

    • Katar
      1
    • Holandija
      6
    • Senegal
      22
    • Ekvador
      8


Recommended Posts

Najpre malo u prvenstvu (jer je ova prva grupa gde je i jedini domacin, pa je red napisati par reci o samom prvenstvu) a potom i o grupi.

 

Brand_Protection_fwc2022_oe_4ct_3D_ps_l

 

Katar je domacin sampionata cije domacinstvo je prepuno kontraverzi – pocevsi od samog dobijanja istog (optuzbe o korupciji), promeni termina takmicenja (umesto letnjeg termina dobili smo jesenji) pa sve do toga kako se radilo na pripremi (optuzbe o radnicima migrantima, prakticnom ropstvu u kom rade koje je rezultovalo i smrtnim ishodima). Tu su i kontraverze o LGBT pravima (Katar kao muslimanska zemlja ne upraznjava nikakva prava LGBT zajednici, dok suprotno tome mnoge federacije planiraju da njihovi kapiteni nose kapitenske trake u bojama duge kao podrska LGBT zajednici). U nizu raznih kontraverzi tu je i jedna koja se ne tice domacina a to je odstranjivanje reprezentacije Rusije iz kvalifikacija za ovo SP zbog agresije na Ukrajinu. No, vratimo se fudbalu. 

 

O samom sampionatu, vredi reci da je ovo 22. po redu, prvi u "arapskom svetu", a drugi koji se odrzava u Aziji. Poslednji je turnir koji cemo gledati u formatu sa 32 repke jer vec naredni ide na 48 ekipa. 

 

Najvise ima igraca koji igraju u Engleskim ligama, skoro 20% od ukupnog broja igraca (163/831) ce biti aktivni igracu iz tih liga. Potom idu ostale lige petice - Spanija 86, Nemacka 81, Italija 70 (iako se nije kvalifikovala), Francuska 58. 

 

Klub sa najvise igraca na ovom SP je Bajern sa 17 igraca a prate ga Mancester Siti i Barcelona sa po 16, katarski Al-Sadd sa 15, Mancester Junajted sa 14, Real Madrid sa 13, itd... 

 

Najmladje repke su Gana (24), kao i Spanija, Ekvador, SAD (prosecno 25 godina). Najstarije su Iran i Mexico (28. godina prosek). 

 

Pocetak je u nedelju, 20. novembra utakmicom domacina sa repkom Ekvadora. Cini mi se da je i to jedan od kurioziteta sampionata, da su turniri inace pocinjali petkom. Ipak kako je petak neradni dan u arapskom svetu, ovaj ce poceti u nedelju. 

 

Dobra stvar za navijace koji ce ici na prvenstvo, kao i timove, je to sto je sve na malom prostoru, svi stadioni, sve utakmice ce lako biti dostupne. Zapravo, sve utakmice, osim 9 koje bi trebale biti odigrane u gradu Al Khor (koji je najudaljeniji od Dohe), bice odigrane u krugu od 30ak kilometara. Inace, stadion Al Bayt u Al Khor-u je jedini indor stadion a ima kapacitet of 60k mesta i na njemu ce biti odigrana prva utakmica. Ostali stadioni su manji, uglavnom kapaciteta 40-45k mesta, dok je najveci Lusail sa 60k mesta na kom ce se i igrati finale. Igra se na 8 stadiona ukupno.

 

Ovde https://digitalhub.fifa.com/m/464f16f856f5ed05/original/FIFA-World-Cup-Qatar-2022-Match-Schedule.pdf mozete naci kompletan raspored gde i kad se igra. 

 

 

 

Screenshot-2022-08-18-160740-750x450.png

 

Moze se reci da je ovo jedna od grupa (uz grupu H) sa najvecim diversity-em u sastavu. Imamo tu i predstavnike latino-americkog fudbala (Ekvador), i africkog (Senegal), i azijsko-arapskog (Katar), kao i evropskog fudbala (Holandija). Stoga, bice je zabavno gledati, sudar svih tih razlicitih filozofija igre, mentaliteta igraca – bice pravo turnirsko nadmetanje i ne treba da nas zacudi ako bude i nekih iznenadjenja. 

 

Grupa po jacin deluje prilicno ujednacena u odnosu na druge grupe gde imamo istaknutije favorite i autsajdere. To je rezultat toga da je iz prvog sesira izvucen Katar, kome tu svakako nije mesto, dok su ostali izvuceni ucesnici bili medju najbolje rangiranim reprezentacijama u svojim sesitima (Holandija 2. u drugom sesiru, Senegar 1. u trecem sesiru i Ekvador 3. u cetvrtom sesiru). Uz to, ovo je sigurno i najslabija grupa po ukupnom kvalitetu. 

 

 

 

 

214195381063653ade654fd003477944_640.jpg

Broj ucesca na SP: prvo

Poslednje ucesce: - 

Najbolji plasman: - 

FIFA ranking: 50.

 

Katar ce biti debitant na ovom prvenstvu, ali nemojte misliti da se oni ovde ne bi nasli i bez domacinstva! Zapravo, ni jedna zemlja domacin ikada nije bila debitant (osim naravno Urugvaja na prvom prvenstu i Italije na drugom - sto je i razumljivo jer mnoge evropske zemlje nisu otisle u Urugvaj). Katar ce takodje probati da izbegne sudbinu Juzne Afrike, koja je jedina zemlja domacin koja nije prosla grupnu fazu takmicenja. 

Katar je aktuelni sampion Azije! Da, ekipa koja do 2019. godine nikada nije prosla cetvrtfinale ovog takmicenja, razbila je sve na sampionatu primivsi samo jedan gol i pobedivsi cak 4 prethodna sampiona. Sve ovo je rezultat rada jednog posebnog coveka, Barseloninog Feliksa Sanceza, koji je 2006. godine doveden u Katar da od njih napravi zemlju u kojoj se zaista igra fudbal. Poceo je od mladjih kategorija, pa je tako 2014. godine osvojio U19 Azijski kup.

 

Podatak o jednom primljenom golu na sampionatu Azije govori o njihovoj filozofiji igre - defanzivno orijentisani sa prepustanjem lopte protivniku i transformacija u napad gde zele da kazne greske protivnika, te cesto pobedjuju iako imaju manji posed lopte. Sigurno da mogu da pomute racune timovima iz grupe, em sto su u sistemu vec dugo, em sto ce biti reprezentacija koja ima najduze pripreme za prvenstvo - igraci ne igraju klupski sampionat vec duze vreme, najvecu pauzu prave, a svi igraju u klubovima u sampionatu Katara, mahom za sampiona Al-Sadd. Pre pocetka (a i tokom) klupskog prvenstva odigrali su mnostvo prijateljskih utakmica napravivsi bazu u Austriji, a onda su se preselili u Spaniju u kojoj su pale sve reprezentacije sa kojima su se suocili, doduse nisu to neka imena (Nikaragva, Gvatemala, Honduras, Panama i Albanija) ali svakako je zapazen ucinak. 

 

Sastav repke: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup_squads#Qatar 

Igrace na koje treba obratiti paznju su Almoez Ali i Akram Afif, dvojac napadaca iz katarskih Zvezde i Partizana, koji su uz kapitena Al-Haydos-a i najbolji strelci reprezentacije. 

 

Predikcija: Vrlo lako mogu proci grupu na izgradjen sistem, uigranost koju su izgradili i cinjenicu da igraju pred "domacom" publikom (da ne kazem domacinsko sudjenje). Za dalje, tesko da ce ponoviti neku Juznu Koreju (cetvrto mesto 2002.godine). Dobice Ekvador, remizirati sa Senegalom i Holandijom, i proci dalje.

 

Navijaci:

Spoiler

A mislili ste da ce biti neke golotinje, a?

 

daytrip2.jpg

 

 

 

7423451986365499613195857485507_640.jpg

Broj ucesca na SP: 11. ucesce

Poslednje ucesce: 2014. Brazil, trece mesto

Najbolji plasman: vicesampioni (1974., 1978., 2010.)

FIFA ranking: 8.


Holandija je svakako reprezentacija koja je favorit u ovoj grupi, barem po imenu/renomeu, ali daleko je to od one Holandije koju pamtimo. Propustili su prvenstvo u Rusiji 2018. i pokusace da barem malo potsete ljubitelje fudbala na sjaj kojim su zasijali ne tako davno, 2014. godine (trece mesto), pod vodjstvom istog coveka, starog lisca, Luja Van Gala, kojem je ovo verovatno poslednje angazovanje u karijeri (em sto je u godinama, 71., em koliko se secam nesto je bolestan). Uz to jedan je od najvecih protivnika organizacije takmicenja u Kataru. 

 

Sastav ekipe: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup_squads#Netherlands

Vecina igraca koji cine repku i nije do sada igrala na najvecem takmicenju ali bice tu i poznatih imena bez kojih ovaj tim ne bi bio ni prosecan a to su svakako Van Dijk (kapiten), De Jong, Depay... 

 

Ekipa je odlicno odradila kvalifikacije, vezala mnostvo pobeda i u Ligi Nacija a poslednji put su izgubili na EURO 2020 od Ceske u osmini finala. Pored kvalifikacija i Lige Nacija i nisu imali potrebe da igraju dodatne prijateljske utakmice.

 

Sto se tice stila igre, kao sto sam vec rekao, nije to vise ona Holandija. Van Gal je morao da se prilagodjava jer vise nema dobar fond aktivnih igraca za napadacki 4-3-3 sistem (filozofija mu je da prednost imaju oni koji aktivno igraju za klubove). 

 

Predikcija: Iako favorit u grupi, ne predvidja im se mnogo visok plasman na sampionatu, a ne bi preveliki sok bio i da se ispadne iz grupe (da uz Katar prodje i Senegal - africki sampion). Ako ipak, prodju grupu, dalje zavisi sa kim se sretnu. Sve zavisi kako ce otvoriti sampionat protiv neugodnog Senegala.

 

Navijaci:

Spoiler

Nest najblize golotinji sto cete ovde videti...

 

54d203696235bd49e7763424ef964899.jpg

 

 

 

168975074763654347b3a92652070512_640.jpg

Broj ucesca na SP: 3. ucesce

Poslednje ucesce: 2018. Rusija, grupna faza

Najbolji plasman: cetvrtfinale (2002.)

FIFA ranking: 18.

 

Senegal, kao sto sam vec rekao, je aktuelni africki sampion. To je samo po sebi dovoljno da ih ozbiljno shvatimo, iako africke zemlje nisu cesto prolazile svoje grupe, upravo je Senegal jedna od reprezentacija koja je najdalje dogurala - cetvrtfinale 2002. godine. (potom je to ponovila i Gana).

 

Kao selektor vec duze vreme ih vodi covek sa kojim su upravo i ostvarili najbolji plasman te 2002. godine - Aliu Sise - samo sto je pre 20 godina bio igrac, kapiten, tog tima. 

 

Sastav ekipe: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup_squads#Senegal

U ovom timu se ocekivano sve vrti oko najboljeg igraca i golgetera Sadija Manea, Mendija (najbolji golman 2021.godine), kapitena i stuba odbrane Kulibalija, i Geja koji je srce tima i glavni organizator. Svi su oni igraci sa 30+ godina pa im je ovo poslednji nastup u ovom sastavu. 


U Rusiji pre 4 godine nisu prosli grupu na neuobicajen nacin - igrali su 2-2 sa Japanom, sa kojim su delili 2. mesto u grupi sa identicnim skorom golova, 4:4, pa su ispali po pravilu fer pleja jer su imali vise kartona od Japana. 

 

Jedna su od africkih repki koja je takticki najpotkovanija, zahvaljujuci Siseu koji to forsira. Igraju uvek sa 4 u odbrani jer Sise veruje da je dobra odbrana kljuc uspeha, pa nekada imaju i dva defanzivna vezna u 4-2-3-1 formaciji ili igraju 4-3-3 sa isturenijim krilima od kojih je jedan pomenuti Mane. 

 

Da li zbog starosti igraca, zauzetosti u klubovima ili nekih drugih razloga nisu mnogo pripremnih utakmica imali - tek dve u septembru pobedivsi Boliviju i remiziravsi sa Iranom, a trebalo je da odigraju i protiv Kazahstana (danas, ali nema informacija o tome). Pre toga su imali Juznoafricki kup na kom su zauzeli trece mesto, ali tu ionako gostuju jer ne pripadaju toj asocijaciji.

 

Predikcija: Ako neko moze da iznenadi Holandiju, to ce biti upravo Senegal (kao Francusku 2002.godine). Ako izbace lale sa sampionata, setite se da ste to prvo ovde procitali. 

 

Navijaci:

Spoiler

OK, oni su tehnicki golisavi, barem od pojasa na gore. 

 

p3w543.jpg

 

 

 

196586062563653f08caccd045929662_640.jpg

Broj ucesca na SP: 4. ucesce

Poslednje ucesce: 2014. Brazil, 17. mesto

Najbolji plasman: osminafinala R16 (2006.)

FIFA ranking: 44.

 

Ekvador je poslednja repka koju cu predstaviti, sa razlogom, jer mislim da ce tu poziciju na kraju i zauzeti u grupi. Oni su donekle i iznenadjujuci kvalifikant iz Juzne Amerike, ali oni koji prate mladje selekcije egzoticnih repki (a to nisam ja) znali bi da ja ova ekipa pre tri godine bila omladinski sampion Juzne Amerike kao i treceplasirani na svetskom kupu iste godine. A upravo mladima je argentinski strucnjak Gustavo Alfaro pruzio sansu i to se isplacuje, pa ako ne naprave neki zapazen rezultat ove godine, velike su sanse da ih gledamo i za 4 godine na ovom turniru. Baza je tu. 

 

Sastav ekipe: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup_squads#Ecuador

Ipak i u toj bazi, odnosno selektiranom timu, rupe postoje - ako u odbrani i sredini terena ima igraca cak i iz liga petice, na golu i u napadu jednostavno nema nikoga. Golmani su prakticno penzioneri iz domace lige, a u napadu tu je vec vremesni Enner Valencia koji i nema neku prebogatu evropsku karijeru i trenutno igra za Fenerbahce. 

 

S obzirom na mladost, energiju koju imaju, vole da se trose i odigraju i presing kao i da se brzo transformisu iz odbrane u napad. 

 

Odigrali su seriju prijateljskih utakmica tokom leta, i ako kladionicarima treba ekipa na koju ce staviti X, to je onda Ekvador - nece lako prodati svoju kozu ali nece mnogo uciniti ni da uniste protivnika - u poslednjih 6 prijateljskih nisu ni jednu izgubili a odigrali su 4 neresene utakmice i to rezultatom 0:0 (pobede su ostvarili sa minimalnih 1:0 - dakle nisu primili gol 6 utakmica). 

 

Predikcija: Otvorice prvenstvo sa Katarom i predvidjam 1:0 za Katar. I tu je kraj bilo kakvim nadanjima za bolji plasman od poslednjeg mesta u grupi. 


Navijaci:

Spoiler

OK evo malo... 

 

11327007_694403657328480_1270610328_n.jp

 

 

 

Raspored utakmica u ovoj grupi:

 

Katar vs Ekvador 

20. novembar 2022 u 18:00 po nasem, Al Bayt Stadium, Al Khor

Medjusobni duel: igrali su jednom prijateljsku, Katar dobio 4:3

 

Senegal vs Holandija

21. novembar 2022 u 18:00 po nasem, Al Thumama Stadium, Doha

Medjusobni duel: bice ovo njihov prvi susret

 

 

Katar vs Senegal

25. novembar 2022 u 17:00 po nasem, Al Thumama Stadium, Doha

Medjusobni duel: bice ovo njihov prvi susret

 

Ekvador vs Holandija

25. novembar 2022 u 18:00 po nasem, Khalifa International Stadium, Al Rayyan

Medjusobni duel: dva puta do sada igrali, poslednji put 2014. 1-1 u prijateljskoj utakmici.

 

 

Ekvador vs Senegal

29. novembar 2022 u 17:00 po nasem, Khalifa International Stadium, Al Rayyan

Medjusobni duel: dva puta do sada igrali, poslednji put 2005. 2-1 za Senegal u prijateljskoj utakmici.

 

Holandija vs Katar

29. novembar 2022 u 17:00 po nasem, Al Bayt Stadium, Al Khor

Medjusobni duel: bice ovo njihov prvi susret

 

 

@Don Juan molim te dodaj glasanje, nisam siguran kako ide pa da ne pogresim. Moze ono da selektujemo 2 ekipe koje mislimo da ce proci dalje, i onda drugo pitanje za koga cemo navijaati u grupi. Hvala.

Edited by Don Juan
  • Like 12
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Cestitam na otvaranju topika..dosta je ovde ulozeno i truda,a samim tim i vremena i to cenim.

Sto se tice Holandije.
LVG ih je preporodio nakod mandata De Bura pod kojim nisu licili ni na sta. Iskusni lisac ce pokusati sa istim oprobanim receptom iz Brazila i formacijom 5-3-2. Deluju dobro i plasman u narednu rundu se uopste ne dovodi u pitanje; cak sta vise - ocekujem da osvoje grupu i plasiraju se u cetvrtfinale. Jer imaju povoljan zreb.

Da li ih vidim dalje od kvortera? Pa,ne.
Dobri jesu,ali fali ovde igraca svetske klase i igraca-pobednika. U Brazilu su imali Van Persija, Snajdera i Robena. U ovom timu jedini igrac takvog kalibra je VVD. Drugi problem je fitnes Memfisa Depaja. Iako je u Barsi bio prilicno neucinkovit, u reprezentaciji je uvek gol-masina. Protiv Senegala nece startovati,bar po najavama, a za kasnije ce se videti. Izvesno je da ce Gakpo iz PSV zameniti. Gakpo igra briljantnu sezonu u Eredivisie,ali ovo je ipak neki drugi nivo.
Takodje,problem moze biti sto ce LVG na ovom Mundijalu prakticno igrati bez pravih krila. To znaci da ostaju bez plana B u igri,a to je uvek opasno. Jer,sta ces uraditi ako plan A ne krene po ocekivanjima?

Kazem..evidentno su se podigli kao tim pod LVG..imaju vrlo dobar zreb (grupa + projekovana osmina finala) i ocekujem da to iskoriste..za nesto vise nisam toliko siguran.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Drug Crni said:

Cestitam na otvaranju topika..dosta je ovde ulozeno i truda,a samim tim i vremena i to cenim.

Hvala! 

 

Sto se Holandije tice, da, Van Gal pokusava da ih vrati na fabricka podesavanja jer su bolja od onog sto su radili 2018. - rezultati u kvalifikacijama i LN pokazuju da uspeva u tome. Medjutim jedno su te utakmice koje se igraju kod kuce i u gostima, a sasvim drugo je turnirska igra i forma. I tu onda vidim neku mogucnost da se sapletu. A onda pogledas da za protivnike imaju najbolju africku repku, vrlo mladu i ambicioznu juznoamericku repku i domacina koji iako je nizak na FIFA rang listi, na domacem terenu (khm khm, domacinskim sudjenjem) moze da napravi iznenadjenje. Ako kiksnu protiv Senegala, to totalno menja dalji tok, bice nevidjeni pritisak na njima. Svakako mislim da ce biti zabavno ispratiti ovu grupu. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/16/2022 at 1:43 AM, Kooineeperk said:

 

Ekvador 

 

Sastav ekipe: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup_squads#Ecuador

Ipak i u toj bazi, odnosno selektiranom timu, rupe postoje - ako u odbrani i sredini terena ima igraca cak i iz liga petice, na golu i u odbrani jednostavno nema nikoga. Golmani su prakticno penzioneri iz domace lige, a u napadu tu je vec vremesni Enner Valencia koji i nema neku prebogatu evropsku karijeru i trenutno igra za Fenerbahce. 

 

 

:smiley33:

Edited by Romantik
Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, McLeod said:

Mislim da Katar nema sta da trazi ovde. Cak i anonimni tim Ekvadora bi trebalo da je za klasu jaci. Mislim da je sve sto cemo videti od njih mig da se ne pune mnogo, ne verujem da ce dati gol na prvenstvu.

 

Pa sad... 

 

 

Koga mrzi da gugla, konačan 1:0 za Katar, gol u drugom poluvremenu.. 

 

In my humble opinion shitload of bullshit, samo me zanima čisto iz zezanja kako će kladionice da reaguju na ovo do nedelje. 

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, gledan van, ludilo 1 said:

Besramno, ako je točno. Ništa čudno doduše.

Neverujem da ima istine u ovome. Na kraju kaže ono epsko - nadam se da će se predomisliti posle ovog posta. Ako se desi, što je malo verovatno, onda je namešeno, ako se ne desi onda smo ih mi naterali da se ne desi. Win-win.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 11/16/2022 at 1:43 AM, Kooineeperk said:

Predikcija: Otvorice prvenstvo sa Katarom i predvidjam 1:0 za Katar. I tu je kraj bilo kakvim nadanjima za bolji plasman od poslednjeg mesta u grupi. 

 

 

9 hours ago, Stiletto said:

Koga mrzi da gugla, konačan 1:0 za Katar, gol u drugom poluvremenu.. 

 

 

mislimo isto... 🙂 igramo predictor? Za EP smo bili izjednaceni ako se dobro secam?

 

Inace, to sto nemaju neki kvalitet ce nadoknaditi uigranoscu. Jos Senegal oslabljen, otvara se put ka prolazu grupe.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...