Jump to content

ABA liga 2022/2023 - Poslednja ex-Yu sezona?


Kooineeperk

Recommended Posts

https://mvp.rs/blog/blog-mvp/item/29893-mvp-blog-farsa

 

Quote

(MVP BLOG) Farsa!


Dragan Panajotović nedelja, 04 jun 2023

 

Istina je samo jedna, osim u slučaju košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana i njihovih pristalica, tu uvek imamo dve.

Već se može nazvati tradicijom da kraj sezone u takmičenjima srpske klupske košarke obeležavaju skandali. Takođe tradicionalno, akteri skandala su uvek isti. Dva tima oko kojih se svet vrti i bez kojih ne znamo da li bi košarka uopšte imala smisla. Dva državna sportska giganta koji se finansiraju od svih građana Srbije, a koji ne poštuju nijednu instituciju u njoj, odnosno, poštuju samo kada imaju ličnu korist. Dve ekipe kojima se decenijama čine samo ustupci i koje nemaju nikakvu odgovornost prema rezultatima, a smisao postojanja pojedinačno im je da budu ispred ovih drugih. Sredstva se ne biraju, na terenu viđamo sve i svašta pa te slike posle obilaze svet, ali to što je na terenu uvek je najlepše od ova dva kluba. Ono što se radi van terena neopisivo je i nepojmljivo običnom ljubitelju sporta. Na sreću tih klubova, takvih ljubitelja sporta je sve manje, a slepo verujućih poslušnika klubova je sve više, razvijaju se nove generacije iz godine u godinu. Za njih sport ništa ne predstavlja, zadovoljilo bi ih samo gašenje rivala uz pobedničku žurku na njegovom grobu. Dok se to ne desi neće prihvatiti nijedan argument, njihovi klubovi i ljudi koji ih vode to rade nepogrešivo i za sve imaju opravdanje u nekoj situaciji iz prošlosti drugog kluba. Jednostavno, ne postoji ni trunka dobre volje da se nečijoj bahatosti stane na put, da se neko kritikuje kada uradi nešto štetno, jer ta kritika neće izbrisati dobre stvari urađene u prošlosti. Istina je samo jedna, osim u slučaju košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana i njihovih pristalica, tu uvek imamo dve istine. 

Najnovija "varničenja" prouzrokovao je kalendar ABA lige, odnosno velika pauza koju Crvena zvezda mora da napravi između polufinala i finala, dok drugi polufinalni par, Partizan i Cedevita Olimpija, još uvek nisu završili svoju seriju. Crveno-beli su 11 dana nakon svog poslednjeg meča u polufinalu protiv Budućnosti (23. maja) procenili da je eventualna pauza od 20 dana neigranja pre prve finalne utakmice ABA prevelika i apsolutno neopravdana. Naveli su da je narušen integritet ABA lige i da jedan klub kompromituje ligu i želi da osvoji titulu van terena. Nije navedeno o kom klubu se radi, te nam ostaje da nagađamo. Zato su crveno-beli rešili da prvo odigraju završnicu srpskog prvenstva i tek nakon nje će igrati finale ABA lige.

Gle čuda, KLS prvi put u istoriji objavljuje kalendar Superlige koji nije usklađen sa završnicom ABA i po njemu se srpsko nacionalno prvenstvo završava najranije 13. juna. Dan nakon početka finalne serije u ABA, koja je gle drugog čuda, objavljena na zvaničnom sajtu dan kasnije u odnosu na kalendar Superlige i bez ikakvog osvrta zvaničnika na nelogičnosti?

Očekivano, usledilo je 24. a ubrzo i jubilarno 25. saopštenje za javnost Crvene zvezde ove sezone. Ponovljen je stav da se na finalu ABA neće pojaviti pre nego što se završi finale srpskog prvenstva i javno je prozvan za odgovornost Milija Vojinović, sportski direktor lige, da je omogućio Partizanu da ne igra svoje utakmice u ABA ligi i tako poremeti kalendar takmičenja. (Nakon pominjanja Partizana sumnjamo da se na njih i odnosilo napisano u prethodnom saopštenju).

Neočekivano, par sati kasnije usledilo je saopštenje iz KLS lige u kome se rukovdstvo lige prvi put u istoriji suprotstavlja ABA ligi i štiti interese srpske košarke. Nije to učinilo nikada ranije, ni kada su degradirali ligu zaključavanjem članstva abaligaša pa se iz KLS nije moglo više direktno u ABA, ni kada se ograničavao broj srpskih klubova u ABA, dok se liga širila klubovima iz drugih država, ni kada je Zlatibor osvojio ABA 2 ligu, a nije mogao da zaigra ABA, ni mnogo puta u daljoj istoriji... Ali, očigledno je baš sad kap prelila čašu pa se saopštenje KLS skoro poklopilo sa Zvezdinim i podjednaka ljutnja je izražena u njemu, sve u interesu srpske košarke.

Očekivano, ABA liga se nije ni oglasila, samo se u medijima oglasio njen sportski direktor Milija Vojinović i tom prilikom je izrazio želju da se pobednik dobije na terenu i da će sve raditi da zaštiti integritet i interese lige. O tome kakav integritet ima liga pisali smo mnogo puta do sada, a samo ove sezone je upravo sa sportskim direktorom Vojinovićem na čelu, integritet više nego ikad dovođen u pitanje. Ova šala od kalendara u plej-ofu je samo završnica svojevrsnog cirkusa koji traje čitave sezone. Odlaganje utakmica, nadoknada nekoliko njih bila je po završetku prvenstva, baraž Borca i Heliosa je zakazan još dok sve utakmice nisu ni odigrane u prvenstvu i teoretski je postojala čak i mogućnost da Borac ne bude pretposlednji. Mornar je morao da nadoknadi tri svoja meča po završetku prvenstva čiji je prvi deo odigrao sa respektabilnom ekipom, a kasnije je pustio strane igrače da odu iz kluba i rastereti budžet, pa je u totalno drugačijem sastavu igrao utakmice. Borcu nije dozvoljeno da odloži utakmicu opstanka vrednu protiv Cibone iako je imao skoro dvocifren broj bolesnih igrača, dok se odlaganje nekih timova zbog kojih svi mi postojimo nije nikad dovodilo u pitanje...

I opet očekivano, drugi učesnik umešan u ovu farsu, Partizan, sve vreme mirno ćuti i posmatra sa strane, bez saopštenja. Crno-beli su svoj revolt prema "večitom rivalu" odlučili da iskažu prošle sezone kaznivši samo košarkašku publiku i klubove u Srbiji tako što nisu igrali Superligu i nisu se borili za pehar prvaka države. Zaboravili su da njih kao klub velikim ne čine učešća u Evroligi i regionalnom takmičenju sa sumnjivim integritetom koji se mora braniti, već upravo trofeji nacionalnog šampiona države i nacionalnog Kupa po čijem broju se izdvajaju u odnosu na većinu. Tom odlukom su ponizili sve prethodne generacije koje su osvajanjem trofeja pravili status u društvu Partizanu kakav ima danas. I nakon takve odluke prošle sezone, gle čuda, Partizan ove sezone pravi administrativnu grešku, kasni sa podnošenjem nekih važnih papira i drugi put uzastopno ne učestvuje u Superligi. Da ne poveruje čovek šta se sve može desiti, a eto, poverovali smo! I nakon što je nesrećno na parketu ostao bez fajnal-fora Evrolige i još nesrećnije van parketa bez Superlige, Partizan je odlučio da mirno, korak po korak, iz nedelje u nedelju, utakmicu po utakmicu, negde do jula završi takmičenje u ABA ligi. Naravno, uz uslov da ih Cedevita Olimpija ne iznenadi u majstorici i da ne bude nekih koncerata u Areni.

A zašto je ovo sve farsa?

Prosto, jer svi njeni učesnici, od prvog do poslednjeg, kako pojedinci, tako i klubovi i institucije, znali su još prošlog leta da Partizan neće učestvovati u Superligi ni ove sezone. Zašto to tada Partizan glasno i jasno nije rekao, nego se nije pojavljivao na sastancima KLS lige? Zar nije bilo pošteno da kažu, kada su već procenili da im Superliga ne odgovara, da je neće ni igrati dok se ne steknu uslovi za to i da kažu koji su to uslovi? Zašto je KLS liga licencirala taj isti Partizan za novu sezonu iako se on nije ni pojavio na Skupštini lige? Zašto mu KLS nije zabranila učešće u ligi i tako predupredila sve ovo što se dešava? Zašto KSS koji je ustupio prava instituciji zvanoj KLS da rukovodi takmičenjem koje donosi titulu prvaka Srbije već drugu godinu gromoglasno ćuti na sva ova dešavanja, a ćutanjem uglavnom rešava i sve probleme između "večitih rivala"? Zašto Crvena zvezda nije još u septembru tražila da se znaju kalendar i učesnici takmičenja koje igraju (ABA i Superliga), jer je kalendar Evrolige znala i apsolutno je normalno da već tada planiraju kada će završiti sezonu? Zašto ABA liga, koja je po rečima svih košarkaških moćnika do pre samo desetak dana neophodna za prosperitet srpske košarke, nije na vreme napravila kalendar i obavestila učesnike koji su ustupci mogući, a koji nisu, zbog učešća klubova u Evroligi, Evrokupu i nacionalnim takmičenjima? Zar nije normalno da to znaju svi učesnici tog elitnog regionalnog takmičenja, neophodnog za razvoj košarke, kako Crvena zvezda i Partizan, tako i svi ostali koji se izgleda više ništa i ne pitaju? Kako to da se sportski direktor ABA lige Milija Vojinović ekspresno obratio javnosti kada je Crvena zvezda napravila propust u vezi transfera Nikole Topića, iako ABA liga nema nikakve veze sa prelaznim rokom srpskih igrača, a nakon ovakvih događaja poslednjih dana ABA liga kasni sa saopštenjima i odlukama? I da, zašto svi ostali ćute, kako u regionu, tako i u Srbiji i pristaju da budu deo farse koju kreiraju dva najbogatija srpska kluba? I to su neka pitanja vezana samo za ovu sezonu, a pomenuli smo, skandali u završnicama regionalnog i nacionalnog prvenstva su već deo tradicije srpskog naroda. Odgovor na sva ova i mnoga druga "zašto" je isti, zato što su pristali da učestvuju u ovoj farsi! A sve su mogli organizovati na vreme i to jednostavnom veštinom, radeći svoj posao!

Šta će se desiti u završnicma neodigranih takmičenja mi ne znamo još uvek, možemo nagađati na osnovu iskustva do sada, ali oni koji kreiraju ovu dramu sigurno znaju unapred, pre nego što mudro zaćute sa jedne ili napišu saopštenje sa druge strane. Ono što pouzdano znamo je da će Crvena zvezda i Partizan i sledeće sezone imati ukupni budžet mnogostruko veći od svih ostalih srpskih klubova zajedno. Tako verovatno i treba jer svojim postupcima to zaslužuju, a da je drugačije ostatak košarkaškog sveta u Srbiji, pa i u regionu, bi se pobunio?

Na kraju, podsećanje na Milovana Stepandića, večitog i osvedočenog borca za istinite interese srpske košarke! Tokom Kupa "Radivoj Korać" 2009. godine u Nišu izjavio je: "Na kraju, svi se mi delimo na Partizan i Crvenu zvezdu, ne znam samo da li smo mi ostali ćurani da čorba bude masnija?"
 

 

Znam da će svako da nađe u ovom tekstu nešto što mu ne odgovara i s čim se ne slaže, ali mislim da su uzroci problema, kao i odgovorni za to, prilično jasno i precizno opisani.

  • Like 15
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Arsenije Pesic said:

Znam da će svako da nađe u ovom tekstu nešto što mu ne odgovara i s čim se ne slaže, ali mislim da su uzroci problema, kao i odgovorni za to, prilično jasno i precizno opisani.

Veoma dobar tekst. 

 

Moglo je i malo ostrije, ali vazno je da su pomenuti svi cinioci problema (Covic prozvan kroz saopstenja) jos od njegovog nastajanja. 👍

 

Mozda je jedino propusteno da se pomene Cedevita i njeno odlaganje utakmice sa Zvezdom, kada nije bas bilo potrebe. I to je na neki nacin dovelo u pitanje kredibilitet ABA lige i kalendara. 

Link to comment
Share on other sites

Quote

Ono što se radi van terena neopisivo je i nepojmljivo običnom ljubitelju sporta. Na sreću tih klubova, takvih ljubitelja sporta je sve manje, a slepo verujućih poslušnika klubova je sve više, razvijaju se nove generacije iz godine u godinu. Za njih sport ništa ne predstavlja, zadovoljilo bi ih samo gašenje rivala uz pobedničku žurku na njegovom grobu. Dok se to ne desi neće prihvatiti nijedan argument, njihovi klubovi i ljudi koji ih vode to rade nepogrešivo i za sve imaju opravdanje u nekoj situaciji iz prošlosti drugog kluba. Jednostavno, ne postoji ni trunka dobre volje da se nečijoj bahatosti stane na put, da se neko kritikuje kada uradi nešto štetno, jer ta kritika neće izbrisati dobre stvari urađene u prošlosti. Istina je samo jedna, osim u slučaju košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana i njihovih pristalica, tu uvek imamo dve istine. 

 

:Hail::Hail::Hail:

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Arsenije Pesic said:

https://mvp.rs/blog/blog-mvp/item/29893-mvp-blog-farsa

 

 

Znam da će svako da nađe u ovom tekstu nešto što mu ne odgovara i s čim se ne slaže, ali mislim da su uzroci problema, kao i odgovorni za to, prilično jasno i precizno opisani.

 

Sve staje u ovu rečenicu

 

Quote

Istina je samo jedna, osim u slučaju košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana i njihovih pristalica, tu uvek imamo dve.

 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Kosjan Willavić said:

Hahahah,covek je novinar, ne znam sta bih rekao. Mrzelo me da citam Zvezda- Partizan razmirice na prosloj strani i eto ti ga sad 😞

 

Posao mi je za racunarom otprilike 10+ sati dnevno, a uvek otvoreno nekoliko ekrana (skoro ko predsednik u onoj sobi gde prati medije) pa su razne stvari otvorene i informacije brzo stizu do mene (posebno kosarkaske posto to najvise pratim).

Edited by Borca
  • Like 5
  • Love 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Kad sam bio mlađi i pun entuzijazma, često sam umeo da maštam na temu "da ja sad dobijem vlast, ja bih sve sredio ovako: " i onda tri sata maštanja.

 

Ako bih sad maštao, u ovoj situaciji, jedan od predloga bi bio - ok, svi smo napravili razna sranja u prošlosti i nema više smisla da se nadgornjavamo ko je pravio veće. Hajde da se dogovorimo, da napravimo konsenzus. Recimo, od 1.9. kažemo - zaboravljamo sve što je bilo, od sad gledamo samo napred. Pravilnici već postoje, poštujemo ih 100%. Ako hoćeš da odložiš utakmicu, moraš da ispunjavaš uslove. Ako izdaš saopštenje koje urušava ugled lige, kazna. Ako ponoviš, zabrana bavljenja. Ako iskuliraš takmičenje, treća liga. Ubaciš predmete na teren - kazna. Ponoviš - zabrana.

 

A onda se probudim iz maštanja i skontam da je večeras majstorica polufinala plejofa, a meni se ni ne ide mi se nešto specijalno na tekmu. Obećao sam klincu pa moram da ga vodim. I još kad na to dodamo da ni ne znamo da li će finala uopšte biti. Košarkaškog finala. Onog drugog će sigurno biti, saopštenja i sranja. I pitam se, koliki smo mi to mazohisti i koliko ćemo još snage imati da gledamo i trpimo pre nego što odustanemo od svega?

Link to comment
Share on other sites

 

8 minutes ago, MrTripleDouble said:

kakvo pivotiranje ledeya :Hail:

 

dajte gif da se smejemo 

Dobro se držala CedOli do tog trenutka.

Nakon tog poseda, bacanja Naneli i trojka Pantera za +11.

Evidentna razlika u individualnom i timskim kvalitetu između 2 ekipe. Ne znam kojom magijiom su Ljubljani uspeli da naprave +18 u jednom trenutku.

Edited by Thor
Link to comment
Share on other sites

Cedevita se jos i ok drzi s obzirom na razliku u kvalitetu, da je Adams tu mozda bi se i zakuvalo. Ovako preveliki teret pada na Ferela, a sa raznim Jeremicima, Radovicima, Mulalicima, Rebecima prosto nemaju sta da traze. To nisu ni osrednji aba igraci, vec teski skart koji uzima nezanemarljive minute. 

 

Pritom se Omic blamira bas jako danas...

Edited by fradler
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Na pitanje o Crvenoj zvezdi i situaciji da se finale možda ni ne odigra, Obradović je rekao:

"Ja se isključivo bavim svojom ekipom, ja znam da ona počinje 14, tako da ćemo početi da se spremamo za tu utakmicu."

 

Aba objavi da finale krece 12.06, ovaj kaze 14.06 a Zvezda nece prije zavrsetka KLS🤣🤣🤣

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...