Jump to content

IndyCar sezona 2019


Borko

Recommended Posts

  • Borko pinned this topic

Dobar slagvort za novi pocetak je to sto se ovaj prelazak na novi forum desava bas pred pocetak Meseca Maja. Prvo imamo trku za VN Indijanapolisa na granpri konfiguraciji staze 11. maja, a zatim pocinju treninzi za Indi 500.

U medjuvremenu, ovo je novost:

 

 

Link to comment
Share on other sites

- potvrdjeno 36 bolida za ovogodisnji Indi. Ceka se zvanicna potvrda za dva vozaca, Junkos #32 (verovatno Kajl Kajzer) i SPM #77 (verovatno Oriol Servija). To znaci da ce trojica otpasti u kvalifikacijama.

 

Kasnije cu opsirnije, posle trke za VN Indijanapolisa (11. maj)

Link to comment
Share on other sites

2019_I500_ThisIsMay_01_1600x800.jpg?mw=1

 

Konacno stize i Mesec Maj a sve pocinje trkom na Granpri konfiguraciji staze u Indijanapolisu sledece subote, 11. maja.

 

1280px-Indianapolis_IndycarGP.svg.png

 

Staza je u odnosu na vreme kada je ovde vozena VN Sad pretrpela znacajne izmene, delom sada prati trasu za Moto GP (koristi sikanu umesto izlaska u krivinu 1 ovalne konfiguracije kao zadnje krivine na stazi) a svi se slazu da ovako ona ima bolji ritam i pruza bolje trkanje. 14 krivina, duzina kruga 3925 m, duzina trke 90 krugova (otprilike 220 milja / 353 km).

 

Na dosadasnjih 5 trka cetiri puta pobedjivao je tim Penski-Sevrolet, tri puta Vil Pauer i jednom Simon Pazeno, a preostala pobeda pripala je ponovo Pazenou ali u vreme kad je vozio za SPM-Hondu.

Satnica vikenda: https://digbza2f4g9qo.cloudfront.net/-/media/Files/2019/IndyCar/05-IGP/indycar-weekendschedule.pdf?vs=1&d=20190503T150052Z
 

Sto se tice startne liste ona jos nije zvanicno objavljena ali ocekujemo da cemo pored standardnih 21-22 bolida koji startuju svaku trku ovde videti i neke od onih ciji fokus je pre svega Indi 500 i koji ne voze kompletan program za cifru od 25-26 na startu trke. Cim budem imao tacan spisak stavljam ga ovde.

Link to comment
Share on other sites

Danas su kvalifikacije za VN Indijanapolisa, pocinje u 16:30 po lokalnom vremenu (22:30 po srednjeevropskom) i traje do 18:00. To se taman poklapa sa mojim povratkom kuci s posla, ako budem imao srece da uhvatim zadnje dve grupe ili makar samo zadnju... 😐

 

Trka je na programu sutra (subota), start je u 15:40 po lokalnom.

Link to comment
Share on other sites

Uh odlicna bese trka, Pazeno dobio i izjednacio u pobedama ovde sa Pauerom 3:3. Takticki komplikovana trka gde su svi cekali kisu i gde se polovina kockala na rani pitstop a polovina na ostati sto duze napolju. Dugo je izgledalo da je prva grupa (koji su krenuli sa zacelja i nisu imali sta da izgube rizicnom taktikom) gde je bio Njugarden izvukla premiju ali ipak se ispostavilo da su Dikson, Harvi, Dzons i Rozenkvist koji su startovali sa cela bolje bacali kockice. I kad je vec izgledalo da je sve reseno, poceo je pljusak koji je dodatno zakomplikovao stvari. Tu su profitirali Lajst i narocito Pazeno koji su krenuli na kisnim gumama da nizu sve redom - davno nisam video ovakvu dominantnu predstavu na kisi kao sto je Pazeno odradio, po sekund - sekund ipo brzi po krugu, obilazio po petoricu u nezadrzivom pohodu ka vrhu, da bi krug pre kraja pretekao i Diksona za pobedu.

 

Trku karijere izvezao je i Dzek Harvi koji je pre ove sezone najbolji rezultat imao jedno 14. mesto, ove godine vozi kao preporedjen i celu trku je bio medju vodecima na kraju zavrsivsi kao treci. Rozenkvist koji je startovao sa pola je prvu poziciju izgubio vec nakon prve runde pitstopova i nakon toga je samo nastavio da tone u poretku, dok je drugi Svedjanin F1 izbeglica Erikson rano krenuo da proverava tvrdocu zidova oko IMS. Na samom startu trke Rosi je bio eliminisan kad je na njega sledja naleteo novi Red Bul junior O'Vord, takodje je i Herta nastradao u cukanju sa Hanter-Rejom.

 

Rezultati: https://racerdigital.files.wordpress.com/2019/05/indycar-race-results.pdf

Link to comment
Share on other sites

Danas i sutra u Indijanapolisu ce se raditi na rekonfiguraciji staze za glavni dogadjaj Meseca Maja - 103. trku za 500 milja Indijanapolisa.

 

2019Indianapolis500logo.png

Nema potrebe pisati o znacaju koji ova trka ima u istoriji automobilskog trkanja i koliko prestiz ona danas nosi. Deo nezvanicne "triple krune" auto-moto sporta (Monako, Indi, Leman) i jedna od 5-6 najbitnijih trka na kalendaru svake godine (pored tri navedene, tu su i Dejtona 500, Bathurst 1000 i po vasoj volji birajte hocete li ovom drustvu dodati F1 Moncu ili Spa, 24h Dejtone, 24h Nirburgringa ili Makao). Trka koja je veca i od samog sampionata ciji je sastavni deo, sa svojim jedinstvenim tradicijama i pravilima, i overena ulaznica za status besmrtne legende za onog od odabrana 33 koji nakon 200 krugova i vise od 800 kilometara voznje prosecnom brzinom po krugu od preko 370 km/h prvi prodje kroz cilj. Sa druge strane medalje, listi pobednika protivteg daje lista onih koji su u pokusaju da osvoje Indi zrtvovali sve.

 

Kao sto znamo, staza u Indijanapolisu je dugacka 2,5 milje / 4023 m, ima cetiri krivine od 90 stepeni nagnute pod uglom od 9 stepeni, dva dugacka pravca od po 1 km i dva kratka od po 200 m. Formalno, dizajn je simetrican pravougaoni sa identicnim krivinama ali u praksi postoje male razlike u geometriji svake od krivina (kraj staze sa krivinama 1 i 2 je nekoliko cm nizi od onog sa 3 i 4; jedan od dva kilometarska pravca je za par cm kraci) koje na oko ne deluju znacajno ali pri brzinama koje na kraju dugih pravaca dostizu i 390 km/h i kad se svemu doda vetar svaka krivina "vozi" drugacije. Naravno, vetar ima tu nezgodnu osobinu da ne duva uvek iz istog pravca istim intenzitetom, staza evoluira sto se vise vozi po njoj, a i bolidi su "ziva" stvar i menjaju se tokom celog trajanja trke, cak i ako zanemarimo uticaj turbulencija ostalih bolida na stazi. Sve u svemu, ovo znaci da vozaci ovde bas momacki odrade posao i posteno zarade svoj lebac.

 

Ove godine je za trku prijavljeno 36 bolida, sto znaci da ce tri otpasti u kvalifikacijama. Listu prijavljenih ucesnika pronacicete ovde:

 

https://digbza2f4g9qo.cloudfront.net/-/media/Files/2019/IndyCar/06-500/indycar-entrylist-V1.pdf?vs=1&d=20190430T213745Z

 

(u medjuvremenu, zvanicno je potvrdjen Kajl Kajzer u Junkosovom bolidu #32, i nezvanicno Oriol Servija u SPM #77)

Ja cu kako Mesec Maj bude tekao da postujem pregled svih vozaca i timova, za sada ovoliko.

 

Trka je na programu 26. maja sa startom u 11 prepodne po lokalnom vremenu!

Link to comment
Share on other sites

O aerodinamickim promenama paketa za superspidveje. Posto su prosle godine bolidi imali problema sa podupravljanjem zbog cega su trke na superovalima vise licile na voznju u koloni nego na trku u pravom smislu, ove godine su dodate jos neke opcije za setap prednjeg krila:

 


 

Link to comment
Share on other sites

- Slobodni treninzi za Indi nisu jos ni poceli a vec preti opasnost da ostanemo bez jednog od prijavljenih timova - naime, Junkos bolid #32 u kome je trebalo da vozi Kajl Kajzer ostao je bez dva glavna sponzora i pitanje je da li ce tim naci nacina da zatvori finansijsku konstrukciju. Bolid je inace spreman ali cisto troskovi potrosnog materijala za Indi plus rezervni delovi, plate za mehanicare i ostalo osoblje tima su u rangu 2,5 - 3 miliona dolara...

Link to comment
Share on other sites

Danas pocinju slobodni treninzi za Indi 500, a program je sledeci:

 

- Od 11 do 1 voze "veterani" koji imaju polozen ruki ispit.

- Od 1 do 3 je vreme rezervisano za rukije i za vozace kojima treba refreser, polazu se ruki ispiti.

- Od 3 do 6 je otvorena staza za sve.

 

Ruki ispit se sastoji od voznje odredjenog broja krugova konstantnom zadatom brzinom, ima tri faze svaka brza od prethodne, gde se posmatraju putanje koje neiskusni vozaci voze po stazi da bi se ocenilo da li su kompetentni da ucestvuju u trci. Ako slucajno danas vrene ne bude dozvolilo da svi izvezu ruki ispit pronaci ce se novi termin kasnije.

 

Treninzi se voze i sutra, prekosutra i u petak ("brzi petak", motori se bustuju za kvalifikacije i setap ide u ekstreme). U subotu je prvi dan kvalifikacija u kojem se fiksiraju pozicije od 10-30 i kvalifikuje se za top 9. U nedelju je drugi dan kvalifikacija gde se prvo popunjava poslednji red (pozicije 31-33) i gde cemo saznati ko ce od prijavljenih 36 (ili 35?) da otpadne, a potom se najbrzih 9 od subote kvalifikuje za pol.

 

U ponedeljak stazu preuzimaju Lajt bolidi a Indikar ima jedan dvosatni FP tokom kojeg se setap vraca na onaj za trku. Lajtovi se za svoju trku kvalifikuju u cetvrtak a u petak je poslednji Indikar trening (sat ipo), Lajt trka i Indikar takmicenje za najbrzi pitstop.

 

U nedelju 26. maja je trka.

https://digbza2f4g9qo.cloudfront.net/-/media/Files/2019/IndyCar/06-500/indycar-weekendschedule.pdf?vs=1&d=20190513T200508Z

Link to comment
Share on other sites

Prvi dan testiranja jos nije gotov a mi smo vremenima vec brzi od svega sto je prosle godine vozeno sa bustom za trku (dakle ne "brzi petak" i kvalifikacije). Trenutno je najbrzi Karpenter ispred Kastronevesa, Herte, Bordea i Rosija. Prva dvojica Sevrolet. Samo 5 Sevija u top 15.

Link to comment
Share on other sites

  • Radoye unpinned this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...