Jump to content

NBA 2022/23 b2b ili problemi u raju?


Miki28 Teoljub

Recommended Posts

Pred nama je nova NBA sezona.

Golden State Warriorsi su aktuelni šampioni nakon pobede nad Boston Celticsima 4-2 u velikom finalu sezone 2021/22.

 

Bitni datumi za sezonu 2022/23

 

18.10.2022.  početak NBA sezone

09.02.2023. NBA trade deadline

17.02.2023-22.02.2023 All star pauza ( All star se održava u Solt Lejku

09.04.2023. kraj regularnog dijela sezone

11.04.2023-14.04.2023. Play-in turnir

15.04.2023. Plejof početak

01.06.2023. 1 utakmica velkog finala

22.06.2023. NBA draft

 

EASTERN CONFERENCE

 

ATLANTIC DIVISION

 

Spoiler

Boston Celtics

Vegas win odds 53.5

 

Roster:

 

Marcus Smart, Payton Prichard, JD Davison

Malcolm Brogdon, Derrick White

Jaylen Brown, Danilo Gallinari, Sam Hauser

Jayson Tatum, Grant Williams, Blake Griffin

Robert Williams III, Al Horford, Luke Kornet

 

Težak je kraj sezone bio za sve navijače Kelta koji su napokon dočekali da ekipa nakon par izleta u finale konferencije, napravi taj dodatan korak i dokopa se velikog finala. Pogotovo je taj put imao težinu kada se uzme u obzir da su redom izbacili Brooklyn, Miwaukee i Miami u zaista kvalitetnim i veoma neizvesnim serijama. Čak je i u finalu delovalo da i pored svojih nedostataka mogu ići do kraja i zaista deluje da nije puno falilo, ali ipak ostaje nada da će moći da se ponovi prošla sezona i da se sa novim iskustvom napravi taj dodatni korak koji ekipa čeka već skoro 15 godina od poslednje titule koju su osvojili. 

 

Pred GM-om Kelta, Brad-om Stevens-om, je bio jasan zadatak nakon poraza u finalu, a to je da pojača ekipu, primarno na polju kreacije gde je tim imao dosta boljki, pogotovo u bitnim trenucima poslednjih utakmica gde je Smart znao da pregori i odvede tim u propast. Bilo je nekih šuškanja o potencijalnom trejdu za KD-a, ali se ispostavilo da tu nije bilo puno realnosti s obzirom kolika bi cena bila za igrača sličnog kalibra Jayson-u Tatum-u koji već ulazi u pozne godine gde su povrede nezanemarljiva kategorija. Onako ni iz čega, dogodio se trejd za Malcolm-a Brogdon-a gde Stevens nije dao nijedan bitan šraf ekipe od prošle godine. Cena je bila u vidu Aaron-a Nesmith-a, koji je mogao biti ok rotacijski igrač za ekipu, Daniel-a Theis-a koji nije imao puno minuta u PO-u i dodatno su u suprotnom pravcu otišli Nik Stauskas, Malik Fitts, Juwan Morgan i pik prve runde iz 2023. godine. Na papiru, savršen trejd koji rešava primaran problem i dodaje ozbiljnog igrača u PO rotaciju. Stevens se odlučio da dovede i Gallinari-a i time još malo produbi ekiou za PO, jer se pokazalo da je ritam zaista ubitačan i potencijalno dvocifren broj igrača može biti ozbiljan plus u odnosu na svaku ekipu, pogotovo kada je krajnji cilj Larry O'Brien trofej. 

 

Verujem da bi navijači Bostona bili vrlo zadovoljni da se prelazni rok i na tome završio. Ocenu 10 od 10 bi Stevens dobio da je uspeo da dovede Howard-a ili Thomas-a Bryant-a i pojača centarsku liniju koja dosta pati usled učestalih povreda Robert-a Williams-a koji se pokazao kao nezamenljiv šraf u odbrani Bostona prošle godine. Pogotovo u seriji protiv Heat-a. Ipak, nakon par vrlo ohrabrujućih događaja, usledio je šok u kome se ispostavilo da je prvi trener Kelta, Ime Udoka, prekršio klupsku disciplinu zbog nedozvoljenog odnosa sa članicom ekipe, usled čega je dobio suspenziju od godinu dana. Ekipa je time pretrpela vrlo jak udarac, jer je delovalo da su svi kliknuli oko njega u drugom delu sezone. U prvih 50 utakmica su Kelti delovali jako raštimovano, ali su drugi deo odigrali iznad svih očekivanja, na nivou koji ih je doveo na drugo mesto na istoku gde su formu preneli i na PO. Dodatno je i Gallinari pretrpeo povredu kolena koja ga uklanja iz ekipe za celu godinu i od razumne euforije, jako puno pitanja se otvorilo koja u očima ostalih ne izdvajaju Boston u favorite u predstojećoj sezoni. 

 

Za novog glavnog trenera imenovan je Joe Mazzulla koji je jako mlad i prilična je nepoznanica kako će se snaći u roli koja nosi težinu nakon prošle godine. Svi igrači imaju jako lepe reči za njega i deluje da će timska hemija biti održana, što je bitan početni korak u prenosu igara od prošle godine. Uspeh će naravno zavisiti on još nekih faktora, a glavno deluje da će to biti povrede. Robert Williams je već bio na operaciji kolena i propustiće 2 do 3 meseca nove sezone. Horford je stariji za godinu dana, a i Brogdon dolazi sa ne baš tankom zdravstvenom knjižicom. Od star igrača, od Tatum-a se očekuje da nastavi gde je stao, a da Jaylen Brown popravi neke aspekte igre koje su ga ozbiljno kočile u nekim PO utakmicama. Očekuje se bolja sezona Marcus-a Smart-a jer će dosta biti rasterećeniji u organizaciji napada. White, Pritchard i fantastični Grant Williams uz novododatog Blake-a Griffin-a čini 10 igrača koji ozbiljno mogu doprineti u PO-u što ih možda čini i najdubljom ekipom u ligi. Od manje poznatih igrača, eksplozivni JD Davison može pružiti lepih partija ako mu se malo otvore minuti u vrlo dugačkoj sezoni. Tu su još Sam Hauser, Luke Kornet i par mladih igrača koji će najviše verovatno viđati parketa u garbage time-u. 

 

U novu sezonu nakon promene trenera svi ulaze oprezno i sa rezervisanim očekivanjima, ali se to može ispostaviti i kao plus, time što će se skinuti teret sa leđa kao favorita što može uticati da se pruže odlične partije u mesecima koji predstoje. 

 

Spoiler

Brooklyn Nets

Vegas win odds 50.5

 

 

PG: Kyrie Irving - Patty Mills

SG: Seth Curry - Joe Harris - Cam Thomas

SF: Kevin Durant - TJ Warren

PF: Ben Simmons - Royce O’Neale - Markieff Morris

C Nic Claxton - Day’Ron Sharpe

 

Sam temelj ove ekipe se nije menjao u toku nikad turbulentijeg leta u ovoj franšizi, ali su ipak Durant i Irving ostali tu gde jesu i probaće opet ponovo. Od bitnijih igrača, nove pridošlice su TJ Waren koji je muku mučio sa povredom stopala prethodne dve godine, ali sada deluje da je konačno zalečio povredu, a i takođe se čini da je igrač kao pre povrede, ali to su pripreme, videćemo šta će biti kada dođu prave takmičarske utakmice, Bruklin svakako nije rizikovao ništa, jer ga je potpisao za minimalac za NBA uslove naravno. Opet i da je na 80% onoga što je bio, to će biti ubedljivo najjači potpis ovog leta. Fajront Jutine žurke su dočekali i Netsi da se okoriste dovođenjem O ’Neala, jednog proverenog 3D igrača na krilu. Meni to dovođenje u početku nije imalo smisla, jer je Durant zatražio trejd par dana pre toga, zaista mnogo se više govori poslednjih dana o ovom igraču. Od bitnijih igrača bi valjalo i da pomenem i Morisa za koga se ipak nadaju da je ostalo nešto u njemu nakon nokauta Jokića, nakon kojeg skoro i sezonu propustio. Bilo bi dobro da spomenem i Bena Simonsa, nije došao ovog leta, ali nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu 18 meseci.

 

Novi trio ove sezone su KD, Irving i Ben koji je zamenio Hardena koji je isforsirao svoj trejd u Filadelfiju i Netsima su bile vezane ruke. Nema sumnje da će u novoj sezoni odbrana Bruklina biti neuporedivo bolja, na stranu sav hejt i sprdnja na račun Bena, on je i dalje elitan plejmejker i fenomenalan defanzivac, dostigao je i svoj prajm, mislim da on može čuvati maltene sve protivničke igrače, govorio je Nash i o potencijalnim postavkama u kojima bi Ben lepo vreme provodio i na mestu centra, okružen fenomelnim šuterima,  to samo govori da će se specijalno voditi računa o spejsingu, jer i po mom mišljenju kada dođe plej of, Simons i Claxton ne smeju da provode puno vremena zajedno na terenu.

Irving je isterao svoje namere u nevakcinaciji i sada deluje da mu je karijera opet u dobroj uzlaznoj putanji, jer više nema zabrana u nastupima. Verujem i da je stvar sa pandemijom gotova i da se polako stvari vraćaju u normalu, stoga Bruklin će moći da računa na ogroman broj njegovih partija ove sezone. Kod njega ostaje drugi problem, a to je zato što poštuje Ramazan, post u kom se ne jede dok sunce ne nestane na horizontu i to traje obično do kraja prve runde. To je Netse opasno mučilo u prošlom plej ofu protiv Bostona, ostale su zapamćene scene gde Irving posle prve četvrtine plej ofa ide u svlačionicu da nešto pojede. Netsi ne smeju da se igraju sa regularnom sezonom i da opet sebi dozvole ovakve stvari, moraju ići na to da dobiju što lakšeg protivnika u prvoj rundi plej ofa, što verujem i da će se obistiniti, jer ovakvu brutalnu dugačku klupu prošlih sezona Netsi nisu imali. Tu je i Ben koji uvek odigra fenomenalne partije u regularnoj sezoni, ne znam šta ih sprečava da izdominiraju i uzmu jedno od prva dva mesta na istoku.

 

Svi govore da je u prošlom plej ofu Durent bio zaključan protiv Bostona kao nikada do sada. Nije i da nisu u pravu, neki govore i da je nastupio decline, neki i da nema dovoljno dobru podršku, a možda je jednostavno odigrao samo jedan bedan plej of, na terenu kao da je delovao šokiran stanjem svoje ekipe kao i dominaciji Bostona koji su stvarno odigrali jedan vrhunski plej of, neverovatni su bili. Ne bih znao da bacim predikciju za njega, sem da misli da je dužan da do kraja karijere isporuči još jedan plej of u rangu 2021. kada je imao all time partije protiv Baksa. Verujem da ima još goriva u njemu, jer ipak su mu 34 godine, a napad bi i dalje trebalo da fercera na vrhunskom nivou.

 

Vode se bitke u diskusijama ko bi trebalo da ima prednost na mestu beka između Herisa i Karija, moj favorit je Heris, ali sada kada opet ima neki problem sa povredom, ipak bih stavio Karija. Obojica su surovi trojkaši, Bruklin je stvarno pun izvrsnih šutera za 3 poena i to mislim da nigde nikada nisam video, pored već pomenutih KD i Irvinga, tu su još i Mills, TJ Warren i O’ Neale. Spremaju se Netsi da bombarduju tricama kao nijedna ekipa do sada, Ben će imati zaista slatke muke kome udeliti loptu.

 

Claxton je ovog leta dobio fin ugovor 18/2, odličan igrač, lepo se pokazao u plej ofu, pogotovo u delovima igre kada je služio da osigura problematičan skok protiv visokih igrača Bostona.

 

Moje predikcije za novu sezonu su lagano odrađivanje regularne sezone uz jedno od prva dva mesta na istoku i naravno, ove sezone očekujem znatno ozbiljniji Bruklin u plej ofu, jer su ipak ozbiljni kandidati za titulu.

 

Spoiler

New York Knicks

Vegas win odds 38.5

 

“Basketball, Abraham. A child’s game, and yet none of us truly understand it.”

“How so, coach?”

“We measure games in wins and losses. You score the most points and you win the game, and that’s all the perverts and sickos care about. That end result. That rote tally that suggests one team played better than the other team.”

 

Spoiler

 

https://www.postingandtoasting.com/2022/9/29/23377147/first-reformed-an-exclusive-interview-with-knicks-head-coach-tom-thibodeau

 

<< quick rewind na knicks FA leto:

 

pokušali smo da napravimo big splash sa dostupnim donovanom, imali assets u pikovima i igračima ali je ainge iz pakla rešio da su mu bolji lošiji pikovi, marakanen i sejo sexton. što kaže davno izgubljeni stariji brat ben simmonsa, medijski mogul bill, nova realnost nba lige je da ne činiš reach bez preke potrebe, jer, talenata ima, pa ako franšiza ima vremena, nova prilika će neminovno doći, pre ili kasnije.

 

aktuelni kontekst na početku sezone:

 

knicksi imaju puno omladine i veterana sa kojima treba da odluče šta će i kako će, bilo da ih percipiraju kao faktor u bliskoj budućnosti franšize ili kao trejd asete;

u oba slučaja, neophodni su minuti a njih ima manje nego gorepomenutih igrača, iako thibs u ovim skorijim, knicks-sezonama, nije više toliko zatucan i fura rotaciju od 10ak igrača. nekakva konzervativno-očekivana podela u prvih par metara sezone bi bila

 

PG brunson-quickley-rose, gde će brunson biti jedan od glavnih igrača ekipe a quickley i rose uzimati rezervne minute na PG i SG, koliko bude a to nije puno

SG fournier-grimes, evan ima starter prednost ali grimesa svi u klubu već doživljavaju kao značajnog timskog igrača, koji nije daleko od evana po procentu šuta ali je miljama daleko kada je tema dobra odbrana.

SF barrett-reddish ili svi mykhailluk (?); rj će furati gro minuta na niskom krilu, backup pozicija je otvorena dok se ne dokaže suprotno, mada me ne bi iznenadilo da zarad ogromne gužve na bekovskim pozicijama, grimes dobije minute i na SF a reddish i svi jednostavno sede na klupi, što ne bi po meni bilo najsrećnije rešenje ni za grimesa ni za ignorisanje reddisha, koji ima alate da bude proper nba igrač ako mu je glava na mestu.

PF randle - obi, još jedna tužna tema knicks fanova, koji obija vide kao potencijal (ja i ne baš) ali mu ne gine sitniš od 15ak mins na početku sezone

C mitch lob-hartenstein; ovde je sve logično u smislu da postoje minuti za obojicu, plus mitch nije neki primer durable igrača, pa će biti povremeno i prilike za jericho simsa, koji je meni daleko interesantniji igrač od ove dvojice.

 

igrači koji u startu neće videti minute su deuce mcbride (PG), arcidiacono (SG) plus eventualno pomenuti reddish i svi (SF-PF) i sims (C).

 

>> fast fwd u blisku budućnost od trade deadlinea

 

sve je otvoreno, od akvizicije dobrog igrača koji je instant-dostupan, presipanjeg iz šuplje u prazno sa davanjem randlea i fourniera za nekog wbrooka jer je expiring, pa do zadržavanja matoraca a dilovanja pikova i omladine. zavisiće naravno puno od ponude na tržištu ali i od performansa pojedinačnih i ekipnih do novaka đokovića.

---

knicksi su verovatno u najboljem scenariju playin tim a u nešto boljem, suri tankeri koji su se oslobodili raznih obaveza i diluju levo i desno za nekog dobrog omladinca na sledećem draftu, pošto brunson ima 25godina i neće mu biti problem da sačeka malo za shitload para koje je dobio.

 

Spoiler

Philadelphia 76ers

Vegas win odds 50.5 

 

 

GUARDS:
Tyrese Maxey | James Harden | Isaiah Joe | De'Anthony Melton | Trevelin Queen | Jaden Springer | Shake Milton | Furkan Korkmaz
FORWARDS:
Tobias Harris | Charlie Brown Jr. | PJ Tucker | Georges Niang | Matisse Thybulle | Danuel House Jr. | Michael Foster Jr. | Paul Reed | Julian Champagnie
CENTERS:
Montrezl Harrell | Joel Embiid | Charles Bassey

Mnogim pratiocima igre pod obručima se činilo da nakon trejda za Hardena Philadelphia, iako je dala minimalan kvalitet, ostaje bez trunke dubine i da je to plitak roster čak i za play off košarku te su ih pojedini stručnjaci i "stručnjaci otpisivali već na startu samog doigravanja. Međutim, nakon ne previše naporne serije sa Torontom, 76-ersi su pokazali zube i umalo nisu uveli seriju sa Miamiem u win or go home utakmicu, iako 2 utakmice odigraše bez Embiida, jer su uz njega imali 3 igrača koja su se pokazala konstantnim u PO.

Maločas pomenuta 3 igrača sa Embiidom ostali su u rosteru i za ovu sezonu. Naravno, reč je o hiperaktivnom klincu sa Kentuckya, bradatom parti manijaku i čoveku za koga su se poslednjih par godina pokretale priče kako je on samo Luol Deng sa haircutom.
Maxey je bio prva akvizicija agilnog predsednika košarkaških operacija Phile, Daryla Moreya i pokazao se kao sjajan izbor. Prošla sezona bila je breakout za njega na svim nivoima igre. Jedan je od najboljih šutera za 3 u ligi na osnovu procenta i uzorka, floatere gađa gotovo bez greške, a u tranziciji je izuzetan, što kao trkač (što perfektno odgovara Bradi) što kao ballhandler i može se reći da je Moreyeva zlatna koka pokazala da može da se nada All Staru u narednim sezonama.
James Harden je po dolasku u grad bratske ljubavi vrlo očekivano ostvario jako dobru PnR komunikaciju sa Kameruncem (Francuzom ili Amerikancem), ali je pronašao žicu i Maxeyu i Harrisu koji su, čini se, još više krenuli da doprinose po njegovom dolasku. James, kako su mu trojke češće van terena nego na njemu u poslednje 2 godine, dodatno je prilagodio igru ekipi (još u Brooklynu) kojoj to sjajno odgovara, pogotovo Tyreseu koji voli da istrči.
Tobi je u PO pokazao da je još uvek jako dobar skorer i da ima izuzetne box out tehnike te je krenuo i da grabi sve veći broj skokova.

Sada iz perfekta prelazimo u futur. 76-ersi su dobili De'Anthony Meltona u tradeu za koga su dali Dannyja Greena i Draft prava na Roddya. Reklo bi se da su ga dobili po sjajnoj ceni. Melton, kao još jedan igrač koji vrlo dobro zna da barata loptom, a opet ne zavisi od nje će proširiti spektar mogućnosti ekipe pre svega svojom izuzetnom odbranom (Doc je već hvalio dotičnog za izdanja na kampu). 
Što se Thybullea tiče, mislim da bih samo gubio vreme opisujući njegov shot contest ability i ostale defanzivne kvalitete koji su raritet u ovim godinama u NBA košarci. 
Milton i Furkan su tu za regularku, prvi da se spušta u stav, a drugi da pogađa šuteve. Kad se dotakosmo pogađanja šuteva, zanimljivo će biti ispratiti ulogu Isaiah Joea, čini se dosta boljeg šutera nego što mu to procenti govore. Kako je ove sezone roster još napucaniji, videćemo kako će doći do šanse i kako će je koristiti, inače zaista lep i izbačaj i kretnje i šteta bi bila za njega da se protraći talenat. 
Dosta prljavih plesača dovukla je Phila, nakon spomenutog Meltona, tu su i veterančina PJ i House, kao izuzetan defanzivac na svim poljima i obojica umeju da zabodu trojku u nelošim procentima. Tucker je prošle sezone u Miamiu šutirao preko 40% za 3 i unapredio svoj playmaking, jer je imao loptu u rukama kao nikada (sem one epizode u PHX) i bio asistent u mnogim Spoovim specijalima. Niang je tu da raširi odbranu i iskoristi svaki uncontested shot koji dobije. Paul Reed i Šampanjac su na poziciji forumaških igrača koji će pokazati obrise košarke za sekunde koje dobiju.
Još jedno novo lice u sastavu je i Mo Harrell, možda ne baš igrač kojeg dovodi contender, ali uzevši u obzir da je ispred njega stalni MVP kandidat, to uopšte ne deluje loše. Bassey je draftovan kad i Petrušev i dobio je prednost u odnosu na njega. I on će sasvim sigurno uzimati minute imajući u vidu da su samo dva centra u rotaciji, i to ne dva najzdravija centra.

Smatram suvišnim da bilo šta napišem o Embiidu jer je sve već kazano. The time will tell da li su Sixersi pretenderi ili contenderi, ali jedno je sigurno, imaju bolje balansiran roster nego prošle sezone. 

 

Spoiler

Toronto Raptors

Vegas win odds 45.5

 

 O.G. Anunoby – Forward

Scottie Barnes – Forward

Precious Achiuwa – Forward

Justin Champagnie – Guard-Forward

Thaddeus Young – Forward

Malachi Flynn – Guard

Fred VanVleet – Guard

Khem Birch – Centre

Chris Boucher – Forward-Centre

Otto Porter Jr. – Forward

Gary Trent Jr. – Guard-Forward

Christan Koloko – Center

Juancho Hernangomez – Forward

Pascal Siakam – Forward

Dalano Banton – Forward

 

evo malo o kome, da, Toronto Raptorsima, aaaa...niisam njihov fan odmalena, ali igrom slučaja bio sam tamo neko vreme, pa kao i svi pravi ljubitelji sporta njuškao, šta, ko, gde...pošto, je l Kanada nije tad bila neka fudbalska zemlja, sve karte sam bacio na basket, i eto ostalo mi ni krivom ni dužnom, da ih pratim...Ponosni Masai, Ujiri, je opšte poznato, promenio filozofiju tima unazad par godina, i sad je akcenat na pronalaženju talenata, onih, koji bi dugoročno mogli da vuku tim, tu je Scottie Barnes svetlo...Vođa tima je i dalje Pascal Siakam, koji se prema najavama zalečio, punom parom trenirao, te da nikad spremniji dočekuje sezonu...Fred VanVleet i Gary Trent Jr. zaokružuju prvu petorku na bekovima, i glue guy Orange Kush Anunoby, kao omiljena faca navijača, po krilu...forsiranje igre bez klasičnog centra je već unazad godinama zaštitini znak ekipe, uz naravno, mitski raspon ruku i pokrivanje zone protivnika telesima, tako da se tu neće ništa menjati...klupa je proširena dovođenjem, pametnim rekao bih, Otto Porter Jr-a i nešto ranije Thaddeus Young-a, te starim znancima, Precious Achiuwa, koji je isto, nikad spremniji, kao i Chris Boucher, tanani, ajmo reći centar, koji dobro šutira, dok ne krene, da dobro ne šutira, e onda stvarno nije dobro i tu dolazimo do krucijalnog pitanja, današnjeg, ne samo Toronta već i svetske košarke, život posle tri poena, pogođenog ili ne...u Torontu u načelu, svi gađaju trojke, i da ne dužim, samo će procenat odlučivati da l će ekipa imati desetak pobeda više ili manje...što se tiče drafta, tu je izabran kamerunski igrač, ne znam da l prospect, Koloko, visok, jak, dobar bloker, dalje ništa ne znamo, da l će ga isklesati u pristojnog odbrambenog igrača videćemo...od ostalih tu su, moj favorit, visoki plej-bek, Dalano Banton, dobar u predsezoni, nikad iskazani Malachi Flyinn, Justin Champagnie, ruki na desetodnevnom ugovoru Gabe Brown i putujući dopisnik Nacionalne Geografije iz serijala upoznaj Sveernu Ameriku da bi je vol'o, Justin Jackson, koji će se boriti za finalni rooster...i dakako, na čelu svega , imeperator, vozač kočija, Nick Nurse, blago...sve u svemu, pašteta, pa ko voli...nekad blajk, više je njam, lično potajno očekujem neko peto, šesto mesto na istoku, realno oko osmog...dinosaur jr...

 

CENTRAL DIVISION

 

Spoiler

CHICAGO BULLS - preslabi za kik-boks, prejaki za r'n'r

Prošlosezonski skor: 46-36,

Vegas Win odds 41.5 

 

Depth Chart:
PG: Ayo Dosunmu, Goran Dragic, Coby White, Carlik Jones
SG: Zach LaVine, Alex Caruso, Ayo Dosunmu, Coby White
SF: DeMar DeRozan, Javonte Green, Derrick Jones Jr., Dalen Terry
PF: Patrick Williams, Javonte Green, DeMar DeRozan, Marko Simonović
C :  Nikola Vučević, Andre Drummond, Tony Bradley, Marko Simonović

 

Bulls-i u sezonu ulaze u lošem raspolozenju posle saznanja da će veći njen deo, ako ne i celu, odigrati bez startnog plejmejkera Lonzo Balla. Kreacija je svakako bila bolna tačka u igri Cikaga u onom delu prošle sezone koji su odigrali bez Balla, a čini se da nije uradjeno ništa značajno da se to pitanje reši. Glavni teret organizacije opet ce pasti na, ne tako mlado telo, DeMar DeRozana koji je na sve te te obaveze i udarna skorerska igla ekipe. Zach Lavine se vraća u tim posle operacije kolena, prvi izveštaji i preseason mečevi daju razloga za optimizam jer Zach ne deluje ništa sporije nego pre povrede. Čuvena eksplozivnost je i dalje tu, a poznato je i koliko je proširio svoj ofanzivni repertoar, tako da će njegovo zdravlje, tj mogućnost da iznese celu sezonu na vrhunskom nivou bez nekih novih problema sa kolenom biti jedno od, ako ne i ključno pitanje, za uspeh sezone Čikago Bulsa. Treći najvažniji igrac ovog rostera je sigurno centar Nikola Vučević. Njegovo uklapanje u ekipu nakon trejda iz Orlanda je imalo svoje uspone i padove. Želja i mogućnost da doprinese u odbrani su bili pod stalnim znakom pitanja, u napadu je lutao i tražio svoju ulogu, a uz to imao i strašne probleme sa procentima šuta. Pred kraj sezone stvari su koliko-toliko legle na svoje, a čini se da je taj uzlazni trend nastavljen i u offsezoni. Prvih par tekmi pokazuju da mu je selekcija šuta bolja, da shvata svoju ulogu u sistemu, a da na drugom kraju parketa, ako ništa drugo makar pokazuje zelju da pomogne, iako će njegove spore noge i nedostatak atleticizma uvek praviti problem timskoj odbrani Bullsa. Vazda pouzdani Bald Mamba - Alex Caruso će i ove sezone biti glue guy ekipe, čovek koji svako veče isporuči ono što se od njega traži - igranje pod dresom najveće ofanzivne pretnje protivnika, pozudan spot up šut iz otvorenih pozicija i ulogu sekundarnog kreatora. Klinci od kojih se sa pravom očekuje da ove sezone naprave iskorak su Ayo Dosunmu i Patrick Williams. Prvi će dobiti značajnu ulogu i sve minute ovoga sveta. Zabavan prospekt, koji je imao problema sa kontinuitetom i koncetracijom, ali u sebi ima sve što je potrebno za ulogu uspešnog role igrača u ligi. I kod Patrika je ključna reč kontinutet, pre svega po pitanju zdravlja, ali i samopouzdanja. Postoje neke najave da će biti pomeren iz startne petorke u ulogu lidera second unita i lično mislim da bi baš to i moglo da bude ono sto mu je potrebno da bolje iskoristi svoje talente. Veću slobodu u igri, skidanje tereta igre iza 2 velika potrošača lopti u vidu Derozana i Lavinea, a Javonte Green sam po sebi predstavlja bolji fit u startnoj petorki kojoj je preko potreban šut. Jedine pridošlice u timu su iskusni Goran Dragić i Andre Drummond koji će imati uloge backupova na pozicijama 1 i 5. Lično bih voleo nekog centra sklonijeg boljoj odbrani kao zamenu za Nikolu, ali avaj, imace Bullsi i vecih problema od pozicije rezervnog centra. White je jedan od igrača čije ime će se sigurno pojavljivati po medijima kako se trejd deadline bude bližio, koliko ce i da li ce išta Bullsi moći da dobiju za njega, najviše zavisi od toga da li će mu biti pronađeno mesto i uloga u timu na startu sezone. 

Voleo bih da kažem da je teško proceniti domete ove ekipe, ali to i nije baš tako. Sjajan početak prošle sezone je posle godina patnje konačno doneo neku radost i nadu navijacima Bullsa, ali to ne bi bio Čikago 2000tih kada bi radost trajala dugo i kada ne bi bila brutalno ugašena, po pravilu, povredama plejmejkera. Ovaj tim nema u sebi dovoljno džebane da se umeša u neku borbu za top 6 i samim tim u priču o ozbiljnom plejof runu. Sa druge strane ima sasvim dovoljno kvalitetnih igrača i pristojnog trenera da mesto u doigravanju ne dovede u pitanje. Ucinak od oko 50%, uz ispadanje u plej-inu ili prvom kolu, ove sezone brutalnog, Istoka je nešto je najrealnije i nešto sto mene kao navijača ne moze da raduje. Sledeće leto bi već moglo da bude dosta vruće i da donese više odgovora na pitanje kuda plovi brod Čikago Bulsa. Novi ribild ili konačno istinski kontender za prsten? Do tada, hajde da otaljamo i ovo, možda usput i izraste neki novi ljubimac Junajted centra.

 

Spoiler

CLEVELAND CAVALIERS

Vegas win odds 47.5

 

Roster:

 

PG: Darius Garland, Ricky Rubio, Raul Neto, Sharife Cooper

SG: Donovan Mitchell, Caris Levert

SF: Isaac Okoro, Cedi Osman, Dylan Windler, Lamar Stevens

PF: Evan Mobley, Kevin Love, Dean Wade

😄 Jarrett Allen, Robin Lopez, Mamadi Diakite

coach: J.B. Bickerstaff

 

Cavsi su dugo bili deljeni na dve verzije - onu sa Lebronom koja je uvek pucala na titulu, i onu bez Lebrona koja je bila nebitna za širi kontekst lige i koja je uglavnom služila za raspucavanje visokih pikova od kojih je malo koji postao ozbiljan igrač. Sve do prošle godine kada su vizionarskim izborom Evana Mobleya sa treće pozicije na draftu dobili možda i generacijskog igrača i mladića koji imponuje kako ponašanjem tako i košarkaškim veštinama. Pomogla je i činjenica da je Darius Garland uglavnom bio zdrav i pokazao da talenat kad tad ispliva, uprkos krhkim fizikalijama. Odjednom Klivlend više nije bio depresivan, čak se i Kevinu Loveu ponovo igrala košarka.

 

Uz Mobleya i Garlanda, treći udarnik je postao nekada simpatični bloker sa afro frizurom, Jarrett Allen, međutim “momak iz Bruklina” (prim. NBA fantasy ekipa) je izrastao u respektabilnog centra koji nije samo defanzivna sila već je ispolirao do neke granice i napadačku igru. Tako on i Mobley čine jedan od najuzbudljivijih parova visokih u ligi. A onda je na sve to front office povukao “all in” potez i opredelio se za trejd za Donovana Mitchella. Mitchell je prešao put od najatraktivnijeg beka lige i borderline superstara odličnog karaktera, do volume scorera koji nije baš puno mario za saigrače i odbranu u svojim poslednjim mesecima u Solt Lake Cityu. Ipak, Mitchell je i dalje mlad, i dalje sposoban da utrpa svako veče 30+, a nekada kad je inspirisan čak i 50+. Dobra stvar je što najbolje partije pruža kad se najviše broji, u playoffu. Ostaje pitanje da li će Spida narušiti hemiju koja se razvila kod mladog tria starosedelaca, a posebno kako će se raspodeliti lopte između njega i Garlanda. Ipak, obojica su u najmanju ruku pristojni šuteri (iako bi Donovan mogao da smanji doživljaj sa potezanjem iz driblinga), a Garland može biti ubitačan iz spot upa. Veći je problem što je udarni bekovski tandem Cavsa sitan i ne naročito kompetentan defanzivno. Zbog toga i nije loše imati u petorci jednog klasičnog šljakera poput Okoroa, koji se nije razvio ofanzivno ali je makar na manje glamuroznoj strani parketa prilično pouzdan. Na kraju krajeva, Mobley i Allen su sposobni da pod košem zakrpe dosta toga što prođe kroz porozne bekove.

 

Ni klupa nije loša. Caris LeVert definitivno nije na ceni kao do pre koji mesec ali može biti taj revolveraš u ulozi šestog čoveka, a tu je i dobri stari Love kome će prijati da se opet takmiči za visok plasman nakon godina frustracije tavoreći u lošim rosterima. Osman donosi iskru energije (mada mu ne treba dati da se preigra), a Wade i Windler će takođe širiti parket i dobri su spot up šuteri. Pod košem će svojih 15ak minuta ubrati i Robin Lopez koji još uvek ima poneki trik na niskom postu, a i dizaće agresivnost i atmosferu u svlačionici kad zatreba. Nije fer ne pomenuti Ricky Rubia koji je igrao izuzetnu košarku pre povrede zbog koje ga neće biti barem do decembra. Neto kao nešto konzervativniji izbor i Cooper kao zujalica pokrivaće to malo minuta što preostane na bekovskim pozicijama, a kad se Ricky vrati Cavsi bi mogli biti baš zajebani i fino pokriveni svuda.

 

Celticsi, Bucksi, Sixersi i Netsi možda još uvek imaju više iskustva i stabilniju reputaciju, ali ne bi bilo isključeno da se Cavsi već ove sezone nametnu kao nova sila na istoku. Iako još nekoliko ekipa vreba svoju šansu (Heat, Hawksi, pa i nezgodni Raptorsi), objektivno bi bilo da Cavsi u laganom ritmu uđu u PO i da pri tome sve vreme budu opšti league pass favorit.

 

Spoiler

Detroit Pistons

Vegas win odds 29.5

 

GUARDS: Jules Bernard | Buddy Boeheim | Alec Burks | Cade Cunningham | Hamidou Diallo | Killian Hayes | Jaden Ivey | Cory Joseph | Braxton Key | Rodney McGruder | Stanley Umude | Kemba Walker

FORWARDS: Marvin Bagley III | Saddiq Bey | Bojan Bogdanović | Kevin Knox II | Isaiah Livers 

CENTERS: Jalen Duren | Nerlens Noel | Isaiah Stewart

 

O Detroitu se nema šta puno pričati po pitanju skorije prošlosti jer su bili u dubokom rebuildu, imali 1. picka koji je probio led sasvim solidno, ali postavlja se pregršt pitanja za nadolazeću sezonu. 

Prema najsvežijim informacijama Kemba bi svakog trenutka mogao biti precrtan, ali to je tek početak nelogičnosti rostera Pistonsa. Saben Lee je otišao put Salt Lakea u trejdu za Bojana, Lee koji je imamo lepe flashove i ima sasvim lep upside, u rosteru je ostao Hayes koji je baš apsolutna nula po dolasku u ligu, nit šuta, nit razigravanja, nit brige nit pameti. Alec Burks nas podseća da je ovaj Detroit zapravo NYK na steroidima, par mladih igrača pridavljenih veteranima, u nadi za bolje danas. Ivey je doteran kao veliki potencijal, kome je potreban veliki prostor, impozantan atletski, a sasvim solidan je u spot up i catch&shoot situacijama, uz to važi i za respektabilnog dodavača, što je uvežbao radeći sve za Purdue. Cade je već sad igrač na mestu i empirijski napredak će mu služiti za koju godinu kad bude u trci za prsten. Diallo na poziciji mitske zveri i Buddy Boeheim na poziciji polivalentnog belca zaokružuju bekovsku paradu, jer o Josephu i McGruderu svi sve znamo. Bagley se po dolasku u Pistonse malo dovranisao ali jedva da je bio na terenu prošle sezone. Nedavno se povredio, ali povreda nije ozbiljne prirode te će se uskoro vratiti treninzima. Nasuprot njemu, Bey je startovao u svakoj od 82 utakmice uz vidan napredak u nekim segmentima igre, dok su procenti šuta povećanjem uzorka malkice pali. Babo je tu iz nerazjašnjenih okolnosti, verovatno jer se MBIII ne veruje ni najmanje. Knox je tu da pojača taj NYK element. Livers iskoristi sve što mu se da, on će takođe rovit ući u start sezone. Kada čovek pogleda centre Detroita, pomislio bi da je plej verovatno Isaiah Thomas, 3 glass cleanera, 3 grtalice. Duren koji je svež prospekt, Stew koji ima i kafanski staž u NBA, mada je pored krljanja u polukrugu krenuo sve česće da diže šuteve sa 5-6 metara, pa i više. Nerlens Noel je tu da zaokruži NYK identitet. 

U sezoni pred nama videćemo da li su Pistonsi u stanju da svom coreu obezbede dovoljan prostor za napredak ili će se samo unazaditi.

 

Spoiler

Indiana Pacers

Vegas win odds 23.5

 

GUARDS:

| Tyrese Haliburton | T.J McConnell | Buddy Hield | Chris Duarte | Langston Galloway | Kendall Brown | Bennedict Mathurin | Andrew Nembhard | Terry Taylor | Gabe York |

FORWARDS:

| Aaron Nasmith | Oshae Brissett | Isaiah Jackson | James Johnson | Deividas Sirvydis | Jalen Smith | 

CENTERS:

| Myles Turner | Daniel Theis | Goga Bitadze | 

 

Dosta se polemike vodilo oko toga sta ce Pacersi uraditi u ovoj Offsezoni, nakon sto su videli da je njihov prethodni roster dosao do neke gornje granice mogucnosti, GM Indiane odlucio se za par drasticnih promena. Prvo je u trejdu sa Sakramentom tim napustila velika zvezda ekipe Sabonis, uz njega otisli su u paketu Holiday, Lamb i pik druge runde 2023, u suprotnom smeru igraci koji su zaduzili opremu Pacersa bili su sjajni suter Buddy Hield, Tristan Thompson (koji se nije dugo zadrzao), i neko oko koga Indiana zeli da gradi neki svoj novi roster Tyrese Haliburton. Tyrese je odigrao nakon tog trejda 26 meca za Indianu i belezio prosecno skoro DD (17.5p 9.6as). Tih dana Indiana je trejdovala i Leverta u Klivlend za Rubia i pikove. Nije tu bio kraj, sledeci u nizu bio je Torrey Craig koji se uputio u Finiks, dok je u Indianu stigao Jalen Smith i jos jedan pik druge runde 2022. Bio je jasan cilj da Indiana prikupi sto vise pikova za sledeci draft. 

Taman kada smo svi pomislili da je gotovo, par dana nakon draft noci Indiana trejduje i Brogdona u Boston za cak 5 igraca od kojih vreti pomenuti jedino Theisa i Aarona Nasmitha koji su ostali u ekipi Pacersa dok su ovi ostali ubrzo waivedovani. Tj Warren je napustio ekipu kao Free agent kao i Riki Rubio. 

Od ostalih novina, potpisali su Dividasa kao free agenta, i produzili Jalen Smitha 15m/3yr, kao i veterana Gallowaya 3m/1yr, kao i James Johnsona 3m/1yr.

U noci drafta Pacersi su imali pravo na 6og pika, i sa te pozicije uzeli momka iz Arizone Bennedicta, zato i ne cudi ono sto je usledilo nakon drafta, vec pomenuti trejd Brogdona. Odlucili su se da Bennedict cini taj mladi core ekipe i da bude par sa Haliburtonom. Radi se o beku suteru koji je prosle godine na Arizoni belezio prosecno skoro 18 poena uz 37% za 3, i sa po dve pogodjene trojke po utakmici. Poseduje solidnu visinu i moze da pokrije bez problema pozicije 2 i 3. Odlicna tranzicija, dobar suter, eksplozivnost na zavidnom nivou, odlican prvi korak i ono sto je za nba jako bitno neko koga je mnogo tesko cuvati ako pogodi prvih par suta i onda stekne samopouzdanje, samo su neke od karakteristika ovog igraca. Sa druge strane kao i vecina skorera sa ovog drafta muci muku sa odbranom, i nije bas sposoban da kreira suteve sam za sebe. Sve u svemu sjajan potez Indiane, moze biti bas ono sto ekipi treba sto je i pokazao na prve dve utakmice u ovoj Pre-Season-i u kojima je ubacivao 15 odnosno 19 poena. 

Svoje pravo da drugi put biraju iskoristili su uzevsi pleja Gonzage, sa 31 pozicije opremu Pacersa zaduzio je Nembhard. Rec je o jednom kako bi ljubitelji kosarke rekli skolskom igracu, koji igra mirno bez puni rizika i forsiranja. Svakako nije neki materijal da bude starter u nekoj nba ekipi (makar ne za sad), ali ocekujem ga sa po kojim minutima sa klupe, da odmeni Haliburtona u nekim mecevima. 

Uzela je Indiana i sa 48 pozicije Kendall Browna, nekada veliku nadu srednjoskosle kosarke i neko kome se predvidjali sjajnu karijeru, ipak dosta losije je delovao na Bayloru i deluje da su digli ruke od njega kada je rec o velikim uspesima. Ipak kako stvari stoje u rosteru Indiane, bice minuta za njega i prilika da dokaze svima da nije uzalud proglasen za velikog talenta, malo iznenadjenje je sto je ostao slobodan do 48 pika. Radi se o sjajnom atleti, koji igra na poziciji krila, zbog svojih atletskih sposobnosti u stanju je da brani gotovo svih 5 pozicija. Indiana nema prekopotrebnu dubinu na poziciji krila i ovo ce definitivno biti sansa za njega, dobio je neke minute na ovim uvodnim mecevima, i nije se bas proslavio. Ostaje da vidimo kako ce se razvijati njegova NBA karijera. 

Ostaje utisak da Pacersi nisu mnogo odradili u ovoj ofsezoni i da ih ceka jos jedna losa sezona sa mnogo mucenja, jurili su dosta free agenta, pre svih Aytona, a na kraju su ostali kratki u svim pregovorima. Pored Aytona dovodili su se u vezu sa Irvingom, mnogo se pominjao moguci trejd u kome bi Lejkersi dobili Turnera ili Hilda, na kraju se nista od toga nije dogodilo. Vrlo je moguce da do trade deadline vidimo jos aktivnosti Indiane, i da negde posalju Turnera ili Hileda, i da dodatnk oslobode Cap space u kojem ce na kraju ove sezone imati dovoljno prostora. Mislim da je to i plan GM Pacersa, da afirmisu ovogodisnje pikove, uigraju novi bekovski tandem, i da sledece godine na drafu pametnk iskoriste pikove prve runde koje su dobili iz gore pomenutih trejdova. 

Po svemu sudeci Indianu ceka sezona sa nekih 20ak pobeda, i vrlo verovatno neka od 3 poslednje pozicije. Ako se 6pik sa drafta dobro uklopi, zbog slobodr u igri koju ce imati, lako je moguce da Indiana ima jednog od glavnih kandidata za titulu ROTY. 

 

Spoiler

Milwaukee Bucks

Vegas win odds 52.5

 

 

GUARDS: Grayson Allen | MarJon Beauchamp | Jevon Carter | Pat Connaughton | AJ Green | George Hill | Jrue Holiday | Wesley Matthews | Lindell Wigginton 

FORWARDS: Giannis Antetokounmpo | Thanasis Antetokounmpo | Joe Ingles | Sandro Mamukelashvili | Khris Middleton | Jordan Nwora | Bobby Portis

CENTERS: Marques Bolden | Serge Ibaka | Brook Lopez

 

Široke narodne mase su očekivale b2b titulu Bucksa, od čega ih je najverovatnije delila isključivo Middletonova povreda, te su poklekli u win or go home utakmici protiv Bostona. Još jedna neverovatna sezona je iza čoveka koji može da se umeša u trku za najboljeg ikada sa još kojom titulom jer je jednostavno nezaustavljiv, mediji su bili fascinirani kad ga je Udoka u nekoj meri limitirao.

Nisu povlačeni neki radikalni potezi, te će i ambicije ostati najveće moguće. Pored Giannisovog ratničkog mindseta, u timu su krljatori najvišeg ranga. Grayson Allen kao jedna od najomraženijih faca u ligi je ujedno i jedna od omiljenih faca svojim trenerima, jer sve dok njegov instinkt ne ode predaleko on radi odličan posao, pre svega u odbrani, verovatno delom i zbog toga što igrači imaju u podsvesti njegov dosije. Džru Holidej, svi znaju o kakvom se igraču radi, terijer koji radi sve na terenu, ali najbukvalnije sve, razigravač, skorer, defanzivac na svim nivoima, vrhunski timski igrač. Zatim Wesley, Jevon i Pat, još vrhunskih championship peacova, Wes i Pat su pored svoje stoperske sposobnosti i više nego pristojni šuteri za 3. Videla je košarkaška javnost koliko je Freaku potreban Khris, srce i duša ekipe, two way igrač, vidi teren, razume igru, pogađa šuteve. Ludi Bobby je tu da plaši protivnike svojom pojavom i respektabilan šuter sa poluodstojanja, čovek koga je coach Bud pripitomio i iskoristio sve njegove prednosti. Sandro bi tokom sezone mogao da se pobije za malo veću ulogu zbog nedostatka krila u rosteru. Petice Bucksa su dosta upitne. Pored Splash Mountaina kojeg polako stižu godine, doveli su i Ibaku koji jako dugo nije vezao par bitnih utakmica i vrlo je upitno njegovo stanje.

Bilo kako bilo, u Wisconsinu se opet nadaju trofeju i te nade su itekako potkrepljene sastavom ekipe i staffom i deluje da su prvi favorit na Istoku kad se pogledaju muke pregoleme preko kojih idu Kelti.

 

SOUTHEAST DIVISION

 

Spoiler

Atlanta Hawks

Vegas win odds 45.5

 

Roster:

GUARDS:

Trae Young | Dejounte Murray | Vit Krejči | Aaron Holiday | Trent Forrest | Armoni Brooks | Jarrett Culver |Bogdan Bogdanović | Tyson Etienne | Tyrese Martin

 

FORWARDS:

DeAndre Hunter | John Collins | Justin Holiday | Jalen Johnson | AJ Griffin | Chris Silva

 

CENTERS:

Clint Capela | Frank Kaminsky | Onyeka Okongwu

 

Pred početak prošle sezone svaki stanovnik savezne države Džordžija, a i onih 10ak pratilaca ove pretežno nesrećne franšize iz ostatka sveta, mislilo je da su svi uslovi za još jedan korak unapred ispunjeni. Taj završetak diktatorstva Loyda Piercea i dolazak solidnog trenera na čelo ipak nisu bili dovoljni ni za šta konkretno, te su Hawksi poslati kući po samom početku PO u koji su jedva i ušli.

GM Schlenk je preko leta uradio nešto što bi moglo ptičurine iz grada Martina Lutera da ne čini one year away from being one year away.

Preduzeo je par konkretnih poteza, Johnson i Cooper kao pikovi sa prethodnog Drafta, pikovani njegovom čuvenom poslovicom uzmi najboljeg što je ostao, nebitno šta igra, jedva da su videli teren, ali su sa strane pokazali da itekako umeju lopte.

 

U velikom trejdu Atlanta je uspela da se otarasi Galloa koji je bio jedan od većih defensive liability igrača u rosteru i za 3 FRP dobije aktuelnog All-Stara u vidu Murraya. Reklo bi se da taj backcourt Trae-Dejounte deluje kao bolja kombinacija od jaja i slanine, sve što fali jednom, drugi ima, pogotovo ti hustle statsi DJM na koje se sve češće pale Reddit analysti. Sem što se u međuvremenu i Stay humble Murray pokazao kao bad boy pa će on i Young dati sve od sebe da budu dva Grincha koja će krasti Vaskrs od grada do grada dok im hot dog fanovi upućuju salve zvižduka (jedva čekam MSG). 

Pored silnih špekulacija Kolins je uspeo da opstane i realno mora nešto učiniti da bude bolji nego prošle sezone koja je bila na momente katastrofalna za njega. Dovučen je i večiti golden boy Culver koji vrlo verovatno neće uraditi apsolutno ništa, ali eto, stoji tu da bi fanovi Atlante na Redditu pisali kako je baš on rešenje za slabu odbranu (koja će biti malo ređa (valjda)). Tako da on, Forrest i Krejči služe samo kao guilty pleasure advanced stats nerdova.

Eh da, kad smo kod slabe odbrane, konačno je otišao melanholični riđi belac, jedan od statistički najslabijih defanzivaca u ligi, očekivao sam da će Hawksi dobiti nešto nazad za njega, ali ništa specijalno. 

BogiBomb bi trebalo biti spreman za start sezone prema poslednjim informacijama, vrlo moguće sa ograničenom minutažom u startu, a od njega će mnogo toga zavisiti ove sezone, imao je izvrstan +/- u PO kad se Hawksi zamalo nisu domogli finala, a i dobar deo PO je bio lider lige u ukradenim loptama. 

Armoni Brooks je tu kako bi svojim jako dobrim off ball kretnjama napravio sebi sjajnu poziciju za šut i onda bacio cigletinu kakve bi se Deandre Jordan postideo. 

Braća Holiday su tu kao veterančine da uzimaju minute, iznude po koji faul, donesu još malo hustlea u odbrani, odnesu svaku šansu za igranje boxout mašine Jalena Johnsona itd.

Hunter je pokazao da ume da zasmeta opasnim zverkama svojom odbranom, kako telom, tako i rukama, ali je on takođe član injury prone kruga, možda i najzahvalniji igrač u ovom rosteru, ume nekad baš da igra lopte kao Iggy (Finals MVP incoming).

Priču zaokružujemo sa dve Hunterove kolege iz never ending injuries circlea, Onyekom i Clintom. Pošibaće se njih dvojica dobrano za starting spot, Capela kao okosnica odbrane od pre dve sezone nije isti ovaj Capela kog kad ne vidiš na injury reportovima pišeš mail urednicima da su ga greškom izostavili. Katastrofalna završnica na obruču prethodne sezone, katastrofalna, on i Drummond su se takmičili za najgoru završnicu oko obruča među centrima. Veliki mu je problem da pogodi bilo šta što nije zakucavanje, a u odbrani je prilično usporio. Onyeka ja malo življa verzija Capele sa malo manjim frameom, lob catcher i rim protector. Možda to bude moglo da košta Hawkse u PO jer nemaju diverzitet na petici. Ali uvek tu mogu da ulete Collins ili Frank The Tank da rašire. Mislim da će se na kraju Okongwu izboriti za najveću rolu.

 

With all that being said, neka realna projekcija je 5. mesto na Istoku, mislim da hemija u ekipi neće biti problem jer su u okviru samog tima svi good guys. Posle u PO će više zavisiti od zdravlja, a manje od Traeovog matchupa jer je tu sada još jedan stameni ballhandler sa izvrsnom prodor igrom.

 

In Nate we trust!

 

Spoiler

Charlotte Hornets

Vegas win odds 35.5

 

Roster:

PG LaMelo Ball, D,ennis Smith Jr., Theo Maledon

SG Terry Rozier, Cody Martin, James Bouknight

SF Gordon Hayward, Kelly Oubre Jr.

PF P.J. Washington, Jalen McDaniels, JT Thor

C Mason Plumlee, Mark Williams,Nick Richards, Kai Jones

 

Coach: Steve Clifford

 

Hornetsi su prošle sezone nagovijestili da dolazi bolje vreme, da imaju mladu i nadolazeću ekipu predvodjenu mladim Lamelo Ball-om i Miles Bridges-om. Činilo se da skoro svako veče imaju neku atraktivnuj akciju koja ulati u top 10 poteza dana. Igrali su jako atraktivnu, brzu košarku i na krilima te košarke su uspeli izboriti i play-in ali ne i nešto više.

 

Hornetsi su se odlučili da angažuju novog/starog trenera pa su tako doveli Clifforda sa kojim su imali i najveći uspjeh nekoliko sezona ranije kada su izborili 48 pobjeda i ušli u plejof. Prelazak od Borega do Clifforda ce znaciti i velike promjene u igri. Pod Boregom, Hornetsi su bili među prvih 10 u napadu, ali među najgorih 10 u odbrani. Kliford je mnogo više sklon defanzivi i ima pristup „stare škole“. Takođe ima tendenciju da favorizuje veterane i starije igrače, što bi moglo biti dobro za igrače kao što su Mejson Plamli i Teri Rozijer. Ali sve u svemu, Hornetsi su jedan od najmlađih NBA timova. Petnaest od 20 igrača na spisku su u ligi samo tri godine ili manje. Ako Kliford uspe da zasluži poverenje igrača i obrnuto, Šarlot bi mogao da iznenadi nekoliko timova ove sezone.

 

Lamelo ulazi u svoju 3 sezonu tako da će biti zanimljivo pratiti njegov napredak a posebno da vidimo kako će se Ball ponašati pod Klifordom, kod defanzivnijeg trenera, koji će dati prednost igri sporijeg tempa, sa centrima koji igraju značajniju ulogu u napadu. Ako se Lamelo i Clifford mogu slagati, to može biti samo dobro jer dodaje više stabilnosti svojoj povremeno nekonstantnoj igri.

 

Ipak nije sve tako ružičsto u Hornetsima jer svi znamo šta se desilo sa Miles Bridgesom i kakvu je glupost napravio. Upravo kada je trebao dobiti novi, jak ugovor i uopšteno on sam ali i Hornetsi napraviti iskorak, optužen je da je izvršio porodično naselje i nastali su problemi kako za njega tako i za Hornetse. Pitanje je i da li će se uopšte i vratiti u ligu, jer znamo da liga ne gleda blagonaklono na takve stvari tako da je moguće da je Bridges svoju karijeru bacio kroz prozor.

 

Vidjećemo kako će se Hornetsi prilagoditi takvom razvoju situacije ali realno je da budu u borbi za play-in, ne i nešto i više. Ipak ne bih se iznenadio da odu u tank mode u nekom trenutku, posebno ako se Ball povrijedi.

 

Spoiler

Miami Heat

Vegas win odds48.5 

 

 

Kyle LOWRY / Gabe VINCENT 

Tyler HERRO / Duncan Robinson / Victor OLADIPO

Jimmy BUTLER / Max STRUS / Jamal CAIN

Caleb MARTIN / Nikola JOVIC / Haywood HAYSMITH

Bam ADEBAYO / Dewayne DEDMON / Omer YURTSEVEN

 

Coach : Eric Spoelstra

 

Proslogodisnji domet : 53-29 skor, 1. mesto u Istocnoj konferenciji ; plejof - 1st Round : 4-1 vs ATL ; 2nd Round : 4-2 vs PHI ; ECF 3-4 vs BOS

 

 Majami u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama nakon sto su u poslednje 3 sezone igrali odlicno tokom regularnog dela, zabelezili finale lige i finale istoka. Potpis Batlera doneo je mnogo toga Majamiju, koji se poklopio i sa razvojem Adebaja u elitnog igraca, tako da je cuveni Miami identity dobio jos vise na talentu, lidershipu, odbrani. Uspeli su da neke igrace iskopaju nedraftovane i od njih naprave proper role playere, neke da rehabilituju (Dipo) Herroa su isplatili, a tu je i nas Jovic. U odnosu na proslu sezonu tim je napustio PJ Taker koji je resio da se pridruzi Filadelfiji, za sad nikoga nisu jos doveli osim pomenutog Jovica preko drafta i data je sansa jos nekim igracima, standardno. Pominje se jos potencijalni trejd za Kraudera, ali to cemo jos videti tokom sezone. 

 

 Bice slatke muke za Spolstru koju ce prvo startnu petorku da odredi, posto Herro nakon novog ugovora i osvojenog 6th man of the year lane sigurno ne zeli vise da ulazi sa klupe. Strus je prekomandovan u startera prosle sezone i to je jako dobro izgledalo. Em sto je puter ruka poput Duncana Robinsona, takodje je i visi, jaci, bolji defanzivac i skakac. Vincent je pokazao da moze da bude odlican backup i solidan starter, a sada je tu Oladipo koji je imao neke zavidne partije u plejofu. Ako bude zdraviji, definitivno ce biti velika iskra sa klupe Hitu, moze da pokrije obe bekovske pozicije pa cak nekad i sf, solidan je asistent, slasher i suter i u odbrani uvek grize. Najveci problem bice pozicija 4 zbog odlaska Takera, ali se juri kao zamena Krauder, mada Kaleb je takodje dobio ugovor u ofsiznu i pokazao da bude da proba da upadne u "Tucker patike" posto je sasvim dobar defanzivac, skakac i suter za 3 iz spotupa. Svaako da nije jak i crafty kao PJ, ali je napadacki potentniji. Njegova blokada nad Zionom u preseasonu je stvarno bila nesto posebno. Robinson, full-time starter dugo vremena i jedan od najboljih trojkasa u ligi, sada je tu da udje sa klupe i zatrpa nekog, a mozda bude i trade chip ako Riley odluci da povuce neki potez. Dedmon je uvek zahvalan kao backup C na 15min, Jurceven se takodje razvija i on je imao svoj prostor prosle sezone i fino ga iskoristio, sigurno da ce i Jovic imati sansu. 

 

Koliko moze ovaj tim zavisi puno od zdravlja pre svih Laurija, ali i Batlera, tj. njegova sposobnost da opet uspe da sezonu izgura u komadu uz razna propustanja i odmaranja da bi u plejofu ponovo bio ova masina koju vidjamo u poslednjih nekoliko izdanja. Bam je poceo da radi na sutu za 3 i da prosiri svoj napadacki arsenal, Oladipo je tu od pocetka, od Herroa pa i Strusa se ocekuje dodatni napredak... Istok je poprilicno jak i nece biti lako ponoviti ove uspehe pored Milvokija, Bostona, Filadelfije, Bruklina, Atlante. Nema sumnje da Majami ima sve preduslove da odradi jednu jaku regularnu sezonu, em je sistem uigran i ubacuju se novi igraci kojima se daju sanse, a okosnica tima je vec na okupu nekoliko sezona i prilicno uigrana, sa klupe ih predvodi trenerski mag, a GM je takodje mag da unapredi roster nekim potezom tako da bi povratak Crowdera bio odlican potez za Heat. Povrede naravno kroje najvise, Majami jeste injury-prone ekipa ali ih vadi sto su igraci navikli na to i fino uskace u role vece od svojih i drze igru i rezultate iznad vode dok se udarne poluge ne vrate. Navijaci Majamija svakako imaju cemu da se nadaju, a dokle ce stici zavisi od mnogobrojnih faktora koje sada i ne mozemo predvideti. Gledace se dobra kosarka na Floridi ove sezone. 

 

Spoiler

Orlando Magic

Vegas win odds 26.5 

 

GUARDS: 

Anthony Cole | Devin Cannady | Markelle Fultz | R.J. Hampton | Gary Harris | Kevon Harris | Terrence Ross | Zavier Simpson | Jalen Suggs |

FORWARDS:

Paolo Banchero | Aleem Ford | Caleb Houstan | Jonathan Isaac | Chuma Okeke | Admiral Schofield | Franz Wagner |

CENTERS:

Mo Bamba | Bol Bol | Wendell Carter Jr. | Mortiz Wagner |

 

Orlando je proslu sezonu zavrsio onako kako je vecina i ocekivala, zakucani za 15 mesto u Istocnoj konferenciji sa skorom od 22W-60L.Ipak u redovima Magic-a delovali su zadovoljno, dobili su prvog pika sto je i bio cilj, mladi igraci su dobili afirmaciju i preko potrebne minute, jedino pitanje koje se postavljalo na kraju sezone bilo je "Sta dalje? ". I onda smo dobili odgovor, ponovo jako dosadna offsezona za njih. Ideja GM je jasna, primarno je bilo dogovoriti ugovor sa Bambom koji je postajao Free Agent, i kad pogledamo cifre koje igraci danas dobijaju deluje da je Hammond tu odradio odlican posao, Mo Bamba potpisao je novi 21m/2yr ugovor. Sledeci zadatak bio je zadrzati cesto kritikovanog i osporavanog Gary Harrisa, slican ugovor je Hammond i sa njim potpisao 26m/2yr. Neki novinari su pisali o tome da se Gary nece ovde dugo zadrzati, i da je plan Orlanda da ga trejduje. Nakon dva bitna srafa iz proslosezonske ekipe, resili su sa potpisu i Bol Bol-a, koji je potpisao Two-Way ugovor vredan 4m za dve sezone. 

Dva su igraca napustila ekipu Orlanda, Robin Lopez i Brazdeikis. 

Deluje da se Hammond jasno obezbedio kod sva tri ugovora gde druga godina nije zagarantovana, pa ce lako moci da oslobodi Cap Space u narednoj Offsezoni ukoliko Orlando resi da udje u trku za nekog igraca veceg renomea. 

Jedini dan kad je Orlando bio aktivan ove godine svakako je Draft Day. Pravo da prvi biraju iskoristili su uzevsi Banchero-a, krilo koje dolazi sa Duka. Bilo je onih koje je ova odluka iznenadila, ali procena Hammonda je da im treba neko ko ima poene u rukama. Orlando je u njemu dobio jednog All Around igraca, koji sa svojih 2.08 odlicno pokriva pozicije 4 i 3. Poseduje jako dobre kretnje bez lopte, takodje jako je pokretan sa loptom za svoju visinu, i poseduje raznovrsan napadacki repertoar. Mana mu je svakako odbrana, za koju kao da nije ni zainteresovan, ali ima prostora i vremena da popravi i taj segment svoje igre. 

Uzeo je Orlando i Caleba Houstana kao 32 pika, jos jedno novo krilo u ekipi, ovaj freshman sa Michigana je klasicno 3&D krilo. Ocekivano je da bude na kraju klupe ili na nekom 2way ugovoru za ovu prvu sezonu. 

Deluje da je uprava Magic-a isla na blagi rizik u odabiru pikova, videcemo hoce li im se taj rizik isplatiti. Ova offsezona posluzila im je samo da utaba put narednoj u kojoj se od njih ocekuje neki iskorak sa ovom mladom ekipom. Maler sa Fultzom se ponavlja, ponovo je povredjen na pocetku sezone, i pitanje je koliko ce i kada igrati. 

Mnogo upitnika imamo u ovom rosteru Orlanda, jedan od najvecih je koliko moze Isaac kojeg vidim kao nekog 6og igraca sa klupe, naredni su sta se moze ocekivati u drugoj sezoni od Suggsa, koji se dosta mucio u svojoj ruki sezoni. Koliko su Cole, Bamba, Franc i Wandell napredovali i kako ce veterani Ross i Harris da odrade svoj deo posla. Jasno je da im je cilj sa afirmisu Banchero-a, koji nece imati pritisak dobrih rezultata na sebi. 

Neka predvidjanja za Orlando su par pobeda vise nego prosle sezone i neka 14. pozicija. Jedno je sigurno Mosley sa svojim momcima nas moze samo prijatno iznenaditi ove sezone, gore od ovoga nikako ne mogu. 

 

Spoiler

Washington Wizards

Vegas win odds 35.5 

 

 

Roster:

Monte Moris, Delon Wright, Devon Dotson

Bradley Beal, Johnny Davis, Jordan Svhakel, Corey Kispert, Jordan Goodwin

Will Barton, Deni Avdija, Anthony Gill

Kyle Kuzma, Rui Hachimura, Isaiah Todd,

Kristaps Porzingis, Daniel Gafford, Vernon Carey, Taj Gibson

 

Bulletsi su predvodjeni gunners-kim tandemom Beal-Porzingis, te njihove ambicije ce najvise zavisiti od kohezije ovog dua. Sastav za ovu sezonu je zapocet sa izgradjom tima jos u februaru prosle sezone sa trejdom za Porzindawga, i tim bi trebao da profitira od trejda, jer je postojao poenterski disbalans izmedju spolja i unutra, takodje bi KP-ju trebao prijati trejd, jer ce igrati ce igrati sa Bealom koji nije ball dominant playa, kao Luka Doncic, a to mu nije prijalo u Mavsima. Prva uzdanica, Beal, je letos osiguran na 5 godina, i on ce i dalje biti glavni protagonista u Mecima, prosle sezone je statisticki pao u odnosu na pretproslu kada je po proseku poena bio tik iza Steph-a. Sledeci znacajniji korak u kontruisanju rostera za novu sezonu je trejd sa Denverom u kojem su stekli Bartona i Morrisa, koji su u novoj sezoni predvijeni na starterskim pozcijama SF i PG. Morris je dokazani igrac u sluzbi tima i nije dominantan na lopti, te ce biti sekundarni kreator, i u odbrani ce rasteretiti Beala cuvajuci najjace bekove rivala. Barton je takodje dokazan, ali kao indijanac. Will donosi volume poene, manjak iq, ali nije tolika stetocina za koju se ovde predstavlja i trebalo bi da bude dobar fit, i da bude sa Kuzmom igrac koji ce sa vremena na vreme istupi i u nekim tekmama biti bitna skorerska podrska glavnom dvojcu. Na draftu sa desete pozicije je izabran SG Johhny Davis, i on je honorable mention u mom upisu, jer ga uopste nisam ispratio, ni na hajlajtsima, ni u medijima, tako da ne znam sta da ocekujem od njega. Ovaj roster Metaka ce imati dubinu sa Gaffordom, Wrightom, Hachimurom, Avdijom na klupi. Gafford je ko i Morris izuzetno zahvalan igrac i isporucuje ono sto se od njega ocekuje, dace cvrstinu na C poziciji, skokove, i bice pristojna zamena kada injury prone KP odsustvuje. Hachimura i Avdija na krilnim pozicijam donose cvrstinu i odbranu i opravdace svoju minutazu. Borba za play in je realnost za ovaj sastav, i ostvariv u best case scenariu. Igrace se na kos vise, a sa odbrambenog napora manje. Licno ce mi biti zanimljivi za pracenje i gledanje funkcionisanja dva snajpera Beala i Porzingisa.

 

 

WESTERN CONFERENCE

 

NORTHWEST DIVISION

 

Spoiler

Denver Nuggets

Vegas win odds 49.5

 

GUARDS: 

Christian Braun | Kentavious Caldwell-Pope | Collin Gillespie | Bones Hyland | Jamal Murray | Chasson Randle | Davon Reed | Ish Smith

FORWARDS: 

Bruce Brown | Vlatko Čančar | Grant Golden | Aaron Gordon | Jeff Green | Zeke Nnaji | Michael Porter Jr. | Peyton Watson | Jach White

CENTERS:

Nikola Jokić | DeAndre Jordan

 

Nakon dve sezone bolovanja Grumenja bez ikakve šanse za samu završnicu PO, u ovu sezonu Nuggsi ulaze potpuno okrepljeni i sada su već mnoge oči uprte u njih. Neće se više tim zvati Nikola Jokić nego Denver Nuggets. U offseasonu je bilo itekako radno u Coloradu, a radilo se smisleno i sistemski.

 

Prvi okrepljeni vojnik je Jamal, momak koji je do svoje užasne povrede slovio za jednog od najboljih plejeva lige, a videćemo u kojoj meri će se vratiti, a staff Denvera apsolutno veruje u njega. Doveden je KCP kao 3&D igrač koji će moći da ispoštuje Nikoline izlazne pasove u korektnim procentima i deluje kao idealan fit za ekipu. Bones Hyland je tu kao mikrotalasna, zanimljiv igračić koji može da saspe tonu poena, ali manjkom BBIQ i da zagorča život svojoj ekipi, moraće dosta da poradi na sebi tokom sezone ako Denver planira ozbiljnu tuču u PO. Ish Smith kao i dalje jedan od najbržih igrača u ligi je baš tu kako Bones ne bi imao preveliku ulogu od samog starta, pa ako mu krene dobro, najmanji je problem izbaciti Isha. Iako pripreme u NBA nikako nisu vreme za zaključke, Ish se baš fino snalazi. Davon Reed i dalje je u rosteru, a Coach Mike mu veruje, imao je prošle sezone fine defanzivne sekvence, a iz polja šutira u jako pristojnim percentilama. Draftovan je sa 21. pozicije Braun, snažno two way krilo koje će peglati tranziciju kad god uđe u rotaciju. Gillespie, doskorašnji student Villanove, povredio se praktično odmah po potpisu za Denver pa ćemo videti kako će teći oporavak zaista izuzetnog strelca.

Na krilu je dovedena jedna jako zanimljiva akvizicija, Bruce Brown. Impresivan defanzivac sa jako visokom inteligencijom i sposobnošću da pick igra u obe uloge (btw razočaraću se u Malonea ako se nijednom ne desi da Jokić i Brown vrte pick a Brown bude roller). Gordon je još uvek tu kao sjajan switch defender i rim runner, jako bitan igrač za sve ono što Denver radi. Ujka Džef još uvek ne gubi odraz, ali je relativno usporio i umeli su njegovi momenti na terenu da budu kobni po Nuggetse prošle sezone. Nnaji je dobijao premalu šansu od dolaska u Denver iako je pokazao da postoji razlog zbog koga je u NBA. Drugi okrepljeni vojnik će morati da se uozbilji takođe, te će morati da se spusti u stav barem nekada, a ne da se oslanja na to da će Gordon pokriti, njegov šuterski potencijal je naširoko poznat, ali nema ni voljnog momenta ni znanja za respektabilnu odbranu. Čančar će još uvek par nedelja mahati peškirima pa ulaziti u garbage timeu.

Ne znam da li treba trošiti reči na opis aktuelnog b2b MVP-a, mislim da njega najviše raduje povratak dva saborca, ali samim tim ne treba očekivati b2b2b kao prosečni Srbenda, trenutna povreda ručnog zgloba nije ozbiljna, te će ga proći do starta regularke. DeAndre... stvarno ne znam čemu, baš bez ikakvog smisla, drvenarija na obe strane terena, bolje spustiti Zekea na 5, ovako će Jokić umesto 32 igrati 35 minuta u proseku, mora se naći bolji centar do kraja sezone.

Sve u svemu, prva sezona u poslednjih xy godina da se od Grumenja očekuje konkretan rezultat, nisu više underdogovi, već kompaktan i jak tim na obe strane koji mora da gleda ka prstenu. Srećno Nikoli i nek se okiti Finals MVP-em.

 

Spoiler

Minnesota Timberwolves

Vegas win odds 48.5 

 

 

A New (False) Hope


U sezonu 2022/23, Vukovi ulaze sa velikim očekivanjima. Pošto je bivši GM Denvera Koneli preuzeo stvari u maju, krenuo je agresivno u izmenu rostera i sastavljanje jezgra koje bi u teoriji trebalo da bude garant za višegodišnje bivstvovanje u plejofu, uz povremene daleke izlete.  Ekipa koja je godinama defanzivno bila u donjem domu lige, tek je dolaskom Krisa Finča zaigrala odbranu koja je pristojna. Ipak, jasno je označen najveći problem na toj strani, KAT nema ni sposobnosti, ni volje da bude makar dafanzivno prosečan, i pronadjeno najbolje moguće rešenje – all star centar i odbrambeni igrač godine Rudi Gober. Uz jedan majušni problem, on i KAT igraju na istoj poziciji. Iako cenim pokušaj da se ide u jednom pravcu, dok većina lige ide u drugom, cena koja je plaćena (4 pika prve runde), plus maksimalno produženje ugovor Taunsu ostavljaju jako malo manevarskog prostora za dalje poboljšanje ekipe, a ovaj roster na Zapadu bar meni ne deluje sposoban za bilo šta više od ulaska u plej in/ispadanja u prvoj rundi.  Ono što može da daje nadu da ovaj plan može da šljaka bar u regularnoj sezoni je činjenica da je KAT i lani igrao uglavnom sa nešuterom pored sebe, a Gober je svakako bolje rešenje od Vanderbita, koji osim energije i skoka nije bog zna šta donosio. 


Naravno, postoji još upitnika, ali krenimo redom, da se upoznamo sa ovogodišnjim sastavom:


Deandjelo Rasel – malo sam iznenadjen da je i dalje tu. Grozan plejof i ulazak u poslednju godinu ugovora su jasni signali da je dostupan za trejd. Ipak, najlogičnije je da se proba sa njim, on i Gober bi mogli da igraju zeznut pnr, sa brdom lobova ili otvorenih šuteva posle blokova. I dalje je mlad, isto godina koliko i Tauns iako deluje da je duže u ligi. Nikad neće biti faktor u odbrani, ali bolje je kada ti DPOY čuva ledja. U napadu, ukoliko nastavi trend iz prošle sezone, gde je smanjio broj šuteva i imao karijerne brojke u asistencijama i klikne sa Goberom, možda i donese neku pozitivu na sto. Opet, otvoreno je pitanje ega i prihvatanja da je sada četvrti igrač u hijerarhiji.


Antoni Edvards je blago lige, i što pre postane jasni broj 1 kod Vukova, to bolje. Verujem da je to moguće već ove sezone jer očekujem jedan kvalitetan iskorak. Još malo konstantniji šut, veću agresivnost u odbrani i borbu za zvanje MIP-a. Ima sve osobine lidera, vredan je, harizmatičan, sa zaraznom energijom, sve ono što nedostaje Taunsu. Glupost koju je napravio na IG ide na račun godina, ali pomoći će mu i to da sazri i još više se okrene samo parketu. 


Džejden Mekdenijels – dečko u koga mnogo veruju, radije su dodali još jedan pik Juti, iako je Ejndž dugo insistirao da bude deo paketa. U teoriji, može da postane idealan peti igrač koji popunjava petorku, dobar defanzivac koji će igrati flaster na najboljem protivničkom krilu, a u napadu nije rupa, već neko ko se pametno ubacuje i prati igru, a i šut je napredovao dosta. Pokazao je da ima petlju u plejofu, ova sezona će biti veliki ispit.


Karl Antoni Tauns je neverovatno talentovan igrač. To što će ubuduće igrati kao glorifikovana streč četvorka je zaista tragedija, ali sam je najviše kriv zbog toga. Tim krvari kad je on na petici, za sve ove godine pokazao je da ne ume ili ne želi da igra odbranu, faulira previše i franšiza se odlučila za zaokret. Da li će ova sezona doneti neku promenu kod njega, iskreno ne verujem. I očekujem da kada Edvards udje u svoj prajm za par godina, KAT više ne bude deo ekipe. 


Rudi Gober se konačno pomerio iz Jute gde je večito on bio odgovoran za to što igra sa čunjevima u odbrani. Količina kurcobolje i/ili nesposobnosti koju su pokazivali Mičel, Konli, Klarkson, Babo i ostali je ipak nešto što se retko vidja i na granici je bezobrazluka. Srećom, u Minesoti će biti u malo komfornijem položaju. Sve oči će opet biti na njemu i ako sezona ne krene kako treba, prvi će biti na udaru. Ali na to je navikao. Na njemu je da skuplja lobove kojih će biti više, upristoji bacanja i čuva ledja saigračima. Da li za tako nešto zaista treba dati 4 pika prve runde i platiti skoro 170 miliona u naredne 4 godine, sigurno da ne. Ali dohvate li neko finale Zapada, niko neće postavljati to pitanje. 


Od igrača rotacije, treba spomenuti da je iz Memfisa doveden “Slow Mo” Anderson, koji je spreman da svake večeri školuje mlade bivole iz drugih postava na 15-20 minuta i čije iskustvo će značiti dosta Edvadsu i Mekdenijelsu. Džordan Meklahlin se izborio za mesto rezervnog pleja, postavljao je neke jako dobre brojke, ne gubi lopte i generalno je jako pristojno rešenje za tu poziciju, bar za regularni deo sezone. Novel će biti glavni trošadžija lopti sa klupe, telentovan napadač koji nije uvek dobijao puno prilike prošle sezone, ali ih je redovno koristio. Trejdovanjem mentola Bizlija, otvara mu se prilika i verujem da će je iskoristiti. Što se visokih tiče, Prins je meni definicija bezveznog igrača koji postavlja neke brojke, ali suštinski je nebitan. Naz Rid je talentovan trpač, ali još jedan od onih koji ništa ne mogu u odbrani. Povremeno će u rotaciju uskakati škart iz Denvera, Rivers, Forbs, Dožer (kada se oporavi), Luka Garza se jako predstavlja na pripremnim utakmicama, tako da definitivno postoji dubina u rosteru. 


Kris Finč je trener sa zanimljivom karijerom (titule u Engleskoj, Belgiji, D-ligi), konačno je dočekao priliku na velikoj sceni i prve godine nije razočarao, naprotiv. Sada ima neverovatno kompleksan zadatak da kreira napad koji je funkcionalan, a da odbrambeno sakrije Taunsa i Rasela koliko je to moguće. Koliko je ovogodišnji sastav bio njegova želja, a koliko ideja Konelija, naravno da je ovo drugo u pitanju. Trener obično ne potraje previše dugo kada dodje novi GM, tako da iako tako ne deluje trenutno, Finč je takodje na audiciji za posao. 


Verovatno u ovom predstavljanju provejava previše skepse, ali tako to ide sa Minesotom. Ekipa koja je spektakularno protraćila 12 godina Kevina Garneta ne dobija blanko podršku za velike poteze. U sklapanju ovogodišnjeg rostera cenim hrabrost da se krene kontra struje, ali sam fit deluje toliko nakaradno, da mi je teško da vidim kako funkcioniše iz večeri u veče. Ove sezone, uspeh je biti u 6 i izbeći plejin, sve preko toga je zaista dobar rezultat. 

 

Spoiler

Oklahoma City Thunder

Vegas win odds 23.5 

 

 

 Victor Wembanyama and The One to Rule Them All


Mračni Gospodar Presti bacio je pogled na svoju vojsku rane oktobarske večeri dok su se pripremali za manji okršaj pre samog početka rata protiv seljana iz opustešenih predela oko Velikih jezera i pomislio da je konačno blizu svoje zamisli, da je konačno blizu svog Jedinstvenog. Okupio je vojsku punu najstrašnijih stvorenja, koja će svakim svojim porazom njega voditi sve bliže konačnoj pobedi. U jednom trenutku, svevideće naočare Gospodara ipak su fiksirale pogled na generala Dejnolta. Mlad i nedovoljno iskvaren, sa još uvek previše ljudskog u sebi, kao da još uvek nije razumeo i video širu sliku i planove svog Gospodara. Ulazeći u treću godinu ratovanja sa njim kao prvim generalom, cilj se polako nazirao i delovao bližim nego ikad, i ovoga puta nije smelo biti grešaka. 


Još uvek je živelo sećanje na PolKrisa, užasno stvorenje koje je potraga za Jedinstvenim potpuno unakazila i deformisala, koje je sabotiralo celu jednu kampanju poželevši Jedinstvenog samo za sebe. Gospodar Presti ga je ubrzo zatim oterao od svojih mladunaca, i poslednje što zna o istom je da kvari i truje omladinu u Gorećim zemljama pričama o Jedinstvenom koji samo njemu pripada.


-    Dejnolte, reče na kraju Gospodar tihim, a opet jezivim glasom koji ledi srce, koja petorica će biti borci koji će započinjati bitke?
-    Gospodaru Presti, nemamo jasno odredjenu prvu petoricu, već ćemo ih birati u odnosu na protivnika, odgovori Dejnolt, ne sasvim siguran u ispravnost svog odgovora.
-    Vrlo dobro, a sada mi reci nešto o našim najboljim borcima, koliko mogu da odgovore našim ciljevima?


Dejnolt je i dalje gledao na svoje borce kao na svoju decu i radovao se što će provesti još jednu celu kampanju sa njima. Ipak, u razgovorima sa Gospodarom morao je da bude precizan i jasan, jer je znao šta se od njega traži, još jedna kampanja sa više od 20 pobeda bi donela kraj ne samo većini njegove dece, već i njemu samom.


-    Gospodaru, krenuo je ovog puta mnogo sigurnije, jezgro naše vojske čine sledeći:


Šaj Gildžes Aleksander, dokazani borac, iako mlad godinama, već veteran naših ratova. Izuzetno je talentovani kombo bek, mada je šuterski malo podbacio u prošloj kampanji. Ima sitnije povrede koje mu prave probeme, ali biće spreman da nas povede... tamo gde mu vi zapovedite, na vreme promeni završetak rečenice Dejnolt.


Džoš Gidi je neko ko će predvoditi vojsku u trenucima kada Šaj nije u stanju. Zna sve sa loptom, kada smanji broj izgubljenih i dovede šut dovede u red, biće spreman za glavne bitke, biće jedan od onih koji mogu da krenu u konačnu borbu za Jedinstvenog, uveren je bio mladi general u svoje reči.


Lu Dort je i dalje sirov, ali svake godine uči, upija znanja i napreduje, jedan je od onih koji su neophdoni svakoj vojci. Ne boji se nikog i uvek želi da se odmeri sa najbolji ratnicima sa druge strane.


-    Vodi računa Dejnolte, ne želimo da se odmeri sa baš svim najboljim ratnicima.
-    Razumem Gospodaru, aluzije su bile i više nego jasne. Osim njih, imam još bekova na raspolaganju, mladi Tre Man je sve komotniji u svojoj ulozi strelca sa klupe, Vigins je dobar i kada se branimo i kada napadamo, ovogodišnji regrut Vilijams ima puno potencijala i izgleda moćno, svi oni mogu da uskoče i pomognu u borbama.
-    Oni, i mnogi, mnogi drugi, odgovori Gospodar, a sad nastavi, želim da čujem više o posebnijim stvorenjima. 


Aleksej Pokuševski jedan je od posebnijih. Još uvek ne znamo koje su mu tačno vrline, i pored 2 kampanje koje je prošao. Njegov zastrašujući izgled i udovi koji su neprirodno dugi stvaraju strah kod protivnika, iako još uvek nije usvojio sve fundamente. Verujem da je on još jedan od onih koji mogu da ostanu, uče i bore se za Jedinstvenog kada za to dodje vreme.


-    Videćemo, mračni Gospodar nije bio ubedjen, neka se bori u ovoj kampanji sa svima i kada god može. Ako opstane, a i ako strada, poslužio je svrsi. Nastavi dalje.


Darijus Bejzli i Džeremaja Robinson-Erl su vršnjaci, iako je prvi već veteran sa 3 kampanje iza sebe. Obojica su takođe borci koji uče, imaju različite kvalitete ali dobro se dopunjuju i mogli bi da se bore u paru, Bejzli je levoruk što posebno stvara pometnju kod protivnika. Nisu još uvek konstantni, ali biće, treba im vremena. Takodje, novi regrut Vilijams je spreman da bude gurnut u vatru kao rezervni centar...


-    Može biti i startni, njih trojicu i Poku čudovište želim da vidim u različitim kombinacijama.
-    Razumem Gospodaru, pomirio se sa savetima koji su bili naredjenja Dejnolt. 
-    A sada, reci mi šta je sa mojom posebnom grozotom, kada će on biti spreman, gotovo sa uzbudjenjem u glasu upitao je Mračni Gospodar, a general Dejmont nije mogao da veruje svojim ušima.


Pitanje se odnosilo na Četa Holmgrena, regruta kojeg je lično Gospodar odabrao iz grupe najstrašnijih mladih boraca. Njih nekoliko su bili snažniji, spremniji, ali te stvari nisu zanimale Gospodara Prestija. Odabrao je stvorenje koje je, slično Poku čudovištu, trebalo da uteruje strah u kosti. Udovi koji štrče na sve strane, pokretljivost, brzina i veština koji su protivprirodni, alavost i bezobrazluk koji su garantovali da će ljudskost brzo biti eliminisana iz njega, sve to je nateralo Gospodara da ga odabere. 


-    Gospodaru Presti, počeo je Dejnolt, Čudovišni Čet (kako su ga prozvali mladi vojnici) je stradao na obuci, i trebaće mu neko vreme da se oporavi i bude spreman za borbe.
-    Neka propusti celu ovogodišnju kampanju, mirno reče Gospodar, a Dejnoltu se učinilo da je video i nešto nalik na osmeh, želimo da bude spreman kada bude bilo važno. 
Mračni Gospodar se okrenuo prema svojoj vojci da bi im se obratio. Mladi borci su netrmice gledali u njega i čekali instrukcije. 


-    Moji ratnici, moja deco (na ove reči, general Dejnolt oseti nešto slično udarcu u stomak), svi znate šta su naši ciljevi u ovoj kampanji. Nemojte me izneveriti, pretećim glasom reče Gospodar, a onda pogleda u pravcu Majka Muskale, veterana gubitničkih kampanja i klimnu glavom.
-    NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT prodrao se Muskala, toliko da su mu vene na vratu iskočile.
-    NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT prihvatiše ostali poklič koji je trebalo da bude vodilja za novu sezonu.


Mračni Gospodar Presti se okrenuo i osmehnuo sebi u bradu. Blizu smo, pomislio je u sebi, konačno smo blizu Jedinstvenog.

 

NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT, NAMPAT čulo se sve glasnije i glasnije širom polja Oklahome.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viktor Vembanjana probudio se u hotelu negde u Nevadi okupan znojem i sa zujanjem u ušima. Sanjao je nešto što ne bi umeo da objasni nekom drugom. Brzo je zgrabio svoj telefon i pogledao 2023 mock draft. Merde, bilo je sve što je procedio kroz zube, a onda se okrenuo i legao opet, rešen da proba da odspava još malo i zaboravi na san koji ga je uznemirio.

 

Spoiler

Portland Trail Blazers

Vegas win odds 39.5 

 

 

Prošla sezona završena je na razočaravajuć način - propušten je PO, prvi put nakon 8 ili 9 konsekutivnih sezona otkako je Dame draftovan. On sam je završnicu sezone propustio zbog povrede, a u njegovom odsustvu je zablistao Anfernee Simons, koji je na konto individualnog učinka u tom periodu dobio ogroman ugovor. Mislim da smo se još na prethodnoj temi složili kako je taj ugovor ludost i da ga nije “dovoljno zaslužio”, ali razumem da se plaća budućnost franšize jer Dame neće doveka igrati. 

 

Očekivanja od ove sezone: Da se Nurkić ne povredi u trećoj utakmici regularnog dela. Šalu na stranu, što se tiče rezultata očekujem makar ulazak u PO, svakako sa neke od nižih pozicija (ovo će dosta zavisiti i od drugih timova koji su napravili značajan upgrade - NOPA, pa i SAC). Više mi je stalo da se ekipa uigra te da Billups nađe način da konačno proigraju kako treba i da se reši pitanje odbrane. Odlazak CJ-a kao jednog od najbitnijih šrafova ove generacije te Stotsa kao trenera koji je “stvorio” njega i Dejma su uticali na sve, ali vreme je da se to prevaziđe uz pomoć nekih dobrih asseta koji su prikupljeni i da se proba izaći iz konstantne uloge nagazne mine u PO te ispadanja u R1.

 

Šta je potrebno da se ispune ta očekivanja? 1. Dame mora imati MVP sezonu 2. Nurk bi trebalo da se iz povreda vrati makar na sličnom nivou na kom je bio ranije, jer je u suprotnom centarska pozicija veliki problem 3. Simons mora da nastavi partije iz prošle sezone i pokaže zašto je viđen kao adekvatna zamena za CJ-a 4. Grant i GPII moraju doprineti ojačavanju odbrane

 

Ključna pojačanja: Jerami Grant, Gary Payton II i Shaedon Sharpe (draftovan). Za Granta ne moram naglašavati zašto je ključno pojačanje. Očekuje se da ima najbitniju ulogu u odbrani na krilnim i bekovskim pozicijama te da radi ono što je u Denveru, samo sa nešto više slobode i u napadu. Igrač koji u svakom trenutku ima 20ak poena u rukama ne može biti loš asset. GPII je steal od Dubsa kom sam se verovatno najviše obradovala, neverovatno koristan igrač koji ne zahteva veliku potrošnju lopte, a defanzivna je mašina. Sharpe je draftovan sa 7. pozicije i jedan je od kvalitetnijih igrača sa prošlogodišnjeg drafta, koji je apsolutno zaslužio da bude top 10 pik. Povredio se igrajući u letnjoj ligi, ali svejedno se od njega očekuje da  ima dobru rookie sezonu.

 

Projektovana startna petorka tokom sezone: Dame, Simons, Grant, Nurkić i Hart/Nassir.

 

Ostatak rostera čine: Trendon Watford, Greg Brown III, Keon Johnson, Shaedon Sharpe, Drew Eubanks, Justise Winslow, Jabari Walker i Olivier Sarr.

 

Spoiler

Utah Jazz

Vegas win odds 24.5

 

Roster:

PG Mike Conley, Jordan Clarkson, Nickeil Alexander-Walker

SG Collin Sexton, Malik Beasley, Leandro Bolmaro

SF Lauri Markkanen, Talen Horton-Tucker, Simone Fontecchio, Ochai Agbaji

PF Jarred Vanderbilt, Rudy Gay

C Kelly Olynyk, Walker Kessler, Udoka Azubuike

 

Coach: Will Hardy

 

Nakon godina ispadanja u drugoj rundi plej-ofa, Juta Džez je razbio jezgro Donovana Mičela i Rudija Goberta. Džez je dobio odličn povrat za svoje dve zvezde, ali sada počinje proces od nule.

 

Za Gobert su od Minesote dobili nekoliko rotacionih igrača Džared Vanderbilt, Voker Kesler, Malik Bizli, Patrik Beverli) i četiri buduća pikova u prvom kolu. Nakon što su Beverlija poslali u Los Anđeles Lejkerse za Talen Horton-Taker, Stenli Džonson, Džez je prešao u ligu u nadi da će izvući maksimalnu vrednost za Mičela. Mičel je poslat u Klivlend u ugovoru o potpisivanju ugovora sa mladim i dinamičnim plej-bekom Kolinom Sekstonom, Lauri Markanen te tri nezaštićena pikova iz prve runde i dve buduće zamene (2026, 2028). A manje od nedelju dana pre početka trening kampa, Džez je zatim menjao veterana Bojana Bogdanovića u Detroit za Keli Olink i Sabena Lija.

 

Juta ima novu postavu dresova, novi tim, novog trenera u vidu mladog Will Hardey-a ali i novi pogled na to kako voditi organizaciju. Ainge se vodio starom svojom filozofijom, prikupiti što više pikova za svoje All star igrače, što je i uspio tako da Jazz ide u full tank mode.

 

Od starosedioca ostali su Conley Jr, Clarkson ali je realno očekivati da kad dodje prigodan trenutak tokom sezone, Ainge i njih trejduje u ekipe koje imaju plejof ambicije. 

 

PACIFIC DIVISION

 

Spoiler

Golden State Warriors - rasterećenje

Vegas win odds 51.5 

 

Šta reći o ekipi koja je, uprkos manje-više svim prognozama, uspela da prošle sezone osvoji titulu i to prilično ubedljivo? Ne bih se vraćao na tu košarkašku epopeju, savršenu basket oluju i potvrdu činjenice da je od sredine 2010tih liga ušla u Stefov - GSW period (o čemu nam svedoče i igre mnogih ekipa na Evropskom Prvenstvu ove godine).

 

Naredna sezona neće biti lakša - naprotiv, deluje kao da bi ponavljanje uspeha moglo biti potpuno nemoguće, ali hajde da vidimo.

 

Stef je još uvek tu i ne pokazuje nikakve znake usporavanja ili starenja. Specifičan stil igre, uz obilato odmaranje tokom sezone, pojačana briga o snazi i kondiciji i dobra doza sreće bi trebalo da budu dovoljni da vidimo zdravog i spremnog Stefena na početku plejofa. Do tada, pretpostavljam da će se u dogovoru sa Kerom, dosta štekati iz razumljivih razloga. Ovo bi trebalo da bude rasterećena sezona za Stefena, nakon prošlosezonske kulminacije - uzeo je i FMVP i uterao narativ u ispravne okvire. Šta god da uradi od sada, pa do kraja karijere, zacementirao je svoju poziciju najdominantnijeg igrača jednog perioda.

 

Klej mi i danas izaziva pomešana osećanja, a činjenica da ne igra pripremne mečeve ove godine, dodatno podgreva sumnju. Imao je Klej jako dobre momente prošle sezone i pogađao je izuzetno važne i teške šuteve, ali korak u odbrani jeste izgubljen i to bi trebalo da se malo ispegla nakon početka ove godine, kada povrede i masakri na nogama prestanu da budu stalno tu, u bliskom sećanju. I od njega očekujem dosta smanjenu minutažu, možda i preskakanje po nekoliko utakmica, a onda, negde od nove godine, povratak normalnog, starog i malo omatorelog Kleja, koji zna košarku, zna sistem i doprinosi u potpunosti. U svakom slučaju, očekujem boljeg Kleja ove sezone.

 

Wiggins je još jedan igrač koji bi trebalo da u sezonu uđe rasterećen. Dokazao je i pokazao u protekloj sezoni skoro sve što se naslućivalo da bi mogao da bude, and then some. Postao je, uz Drejmonda, najbolji odbrambeni igrač ekipe i neko ko je u stanju da maltretira najbolje protivničke superstarove, skakač, klač šuter, završavač i otvarač kontri, uklopio se u GSW sistem i postao potpuno zasluženo AllStar na Zapadu. Još jedan igrač od kojeg očekujem da pruži i malo više nego što je pružio 2022, uz redukovanu minutažu.

 

Što se tiče Drejmonda, njega je teško opisati. Možda je najbolje opisati ga citatom Lao Ce-a:

 

Quote

When people see things as beautiful,
ugliness is created.
When people see things as good,
evil is created.
Being and non-being produce each other.
Difficult and easy complement each other.
Long and short define each other.
High and low oppose each other.
Fore and aft follow each other.
Therefore the Master
can act without doing anything
and teach without saying a word. 

To je nekako i suština Drejmonda. Očekujem da je ovo možda i poslednja ili pretposlednja sezona Drejmonda u GSW, tako da ne isključujem neke neobičnosti, tipa konvencionalniji pristup igri, manje habanja i akanja, manje asistencija  više poena.

 

Kevon Fucking Looney. Jedan od najomiljenih igrača za svakog pravog navijača GSW, Looney je postao baš ono što je potrebno za ovakvu, stariju ekipu GSW i u ovom trenutku im više znači nego da imaju umesto njega Boguta iz prve šampionske sezone. Skok, strašan skok u napadu, pikovi, poneko prikucavanje, sjajna odbrana, ostajanje na igraču i pored potpuno mrtvih nogu, uklapanje u sistem. Momak je odigrao sve utakmice. Očekujem sličan učinak i ove sezone.

 

Jordan Poole - da li je bolje imati Poola ili Tyler Herroa. Ovaj potonji ima pesmu Jacka Harlowa, ali Poole ima Poole party... Poole se kao superstar nikako ne uklapa u ovu ekipu GSW, a ipak uspeva da bude efikasan, uspeva da dođe do svojih poena u šampionskoj ekipi, pored Stefa i Kleja, uspeva da bude komplementaran kada igra sa nekim od njih i aposlutno dominantan kada predvodi drugu postavu. U ovoj sezoni, on neće biti rasterećen - treba da pokaže i dokaže da je vredan stotina miliona evra, ali pre svega da odluči da li želi da štrvuje dobar deo novca i da ostane na najvećoj svetskoj košarkaškoj pozornici ili da proba da ima "svoj tim" (pozdrav za Miljuša, Gošu i Kajrija). Očekujem nervoznu igru u početku, a kasnije dosta stondiranosti.

 

Hajde da ovde stavim i Igija, on je deo te matorex ekipe. Nije mi previše drago što je odlučio da "bude ispoštovan", ali izgleda da ga manje - više svi gotive i onda, hajde. Košarkaški mrtvac već nekoliko godina.

 

Očekujem neobično mnogo od DiVincenza, možda potpuno neracionalno jer je GSW na tim pozicijama već prilično popunjen. Ipak, ono što sam gledao u Milvokiju pre svega, ukazuje na dobrog trkača, dobrog do odličnog šutera i sasvim solidnog defanzivca. Kapiram da će sve zavisiti od uklapanja u Kerrov sistem - možda čak izgura nekoga iz rotacije ispred sebe ukoliko klikne, a može da bude i zakucan na klupi. Jako sam radoznao i nestrpljiv da vidim šta će biti.

 

Drugi veliki upitnik, po navijačima i prvi, je svakako Wiseman i njegovo zdravlje, zrelost, uloga. Dok je pre dve godine pokazao naznake velikog potencijala, ne treba zaboraviti kakvi su sve centri prohujali ligom i samo osvanuli u Aziji ili Južnoj Americi, tako da nisam u stanju da se previše ložim. Ipak, Miloje i njegovo iskustvo i trud, treninzi, nabacivanje mase i uopšte zdravlje bi trebalo da odrede pravac u kojem će se James razvijati. Looney je tu, svakako, ali bi Wisemanovo uklapanje u tim, zaštita obruča, trčanje i hvatanje lobova moglo da napravi razliku između dobre i izuzetno dobre ekipe. Nemam pojma šta da očekujem.

 

GSW ima retki luksuz da raspolaže sa još dva izuzetno talentovana klinca koji mogu da eksplodiraju ove sezone - Kumingu i Mudija. Dok je Džonatan fizički dominantan (odraz, brzina, skočnost, eksplozivnost), Mudi je disciplinovaniji, bolji šuter, defanzivac izuzetno dugih ruku i dobrog tajminga. Ker je jako srećan što vodi ovakvu ekipu, a možda je Igoudala i potpisan kako bi se pojačano brinuo o ovoj dvojici. Recimo da svaki od njih ima otprilike 30% da postane legit NBA igrač, što je po meni izuzetno dobra situacija za GSW.

 

Tu je i Jokićev ortać JaMychael Green koji bi trebalo da bude neka vrsta Otto Porter JRa, samo sa većom masom i lošijim šutem. Blokovi, odbrana, pomalo muške grubosti pod koševima i the occasional jumper. Ne verujem da će biti potrebno da igra više od 15tak minuta. Solidan potpis, veteranski.

 

Ostaje Baldwin, moj možda i favorit iz senke za neku značajniju minutažu. Po početnim izveštajima sa ratišta Kerr je jako zadovoljan dečkovim pristupom. Visok je, američki reprezentativac, ima 19 godina, jako telo i jako finu mehaniku šuta koja bi trebalo da funkcioniše i u NBA. 

 

GSW je ostao bez Bjelice, Otto Portera, Garija Pejtona koji su svi imali značajne uloge u šampionskoj ekipi i taj izostanak nije zanemarljiv. Otišao je i Juan Toscano i zet Lee, ali oni su realno imali manji doprinos u plejofu iako su umeli da povuku kada je bilo nezgodno. Duboko verujem da je basket, pogotovo NBA, interesantan možda najviše i zbog činjenice da ekipa jednostavno može, ali i ne mora, da klikne, da se sve uklopi i da ceo tim postane jedna mašina za košarkaško mlevenje. Nije isključeno da će se izostanak nekog od pobrojanih osetiti mnogo više nego što bi se to videlo u Excelu ili na nekom statističkom izveštaju.

 

Ipak, meni ova ekipa deluje na papiru za nijansu jača od prošlogodišnje - više vremena za oporavak, nešto veća dubina, malo više šuta spolja, malo više snage i visine pod košem i mnogo više mladosti - tu pre svega mislim na Kumingu, Wisemana, Moodija, ali i Boldvina. Biće prostora za suludo niske i brze petorke, ali i za konvencionalnije postave sa dugorukim i visokim skakačima.

 

Kao i uvek, sve zavisi od povreda, ali ukoliko GSW bude imao sreće, ne bi me iznenadilo da se ponovo dokopaju plejofa 🙂

 

Spoiler

Los Angeles Clippers

Vegas win odds 52.5 

 

 Reggie Jackson, John Wall, Terance Mann, Jason Preton

Paul George, Norman Powell, Brandon Boston, Amir Coffey

Kawhi Leonard, Luke Kennard, Nicolas Batum

Marcus Morris, Robert Covington, Moussa Diabate

Ivica Zubac, Moses Brown

 

Nema ovde neke preterane filozofije, ambicije i uspeh Clippersa u novoj sezoni zavisi od zdravlja glavnih vedeta Kandze i Dzordza, prventveno ovog prvog koji je zdrav top5 igraca lige. Fanovi Clippersa drze finge da oni budu zdravi i da jedna od najtezis sportskih povreda nije uzela najbolje iz Kavaja. Roster je bas dubok i prilagodjen za danasnju postionless kosarku, i vecina igraca iz trenutnog rostera moze da kvalitetno pokriva vise pozicija. Jedna mogucih slabih tacki u rosteru je nemanje bakupa Zubcu, neki mobilni moderni centar koji moze u odbrani da switchuje. Ok pokrivace tu poziciju Covington i Morris, i u nekim mecevima ce to biti izvrsno, ali moze predstavljati problem kada Zubca neki Jokic/Embiid napune faulovima. Takodje u nekim tekmama problem moze da bude manjak igraca koji kreira za saigrace. FO Klipersa ima vremena za intervenciju putem trejda ili potpisa igraca do PO-a. Ovaj tim ima fizicke predispozicije da igra apsolutno brutalnu odbranu, a u napadu veliki broj igraca koji moze da zatrpa kos protivnika i budu podrska udarnom dvojcu. U februaru ove godine su odradili predobar trejd za Powella i Covngtona u kojem su se odrekli apsolutno nebitnih igraca u rosteru. Terence Mann ima prostora za napredak, a John Wall je low risk – high reward potpis i njihovom vecom isporukom od ocekivane/trenutne bi predstavljao znacajan podstrek za njihove sampionske ambicije. Zdravi LAC su verovatno top5 timova lige, u best case-u mogu daleko i do samog kraja, a mogu jako i u odbrani. Jos jednom da se ponovima zavise od zdravlja (ovo se moze napisati za sve timove, ali posebno se naglasava kod ovog sastava jer su bas injury prone team) i kako ce posle pauze izgledati Kawhi Leonard.

 

Spoiler

Los Angeles Lakers

Vegas win odds 45.5 

 

Russell WESTBROOK / Dennis SCHRODER / Patrick BEVERLEY

Kendrick NUNN / Loonie WALKER IV / Austin REAVES

LeBron JAMES / Troy BROWN JR / Matt RYAN

Anthony DAVIS / Juan TOSCANO-ANDERSON 

Damian JONES / Thomas BRYANT / Wenyen GABRIEL

 

Proslogodisnji domet : 33-49 skor (11. mesto u Zapadnoj konferenciji) 

 

--U trenutku dok ovo pisem, na danasnji dan pre tacno 2 godine Lakersi su se okitili svojom 17tom nba titulom. Deluje kao da je bilo bar 5 godina ranije obzirom na to koliko su poslednje dve sezone bile teske i bolne. Glavni razlog, pored velikog broja propustenih utakmica udarnog dvojca je i rasparcavanje sampionskog jezgra koje je pocelo odmah nakon babl trofeja, pusteni su niz vodu neki bitni veterani poput Greena, Dwighta, da bi se potom potpuno unistila bekovska odbrambena osovina kada su prodati Pope, Caruso, Schroder..  Uz dovodjenje Westbrooka i veterana koji su slabo sta mogli da pruze sve je to rezultiralo potpunim debaklom od prosle sezone. Potom je izvrsen manji remont tima, dovodeni su mladji i defanzivno sposobniji igraci, a veterani su obrisani.

 

--Tim su napustili Monk, koji je naplatio svoje dobre partije u Sakramentu, Bazemore (na probi u Sakramentu) , Bredli, Melo, Dvajt, Elington ; Horton-Taker i Stenli Dzonson otisli su u suprotnom smeru u Minesotu za Patrika Beverlija ;  Kendrick Nunn koji je presedeo sezonu za sada je zdrav i ostao je u timu, kao i sada sofmor Rivs, i Venjen Gebrijel koji je bio na negarantovanom ugovoru ali se izborio ; za mininalce su dovedeni -> Troy Brown Jr, Tomas Brajant, Damian Jones (povratnik) , Toskano-Anderson i  na kraju Sruder, a najskuplje pojacanje za midlevel je Luni Voker IV. Na probi su jos neki suteri i sin Skotija Pipena, najrealnije je da Matt Ryan dobije mesto.

 

--Vogela je smenio Darvin Ham, ruki trener i bivsi nba igrac. Tim je potpuno osvezen i u odnosu na proslu sezonu, a u odnosu na sampionsku ostala su samo 2 igraca i to su pogadjate King i Dejvis. Lakersi u novu sezonu ulaze gladni, zeljni dokazivanja i pobeda. Vestbruk ce imati veliki motiv da dokaze da vredi vise od proslogodisnjeg fijaska, Nunn nakon godinu dana i vise pauze zbog povrede je konacno spreman za kosarku. Lakersi su doveli defanzivno potentnije igrace u odnosu na proslu sezonu i bolje meso pod kosem, iako je ocigledno da tu fali suta za 3 poena. Ukoliko Dejvis i Bron budu zdraviji, oko ove ekipe se moze izgraditi neki defanzivni identitet koji bi im pomogao da ostvaruju pobede. Projektovana startna petorka je Wbrook-Nunn-James-Davis-Jones, ali svakako da moze biti korekcija.

Sruder ce doneti novu dimenziju u odbrani, posto je godinama unazad jedan od najboljih defanzivaca na bekovskim pozicijama, kao i u napadu svojim slasherskim potencijalom, dobrim zavrsavanjem na obrucu i sve bolji sutem. Luni Voker je doveden kao solidan talenat koji kada je imao prostor umeo je da zablista u San antoniju. Toskano takodje moze da doprinese u odbrani i hustleu, a dolazi kao prospekt jedne od najvecih fransiza trenutno. Jones je vec igrao u Lakersima i verovatno ce dobiti rolu laznog startnog centra na 15ak minuta. Brajant izlazi iz teske povrede, ali njegovi skillovi se uklapaju uz ovaj tim, strec 5ica. Rivs i Gabriel su se borili prosle sezone i sada imaju sansu u novoj, posebno Rivs koji pokazuje zavidan kosarkaski IQ za rukija. Sve ce naravno i dalje zavisiti najvise od zdravlja dvojice superstarova.

 

 --Nije tajna da su Lakersi celo leto pokusavali da trejduju Vestbruka, ali za sada nista od toga. Koliko moze ovaj tim, veliko je pitanje. Svakako je tim dosta mladji, defanzivno bolji, ali sut ostaje problem. Dejvis ce morati da napravi neki rezureksn u svom sutu za 3 poena, a i Bron ce morati da nastavi sa solidnim procentima na velikom broju pokusaja. Sruder je sve pristojniji suter, nije tu los ni Rivs. Brajantu je najjace oruzje to sto je strec 5ica, ali videcemo u kakvom je stanju posle svega. Najbolji suter i gunner ostaje Kendrik Nun, koji je prilicno nepouzdan, ali pokazao je dobre stvari u preseasonu za sada. Mnogo posle je pred Hamom, ali opet ima neke sastojke da pokusa da napravi dobitnu kombinaciju i izvuce maksimum iz ovog rostera. Da li je Dejvis konacno spreman da igra i startuje na 5ici, i da ostane citav na duse staze ? Da li ce Bron biti primoran da ponovo igra centra i vuce vise nego sto treba kao kroz veci deo svoje karijere ? Da li Vestbruk moze da se prilagodi i odigra jednu solidnu sezonu, nakon grozomorne prosle ? Koliko mozemo ocekivati od ovogodisnjih Lakersa ? Neki plej-in na ovako stackovanom zapadu je realnost, za nesto vise ipak treba dosta toga da se poklopi. Prolazak prve runde bio bi solidan uspeh, mozda i maksimalan domet za ovaj crew, ali videcemo. Poznato je da povrede i razni faktori kroje desavanja u nba sezonama unazad, a posebno poslednjih nekoliko godina, tako da, ako Lakersi uspeju da dodju do plejofa i ostanu zdravi i izgrade neki identitet, sto bi rekao KG : Anything is possible.

 

Spoiler

Phoenix Suns

Vegas win odds 52.5 

 

ROSTER: Chris Paul, Cameron Payne, Duane Washington Jr, Devin Booker, Landry Sahmet, Josh Okogie, Mikal Bridges, Cameron Johnson, Torrey Craig, Jae Crowder, Dario Saric, Ish Wainright, Bismack Biyombo, Deandre Ayton, Jock Landale

 

IN> Duane Washington Jr, Jock Landale, Josh Okogie

OUT< JaVale McGee, Aaron Holiday, Elfrid Payton, Gabriel Lundberg

 

Nakon epskog chokea u velikom finalu 2021. dosla je sezona jos vecih ocekivanja u kojoj je ekipa uspela da podbaci jos impozantnije (i to nakon rekorda fransize u reg. sezoni od 64-18), izgubivsi u drugoj rundi zapada 326 razlike G7 na svom parketu, usred pustinje.

Razloga je mnogo, od trenerske tvrdoglavosti i nespremnosti na dovoljno brza prilagodjavanja, preko cinjenice da se na Paula u ovim godinama ne moze ozbiljno racunati u kontinuitetu (ako se ikad i moglo, truth be told), pa do ociglednih problema sa hemijom i sukoba izmedju Montya i Aytona, na kome su se slomila kola zbog jer nece valjda na Point Godu, zaboga.

Ofsezona je donela gomilu nepotrebnih 'uzbudjenja' - videli smo cak 2 sage, jednu sa Aytonovom FA i drugu sa potencijalnim dovodjenjem Duranta u trejdu. Prva je samo dodatno otudjila fransizu od prvog centra, a druga bespotrebno oduzela vreme i resurse za povlacenje nekih konkretnih poteza za unapredjivanje rostera. Tek smo saznali da Floresita zivi u sirotinjskom kvartu i da ima sestru.

Zatim se pravo niotkuda pojavio i Crowder da kao pravi veteran i profesionalac pull-out-a-bledsoe i putem drustvenih mreza poruci da nece da igra ako nije starter i da zeli trejd. Ah da, eto i trece sage. Ali ne, ne brinite, nismo jos zavrsili sa sapunicama, Floresita je tek upoznala onog lika bogatasa...

Slag na torti je ipak bio epilog istrage protiv Sarvera, ciji su izvestaj i ligina jednogodisnja suspenzija konacno prisilili Roberta da oglasi da prodaje fransizu. Isplivala je tu gomila znanih i neznanih gadosti, medjutim ovde nisu dobitnici samo zaposleni kao direktne zrtve ove protuve, vec i sama fransiza i svi njeni navijaci. Ovo jeste pravo svetlo na kraju tunela, jer je pocetak i kraj svih gluposti i problema poslednjih 15ak godina uvek bio veseli bankarcic Bobby koji nikada nije razumeo svoju ulogu u citavom procesu. Nije jedini takav primer u ligi, istina, ali sto bi rekao jos jedan veseli finansista sa gitaricom – dosta je bilo! E sad je onaj lik vec i zaprosio Floresitu.

Neko od vas se zapitao mozda nesto u stilu ‘a sta je to radio GM Sunsa James Jones?’ Ljubazno cu mu odgovoriti - primenjivao je svoju omiljenu taktiku: tracio je pikove/ignorisao draft kao pojavu i sedeo na prstima. To prosto ne moze da omane, dokazano. Uostalom, jeste vi mozda rtatji sa Bronom? Niste? Molim lepo onda, troskoci.

Tako se u novu sezonu sada ulazi bez ikakvih konkretnih kvalitativnih injekcija, cinjenicom da niti jedan problem nije adresiran (osigurac za Paula i Paynea, upgrade na poziciji 4, dodavanje kreatora iz 6th man uloge, pojacavanje skoka...) i gomilom novih tendencija koje nose minus predznak (Crowder najverovatnije nece igrati dok mu se ne pronadje nova destinacija, Shamet ostaje kao beskorisno truplo koje jede 10 milki, Payne deluje legit depresivno…)

Videcemo kakav ce Montyev playbook biti ove godine, ali ono sto je svakome vristeci ocigledno jeste da se moraju ukljuciti i dobiti ovlascenje da trose vise lopti pre svih Ayton i Bridges, ali i Johnson, naravno u okvirima svojih trenutnih napadackih kapaciteta. Na kraju krajeva, da li je spreman da preispita neke postulate svoje filosofije i ide u korak sa realnoscu, upravo i cini razliku izmedju solidnog i vrhunskog trenera.

Landale je doveden da bude Kaminsky umesto Kaminskog, Washingtonu se nadaju kao nekakvom energy plugu sa klupe. Medjutim, to su sve igraci sa samog ruba klupe i nerealno je ocekivati od njih bilo sta supstancijalno. Ukoliko ne bude nekog konkretnog trejda tokom sezone, svesce se sve ponovo na to jesu li Paul i Booker sposobni da nose ekipu do kraja i kasno u postsezoni, iz tekme u tekmu. Ne bih rekao da je neka misterija, vec smo videli da je odgovor ne. Prozor se zatvara i dovodjenje igraca koji pravi razliku je neophodnost, jer ovaj projekat ovako kako je zamisljen gubi svaki smisao.

Zapad je i ove godine izuzetno jak, sa mozda nikad vise realnih kontendera, dok su Sunsi stagnirali u svakom aspektu. Borba za HCA ce biti krvava, a tuzna realnost jeste da jedna ozbiljnija povreda nekog iz startnog backcourta vodi u play-in.

 

Spoiler

Sacramento Kings

Vegas win odds 33.5 

 

 

Prva petorka:

De’Aaron Fox

Domantas Sabonis

Keegan Murray

Harrison Barnes

Kevin Huerter

 

Bitni momci sa klupe:

Malik Monk

Richaun Holmes

Davion Mitchell

 

Ostatak squada:

Spoiler

Chimezie Metu

Trey Lyles

Alex Len

Terence Davis

Chima Moneke 

Matthew Dellavedova 

KZ Okpala 

Keon Ellis 

Neemias Queta 

Coach: Mike Brown

 

Sakramento Kingsi su ove godine zvanicno postali USA sportska fransiza sa najduzim periodom bez ulaska u PO. I posle 16 godina, malo jezgro iskrenih simpatizera i dalje je uz fransizu iz prestonice Kalifornije. 

Srbi nisu vise u Sakramentu, ali nadamo se da rezultat sada nece izostati. U najavi je ljuta borba u diviziji, pa se ocekuju ponovo uzbudljive tekme protiv Lejkersa (doduše u borbi za PO), umesto na kasetofonu, na youtubu se kuca ’’The best west coast hiphop mix’’.

Kako god da bude, jedno je sigurno, SAC ce i dalje imati najjacu oficijelnu instagram stranicu. 

 

Šta je ideja?

Ideja je dokopati se Plejofa ove sezone po svaku cenu, i smanjiti pritisak na ideje o prodaji i selidbi fransize. Pacifik divizija jaka kao crna zemlja, Kari i Lebron pokusavaju da naprave poslednji rush na titulu, Kavaj hoce da podseti ljude da je terminator, Buker ulazi u prajm. Bez obzira na to, potezi FO-a govore da nikakvog tenka nece biti , i da se ide ni levo ni desno, vec pravo u meso.

Sakramento je doveo sam sebe u nezavidnu poziciju. Godine polutenka ostavile su tim bez jakog mladog jezgra i bar jednog igraca extra klase, a epski promasaj propustanja Luke jos ce dugo boleti. Medjutim, vremena za tenk vise nema, jer bi to dovelo u pitanje ostanak fransize u Sakramentu i prema tome je gradjen tim.

 

Kako je izvesti?

Proslu sezonu, koju nema po cemu da pamtimo rezultatski, obelezila je odluka da se trejduje jedan od najboljih talenata (mozda i najbolji?), Halibarton. Time je FO jasno rekao, da svoju nadu polazu u Dearona Foxa. (Jedinog igraca koji je ostao a da ga je birao GM Vlada)U tom trejdu, SAC je dobio Sabonisa, a oslobodio se snajpera Badi Hilda. Na Sakramentu je sada da osovinu Fox-Sabonis, koja ne deluje najjace u odnosu na ostale tandeme Zapada, ukomponuje sa ostalim assetima tako da pokaze potencijal i ostvari makar plej-in, inace SAC rizikuje da Sabonis ne produzi ugovor. Ono na cemu je SAC vec profitirao od Sabonisa jeste sto je momak bio srecne ruke, pa izvukao 4. pika za SAC na ovogodisnjem draftu. U njemu je tim dobio Kigana Marija, potencijalno prvo lice fransize u buducnosti. 

Decko je NBA ready i na treneru je da ukomponuje tim tako da doprinese najvise sto moze. Postavlja se pitanje koliko ce momak moci da dodje do izrazaja ako Fox i Sabonis, kao najjaca imena uvek budu trazili svoj share suteva. Time se vracamo na vrhunsko filozofsko pitanje, da li je bilo bolje da je SAC zadrzao Halibartona, odnosno kako bi se Luka Doncic uklopio sa Foxom, tj. da li je Fox, kao neosporno dobar kosarkas, dovoljno dobar da propustas ili usporavas druge igrace. 

U prelaznom roku, tim je trejdovao za Huertera iz Atlante i doveo NBA sampiona, Delavedovu,  koji ce sa klupe znaciti ovim mladim kosarkasima. Takodje, uzeli smo Lejkersima Monkica, na dvogodisnji ugovor. Ono sto je malo neocekivano je da je DiVicenco napustio nas i presao u redove Golden Stejta. Zelimo mu srecu i da se ne zamera Drejmondu Grinu. Od Daviona Micela se ocekuje da sa klupe drzi tempo i da dodatno napreduje.

Ako sve ispadne kako treba, SAC ce imati mlad tim, koji ce svima moci kos da puni do ponoci. 

 

https://giphy.com/gifs/sacramentokings-dance-lit-litty-EfpTs5vikoWFGtRspO

 

#SacramentoProud

 

SOUTHWEST DIVISION

 

Spoiler

Dallas Mavericks

Vegas win odds 48.5 

 

 

Dončić/ Dinwiddie/ Ntilikina

Bullock/ Hardaway Jr/ Dorsey/ Hardy

Finney-Smith/ Josh Green

Kleber/ Bertans

Wood/ McGee/ Powell

 

Jason Kidd

 

Prošla sezona Mavsa je donela uspeh kome se retko ko nadao. Imenovanje Kidda za trenera je propraćeno čuđenjem i nezadovoljstvom većine navijača Dalasa. Pokazalo se da nisu u pravu. Pred deadline je Porzingis trejdovan za Dinwiddiea i Bertansa, što je još jednom izazvalo revolt među fanovima koji su smatrali da je moglo da se dobije mnogo više. Još jednom se pokazalo da nisu u pravu, a Nico Harisson je ovim potezima ušao u uži izbor za GM-a godine. 

 

Pred novu sezonu, odlučeno je da Brunson nije vredan novca koji su mu Knicksi dali na konto prošlogodišnjeg plejofa. Njegovu poentersku produkciju će pokušati da nadomeste Hardaway koji se vraća nakon teže povrede stopala i Dorsey nakon šuterski sjajne sezone u EL. Jasno je da njih dvojica ne mogu da ponude kreaciju poput Brunsona i da će se ove sezone još više zahtevati od Dončića po tom pitanju.

Kao najveća slabost prošle godine prepoznata je odbrana reketa i kontrola skoka. Obe stavke će pokušati da popravi McGee, zbog čega su njegove usluge verovatno i preplaćene (17/3), ali od koga treba očekivati ulogu startera i ograničenu minutažu. Za kontrolu skoka će biti zadužen i Wood koji je trejdovan za kasnog pika prve runde i škart Mavericksa. Još bitniju ulogu će imati u napadu gde se već najavljuje veliki protagonizam kroz pik igru sa Lukom.

 

Ostatak rostera ostaje isti kao prošle sezone, a čine ga mahom imena koja su doživljavana kao prosečni ili ispotprosečni NBA igrači, a čije su akcije dobile na značaju dobrom sezonom. Videćemo da li Bullock, Finney-Smith, Kleber i ostali mogu takve epitete i da opravdaju. Kidd je potpuno promenio način igre ove ekipe u odnosu na Carlislea i od napada koji je imao najbolji ofanzivni rejting u istoriji u jednom trenutku napravio ekipu koja igra na najmanji broj poseda u celoj ligi. Ovakav napad, koji se mnogima ne dopada, je u osnovi jednostavan pošto se u potpunosti vrti oko Dončića i njegovog izbora rešenja, dok svi ostali imaju čisto egzekutersku ulogu. Prošle sezone, jedini koji su još imali dozvolu za kreaciju su Dinwiddie i Brunson, čijim odlaskom se jasno stavlja do znanja da Mavericski od Luke očekuju dodatni iskorak koji bi značio i napad na MVP titulu.

 

Spoiler

Houston Rockets

Vegas win odds 23.5 

 

Houston Rockets 
GUARDS:
| Kevin Porter JR. | Jalen Green | Eric Gordon | Josh Christopher | Theo Maledon |  Garrison Mathews | Daishen Nix | TyTy Washington Jr. | Trevor Hudgins |
FORWARDS:
| Jae'Sean Tate | Tari Eason | Usman Garuba | Maurice Harkless | Kenyon Martin Jr. | Jabari Smith Jr. | 
CENTERS: 
| Alperen Sengun | Derrick Favors | Bruno Fernando | Boban Marjanovic | 

Popularni Roketsi, prethodnu sezonu zavrsili su kao najgora ekipa istocne konferencije sa svega 20 pobeda. Vec krajem prosle sezone poceli su sredjivanje ekipe i oslobadjanje solari kapa, u onom trejdu sa Seltiksima gde su za Tajsa dobili Fernanda, Kantera i Srudera (Kanter i Sruder se nisu dugo zadrzali u ekipi), delovalo je da uprava Hjustona ima neki plan. U draft noci Hjuston je birao sa trece pozicije, na njihovu srecu prve dve ekipe nisu uzele ono sto je Hjuston zeleo i tako je sa pozicije broj tri izabran Jabari Smith Jr. Radi se o 212cm visokom igracu, koji pokriva bez problema pozicije 4 i 3, u small ball varijanti cak i 5, ovom momku je dosta skauta predvidjalo poziciju broj jedan na ovogodisnjem draftu, sto dovoljno govori o njegovim kvalitetima. Prosecno je na koledzu belezio 16.9 poena uz 7.4 skoka po mecu, ono sto je odusevilo sve skaute jeste cinjenica da sa svojom visinom sutira 42% za tri poena, i u proseku ima 2.3 pogodjene trojke po mecu. Duge ruke su njegova velika prednost u odbrani i bez vecih problema moze da preuzme bilo koju poziciju, poseduje ogroman kosarkaski IQ i donosi ogromnu energiju ekipi. Obzirom na veliki usagerate na koledzu u proseku gubi svega 1.8 lopti po mecu, odlican izvodjac slobodnih bacanja za svoju visinu, i ono sto je jako vazno za mlade igrace koji dodju u Nba i pored ogromne agresivnosti u njegovoj igri retko kad udje u probelm sa faulovima. Vec u prvom pripremnom mecu nam je pokazao sta mozemo ocekivati od njega, duel sa San Antoniom zavrsio je sa 21 poenom uz 8skoka, u prilog tome da je sjajan suter govori i podatak da je u ovom duelu sutirao 5/8 za tri poena. Sigurno ce Smith ukoliko ga povrede zaobidju biti glavni kandidat za ROTY titulu. 
Hjuston je na draftu imao i 17og pika, i sa te pozicije uzeo je Tari Easona, radi se o igracu koji igra na poziciji krila, prvenstveno ga krasi dobra odbrana i jako brze ruke sto potvrdjuje podatak da prosecno ukrade 2 lopte. Poenterski odlican na izlaznoj godini koledza, sa 17 poena u proseku,glavna prednost u odnosu na cuvare mu je sto je odlican ball handler za svoju poziciju i u vecini slucajeva stvori sebi priliku za lagani ulaz u reket i poene, uz to poeni iz tranzicije su uglavnom njegovi, uvek je prvi u kontri. Solidan skakac, jako brz izbacaj pri sutu koji se tesko brani, i dosta iznudjenih faula samo su jos neke od karakteristika ovog igraca. 
Dosta se spekulisalo da bi on mogao biti najveca kraca ovog drafta, a te price je sam pojacao nakon prvog pripremnog meca kada je Sparsima za 20 minuta na parketu ubacio 21 poen uz 10 skokova uz dve asistencije i ukradene lopte. Reklo bi se pocetnicka sreca, ali posle samo par dana sledio je duel sa Raptorsima u kojem je za 24minuta ubacio 24 poena uz 8 skoka, upisoa je i 1 asistenciju i 2 ukradene lopte (zanimljivo da je na ove dve utakmice imao svega 3 izgubljene lopte). Mozda on i bude najveca kraca ovog drafta, ako ovako iskoristi i minute u regularnoj seozni. 
Iz trejda sa Minesotom, Hjuston je dobio jos jednog rukija TyTy Washingtona, rec je o perspektivnom beku sa Kentakija, solidan suter kao i asistent i zbog toga uspesno pokriva pozicije 1 i 2 . Glavni problem su mu slaba izdanja u bitnim mecevima, ostaje da vidimo kako ce se provici na NBA kosarku,  na pripremnim mecevima nije delovao bas najbolje. 
Dan nakon drafta Hjuston trejduje Wooda u Dalas u zamenu za Sterling Browna (koji se ne zadrzava dugo u ekipi) Trey Burka, Marquese Chrissa i Bobana Marjanovica. Ocekivan potez Hjustona, obzirom da su dobili mladog igraca sa Drafta kojeg zele da forsiraju u narednoj sezoni. 
Sledeci potez koji se i ocekivao, John Wall napusta ekipu kao free agent. 
Tate je dobio novi ugovor 20m/3yr dobar posao GM Hjustona. Bruno Fernando je dobio novi ugovor 11m/4yr. 
Ponovo je Hjuston bio aktivan na trzistu pa smo videli jos jedan trejd, u pravcu Oklahome otisli su Sterling Brown,Chriss, Nwaba i Trey Burke a opremu Hjustona zaduzili su Favors,Harkless , Ty Jarome (ubrzo napustio tim), i Theo Maldone. 
Maldone kao dodatak ovom mladom timu moze biti jako dobar igrac sa klupe, dok se od Favorsa i Harklessa ocekuje da iskustvom pomognu ovoj ekipi. 
Sta su rakete zapravo odradile u ovoj godini? Oslobodile su ogroman prostor u cap space-u, napravili su prostor za Smitha ali i za Senguna od kojeg isto dosts ocekuju. Ocekujem sezonu potpune afirmacije za Greena, Senguna i Christophera, veliku minutazu za Smitha kojem ce ova godina posluziti da se adaptira na ligu, priliku za Easona i Washingtona da pokazu imaju li kvalitet za klupu Hjustona.Bice ovo jako bitna sezona i za Kevina Portera koji je u prosloj imao neke bas dobre partije, on bi trebao da bude glavna karika ove ekipe i neko ko vuce sve u napadu.Velike pohvale je Hjuston dobio u ovoj ofsezoni, ipak moramo sacekati jos makar godinu dana do sledece da bi videli koliko je ova zapravo bila dobra, ocekujem da odigraju bez imperativa pobede i da u finisu tankuju za sto bolju draft poziciju i pojure jos jednog top prospekta, i da sledece sezone pojure nekog all stara koji ce biti podrska ovim mladim igracima. 

 

Spoiler

Memphis Grizzlies

Vegas win odds 48.5 

 

 

Roster:

 

Ja Morant, Desmond Bane, Tyus Jones, John Konchar, Kennedy Chandler  R, Danny Green

Dillon Brooks, Ziaire Williams, Santi Aldama, Brandon Clarke, Jake LaRavia R, David Roddy R

Jaren Jackson Jr., Steven Adams, Xavier Tillman

 

Two-way ugovor: Kenneth Lofton Jr R. i Vince Williams Jr. R

 

Ekipu su napustili: Kyle Anderson, De’Anthony Melton, Killian Tillie

Dosli: Danny Green,  Jake LaRavia, David Roddy

 

Tim je prvobitno nastao u Vankuveru 1995. god. nakon odluke lige da se prosiri na Kanadu, gde je sve igrao do odluke celnika kluba da se presele u Memfis. Po zavrsetku sezone 2000/2001 tim menja grad i zapocinje novo poglavlje.

Na predstojecem draftu dobijaju Pau Gasol-a I Shane Battier-a. Gasol stize do titule rukija i nagovestava bolje trenutke za fransizu. 2004 ekipa prvi put igra u razigravanju i ispada od Spurs-a. Naredne tri sezone su redovni ucesnici play-off-a. Na naredno ucesce u play off-u se cekalo sve do sezone 2010/2011. Tim je predvodio tri Conley, Z-Bo i Marc Gasol. Cuveni Grit and Grind  nije mogao da se zamisli bez T. Alena, fantasticnog defanzivca i igraca ogromne energije. 2011 godina ce ostati upamcena kao godina prvog trijumfa u doigravanju i istorijskog uspeha plasmanom u polufinale konferencije. Ekipa je na okupu sve do zavrsetka sezone 2016/2017. Odlazak Z-Boa i Alena znacio je daleko slabije rezultate.

 

Losi rezultati omogucili su 2. pik na draftu 2019. Memfis je izabrao Ja Moranta i zapoceo novi ciklus stvaranja tima za velika dela.

Prethodna sezona je je najuspesnija u istoriji tima, ostvarili su 56 pobeda, osvojili svoju diviziju i zavrsili kao 2. na zapadu. U play-off-u su zaustavljeni od strane buducih sampiona Golden State.

Ekipa je bila odlicna na oba kraja terena i ofanzivno i defanzivno. Napad predvodjen Morantom bio je cetvrti, dok je odbrana zauzela odlicno sesto mesto (Off i Def Rating).  Desmond Bane je odigrao fenomenalnu sezonu pracenu visokim procentima suta, pre svega za tri poena. Bio je prva napadacka opcija ekipe u trenutcima neigranja vodecih igraca.

 

Predstojeca sezona je veliki ispit za ekipu. Odlazak Andersona i Meltona je nenadoknadiv u defanzivi. Trejdom upravo Meltona je doveden Grin koji ce pokriti nesto u odbrani. Timu ce nedostajati JJJ najbolji bloker lige protekle sezone. Njegovo odsustvo ce se osetiti na oba kraja terena.

Teret zastite reketa pada na pleca iskusnog Adamsa koji je ovog leta potpisao produzenje ugovora (veteranski). Igrac koji ce ispuniti defanzivne zadatke, kontrolisati defanzivni skok, ali dati i ogroman doprinos u ofanzivnom (prosle sezone igrac sa najvise ofanzivnih skokova). U napadu ocekujem igru na nivou prethodnih sezona. Slobodna bacanja problematicna.

Brooks je najbolji defanzivac na spoljnim pozicijama. Prosle sezone je odigrao tridesetak utakmica. Ostane li zdrav svojim prisustvom ce uspostaviti odredjeni balans u ekipi.Njemu je ovo poslednja godina ugovora i pritisak oko potpisivanja novog ce pozitivno uticati na igru i zalaganje, sto je i veliki plus za samu ekipu.

Povredom JJJ, Clarke i Aldama ce dobiti znacajne minute u igri. Aldama, u svojoj drugoj godini, ukazano poverenje kroz pripremne utakmice je iskoristio da se za sada nametne kao prva opcija na poziciji cetiri.

Dvojac veterana Jones i Green ce imati zadatak da predvode drugu postavu, pre svega Jones, koji je na korektan nacin menjao Moranta.

Bice zanimljivo videti raspodelu lopti u napadu. U ekipi sve krece od Moranta, koji ce biti najveci potrosac lopti. Ne igranje JJJ ofanzivno omogucava protivnicima da vise skupljaju u reketu, sto moze smanjiti broj prodora ka obrucu. Ocekujem da na pocetku sezone pokaze suterski napredak (prosle sezone solidnih 34% za 3).

 

Domet ekipe prestojece sezone je po meni nize u odnosu na prethodnu. Brzina oporavka JJJ ce odrediti sudbinu ekipe. Bice sigurni ucesnici doigravanja. Konkurencija na zapadu je kvalitetnija u odnosu na proslu sezonu. Po najgorem scenariju ne bi trebalo da padnu ispod 7 mesta.

 

Spoiler

New Orleans Pelicas

Vegas win odds 44.5 

 

 

PG: CJ McCollum - Jose Alvarado - Devonte Graham - Kira Lewis Jr.

SG: Brandon Ingram – Trey Murphy III - Dyson Daniels

SF: Herbert Jones - Naji Marshal - Garret Temple

PF: Zion Wiliamson - Larry Nance

C Jonas Valanciunas - Jaxson Hayes - Willy Hernangomez

 

Nije se nešto mnogo menjao sastav ove ekipe, od važnijih igrača došao je samo draftovani klinac Dyson Daniels sa pozicije broja 8. Njegova vrlina je svakako odbrana, opasan kradljivac, baš ono što NOP-u najviše fali, nemam sumnju da će neke varijacije sa klupe Alvarado&Daniels biti defanzivno dobre, mana je šut za 3. Glavni posao su obavili u toku prethodne sezone na dedlajnu kada su stigli CJM i Nance u paketu iz Portlanda i time nagovestili da imaju najviše ciljeve narednih sezona. Sa razlogom, jer su u plej ofu odigrali jednu lepu seriju sa Sansima bez svog najboljeg igrača Ziona, gde su im naneli čak dva poraza, da je u jednom trenutku stvarno bilo pitanje, imaju li Sansi dovoljno moći da prebrode prvu rundu bez nekoliko utakmica Bukera koji je ipak došao u game 6 da pomogne u dovršavanju posla.

 

Sada, pri početku sezone, sve oči su uprte u Ziona, ne može se ne primetiti njegova smanjena kilaža za ovu sezonu i zaista mislim da svaki pratilac NBA bi voleo da vidi zdravog Ziona u ovoj regularnoj sezoni i naravno u plej ofu. Kada je on u stanju da igra, pomera se plafon NOP do + beskonačnosti, jer dodati ovakvog igrača na ovaj sastav koji je igrao dobar plej of, može samo značiti da očekujemo dosta od njih u novoj sezoni. Teško je reći gde je tačno njegov limit, ali bi mogao biti TOP5 igrač lige jednog dana, što je za franšizu kakva je NOP velika sreća, pogotovo nakon odlaska AD.

 

Ingram i CJM su fenomenalne podrške, pogotovo u napadačkom delu, timovi će se baš mnogo namučiti da sačuvaju svu trojicu, prvi je ol star klasa, a drugi preveliko plej of iskustvo iza sebe koje će dosta značiti ovoj mladoj ekipi. Ova ekipa možda ima manje plejmejkinga, jer će CJM dobrim delom obavljati glavnu ulogu, ali je izuzetno visoka, što se posebno značiti za stabilnost skoka, starteri nose 201 cm u proseku, što posebno znači u današnoj run n gun košarci. Najveći problemi ove ekipe su spejsing i odbrana. Startna postava ima dva dobra šutera, dok imaju dvojicu koji skoro i ne šutiraju trice (Zion i Jonas), doduše vidim da su u utakmicama predsezone obojica fino šutirali, ali dok ne dođu zvanične utakmice, ništa im ne priznajem. Spejsing će biti problem u ovoj ekipi, mislim da Zion ima snage da to anulira svojom brutalnom efikasnošću, što se tiče odbrane, imaju stvarno jednog fantastičnog defanzivca u Herbertu, da čak pomeraju CJM-a na pleja da bi imao mesto u startnoj, sa razlogom! Svi znamo da je brutalan defanzivac, ali odbranu ne igra samo jedan igrač, veliko je pitanje je koliko će ostali da igraju istu i kako će to trener uklopiti. Sve se više govori poslednjih dana o talentu Murphy III, jer je zaista pokazao izvrstan šuterski potencijal, pogotovo sada u utakmicama predsezone gde je imao nekoliko sjajnih prangijaških partija koje bi trebalo da predstavlja uvod u sezonu, znam da ne bi to trebalo da bude reper, ali to su neki znaci na šta igra ovog igrača liči.

 

Jonas dominira iz sezone u sezonu, ponekad pomislim da je potcenjen centar,  opet kada pogledam, plaćen je baš koliko i treba, ali se čini da premalo respekta od same lige ima. Solidan je igrač na obe strane, na skoku, zna i tricu da ubode, slobodnjake da izvuče i pogađa u finim procentima, jednostavno čovek se razvija iz sezone u sezonu i konstatno napreduje. Biće opasan ove sezone iz četvrtog-petog plana, sada kada je tu Zion, sva moguća pažnja će biti preusmerena na njega, Jonas će imati lepog lufta da se šiba 1 na 1. Interesantno je kako će izgledati taj frontcourt, mesa pod košem koliko hoćeš, samo da se stavi stočna vaga kraj auta, mnogim timovima će biti izuzetno teško rvati se sa njima dvojicom istovremeno, posebno me interesuje plej of, kada krene grublja igra.

 

Naravno, postoji i doza verovatnoće da klupa Nju Orleansa bude smešna i to bi mogao biti dodatan problem ove ekipe, nema dokazanih plej of igrača na istoj, morali bi na dedlajnu ozbiljno da se iscimaju da dovedu nekog jeftino, u zavisnosti ko bude bio dostupan. Naravno, ako se planiraju najviši dometi, valjda bi morao biti cilj da se što više ojača ekipa.

 

Predikcije za ovu ekipu su ulazak u plej of, sve ispod toga bi bilo iznenađenje, mislim da su najmanja očekivanja ispadanje u prvoj rundi, a najviša finale konferencije, jer ova ekipa ima opasan potencijal, sećamo se šta su radili sa Sansima, a videćemo i šta će biti kada je glavni igrač ove ekipe tu.

 

Spoiler

San Antonio Spurs

Vegas win odds 22.5 

 

Roster:

 

PG: Tre Jones, Blake Wesley

SG: Devin Vassell, Joshua Primo, Malaki Branham, Romeo Langford

SF: Josh Richardson, Doug McDermott, Keita Bates-Diop, Alize Johnson

PF: Keldon Johnson, Isaiah Roby, Jeremy Sochan

😄Jakob Poeltl, Zach Collins, Gorgui Dieng

coach: Gregg Popovich

 

Spursi su konačno shvatili da je odlaganje neodložnog uzaludan posao. Trejdom Dejounte Murraya u Hawkse i zvanično su se okrenuli rebuildingu bez da je danas potpuno jasno ko će biti igrači oko kojih će se graditi nova ekipa. Realno, još od onog (nikad prežaljenog) klizećeg Zaze Pachulie nad Kawhi Leonardom jasno je postalo da je šampionski prozor za Spurse zatvoren i da ekipa okupljena oko Lamarcusa Aldridgea i DeMara DeRozana može da bude samo simpatičan relikt neke pređašnje košarke ali ne i konkurent za najviše domete. Čak su i lani Spursi bili žilavi ali nedovoljno za više od počasnog nastupa u play-inu. 

 

Najbolji igrač ove ekipe je Keldon Johnson i to dovoljno govori. Keldon je ok igrač, ali i sam daleko od prajma a verovatno i od nekog superstar potencijala. Drugi najbolji igrač bi mogao biti Devin Vassell koji je do sad igrao toplo hladno ali nema sumnje da ga očekuje velika potrošnja ove sezone. Poeltl se razvio u korisnog centra i još uvek je u izlogu ne bi li ga Spursi razmenili za koju opciju više na narednim draftovima. I to je otprilike to od igrača ranga NBA startera.

 

Postoji nekoliko mladih koje valja pratiti, a najintrigantnije deluje Blake Wesley koji bi se mogao razviti u neku mini verziju Kawhi Leonarda. Fizički jako sposoban, videćemo ima li košarke NBA kalibra u njemu ili će se morati pričekati neka naredna sezona. Josh Primo i dalje deluje kao dete ili ono popularno “2 years away from being 2 years away”, a tu su i preostala dva rukija prve runde - krilni centar poljskih korena i korektnih fizikalija, Jeremy Sochan, te u NCAA solidni šuter i atleta, Malaki Branham. Za neke ozbiljnije minute će se boriti još i Isaiah Roby koji je znao da pruži dobre partije u rekreativnom “trust the process” rosteru Thundera, kao i Zach Collins koji je konačno zdrav i mogao bi bolje nego prošle rekonvalescentske sezone. Valja pomenuti i Tre Jonesa, mlađeg brata poznatijeg Tyusa, koji će po svemu sudeći biti starter na PG što je dovoljno depresivna činjenica.

 

Spursi imaju potencijal da budu u gornjoj polovini lige po defanzivnom učinku, međutim ne postoji trik kojim bi bili napadački naročito potentni. Svakako treba očekivati konkurentniju i ozbiljniju košarku od njih nego od dežurnih cirkusanata poput Rocketsa, ali ugurati se u play in sa ovakvim rosterom bi bilo malo čudo. Uostalom i prilično nepotrebno čudo, jer bi Wenbanyama ili Henderson bili sasvim lepe nagrade za patnju koju će ovaj skromni sastav tokom sezone prirediti navijačima u južnom Teksasu. Vreme je da veliki Pop odvoza tenkić sezonu kao davne 1996/97. Ona mu je donela Timmya i dinastiju, a da li će Spursi biti slične sreće i narednih godina ostaje da se vidi.

 

Za kraj ali sigurno i najbitnije, hvala svim kolegama forumasima koji su odvojili vremena da napisu tekst/tekstove. 

 

Nek bude nezaboravna sezona.

Spoiler

LA Lakersi sampioni u junu 2023🙏

 

Edited by Miki28
typo
  • Like 35
  • Love 2
  • Thanks 3
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, gggggggg said:

kpj dobio novi ugovor 82/4 

 

ako nisam totalno omasio inicijale, nije losa eksplikacija logike, pre nego sto se desilo

 

Whether to extend Porter Jr. contract. This is a question of, do I want to risk locking up money now, or risk locking up potentially a lot more money, in the off-season when other teams have tons of money. A player who in the traditional reference can play PG/SG/SF with good defense and shooting, is valuable. Look at how much money a player, inferior in my estimation, like Tyler Herro got. If you don’t think the 2021-22 NBA best catch-and-shoot 3pt shooter is getting a good offer, I don’t know what to tell you.

 

How much to pay. If there’s a deal $25 million per season or under available now, the Rockets should do it, in my opinion. It’ll seem cheap in a year or so. The NBA Mid Level Exception is probably heading for $15 million. Expecting a starter level player, who can plausibly run an offense or score off-ball to play for backup center money, the $10 million many Rockets fans have talked about, seems simply ludicrous to me. If Porter is a RFA, I can’t imagine offers under $20-$25 million, barring an implosion of some sort, or serious injury. If you think he’s better, with more upside, than Evan Fournier, the number is north of $20 million.

3 minutes ago, Chaos Is Me said:

Svi sa nekim blagim optimizmom predstavili timove (što ove kojima je cilj prsten, što ovi kojima je cilj Wembanyama), jedino kod Sunsa depresija teška. 😄

 

sa gnusanjem odbijam i blagost u optimizmu, osim ako ne racunamo majusno-ostavljen prostor da ce knicksi tankovati a nece.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, uini said:

 

ako nisam totalno omasio inicijale, nije losa eksplikacija logike, pre nego sto se desilo

 

Whether to extend Porter Jr. contract. This is a question of, do I want to risk locking up money now, or risk locking up potentially a lot more money, in the off-season when other teams have tons of money. A player who in the traditional reference can play PG/SG/SF with good defense and shooting, is valuable. Look at how much money a player, inferior in my estimation, like Tyler Herro got. If you don’t think the 2021-22 NBA best catch-and-shoot 3pt shooter is getting a good offer, I don’t know what to tell you.

 

How much to pay. If there’s a deal $25 million per season or under available now, the Rockets should do it, in my opinion. It’ll seem cheap in a year or so. The NBA Mid Level Exception is probably heading for $15 million. Expecting a starter level player, who can plausibly run an offense or score off-ball to play for backup center money, the $10 million many Rockets fans have talked about, seems simply ludicrous to me. If Porter is a RFA, I can’t imagine offers under $20-$25 million, barring an implosion of some sort, or serious injury. If you think he’s better, with more upside, than Evan Fournier, the number is north of $20 million.

 

meh, covek ima srece da igra u houstonu. ne vidim scenario da bi dobio ove pare drugde. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Miki28 said:
Top posao Hjustona

 

 

Škrtica Tilman strikes again. Samo je zamaskirano time sto je KPJ problematicno momce, pa ovo kao ima smisla.

 

Dok je on vlasnik, Hjuston nece prismrdeti terminu contender. Jer timovi koji pretenduju - kostaju. Ponudice on slicne pare svim ovim (za sada) zelenim, talentovanim igracima, mozda max ugovor dobije max jedan igrac. Od ostalih ce pola pobeci nakon 2-3 godine tamo gde ce finansijski da ih cene/preplate.

Link to comment
Share on other sites

Ne moze Tilman tu mnogo da uprska. Houston ima sampionski fundament, Jalen je za godinu dve naj bek suter, Jabari jedinstvena kombi suta i defense, Tari je najbolji defanzivac u najavi, na draftu 2023 imaju min 6.-7. pick, to je u takvom draftu top 3 talenat u nekom average. Od 2024 po, posle i vise od toga.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, uini said:

 

kao i mnogi drugi igraci drugde, tj u drugom kontekstu. kureta bi mozda waivovali u knicksima nakon treceg zgloba.

 

poenta je da ga je usralo kada je postao fa nakon nogobulja iz clevelanda jer mu je houston dao prostora da se indijanise i na terenu i van njega. ne bi mogao da nabaci ovakve brojke nigde a samim tim i ove pare da dobije.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...