Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju


Geronimo

Recommended Posts

Ali, zaista, ovoliko i ovako žustra tasprava se vodi oko , rekao bih taktike, oko jednog koraka koji jedna strana smatra ključnim, neophodnim, bez njega se ne može dalje, druga strana bi ga preskočila ili barem ne bi insistirala na njemu, išla bi odmah dalje. Je li naziv zanimanja u ženskom rodu bitan faktor jednakosti odnosno ravnopravnosti, rasprava je otišla u nekom pravcu koji više ne dozvoljava iznošenje mišljenja i dilema bez kvalifikacije, od previše rogobatnog do nemogućeg, nećemo menjati jezičke norme ni po koju cenu ili hoćemo po svaku cenu. Nije važno šta će posle biti.

Za mnoga zanimanja postoji naziv u ženskom rodu, nastao spontano, obogatio jezik ali i izazivao dve vrste komentara, šta će žena u tom poslu ili taj naziv su izmislili muškarci da bi naglasili da se radi o ženi, manje značajnom profesoru, doktoru, lingvisti, piscu. Ističe se i da su prihvaćeni nazivi u ženskom rodu uglavnom za manje vredna zanimanja ili zvanja, tako, domaćica, kafe kuvarica, čistačica, sluškinja, ipak to govori o vremenu kada su kaja zanimanja postala dostupna ili nametnuta i ženama. Nikad nisu bile žene kraljevi nego kraljice, nisu bile devojke prinčevi nego princeze ali su bile vezilje, ne i vezilji, konjovoci ne i konjovodilice ii konjovođice, konjušari, pralje, znači i za niskovrednovana zanimanja postoje neka koja imaju samo muški ili samo ženski rod u uobičajenom govoru.

Nije ništa novo da se reči nazivi, norme menjaju prema potrebi, promene nekad ostanu kao nova norma, nekad nestanu odmah, sad šta je bolje, nametnuti ih silom ili odustati unapred, naravno krajnosti pošto su to najčešće pozicije u raspravi.

Da, i loš humor jeste i biće prisutan, analogije koje stoje ili ne stoje, na primer: pisac-spisateljica, firmopisac-firmospisateljica, kovač-kovačica?

Mi smo se profesorkama u škol obraćali sa drugarice profesor, (tako doba bilo) ili profesorka, ne sećam se da je iko govorio drugarice profesorka.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Za mene su osnovne premise (kojima se nažalost ne rukovodim uvek jer sam samo čovek, kvarljiva roba sa gomilom mana):

- dela pre reči

- suština pre forme

- bez cenzure

 

"Dela pre reči": Više uradi nepismeni paor koji se sa uvažavanjem ophodi u svakodnevnom životu prema svakom slabijem (ženama, seksualnim manjinskim grupama, deci, migrantima itd.) nego bilo koji salonski mrsomud, uključujući i nas ovde na forumu, koji zna na rečima kako treba a u praksi primenjuje inverzno ponašanje. Ja prvi kenjam ovde o ljudskim pravima pa umesto da sam izašao da podržim paradu, demonstriram ispred svinjformera i slično, izabrao sam da gledam neku nebitnu utakmicu, preslušavam neki nebitni muzički album ili radim nešto drugo iz opusa svakodnevnice.

 

"Suština pre forme": Ako sam dobro razumeo agitatore za RSJ ovde, oni su u fazonu, jebeš jezik i njegovu učaurenost, bez obzira što bi nešto zvučalo rogobatno učinimo pobedu suštine nad formom i uvedimo RSJ u našu svakodnevnicu. Fino. A da li bi možda moglo da se posmatra na ovaj način? Da li je u stvari RSJ forma, a istinska promena statusa žena (u ovom slučaju) suština? Da li je zapravo agresivno uvođenje RSJ pobeda forme nad suštinom ako se ništa preostalo ne promeni?

 

"Bez cenzure": Ukidanje cenzure je za mene jedno od najvećih dostignuća čovečanstva. A neki bi cenzurisali govor, misao. Cenzurisati treba samo dela, i jedino provereno destruktivne koncepte kao što su nacizam, fašizam, religijski fanatizam i slično. Ja npr volim death metal, horor umetnost, politički nekorektni humor, izraziti sam protivnik "šotrizacije" društva...pa se opet zalažem za prava žena, seksualne slobode i ostalo, podržavam svoju suprugu u njenim femističkim projektima i zamislima, trudim se da u mačo društvu iskažem drugu stanu medalje i utičem da se mačizam u mom prisustvu ublaži. Fora je uvek u tome što je prosečan čovek nedovoljno prosvećen i sklon da pomeša maštu i stvarnost. Osnovna stvar je odeliti stvarno od mašte, odeliti ono što je benigno i u službi zabave sa onim što je maligno i ima kapacitet da zatruje ljude, da ih podstakne na zla dela. Ovde ne treba uzimati ekstreme kao primer, jer su oni baš to - ekstremi. Nažalost ima puno monstruma među nama, ali oni su i dalje teška manjina u odnosu na ljude koji ne bi "učinili zlo bližnjem svom" bez da su lično teško ugroženi. 

 

Ovde već drvimo u prazno. Unapred izjavljujem da ću svaku fankinju, vatrogasilicu, piskinju, borkinju ili idiotkinju tako i nazivati ukoliko ona to želi. Ako mi se omakne drugačije, jbga to je zbog navike a ne loše namere. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Eddard said:

Ne, nazvao si RSJ sviranjem kurcu "do tada" (dok se neki tvoji uslovi ne ispune), a s obzirom da to "tada" još nije nastupilo i ti to znaš, ergo, za tebe je u ovom trenutku, sadašnjem trenutku naše rasprave, RSJ - sviranje kurcu. Tačka. Sve ostalo je tvoj spin.

Čisto da podsetimo :).

I nije meni nikakav problem da to misliš, kao i neki drugi koji su se na temi javili sa nešto drugačijim formulacijama, ali istom suštinom, već je problem što ti uporno već danima pokušavaš da nas ubediš da to nisi rekao. Jebote.

 

E tu smo dakle. Hvala ti na ovome.


Dakle, @Eddard-e, slazemo se da ja nisam protiv RSJ, generalno (vremenski neodredjeno i u neodredjenoj meri), vec da jesam protiv RSJ u ovom trenutku (a u kojoj meri, objasnicu dalje)

 

Ako je tako (a tako je), onda tako treba i da se kaze, u celini, a ne izvuceno iz konteksta. A ne da mi se namece da sam ja protiv RSJ, en général - to je ucitavanje, cak shvatam i kao vredjanje. 

 

Dalje, protiv cega sam ja to tacno, u ovom trenutku, i sta ja smatram da je sviranje kurcu (gubljenje vremena), u ovom trenutku? Ja nisam protiv RSJ, cak ni u ovom trenutku, ako je to smisleno kao kreiranje i upotreba profesija u zenskom rodu. 

Ali ja jesam protiv insistiranja na zlostavljanju jezika koje i sami zagovornici/zagovornice ne praktikuju, pod izgovorom "pa jos ucimo". Takva RSJ je besmislena i bolje je onda da pravimo novi rodno-neutralni jezik nego da ispavljamo stari koji u korenima ima puno prepreka za tako nesto. A to, bilo nadogradnja ili novogradnja, se ne desava preko noci. 

 

RSJ u smislenom obliku, kao rodno-senzitivne profesije, se moze desiti preko noci, sa tim nemam nikakvih problema i iskreno podrzavam.

 

 

Dodatno, "moji uslovi" kako to navodis nisu moji i ne odredjujem ih ja, vec to predstavlja ono sto je sustinski bitno za polozaj zena. Neke od tih stvari su, izmedju ostalih, ne po vaznosti vec random, izjednacavanje plata za isti posao i iste kvalifikacije, izjednacavanje ostalih benefita a uzimajuci u obzir i specificnosti zenskog pola, jednake prilike i mogucnosti za napredovanje na poslu, strozije zakonodavstvo i brza reakcija nadleznih organa na slucajeve zlostavljanja zenskog pola, RSJ u onoj meri kreiranja rodno-senzitivnih naziva profesija i pravo/obaveza na koriscenje istih... Ti "moji uslovi" su moje razmisljanje sta je zenama zaista bitno, sta ce im polozaj zaista uciniti boljim, a voleo bih da vidim neko istrazivanje na tu temu, jer su i ovde na forumu, zene podeljene koliko vidim. 

 

 

Sasvim je OK da neko misli drugacije, da je u ovom trenutku bitnije ne samo kako ce koja profesija da se zove vec i da zlostavljamo jezik time sto cemo i mnozinu govoriti u oba roda. Samo bih onda voleo da cujem neku argumentaciju na pitanje "zasto?" i "kako ce to unaprediti zivot zena?". 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Div said:

prihvaćeni nazivi u ženskom rodu uglavnom za manje vredna zanimanja ili zvanja, tako, domaćica, kafe kuvarica, čistačica, sluškinja

 

Čekaj... domaćin je po meni regularno - domaćica - domaćin.  Ono, ja to koristim "Ona je profesorka, on je domaćin... "  enivej, idemo dalje - kafe-kuvar?  Postoji - postoje muškarci koji kuvaju kafu (poznavao jednog, dobru kafu kuvao) i zovu se - gle čuda - kafe-kuvari. Čistačica - čistač -šta je tu nelogično?  Postoje čistačice - postoje i čistači.

Sluškinja (služavka) - to je možda već malo specifično, ali zaboga, postoji i reč - sluga.  I sluškinja i sluga idu pod - posluga.  Nije (po meni) sluškinja nikakvo učitavanje ženama.

Usput, znam lika koji je literally - sestra.  Radi kao nurse u bolnici, 90% obraćanja mu je i od koleginica i od pacijenata i od doktora - sestro (onihi 10% je po imenu) i to mu je cool.  "Sve 5 za nove izraze tehničare i tehičarke, ali zna se šta je ono pravo", tako on kaže.

 

A da ne ulazimo u časne sestre i toplu braću... 

U Italijanskom su stvari npr. dosta jasnije:  suora - časna sestra, a sorella - (just plain, iliti nečasna :classic_tongue:) sestra... infermiere / infermiera su med. brat i med. sestra :classic_smile:

 

Možda tu postoji i problem našeg jezika, u engleskoj za poslugu imaju svašta nešto reči (servant, footman, lackey, servitor, boy, menial...) zbog specifičnosti posla koji su obavljali.

Zanimljivo je npr. šta se kaže za butlera - i pored nekih genijalnih ideja da se napravi reč za batlerku: A female butler – household manager wording can be interchangeable.

 

Glede naše fankinje.  Cool, može, ali nešto se mislim - pa to je strana reč - bez roda, tačnije masculine and feminine noun.  Ne vidim potrebu da se ovde dodaje rod, ali dobro, ko voli nek izvoli - imamo mi lepe srpske reči: obožavatelj / obožavateljka... ljubitelj / ljubiteljka (eto nije samo ljubi čika nego i ljubi teta ❤️) ...umesto fan, btw. I gle, baš obe i imaju svoju rodnu odrednicu.

Kad smo kod fan, zanimljivo je kako je uglavnom u hrvatskom pokupljena reč frend od engleske friend, ali isto tako je dobila i žensku verziju - frendica.  Meni skroz simpatično - i, funkcioniše beprekorno :thumbsup:

 

Reč koju potpuno prezirem, a jezivo je popularna kod mlađih generacija (a nažalost ulazi u upotrebu i kod nas još mlađih :wicked:) - "lik" - ima u svom ženskom obliku najgrđi zamislivi odjek - "likuša" - a svi su izgleda sasvim kul sa tim.

 

Meni je to (korišćenje "lik" uopšte, a ne postojanje "likuša") vrh silovanje jezika.  A tek taj jebeni "vrh" koji upravo pomenuh.

tako da...

Užice, we have a problem.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@fancy i @Div nisu nikakav problem rodno-senzitivni nazivi u jednini. To je p... d... (da namerno nastavim sa izrazima za koje ce me posle vitlati po forumu). Mnogi to vec koristimo. 

 

Ali kada imas recenicu

"Na koncertu najpopularnijih muzicara/muzicarki okupilo se 10.000 obozavatelja/obozavateljki kako bi uzivali/uzivale u muzici svojih idola/idolkinja" ~147 karaktera

 

umesto

 

"Na koncertu najpopularnijih muzicara okupilo se 10.000 obozavatelja kako bi uzivali u muzici svojih idola" ~105 karaktera

 

e insistiranje na tome je, po mom misljenju, epska glupost i bolje da pravimo novojezik (rodno neutralan) a ne nadogradjeni jezik (frankenstajn).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Kooineeperk said:

epska glupost

 

Ne, ako se plaća po karakteru - realno, vrlo je korisno, a plus je i bogougodno :thumbsup:

 

Opusti se. 

Ako će da bude novog jezika, biće ga, nije kao da zavisi od tebe, Eddarda, mene, uinija i fankinje da li će nastati.

 

Ionako će uskoro sve da ode u qrac / qricu.

 

Edited by fancy
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, fancy said:

 

Ne, ako se plaća po karakteru - realno, vrlo je koristno, a plus je i bogougodno :thumbsup:

😄 da znas, nisam na to gledao kao na potencijalni porast prihoda 🙂 

 

1 minute ago, fancy said:

Opusti se. 

Ako će da bude novog jezika, biće ga, nije kao da zavisi od tebe, Eddarda, mene, uinija i fankinje da li će nastati.

Pa to i ja tvrdim, ima strucnih ljudi (ok u Srbiji malo teze), koji to treba da odluce. 

 

1 minute ago, fancy said:

Ionako će uskoro sve da ode u qrac / qricu.

Nadam se da nece. Ne treba zivot i inicijative zbog toga da stanu. 

 

I zato hajde da vidimo sta je to sto mozemo da uradimo, da zaista bude bolje? Hajde oko necega da se slozimo. Da krenemo od neke zajednicke polazne tacke ili barem bliske, a cilj nam je valjda isti, pa da vidimo kako mozemo da idemo nekom putanjom tako da odgovara vecini, jer je vecina ovde bitna da bi doslo do promene. (ovo zvuci kao da se spremamo za neke izbore i pravimo koaliciju, ali tako je). 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, fancy said:

 

 

Možda tu postoji i problem našeg jezika,

 

❤️

Ne, tu postoji problem u mnogim glavama.

Jezik će podneti i vatrogaskinju i i hirurškinju, kao što podnosi pjevačicu i sportistkinju...

Ali će se uvek nekI naći da ih krsti ženetinama...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Angelia said:

 

Isto vazi za F-word

 

Ovo bi trebalo da bude kaznjivo bar kada koristi neki predsednik

 

Joe Biden was heard saying, "no one f***s with Biden" :lol_2:

 

nego, citajuci, zamalo da ostanem fascinirana koliko je post prenet sa us teme a koji tamo stoji vec duze vreme vrlo neprimecen

i u vezi istrajne polemike oko upotrebe `pravilno korektnog` izraza za beskucnike i beskucnjakinje - doprineo i ovoj diskusiji.....

 

 

ps. lakse mi je za izgovor beskucnjakinja nego beskucnica, jer ovo potonje mi saplice jezik i

pri izgovoru zvuci nerzumljivo kao da prica beba, pokusajte i sami pa cete videti, ispasce beckucnica

Link to comment
Share on other sites

Da li zaista ima nekoga ko se protivi uvodjenju rodno-senzitivnih naziva profesija kada govorimo u jednini (ili mnozini a ciljamo isti rod)? Ja nisam stekao takav utisak cak ni medju onima koji kazu da im to para usi ili slicno. 

 

A koliko ima onih koji smatraju da i u mnozini treba koristiti oba roda? 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, medobrundo said:

 

Ni milimetar promene zatucanog mišljenja -- da podsetim, rasprava je oko toga može li se napraviti ustupak da se ženama obraćamo u ženskom rodu, a ne u muškom, kad god je moguće.

 

 

 

Nisam planirala da ponovo pišem ovde, jer mislim da se  vrtimo u krug. Stavovi se neće stalnim ponavljanjem promeniti.  

 

Ne mislim da je u pitanju zatucano mišljenje. Sve vreme se skreće pažnja na obraćanje u ženskom rodu, a taj RSJ,  po meni, ponoviću- nije najbitniji. 

 

Pogotovo nije bitan ovih dana kada smo svi čuli šta se dogodilo u Vršcu. Ubijeno je malo dete, zbog nemara CZR ( Centra za socijalni rad) )

 

Pre toga se  monstrum oglasio u onom groznom tabloidu.

 

Mnogo je važnije u ovom trenutku, da svi aktivisti-aktivistkinje traže da se izvrši promena u Porodičnom zakonu.

 

Potrebno je da u tom zakonu postoji čl. koji jasno objašnjava da se deca, od godinu do-10 godina, posle razvoda, dodeljuju majkama.

 

U istom čl. stav 2 treba dodati da se deca dodeljuju očevima u slučajevima kada su majke zavisnic  (ce ) od opojnih droga, zavisnici ( ce )  od alkohola i ukoliko imaju  težu psihičku bolest zbog koje nisu u stanju da neguju dete.

 

Ovo je trenutno pitanje br.1 koje treba rešiti, jer ovo nije prvi slučaj da CZR pogreši i da se nakon toga dogodi tragedija.    

 

6 hours ago, Kooineeperk said:

E tu smo dakle. Hvala ti na ovome.


Dakle, @Eddard-e, slazemo se da ja nisam protiv RSJ, generalno (vremenski neodredjeno i u neodredjenoj meri), vec da jesam protiv RSJ u ovom trenutku (a u kojoj meri, objasnicu dalje)

 

Ako je tako (a tako je), onda tako treba i da se kaze, u celini, a ne izvuceno iz konteksta. A ne da mi se namece da sam ja protiv RSJ, en général - to je ucitavanje, cak shvatam i kao vredjanje. 

 

Sasvim je OK da neko misli drugacije, da je u ovom trenutku bitnije ne samo kako ce koja profesija da se zove vec i da zlostavljamo jezik time sto cemo i mnozinu govoriti u oba roda. Samo bih onda voleo da cujem neku argumentaciju na pitanje "zasto?" i "kako ce to unaprediti zivot zena?". 

 

Ja sam žena, ali se slažem sa gotovo svim tvojim postovima. Od početka pišeš da nisi protiv RSJ ali se tvoji postovi pogrešno tumače. 

 

6 hours ago, fancy said:

 

Glede naše fankinje.  Cool, može, ali nešto se mislim - pa to je strana reč - bez roda, tačnije masculine and feminine noun.  Ne vidim potrebu da se ovde dodaje rod, ali dobro, ko voli nek izvoli - imamo mi lepe srpske reči: obožavatelj / obožavateljka... ljubitelj / ljubiteljka (eto nije samo ljubi čika nego i ljubi teta ❤️) ...umesto fan, btw. I gle, baš obe i imaju svoju rodnu odrednicu.

Kad smo kod fan, zanimljivo je kako je uglavnom u hrvatskom pokupljena reč frend od engleske friend, ali isto tako je dobila i žensku verziju - frendica.  Meni skroz simpatično - i, funkcioniše beprekorno :thumbsup:

 

Reč koju potpuno prezirem, a jezivo je popularna kod mlađih generacija (a nažalost ulazi u upotrebu i kod nas još mlađih :wicked:) - "lik" - ima u svom ženskom obliku najgrđi zamislivi odjek - "likuša" - a svi su izgleda sasvim kul sa tim.

 

Meni je to (korišćenje "lik" uopšte, a ne postojanje "likuša") vrh silovanje jezika.  A tek taj jebeni "vrh" koji upravo pomenuh.

tako da...

Užice, we have a problem.

 Ovo lik-likuša je grozno. To i meni smeta..plus ono obraćanje "brate"..

 

Ogromna većina mladih koristi te reči..

 

6 hours ago, fancy said:

 

Ne, ako se plaća po karakteru - realno, vrlo je korisno, a plus je i bogougodno :thumbsup:

 

Opusti se. 

Ako će da bude novog jezika, biće ga, nije kao da zavisi od tebe, Eddarda, mene, uinija i fankinje da li će nastati.

 

Ionako će uskoro sve da ode u qrac / qricu.

 

 

Bold- 100 posto tačno.

 

***

 

Kada je počela rasprava o RSJ i kada sam videla predlog Zakona, bila sam zapanjena.

 

U tom predlogu je stajalo da RSJ mora da se koristi i u knjigama, ne samo u zvaničnim dokumentima.

 

Ne mogu da zamislim da čitam knjige, domaćih i stranih autora u kojima će morati da se koristi RSJ.

 

Time se uništava lepota nekog književnog dela.

 

Ponoviću, postoje zaista važnije stvari u Srbiji, od tog RSJ.

 

- Promene zakonske regulative vezane za starateljstvo, promene u KZ -strožije kazne i kasnije praćenje CZR svih silovatelja.

 

- Usvajanje Alimentacionog zakona po kome će država, posle razvoda, plaćati alimentaciju majkama, sve dok se sudski ne reši problem sa plaćanjem alimentacije.  

 

Da se ne bih ponavljala, neću se više javljati povodom ove teme.

 

 

 

Edited by Devojka Luke Razića
jedno slovo
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

@Kooineeperk Ne planiram više da trošim prostor tako što ću rečenicu po rečenicu "razbijati" tvoje upise. Nismo ti se nakačili, ti si se nakačio na temu, napisao svoje mišljenje javno i samim tim ga podložio odgovoru. Mada razumem da je nezgodno biti na jednoj strani kad se @uini i ja nađemo na drugoj, pošto smo oboje prilično direktni i oštri. Smatram da ti nisam ništa izvrtala, kao što ti je i Eddard napomenuo par puta - stoji crno na belo šta si napisao svom u prvom komentaru na temu, sve nakon toga je čupanje jer to što si napisao nije socijalno poželjno. Kakav problem imaš sa RSJ? Ne znam, ne poznajem te dovoljno niti smo dovoljno diskutovali na temu da bih znala, ali mi je jasno da ga imaš jer inače ne znam čemu toliki otpor. Mogao si napisati ono što i Mek - stvar je izbora i teramo dalje. Čim staviš neko ALI, problem postoji, a ja mogu postaviti hipotezu da je problem u patrijarhalnim vrednostima i shvatanjima koji su uprkos otporu duboko ukorenjeni. Apropo prioritizacije od strane aktivistkinja, recimo kolektiv koji se bavi ženskom borbom Ženska solidarnost to ne radi; u zavisnosti od aktuelnosti teme možda nešto dobije više prostora u javnosti, ali svaki vid ženske borbe se jednako podržava jer je to suština. Zbog toga uporno i govorim da nema postavljanja opštih prioriteta i uslova. 

 

Naravno da mi je lakše da odgovorim na ovakve upise jer zahtevaju manje kognitivnog angažovanja i istraživanja. Poslednjih dana radim (bukvalno) 10h dnevno i za forum vremena imam samo uveče, kad uđem i odgovorim na upise na ovoj temi. Koga zanima pročitaće to što imam da kažem na temu i za 10 dana ako mi toliko treba, ko ne shvata ozbiljno ne bi pročitao ni da sam okačila iste večeri.

 

@Chaos Is MeSuština uvek pobeđuje formu, a tako je i sa RSJ. Suština je solidarnost sa ženama i borba za njihovu ravnopravnost, a RSJ je samo jedna od mnogobrojnih formi.

Edited by DameTime
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, medobrundo said:

 

Posle dana i dana rasprave sa ljudima na forumu, koji su još i relativno civilizovani u odnosu na ono što srećete u srpskoj svakodnevnici, mogu samo da ponovim/citiram ono što sam prvo napisao na temu i time i zaključim svoju diskusiju na istu. 

 

Ni milimetar promene zatucanog mišljenja -- da podsetim, rasprava je oko toga može li se napraviti ustupak da se ženama obraćamo u ženskom rodu, a ne u muškom, kad god je moguće.

 

Niko nije ni tvrdio da je to game changer, ali da bi bio jedan lep manir, indikator spremnosti da se problem prepozna i uvaži ranjivija grupa, te da je jedna kap u moru problema koji treba rešiti kako bi žene bile punopravne i ravnopravne članice društva.

 

Sasvim je jasno da muškarcima to ne odgovara (ženska ravnopravnost). To nije samo ista plata za isti posao, ni blizu toga. 90% muškaraca u Srbiji bi se pre ubilo nego da mora zaista da primeti šta u kući nedostaje i treba da se kupi u prodavnici, da treba da skuplja, pere i prostire veš, da vodi računa da li dete ima šta da obuče i da se to pripremi sutradan za školu.. od jednostavnijih stvari. Da ne pričam o tome da ostaju kući sa malom decom i odgajaju ih omogućavajući ženi da se vrati ranije na posao i sl. Najveća "muška" laž je, najiskrenije, da je teže na poslu, zarađujući dinar, nego kući sa detetom (onda kod većine i sledi argument da oni zarađuju više i na taj način doprinose porodici, što sve zajedno čini paradoks). Ukratko, 90% muškaraca u Srbiji bi se pre ubilo nego da postanu odgovorne, razumne i solidarne osobe, u fullu, a ne za osmi mart, rođendan i pre izlaska uveče.

 

Niko ozbiljan ni ne misli da će se to promeniti preko noći, ili ikada.

 

Kao i kod većine drugih stvari u životu, oni koji su a priori i žustro protiv političke korektnosti, isti su oni koji je nikada nisu ni primenjivali, a uglavnom je ni videli na delu -- ali su ipak jako umorni od iste. I da, ti su takođe protivnici ili kočničari pomeranja stvari unapred. Jer, često oni koji guraju "političku korektnost", guraju ili pokušavaju da guraju i mnoge druge procese i promene. A oni koji za te promene nisu, uhvate se za tu političku korektnost i jašu temu koju odaberu -- sa krunskim argumentom, nije to suštinski problem. Ma, ajde!? Na kraju, oni koji uglavnom za svaku zdravorazumsku inicijativu i pričaju da je sviranje kurca, uglavnom su najisprakrisraniji svirači kurca, koji ne mogu da pomere čašu sa stola -- ali i zašto bi, kad je ionako cela kuća u haosu, a treba i stolarija da se zameni, dimnjak da se očisti, buđavi zidovi da se sastružu. A i piće sutra iz te čaše. 

 

Situacija je jasna -- svi oni koji istinski zanima unapređenje statusa žena, veoma će lako pro/imeniti par jezičkih promena -- koje su pritom potpuno logične -- niko ne traži da se žene oslovljavaju titulama koje im ne pripadaju, već da ne budu samo kurve, sluškinje, čistačice i vaspitačice (što kaže ona neka devojka, pička se rascepa na pola da bi donela biće na svet, a posle mi svi muda koristimo kao simbol hrabrosti, a pičku kao kukavičluka; a muškarcima smeta i na TV-u da gledaju porođaj). 99% orkova u Srbiji će imati svoje mišljenje na temu, u pauzi od vakcina, 5g mreža, popisa i podrške Rusiji. Na kraju zaista mislim da je najveći problem upravo u ljudima kao što je ekipa sa ovog foruma -- koja i ima obrazovanje i mozgla.. ali eto, malo inata i zatucanosti ipak nikome nije škodilo, ne daj bože da se nekada podrži prava strana, bez da imaš posebno mišljenje o tome. Jednostavno treba srce da ti bude na pravom mestu, ućutiš i podržiš nešto i što ti se ne sviđa. Valjda je lepši osećaj nego pričati isto što i imati argumentaciju kao levijatani, vacići, vulini, žike seljaci, informeri i svi drugi ženomrsci u ovoj zemlji.  

 

❤️

 

Pre neki dan sam drugu spomenula raspravu sa foruma i čuveno pitanje da postoje uslovi za upotrebu rodno senzitivnog jezika, a on je postavio pitanje: Koji je uslov potreban da imaš pičku? Sve rečeno.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, DameTime said:

Mada razumem da je nezgodno biti na jednoj strani kad se @uini i ja nađemo na drugoj, pošto smo oboje prilično direktni i oštri.

 

tenor.gif.d52d2957e83a5c10ed3c98f42a0ac350.gif

 

😄

 

Ili sto Knez (car) Lazar rece (u romantizovanoj verziji dogadjaja) pre bitke na Kosovu: "Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome koja je sila koja mi preti nego po tome koliku svetinju branim!" 😄  


Naravno podrazumeva se da je svetinja = srBski jezik, patrijarhat, sveobuhvatna nadmoc muskaraca, ____________ (dopisi po volji) 😄  eto jos malo materijala da me etiketirate srbendom ili kako vec hocete. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DameTime said:

Suština uvek pobeđuje formu, a tako je i sa RSJ. Suština je solidarnost sa ženama i borba za njihovu ravnopravnost, a RSJ je samo jedna od mnogobrojnih formi.

Jeste, samo se previše energije troši na takve stvari, narocito na mestima kao sto je to tu, gde ne postoji tradicija brzog prihvatanja promena i progresivnog i pozitivnog razmisljanja, i gde bi crkli gladni da im nije milostinje sa raznih strana, umesto da se fokusira na glavnu formu, a to je da će žene biti najravnopravnije kad za isti rad imaju istu zaradu kao muški kolege, a ako više rade onda veću, i onda neka ih zovu kako hoće. Isto, naročito na takvim mestima. Samo bi to i mogli, i da im na usta ide pena. I za razotkrivanje najveće prevare ikada - što su žene odavno navodno ravnopravne, a i dalje se od njih očekuje da na njima stoji domaćinstvo. Ne samo ovde, svuda.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Kooineeperk said:

@fancy i @Div nisu nikakav problem rodno-senzitivni nazivi u jednini. To je p... d... (da namerno nastavim sa izrazima za koje ce me posle vitlati po forumu). Mnogi to vec koristimo. 

 

Ali kada imas recenicu

"Na koncertu najpopularnijih muzicara/muzicarki okupilo se 10.000 obozavatelja/obozavateljki kako bi uzivali/uzivale u muzici svojih idola/idolkinja" ~147 karaktera

 

umesto

 

"Na koncertu najpopularnijih muzicara okupilo se 10.000 obozavatelja kako bi uzivali u muzici svojih idola" ~105 karaktera

 

e insistiranje na tome je, po mom misljenju, epska glupost i bolje da pravimo novojezik (rodno neutralan) a ne nadogradjeni jezik (frankenstajn).

To je to. I ne samo srpski, moraćemo da menjano i sijaset drugih jezika gde je množina u muškom rodu. Apsolutne gluposti koje nisu vredne trošenja tastature, ovaj dugmića na mobilnom.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Milenko Puzigaca said:

Jeste, samo se previše energije troši na takve stvari, narocito na mestima kao sto je to tu, gde ne postoji tradicija brzog prihvatanja promena i progresivnog i pozitivnog razmisljanja, i gde bi crkli gladni da im nije milostinje sa raznih strana, umesto da se fokusira na glavnu formu, a to je da će žene biti najravnopravnije kad za isti rad imaju istu zaradu kao muški kolege, a ako više rade onda veću, i onda neka ih zovu kako hoće. Isto, naročito na takvim mestima. Samo bi to i mogli, i da im na usta ide pena. I za razotkrivanje najveće prevare ikada - što su žene odavno navodno ravnopravne, a i dalje se od njih očekuje da na njima stoji domaćinstvo. Ne samo ovde, svuda.

To je to, iako moze jos neke promene. Mogu reci da sam po pitanju placanja odavno ravnopravna, I ravnopravnija, sto je u SR bilo skoro nemoguca misija. Ne znam da li se nesto promenilo u prethodnih 20 godina. Ovde sam videla fin par, nesto ispod 30 pa kad su dobili dete, uredno zena prvo uzela porodiljsko I neplaceno koliko moze, a onda muz (bankar) uzeo svoje da zena moze da se vrati na posao. I tako za svako dete. I nisu jedini primer.

Sto ne znaci da ne vidim probleme, tipa da je uobicajeno da vidis soccer mom, a ne soccer dad. Da su sve skolske aktivnosti namestene tako da jedan roditelj, mora da ima flexibilno radno vreme ili izostaje sa posla, sto je u 90% slucajeva (subjektivna obzervacija) zena. Pa se onda pitamo zasto postoji pay gap.

Tokom duzeg perioda pre par godina saradjivala sa firmom gde je zena bila CEO, sto je mene jako obradovalo, da bi ubrzo skontala da je ona znacka na reveru I ne odlucuje nista, da vecu moc u firmi ima njen VP, tipicni old boys club. Mislim da toj zeni nije nista znacilo da li joj je titula rodno senzitivna. 

To naravno nije uvek slucaj, ali mi je taj primer u glavi zato sto je ceo dil propao bas zbog idiota VPja, I njegovih "stara garda" stavova. Ili covek Amer, a bas je bio Srbenda. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ma zamisli i ja sam ravnopravna i ravnopravnija (?!) od mojih kolega sestara, ali da se malo odmaknemo od JA i Ja.Pričamo, ili smo bar pričali/e o RSJ...

Premotavam u glavi i zaista ne mogu da se setim da sam čula da je neko učiteljicu zvao učiteljem.

Ali jedina pilotkinja u Srbiji ne može imati tu čEst...j e r  s am   z ab o r a v i l a  taj neporeciv argument...

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

Ma zamisli i ja sam ravnopravna i ravnopravnija (?!) od mojih kolega sestara, ali da se malo odmaknemo od JA i Ja.Pričamo, ili smo bar pričali/e o RSJ...

Premotavam u glavi i zaista ne mogu da se setim da sam čula da je neko učiteljicu zvao učiteljem.

Ali jedina pilotkinja u Srbiji ne može imati tu čEst...j e r  s am   z ab o r a v i l a  taj neporeciv argument...

 

 

Ravnopravnija je bila metafora za zaradjivanje vise od muskaraca na istoj poziciji 😅 ma nemoj zena pilot, sve sto joj fali je da je zovu pilotkinja...to joj je ultimativno merilo ravnopravnosti. Nije da je zaradila istu poziciju koju je muskarac drzao, nije da ima istu platu ...nego joj bas fali da pozicija ima rodnu odrednicu, to ce ispraviti svu neravnoprovnost u njenom zivotu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Angelia said:

...nego joj bas fali da pozicija ima rodnu odrednicu, to ce ispraviti svu neravnoprovnost u njenom zivotu.

 

@fancy, jel postoji ikakva volja da se diskusija ne banalizuje i troluje tako sto se svakog jutra potura ova neistina na koju se onda reaguje i tako obesmisljava iole logican dijalog ili smo sve resili brisanjem videa od 20sec, jer, to je video?

 

ne postoji tema na forumu koju ne mogu obesmisliti pristupom kao ovim iz primera. mogu i da pokazem prakticno, ako je neophodno.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Angelia said:

Tokom duzeg perioda pre par godina saradjivala sa firmom gde je zena bila CEO, sto je mene jako obradovalo, da bi ubrzo skontala da je ona znacka na reveru I ne odlucuje nista, da vecu moc u firmi ima njen VP, tipicni old boys club. Mislim da toj zeni nije nista znacilo da li joj je titula rodno senzitivna. 

To naravno nije uvek slucaj, ali mi je taj primer u glavi zato sto je ceo dil propao bas zbog idiota VPja, I njegovih "stara garda" stavova. Ili covek Amer, a bas je bio Srbenda. 

Pa da, to je ono što u epizodi "Radnik meseca" Lignjoslav onim njegovim nazalnim glasom govori: "Sunđer Bobe, zar ne znaš da su te nagrade nameštene. Keba Kraba ti daje te nagrade da bi radio više za manje para." :lol_2:

 

 

0:35

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...