Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

bbc 

 

Russia has carried out a new massive overnight drone attack on Ukraine's capital Kyiv, killing at least one person, local officials have said.

 

Overall, Russia launched a record 54 so-called kamikaze drones on Ukrainian targets, 52 of which were shot down, Ukraine's Air Force reported.

In Kyiv alone, more than 40 drones were downed, officials said.

This information has not been independently verified.

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Juce su Ukrajinci napravili pomak prema Klisijivki sa dve strane. Ima dosta snimaka borbi, meni je zanimljivo da je bilo u sred bela dana kroz sumarak, dok Rusi nisu artiljerski uspeli da uspore napredak iako je sve kao na dlanu. Na tom delu su ruski mobici, ne vagner.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

Rusi digli optužnice protiv Zalužnog i Sirskog. Da su bar objavili optužnice pa da znamo šta je pisac hteo da kaže 🙂

 

Jedan dron je u Moskvi pogodio deo grada gde žive bogataši. Rusi se sprdali sa tim ali onda im je Solovjev sasuao u brk da su zavidni i da nisu patriote zbog toga.

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Dragan said:

Kada nesto malo padne na Moskvu, onda je to terorizam,

kada stotine raketa i drona mesecima padaju na KIjev onda je to ?

Pokusaj da se Ukrajincima "pomogne" da odbace zabludu da su Ukrajinci. 

Edited by badenac
Greska u kucanju
Link to comment
Share on other sites

Na spisku nove pomoći iz SAD par interesantnih stvari :

 

1. 105mm granate za topove, o ovome smo pričali i kao što vidimo pored izraleaca i evropljana prave ih i amerikanci.

2. AIM-7 rakete vazduh-vazduh. Ove ne mogu da se ispaljuju iz sovjetskih aviona, osim ako oni poljski Migovi nisu modifikovani.

3. Awenger air defense system - praktično lanser za stinger rakete, domet mu je 8km ali obzirom da je montiran na džip vrlo je pokretan i može da posluži u ofanzivi ili da se pošalje na neki pravac gde se unapred očekuje protivnik. Ovo je najavljivano još prošle godine ali nisam čuo da su do sada dobili.

4. Noćne naočare - Ovo je jako vredna stvar. Jedan bataljon Ukrajinaca opremljen ovim bi bez problema mogao noću da probije front ili da u prebadima nanese ogromne gubitke Rusima. Ovo sam se ja inače čudio kada sam na početku rata uvideo da "2. armija sveta" nema ovo i da kako padne mrak prestanu i njihove operacije.

 

Ostalo manje više sve što smo već komentarisali ili manje bitno. Doduše interesantna je i neka municija za uklanjanje prepreka na frontu što bi moglo biti u vezi sa ofanzivom no pošto ne znam šta je to tačno ....

 

Čečeni poručili Prigožinu da ućuti i da ako ima nešto da kaže da se sastanu lično pa da se ispričaju. Inače ruski kanali pišu kako Čečeni kreću u neku ofanzivu ali to je za sada samo špekulacija.

 

Ruski partizani su danas upali kod Šebekina u Rusiju. Ovo defintivno treba da rade duž cele granice. Ako već ukrajinci moraju tu da drže jedinice treba naterati i Ruse da tu moraju da rasporede nekoliko brigada. Nikad u životu nisam čuo za rat gde na 800km fronta jedna strana nema ni jednu jedinicu.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

U Kijevu je danas bila glavna tema dete koje su genocidaši ubili. Tema je, jer je sklonište bilo zaključano, a dete je do skloništa došlo! Kličko je pod ogromnim kritikama ceo dan. Otvorena je i kriminalna istraga.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Дал је реално да су им провукли дронове све до Москве? :classic_unsure:

 

И стварно руски партизани :lol_2: Мислим нек се зову како хоће али јел реално да их Руси и даље нису похватали? Па они бију већ недељу дана ако не и јаче на територији Русије јбт. 

Link to comment
Share on other sites

@Klotzen

 

Aim7 može da se lansira sa kub i buk pvo sistema  rađeni su takvi hibridi. 

 

Problem je mali domet ali ako vec nemaš original rakete za te sisteme onda je i taj mali domet odličan.

 

Inače sea sparrow tj brodska varijanta aim7 sa znatno više goriva ima samim solidan domet kao zamena za kub i stariji buk. Ona se takođe pominje.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Ukrajinci za BUK koriste stare 9M38M1 rakete maksimalno dometa 30-35km, AIM7 ima maksimalni domet 25-30km kada se lansira sa zemlje tako da je to slično. No ta informacija nije proverena da koriste BUK. Sad sam malo proguglao i sumnja se da koriste španski Aspide sistem za ove rakete.

 

Ruski partizani je grupni izraz za sve te grupe koje su aktivne u borbi protiv Putina. Konkretno oko ovih upada iz Ukrajine u Rusiju to su grupe Ruski Dobrovoljački Korpus i Legija za slobodu Rusije, pošto nemam nameru da kucam njihova imena kada god su aktivni ja koristim taj twiter izraz. Postoje još neke ali nisu toliko bitne za ovu priču. Juče su Rusi tvrdili kako su odbili sve napade na granici a danas objavljuju vesti da dovlače pojačanja u Šebekino, ali su partizani objavili snimak borbi nadomak Šebekina i u selu Nova Tavolžanka.  Slika tenka sa oznakama slobodne rusije je geolocirana na krajnjem jugu Nove Tavolžanke.

 

Ukrajinci najverovatnije tuku Šebekino artiljerijom a za opravdanje koriste ruski sistem laganja kako su to ruske PVO rakete koje su promašile njihove dronove i pale na sam gradić.

 

Izgleda da je u toku neka mini ofanziva Ukrajinaca kod Vuledara. Tvrde da su napredovali do početka sela Volodimirovka. Ja pretpostavljam da je to neko nasilno izviđanje koje je ostvarilo veći uspeh nego što se očekivalo pre nego neki napad na selo.

 

EU priprema četvorogodišnji plan za finansiranje Ukrajine u ratnom stanju. Ovo se ne odnosi direktno na rat nego na budžet i funkcionisanje države. Očekuju se slični projekti i od UK i SAD. Ovo ako prođe je odlična stvar jer šalje jasnu poruku Putinu da se ne nada bankrotu i raspadu sistema u Ukrajini.

 

Švajcarska vlada je zabranila njihovoj kompaniji RUAG da proda 96 tenkova Leo 1 Holandiji i Nemačkoj tako da ništa od ovog kontigenta za sada. Sa druge strane Jordan izgleda želi da proda svoje Geparde SAD-u koji bi onda bili isporučeni Ukrajini. Takođe se spominje i da bi rado prodali svoje Chalenger tenkove ali nema vesti o tome. Jordan ima oko 400 Čelendžer 1 tenkova koje više ne koristi. Početkom godine se pričalo da bi mogli biti remontovani u Nemačkoj i poslani  u Ukrajinu ali od tada nije bilo vesti o njima.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ovi ludaci sto upadaju u Belgorod svaki drugi dan zauzeli/hakovali neki lokalni medij i objavili da je sledece nedelje referendum za stvaranje Belgorod People's Republic 😄 nastao haos, neredi i bezanija iz grada.

  • Like 2
  • Ha-ha 5
Link to comment
Share on other sites

bbc 

 

A two-year-old girl has been killed and 22 injured after an alleged Russian air strike in a residential area of Ukraine's central city Dnipro.

Her body was pulled from the rubble of a house in the Pidhorodnenska community overnight, the region's governor said.

Serhiy Lysak said five of those injured were children, with three boys in serious condition in hospital.

  • Tuzno 5
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...