Jump to content

Epska fantastika i SF ...


kalistenika u rutini

Recommended Posts

16 minutes ago, Squabbit said:

neko citao ovo?

DemonCycle1.jpeg

 

ja odusevljen bio kad sam citao, razmisljam da se podsetim

Meni je to krenulo tako vrhunski ali je progresivno postajalo sve gluplje i gluplje. Kraj je baš namerno ostavio prostor za neke buduće nastavke. Prva knjiga je moderni klasik, što se mene tiče tu je moglo da stane 😄

 

Prebrzo su postali dovoljno jaki da se bore sa demonima i posle toga je sve bilo isforsirano što se priče tiče. Sam svet je odlično pripremljen, magija je isto jako zanimljiva.

Edited by Nicklord
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Squabbit said:

Slazem se I je bas bas dobra inje se najvise secam, ovih kasnije slabje zato sam i mislio da se procitam opet. Kad se zapalim za neku knjigu ona plane bukvalno za dan-2

Guglao sam sad, piše novu trilogiju u tom svetu 15 godina nakon kraja glavne priče 😄

 

 

Ja sam sad čitao jednu jako zanimljivu knjigu koja sigurno nije za svakoga

The Library at Mount Char by Scott Hawkins iz 2016.

 

U suštini normalnu Amerikanku u nekoj biblioteci nju i društvo uči Otac o nekim misterioznim pojavama, posebnom načinu života i slično nakon čega on nestaje i oni sad moraju da krenu u borbu kako bi našli novog Boga 😄 Ne smem više da pišem jer će biti spoiler ali jako je zanimljiva knjiga. Mnogo zanimljivih likova gde bukvalno nisam uspeo da navijam ni za jednog jedinog, svi su užasni ljudi. Tj više nisu ni ljudi, svi su dehumanizovani. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hm....završio  Ilion/Olimp serijal. Šta znam, deluje mi da je moglo kvalitetnije da se sve to uradi, iako su ideje generalno jako zanimljive i nije mi žao uloženog truda i vremena.

 

Sledeći je Uplift serijal Dejvida Brina. To sam ranije nekad davno krenuo da čitam, ali nisam imao kompletirano pa sad imam nameru da završim. Prva i treća knjiga serijala  "Ponirač u Sunce" i "Rat uzdizanja" su standalone romani pa ću njih onako da preletim, čisto da se podsetim ( čitao sam ih ranije ). Druga knjiga ( Podizanje Zvezdane Plime ) je preludij za ono pravo

tzv Uplift trilogiju ( četvrta, peta i šesta knjiga..."Blistavi Sprud" "Obala beskraja" "Nebeski doseg" ) te ću njoj ipak detaljnije da se posvetim.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Svakako preporuka za Strugacke. :thumbsup:

Takođe za meni pored Piknika omiljeni roman, Teško je biti bog. Druge su mi se nažalost izmešale, davno sam ih čitala... mislim da sam najviše problema imala s njihovim romanom Puž golać na urvini.

Piknik mi se mnogo više dopao od Stalkera kojem je bio inspiracija. Ili sam možda očekivala da film bude sličniji knjizi pa sam se zato razočarala.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Eto...ponukan sa ovih par postova o Braći Strugacki odlučio sam da ponovo pročitam "Teško je biti Bog" i stvarno ne mogu da se otmem utisku koliko je to genijalno delo. Pogotovo iz ove naše današnje perspektive. 

Posle toga pročitao još i njihov  "Hotel kod poginulog alpiniste" ( to ranije nisam čitao ). Vrlo zanimljijv i lagani krimić kog tek sam rasplet na kraju žanrovski svrstava pod  SF.

 

@alcesta  Izgleda paradoksalno, ali izgleda da Golać na Urvini kod nas uopšte nije preveden kako treba, to je podatak na koji sam naišao na internetu relativno skoro. Prevedeno je otprilike pola. Knjiga bi trebalo da se sastoji od dva relativno nezavisna dela "Direktorat" i "Šuma". Izgleda da je kod nas preveden samo ovaj deo "Direktorat". U stvari postoji samo jedno, relativno skorije izdanje gde je prevedeno u celosti. Sve pre toga je prevod samo dela "Direktorat" , takav je i ovaj prevod u izdanju Kentaura koji imam elektronskim obliku.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, kalistenika u rutini said:

 

 

 

Vec duze vreme se kanim da krenem sa citanjem i izgleda da cu ovih dana napokon uhvatiti nekog vremena i baciti se na ovo.

Ja se kanim 25 - 30 godina da pocitam ovaj serijal i ne nalazim snage.

Par puta sam pocinjao, procitam 60 - 70 strana pa se smorim k'o les...

Ali, nikad ne reci nikad

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, kalistenika u rutini said:

Резултат слика за knjiga novog sunca

 

 

Vec duze vreme se kanim da krenem sa citanjem i izgleda da cu ovih dana napokon uhvatiti nekog vremena i baciti se na ovo.

 

Genijalno delo. Volf je jedan od najboljih PISACA koje sam ikada čitao, u bilo kom žanru. Poetika njegove proze bukvalno pleni svojom lepotom.

Edited by Laki21
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Yi Sun Shin said:

Takođe....To i onaj serijal od Donaldsona. Počinjao jedno tri puta i jedan i drugi. Pročitam po par glava i odustanem.

Procitao sam "Tomasa Kovenanta" i meni je bas legao. Prva tri dela su opet bolja od ostalih tri, ali veoma neobicno i, za mene, interesantno.

Link to comment
Share on other sites

On 7/3/2019 at 9:50 AM, Yi Sun Shin said:

Knjiga bi trebalo da se sastoji od dva relativno nezavisna dela "Direktorat" i "Šuma".

Ne sećam se više naziva delova knjige, ali znam da je bila priča da u našem izdanju fali poslednje poglavlje ili tako nešto. One smeđe knjige, sad ne znam je li to Kentaur ili Jugoslavija...

 

Što se Vulfa tiče, sva sreća što sam imala glavnu tetralogiju Novog sunca u jednoj knjizi i čitala sve zaredom, inače ne bih mogla da se izborim do kraja. Toliko detalja koje treba popamtiti a deluju nevažno i onda se odjednom pojave kao bitni par stotina strana kasnije. Jednostavno moraš ponekad da se vraćaš da proveriš šta ono bi tamo pre dve knjige... Nije baš da sam skroz uživala čitajući ali ima super delova, po meni se isplati. Urt Novog sunca uopšte nije neophodan nastavak, mislim da može sasvim i bez njega, ali se za živu glavu sad ne mogu setiti ama baš ničega iz te knjige, biće da nije ostavila neki utisak :classic_biggrin:

 

On 7/11/2019 at 8:03 PM, Yi Sun Shin said:

 

TIpičan P.K.D. Teško za ispratiti, ali ako mu daš šansu i uložiš vreme i trud, višestruko vrati. 

Meni je to možda i najjeziviji Dikov roman. Kao ono u košmarima kad se obični ljudi i stvari odjednom pretvaraju u nešto preteće...

Zanimljivo da je, koliko se sećam, roman nastao na osnovu priče The Days of Perky Pat, a kad se uporede nema baš prevelike sličnosti. Mada mi je i priča super, možda jedna od omiljenih. :thumbsup: Generalno uvek sam njegove priče više volela od romana, osim Ubika koji je apsolutno van konkurencije :classic_cool:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
On 10/16/2019 at 4:45 PM, Knipex said:

Laguna najavljuje za novembar Martinovu knjigu ‚‚Ledeni zmaj" koja se dešava u GoT svetu, ali je, po komentarima na goodreads dečija. Stotinak strana koliko videh. Nema baš sjajne komentare. Kupiću je svakako.

 

https://www.laguna.rs/n4508_knjiga_ledeni_zmaj_laguna.html

Nemoj,to je stara Martinova prica koja nema veze sa Pesmom leda i vatre a mozes je naci u knjizi Pesme snova(kompilacij starih Martinovih kratkih prica) i pored Ledenog zmaja mozes procitati jos dosta razlicitih prica(Majmunska terapija,Covek iz kuce mesa,Avanture Tafa itd).Stvarno je bezveze to sto Laguna radi,videli su da prolaze price iz got sveta pa da jos malo zarade,bas jadno od ozbiljne izdavacke kuce.Ako te interesuju price iz vesterosa kupi knjigu Vitez sadam kraljevsta(Dank i Jaje)to je kompilalija tri Martinove price koje prati viteza i njegovog stitonosu a trebalo bi da bude jos par delova.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Uti said:

Ako te interesuju price iz vesterosa kupi knjigu Vitez sadam kraljevsta(Dank i Jaje)to je kompilalija tri Martinove price koje prati viteza i njegovog stitonosu a trebalo bi da bude jos par delova.

Imam je. Pročitao sam je pre, otprilike, 3 godine.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...