Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju


Geronimo

Recommended Posts

4 minutes ago, Eddard said:

Nemam objašnjenje šta je tebi tu smešno i zašto ne kapiraš šta uini hoće da kaže. 

Smesno mi je spinovanje koje upraznjava. I to lose spinovanje, toliko lose, da onda ispada komicno. 

 

Drop je vise puta objasnio da ne stavlja svoj interes ispred tudjeg (zenskog pola). 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Eddard said:

 

Ovo je mešanje baba i žaba i nema ama baš nikakve veze sa onim o čemu raspravljamo.

 

Ispravniji primer bi bio da ti je lakše da kažeš da na ovoj temi diskutuju forumašice, a ne forumaši i forumašice. 

 

 

Krenulo je od citiranog teksta SANU i ovog dela

Quote

Korišćenje paralelnih formi ili navođenje forme u muškom rodu sa oznakom za nastavak u ženskom rodu nepotrebno opterećuje rečenicu, uz sasvim izglednu mogućnost njenog dovođenja do apsurda (Svi prisutni/prisutne na ovoj proslavi bili/bile su nedvosmisleno razočarani/razočarane itd.), te ih zbog toga ne treba koristiti.

Zato sam i dao primer kakav sam napisao, tako da nisu baš babe i žabe.

 

Za same titule/profesije je druga stvar, to bi čak i bilo izvodljivo jer nije toliko prisutno u svakodnevnom govoru da bi svaki čas moralo da se koristi.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Kooineeperk said:

Smesno mi je spinovanje koje upraznjava. I to lose spinovanje, toliko lose, da onda ispada komicno. 

 

Da nije tragično, bilo bi smešno. Mislim, ovo što ti pišeš, u stilu, ko o čemu... 

 

1 minute ago, Kooineeperk said:

 

Drop je vise puta objasnio da ne stavlja svoj interes ispred tudjeg (zenskog pola). 

 

Pa stavlja jer je njemu jebeni problem da koristi imenice oba pola istovremeno, iako je to u interesu ženskog pola. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Eddard said:

Pa stavlja jer je njemu jebeni problem da koristi imenice oba pola istovremeno, iako je to u interesu ženskog pola. 

 

U interesu zenskog pola je da profesije ne budu iskljucivo muskog roda (tamo gde jesu). I da se zadrzimo samo na tom aspektu rodne ravnopravnosti, iako i dalje smatram da je to besmisleno bez sustinske ravnopravnosti. 

 

I onda Drop kaze, "OK, slazem se". Pa doda, "Sta vise, prihvatam da sve profesije budu zenskog pola, kao i imenice i njihova promena", samo da ne bi SVI ZAJEDNO (pa i one zene koje ne insistiraju na rodnoj senzitivnosti svog profesionalnog naziva) morali da koristimo takve konstrukcije recenica koje ce biti nezgrapne, neprakticne, neefikasne (jer ovde nije rec samo o nazivima profesija, vec o totalnoj promeni jezika, sto ce imati razne druge implikacije). 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Quote

 Standardizacija govora u zvaničnoj i javnoj upotrebi može u određenoj meri podrazumevati intervenciju u pravcu slanja poželjne političke poruke. Međutim, normiranje jezika se ne sme rukovoditi isključivo principom slanja poželjne političke poruke, posebno kada se to kosi sa uvidima do kojih je došla zvanična nauka o jeziku, ili kada bi to značilo narušavanje strukture datog jezika, odnosno – bilo u neskladu sa važećim gramatičkim i pravopisnim normama i dobrom jezičkom praksom. Stoga svaka standardizacija govora u zvaničnoj i javnoj upotrebi u Republici Srbiji mora najpre biti usklađena sa postojećom normom srpskoga jezika

 

Zdravko Čolić

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kronostime said:

Problem je nametanje silom  jezickih normi u bilo kom cilju.

Da se vratimo na crkveno-slavjanski kao najduzi standard u istoriji i pisemo tako na Forumu, cesnjejsja Sajberko, blagoslovena medju gospama severnih obala?

 

Ovakvo pitanje moze da se postavi nekome ko bi zaustavio vreme i jezik i ko nesto nekome namece. Dakle, ne meni. Ne razumem zasto mene pitas, jasno je da pitanje nije retoricko. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Cyber said:

 

Btw, ja videla u naslovu "zenska revolucija" pa pomislila na ovu veliku i vaznu stvar koja se desava u Iranu.

 

Isto.

 

Svejedno da li se kaze ameba ili ameb, ili one zirafe, uvek moze da se kaze ime zrtvi ovih protesta.

 

SAY HER NAME

 

Jedno od imena: Nika Sakarami, 16 godina

 

Nika was studying art in college and training to become a barista.

Nika was last heard from when she called a friend from the protests on September 20 saying she was being chased by security forces during a protest in Tehran against the killing of Mahsa Amini -- a 22-year-old girl killed in police custody earlier that week.

 

Spoiler

Nika’s body was found in a morgue at Kahrizak detention center ten days later. Authorities said she died “falling from a height” but refused to allow her mother and relatives see anything other than her face in the morgue. Her aunt said later that her nose and skull were smashed, apparently by multiple blows to her head.

😥

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, fillam said:


Bitno je, i ne postoji otpor prema samoj ideji, već otpor uglavnom proizilazi iz krajnosti, a krajnost je recimo ono što je trigerovalo ovu temu, iliti 'fankinja'. 

 

Konkretno kod tog primera imamo reč 'fan' koja u prevodu znači obožavatelj/obožavateljka. Dakle, strana reč, koja u svom originalnom značenju pokriva oba roda.

I onda se javi neko ko je strastveni borac za prava i jednakosti, promeni oblik strane pozajmljenice koja već obuhvata ono što želi da kaže, i potencijalno će se uvrediti ako sagovornik ne praktikuje taj izmišljeni oblik. E, tu ume da nastane otpor.

 

Pravo pitanje je, čemu toliki otpor prema imenici koja u svom bukvalnom prevodu obuhvata oba roda? A odgovor koji se nameće je, otpor je samo zbog toga što imenica ima deklinaciju u gramatički muškom rodu.

 

Takve krajnosti uglavnom čine medveđu uslogu celoj ideji.

 

Ala ste se raspisali. Prvo, čiji otpor? Ja sam samu sebe tako nazvala i nisam iskazala nikakav otpor niti sam tražila da me neko tako zove... Da osvežim pamćenje, rasprava je nastala jer me je Geronimo na PDF-u košarkaške žalbe pitao da li zaista tako sebe zovem. Nije rasprava nastala jer sam ja insistirala da me odsad tako svi oslovljavaju. 

 

9 hours ago, Baby said:

 

Mislila sam nesto republika srbija - jugoslavija, da se odnosi samo na to podrucje... hvala na objasnjenju. 

 

Izvinjavam se, ja sam kucala dok sam na poslu i u žurbi sam bila, mrzelo me da svaki put kucam "rodno senzitivni jezik" pa sam smislila RSJ... Jugoslaviju sam potisnula 🙈

5 hours ago, Eddard said:

 

E, ANUS je prava adresa za ovakva pitanja... Da se oni pitaju, i hrvatski jezik je gramatički nepravilan, a o crnogorskom da ne pričamo. 

 

Ma kakav crnogorski, to i nije jezik.

 

U potpisu, SANU. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sad ću sesti i potražiti istraživanja koja sam obećala Kojneperku, pošto je on ubeđen da se niko ne bavi empirijski ovim pitanjima. 

 

I da iskoristim priliku da javno zahvalim @uini što u ovakvim situacijama uvek jasno i nedvosmisleno, beskompromisno iznosi svoje stavove. Ti i ja se ne slažemo oko mnogih stvari, imali smo ovde gro rasprava koje nisu uvek bile prijatne za čitanje, ali sve su mi nebitne u odnosu na ovo i hvala ti što podržavaš žensku ravnopravnost u svakoj situaciji. Zaista to mislim ❤️ Živ bio! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Dropkick Murphys said:

Voleo bih jedan referendum na koji bi pravo glasa imale samo žene, gde bi im bili dati jasni primeri i predlozi jezika kakav je trenutno i rodno senzitivnog jezika, čisto da vidimo kolikom procentu žena je potrebno ovo o čemu se piše i koliko njih bi ga promenile. 

 

Ako bih se kladio, uložio bih pare na "manje od 10%".

 

Može li gluplji argument? Kao da veliki broj žena i nije sam indoktriniran patrijarhatom i postavljen na "svoje mesto" i naučen da bude pokoran. Kada bi raspisao referendum među ženama da li je silovatelj kriv, našao bi se značajan broj onih koji bi i kod silovane pronašli gomilu zamerki. U slučaju Srbije, ne bih se čudio ni da je to značajan procenat. Da si žene u Srbiji pre 100 godina pitao treba li muškarci da kuvaju ručak, čiste kuću, treba li one da budu direktorke, da imaju ravnopravan glas.. da li muškarac ima pravo da digne ruku.. misliš li da bi 80-90 posto žena odgovorilo u svoju korist? Srećom, uvek se pojavi grupa progresivnih koje se ne bori samo za svoja prava, već i prava drugih - iako drugi to ne razumeju baš uvek u potpunosti, ali makar i da njihovoj deci bude bolje i da imaju više razvijenu svest. Copy/paste rasprava kao i za gej paradu - to im čak i šteti, na silu je, ima mnogo drugih prečih stvari, većina gejeva koje je znam to neće.. čemu tolike vratolomije, priznaš jednostavno sebi da nisi toliko liberalan, da ima stvari koje te žuljaju i kraj priče. Potroši se ovde x stanica da bi se dokazalo da žene imaju pravo da ne budu oslovljavanje u muškom rodu. Sreća pa su mlađi naraštaji više okrenuti sebi i nekako naučeni da više cene i bore se za sebe, pa će izgurati i tu priču sa jednim jakim bolom u kur*u i pič*i šta o tome misli lingvistička struka, matica srpska, mudraci sa foruma i Tvitera, Levijatani, Miše Vacići, Putini i svi ostali kojima je teško i rogobatno da dodaju ca/ka/nja na kraj reči.

 

čuvena konzistentnost u Srba - da li ste za sankcije Rusiji? NE; po cenu ekonomskih sankcija iz EU? DA; šta ćete onda? Ići ćemo u EU da radimo.

 

Jeste druga tema, ali isti obrazac. Onaj relativno mali broj Srba koji je i omogućio da se Srbija ekonomski okrene i približi EU, odgovoran je i što gomila putinolikih glupaka danas živi 20x bolje nego pre 20 godina. Da su sami sve birali pre 20 godina po referendumima, verovatno ne bi ni preživeli do danas. Ili bi radili na crno u EU.

Edited by medobrundo
  • Like 10
  • Love 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Mama_mia said:

 

Ovo je diskriminacija ali ne muskaraca vec opet zena. Ali svejedno ja sam za to da se i zivotinjama omoguci da imaju svoje muske i zenske oblike...

 

Zasto moze da bude lav i lavica,  a zirafa ili zebra ili krokodil tu ne znas da li je u pitanju musko ili zensko....u srpskom recimo nema moj omiljeni naziv za zenku leoparda - to smatram skandaloznim i nefer.

 

A pazi, ima vepar i krmaca....ima krava i vo...a ngde je ameba?

To mislim muska ameba obzirom da je ameba vec zensko...Recju uzas i papazjanija sa rodom. Sve sto je zensko kao buva, kamila, pomenuta ameba i sta sve ne - ima samo u zenskom rodu. ccccccccc zivot je jedna jezicka ogavstina.

 

 

Prvo bi bilo dobro naučiti da su par krava i bik.

Vo je pak nesretnik...

 

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

Da se upišem i ja: da se ne lažemo, naš jezik je vrlo "muški". Da je pučanstvo koje govori tim jezikom u zadnjih nekoliko (desetina (stotina)) godina, sebi izgradilo napredno, prosperitetno i bogato društvo - sve OK. Pošto nije tako, e onda podržavam svaki atak na patrijarhalni mentalitet (ogromne) većine pučanstva ove države, pa i rodno senzualne zajebancije svih kategorija. 

Što su ljudi matoriji, to im teže padaju promene životno stečenih navika a inercija nemojništadamenjamojasamsenaviko je ogromna.

Nema ničeg rogobatnog, bar meni, da se rečenice produžavaju da bi se naglasila oba pola (duplim imenicama, glagolima, pridevima...), kad već nećemo da promenimo osnovnu strukturu jezika.

 

Van teme, da otkucam da i meni, kao poluvekovnom matorcu smetaju filmovi i serije sa... scenaristički neuverljivim likovima koji su gejevi, a pojavljuju se samo da bi se zadovoljila woke forma/norma, takođe i filmovi/serije gde su žene glavni likovi, opet na isti fazon ili ubace sve ljudske rase jer divrsti divrstija radi. Kapiram poentu, u redu je, ali ja to više ne gledam (takve filmove i serije).

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, medobrundo said:

 

Može li gluplji argument? Kao da veliki broj žena i nije sam indoktriniran patrijarhatom i postavljen na "svoje mesto" i naučen da bude pokoran. Kada bi raspisao referendum među ženama da li je silovatelj kriv, našao bi se značajan broj onih koji bi i kod silovane pronašli gomilu zamerki. U slučaju Srbije, ne bih se čudio ni da je to značajan procenat. Da si žene u Srbiji pre 100 godina pitao treba li muškarci da kuvaju ručak, čiste kuću, treba li one da budu direktorke, da imaju ravnopravan glas.. da li muškarac ima pravo da digne ruku.. misliš li da bi 80-90 posto žena odgovorilo u svoju korist? Srećom, uvek se pojavi grupa progresivnih koje se ne bori samo za svoja prava, već i prava drugih - iako drugi to ne razumeju baš uvek u potpunosti, ali makar i da njihovoj deci bude bolje i da imaju više razvijenu svest. Copy/paste rasprava kao i za gej paradu - to im čak i šteti, na silu je, ima mnogo drugih prečih stvari, većina gejeva koje je znam to neće.. čemu tolike vratolomije, priznaš jednostavno sebi da nisi toliko liberalan, da ima stvari koje te žuljaju i kraj priče. Potroši se ovde x stanica da bi se dokazalo da žene imaju pravo da ne budu oslovljavanje u muškom rodu. Sreća pa su mlađi naraštaji više okrenuti sebi i nekako naučeni da više cene i bore se za sebe, pa će izgurati i tu priču sa jednim jakim bolom u kur*u i pič*i šta o tome misli lingvistička struka, matica srpska, mudraci sa foruma i Tvitera, Levijatani, Miše Vacići, Putini i svi ostali kojima je teško i rogobatno da dodaju ca/ka/nja na kraj reči. 

Jbg Medo, ali ovog puta
air-ball-baskteball.gif

8 hours ago, Dropkick Murphys said:

 

Prepoznajem stvari o kojima je i Vasa pisao i cenim da je neki maksimim koji bi mogao da se izvuče u toj borbi bio da žene imaju svoj naziv profesije/titule, ali reforma kompletnog jezika gde bi se pisalo/pričalo kao u boldu (citatu ispod), neće se desiti nikad, a mislim da i nema potrebe za tim. Nadam se stvarno da se za tako nešto niko i ne zalaže. 

"Svi prisutni/prisutne na ovoj proslavi bili/bile su nedvosmisleno razočarani/razočarane"

 

5 hours ago, Dropkick Murphys said:

gde ste bili/bile, šta ste kupili/kupile, koliko ste platili/platile

Ja sam pisao isključivo o ovome za famozni referendum i manje od 10%.


Što se tiče titula i profesija, rekao sam pre neki dan da mi pojedini nazivi paraju uši, ali to je moj problem. Ako je to ženama bitno, neka imaju svoj naziv za svaku profesiju.

A svakako bez te jezičke struke koja bi potvrdila i uvela kao zvanično priznate reči, to ne bi bila pobeda, jer ako svako može da "izmisli" reč koju želi, onda ni vaduplohov ne bi više bio big deal, jer fuck sanu, matica srpska and lingvistička struka. 

 

Nemam ja šta da priznajem sebi da "nisam toliko liberalan". Znam i sam da nisam. U konkretnoj situaciji, žujaju me boldovi iznad. Jbg, ako sam zbog toga zatucan, živeću s time.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Brian Setzer said:

Da se upišem i ja: da se ne lažemo, naš jezik je vrlo "muški". Da je pučanstvo koje govori tim jezikom u zadnjih nekoliko (desetina (stotina)) godina, sebi izgradilo napredno, prosperitetno i bogato društvo - sve OK. Pošto nije tako, e onda podržavam svaki atak na patrijarhalni mentalitet (ogromne) većine pučanstva ove države, pa i rodno senzualne zajebancije svih kategorija. 

Što su ljudi matoriji, to im teže padaju promene životno stečenih navika a inercija nemojništadamenjamojasamsenaviko je ogromna.

Nema ničeg rogobatnog, bar meni, da se rečenice produžavaju da bi se naglasila oba pola (duplim imenicama, glagolima, pridevima...), kad već nećemo da promenimo osnovnu strukturu jezika.

 

Van teme, da otkucam da i meni, kao poluvekovnom matorcu smetaju filmovi i serije sa... scenaristički neuverljivim likovima koji su gejevi, a pojavljuju se samo da bi se zadovoljila woke forma/norma, takođe i filmovi/serije gde su žene glavni likovi, opet na isti fazon ili ubace sve ljudske rase jer divrsti divrstija radi. Kapiram poentu, u redu je, ali ja to više ne gledam (takve filmove i serije).

 

Nastavljam van teme :classic_biggrin:

U tom svjetlu digla se prilična frka oko diznijeve Male sirene koja će biti crnkinja...

No, baby je bio brži :s_d:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Helena said:

Nastavljam van teme :classic_biggrin:

U tom svjetlu digla se prilična frka oko diznijeve Male sirene koja će biti crnkinja...

 

OK je Mala sirena crnkinja, što da ne. Nije OK dr Menhetn crnac u seriji Watchmen. OK su gejevi u GoTu, nijedna od novih Marvelovih serija nije OK (a ni filmovi), women power je veštački i neuverljiv + stalno zgaze bivšeg glavnog muškog junaka, rutinski, pa ga zameni junakinja, samo eto tako.

Kapiram poentu, ali daj nek' bude malo realnije.

Link to comment
Share on other sites

There, I fixed that for you... 

Practice what you preach... walk the talk... 

 

Ali dobro, promaklo vam valjda. Nadam se da se nece ponavljati. 

 

🍻

  

On 10/4/2022 at 2:38 PM, DameTime said:

Pa da li je iko ovde rekao/rekla da će "imenice u ženskom rodu" magično rešiti sve probleme i svi smo odjednom jednaki/jednake? Znam da ja nisam rekla. A prilično sam sigurna da nigde u javnosti ne postoji takva izjava. Tako da da, to je onda izvrtanje i opet se vraćamo na priču o postojanju nekih uslova da bi se koristio rodno senzitivni jezik - a oni objektivno ne postoje.

 

On 10/4/2022 at 1:36 PM, DameTime said:

žene i muškarci ne mogu da gledaju na isti način na te teme, jer su i jedni i drugi omeđeni/omeđene svojim rodnim ulogama

 

On 10/4/2022 at 1:27 PM, DameTime said:

Niko nije rekao/rekla da će se ovo desiti, ovo je jedno od omiljenih izvrtanja od strane onih koji se opiru rodno senzitivnom jeziku.

 

  

6 hours ago, uini said:

@Kooineeperk, ti si za neki advokatski sitcom idealan lik, jer ne vaze prirodni zakoni i svi smo advokati/advokatice.

 

6 hours ago, uini said:

dragi gledaoci/gledateljke, evo još jednog kojem je izbrisano pamćenje ili čita samo svoje postove.

  

9 hours ago, uini said:

ja tebe ili sve redom pitam ovo, zato sto je moj vajb, da kada je neko ugrozen/ugrozena, obespravljen/obespravljena, limitiran/limitirana i ocekuje nekakav ustupak, u ovom slucaju simbolicki, jer sam za sebe ne pomaze puno - ja cu rado uciniti taj ustupak, zato sto je u mojoj glavi vazniji milimetar pomaka za polozaj zena (ocigledno je da postoji misljenje da je milimetar moguc na ovaj nacin), nego sto cu meriti koliko je to tacno kategoricno na mojoj licnoj skali kategoricnosti.

 

 

  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Brian Setzer said:

 

OK je Mala sirena crnkinja, što da ne. Nije OK dr Menhetn crnac u seriji Watchmen. OK su gejevi u GoTu, nijedna od novih Marvelovih serija nije OK (a ni filmovi), women power je veštački i neuverljiv + stalno zgaze bivšeg glavnog muškog junaka, rutinski, pa ga zameni junakinja, samo eto tako.

Kapiram poentu, ali daj nek' bude malo realnije.

 

Mislim da je bitnija prica nego boja koze. I Lorens Olivije, Entoni Hopkins, Orson Vels su igrali Otela pa se niko nije zalio da ne treba gledati... a pritom je Otelo istorijski Mavar, sto je bitnija rasa nego i nekim fikcijama.. Bar ja na to tako gledam. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...