Jump to content

Kakvi smo to roditelji? Vaspitanje kroz generacije...


Kronostime

Recommended Posts

23 minutes ago, Constantin said:

A ja CT 370....:lol_2:

 

Da znas da sam nedavno kupio bas taj 370 na oglas, platio sam ga 20 dolara, malo se poigrao i onda ga dao dzaba, isto na oglas.

470 je bio mnogo bolji, ali 4 oktave, verzija sa 5 oktava i tockom za modulaciju je bio mnogo skuplji, pa sam uzeo ovu jeftiniju verziju na kredu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Amigo said:

 

Da znas da sam nedavno kupio bas taj 370 na oglas, platio sam ga 20 dolara, malo se poigrao i onda ga dao dzaba, isto na oglas.

470 je bio mnogo bolji, ali 4 oktave, verzija sa 5 oktava i tockom za modulaciju je bio mnogo skuplji, pa sam uzeo ovu jeftiniju verziju na kredu.

Pitam najstarijeg danas, gde se dede onaj naš Casio?...kaže, valjda u podrum...i sad mi ne da mira..moraću da izbacim 10-ak guma i rasčistim podrum, pa možda i dodjem do njega. Jebo me forum....:smiley33:

  • Ha-ha 4
Link to comment
Share on other sites

On 10/27/2022 at 9:59 AM, koca popovic said:

Pa @vilhelmina posto smo susjedi, nisam znao da su ovolike razlike izmedju SWE i NOR. Ogromna vecina  djece ide sama u skolu sto pjeske sto autobusima. Isto tako ogromna vecina mladih se osamostaljuje poaslije zsvrsene skole (srednje, vise ili visoke). Isto tako ogromna vecina se sama finansiraju kao studenti..Jedina pomoc mojim sinovima u tom periodu je bila to sto smo im bili garanti za studentski kredit i nesto hrane da ponesu kad dodju u posjetu. Uz kredit vecina studenata radi u slobdno vrijeme. A poslije kad su osnaovali porodice bili smo garanti stambenog kredita i cuvamo naravno nase unuke. Tako roditelji pomazu djecu ali ne bih rekao bas toliko kako si ti navela. Ne barem ovdje kod mene.


Mislim da si propustio da sam ja pricala o bas ranom osamostaljivanju, po kojem su skandinavci poznati. Znaci, neposredno nakon srednje skole, eventualno nakon fakulteta, ako roditelji zive u gradu gde postoji univerzitet pa ne mora da se seli odmah nakon srednje. To ne ide bez ozbiljne podrske roditelja, ali je u svakom slucaju dobro, ukoliko moze da se izvede.

 

Ovo sto ti pises o svojim sinovima je ipak lajt varijanta skandinavskog pristupa. I moja cerka je otprilike tako. Zivela je sa mnom dok je studirala i tri godine nakon toga. Za to vreme je ustedela za ucesce za kredit za sopstveni stan. Kupila ga je i definitivno odselila u svojoj 27-oj godini. Ali pazi sad! Mnoge moje koleginice misle da je to sumanuto i ne mogu da zamisle da im deca tako dugo zive s njima. Ali nece ih ni one samo tako sutnuti na ulicu, nego ce im npr uplatiti tih 15% ucesca ( najjeftiniji stan u sthlm je oko 200 hiljada evra, pa racunaj) i pokrenuti svoje kontakte da dete dobije stalni posao s kojim ce biti kreditno sposobno, jer je to prilicno tesko za nekog ko je tek zavrsio skolu. Ima i drugih varijanti, npr zajednicki kredit roditelja i dece, gde deca kasnije otkupe roditeljski deo i sl. Ja nista od toga nisam mogla pa je osamostaljivanje moje dece trajalo malo duze, u slucaju sina jos traje.

 

Znaci moj post se odnosio na tipicno skandinavsko osamostaljivanje u vrlo ranom uzrastu, ne onda kad zasnuju porodice kao u tvom slucaju, ili nakon vise godina stednje dok se zivi kod mame, kao u mom. Studentski kredit i povremeni poslovi za vreme studija se podrazumevaju, ali to nije dovoljno da bi se osamostalilo sa 20 godina u gradu kao sto je Stockholm. U nekom manjem i jeftinijem bi s tim novcima verovatno moglo, ali tamo nema fakulteta, a ni toliko posla. Tako da ne bih rekla da su tu posebno velike razlike izmedju Svedske i Norveske, nego smo pisali o razlicitim stvarima.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

Iz autorskog teksta Ljubivoja Ršumovića o nasilju u školi, seća se svoje učiteljice:

 

Quote

Igrala se sa nama, baš kao da je naša drugarica, što ona u suštini i jeste bila. Imala je poverenja u nas, kao i mi – u njene savete i ponašanje. Plakali smo i mi i ona kad smo se rastajali! Razmišljam: ona je verovala u sebe prvo, i to je, takođe, prenosila na nas. Da verujemo u sebe!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jedini problem je sto nedorasli imaju decu, i pošto su nesposobni ni za sta, a narocito da budu roditelji, ocekuju da im skola vaspitava decu, a skola ne sluzi za to. Ono sto treba je ovakve izbaciti iz skole, i da se naprave posebne skole za normalne koji su tu dosli nesto da nauce, i ove javne, za svakoga pa i za ološ. Koji treba izbaciti ako se ponasa nenormalno.

 

Drugo, u ovim slucajevima, pored izbacivanja iz skole treba primeniti maksimalne kazne za ovo snimanje i javno objavljivanje, znace to pravnici, ima tamo, ugrozavanje privatnosti, bla bla, sve to, i da se uvedu nekakvi dosijei ili nesto, pa ovakve da nigde posle i ne prime u drugu skolu.

 

A njihovi "roditelji" ako nesto zucnu, "objasniti" im tamo gde treba i kad niko ne vidi da su oni u stvari samo budale koje nikad nisu ni trebale da imaju decu jer su nesposobni da budu roditelji, tim recima, i da im je pametnije da cute kad su vec budale, da ne bude meca. I tako 50 godina, i sve ce biti OK.

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

Drugo, u ovim slucajevima, pored izbacivanja iz skole treba primeniti maksimalne kazne za ovo snimanje i javno objavljivanje, znace to pravnici, ima tamo, ugrozavanje privatnosti, bla bla, sve to, i da se uvedu nekakvi dosijei ili nesto, pa ovakve da nigde posle i ne prime u drugu skolu.

 

Naravno, treba da postanu kompletni kriminalci, da slučajno ne završe školu i zaposle se, kome to treba.

 

Link to comment
Share on other sites

Roditeljska krivica je svakako prisutna, ali mislim da je ovo vise posljedica drustva i sredine.

Kada vas bombarduju svakodnevno, decenijama sa rijalitijima gdje se poziva olos, kada se najgori kriminalci, ubice, dileri droge, otmicari, reketasi itd nazivaju kontroverzni biznismeni, kada se droga dijeli tinejdzerima, pa onda su tu bande koje se nazivaju navijacima, itd id u stvari sve je naopako, onda ovo uopste nije cudno da se desava.

Da ne spominjem i stranke, politicare, tajkune, mozda ipak roditelji i nisu tako losi, jer se ipak ovakve stvari ne desavaju svaki dan.

 

Sada se postavlja pitanje kako sankcionisati ovakve ucenike, da budu kaznjeni, a da ne postanu jos gori, jer sada se izmice stolica, a sutra ce se naoruzati.

Posto je fizicko kaznjavanje zabranjeno u demokratiji, a ne bilo lose malo da odu i kod onog popa sa lopatom, da ih prevaspita, onda ostaje najbolja opcija visoke novcane kazne, npr fizicko ugrozavanje nastavnika, 5000 eura. Ko nema da plati odjednom, moze na kredit sa kamatama, pa neka onda rade nekoliko godina da to vrate.

Tu je i redovan odlazak kod psihologa i ko ne dolazi redovno da se silom onda sprovede u ustanove za mentalno zdravlje, i to razglasavati redovno kroz medije, da nikome ne promakne sta ga ceka.

Donijeti zakon o zabrani intervjuisanja i pisanja o presudjenim kriminalcima, izmisliti neki razlog, raspiravanje ovoga ili onoga, drzava moze sve.

Zadrugu emitovati od ponoci do 6 ujutru, ostalo vrijeme tamni ekran...

Za ove sto snimaju sa ciljem ne da svjedoce o tome, nego da to dijele po drustvenim mrezama i da se smiju, dvije godine zabrane pristupa internetu, posjedovanje pametnih telefona, moze samo ona stara Nokia, pozivi i SMS, dosta.

Ima tu jos dosta toga, oni bolje upuceni mogu da prosire listu.

 

 

Edited by Amigo
Link to comment
Share on other sites

 

 

1 hour ago, Div said:

 

Naravno, treba da postanu kompletni kriminalci, da slučajno ne završe školu i zaposle se, kome to treba.

 

 

Na to je trebalo da misle pre nego što su vršili krivična dela, a nepoznavanje propisa ne oslobađa nekoga odgovornosti za počinjeno delo. To što su pomerili stolicu bi i moglo da se nekako provuče kao tinejdžerska "neslana šala", ama, ovo sa snimanjem i objavljivanjem su krivična dela.

 

Neovlašćeno fotografisanje i neovlašćeno snimanje su krivična dela, takođe su nekakvi prekršaji ili moguće krivična dela u vezi zaštite privatnih podataka, kao i objavljivanje tih snimaka bez dozvole onoga ko je sniman, a ti dosijei o učenicima su isto nešto normalno, i to nije policijski dosije.  U moje vreme čak i u srednjpj školi su svi (sa kojima sam se ja družio) su znali da je snimanje nekoga bez njegovog pristanka protivzakonito.

 

Nego dobro, tu oni koji obijaju trafike za šta svi znaju posle budu ministri policije, a kad nekoga i optuže, pa dođe do suđenja, za razliku od nekih zemalja gde gledaju da takvima napakuju sve što mogu, tu sudije prvo što urade je da traže olakšavajuće okolnosti.Valjda "neće na svoj narod". Baš zato su onih 850,000 koje su u stvari verovatno više od miliona, zato i ne objavljuju još podatke.

 

Quote

Nikome nije dozvoljeno da prisluškuje ili snima razgovore bez pristanka svih lica koji su učesnici u razgovoru da budu snimljeni. Takođe, nikome nije dozvoljeno da fotografiše, pravi video zapise ili bilo kakve druge snimke bez znanja ili saglasnosti lica koje se snima.

 

Ukoliko lice napravi i objavi ili na drugi način distribuira tuđe spise, portrete, fotografije, audio ili video snimke, bez znanja i pristanka lica koje je prikazano na datom materijalu, on time zadire u privatnost tog lica i za to snosi krivičnu odgovornost.

 

Otkrivanje privatnih podataka iz ličnog života ljudi je krivično delo, jer je takva aktivnost zabranjena zakonom, bez obzira na nameru počinioca ovog krivičnog dela. Recimo – ako vas neko snimi bez vašeg pristanka, čak i ako nije imao nikakvu lošu nameru narušavanja privatnosti.

 

Za narušavanje privatnosti i zadiranje u lični život predviđene su novčane i kazne zatvora u trajanju do dve godine. Za krivična dela neovlašćenog snimanja i objavljivanja sadržaja odgovorna su i lica koja snimaju, kao i lica koja dobijeni ili viđeni sadržaj distribuiraju.

 

Krivični zakonik predviđa da lice koje objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine, kao i da ako delo učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom do tri godine.

 

Neovlašćeno snimanje, objavljivanje i prikazivanja tuđeg snimka i fotografija

 

 

Edited by Milenko Puzigaca
Link to comment
Share on other sites

Mislim da je delic mene veceras umro.

Snimak: ucionica, sicusna zena sedi za katedrom, mladic joj se muva iza ledja, izmice joj stolicu, ona pada na pod, urnebes u razredu...

Zena je profesor, mladic je njen ucenik.....

Mnogo toga je u ovoj zemlji, u ovom narodu umrlo.

Stid

Pravda

Zakon

Solidarnost

Moral

Pamet

Dostojanstvo

Ljudskost.

Ne znam ko je to i gde rekao ali sam zapamtila: mali deo mozga koristimo za misljenje, najveci deo - da budemo ljudi.

Ima li ljudi u ovoj zemlji?

 

 

 

 

Edited by Pletilja
  • Like 3
  • Love 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mogla je to da bude i moja cerka, 7 godina je zamenjivala kolege po ovdasnjim skolama, 5 godina u skoli za decu sa posebnim potrebama. 

Veceras sam joj napisala da nikad, nikad ne zazali sto je otisla odavde. 

Mogla je to da bude i moja cerka.

Edited by Pletilja
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Meni je u ovom najupecatljiviji utisak to sto svi govore o deci, a jasno sam u nekom tv prilogu cula da je jedan od njih trojice punoletan, a druga dvojica samo sto nisu. To sto idu u srednju skolu ih nikako ne oslobadja pune krivicne odgovornosti. 

Secam se sada i jedne godine sredinom osamdesetih, kad sam radila kao nastavnik strucnih predmeta u sumarskoj skoli u Delnicama. Ubedljivo najgori djaci, prakticno buduci drvosece, mnogi od njih ponavljaci, svega nekoliko godina mladji od mene. Najgore sto je moglo da mi se desi bilo je da blenu u mene umesto u tablu. Desavalo se, doduse, da neko opsuje, na sta bi ostali odmah skocili na njega, jer je nastavnica tu. Drzali su me kao malo vode na dlanu i pazili da me neko slucajno ne uvredi. Jeste bilo u proslom veku, ali nije na drugoj planeti.

Edited by vilhelmina
  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Ko su zlotvori koji su izmakli nastavnici stolicu

Odavno je prosvetnim radnicima stolica izmaknuta, još od kada im je srozan materijalni položaj, od kada se sistemski odugovlači da se donesu platni razredi i da dobiju status službenog lica. Stolica je izmaknuta od kada jedva sastavljaju kraj sa krajem, i žive bedno u kreditima do guše, dolaze na posao u staroj odeći, pocepanim patikama, razdrndanom autu ili na starom biciklu i srećni se vraćaju kući kad vide da im niko nije izbušio gume.

Izmaknuta im je stolica još od kada su pretvoreni u administrativne radnike, koji su pored časova, svake godine, sve više zatrpani administrativnim poslovima, vođenjem duplih evidencija i od kada umesto da im informacione tehnologije olakšavaju posao služe da se komplikuje sve što može da pojednostavi.

Stolica je iznaknuta od kada sve više posla nose kući, pa ih tamo osim pripreme časova, nastavnih materijala, testova i kontrolnih čeka silna papirologija, on-line seminari i svakodnevni dopisi ministarstva koji ih podsećaju da treba da su angažovani 24 sata jer svi govore kako oni ne rade ništa, imaju 100 raspusta, svaki državni praznik i lak posao.

Stolicu izmiču i roditelji koji ih cimaju kad god im se prohte, nedeljom u podne, praznikom od rane zore, uveče posle 22.00 jer su baš tad stigli sa posla. Izmiču i ne pitaju kako je moguće da smo i mi završili školu a da naši roditelji nisu imali privatni telefon od naših nastavnika. Niti se pitaju kako je moguće da za razredno starešinstvo, oko koga ima više posla celog meseca i kidanja živaca, nego oko držanja nastave – nastavnik ima dodak od 2.700 dinara na platu, što je menje nego dnevnica za skupljanje lešnika?

Izmaknuta je stolica odavno od kada je normalno da se pljuje po prosvetarima rečima: “Za šta oni primaju platu?” “Šta je teško da upiše dvojku?” “Oni ništa ne rade!” “To što nas teraju da učimo nikad nam neće trebati.” Zašto moramo da kupujemo knjige?” “Škola je gubljenje vremena, zatvor, produžena ruka sistema koji lomi kičmu.” (nastavi niz)

Zlotvori su i oni koji ne shvataju da je nasilje nad ženama u ovoj zemlji na previsokom nivou i da je svaka vest o nasilju nad nekom ženom propraćena gnusnim komentarima u kome se krivica traži na obe strane, umesto da se nasilje osudi i kazni bez relativiziranja.

 

Prosvetnim radnicima se izmiče tlo pod nogama od kada je u medijima obrazovni program neprepoznatljiv, a nepopularni pokušaji istog proteran na termine koje niko ne prati. Mediji izmiču tlo prosvetrima pišući na naslovnoj strani da je “učenik patosirao nastavnicu” (naslovna strana Srpskog Telegrafa od 17.11.2022.) ili da “profesorica nije povređena prilikom ova “šale” (k1info.rs). Kako nije, ako se obratila lekarima? Ajd da vama izmaknemo stolicu pa da vidimo da li boli? Je l’ trebala da isključivo krvari ili nešto slomi da bi bila povređena? Nije dovoljno što je otišla kod lekara? Niste čuli za traumu, duševnu bol koja boli više nego fizička?

 

Reč “šala” je klasično relativiziranje, da se izbegne, da se stvari nazovu pravim imenom. Radi se o nasilju koje je bilo planirano. Jer da nije učenici ne bi događaj direktno prenosili uživo na društvenoj mreži. Dakle neko je morao da podesi prarametre za prenos, i da “osmisli scenario” kako bi dobio što više lajkova. Nema tu šale, ali ima predumišljaja. I dok nas neinformisani, bahati i bezobzirni informišu – izmiču vrednosno tlo celom društvu.

 

Profesorici je stolicu izmakla bolumenta procedura koja podrazumeva pokretanje disciplinskog postupka, sazivanje Tima za borbu i sprečavanje nasilja, sastančenje Tima za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja, davanje izjava od strane učenika, saslušanja, pisanje i izrada operativnih planova za učenike – sve same izmišljotine bespotrebnih procedira od strane Ministartva prosevete kako bi prosvetni radnici opravdali svoju platu – umesto da deca budu automatski isključena iz škole, sa zabranom prilaska nastvnici, a roditelji kažnjeni drakonskom novčanom kaznom i da to bude udarna vest 3 dana.

 

Pa da vidiš kome će to sledećem pasti na pamet i kako će roditelji naći vremena da porazgovaraju sa svojom decom o poželjnom i nepoželjnom ponašanju u školi, kada bi se takvi prestupi kažnjavali drakonskim udarom po džepu.

Jer ovi balavci koji su profesorici izmakli stolicu samo su izvršioci, dok su nalogodavci svi prethodno nabrojani.

Spisak nalogodavaca nije konačan, niz slobodno nastavite.

(tekst i naslov su preuzeti, uz dozvolu autora, sa fejzbuk strane Ženska asocijacija)

https://izglave.com/ko-su-zlotvori-koji-su-izmakli-nastavnici-stolicu/

 

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, vilhelmina said:

Meni je u ovom najupecatljiviji utisak to sto svi govore o deci, a jasno sam u nekom tv prilogu cula da je jedan od njih trojice punoletan, a druga dvojica samo sto nisu. To sto idu u srednju skolu ih nikako ne oslobadja pune krivicne odgovornosti. 

Secam se sada i jedne godine sredinom osamdesetih, kad sam radila kao nastavnik strucnih predmeta u sumarskoj skoli u Delnicama. Ubedljivo najgori djaci, prakticno buduci drvosece, mnogi od njih ponavljaci, svega nekoliko godina mladji od mene. Najgore sto je moglo da mi se desi bilo je da blenu u mene umesto u tablu. Desavalo se, doduse, da neko opsuje, na sta bi ostali odmah skocili na njega, jer je nastavnica tu. Drzali su me kao malo vode na dlanu i pazili da me neko slucajno ne uvredi. Jeste bilo u proslom veku, ali nije na drugoj planeti.

 

NIšta čudno, jer tada su vladali i pozitivna porodična/društvena klima, plus bilo je mehanizama da se negativno ponašanje suzbije. Mislim da je čak i veće poštovanje prema školovanima bilo u manjim sredinama. Imao sam prosvetne radnike u porodici, koji su radili van Beograda. Ponekad sam išao kod njih tokom raspusta i imao sam prilike da vidim da im se bivši učenici, tada već odrasli ljudi, obraćaju sa poštovanjem, da ih zovu na kafu, da se druže i slično. I oni su se ponašali recipročno, pa su im isti ti učenici dolazili u posete i međusobno su se pomagali. Pretpostavljam da su sada ovakvi slučajevi više izuzetak nego pravilo.

 

Danas je nastavnik obespravljen, posao mu se svodi na administraciju, a sve je manje onih koji odlučuju da rade u prosveti. Pisalo je pre nekoliko meseci da se ove godine samo jedan student prijavio za prosvetni smer na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a mislim da je slično i sa mnogim drugim nastavničkim smerovima.

 

U slučajevima kao što je opisan, ni škola ni nastavnik nemaju mnogo toga na raspolaganju. Usled izmišljanja kojekakvih prava se nije vodilo računa o obavezama, mehanizmi su takvi da se ispunajva samo forma, ali sadržaja nema. Postoje kojekakvi timovi za sprečavanje nasilja, a čije se ingerencije svode samo na to da razgovaraju sa učenikom ili roditeljem, koji u praksi mogu da ih oduvaju, onda ide beskrajno popunjavanje formulara i to je otprilike to. Najveće kazne su ukori, koji su ionako samo slovo na papiru, a od toga nema vajde. Jedino što može da se desi ukoliko neko pravi gluposti u školi je papir na kome piše da ima smanjenu ocenu iz vladanja, a taj papir može da se okači mačku o rep. U praksi veću težinu ima kazna za pogrešno parkiranje nego bilo kakva kazna za loše ponašanje u školi.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Helena said:

Profesorici je stolicu izmakla bolumenta procedura koja podrazumeva pokretanje disciplinskog postupka, sazivanje Tima za borbu i sprečavanje nasilja, sastančenje Tima za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja, davanje izjava od strane učenika, saslušanja, pisanje i izrada operativnih planova za učenike – sve same izmišljotine bespotrebnih procedira od strane Ministartva prosevete kako bi prosvetni radnici opravdali svoju platu – umesto da deca budu automatski isključena iz škole, sa zabranom prilaska nastvnici, a roditelji kažnjeni drakonskom novčanom kaznom i da to bude udarna vest 3 dana.

 

Prizivanje automatskog izricanja kazne, ukidanja procedura, uzimanja izjave, je poziv na veće nasilje, sistemsko.

ako hoćemo manje nasilja, sredstvo nije veća batina. Jedan slučaj je lako rešiti, disciplinski postupak, neki ukor, kec iz vladanja, isključenje, štagod, pojava ostaje, nasilje je tu, među mladima, u školama, usmereno na nastavnike ali i vršnjake, Hoće li kolektiv analizirati svoj rad, nastavnika, direkrora, psihologa, da uključimo i veroučitelja, ko od njih ume da radi svoj posao.

Da, stoji poodavno činjanica o materijalnom statusu školstva, platama i sredstvima rada, ja jutros čuh od predstavnice nekog od sindikata prosvetnih radnika da oni, parafraziram, znaju rešenje, status službenih lica, ne kaže da li i nošenje uniforme sa epoletama i vatrenog oružja.

 

Link to comment
Share on other sites

Mene zanima u kom trenutku su roditelji postali idioti?!

 

Danas su roditelji su, uglavnom, oni isti ucenici koji su isli u skolu dok su nastavnici i profesori bili autoritet. Gde se izgubilo to postovanje kod roditelja, da nisu uspeli da ga prenesu na decu?

 

Uvek je bilo par nestasnih u generaciji, ali ovo sto slusam od prijateljica koje rade u skoli sta sve deca rade, bez ikakve kazne - ja sam zgrozena! 

Bokte, pa ne tako davno, ja na drugoj godini fakulteta, predavanje iz fizicke hemije drzi Prof. Putanov - apsolutni muk, pogledi svi pravo u nju, ako slucajno krenes nesto iz torbe da uzmes, ona tihim, monotonim glasom kaze:"Kolega, izadjite napolje!"

 

Uvesti drustveno-koristan rad za te mlade delikvente - u po' bela dana, kad djaci idu u skolu/iz skole, oni da kupe lisce i smece po gradu; roditelje odrati finansijski, jer tek udarac po dzepu malo opameti naseg coveka.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ma samo da se sprovode postojeći zakoni, kao i u vezi svega ostalog. Činjenica je da su ovi izvrsili krivična dela, koja se doduše gone po privatnoj tužbi, ali dokazi su tu. Ko im klati koske, a posebno njihovim "roditeljima". Neko mora da bude primer.

 

U stvari ovaj događaj nije ništa neuobičajeno tu. Ne kao takav, nego su tu od izgmizavanja nacistickog ološa apsolutno svi problemi koje "drustvo" (koje to vise nije, jer drustvo implicira da postoje pravila) ima su zbog toga što drzava ne vrsi svoju primarnu funkciju što je da održava red u zemlji - sprovodi zakone, nego se bavi samo i jedino teritorijama, mrtvacima, kretenizmima, itd, što koriste lopovi i drugi ološ da divljaju.

 

Dokaz je akcija sablja kad su se svi takvi samoinicijatjvno vratili u rupe i nisu smeli da zucnu usrani u gaće, a jedina razlika u odnosu na "redovno stanje" tu je u stvari bila što je drzava radila ono za šta služi, i proganjala takve.

 

Lično sam video kako se jedan od ološa usrao kad ga je neko na ulici nazvao ono njihovo "gde si mafijašu" a ovaj se usr'o, počeo da se osvrće i da šišti "ćuti bre, ćuti" :lol_2: Ranije se bahatio :lol_2:

 

Naravno, na kraju su za ove majmune najviše krivi "roditelji". Ko zna kakve su to tek majmunčine. Garantovano ako nisu od zlotvora koji se pridruzuju rulji da siluju sopstvenu decu, kao u slucaju kad je misica pravila senke rukama, onda su od druge vrste ološa, koji sad ove majmune prikrivaju, što mora da je isto nekakav prekrsaj, pa možda i krivično delo.

 

Ili možda najgore, od onih koji zbog toga što su nesposobni da budu roditelji, jedino što su ikada uradili u vezi "vaspitanja" je da su ove celog života zlostavljali govoreći im kako nisu ni za šta, ne znaju ništa, ničemu ne vrede, šta god da urade sve je pigrešno itd. Kako su rekli u nekoj seriji ili negde "ako se pitate kako nastaju monstrumi - tako što ih stvore drugi monstrumi".

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sunshine State said:

Mene zanima u kom trenutku su roditelji postali idioti?!

 

Danas su roditelji su, uglavnom, oni isti ucenici koji su isli u skolu dok su nastavnici i profesori bili autoritet. Gde se izgubilo to postovanje kod roditelja, da nisu uspeli da ga prenesu na decu?

 

Uvek je bilo par nestasnih u generaciji, ali ovo sto slusam od prijateljica koje rade u skoli sta sve deca rade, bez ikakve kazne - ja sam zgrozena! 

 

Ovde negde je uzrok.....

 

Link to comment
Share on other sites

Onog momenta kad su roditelji ušli u školske odbore, počeo je ovaj cirkus.

Iz razgovora sa nastanicima, kada dovedu decu na sistematski i kad ovi krenu da urlaju (osnovna škola) sam čula da oni nemaju mehanizme za kažnjavanje-ne smeju da viknu na decu, ne smeju da ga izbace sa časa, bukvalno ne postoji način da se kazne odmah na mestu, jer roditelji kreću u pohod zvani "moje dijete"...

 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Milenko Puzigaca said:

Drugo, u ovim slucajevima, pored izbacivanja iz skole treba primeniti maksimalne kazne za ovo snimanje i javno objavljivanje, znace to pravnici, ima tamo, ugrozavanje privatnosti, bla bla, sve to, i da se uvedu nekakvi dosijei ili nesto, pa ovakve da nigde posle i ne prime u drugu skolu.

 

Ovo je kljucno. Jer je ovo ponizavanje ljudskog dostojanstva profesorke. To je vaznije spreciti od bilo cega drugog. Profesori moraju imati autoritet i integritet. Moraju biti postovani, posebno od dece. Ovo je direktan atak na licnost profesora.

15 hours ago, Amigo said:

Posto je fizicko kaznjavanje zabranjeno u demokratiji, a ne bilo lose malo da odu i kod onog popa sa lopatom, da ih prevaspita, onda ostaje najbolja opcija visoke novcane kazne, npr fizicko ugrozavanje nastavnika, 5000 eura. Ko nema da plati odjednom, moze na kredit sa kamatama, pa neka onda rade nekoliko godina da to vrate.

 

Novcanim kaznama postiti ces samo da neko bogatasko dete dodje u skolu, premlati profesorku nekom palicom ili slicno, izvadi 20 000 evra i baci ih na nju. Novcane kazne nisu resenje. Obavezan psiholog, dosije i drustveno koristan rad. Da pere ulice, da kreci zgrade i tako to.

Edited by Sam B
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, Sam B said:

Novcanim kaznama postiti ces samo da neko bogatasko dete dodje u skolu, premlati profesorku nekom palicom ili slicno, izvadi 20 000 evra i baci ih na nju. Novcane kazne nisu resenje. Obavezan psiholog, dosije i drustveno koristan rad. Da pere ulice, da kreci zgrade i tako to.

 

Dosije ? Složio bih se s tobom i dodao da podaci u tom dosijeu budu ključni za buduću karijeru nosioca istog. Mnogo ograničenja u budućnosti, a ne samo trenutna sankcija, koja će, koliko sutra biti zaboravljena.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jednom da ima nesto normalno i u ovim tabloidima, iz Kurira:

 

Očistite škole od ološa!

 

U vreme Jugoslavije, socijalističke, bio je popularan vic koji ćemo ukratko prepričati.

 

Elem, dođe otac u školu da se raspita kako mu sin uči, i razredni ga napadne:

 

- Iz srpskohrvatskog jedan, iz matematike jedan, iz biologije isto... iz fizike dvojka, iz geografije...

 

- Čekajte - prekine ga otac - a šta ima iz vladanja?

 

- Peticu, vladanje mu je primerno.

 

- E, vidite, to sam ga ja naučio. A ovo drugo trebalo je da ga naučite vi...

 

Kraj vica.

 

A šta imamo danas?

 

Učenici Tehničke škole u Trsteniku su za vreme časa profesorki, dok je sedela, izvukli stolicu, pa je nesrećna žena završila na podu učionice. I sve su to, pad profesorke i smeh razreda, snimili mobilnim i postavili na internet.

 

Direktor škole saopštio je da je „pokrenut vaspitno-disciplinski postupak“, posle kojeg će, „kada se utvrde sve činjenice“, učenici biti kažnjeni „određenom disciplinskom merom“.

 

Da ne okolišamo: svaka „mera“ manja od izbacivanja iz škole bez prava vanrednog polaganja ispita svih direktno uključenih u ovu gadost biće sramota!

 

Kome se više jebe za smanjenu ocenu iz vladanja?

 

Isus Hrist je govorio da mu je draži jedan grešnik od 99 pravednika, ali on je poznat po neograničenom čovekoljublju. A imao je i neograničen budžet... Za razliku od države, koja ne može da nahrani 8.000 profesora sa pet hlebova i dve ribe.

 

Hoće se reći da škole treba očistiti od onih koji ne žele da uče. Ne samo zbog troškova koje prave, a koji nikako nisu mali, već i zato što zbog njih ostala deca nemaju normalnu nastavu.

 

Profesor geografije treba da objašnjava gde je Australija, a ne da vaspitava bilmeze i da ih motiviše na učenje. To se, lepo se kaže u onom vicu, završava kod kuće.

 

Budimo iskreni, od tog ološa nikad neće ispasti ljudi.

 

Nije da ne bi moglo: ljudi i mečku nauče da vozi bicikl, mogli bi se i trstenički srednjoškolci na određeni način privesti poznanju dobra i zla... Ali to nije posao loše plaćenih prosvetara, već drugih državnih službenika.

 

Stvari nisu komplikovane koliko izgleda: za početak, ukinite „određene disciplinske mere“ i uvedite isključenje bez prava upisa u bilo koju srednju školu na teritoriji Srbije.

 

Gonite zakonski počinioce nasilja u školama (reč je o starijim maloletnicima) i strogo ih kažnjavajte. Ne da bi im se dalo vremena da u KP domu završe zanat koji nisu u Tehničkoj školi, već da se nasilničko ponašanje označi kao društveno neprihvatljivo, suprotno onome što čine medij i društvene mreže favorizujući propalice.

 

U slučaju da su počinioci nasilja u školama pred zakonom neodgovorni mlađi maloletnici, kažnjavati njihove roditelje ili staratelje. Neka na vreme sami rešavaju probleme potomstva koje im nije uspelo, ili neka sade šećernu repu u Zabeli.

 

Čujemo prigovore da smo možda malo radikalni. I pitanje: a šta će biti s tom decom ako im ne damo mogućnost da završe školu?

 

Pod jedan: koga boli crven ban šta će biti s njima?

 

Pod dva: nema razloga za brigu o njihovoj sudbini. Neko u današnjem društvu treba da bude navijač, diler, kontroverzni biznismen...

 

Pitanje je šta će biti s nama!

 

___________

 

More udri bandu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Mene zanima sta je sa prosvetnim radnicima i njihovom borbom za očuvanje dostojanstva? Gde je ta borba, gde je solidarnost među tim ljudima, imaju li svoje JA da sutra svi ne održe čas zbog ovakvih stvari a i generalne situacije u obrazovanju?
Moj sin je prošao kroz osnovnu školu koja nije videla jedan sat štrajka a svih osam godina su navodno neki prosvetari strajkovali pred 1. septembar. Nikad A nisu rekli ni na jednom sastanku, pomenuli nisu neki problem a svi smo znali da ih ima ali smo svi znali da je i prethodna direktorka a i naslednica joj, bili ološ postavljen od partije. Prva od DSa druga SNSa.
Da mi ne bi uskočio neko da komentarom kako relativizujem ili kako pišem da su sami krivi: NE. Ne kažem to ali su sami krivi što nisu mrdnuli prstom da zagorčaju život svakome ko ih ponižava, gazi, maltretira.
Jeste, cast izuzecima, no oni su na nivou statisticke greške.


Sent from my SM-A525F using Tapatalk

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...