Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

3 hours ago, djura.net said:

Sto se tice ovog Severnog toka, mislim da je sad jasno da je u pitanju bio precutni dogovor svih zainteresovanih 'strana', a ko je bio podizvodjac 'radova' I nije bas tako bitno.

 

Apsolutno. Cak je mnogo jednostavnije otvoreno reci i podrzati. To je EU trebala da uradi prvi dan kada su ruZZki tenkovi presli granicu Ukrajne. Odmah. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Evo i humane upotrebe drona :

 

 

Pošto ne mogu nikako drugačije poslali su pomoć dronom :

 

 

 

snimak iz drugog ugla :

 

 

 

Vesti iz Zaporožja skoro i da nema sa Ukrajinske strane što koriste Rusi i podmeću gomile fake videa i slika, o objavama bez dokaza da i ne pričam. Biće interesantno videti do kada ukrajinci misle da održavaju ovu medijsku tišinu.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, deez nuts. said:

Pocinje emisija na Hepiju i pitanje voditelja: Dokle ce trajati ta propaganda da su rusi za sve krivi? (apropo brane). 

Hahahahah propaganda protiv Rusije.Njima sve nagativno sto dodje je zapadana propaganda i lazi.

 

A to sto oni sire Rusku propagandu a time su zasenili i Sputnjik Ru. :D

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

cnn 

 

Russian forces have been shooting at Ukrainian rescuers trying to reach flooded areas in the Kherson region that are under Russian control, Ukrainian President Volodymyr Zelensky said Wednesday.

“People, animals have died. From the roofs of the flooded houses, people see drowned people floating by. You can see that on the other side. It is very difficult to get people out of the occupied part of Kherson region,” Zelensky said. 

Link to comment
Share on other sites

Ruski guverner Hersonske oblasti izjavio da se situacija rušenjem brane operativno i taktički promenila u rusku korist jer će odbrana biti lakša. Naravno, kaže da su Ukrajinci srušili branu, ali da su pogrešno procenili posledice i tako napravili sebi štetu.

 

 

 

Edited by erwin
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Ja licno mislim da se brana sama polupala. Jedini argument za to da su Rusi krivi je da su oni imali pod kontrolom - therefore njihova krivica. Medjutim ako su imali pod kontrolom a hteli su da potope Herson i naprave buffer izmedju sebe i Ukrajinaca, zasto nisu samo otvorili branu? Efekat je isti a i dalje je imaju pod kontrolom. Ovako su sebi odsekli Krim od snabdevanja vodom, poplavili ono sto zovu Novorusijom, itd... 

 

Ukrajinci su gadjali branu vise puta, ali to im je bio neki plan B da isteraju Ruse iz Hersona. Kako su se oni povukli, to smisla vise nema. Tako d amislim da je brana samo popustila od maltretiranja bombama i raketama.

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Zato što bi tada bilo evidentno da su oni odgovorni za humanitarnu katastrofu. Ovako mogu da pričaju da su Ukrajinci uništili branu. Ukrajinci nisu gađali branu nego prevodnicu koja je nije srušena sudeć po novijim slikama. Mislim da su je u međuvremenu rusi napunili šljunkom i zatrpali da Ukrajinci ne bi mogli da im uništavaju taj prelaz dok je trajala borba za herson.

 

Danas su rusi objavili video prvog uništenog Leoparda :

 

 

 

Ovo liči na Leoparda, pretpostavljam da ga je artiljerjia pogodila pre nego što je počeo ovaj video. Videćemo, sudeći po eksplozijama ovaj neće nigde tako da će verovatno biti snimljen boljom kamerom. Ovo je negde u rejonu Orihiva, jugoistočno od grada.

 

Evo jednog mišljenja šta se događa oko Velike Novosilke :

 

FyCYNgyWYAQaGu7?format=jpg&name=large

 

Rusi tvrde da su povratili Novodontsk ali sa vrlo mršavim dokazima. Najvažnija tačka ovde je brdo jugozapadno od Neskučne ono dominira celim regionom i ako su ga Ukrajinci zauzeli pitanje je dana kada će Ruski položaji jedan za drugim biti uništeni. Ovo nije ništa epohalno jer se glavne Ruske linije nalaze 20km južnije ali je svakako dobro za Veliku Novosilku da malo odahne od ruskog bombardovanja i uništavanja.

 

Ruski kanal Two majors pak navodi da su Ukrajinci imali manje naprodvanje na ova dva sektora :

 

FyGzfpsagAI4CTG?format=jpg&name=4096x409

 

Za Lobkove ima dosta kanala koji prenose te vesti ali za ovo kod Orihiva retko koji. Tu kod Orihiva je snimak one kolone Leoparda kada je jedan uništen.

 

Naravno za sve ove vesti i sa ruske i sa ukrajinske strane nema nikakvih dokaza nego se sve svodi ko kom kanalu veruje tako da sve primite sa rezervom.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja bih sacekao sa komentarima vezanim za ofanzivu. Ono sto je definitivno je da je krenula pre 6-7 dana sa par laznih/taktickih pravaca i onim glavnim izmedju Orihiva i Hualpolja. Koliko vidim, cilj Ukrajinace nije da se napravi neki proboj vec da se izvrsi napad koji ce naterati Ruse da otkriju svoje polozaje (prvenstveno artiljerijske) i da pocnu da trose municiju. E kad se grad/uragan ispuca, kada treba puniti municiju na akacijama - e onda pocinje HIMARS da radi po ruskim polozajima koji su identifikovani. Kada se urusi polozaj, onda cemo videti leoparde/bredlije kako napreduju. Ovo je naravno plan, u medjuvremenu imamo jamovane gpsove, kh-52 koji tuce po kolonama koje jos uvek nemaju trupnu pvo (videli smo iris kako prolazi kad je preblizu frontu) i spremnog protivnika. Sto rece tajson svi imaju plan dok ne dobiju po glavi.  

Za sada imamo potpuni radio silence kod Ukrajine, sto je jako slicno situaciji kod Harkova kada su vesti pocele da dolaze u momentu kada je vec bilo ocigledno da je napredak done deal. Druga opcija je da im ide lose, pa cemo samo za nedelju dve cuti da ofanzive nije ni bilo.

U svakom slucaju, nek im je bog u pomoci, a i svima nama. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

I ja sam sličnog mišljenja. Kada krene prava ofanziva prvih 10-tak kilometara će biti pregaženo. Videli smo kako su radili u Harkivskoj operaciji. Excaliburom se unište prednji položaji Rusa i ide se direkt na drugu liniju. Takođe kod Balakleje su udarili bataljonom, a posle par sati su ubacili još jedan bataljon. Ovde imamo napade na nivou voda. Ona kolona sa Leopardima je imala 4 tenka i 10-tak oklopnih vozila i to je najveća koncentracija koju smo videli. To je vod tenkova i vod mehanizovane pešadije.

 

Ja bi rekao mapiranje odbrane i gledanje kako rusi reaguju. Kod Velike Novosilke mislim da su Rusi bili isuviše slabi pre nego što je to posledica jačih napada. Kod Orihiva bi trebalo ispratiti detaljnije jer tu smo jedino videli zapadnu tehniku. Doduše još nema Bredlija, Stalkera, onih FRA i FIN transportera a ta vrsta vozila je najvažnija za napredovanje po ovakvom terenu. No ovo bi mogla biti prva faza koja će se iskristalisati u punu ofanzivu kada nađu slabu tačku na tom južnom delu fronta. Imali smo objave da su napadi bili bukvalno od Vuledara do Dnjepra što znači da svuda izviđaju.

 

Sa druge strane većina se i ne seća prve Ukrajinske ofanzive a to je bilo forsiranje reke Ingulec krajem maja prošle godine. Tada su Ukrajinci takođe uveli zabranu svim medijima da priđu frontu i danima smo slušali ruse kako su odbili sve napade, čak i da su očistili celu desnu obalu Inguleca i to je trajalo do jula kada su i sami priznali da Ukrajinci imaju stabilan mostobran južno od reke.

 

Mislim da će Ukrajinci morati početi da dele neke informacije jer ruska propaganda popunjava prazninu u informativnom ratu koji i dalje ide.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Prema sturim izvestajima od juce, Ukrajinci su napravili proboj juzno od Orihiva, uzeli su i Lobkove zapadno, kao i to takticko uzvisenje zapadno od Novepokrovke, gde je unisten taj konvoj kojim se Rusi trenutno hvale i otvoreno je pet linija napada. Videcemo narednih dana kako stoje stvari i koliko je ovih informacija tacno.

 

Deep state map i dalje nije nista potvrdio.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

I ja sam sličnog mišljenja. Kada krene prava ofanziva prvih 10-tak kilometara će biti pregaženo. Videli smo kako su radili u Harkivskoj operaciji. Excaliburom se unište prednji položaji Rusa i ide se direkt na drugu liniju. Takođe kod Balakleje su udarili bataljonom, a posle par sati su ubacili još jedan bataljon. Ovde imamo napade na nivou voda. Ona kolona sa Leopardima je imala 4 tenka i 10-tak oklopnih vozila i to je najveća koncentracija koju smo videli. To je vod tenkova i vod mehanizovane pešadije.

 

 

Upravo tako! Oni su morali da postanu manji i mobilniji. Naprave simulaciju napada, puste Ruse da se ispucaju i beze. Time su otkrili njihove polozaje, napravili im logisticki problem jer to sto su ispucali moraju i da dopune i ispituju gde su Rusi mekani. Kada se to sazna onda se i eksploatise sa dubljim prodorom. 

E sada, to je vojno uzasno komplikovana operacija: zahteva savrsenu logistiku i sa Ukrajinske strane i komunikacija mora da bude savrsena. Sa druge strane, Rusi su spremni i ovaj pravac kojim se napad odvija je onaj koji je i bio ocekivan. Znaci nema iznenadjenja. Onako, navijacki gledano (mada je to odvratno jer ljudi ginu), imacemo konacan odgovor: sada nisu ugovorci na frontu kod Rusa, nema iznenadjenja, ako im Ukrajinci uzmu Tokmak mogu da se pozdrave i sa Krimom (znaci ulog je veliki i stvaran)... dakle ako ovo ne mogu da hendlaju, daleko su oni od druge armije sveta. Sa druge strane, ako Ukrajincima ne prodje ova ofanziva, dobicemo dokaz da imati tehniku ni u 21. veku ne znaci puno vec za rat ipak mora da se krvari. Plus da Ruska vojna doktrina nije mrtvo slovo na papiru. Sve ce biti mnogo jasnije uskoro.  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Умемдакажемсамодверечи... said:

биће укри пливачка сила за коју годину...прогнозирам им прегршт злата на олимпијади...

 

Nemojte banovati čoveka, on ovo pokušava da se samoubije, ne padajte na provokaciju. Udarite mu srculence.

  • Ha-ha 5
Link to comment
Share on other sites

ja cenim da ih ukrajinci samo zamajavaju u zaporozju i simuliraju glavni napad a da ce za par dana kad rusi jurnu sa rezervama tamo da jurnu na svatove i generalno lugansk. previse mi ovo ocigledno deluje i imalo bi smisla da su ukrajinci bas superiorniji na kopnu i vazduhu sto oni generalno nisu. presecanje kopnenog mosta zaista zvuci fenomenalno i upiskio bih se u gace da se to desi ali to moze da bude i deo neke kasnije ofanzive kad stignu avioni i jos PVO-a.

tri prsta UKRAJINA

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, John Terry said:

 

Nemojte banovati čoveka, on ovo pokušava da se samoubije, ne padajte na provokaciju. Udarite mu srculence.

Ono sto on pise je zapravo 90% Srbije in a nutshell. Dakle oooogrooomna vecina van ovog foruma. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...