Jump to content

All over the world


A sad

Recommended Posts

  

Quote

Brazil’s Folha newspaper is also reporting that the buildings have been secured, saying that police used stun bombs and pepper spray to get protesters out of the buildings.

“The agents began to succeed in the operation at 4pm,” it reports, and the buildings were fully cleared by 6pm. It is currently 8pm in Brasília.

 

Quote

President Luiz Inacio Lula da Silva announced he will sign an emergency decree allowing the federal government to intervene and implement “any measures necessary” to bring order to the capital. The decree will remain in effect until Jan. 31.

 

Domaće reakcije:

Quote

“Today is a sad day for the Brazilian nation. We cannot agree with the plundering of the national Congress,” said Valdemar Costa Neto, the head of Mr. Bolsanaro’s right-wing Liberal Party, in a statement. “All orderly demonstrations are legitimate. Disorder has never been part of our nation’s principles. I want to tell you that we vehemently disapprove of this type of attitude and let the law be enforced, strengthening our democracy.” (...)
Tarcisio de Freitas, governor of Sao Paulo and former infrastructure minister of Jair Bolsonaro, in a tweet denounced the violence and called for a civil debate. (...)
Alexandre de Moraes, a Supreme Court justice who is also Brazil’s elections chief, tweeted that the justice system will not fail Brazil: “The despicable terrorist attacks on Democracy and Republican Institutions will be held accountable, as well as the financiers, instigators, previous and current public agents who continue in the unlawful conduct of antidemocratic acts. The Judiciary will not fail Brazil!”


Strane reakcije:

Quote

President Biden, who was visiting the southern U.S. border, called the protests “outrageous” while Jake Sullivan, his national security adviser, said the United States “condemns any effort to undermine democracy in Brazil.” (...)
“We condemn the attacks on Brazil’s Presidency, Congress, and Supreme Court today,” tweeted U.S. Secretary of State Antony J. Blinken, pledging support for Mr. Lula. “Using violence to attack democratic institutions is always unacceptable.” (...)
Reacting to the storming of government buildings in Brazil, President Emmanuel Macron of France said on Sunday that “the will of the Brazilian people and democratic institutions must be respected.” Writing on Twitter, Mr. Macron said that President Luiz Inácio Lula da Silva could count on France’s “unfailing support.”

 

Quote

The UK foreign secretary James Cleverly has pledged President Luiz Inácio Lula da Silva the UK’s “full support” after raids also centred on the presidential palace and the supreme court in Brasília.

 

Izvori:

https://www.nytimes.com/live/2023/01/08/world/brazil-congress-protests-bolsonaro
https://www.theguardian.com/world/live/2023/jan/08/brazils-presidential-palace-and-supreme-court-stormed-by-pro-bolsonaro-supporters-live

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Japan povećao izdatke za odbranu na dva odsto BDP-a u narednih pet godina, čime će imati treći najveći vojni budžet u svetu. 

 

https://www.nytimes.com/2023/03/25/world/asia/asia-china-military-war.html

 

E tako se to radi, a ne da čekaš da li će da te Žika ili Pera odbrane od Kineza. I EU bi konačno morala da dovrši ideju o evropskoj vojsci, koju stalno neko zakoči, a ne da ko dodole gledaju u nebo da im pusti kišu kad se Kinez uzjoguni i da čekaju da se NATO smisli da reaguje.

 

NY Times u ovom linkovanom tekstu pretpostavlja zbog čega se Japanci okreću vlastitoj odbrani, a slično, ako ne i isto, moglo bi da se implementira i na Evropu, u kojoj je poslednja velika polemika oko evropske vojske bila povedena kao posledica i reakcija na saveznički stampedo iz Avganistana.

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

On 3/27/2023 at 1:14 AM, Nek grmi jako said:

I EU bi konačno morala da dovrši ideju o evropskoj vojsci, koju stalno neko zakoči, a ne da ko dodole gledaju u nebo da im pusti kišu kad se Kinez uzjoguni i da čekaju da se NATO smisli da reaguje.

 

 

 Uvek ce neka drzava da ima misljenje da se EU brani osnazivanjem i prosirivanjem NATO - ne bih rekla da je to kocenje vec realnost. 

 

Koga zanima, sigurno je vec uvideo bezbroj strateskih pokretaca koji nedostaju EU da bi takva ideja o samostalnoj i nezavisnoj eu odbrani bila moguca.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hiljade lekara planira da ponovo štrajkuje u Velkoj Britaniji

Quote

Desetine lekara u Velikoj Britaniniji planira da stupi u četvorodnevni štrajk sledeće nedelje što bi moglo da utiče na odlaganje četvrt miliona lekarskih pregleda, izjavio je danas zvaničnik Nacionalne zdravstvene službe.

Vlasti su saopštile da se očekuje da će posledice protesta biti daleko veće od trodnevnog štrajka lekara prošlog meseca, što je dovelo do odlaganja 175.000 pregleda i procedura.

Štrajk koji za utorak planiraju lekari na početku svoje karijere najnoviji je u nizu radničkih akcija u javnom sektoru organizovanih sa zahtevom za povećanje plata.

Prošle nedelje, radnici službe za pasoše započeli su petonedeljni štrajk, a službenici obezbeđenja na aerodromu Hitrou napustili su posao na 10 dana.

Štrajkovi mašinovođa i autobusa, poštanskih radnika, vozača hitne pomoći i medicinskih sestara napravili su haos za Britance.

Nastavnici koji su nedavno odbili ponuđeno povećanje plata planiraju da štrajkuju 27. aprila i 2. maja, što dodatno stvara neprijatnosti za roditelje i učenike.

 

Imamo više trenutno aktivnih tema ge  bi ovo moglo da se postavi, od teme o UK, inflaciji u svetu, Posledice Covida po ekonomiju, Teme o EU, USA, ratu i posledicama, sankcijama i posledicama... U naslovu se pominju lekari, imamo temu o zdravstvenim sistemima, ali u tekstu se pominju i drugi državni sslužbenici, a mimo ovog teksta, tu i tamo smo komentarisali proteste u Francuskoj, nešto manjeg obima i u Nemačkoj, verovatno ih ima i drugde, i ako ih nema ekonomski pokazatelji nisu baš sjajni, objašnjenja su veoma različita, zajedničko je to da je kriv neko drugi, levica, desnica, istok, zapad, vlasnici kapitala, radnici, banke, industrija, Covid, klimatske promene...
Juče sam pogledao deo razgovora, u studiju N! ili Nova S, nisam siguran, sa Dejanom Šoškićem, Iako se nije previše udubljivao u detalje, ipak se radi samo o gostovanju od desetak minuta, ono što sam ja zaključio je da je osnovni uzrok inflacije koja uzrokuje dalju krizu, neodgovorno štampanje para na početku Covid krize, zatim nesnalaženje ni banaka ni privrede ni vlada ni građana u novim uslovima, dolazi do krize u bankama, propasti nekih što se odražaba i na njihove klijente i druge banke, višegodišnji nizak nivo kamata je uzrokovao povećanu tražnju nekretnina, samim tim i rast cena, sada nagli skok kamata otežava otplatu, verovatno isto isto važi i za privredu i za države, nije dobro ni za dužnike ni za poverioce.
Šoškić je, čini mi se, blago optimistički nastrojen, očekuje usporavanje inflacije, stabilizaciju bankarskog sistema, trebalo bi da sledi i stabilizacija državnih finansija, ipak, dubioze su napravljene, neko mora da plati, ali ko? NAjlakše se velike dubioze pokrivaju tako što se dug raspodeli na što više dužnika, znači li to građana ili privrede, verovatno oba, ali da bi se kriza prevazišla privredu treba rasteretiti, znači li, ipak građani, radnici će morati da plate.
Jesu li spremni na to, šta će tražiti zauzvrat?


 

Link to comment
Share on other sites

Procitao sam u Guardianu o novom megalomanskom projektu iz Apsurdistana Saudijske Arabije:

Ukratko: 
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Line,_Saudi_Arabia

Kada mi imamo Beograd na vodi sto oni ne bi imali crtu u pustinji. Ne mogu zamisliti razmeru ekonomske katastrofe koja se stvara ovim projektom u tako osetljivom okruzenju kao sto je brdovita pustinja na severozapadu SA. Ko ce tamo ziveti?  Ko zeli tamo ziveti? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Na 21% prebrojanih Erdogan ima 55% glasova,a Kilicdaroglu 39%.

 

Teska situacija za opoziciju, ali ipak treba uzeti u obzir da je na prethodnim izborima na 20% prebrojanih Erdogan imao 60%. Videcemo kako ce se stvari menjati kad dodju glasovi iz velikih gradova. 

Link to comment
Share on other sites

Da, vrlo tesno vodi po njihovim rezultatima (režimski mediji pak prvo objavljuju najjača Erdoganova uporišta pa se njegova prednost smanjuje kako brojanje odmiče), ali su za parlamentarne vladajući CHP i MHP preko 50%, ali na mnogo manje obrađenih mesta.

 

Imaš ovde strim opozicionog kanala Halk TV.

 

 

 

Na njihovom sajtu je Erdogan na 41% prebrojanih mesta sad prešao u tesno vođstvo: 47,25 : 46,98.

 

EVVi1Wy.png

 

https://halktv.com.tr/secim-2023

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Ako je taj treći dobio čak 5,4% najverovatnije će tu biti drugi krug. Osim ako ovaj nije nekako pokrao izbore. Nema šanse da od predviđanja da su bara-bara na kraju slučajno eto pobedi sa 10% razlike. To nema na demokratskim izborima.

 

N1 ima specijalku o izborima koga zanima.

 

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Drugi krug je izvestan ali su u njemu izazivačeve šanse minimalne posle ovog fijaska.

 

Erdogan završava na oko 49,3, što se dobija kad se ponderišu oba rezultata dosad prebrojanim udelom mesta, a zatim usrednje.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, erwin said:

Drugi krug je izvestan ali su u njemu izazivačeve šanse minimalne posle ovog fijaska.

 

Erdogan završava na oko 49,3, što se dobija kad se ponderišu oba rezultata dosad prebrojanim udelom mesta, a zatim usrednje.

Dosta je bitno za drugi krug ko ce imati parlamentarnu vecinu a za sada je imaju AKP+MHP.

A i treci kandidat je koliko vidim neki tipa Zlatne zore iz Grcke tako je je Erdogan po meni ima vece sanse.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

Ako je taj treći dobio čak 5,4% najverovatnije će tu biti drugi krug. Osim ako ovaj nije nekako pokrao izbore. Nema šanse da od predviđanja da su bara-bara na kraju slučajno eto pobedi sa 10% razlike. To nema na demokratskim izborima.

 

N1 ima specijalku o izborima koga zanima.

 

 

 

Hm Brazil 2022. Ankete najjavljivale laganu pobedu Lule pa ipak bilo tesno. Ne uzdam se u ankete jos od 2016 Amerike. Mnogo se tu projektuje.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...