Jump to content

Klasika


Borko

Recommended Posts

https://racer.com/2021/10/15/insight-dan-wheldons-accident-10-years-on-part-1/

 

Na danasnji dan pre 10 godina, vece pre finalne trke Indikar sampionata za 2011. u Las Vegasu, Den i Suzi Veldon su napravili identicne tetovaze.

 

article-0-0E6D727500000578-985_634x446.j

 

Veldonu je te godine istekao ugovor i preigrao se u pregovorima trazeci previse pa je morao da pauzira sezonu. Godinu je uglavnom proveo testirajuci novi Dalarin Indikar bolid za 2012. i dalje. Ipak, minijaturni tim Brajana Herte mu je ponudio nastup na Indi 500. Veldon je na Indiju ostvario spektakularnu pobedu nakon sto je vodeci DzejAr Hildebrand overio zid u poslednjoj krivini poslednjeg kruga. Ovo je rezultovalo ugovorom sa ekipom Sema Smita (to sto je danas Meklaren) za poslednje dve trke 2011. i za 2012.

 

Na Kentakiju Veldon je zavrsio kao cetrnaesti (trka je ostala zapamcena po fantasticnoj borbi za pobedu izmedju Karpentera i Frankitija koji su zadnjih 10-tak krugova vozili tocak uz tocak i na kraju Karpenter uzeo foto-finis za 1 stotinku). Za Vegas Indikar je spremio posebnu novcanu nagradu od $5M za part-tajm vozace (koji nisu ucestvovali u kompletnoj Indikar sezoni) sto je, posto je u pitanju bila poslednja trka starih IR-05 bolida, rezultovalo sa cak 34 prijavljena bolida za trku.

 

I kao sto biva, previse bolida na kratkom krugu rezultovalo je ogromnom guzvom na stazi i samo je pitanje bilo kad ce stvari da krenu naopako. Nakon par situacija sa malim knotaktom gde su vozaci uspeli da zadrze kontrolu u 11. krugu Vejd Kaninhem je zakacio Dzejmsa Hincklifa i rikosetirao na Hildebranda. To je bio okidac za opsti haos na stazi i masovan udes u kojem je ucestvovalo 15 bolida. Redari su izasli na popriste koje je vise licilo na ratnu zonu nego na trkacku stazu i poceli da ukazuju pomoc vozacima.

Nazalost, Veldonu nije bilo pomoci - na mestu je stradao od masivnih povreda glave.

Link to comment
Share on other sites

1280px-Bundesarchiv_Bild_102-02915,_Berl

 

11. jul 1926, AVUS kraj Berlina, Rudi Karacola i mehanicar Ojgen Zalcer u svom Mercedesu Gran Pri 1924 proslavljaju pobedu na prvoj trci za VN Nemacke.

 

Da bi izbegli problem zbog nedostatka granpri masinerije (te godine je na VN Francuske startovalo samo tri bolida) organizatori su dopustili ucesce vozila raznih kategorija. U klasi D su bili sportski automobili kapaciteta 2 do 3 l, u klasi E 1,5 do 2 l i u klasi F do 1.5 l.

 

Trka je vozena po velikoj kisi i Karacola ciji bolid je spadao u E klasu je ovom pobedom zaradio nadimak "Regenmajster" iako se mora istaci da mu je na ruku isla cinjenica da je nekoliko glavnih favorita poispadalo tokom trke sto zbog kvarova sto zbog udesa.

 

Jedan od udesa koji je obelezio trku je zadesio Karacolingog timskog kolegu Adolfa Rozenbergera u 7. krugu. Navodno, zbog nekakvog kvara gasovi su poceli da ulaze u kokpit i Rozenberger se nagnuo na stranu da bi imao cist vazduh i tako pokusao da doveze bolid do boksa, ali je po mokroj stazi izgubio kontrolu i izleteo pokupivsi usput redarsku stanicu kraj staze. Dvojica redara su smrtno stradala, jos jedan kao i Rozenbergerov mehanicar su tesko povredjeni dok se on sam izvukao sa laksim povredama. Trka nije zaustavljena jer staza nije bila zaprecena a odmah pored su svakako bila ambulantna kola koja su intervenisala i prevezla unesrecene u bolnicu.

Na kraju trke (vozene na 20 krugova) Karacola je trijumfovao sa preko 3 min 15 s prednosti ispred drugoplasiranog Kristijana Rikena u NAG-u i bezmalo 6 minuta ispred treceplasiranog Vilija Klera u Alfa Romeu (oba D-klasa). Ukupno je 17 od 46 startera zavrsilo trku, poslednji je kroz cilj prosao Maks Velti sa 37 minuta zaostatka za Karacolom.

 

 

Trke na AVUSu su se nastavile ali VN Nemacke je ovde gostovala samo jos jednom, 1959. u sastavu kalendara za svetski sampionat kad je pobedio Toni Bruks.

 

 

Link to comment
Share on other sites

EjDzej Fojt u svojoj radionici radi na svom motoru za Indi 500. Jedini vozac koji je vozio bolid sopstvene konstrukcije (Fojt Kojot sasija) pogonjen motorom sopstvene kontrukcije (Fojt V8). EjDzej je 1977. u Kojot-Fojtu osvojio svoj cetvrti Indi 500.

 

1200x0.jpg

 

Foyt1977car.jpg

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Jedna zaista tuzna vest, napustio nas je Al Anser stariji, jedan od cetvorostrukih pobednika na Indi 500. Ove godine je "klub 4" dobio novog clana (Kastroneves se pridruzio Fojtu, Anseru i Mirsu) ali od danas on se vise nikada nece sastati u punom sastavu, bar ne na ovom svetu.

 

FPW15D28IMS-11864.jpg?w=1000&h=600&crop=

 

Al Unser, 1939-2021

 

 

 

aj-foyt-al-unser-rick-mears-he.jpg

 

Clan dinastije Ansera koja je ukupno odnela 9 pobeda na Indiju, Al Anser stariji je u svojoj Indikar karijeri pobedjivao 39 puta ukljucujuci pomenuta 4 na Indi 500 (1970, 1971, 1978, 1987) i uzeo 3 sampionske titule (1970, 1983, 1985) u karijeri koja je trajala os 1965 - 1993. Takodje ima dve pobede na Pajks Piku, jednoj od najprestiznijih brdskih trka na svetu ciju istoriju je obelezio njegov otac Luj.

 

Ranije ove godine izgubili smo njegovog brata Bobija trostrukog pobednika na Indiju.

Link to comment
Share on other sites

https://www.msn.com/en-ph/news/other/lotus-co-founder-hazel-chapman-dies/ar-AAROqN7

 

xxx-lotus-mark-i-1-.jpg

 

Umrla Hejzel Cepmen, Kolinova supruga s kojim je osnovala Lotus. Mnogo vise od "samo" supruge, Hejzel je aktivno ucestvovala u vodjenju kompanije, dizajnu i odrzavanju bolida a takodje se i takmicila u raznim kategorijama do nivoa F3. Kolin je za nju govorio da je kamen temeljac na kojem je izgradjen Lotus.

 

Imala je 94 godine.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...