Jump to content

Premijer liga 2022/2023


Shunsuke Nakamura

Recommended Posts

Danas kreće nova sezona Premijer lige. Ova sezona će početi nešto ranije zbog Mundijala koji se igra krajem jeseni. Imam osjećaj da se ušlo u određenu kolotečinu poslednjih sezona, barem što se tiče pitanja šampiona i borbe za titulu, ali nema sumnje da se radi o ubjedljivo najkvalitetnijem klupskom fudbalskom prvenstvu. 

 

Napisao sam kratku najavu i projekciju za svaku ekipu. Podijelio sam ekipe u određene grupe prema nekom zamišljenom plasmanu na tabeli. 

 

                          Favoriti za titulu(Mančester Siti, Liverpul)

 

                                     Mančester Siti

 

Prošle sezone su u ludoj završnici stigli do nove titule. Opet su prvi favoriti. Za njih su već odavno utakmice u ligi rutina, uigrani sistem i kvalitet su oprobani recept za titulu. Glavna vijest u ovom prelaznom roku je dolazak Halanda. Siti i bez klasičnog napadača nije imao nekih problema sa efikasnošću, ali se od norveškog predatora očekuje da izmisli neke golove kada bude najtvrđe. Kalvin Filips će dodatno ojačati vezni red. Odlazak Sterlinga bi mogao biti hendikep za Siti, bio je standardan proteklih sezona u prvih 11 i donosio je 15-20 golova redovno. 

 

                                        Liverpul 

 

Liverpul će opet najvjerovatnije biti jedini pravi rival Sitiju u pohodu na titulu. Imali su dosta dobru sezonu, ali su malo i tragično ostali bez glavnih trofeja. I oni su odlučili malo da promijene koncepciju dovođenjem klasičnog napadača. Stigao je Darvin Nunjez iz Benfike. Mene ovaj igrač stilom igre najviše podsjeća na sunarodnika Kavanija, fizički moćan igrač sa dobrom završnicom. Zanimljivo će biti da se vidi koliko će odlazak Manea naštetiti Redsima. Luis Dias i Žota bi ipak trebali biti dovoljni da nadomjeste njegov učinak. Salah je prošle sezone odigrao fantastično i očekuje se da ponovo predvodi Liverpul. Pitaće se Liverpul i ove sezone dosta u svim takmičenjima, vjerovatno će imati i motiv više zbog prošle sezone. 

 

 

                           Borba za LŠ (Čelsi, Arsenal, Mančester Junajted, Totenhem)

 

                                          Čelsi 

 

Posle osvajanja LŠ nijesu se pokazali dovoljno sposobnim da napadnu domaću titulu. Ostali su skoro 20 bodova iza Sitija. Više im odgovara neki kup sistem nego liga. Mislim da će opet morati da se zadovolje borbom za LŠ. Lukaku se pokazao kao potpuni promašaj. Smatrao sam da će on donijeti ono što im treba da se uključe u borbu za titulu, ali bio je to loš spoj. Za ovu sezonu su doveli Sterlinga i Kulibalija. Od Sterlinga znaju šta mogu dobiti, a Kulabili je tokom dugogodišnjih nastupa za Napoli stekao reputaciju najboljeg štopera na svijetu koji igra van nekog od najboljih klubova Evrope. 

 

                                    Arsenal 

 

Krenuli su katastrofalno prošle sezone, Arteta je bio na ozbiljnom udaru kritika. Kao da su svi smetnuli sa uma da igra bez kompletne odbrane i nekoliko bitnih igrača na sredini. Kad se situacija sa povredama stabilizovala počeli su da igraju ozbiljan fudbal. Ramsdejl na golu se pokazao kao pun pogodak. Tomas Parti je vjerovatno i najvažniji igrač ove ekipe, neko ko drži balans na sredini terena. Naprijed imaju nekoliko velikih talenata, Saka i Martineli prije svih. Odegard i Smit-Rou se bore za mjesto u timu na istoj poziciji. Žezus bi trebao da bude rešenje na najisturenijoj poziciji u napadu. Zinčenko je kvalitetan igrač, ima brzinu i tehnički je potkovan, može da igra na više pozicija, uklapa se i po godinama u ovu mladu ekipu. Kupili su i Fabia Vieru iz Porta. Izgleda kao da je Arsenal konačno krenuo u dobrom pravcu. Imaju fine šanse da uđu u top4, ali treba biti strpljiv, radi se o izuzetno mladoj ekipi. Biće svakako interesantno pratiti njihov razvoj. 

 

                            Mančester Junajted 

 

Navijači Junajteda su iz sezone u sezonu smatrali da će dostići Siti i Liverpul atraktivnim pojačanjima u prelaznom roku, i redovno su nailazili na razočarenja. Falio je sistem, falio je dobar trener, a omašilo se i sa nekim pojačanjima. Sada je stigao novi spasilac, Erik ten Hag, bivši trener Ajaksa. Mislim da su odabrali dobro, ten Hag je trenutno vjerovatno i najbolje rešenje za klupu Junajteda. Sa Ajaksom je igrao moderan i progresivan fudbal, nadigravao se i nije se plašio nijednog rivala. Trebaće i njemu vremena, teško da će se kockice složiti odmah u prvoj sezoni. Ima finog kvaliteta, ali čini mi se da ima i rupa u rosteru. Poslednja linija uopšte nije definisana, u veznom redu fali barem jedan kvalitetan igrač. Baš je misterija kako će izgledati Junajted ove sezone. Lisandro Martinez je glavno pojačanje ovog ljeta. To bi trebalo da je igrač kojeg je tražio novi trener pošto je stigao iz Ajaksa, a vjerovatno je njegova želja i Malasia koji je stigao iz Fejnorda. Eriksenu treba poželjeti dobrog zdravlja.

 

                                   Totenhem

 

Konte je ponovo pokazao koliko je ozbiljan trener. Preuzeo je ekipu na sredini sezone u lošem stanju, ali to mu nije smetalo da ugura Sparse u LŠ. Na papiru odbrana izgleda najproblematičnije, nijesam siguran da ima dovoljno kvaliteta u triu: Romero, Dajer, Dejvis. Doveli su Lenglea iz Barselone, ali njega ne smatram nekim ozbiljnijim pojačanjem. Perišič je igrač po Konteovom ukusu. Bisuma je solidno rešenje na sredini terena. Najzvučnije pojačanje je Rišarlison. Ne znam baš kako će se on uklopiti i koliko je ovo dobar potez, prvenstvo to mislim zbog Kulusevskog koji se sjajno uklopio i odradio odličnih 6 mjeseci. Može li pronaći mjesto svima? Son je i dalje najpotcjenjeniji igrač u univerzumu. Dosta se očekuje od Totenhema ove sezone, ja sam isto optimista. Potući će se ponovo dobro za LŠ. Ako je Konte mogao prošle sezone da ih dovede do četvrtog mjesta, može i ove sigurno.

 

 

                         Dark horse(Vest Hem, Lester, Aston Vila)

 

                                        Vest Hem 

 

 

Iza Vest Hema i Dejvida Mojesa su dvije odlične sezone. Dostigli su neki maksimum sa ovim rosterom i prilično kratkom rotacijom. Odbrana je najslabiji dio tima, ojačali su tu konkurenciju kupovinom Aguerda iz Rena. Antonio će dobiti društvo u napadu, Skamaka iz Sasuola je pojačao Čekićare. Zanimljiv je napadač, prilično se dobro kreće za svoju visinu (195cm). Treba reći i da nećemo više gledati Marka Nobla, legendarni kapiten je otišao u penziju. Neće biti uopšte lako da ponove rezultat iz prethodne dvije sezone, ali očekujem da završe u prvoj polovini tabele. 

 

                                     Lester

 

Iza Lestera je jedna turbulentna sezona. Doživjeli su solidan pad u igri i rezultatima. Na kraju su i dobro prošli koliko su izgledali nesigurno na terenu. Odbrana je igrala katastrofalno, primali su golove na najbizarnije moguće načine. Ovo ljeto praktično ništa nijesu radili po pitanju transfera. Napustio ih je dugogodišnji prvi čuvar mreže Šmajhel. Ima Lester i dalje prilično dobar tim i mislim da će napraviti određeni comeback. Ne treba zaboraviti da su prije dvije sezone bili na korak od LŠ. I dalje je to u suštini ista ekipa.

 

                                    Aston Vila 

 

Moj tip za iznenađenje sezone je Aston Vila. Mislim da oni imaju dosta bolji tim nego što to rezultati govore. Na golu sjajni Martinez, u srcu odbrane Mings i Diego Karlos iz Sevilje. Keš i Dinje bekovi. Na sredini Daglas Luiz, talentovani Remzi, Kutinjo. Iskočiće tu još neko krilo, možda Bejli. U napadu Votkins i Ings, dva korektna PL napadača. Sa klupe ih predvodi Stiven Džerard. Definitivno su mi jedna od gotivnijih ekipa ove sezone. 

 

                

                       

                             Sredina tabele(Vulverhempton, Brajton, Njukasl, Kristal Palas, Lids)

 

                              Vulverhempton

 

Nijesam neki fan ovog kluba, ali se mora priznati da su se etablirali kao čvrsta i iskusna ekipa, koja prilično sigurno završava sezone na sredini tabele. Nema razloga da tako ne bude opet. U novu sezonu ulaze sa bukvalno istim rosterom. Samo jedna promjena - Saisa će u odbrani zamijeniti Kolins iz Barnlija. 

 

                                     Brajton

 

Iako im pred početak svake sezone predviđaju borbu za opstanak, ekipa Brajtona samo još više napreduje. Odličan fudbal su igrali prošlu sezone. Mogli su čak i bolje da prođu kad se uzme u obzir na koliko su mečeva bili bolji rival a nijesu izvukli pobjedu. Tajna leži u treneru Poteru i dobrom skautingu. Na papiru roster izgleda skromno, ali teren je pravo mjerilo. Ulaze u ovu sezonu možda malo i oslabljeni, napustio ih je standardni Bisuma, a najavljuje se i odlazak Kukurelje. Čelsi je spreman da plati nevjerovatnu cijenu za njega, i svakako je ispravno da Brajton to prihvati. Vjerovatno će se posle te prodaje pojačati sa jednim ili više igrača. Zanimljivo pojačanje je Undav iz ekipe Rojal Uniona, prošlogodišnje atrakcije belgijske lige. 

 

                                    Njukasl

 

Edi Hau je još u Bornmautu izgradio reputaciju jednog od najtalentovanijih domaćih trenera. Prošle sezone je doveden da gasi požar i odradio je zadatak. Sada će raditi u lakšoj i mirnijoj atmosferi. Najveće pojačanje je Sven Botman iz Lila, talentovani holandski štoper od koga se očekuju velike stvari. Stigao je i provjereni čuvar mreže Nik Poup. Njukasl ima dobrog trenera i solidan roster. Mislim da će to biti dovoljno za sredinu tabele. 

 

                                 Kristal Palas 

 

Godinama je Palas sa Rojom Hodžsonom na klupi igrao tvrd i neefikasan fudbal, ali to se promijenilo dolaskom Patrika Viere. Gledali smo dosta ofanzivniju i efikasniju igru. Veliki hendikep je odlazak Konora Galagera, najboljeg igrača iz prošle sezone. Njegov učinak u oba pravca će biti nemoguće nadoknaditi. Zaha je i dalje tu, polako postaje velika klupska legenda. Treba obratiti pažnju na Olisea, momak ima fantastičnu lijevu nogu. Možda bi mogao da eksplodira i Eze. Biće oni i ovi sezone zabavni za gledanje.

 

                                       

                                      Lids

 

Treba smisliti neki poseban termin za defanzivu Lidsa iz prošle sezone, ne znam kako nazvati ono. Nekako su opstali u ligi. Nema više Bijelse, sada je tu Džesi Marš. Radio je u Salzburgu dosta dobro, u Lajpcigu ne baš. Doveo je odmah u ovom prelaznom roku igrače iz Red Bul sistema. Stigli su Aronson i Kristensen iz Salzburga, Adams iz Lajpciga. Imaju ti igrači finog potencijala. Sinistera iz Fejnorda je isto jedno zanimljivo pojačanje, upamtili su ga dobro navijači Partizana. Imam dobar osjećaj u vezi Lidsa, mogli bi ponovo da dožive određenu renesansu. Ofanzivnog potencijala imaju, takav će fudbal i igrati. Odbrana je užasna ali može da izgleda za nivo bolje u odnosu na prošlu sezonu.

 

 

                         Borba za opstanak(Everton, Brentford, Sautempton)

 

                                          Everton

 

Mislim da i najveći optimisti polako dižu ruke od Evertona. Godinama se čekala ta sezona u kojoj će da zablistaju ali oni izgledaju sve gore. Ni ova sezona nešto ne obećava. Otišao je Rišarlison. Došli su Tarkovski i Meknil iz Barnlija. Odbrana im je katastrofalna u kontinuitetu. Ne bih se začudio ako se ponovo budu borili za opstanak.

 

                                          Brentford

 

Dobri su bili prošle sezone ali bi mogli da dožive sindrom druge sezone. Nijesu nešto osnažili ekipu. Ostaje dilema da li će se ustaliti kao Brajton ili će potonuti kao Šefild prije par sezona. Imaju karakterističan sistem igre u kojem igraju već duže vremena, ali kvalitet je upitan. Ja tipujem da će biti u borbi za opstanak.

 

                                   Sautempton

 

Oni su mi godinama glavni favoriti za ispadanje. Nalaze ipak način da se održe, najviše zahvaljujući treneru Hazenhitlu. Neće ni to moći ubrzo. Tako se i Barnli provlačio, ali stigao je sudnji dan. Baš ne vidim kvalitet i talenat na ovom rosteru. Nijesu se nešto ni pojačali. Mislim da je vrijeme da se presele u niži rang. 

 

 

                       Novajlije(Fulam, Bornmaut, Notingem Forest)

 

                                       Fulam

 

Treća sreća za Fulam. Prethodna dva puta se nijesu proslavili. Da vidimo imaju li sad recept da ostanu barem jednu sezonu u PL. Mitrović je odigrao sezonu za antologiju. Vilson i talentovani Karvaljo su dobro pomogli. Dobro poznata lica u odbrani ne ulivaju povjerenje. Pojačali su se solidno. Leno je odličan golman za klub njihovog ranga. Mbapu bi trebao da donese prodornost po boku, Palhinja sigurnost u veznom redu. Stigao je Solomon, krilni napadač iz Šahtjora. Moraće Leno da ih vadi da bi opstali u ligi, teško da ova odbrana može da bude barem solidna na ovom nivou.

 

                                   Bornmaut

 

Gotivni su bili za gledanje u vrijeme Edia Haua. Nakon ispadanja iz lige napustili su ih praktično svi koji vrijede. Regenerisali su se i vratili u prvu ligu. To je ogroman uspjeh za jedan manji klub i dokaz da imaju izgrađen sistem. Solanke je eksplodirao prošle sezone i najzaslužniji je za povratak. Ova ekipa je neuporedivo skromnija od one za koju su nastupali: Kalum Vilson, King, Frejzer, Ramsdejl. Biće im potrebno pravo čudo da se održe u ligi. Nijesu ništa uradili po pitanju pojačanja.

 

                              Notingem Forest

 

Bivši šampion Evrope se posle ko zna koliko godina vratio u najjači rang. Oni su se za razliku od Bornmauta neuporedivo bolje pojačali. Lingard je ozbiljno pojačanje. Napad će pojačati Toni Avoniji, snažni nigerijski napadač koji je imao dobru sezonu u dresu Union Berlina. Dobro je plaćen i talentovani bek Vilijams iz Liverpula. Din Henderson će zauzeti mjesto među stativama. Stvarno korektno izgledaju ova pojačanja, ulivaju optimizam da se može izbjeći ispadanje.

            

Edited by Sjećaš li se Rum kasato
  • Like 17
  • Love 3
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Licno bih stavio Lids u timove koji se bore za opstanak. Mislim da im je odbrana i  dalje rupcaga, i pored toga sto se odlaskom Bjelse vise ne igra 1 na 1 u defanzivi.

 

Nekoliko pitanja  pred ovu sezonu.

 

Da li ce s konacno neko pridruziti Liverpulu i Sitiju u borbi za titulu? Prosle sezone se to ocekivalo od Jedinstva iz Mancestera, i pre svega Celsija. Verovatno ne. Junajted je krenuo u neku novu pricu sa Ten Hagom, i rezultate treba ocekivati za otprilike 3 sezone. Chelsea je tokom prelaznog roka imao dosta zelja, ali slabo relizovanih, pa ne izgleda da su dovoljno poboljsali roster. Arsenal je odradio dobar prelazni rok i  dobro su izgedali tokom pripremnih tekmi, ali i dalje su sa kvalitetom dosta ispod. Spursi su pristojni bili u prelaznom roku uzimajuci u obzir skrtost njihovog vlasnika, ali i dalje nema tu dovoljno kvaliteta. Takodje ova generacija je dostigla svoj vrhunac u onoj sezoni kada su bili finalisti LS-a, i bez ozblijnih ulaganja je tesko ocekivati konkuretnost u PL-i. Takodje Konteov fudbal mi nikad nije ulivao sampionske ambicije, pogotovu sa Totenhemovim ulaganjima, iako me je par puta deamntovao.

 

Da li ce Mitar i Fulam konacno uspeti da osvanu u PL? Nema tu dovoljno kvaliteta, ali je mozda treca sreca.

 

Gde je i sta radi najbolji kvoterbek medju fubalerimatm?  Mislim na Hamesa, trebalo bi da mu je istekla pozajmica u Arabiji i da se vrne u  Evertona, ali se ne spominju nikakvi detalji u vezi njegove karijere. Sto bi se reklo, ko u zemlju da je propo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, mr clutch said:

Gde je i sta radi najbolji kvoterbek medju fubalerimatm?  Mislim na Hamesa, trebalo bi da mu je istekla pozajmica u Arabiji i da se vrne u  Evertona, ali se ne spominju nikakvi detalji u vezi njegove karijere. Sto bi se reklo, ko u zemlju da je propo.

Prodat je, nije bila pozajmica.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, mr clutch said:

Licno bih stavio Lids u timove koji se bore za opstanak. Mislim da im je odbrana i  dalje rupcaga, i pored toga sto se odlaskom Bjelse vise ne igra 1 na 1 u defanzivi.

 

Definitivno su u borbi, prodali 2 od 3 najbolja igraca, doveli pun kurac PL unproven igraca. Ja bi tu dodao i Vulvse, samo za razliku od ostalih oni makar imaju tvrdu odbranu to sto svake 3 godine postignu neki gol to je 2 stvar

Link to comment
Share on other sites

Nisam ispratio Vulvse tokom prelaznog roka, ali teško mi je da stavim SuperAgentov klub u borbu za ispadanje, jer im sređuje dobre igrače, a i nešto talnetovaniji su od ostalih timova. Podense je nestao prošle sezone, očekivao sam progres od njega. Himenez je tu, dok prošlu nije igrao celu zbog teške povrede glave, koliko me sećanje služi. Sa zdravim Himenezom treba očekivati više bodova nego prošle sezone. 

Link to comment
Share on other sites

Imao sam spreman,nasiroko ispisan uvodni post za temu ukoliko Nakamura ne stigne da je otvori.
Posto je to ucinio,samo cu ispisati moju predikciju za sledecu sezonu.

Pozicija 20: Bournemouth
Pozicija 19: Leeds
Pozicija 18: Nottingham Forest
Pozicija 17: Brentford
Pozicija 16: Fulham
Pozicija 15: Wolves
Pozicija 14: Everton
Pozicija 13: Southampton
Pozicija 12: Aston Villa
Pozicija 11: Brighton
Pozicija 10: Leicester
Pozicija 9: Crystal Palace
Pozicija 8: West Ham
Pozicija 7: Newcastle
Pozicija 6: Man United
Pozicija 5: Chelsea
Pozicija 4: Tottenham
Pozicija 3: Arsenal
Pozicija 2: Liverpool
Pozicija 1: Man City



 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Drug Crni said:

Imao sam spreman,nasiroko ispisan uvodni post za temu ukoliko Nakamura ne stigne da je otvori.

Pa postuj to sto si napisao, kad si vec ulozio trud. Verujem da ima forumasa koji ce rado procitati.

 

Ogledah prvo poluvreme i nije Arsenal bio nista specijalno. Ne vidim ih ispred Celsija, ni njih ni Spurse. Chelsea mi je fiksiran za 3. mesto ko sto je bio prosle sezone.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...