Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Kako god bilo, ovaj rat koji je ruSSija nicim izazvana zapocela, doneo je samo smrt i razararanje na obe strane,

a posebno za Ukrajinu. Sve zbog jednog zlog gnoma na izdisaju i njegovih mafijaskih pajtasa.

Ako ima kosmicke pravde trebale bi Z-veri narednih 100 godina da plate troduplo sve te stete, infrastrukturne i ekoloske

(na zalost ljudske zrtve nije moguce nadoknaditi).

 

  • Like 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Mikael Valtersson, Former officer Swedish Armed Forces/Air Defence, former defence politician and chief of staff Sweden Democrats. Current political and military analyst:

Quote

NEWS UPDATE  & ANALYSIS  NOVA KAKHOVKA DAM DESTROYED MORNING JUNE 6
The very large hydroelectric powerplant (HPP) dam over the Dniepr in northern Kherson oblast (region) has been destroyed. Exactly what happened is unclear, Ukraine and its western allies blame Russia. Some russian sources blame Ukraine. There is also a third alternative. The dam could have been damaged from earlier explosions. 

Ukraine did its best during the Khersonoffensive to cut the road on top of the dam with serveral missile strikes, and the dam might have got structural damage then. Earlier this year Ukraine closed the reservoirs further north on the Dniepr and some experts thought that was to lower the water level in the reservoir to make offensive operations easier. But later Ukraine opened up the water. The reservoir has been filling up with this water and it has put pressure on the Nova Kakhovka dam.

There are no reasons for Russia to blow up the dam, since the water flowing to the south will mainly overflow the russian left eastern side of the river (look on the before and after maps) and the russian fortifications there. So the main alternatives are either that the ukrainian side destroyed the dam, but no large explosions has been seen, in preparation for the summer offensive, or that the dam collapsed under water pressure due to structural damage.

The dam continue to collapse in sections and the water level in the reservoir sink with 15 cm each hour. For now there are no problems with cooling of the Zaporizhia nuclear power plant (ZNPP). But it might have to be closed if cooling becomes a problem.

Water supply of Crimea are not threatened. The canal to Crimea starts north of the dam and it can be closed if water levels in the reservoir becomes to low. The small reservoirs along the canal are also filled to 80 percent.

Power supply might become a large problem in large parts of Ukraine both in ukrainian and russian controlled territory if both Nova Kakhovka HPP and ZNPP are put out of function. Ukrainian economy will also get a hit since Ukraine has been able to export surplus electricity to Europe, which will be impossible now.

If the ukrainian side close the dams north of the reservoir, water levels can get very low in the reservoir. It will make an attack over the reservoir much easier, but first the freed bottom must dry up, otherwise it will be hard to support anything else than very light infantry units. South of the dam some swy it will make an ukrainian attack easier since russian defence lines will be destroyed, but for a while the left eastern back will be overflowed and the Dniepr much broader. This will make it hard to build bridges and move heavy equipment over the river.

 

https://twitter.com/MikaelValterss1/status/1666000240657219584/history

 

Edited by erwin
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Polupovezano sa temom, ali ako nije sklanjajte. Da li je realno ovo: https://n1info.rs/vesti/porodicna-tragedija-u-pancevu-ubio-zenu-i-dete-a-potom-se-obesio/?comments

 

Na sns treš sajtovima piše da im je dete od 19 godina deportovano (?) u Rusiju, da su oboje lekari... Da li ni Rusima izgleda nije jasno gde dolaze? Užasna tragedija, nisu naši ljudi, ali brate mili, tragedija je tragedija, cela porodica...

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Meni se cini da ovaj put stvarno ni jedni ni drugi nisu unistili branu, vec da je jednostavno u nedostatku odrzavanja tokom rata, plus dotrajalost, velika kolicina vode, prethodno granatiranje, podrhtavanje tla, itd... brana sama popustila. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, erwin said:

Mikael Valtersson, Former officer Swedish Armed Forces/Air Defence, former defence politician and chief of staff Sweden Democrats. Current political and military analyst:

 

https://twitter.com/MikaelValterss1/status/1666000240657219584/history

 

Nešto mi ovdje nije jasno. Zar su hidrocentrala i, posebno, nuklearna centrala do sada proizvodile struju, iako se nalaze praktično na prvoj liniji?

Za NPP mi to djeluje baš nevjerovatno, za hidrocentralu možda i može da bude tačno, mada je i tu teško zamisliti da ljudi idu da rade u objekat koji može da bude bombardovan u svakom trenutku (a i jeste bio bombardovan) i još teže zamisliti da je prenosna mreža u okolini funkcionalna.

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, ras kass said:

Sačekajmo hepi u 20h za detaljno objašnjenje. 

 

Sa Happy TV ocekujem da cujem nesto kao "Britanske podmornice koje su prosle godine zarobljene  mudrim manverom  ruske mornarice (potapanje "Moskve") koja im je time  presjekla odstupnicu su u ocaju krenule uz Dnjepar i srusile branu". 

  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

Jedino zašto bi Ukrajinci ovo uradili je da još više ocrne Rusiju u svetu. No pošto su se oni sami ocrneli za narednih 100 godina mislim da to nisu oni uradili.

 

Ako se sećate priče o Ukrajinskom iskrcavanju na južnu obalu od pre par meseci ja se sad ne sećam da li sam napisao zašto je to tako pošto pišem na više foruma. Naime veći deo južne obale je močvaran i nemoguće je ukopati se tu. To znači da su Rusi tu bili glineni golubovi za ukrajinsku artiljeriju i dronove. Zbog toga su Rusi napustili obalu reke i napravili položaje par kilometara od iste. Cele zime smo imali "rat za ostrva" koji su na kraju dobili ukrajinci i ovladali većinom. Posle toga je usledilo iskrcavanje na južnu obalu i postavljanje zaseda za ruske patrole koje obilaze te sektore. Sada sa ovim sva ta područja će biti poplavljena kao i veći deo ostrva tako da Ukrajinci gube mogućnost da to rade ubuduće.

 

Druga opasnost po Ruse je što je brana mogla vrlo lako da se popravi da može da se koristi za saobraćaj. Jednostavno se odradi desant i na prepad zauzme druga strana mosta i za par dana mogu da srede most. Uništiti branu tada bi bilo više nego očigledno dok ovako mogu da prebacuju krivicu na Ukrajince.

 

Postoje i delovi na severnoj obali koji su niski i koji su poplavljeni ali ne vidim da je to preterano bitno da bi se zbog toga uništavala brana. Ono što obe strane dobijaju je da sada mogu da povuku većinu jedinica odatle jer je taj sektor zakucan ovim.

 

Ipak ja ne bih otpisao ni da je brana sama od sebe pukla jer je pretrpela dosta štete unazad godinu dana. Valjda će procureti video momenta rušenja to bi nam dosta objasnilo.

 

Malo komedije za kraj :

 

 

 

Rusi tvrdili da je u ovom napadu uništen Leo 2. Ispostavilo se da su uništili poljoprivredne mašine 🙂

 

 

Edited by Klotzen
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...