Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

2 hours ago, Kronostime said:

Abramsi na jesen i to remontovani, rakete kojekude 50km iz pozadine.... sa druge strane KX-55 klizne rakete su u sve vecoj upotrebi i prave zestok problem ukrajinskoj PVO i pitanje je sta ce se jos pojaviti.

Primirje, makar i po korejskom modelu, je trenutno najbolji nacin da se razaranje zaustavi i da se sacuvaju zivoti na prvom mestu.

Ovako, dva ovna na brvnu ce se tuci dok oba ne popadaju u vodu sa istog.

Nekoliko argumenata protiv "primirja" - Peticija za mir

 

I jedno pravo resenje.

 
Mi znamo da oni lažu. Oni znaju da oni lažu. Oni znaju da mi znamo da oni lažu. Mi znamo da oni znaju da mi znamo da oni lažu. Ali oni i dalje lažu. -Aleksandar Solženjicin
 
Edited by Dragan
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

cnn 

 

Explosions have been reported in the eastern Ukrainian city of Luhansk, which is occupied by Russian forces and is a significant hub for Moscow's so-called "special military operation," according to social media accounts and videos.

The head of the self-declared Luhansk People’s Republic, Leonid Pasechnik, blamed Ukraine for the attack, calling it "another attempt by the Kyiv terrorist regime to intimidate civilians."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

cnn 

 

Parts of the occupied city of Melitopol are without power after an explosion late Friday, according to the Russian-installed administration.

 

The Ukrainian mayor of Melitopol, Ivan Fedorov, who is not in the city, said the explosion had been so strong that it impacted “eastern and northern districts of the city and even in the neighboring villages."

Link to comment
Share on other sites

CHlkdPRW2k0R.jpg?o=1

 

Ko je gledao video materijal bežanije rusa ovo su lokacije gde su geolocirani po onome što sam ja do sada čitao. X - video gde kamion i džip beže i vojnici trče po putu, sad vidim da je X trebalo staviti istočnije tu gde je linija fronta po ovoj mapi). O- video gde rusi beže preko njive dok tenk prilazi njihovim rovom. Takođe slike 4 ruska transportera od kojih je jedan uništen su takođe na tom mestu snimljeni.

 

Juče su Ukrajinci ozbiljnije napali južno od Ivanivske i proširili taj plavi deo. Rusi će morati tu da odgovore pojačanjima da odrade kontranapade ili će se morati povući do Klišivke. Takođe ima izveštaja da su Ukrajinci napredovali nešto malo u centralnom Bahmutu dok su rusi napredovali u severnom delu urbanog dela grada.

 

Pozcija X je nezgodna za Ruse jer je iznad Bahmuta tako da će položaji južno i jugoistočno od nje sada biti pod žestokim udarom jer će moći da ih osmatraju kao na dlanu. I ovde je potreban kontranapad ili da se rusi povuku par kilometara unazad sa tih isturenih pozicija.

 

Jedna slika koja razotkiva rusku propagandu :

 

Fv_iFdiaUAMV6oX?format=jpg&name=small

 

Ok ovo je verovatno ono severno predgrađe Harkiva ali suština je da je Donjeck tučen 8 godina bio bi u znatno gorem položaju nego što jeste.

 

Iskren odgovor :

 

 

 

Malo šale nije na odmet 🙂

 

Jutros je ponovo nešto gađano u Luganjsku, navodno policijska akademija. U jučerašnjem napadu je navodno ranjen poslanik u Dumi Vodolatski, ako je tačno moguće da je ona fabrika korišćena kao neki štab ili je možda obilazio fabriku.

 

Nemci najavili novu turu pomoći :

 

 

 

Ono što je ovde novitet je 

 

RCH155-KMW-002.jpg

 

RCH 155mm Howitzer. Deluje minijaturno u odnosu na ostale ali stvar je u tome što nema posadu. Odnosno dva člana posade upravljaju njim putem daljinksih komandi. Vrlo interesantan koncept.

 

Još Geparda je odlična vest jer su se pokazali odlično protiv dronova samoubica.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

50 km od granice. mogli bi biti i Ukrajinci. Malo mi je sumnjivo da 4. puta napraviš istu grešku no kod Rusa nikad ne treba otpisivati ni taj scenario. Pored PVO moguće je da je i UKR avijacija radila. Skoro su dobili pljske Migove pa sada mogu opet malo da rizikuju dok ih imaju dosta na broju. Bilo je pisanja da su dobili i američke vazduh-vazduh rakete tako da će biti zanimljivo čuti na kraju šta se u stvari desilo.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Po meni jedino patriot ima logike jer lovci niti helisi za elektronsko ratovanje nisu imali pojma da su zahvaćeni. Da je npr S300 sistem za upozorenje bi reagovao. Ovo je inače ozbiljan problem za Rusiju ako se ispostavi da patriot ne vide, videćemo ako krene znatno veće slanje patriota Ukrajincima onda je to verovatno tačno. 

 

TG ruski kanali pišu da je to bila neka borbena grupa helisi rade ometanje su34 nosi krilate bombe a su34 pruža vazdušnu zaštitu pa ne čudi četiri obaranja.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

 

Napad 3. udarne brigade UKR na 72. brigadu RUS. Ovde su manje više svi videi koji su ovih dana bili po razim kanalima. 72. brigada je inače bila u ofanzivi na Vuledar i tamo prošla kao bosa po trnju. Pretpostavljam da su ih ovde poslali jer se očekivalo da će to biti neaktivni deo fronta pa da tu budu dok se ne popune pojačanjima. Iako je sam Prigožin dramio da su izgubili 500 ljudi po onome na šta sam naleteo na mreži, pregažene su 6. i 8. četa te brigade što znači negde između 50-100 poginulih i zarobljenih. Kanal koji se nalazi tu je izgleda vrlo mali. Širok je 5-10 m što nije dovoljno da se na njega računa da predstavlja jaku zaštitu.

 

"Viva Italia! No details, but believe me, really VIVA!" What would Ukrainian journalist Alexander Kovalenko be hinting towards?

 

Interesantan natpis ovog novinara koji prati Zelenskog u Italiji. Zelenski je prokomentirasao da je nešto bitno u vezi odbrane UKR neba. Predpostavlja se da je Italija pristala da pošalje nešto ali uz uslov da se ne objavi.

 

Švajcarska je odobrila isporuku oružja u Ukrajinu. Više se neće morati izvoditi akrobacije oko toga. Nije preterano bitno zbog tenkova nego zato što proizvode municiju za Geparde, to će biti mnogo važnije od samih tenkova koje planiraju da pošalju.

 

Izgleda da su Rusi odbačeni sa pozicija južno i jugoistočno od X sa one moje slike tako da je tu front sada izravan. Ukarajinci napadaju dalje na sever od X sa drgue strane jezera. Ovo je skroz nepotvrđeno i kanali nisu baš poznati, bar meni.

 

Još se ne zna kako su oborene dva helikoptera i dva aviona rusije. Spominju se kao mogućnosti čak i neki diverzanti koji su ih stingerima gađali iz same Rusije. Teško da je to u pitanju no vredi pomenuti kao mogućnost.

Edited by Klotzen
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Klotzen said:

...

Švajcarska je odobrila isporuku oružja u Ukrajinu. Više se neće morati izvoditi akrobacije oko toga. Nije preterano bitno zbog tenkova nego zato što proizvode municiju za Geparde, to će biti mnogo važnije od samih tenkova koje planiraju da pošalju.

...

Ovo nazalost nije tacno. To je tek predlog jedne instance, a dok prodje celu proceduru rat ce se zavrsiti.

I nazalost nije iz ubedjenja, vec je vise pod pritiskom spolja.

Pre dve-tri godine su upravo poostrili taj zakon o izvozu oruzja.

 

Municija za geparde ce koliko se secam uskoro poceti u vecim kolicinama da stize direktno iz Nemacke (ako vec nije).

Germany wants to start producing ammunition for the Gepard anti-aircraft tank, which is deployed in Ukraine against Russia. (feb.)

According to the "Süddeutsche Zeitung", the new contract is for 300,000 shots, which are to be delivered to Ukraine from July.

 

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

cnn
 

Russian missiles targeted the Ukrainian city of Ternopil, home to Ukraine's Eurovision Song Contest representatives, as the competition was underway on Saturday evening. Two civilians were hospitalized for burns and shrapnel.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ras kass said:

 

 

Informacija o zrtvama medju rukovodecim kadrom cetvrte brigade je tacna, medjutim jedan jako bitan deo ove vesti verovatno nije tacan. Radi se o lokaciji. 

Cetvrta brigada i drugi armijski korpus uopste (bivsa vojska LNR) su stacionirani severno od Bahmuta, a ne juzno gde se nalazi Klisivka. Tako da je malo verovatno da je ovaj zaista veliki udarac Rusima zadat u Klisevki. U tom reonu je 72. brigada i 106. padobranska divizija, znaci regularna ruska vojska. 

 

Ako se ovo desilo kao sto ja pretpostavljam severno od Bahmuta, to znaci da Ukrajinci zestoko napadaju prema Berhivki i da je i taj deo fronta u kriticnom stanju za Ruse. Taj deo fronta severno od Bahmuta je cak i znacajniji za cuvanje bokova Vagneru od juznog dela fronta, ako govorimo o lokalnim kontraofanzivama.

Juzno od Bahmuta, kljucno mesto nije Klisivka koja se stalno spominje vec Kurdjumivka koja se nalazi juznije i ocekujem da ce Ukrajinci vrlo brzo izvrsiti napad na taj gradic i pokusati tu da probiju rusku liniju. To je veoma opasno za Ruse jer nemaju operativnu dubini na tom delu fronta i rezervnu liniju. Ukrajinci bi sa tim probojem mogli veoma brzo da izbiju iza ledja ruskih trupa u samom Bahmutu, a mozda cak i da izbiju na Svitlodarsk ili da preseku put M03, koji je jedno od glavnih ruta za snabdevanje ruske vojske u Bahmutu, na nekom drugom mestu. 

Edited by A sad
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

U vezi obaranja par letelica juče još ništa nije jasno. Ukrajinci ne kažu čime su oborili niti obaranje koriste u medijske svrhe dok kod Rusa su informacije  konfuzne. Grikin priča da su oboreni pešadijskim PA raketama što bi značilo diverzanti što naravno navodi vodu na njegovu vodenicu tj tešku kritiku vojske i kremlja, drugi pominju nasams koji su Ukrajinci uspeli da dovuku na samu granicu nije nemoguće treći pak kažu oborila ih ruska pvo. Za zadnje navodno ima dokaza na osnovu snimka na jednom se po tragu vidi da je raketa susrela metu, a na snimku pada su34 jasno se vidi da nema kabine. Ovo implicira da je avion pogođen sa nečim ozbiljnim, stinger, igla pa ni nasams nemaju ni približno veliku bojevu glavu da načine takvu štetu. S300 pak bez problema bi to mogao.

Edited by MeanMachine
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...