Jump to content

Kafana u padoku


Hertzog

Recommended Posts

 
Ja sam zbog njega i dosao na B92 forum, jer je to nevidjen licemer i kad sam cuo da je tamo registrovao sam se samo da bih mogao da vidim sta ce reci o svojoj sramoti. Covek koji ne drzi svoju rec i obecanje, a pogotovo kad to ima i materijalnnu implikaciju ne treba da bude na slobidi a posebno ne na forumu!

Care to explain? [emoji33]
Ovo zvuči intrigantno... [emoji6]


Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 4_Webber said:

Cekaj, je l bila neka opklada u pitanju pa ti nije dao autić kada je izgubio? Da je lepo - nije, ali ne treba ni da ide u zatvor zbog toga 😄 

 

Bas to je u pitanju.

U mom sistemu vrednosti namerno fizicko povredjivanje koje za posledicu ima trajne fizicke posledice  je najveci zlocin, zatim sledi prevara (govorim o preljubi, ne o raznm hokus-pokus majstorima), a odmah potom kradja (a zatim idu ovi koji vaze za teske zlocine u siroj populaciji, od ubistva pa nadalje), a kad je nesto na vrhu liste onda zasluzuje zatvor, nebitno da li je ukradena zvaka ili Galenika, od toga sta je u pitanju zavisi samo koliko bi vremena trebao ostati tamo.

Link to comment
Share on other sites

Ako neko nije ma nevolju sa spavanjem, evo rešenja.

Bozzy sa YT snima fantastičan materijal u 3D Binaural tehnici zvuka i to mahom u Monci i na Muđelu.

Ako ste se ikad pitali kako je izgledao zvuk sa F1 vikenda u Monci dok su se vozili V10 i V8 poslušajte video i to OBVEZNO sa slušalicama.

Kroz cvrkut ptica čuje se ropac motora, krkljanje auspuha, poluosovine kako cvile i škripa kočnica.

Mene to relaksira i uspavljuje. Znam, nisam normalan.😀

Ipak moj omiljeni ASMR video je pun zvukova V10 od 5.2 litara u kombinaciji sa naknadnim sagorevanjem u izduvu prilikom šaltanja naniže i diskretnim zvukom kiše.

 

Edited by DASUBO
Zovite F odeljenje "Laze Lazarevića" 😂
Link to comment
Share on other sites

Koliko god se trudio ne mogu sebe da nateram da volim formulu E. Sve u redu, poštujem trud, tehniku pogotovo, umeće, ali ne vredi.

Razlog? Najbolje odslikava sledeći video i to na 3:05. 

Porsche RSR, oaza punokrvnog "auspuha" u današnjem motosportu, snimljena u Monci, na pravcu ispred varijante Askari, pored nadvožnjaka preko staze.

Inače to je mesto koje je ubedljivo najbolje za ljude koji vole zvuk trkačkih automobila.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sinoc uhvatih na sport klubu malo emisije "Racing files", bila je o Monci, tj trkama F1 u Monci i prevod me je toliko frapirao da je to neopisivo. Tako smo culi da su se pojavili bolidi sa "zemljanim efektom", imali smo tim "Brehbem", bas sa naglaskom na H, svetskog prvaka "Dejmonda Hila", zaista amaterski. Ocito je to citao neko ko nikad nije pogledao nijednu F1 trku.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, 4_Webber said:

Romantice, onda su to radili ona dvojica, Zivkovic i Erceg, koji prenose trke. Samo oni mogu da tako strucno izbriljiraju

 

Meni je već godinama neverovatno koliko mali progres u povećanju kvaliteta komentarisanja F1 trka ostvaruju.

Nije sporna ljubav prema sportu, vidi se da ljudi vole F1, ali mi se čini da se nedovoljno spremaju za vikend.

Za ljude kojima je to profesija, moralo bi to bolje. Nije da nema napretka, ali u okolnostima kada sama Liberty medija pruža obilje insight materijala, kada ima minimum 10 portala koji pokrivaju svaki milimetar F1 sveta, kada Niko Rozberg ima sve češće vrlo dobre analize čitavog vikenda teško da može biti opravdanja za previše opštih mesta u prenosima i ad hoc komentarisanja.

Na stranu potpuni izostanak kvalitetnog komentarisanja tehničke strane sporta. Mora pola interneta da zvoni da neki tim ima neku tehničku specifičnost da bi oni to uzgred i pomenuli. Ne valja to.

Dakle, "knjigu u šake", veliki broj sati od odvojiti u sredu i četvrtak, pa to dopunjavati u petak i subotu, da bi grand finale bilo u nedelju 

Na taj način će zaraditi respekt i najvećih hard core fanova F1. 

Eto, da budemo konstruktivni i malo im pomognemo, ako čitaju ovaj forum.

A trebalo bi da počnu da ga čitaju, kao nekada što su čitali onaj rahmetli naš forum.

 

Link to comment
Share on other sites

Pvi auto u kom sam se ikada vozio bio je dedin Trabant s kojim je ovaj dosao po mene i kevu u porodiliste (cale se jako obradovao sinu jedincu pa otisao u kafanu da casti drustvo i nije bio u stanju 😋). Deda je takodje bio i mehanicar za motore i bicikle tako da sam se od najranijih dana "trovao" mirisom dvotaktnih makina. Svoje prve vozacke korake sam napravio u Fici, po "letnjim putevima" u ataru, jos daleko pre nego sto sam i bio stasao za zvanicno polaganje voznje a sudbina je tako htela (da odem iz rodnog sela) da sam voznju polagao u istom onom Trabantu koji sam nasledio od dede kad je umro (to, i srebrni dzepni sat s kojim je sebi stopovao prolazna vremena jos dok se bavio moto-trkama, pre "onog" rata). Trabanta je kasnije uzeo cale pod svoje (nakon sto je dotukao Peglicu, vozeci je 20km bez ulja u motoru) pa mu je na kraju i dosao glave ali meni je ostao soft spot za taj auto - realno, gomila stajnjaka na tockovima, ali stajnjaka sa odredjenom dozom karaktera i sarma.

Meni je jedan od snova - ako ikada postanem bogat & materijalno obezbedjen u smislu da imam da sipam na besmislice i ne zalim posle zbog toga - da kupim negde Trabanta i da krenem da ga budzim - kao prvo, motor napolje, umesto njega najjaci dvotaktni sa nekog motocikla kojeg mogu da nadjem, novi menjac, zadnja vuca (nisam rekao da ce biti jednostavno). Novo ogibljenje na sva 4 coska, spustena sasija, siroke gume, disk kocnice. Svi plasticni paneli zamenjeni necim laksim (ugljenik ako sam bas bas bezobrazno bogat, fiberglas ako nisam), naravno siroki blatobrani, spliter spreda, spojler i difuzor pozadi, unutrasnjost minimalisticka oguljena ko u Ferari F40, samo dva sportska sedista napred, ful rol bar.

Pa da ga takvog isteram na Mosport da zajebavam ocvale frajere sa Mustanzima i Korvetama 😁

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Radoye said:

Pvi auto u kom sam se ikada vozio bio je dedin Trabant ...

.....

 Radoje, samo sto mi nisi stavio suzu u oko. Lajkov'o sam ti post, al' je to malo za broj lajkova koje sam hteo da ostavim. I, da ostavis takve stvari na "onoj" temi?

 

Ti si mi "spiritual brother". Jerbo, "moj" prvi auto je Fiat Topolino iz 1939. a moj pokojni cale ga je vozio 1959. kad sam rodjen. I vec nekoliko godina, a pricao sam ozbiljno o tome i sa mladjim bratom koji taj auto ne pamti ali jeste auto-moto budala kao i cale i ja, san mi je da nadjem krs od takvog Topolina pa da ga sredim. Da se izvana nista neobicno ne vidi sem mozda sirine guma. Ali da ubacimo pristojnu noviju masinu i menjac. A tapecirung i ostalo da sredimo bas kao sto je bio kad ga je cale imao.

Link to comment
Share on other sites

Ma ovo sto sam se ja istripovao bi bilo veoma ocigledno budzeno, ali bi bilo nesto skoro potpuno nepoznato ovim severnoamerikancima, malo, prakticno pola Mustanga, Challengera ili Camara, lagano k'o pero, dva jaca momka da ga dignu i ponesu. Pa jos dvotaktno i dimi k'o ludo. A ide ko zver. Ne bi jadni znali sta ih je strefilo! 😁

Edited by Radoye
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...