Jump to content

Rusija - zemlja cuda


dude

Recommended Posts

On 3/19/2023 at 10:52 AM, Dragan said:

Bivsi clan ruSSke Dume, na drzavnoj TV.

Neka se pripremi Turska.  🤣

 

 

Da ne bude sve samo negativno.

 

 

 

 

Konkurs za novog Žirinovskog pa se takmiče ko će biti luđi.

 

Nego forumasi jel neko zna kad je krenulo to svojatanje Vizantije u Rusa? Tkz treći Rim!?!

 

Nešto mi nije poznato tako nesto u vreme carevine? A sigurno nije togs bilo u vreme sssr jel to neki niv trend i čija je to ideja? Dugin?

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, McLeod said:

Ja se secam da smo mi iz istorije ucili o Moskvi kao trecem Rimu jos. Tako da bih rekao da je komunisticka glupost koja sad dozivljava renesansu.

 

Hm mi jok druga polovina 90tih istorija u srednjoj. Zato i pitam jer vidim da je to sad vrlo moderno kod nas a očigledno i kod Rusa? 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, MeanMachine said:

Nego forumasi jel neko zna kad je krenulo to svojatanje Vizantije u Rusa? Tkz treći Rim!?!


Mislim da to vuku jos od udaje necakinje posljednjeg bizantijskog cara za Ivana (?) Velikog cini mi se. Eh kad su tacno preuzeli bizantijskog, a time i rimskog zlatnog orla ne bih znao. Ova ideja da im treba pripasti Istanbul kao glavni centar pravoslavlja koliko znam nije nova, mislim da im je bio plan da ga uzmu i u WW1.

Link to comment
Share on other sites

Ono što su generacije zapadnih političara i geostratega sa uspehom činile održavajući balans, aktuelna garnitura je upropastila provocirajući čvrts zagrljaj Rusije i Kine.

 

Prethodno su u pomami za jeftinim energentima od Rusije napravili top izvoznika prirodnog gasa i nafte i najdirektnije je dobro nauružali trpajući im novac u nedra, te bespomoćno posmatrali kako od Kine nastaje privredni džin...

 

I sad bi se moglo reći da se, gledajući kako Putin i Si u zanosu revizije svetskog poretka namiguju jedan drugom, kuvaju u sopstvenom loncu, ali će se i mnogi drugi kuvati zahvaljujući možda i najgorem ešalonu zapadnih političara i istoriji civilizacije. 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Sve bi to bilo tacno, lepo i krasno da nema jedne sitnicice - sve ovo je zapocela Rusija, agresijom koja je po svemu gotovo identicna napadu Nemacke na Poljsku  1939. Tako da cela ta analiza pada u vodu. A sto se tice Kine, Kina cvrsto "grli" samo one koje moze da kolonizuje, tako da sto se zapada tice, njihov odnos ne menja nista.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rusija je započela, ali Kina je trebalo da ostane neutralna, a ne da se posećuje sa Putinom i da dodatno naoružava Rusiju onim što joj fali.

 

A kako se to postiže? Recimo, za početak tako što Nensi Pelosi ne ide na Tajvan i tako što se ne gura prst u oko Kinezima, već se ode u Peking, kao što su to učinili Nikson i Kisindžer 1972. godine kako bi zajednički sa Kinezima razradili izlaznu taktiku iz Vijetnamskog rata, poštujući Kinu koja je tada bila slabija nego sada.

 

Ali ovi današnji nisu ni za mali nokat Kisindžeru, koji im je, iako ima 100 godina, lepo u Davosu ispričao šta će da im se desi kad se zagrle Rusija i Kina.  I nije pominjao nikakvu kolonizaciju koju će Kinezi sprovesti u Rusiji... Naprotiv.

 

Dr Kisindžer je predložio dobar princip koji treba imati na umu: kada imate posla sa dva protivnika, najbolje je da oni međusobno budu veći neprijatelji nego što su vama.

 

SAD bi trebalo da se postave bliže Kini nego što je Kina Rusiji. Međutim, on veruje da kada se sukob u Ukrajini politički reši, SAD ne bi trebalo da očekuju raspad saveza između Kine i Rusije.

 

Što se ciljevi Kine više razlikuju od ciljeva Rusije, to više počinju da se usklađuju sa SAD. SAD bi trebalo da iskoriste priliku koju predstavlja kineska frustracija Rusijom da podstaknu Kinu da konstruktivnije sarađuje sa SAD u budućnosti.

 

E sad, ko se ne slaže sa tim, neka pošalje mejl Kisindžeru i raspravi to sa čovekom... Ja ionako samo prenosim njegove misli i reči u svetlu sastanka Putina i Sija u Kremlju.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kina je i ostala neutralna. Samim tim što još uvek forsiraju svoj plan za mir znači da neće slati pomoć Rusiji jer bi time minirali sami sebe i uništili svoje odnose sa Ukrajinom. Posle ovog uspeha koji su imali sa Iranom i SA ovo bi im bio ogroman plus na njihov prestiž ako bi uspeli nešto da ispregovaraju. A to mogu samo dok su neutralni i ne šalju oružje Rusiji.

 

Po meni ova poseta je zato i organizovana. Očigledno je da je Putin glavna prepreka miru i razgovori koji traju 4,5 sata nam govore da ima dosta stvari oko kojih se ne slažu. Pre par dana su se čuli ministri spoljnih poslova Kine i Ukrajine tako da Si verovatno ima sada neki drugi plan koji ne iznosi javno nego prvo pokušava da ubedi obe strane.

 

Kini ne odgavara poraz Rusije, to je tačno, ali joj ne odgovara ni pobeda Rusije u ratu. Pobeda Rusije u ratu i otimačina Ukrajinske teritorije bi bila poziv zapadu da i oni priznaju Tajvan. O naoružavanju Tajvana da i ne pričam, a to će biti prva stvar koja će se odraditi dan posle prve isporuke oružja od strane Kine Rusiji. Usporavanje svetske ekonomije zbog rata najviše pogađa upravo njih jer su oni najveći izvoznik na svetu.

 

Ukrajina mora da vodi računa šta potpisuje jer meni se čini da Kina u principu želi samo primirje i da ih nije briga za neki pravi mir. A bilo šta da potpišu to će Putin da iskoristi da svojata njihovu teritoriju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ako se uzme u obzir izjava onog Rajdera iz Bele kuće po kojoj Vašington ima podatke o tome da kinesko rukovodstvo planira da naoruža Rusiju, meni se ne čini da je Kina neutralna, jer iste tako naznake ne postoje u smilu da će da naoruža i Ukrajinu...

 

Možda je "neutralna" kao Srbija koja u toj neutralnosti prodaje naoružanje Ukrajini, pa kad je uhvate viče - nismo mi, da nam umre majka ako jesmo :classic_laugh:

 

Plus ekonomska neutralnost koja se valjda očitava u tome da kupuje od Rusije sav višak u gasu i nafti nastao zbog sankcija, održavajući visoku platežnu sposobnost Moskve tokom rata.

 

Mislim, šta bi tek bilo da nisu neutralni?

 

Još samo treba da se Putin i Si poljube drito u usta, kao što je Brežnjev svojevremeno ljubio u usta genseke kompartija širom istočnog bloka.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Kina ce i biti neutralna zato sto je protiv kineskih interesa da se ovde mesa. Ja se ne slazem da Kini ne odgovara poraz Rusije u ratu, itekako im odgovara jer ce u tom slucaju ostati samo sa jednim igracem u Aziji (Indijom), potpuno ce potisnuti rusku sferu uticaja iz bivsih sovjetskih republika, sto se vec desava u najznacajnijoj od tih zemalja Kazakhstanu, i to jako ubrzano, i na koncu ce koristiti Rusiju kao izvor jeftinih sirovina i stavice je u vazalni status.

 

Ruska pobeda u ratu znaci dalju nestabilnost i njihovo gubljenje pozicija prvenstveno u jugoistocnoj Aziji, sto im je i glavna sfera uticaja, jer ce sve drzave tamo iz straha da Kina ne pokusa nesto slicno biti cvrsce vezane za Ameriku.

 

To sto iz Amerike cujemo da imaju podatke da Kina hoce da naoruza Rusiju su prikrivene pretnje Kinezima da se ne igraju i da znaju sta ih ceka ako se odluce na taj korak. Oni su bili prvo u Kijevu, pa sad u Moskvi, jeste da Si nije otisao u Kijev nego ministar, ali svejedno. Jasno je da Kinezi eventualnom vojnom pomoci sebi pucaju u oba kolena.

Edited by McLeod
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

To sigurno.

 

Ali šta znači jučerašnja zajednička izjava iz Kremlja da su spremni da združenim snagama čuvaju svetski poredak? Od koga da ga čuvaju? Pa što Si nije rekao da će zajedno sa Bajdenom, Makronom i Šolcom braniti svet, a ne baš sa Putinom? 

 

Toliko o neutralnosti... Similis simili gaudet.

 

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Nek grmi jako said:

To sigurno.

 

Ali šta znači jučerašnja zajednička izjava iz Kremlja da su spremni da združenim snagama čuvaju svetski poredak? Od koga da ga čuvaju? Pa što Si nije rekao da će zajedno sa Bajdenom, Makronom i Šulcom braniti svet, a ne baš sa Putinom? 

 

Toliko o neutralnosti... Similis simili gaudet.

 

 

Kinezi gledaju svoj interes, Rusija svoj, a USA svoj.

U toj njihovoj igri prestola ostatak sveta najeba - umesto da se resursi uloze u poboljsanje istog, koriste se za unistenje.

:classic_sleep:

Link to comment
Share on other sites

O kojoj izjavi je reč ? Ja koliko vidim pored veštačkih pohvala jedan drugom jedino o čemu se govorilo je o ekonomskim odnosima i MIRU. Kina inače poštuje zapadne sankcije. Manje više sve kineske kompanije koje koriste zapadne komponente u svojim proizvodima su se ili povukle iz Rusije ili su povukle te proizvode. Tako da je to bila samo vika Kineza da ne ispadne da moraju da rade kako zapad kaže. Naravno da Kini niko ne brani da trguje svojim proizvodima sa Rusijom osim naoružanjem jer bi to bio potez eksalacije od strane Kine na koji bi sigurno dobila odgovor.

 

SAD ima cilj da onemogući bilo kakav mir koji bi Kina ispregovarala jer oni će da ga prave tako da oni najviše profitiraju. Već se priča o tome da Kina želi za sebe glavnu ulogu u obnovi Ukrajine a to bi im bila odlična pozicija da postanu tamo najuticajniji. Zato SAD kritikuje sve i koristi situaciju što Kinezi sada imaju dvostruke standarde i pokazuju vrhunsko licemerje za koje su uredno optuživali zapad u prošlosti.

Link to comment
Share on other sites

@Klotzen

 

Tajvan Ameri naoružavaju plus su stvorili Aukus i planiraju da imaju avio baze na Filipinima. Dakle tu nema neke specijalne promene ako bi Kina počela da ozbiljnije pomaže Rusiju što teško da će biti jer Kini ne odgovara otimačina tuđe teritorije zbog Tajvana doduše i sami Kinezi su ćapili deo Indije ranije pa se prave blesavi da ga vrate.

 

Kini treba uloga mirotvorca zamisli posle obnove odnosa između Sauda i Iranaca postignu neko primirje u Ukrajini. Zato Kirbi reče da to ne dolazi u obzir iako se ne ratuje u Americi pa valjda se nešto pitaju i Ukrajinci kojo ginu?

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Pa to su lepe želje koje lepo zvuče kod domaće publike. Kakav oni UN sistem brane dok Rusija krši sve živo sa ovim ratom ? No ja tu opet ne vidim nikakvu poruku da Kina vojno podržava Rusiju. To je jedna izjava skrojena tako da obe strane mogu da je tumače kako im se sviđa. Kina će reći "pa mi podržavamo Rusiju u skladu sa UN poveljom" a Rusija "eto vidite da su Kinezi sa nama". Dakle malo diplomatskih lepih želja i ništa više.

 

Ako si ti u pravu onda ispada da Kina radi na mirovnom planu koji želi da propadne 100%. Nema šanse da će Ukrajina pristati na primirje pod patronatom nekog ko je die hard saveznik Rusije. Kao što ni Rusija neće pristati na mir pod patronatom zapada.

 

@MeanMachine

 

Tajvan ne dobija moderno naoružanje baš zbog toga da se ne diže pritisak Sija i prethodnim diktatorima. Jedino što se sumnja da su dobili su onih 10-tak lansera za HIMARS za vreme Trampa. Sve ostalo je iz hladnog rata ili se ne smatra bitnim, iako Kinezi uvek kukaju. Naravno to se sada polako menja od prošlogoišnje eskalacije, Kina će platiti na taj način račun što je provocirala i izvodila mesecima vojne vežbe oko ostrva. Kada dobiju sledeću priliku ko zna šta SAD može pasti na pamet da im isporuče.

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...