Jump to content

BHT Premijer liga BiH 2019/20


Mustafa Dogan

Recommended Posts

Vozdra raja!

 

Ucesnici ovogodisnjeg izdanja bh-premijera su:

 

FK Sarajevo - aktuelni prvak i doskorasnji branilac kupa koji je izgubljen na Pecari. I ove sezone ih vodi stari-novi i na Kosevu uvijek prisutni Husref Musemic. Igracki vjerovatno najkvalitetniji tim lige igra ove sezone po sistemu toplo-hladno. Sto zbog silnih povreda na pocetku sezone, sto zbog neujednacene forme mnogih igraca. Sarajevo iako je ispalo u Evropi od Seltika i BATE Borisova igralo je ravnopravno sa oba protivnika, a za prolaz je falilo malo vise klase protiv Seltika i iskustva protiv BATE-a. Ako su Ahmetovic i Velkoski ispod svog nivoa ove sezone, onda su Hebibovic, Tatar i Serbecic svakako vrijedni pomena kao ponajbolji pojedinci ove sezone. Rezervni spic Handzic koji najvjerovatnije napusta klub na zimu je takodje imao dobru rolu. Meni najinteresantniji igrac je svakako Aladin Sisic, koji je odlican tehnicar i jedan od najpotcjenjenijih igraca lige. Zanimljivo ce biti pratiti razvoj mladih veznjaka Mustafica i Djokanovica. Precijenjeni igraci: golman Kovacevic i stopersko drvo i kostolomac Darko Lazic (bivsi stoper Crvene zvezde iz sampionske 2013/14 sezone).

 

HŠK Zrinjski Mostar - najsiri roster lige ove godine poput Sarajeva, odnosno jos jedan level iznad kada je nestabilnost ekipe/momcadi u pitanju. Sve treba da ''krenu'' i nikako da uhvate prikljucak. Kuci i na strani to nije ista ekipa. Ostaje zal za propustenom sansom protiv Malmea nakon eliminacije Utrehta. Da su savladali umor u Svedskoj, sigurno bi usli i u Ligu Evrope ove sezone. Steta je i sto je ligu prije par dana napustio trener Hari Vukas koji je svojim elokvencijom i nastupom sigurno bio veliko osvjezenje za ligu. Vidjecemo kako ce proci eksperiment sa novim sefom struke i bivsim igracem Zrinje Zizovicem. Ove godine je definitivno najslabija karika vezni trio Sovsic - Curjuric - Rustemovic od kojih se mnogo vise ocekivalo. Golman Brkic je vjerovatno najbolji golman lige (ne cudi interesovanje Prosineckog da mu se pribavi bh-drzavljanstvo). Jakovljevic i Barbaric cine stabilan i kvalitetan stoperski tandem. Dva ponajbolja igraca Zrinjskog su nesumnjivo Miljan Govedarica i Stanisa Mandic (strijelac prvog gola u finalu na Novom Zelandu). Mandic je na najboljem putu da rehabilituje svoju karijeru u Mostaru, mislim da ce potpisati i ugovor sa Zrinjskim kada mu istekne pozajmica, jer tesko je vjerovati da ce pristati igrati drugu norvesku ligu. Sto se tice 25-petogodisnjeg lijevokrilnog napadaca iz Istocnog Sarajeva, Miljana Govedarice, produkta FK Slavije, mislim da je potencijal za angazman u nekoj od liga petice, ali mu je kao i Benjaminu Tataru iz Sarajeva neophodan kontinuitet igara. Sto se tice Ivana Lendrica mislim da je slabiji spic od Irfana Hadzica.

 

NK Široki Brijeg - da li Siroki gubi prikljucak i prestaje da bude clan tzv. ''velike cetvorke''? Eksperimenti sa Gocetom Sedloskim, jednim od najgorih trenera koje je Siroki imao i pomocnim trenerom Coricem su doveli Siroki u inferiornu poziciju. Mislim da ce stoga ove sezone poseban fokus staviti na kup, koji su vec triput osvajali, a i prosle sezone dosli do finala. Pojacanje je svakako povratak na klupu bivseg sefa omladinskog pogona Tonija Karacica koji je stabilizovao ekipu. Siroki je uopste kombinacija povratnika i madih igraca, odnosno domacih igraca iz Hercegovine i igraca dovedenih iz HNL-a. Mnogo se prica o mladom golmanu Martinu Zlomislicu, prvom golmanu mlade reprezentacije kod Vinka Marinovica. Uz provjerene igrace poput Corica, Jovica, Bagarica Siroki je zasigurno bio i ostao tesko gostovanje , jedno od najtezih ligi. Treba priznati da SB ove sezone nema ni srece, odnosno da skripi u realizaciji. Da su pogodili barem trecinu pogodjenih stativa, precki i promasenih zicera bili bi sigurno i tabeli bolje pozicionirani.

 

FK Željezničar Sarajevo - Amaw je Amaw. Vrhunski trener koji je godinama imao hendikep da je sin Ivice Osima. Preporodio je Zelju i doveo ga u poziciju prvog favorita za titulu! Poslednja pobjeda na Tusnju od 4:0 protiv Slobode pokazao je svu zrelost Osiimove ekipe. Dovodjenje Ermina Zeca i Semira Stilica na Grbavicu je bio mudar potez i pun pogodak. (Stariji) Zec je mislim prvi put u domacoj ligi, s obzirom da je cijelu karijeru proveo u Hrvatskoj i Turskoj. Zeljina snaga je prije svega u prednjoj liniji! Kvintet Sulejman Krpic - Mladen Veselinovic - Ermin Zec - Damir Sadikovic - Semir Stilic je najzasluzniji za uzlet i uspon FK ''Skretnicara''/Drzave Zeljo ove sezone. Krpic je pravi centarfor, gorostasni razbijac koji je jak u duelu, u skoku, ali i tehnicki potkovan napadac. Veseli je vjerovatno najbolji igrac Zelje i jedan od najboljih u ligi. Omalenom dribleru iz Doboja nedostaju fizikalije. Uz njih bi bio igrac za bundesligu ili seriju A, za standardnu postavu vecine tamosnjih ligasa. Posebno interesantan je momak iz Hadzica - Damir Sadikovic. Otkrovenje ove sezone definitvno. Napokon je stekao mirnocu, kontinuitet i preuzeo lidersku ulogu. Sjajan pregled i sut iz daljine ga dodatno krase. I da, ovo je sezone u kojoj je Jadranko Bogicevic potpora, a ne jedan od glavnih igraca Zelje. Brzina ga nikada nije krasila, ali se radi o stoperu koji je odlican u skoku u oba pravca.

 

FK Radnik Bijeljina - najpotcjenjeniji tim lige. Najosteceniji tim lige. Uz regularno sudjenje sada bi vjerovatno bili na celu tabele. Ekipa koja igra sa 15 igraca koji se ne mijenjaju mnogo. Uigran i kompaktan tim koji predvodi 38-godisnji veteran Velibor Djuric. Veliko pojacanje je golman Luka Bilobrk. Dok je 24-godisnji Dejan Maksimovic iz Nove Topole kod Gradiske i bivsi junior Kozare ponajbolji igrac Plavih iz Bijeljine. Klubu nedostaje definitvno podrska grada/opstine/publike. I ove godine su im na pocetku sezone prognozirali ispadanje, i ove sezone ce se boriti za Evropu. Za titulu nemaju sanse pored centara moci u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Titula jednostavno ne moze u Bijeljinu. Od igraca vrijedni pomena su i Demir Peco, Nedim Mekic, Vladimir Bradonjic i Ivan Subert. Ovu sezonu ce pamtiti i po losem izvodjenu penala. Iako su u prvoj utakmici u Ligi Evrope zgazili Spartak iz Trnave na Grdaskom u BL (ubjedljivije od Crvene zvezde ili zagrebackog Dinama prethodne sezone), neiskustvo i  ocajno izvodjenje penala ih je eliminisalo, kao i u kupu u Gabeli. 

 

FK Mladost Doboj - Kakanj - vjerovatno najmladji tim lige. Jedan od dva najveca kandidata za ispadanje. Izuzev sa Koseva pozajmljenog centarfora Crnickog niko se posebno ne izdvaja. Tu su istina Aladin Isakovic i propali talenat Bahrudin Atajic, ali to nije to. Najtrazenijeg igraca Nikolica su prodali Olimpijakosu (na pozajmici u niskom Radnickom trenutno). Povjerenje narocito ne uliva trener Ibro Rahimic. Trener za federalni nivo,  ne vise. Ako su proslih sezona bili neobicna pojava iza kojih je stajala lokalna zajednica na celu sa Musijom, ove sezone su nekako bezlicni.

 

NK Čelik Zenica - Cirkus Kolorado Nr 1. O poslednjim desavanjima u klubu bi se mogao roman napisati. Totalni haos koji vlada u i oko upravljanja ovim klubu poslednjih godina doveli su Celika na prag gasenja, oduzimanja licenca, selidbe po prvi put u nizi rang. Sezona je pocela fenomenalno sa pobjedom kod Sirokog, pa sa 10-15 hiljada gledalaca na Bilinom protiv Sarajeva i Zeljeznicara. Pobijedjen je i Velez na strani. Protagonista dobrog pocetka je sigurno turski trener Hasan Özer koji je pokusao uvesti maksimalan profesionalizam u radu sa igracima, sto mu je na kraju i doslo glave. Stariji igraci su ga i otjerali sa kupe, prije svih vehabija Fenan Salcinovic. Posle toga krece sramocenje Celika iz nedelje u nedelju. Dovodjenje bivseg igraca Leverkuzena i hrvatske reprezentacije Marka Babica je bio totalni promasaj. Ni sadasnji trener Bozicic koji je vodio Backu iz Backe Palanke je otprilike slican nemac pojma i demagog. Özer je i za Babica i za Bozicica Jürgen Klopp. Sto se tice igrackog kadra prednjaci svakako mladi stoper Vedran Vrhovac. Djecko koji ce sigurno zavrsiti u ligama petice. Interesantan je i Vladimir Grahovac, igrac koji je cesto donosio prevagu ulaskom u igru. Uz veterane na golu Pavlovica i sredini Jamaka, Celik bi trebao obezbijediti opstanak u ligi, barem na terenu.  

 

FK Sloboda Tuzla - Cirkus Kolorado Nr. 2. Krenulo je dobro. Ekipa predvodjena Miletom Lazarevicem na klupi i povratnikom Amerom Bekicem u spicu je djelovala osvjezavajuce, igrali su atraktivno, efikano, s tim sto je prednja linija bila mnogo bolja od zadnje linije i golmana. Iako se mnogo prica o desnom beku Amaru Beganovicu, treba tu jos nadogradnje, talenat je nesporan. Sadasnji aduti su svakako trener Milenko Bosnjakovic i najbolji izvodjac slobodnjaka na podrucju bivse Jugoslavije trenutno - Samir Bekric. Ekipa je prilicno tanka kvalitetom, sa dosta velikim kadrom prepunim ispodprosjecnih igraca. Pored Beganovica i Bekrica vrijedni pomena su samo jos par zadnjih veznih igraca - Prses i mladi Hodzic. Glavni adut Slobode u borbi za opstanak - trener Milenko Bosnjakovic!

 

FK Zvijezda 09 Etno-selo ''Stanišići'' - jednom nogom drugoligas. Gomila djece u ekipi i isluzenih veterana. Imaju igru - nemaju realizaciju. Jednostavno ne znaju da daju gol.  Trener Zildzovic je prekasno dosao na kormilo izbjeglickog tima iz Brgula stacioniranog u etno-selu i kupljenom stadionu u Ugljeviku. Jedino pozitivno - sukcesivna obnova stadiona u Ugljeviku. Sanse da Zvijezda ostane u ligi: 1% : 99%.

 

FK Tuzla City Simin Han - eklatantan primjer gdje je bivsi cuvar zatvora u Tuzli (Bosnjakovic) izmislio znanje i trenerski zanat za bivseg igraca Real Madrida (Elvir Baljic). Dok je Milenko vodio bisu Slogu, Tuzlaci su harali ligom. Odlaskom Bosnjakovica sa klupe sve se raspalo. Kvartet Ubiparip - Husejinovic - Crnkic - Nukic je bio kadar dat' bilo kom timu u ligi dovoljno komada da dobiju mec sa golom vise razlike. Voju Ubiparipa u reprezentaciju Srbije! Ako mogu Andrija Pavlovic i Djordje Despotovic u reprezentaciju prije Luke Jovica, moze vala i Vojo Ubiparip koji je za obojicu izmislio fudbal. Izdvojio bih i golmanski par Fejzic - Muminovic. Na proljece pretpostavljam da ce Tuzla Siti da se vrpolji u sredini tabele, bezbrizno na nekom 6-7. mjestu. Dogodine sleduje vjerovatno opet pad i borba za opstanak. Ubiparip, Husejinovic i Sesar ako slucajno i ostanu na Tusnju, bice stariji jos za godinu. Ove godine smo dobili i tuzlanski derbi. Atmosfera na mecu Tuzla Siti - Sloboda (2:1) bila je prava prvoligaska.

 

FK Velež Mostar - najveci hajp u ligi, cesto neopravdan i u neskladu kada je odnos kvaliteta igara na terenu i zelje i predstave navijaca o sopstvenoj velicini u pitanju. Doba BMV-a i Vahine generacije je samo lijepa proslost. Iako se Mostarci ove jeseni kunu u Brazilca Brandaoa kao garant uspjeha i sigurnog opstanka u ligi, glavne zasluge ipak idu na konto treneru Fedji Dudicu. Ako ga zdravlje posluzi pred Fedjom je mozda i velika trenerska karijera. Vrhunski fudbalski analiticar koji znanje umije prenijeti i svojim igracima u praksi. Odlican poznavalac prilika u ligi i svih ekipa, sto svakako ide u prilog sansama Veleza da se domogne sto bolje pozicije u prvenstvu. Za Ibru Rahimica je Fedja Dudic BMV licno. Velez je svakako osvjezenje, mostarski derbi je ponudio dvije fudbalski odlicne utakmice i neizostavni naboj. Sto se tice igraca, u pitanju je spoj drugoligaskih (federalnih) domacih igraca i iskusnih internacionalaca poput vec pomenutog Brandaoa, zatim Fajica, Maneva, Urdinova... Ove godine Velez sigurno opstaje i stabilizuje se. Iduca sezona ce biti presudna u pogledu daljih ambicija Rodjenih. Radovi na infrastrukturi svakako obecavaju bolju buducnost tima iz Vrapcica.

 

FK Borac Banja Luka - napokon Borac! Ponos Krajine je proigrao i vratio se u vrh nakon cetvrtog ispadanja iz lige, zadnji put zbog oduzimanja licenca i nedomacinskog poslovanja u klubu. Cini se da su ove godine i vladajuce strukture Republike Srpske napokon stale iza Borca, sto ce omoguciti barem finansijski normalno funkcionisanje kluba na duzi niz godina. Druga pozitivna stvar: nakon krize rezultata u septembru, iako je najavljivano u medijima, u Borcu nisu smijenili kvalitetnog i perspektivnog trenera, Trebinjca Braneta Krunica. Zauzvrat je uslijedio proboj u sam vrh tabele. Borac je uz Zelju i Sarajevo realno glavni kandidat za titulu ove sezone. Zrinjski je i dalje na stend-baju u tom pogledu. Mozak i lider tima je iskusni maestro s loptom Stojan Vranjes koji prozivljava drugu igracku mladost (stariji brat pickolisca profesionalnih kurvi Ognjena). Cak i od veterana Kajkuta i dalje ima koristi... Mana Borca: talozenje propalih igraca iz Srbije poput Srdjana Vujaklije i Marka Mirica naustrb domacih talenata i mladih igraca. Iako je ofirno guranje mladog veznjaka Vladana Danilovica, sto u Borcu, sto u mladoj reprezentaciji BiH (tu igra po nacionalnom kljucu, da bude barem i jedan Srbin u prvih 11 reprezentacije), igraci poput 23-godisnjeg Pazarca Zilkica, 21-godisnjeg Banjalucanina Bosancica i narocito 18-godisnjeg Banjalucanina Turanjanina sigurno su buducnost i perspektiva Borca. Ukoliko se klub dodatno konsoliduje na zimu, sto kadrovski, sto finansijski i kada ekipa odradi duze pripreme zajedno na okupu, Borac je sigurno na pragu povratka u velikom stilu i ravnopravne borbe za titulu prvaka ove sezone sa sarajevskim rivalima.

  • Like 1
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Nasa liga ce ove 

7 hours ago, tsva said:

Jedna od retkih liga sa vise namestanja, gorim fudbalom i gorom infrastrukturom od ove Kokezine.

 

Jedino vredno pomena je legendarni Braco iz Vrbanjuse.

Nasa liga ce ove godine mozda biti u top 15 sto je ogroman uspeh i mogli smo samo da sanjamo tako nesto pre 5,6 godina. Rezultati klubova u Evropi su odlicni u zadnje 3 godine, tako da ti komentar nikako nije na mestu.

Naravno, zelim da i bosanska liga napreduje u pogleda kvaliteta i rezultata klubova u Evropi. 

Edited by Jonnhy Clash
Link to comment
Share on other sites

Kako za koga...

Nekome je idol mahalska budaletina i klovn Braco... Obicno ljudima koji su fudbal igrali samo kraj tv-ekrana.

Za ljude koji su bili igraci ili treneri je to geografski prostor sa kojeg su potekli:

Ivan Rakitic (Barselona, Zepce)

Luka Jovic (Real Madrid, Batar kod Bijeljine)

Nemanja Gudelj (Sevilja, Trebinje)

Kenan Kodro (Atletik Bilbao, Blagaj kod Mostara)

Ante Budimir (Majorka, Zenica)

Dejan Lovren (Liverpul, Kraljeva Sutjeska kod Kaknja)

Mateo Kovacic (Celsi, Kotor Varos)

Sead Kolasinac (Arsenal, Capljina)

Eldin Jakupovic (Lester, Prijedor)

Mario Vrancic (Norvic, Brod)

Josip Drmic (Norvic, Vitez)

Muhamed Besic (Sefild junajted, Falesici kod Srebrenika)

Miralem Pjanic (Juventus, Kalesija)

Mario Mandzukic (Juventus, Prud kod Odzaka)

Mario Pasalic (Atalanta, Tomislavgrad)

Josip Ilicic (Atalanta, Prijedor)

Samir Handanovic (Inter, Hrustovo kod Sanskog Mosta)

Rade Krunic (Milan, Foca)

Edin Dzeko (Roma, Sarajevo)

Sergej Milinkovic-Savic (Lacio, Sanski Most)

Senad Lulic (Lacio, Jabalnica)

Sinisa Mihajlovic (Bolonja, Kukulje kod Srpca)

Mato Jajalo (Udineze, Jajce)

Niko Kovac (Lusnic kod Livna)

Pavao Pervan (Volfzburg, Livno)

Josip Brekalo (Volfzbug, Brezici kod Dervente)

Marijan Cavar (Ajntraht, Prozor)

Mijat Gacinovic (Ajntraht, Trebinje)

Dejan Joveljic (Ajntrat, Bijeljina)

Ermin Bicakcic (Hofenhajm, Kozluk kod Zvornika)

Robert Zulj (Hofenhajm, Vilic Polje kod Uskoplja)

Vedad Ibisevic (Herta, Vlasenica)

Tin Jedvaj (Augzburg, Mostar)

Borna Sosa (Stutgart, Gradac kod Posusja)

Sasa Kalajdzic (Stutgart, Zenica)

Mihailo Ristic (Monpelje, Donja Trnova kod Ugljevika)

Dario Maresic (Rems, Komusina Gornja kod Teslica)

Haris Duljevic (Nim, Sarajevo)

Sanjin Prcic (Strazbur, Derventa)

Mateo Pavlovic (Anze, Capljina)

Vedran Corluka (Lokomotiva Moskva, Modran kod Dervente)

Mile Svilar (Benfika, Trnovo)

Haris Seferovic (Benfika, Sanski Most)

Vanja Milinkovic-Savic (Standard, Sanski Most)

Gojko Cimirot (Standard, Trebinje)

Alen Halilovic (Klokotnica)

Dino Arslanagic (Antverpen, Sarajevo)

Edin Visca (Istanbul Basaksehir, Cunista kod Olova)

Cican Stankovic (Red bul Salcburg, Ugljevik)

Marin Pongracic (Red bul Salcburg, Kiseljak)

Zlatko Junuzovic (Red bul Salcburg, Gornji Sepak kod Zvornika)

Smail Prevljak (Red bul Salcburg, Konjic)

Svetozar Markovic (Olimpijakos, Bijeljina)

Ognjen Vranjes (AEK, Banja Luka)

Petar Stojanovic (Dinamo Zagreb, Tuzla)

Marin Leovac (Dinamo Zagreb, Jajce)

Emir Dilaver (Dinamo Zagreb, Tomislavgrad)

Amer Gojak (Dinamo Zagreb, Sarajevo)

Izet Hajrovic (Dinamo Zagreb, Sarajevo)

Mario Gavrancic (Dinamo Zagreb, Gradacac)

Sandro Kulenovic (Dinamo Zagreb, Bihac)

Petar Mamic (Rijeka, Zidine kod Tomislavgrada)

Dario Zuparic (Rijeka, Vidovice kod Orasja)

Stjepan Loncar (Rijeka, Siroki Brijeg)

Tibor Halilovic (Rijeka, Klokotnica)

Zoran Kvrzic (Rijeka, Stanari)

Zdravko Kuzmanovic (Bazel, Skugric Donji kod Modrice)

Mijat Maric (Lugano, Odzak)

Miroslav Covilo (Lugano, Nevesinje)

Sandi Lovric (Lugano, Prozor)

Dragan Mihajlovic (APOEL, Petrovo)

Milan Rodic (Crvena zvezda, Drvar)

Srdjan Babic (Crvena zvezda, Banja Luka)

Marko Marin (Crvena zvezda, Gradiska)

Rajko Brezancic (Partizan, Vlasenica)

Ognjen Ozegovic (Darmstat, Gradiska)

Savo Milosevic (Partizan, Johovac kod Bijeljine)

Jozo Simunovic (Seltik, Jajce)

Nikola Katic (Glazgov Rendzers, Stolac)

Luka Simunovic (Astana, Livno)

Aleksandar Vukovic (Legija, Banja Luka)

Asmir Begovic (Karabah, Trebinje)

Mateo Susic (Kluz, Medjugorje)

Kenan Bajric (Slovan Bratislava, Cazin)

Kenan Piric (Maribor, Tuzla)

Dino Hotic (Maribor, Kljuc)

Jasmin Mesanovic (Maribor, Tuzla)

Nardin Mulahusejnovic (Maribor, Gracanica)

Eldar Civic (Ferencvaros, Tojsici kod Kalesije)

Zlatan Ibrahimovic (Bijeljina)

itd.

 

Srpska liga je aBd top 15 u Evropi! I u Srbiji, i u BiH je zapoceto poslednjih godina sa radovima na infrastrukturi, htio neko priznati ili ne - ima pomaka, i to evidentnog. Zajednicki imenitelj klubovima iz obe zemlje i svih u okruzenju je - nedostatak para. Sa izuzetkom Dinama, Zvezde i Partizana koji igraju grupne faze.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, tsva said:

Jedna od retkih liga sa vise namestanja

 

Stadioni u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Sirokom Brijegu su u vecini utakmica poprilicno i pristojno posjeceni, u poredjenju sa Srbijom, za level iznad svih klubova u Srbiji ne racunajuci beogradske blizance! U Srbiji je fudbal centralizovan u Beogradu, u BiH je skroz drugacija prica. Tamo nema Nisa koji je viceprvak, a na stadionu ima vise vrana nego gledalaca. A iskreno sarajevska Grbavica, Gradski u Banjoj Luci i tuzlanski Tusanj su u vecini ligaskih utakmica pojam i za beogradski Partizan kod kojeg na po prvenstvenih utakmica nema ni 500 dusa na bivsem JNA, dok na Grbavici i na Gradskom osvane barem 4-5 hiljada ljudi...

S obzirom na finansijske uslove i infrastrukturu fudbal u BiH se mnogo vise gleda nego u Srbiji.

Sto se tice regularnosti, problem su nizi rangovi, kao i svugdje.

A ovakvog cirkusa u BHT premijeru, federalnoj i prvoj Republike Srpske, znaci u dva najvisa ranga takmicenja, sigurno nema:

Prelijep stadion i uslovi za igru, stadion zvrji skroz prazan dok imitatori izvode performans za djecu predskolskog uzrasta.

 

Prilog: 

 

Edited by Mensur Dogan
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Mensur Dogan said:

Zajednicki imenitelj klubovima iz obe zemlje i svih u okruzenju je - poligoni za izvlačenje državnih para u privatne džepove.



Lep je ovaj entuzijazam Mensure, al skineš roze naočari, pa ni po babu ni po stričevima, nego po opusti tastaturu i udri po nepotizmu, korupciji, kriminalu i nameštenim utakmicama.

čuj ima pomaka...  ima pomaka verovatno i kod moga dede koga smo uspešno sahranili pre 15-ak godina....

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Jonnhy Clash said:

Nasa liga ce ove 

Nasa liga ce ove godine mozda biti u top 15 sto je ogroman uspeh i mogli smo samo da sanjamo tako nesto pre 5,6 godina. Rezultati klubova u Evropi su odlicni u zadnje 3 godine, tako da ti komentar nikako nije na mestu.

Naravno, zelim da i bosanska liga napreduje u pogleda kvaliteta i rezultata klubova u Evropi. 

Neće.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Stondisha said:



Lep je ovaj entuzijazam Mensure, al skineš roze naočari, pa ni po babu ni po stričevima, nego po opusti tastaturu i udri po nepotizmu, korupciji, kriminalu i nameštenim utakmicama.

čuj ima pomaka...  ima pomaka verovatno i kod moga dede koga smo uspešno sahranili pre 15-ak godina....

 

Kako bolan nema?

 

Pa imas reflektore kod vecine prvoligasa. Igraci mogu ljeti da igraju u normalnim uslovima, u vecernjim terminima, a ne da skapavaju na 40 stepeni, da dehidriraju, da vise gledas da ti igrac ne kolabira, nego na tok igre.

 

Imas kod vecine klubove kvalitetnije podloge. Uporedi Bilino i Grbavicu prije 15 godina i danas! Ne samo sto postoje uslovi za bolji fudbal, nego se drasticno smanjuje vjerovatnoca od povreda igraca ti!

 

Idi u selo Krupu kod Banja Luke! Ljudi imaju vjestacku travu. Jedno selo. Nepojmljivo do juce.

 

Pogledaj kakav trening-centar ima jedan Siroki Brijeg, takodje mala sredina! U kakvim uslovima danas djeca mogu da treniraju tamo.

 

Velis 15 godina! Pa koliko su igraci zaradjivali prije 15 godina u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, a koliko danas? Uporedi, pa skontaj razliku!

11 minutes ago, Stondisha said:



Lep je ovaj entuzijazam Mensure, al skineš roze naočari, pa ni po babu ni po stričevima, nego po opusti tastaturu i udri po nepotizmu, korupciji, kriminalu i nameštenim utakmicama.

čuj ima pomaka...  ima pomaka verovatno i kod moga dede koga smo uspešno sahranili pre 15-ak godina....

 

Gdje si radio u bh-fudbalu?

Daj mi analizu gdje se to nazaduje, obrazlozi, daj neku analizu. Nemoj 'vako da raspravljamo po sistemu ofrlje bez argumenata.

Link to comment
Share on other sites

''poligoni za izvlačenje državnih para u privatne džepove''

 

Hoces da ti pricam kako je zenicki Celik ulazio u prvu saveznu ligu bivse Juge? Namjestao deset puta vise nego sto danas to radi ijedan klub u kantonalnoj ligi! A korupcija, nepotizam, muljanje je i tada bila prateca djelatnost koja se priheftila uz sport, i ne samo uz sport.

Link to comment
Share on other sites

Kakva šega ranim jutrom. I to taman kada su pohapšeni ovi ljudi juče i prekjuče zbog namještanja rezultata u BH fudbalu. Tek ovi hvalospjevi o Borcu. Borac okupiran klub od strane porodice velikog vođe, veliki vođa daje pare iz budžeta da bi se sestrić zanimao malo u fudbalu, terorišu ljude godinu dana po gradu koji se usude reći da nešto ne valja...Ovo kao da je Tomo Marić odlučio da se registruje i malo piše po forumu kao da nije dosta budalaština po Žurnalu...a da ne ulazimo u sportski segment gdje BH klubovi ne mogu da prođu jedno ili dva kola u evropskim takmičenjima.

Edited by Mejdanac
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Mejdanac said:

Kakva šega ranim jutrom. I to taman kada su pohapšeni ovi ljudi juče i prekjuče zbog namještanja rezultata u BH fudbalu. Tek ovi hvalospjevi o Borcu. Borac okupiran klub od strane porodice velikog vođe, veliki vođa daje pare iz budžeta da bi se sestrić zanimao malo u fudbalu, terorišu ljude godinu dana po gradu koji se usude reći da nešto ne valja...Ovo kao da je Tomo Marić odlučio da se registruje i malo piše po forumu kao da nije dosta budalaština po Žurnalu...

 

Ma ja ba, treba Borac da igra sa Lijevcem, Zeravicom, Trnom, Omarskom, Gomjenicom da bi puk bio zadovoljan. Samo nek komsiji krava crkne. Nek' sve propadne kada ja ne znam igrat lopte, nek sve pocrka, nek nijedno dijete ne ganja loptu, nek ne zaradi pisljivu bombonu od lopte, eno mali Luka konj nad konjima, ganjo loptu, pa zavrsio u Realu.

Sto se tice hapsenja, federalna je prica za sebe. Vrijeme je da starac Salem odmori malo.

Podrzavam hapsenja, da starkelje koje su igrale fudbal jos u Jugoslaviji i u cije vrijeme je bilo sve bolje malo odmore od lopovluka i namijestanja. Ti debeli, zadrigli, prosijedi metuzalemi su najveca opozicija razvoja sporta. Dok se njihove debele guzice namire, pa sto mladjima od mrvica ostane.

Edited by Mensur Dogan
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Mensur Dogan said:

''poligoni za izvlačenje državnih para u privatne džepove''

 

Hoces da ti pricam kako je zenicki Celik ulazio u prvu saveznu ligu bivse Juge? Namjestao deset puta vise nego sto danas to radi ijedan klub u kantonalnoj ligi! A korupcija, nepotizam, muljanje je i tada bila prateca djelatnost koja se priheftila uz sport, i ne samo uz sport.

 

možeš i da pričaš o periodu izmedju dva rata, a i o fudbalu pre nego li je Gavrilo onaj metak ili dva opalio...  sigurno da je danas infrastruktura na znatno višem nivou...  e sad postavlja se pitanje da li je fudbal iz 1903  gledljiviji nego li ovo što imamo prilike da gledamo putem malih i malo većih ekrana? 

ne bi se ni uključivao u priču ovde, pošto stvarno niti srBski, a ni bosansko hercegovački fudbal gledam... ono malo što pretrčim preko arena...  pa to ne može da se gleda duže od 6 minuta... naidje oktobar/novembar padne kiša  tuga.  Pre neku godinu  očistili od snega samo protivničku polovinu u šapcu, sviraju se penali na 18 metara, igra se dok se ne da gol...  do juče u BiH ligi se igralo po nacionalnom kluču (svake godine prvak iz drugog konstitutivnog naroda)....  

msm super igraju se grupe LŠ i LE i sve pet... al ja ne vidim pomaka  iskreno. To što imaju sijalice i veštačka trava i sve...   to ti je fiora kao sa tvojim komšijom "Fikretom" koji je kupio Golfa 3,  vozio bi on i dalje Dvicu, pali ko mina i tu je skinuo djanu pred otvaranje olimpijade 1894 godine...  al jebi ga nema da se kupi više rezernih delova, pa jebi ga... Fikret napravio pomak 😄


dok svi voze golfa 6-7, pa sad i 8...  Fikret, Srbislav i Hrvoje  krpe dvojku...  pali ko mina, a zategnut ko praćka...  ma golf dvica ko čaša.  😄

Link to comment
Share on other sites

''do juče u BiH ligi se igralo po nacionalnom kluču (svake godine prvak iz drugog konstitutivnog naroda).... ''

 

Pa to je bilo jos prije 10-15 godina. Pa zar ne dominiraju Zrinjski i Sarajevo zadnjih godina? Nacionalni kljuc ne igra odavno nikakvu ozbiljnu ulogu u klupskom domenu, jedino jos u mladjim reprezentativnim selekcijama je jos prisutan. Mada tu ima i logike, jer sve sredine trebaju da budu zastupljene u tim U17 i U19 selekcijama. Naskodit ne moze, jer imperativ rezultata nije u prvom planu, vec razvoj mladih igraca. Tu treba isprobavat.

Ko je radio u fudbal i ko nije blentav ili slijep moze da se uvjeri u pobljsanje uslova za rad, sto je valjda i normalno.

Postoje i specificni faktori. Najveci entuzijazam u fudbalu je vladao posle rata. Prirodno, ljudi se zazelili lopte, dodijalo im i rova i granata.

 

Opet mi nisi odgovorio. Gdje si radio u bh-fudbalu? Nemoj mi suplje gledam na tv-u. Jebes tv, ja ga ni ne gledam. I moja pokojna nana ga je gledala kraj televizora iz dosade, zena bila nepokretna. Gdje si radio, dal' si radio u saveznom rangu, posto vidim kritikujes sve i svja, sto je naravno legitimno. Sve je podlozno kritici. Meni samo malo paraju usi ljudi koji kritikuju, a nisu zasukali rukave, nisu pokusali, malo mi je to neozbiljno. No dobro.

 

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Mensur Dogan said:

 

Ma ja ba, treba Borac da igra sa Lijevcem, Zeravicom, Trnom, Omarskom, Gomjenicom da bi puk bio zadovoljan. Samo nek komsiji krava crkne. Nek' sve propadne kada ja ne znam igrat lopte, nek sve pocrka, nek nijedno dijete ne ganja loptu, nek ne zaradi pisljivu bombonu od lopte, eno mali Luka konj nad konjima, ganjo loptu, pa zavrsio u Realu.

Sto se tice hapsenja, federalna je prica za sebe. Vrijeme je da starac Salem odmori malo.

Podrzavam hapsenja, da starkelje koje su igrale fudbal jos u Jugoslaviji i u cije vrijeme je bilo sve bolje malo odmore od lopovluka i namijestanja. Ti debeli, zadrigli, prosijedi metuzalemi su najveca opozicija razvoja sporta. Dok se njihove debele guzice namire, pa sto mladjima od mrvica ostane.

Poštenije bi bilo da igra sa Lijevčem i Žeravicom nego da predstavlja ovo što sada predstavlja...ali dobro Borac je tu namanje kriv, Borac je okupiran isto kao i Republika Srpska.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Mejdanac said:

Poštenije bi bilo da igra sa Lijevčem i Žeravicom nego da predstavlja ovo što sada predstavlja...ali dobro Borac je tu namanje kriv, Borac je okupiran isto kao i Republika Srpska.

 

Promasio si topik. Ni za krpenjace nisi. Na politiku, u skupstinu, na miting, pa tamo jarane razglabaj o postenju. Sta trazis u fudbalu? Ti znaci predlazes, da hiljada mladih ljudi i djece batale loptu?! Sta trebaju onda? Da smrkaju narkotike, da leze u kucama, nabiju 100+ kila, sta?

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Mensur Dogan said:

''do juče u BiH ligi se igralo po nacionalnom kluču (svake godine prvak iz drugog konstitutivnog naroda).... ''

 

Pa to je bilo jos prije 10-15 godina. Pa zar ne dominiraju Zrinjski i Sarajevo zadnjih godina? Nacionalni kljuc ne igra odavno nikakvu ozbiljnu ulogu u klupskom domenu, jedino jos u mladjim reprezentativnim selekcijama je jos prisutan. Mada tu ima i logike, jer sve sredine trebaju da budu zastupljene u tim U17 i U19 selekcijama. Naskodit ne moze, jer imperativ rezultata nije u prvom planu, vec razvoj mladih igraca. Tu treba isprobavat.

Ko je radio u fudbal i ko nije blentav ili slijep moze da se uvjeri u pobljsanje uslova za rad, sto je valjda i normalno.

Postoje i specificni faktori. Najveci entuzijazam u fudbalu je vladao posle rata. Prirodno, ljudi se zazelili lopte, dodijalo im i rova i granata.

 

Opet mi nisi odgovorio. Gdje si radio u bh-fudbalu? Nemoj mi suplje gledam na tv-u. Jebes tv, ja ga ni ne gledam. I moja pokojna nana ga je gledala kraj televizora iz dosade, zena bila nepokretna. Gdje si radio, dal' si radio u saveznom rangu, posto vidim kritikujes sve i svja, sto je naravno legitimno. Sve je podlozno kritici. Meni samo malo paraju usi ljudi koji kritikuju, a nisu zasukali rukave, nisu pokusali, malo mi je to neozbiljno. No dobro.

 

 

a gde ti radiš u fudbalu pa imaš pravo da pišeš o istom?

jer ako radiš u savezu onda si pristrasan i pišeš iz ugla funkcionera koji svoga konja hvali  i nemaš pravo da pišeš


a ako ne radiš u savezu... onda nemaš pravo da pišeš :s_d:

 

 

tako da opusti se i uživaj u fudbalu u kome ima pomaka...  :classic_unsure:

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Stondisha said:

 

a gde ti radiš u fudbalu pa imaš pravo da pišeš o istom?

jer ako radiš u savezu onda si pristrasan i pišeš iz ugla funkcionera koji svoga konja hvali  i nemaš pravo da pišeš


a ako ne radiš u savezu... onda nemaš pravo da pišeš :s_d:

 

 

tako da opusti se i uživaj u fudbalu u kome ima pomaka...  :classic_unsure:

 

Radio sam u nekoliko klubova. Igrao u toj ligi najviseg ranga. U savezu nikada. Niti su me zvali, niti bi im sta pomogao, niti mi je tamo mjesto. Razmisli zbog cega. Uprosceno s moje strane, nemam zivaca da mi ljudi koji lopte sutnuli nisu sole pamet.

Mogu samo da kazem da je rad sa djecom u fudbalu jedan od najljepsih poziva koji postoje.

Uvijek sam otvoren za polemiku. Ljude koji argumentovano, sto kroz teroiju, sto kroz praksu, debatuju uvijek rado prihvatam. Namcore koji samo pljuju, a nisu guzice mrdnuli od kuce, manje. Ovo zadnje ne prihvataj licno, ne etiketiram te, govorim uopsteno bez prozivanja bilo koga ovde.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Mensur Dogan said:

 

Radio sam u nekoliko klubova. Igrao u toj ligi najviseg ranga. U savezu nikada. Niti su me zvali, niti bi im sta pomogao, niti mi je tamo mjesto. Razmisli zbog cega. Uprosceno s moje strane, nemam zivaca da mi ljudi koji lopte sutnuli nisu sole pamet.

Mogu samo da kazem da je rad sa djecom u fudbalu jedan od najljepsih poziva koji postoje.

Uvijek sam otvoren za polemiku. Ljude koji argumentovano, sto kroz teroiju, sto kroz praksu, debatuju uvijek rado prihvatam. Namcore koji samo pljuju, a nisu guzice mrdnuli od kuce, manje. Ovo zadnje ne prihvataj licno, ne etiketiram te, govorim uopsteno bez prozivanja bilo koga ovde.

To očekuj. Ovde se Zvezda pljuje a Milojević naziva Sisojem jer je Crvena Zvezda izgubila od finaliste Lige Šampiona, jer po njima je normalno da klubovi sa ovih prostora pobeđuju Real, Liverpul, Bajern čiji jedan igrač vredi koliko cela liga (srpska, bosanska, hrvatska).

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Mejdanac said:

a da ne ulazimo u sportski segment gdje BH klubovi ne mogu da prođu jedno ili dva kola u evropskim takmičenjima.

 

Zrinjski bio bolji od Hajduka iz Splita, Olimpije iz Ljubljane, Radnickog iz Nisa, Makedonaca, Crnogoraca...

Dzabe Hajduku i stadion, i publika, i omladinska skola, i Zrinja bi ga otreso. A Hajduk je jedan od dva najveca kluba svjetskog viceprvaka! Ej druge nacije na svijetu!

Koliko je Zrinjski ulozio ljetos? Ulozio je tacno 0 konvertibilnih maraka! Izbacio top5 klub iz Holandije. Ulozi druze pare, pa pravi evropski klub! Ko ti brani, ko te sprecava?

 

@ Clash

 

Za Vladana Milojevica i Nenada Bjelicu naklon do poda! Naravno i za Savu. Bez para i ozbiljnog budzeta prezimljavat u evrokupovima, samo budala koja nema dodir sa realnoscu moze da osporava. Vezat ucesca u CL, borit se za top 16 fazu iz ekonomija koje ne bi smjele da imaju nijednog predstavnika u bilo kakvoj grupnoj fazi kada je platezna moc u pitanju - respekt!

 

 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Jonnhy Clash said:

Remi Zvezde protiv Olimpijakosa i 4-6 bodova Partizana i postoji realna šansa.

Šansa nije realna nego teoretska, pošto klubovi iz federacija ispred nas sigurno neće osvojiti 0 bodova do kraja. Recimo Kipar ima 3 boda više trenutno od nas. Škoti imaju skoro jedan ceo bod.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, DonJuan said:

Šansa nije realna nego teoretska, pošto klubovi iz federacija ispred nas sigurno neće osvojiti 0 bodova do kraja. Recimo Kipar ima 3 boda više trenutno od nas. Škoti imaju skoro jedan ceo bod.

 

Ove tesko. Potpuno si u pravu. Naravno, ne i nemoguce.

Postoji nesto medjutim jos vaznije.

Srbija trenutno ima 5.250 poena ove sezone. Za 6 poena joj treba jos jedna pobjeda i remi. Znaci ako Partizan pobijedi Kazahe i ako Zvezda/Partizan uzmu bod u Alkmaru/Pireju - to je 6.

A to je treca uzastopce sezona onda sa 6 bodova minimum. Ako bi i narednu sezonu Srbija uzela opet 5-6 bodova, dakle sezonu prije reforme, onda to vise nije sigurno top 15 mjesto, to je onda sigurno top 12-13 mjesto! Dugorocno Srbiji tesko moze izmac top15, i to ne samo na jednu sezonu kao Hrvatska iducu, pa opet ispadanje iz top 15, nego ce Srbija vezat minimum 2-3 sezone u top 15! Samo u sezoni 2021/22 nece imat tim u LE. Od 2022/23 je to neminovno. Za godinu-dvije Srbija ce ganjat 11. mjesto na UEFA rang-listi i direktno mjesto u CL, kao sto sada ganja to 15. mjesto. Pogledaj listu UEFA-koeficijenata i pogledaj koliko sadasnji konkurenti Srbije daleko vise bodova od Srbije gube.

Savez koji uzima po 6 poena po sezoni, to je savez koji kotira oko 10-11. mjesta u praksi na UEFA-listi.

Edited by Mensur Dogan
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, DonJuan said:

Šansa nije realna nego teoretska, pošto klubovi iz federacija ispred nas sigurno neće osvojiti 0 bodova do kraja. Recimo Kipar ima 3 boda više trenutno od nas. Škoti imaju skoro jedan ceo bod.

Da, ali ti polazis od pretpostavke da ce i Crvena Zvezda i Partizan ispasti u grupama. Crvenoj Zvezdi je dovoljan remi u Pireju uz pretpostavku da ce Olimpijakos izgubiti u Londonu dok ce Partizan ako pobedi u Holandiji imati velike sanse za prolazak. Prema tome, jedan nas klub ce vrlo verovatno igrati na prolece i osvajati i dalje bodove. 

Link to comment
Share on other sites

Malo i kritickog osvrta.

Rak-rana bh-fudbala je sudijska organizacija! (gdje nije?)

Na celu uhapsenih lica je bivsi fudbalski sudija iz Sarajeva, koji se vazda hvali da je sudio Zvijezdi i Partizanu na derbiju 1991. Covjek koji drma sudijskom organizacijom godinama kao delegat i siva eminencija.

Kada se pominje tzv. nacionalni kljuc, on postoji u sudijskoj organizaciji. Predstavnici sva tri naroda pokrivaju tacno 33% odigranih utakmica po delegiranju na nacionalnoj osnovi. Kvalitet automatski pada u drugi plan, a samim tim se otvara vakuum i za manipulacije drugacije vrste i zakulisne dogovore.

Sarajevo, Banja Luka i Mostar ce biti privilegovani u odnosu na druge sredine kao i Beograd, Zagreb, Podgorica u svojim republikama. Kao i u svim evropskim zemljama.

Jos ako imas propuste u edukaciji i tog sudijskog kadra kojim raspolazes, onda taj problem izgleda i jeste kratkorocno nerjesiv.

Vidimo da ni VAR nije donio maksmilalne korekture (podrzavam tehnologiju). Ljudski manipulativni faktor je i dalje sveprisutan.

Da li je rjesenje promjena pravila igre, uvodjenje celendza za trenera kao u odbojci/tenisu, ne znam. Ali otkako ima fudbala, stalno ima i ovih debata, a bice ih i ubuduce.

A bilo kakva reakcija, privodjenje, istraga su bolji nego da se svi prave blesavi na zbivanja na i oko terena. Ove sezone je sudjenje na pocetku sezone bilo vrlo dobro, uz par logicnih i ocekivanih propusta (i sudije su ljudi), ali utakmice Borac - Radnik i Radnik - Sarajevo su definitivno pokrenule lavinu. U oba meca Bijeljinci su drasticno osteceni, sto je i uticaj na izgled tabele, s obzirom da bi sa 6 bodova bili vjerovatno u samom vrhu.

Sto se tice penala za Borac protiv Radnika u Bijeljini, ili prekjuce u Kaknju, oba su cista! Dzudo zahvati golmana na igracu bez lopte i rukomet sa visoko podignutom rukom u sesnaestercu su po pravilima fudbalske igre kaznjivi prekrsaji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...