Jump to content

Kafana pod obručima


Kronostime

Recommended Posts

9 minutes ago, BattleBender said:

Sve se može uz dobar i pametan režim treniranja, a da čovek van toga ne siluje sebe nekakvim ekstremnim ustručavanjima.

 

A u današnjoj epizodi otkrivanja rupe na saksiji, ladies and gentlemen... BB! 😁 

 

Lepo je i korisno sve to. Svi ti fitness goals. Mada, moram da ti kažem, da mi je bilo smešno (pogotovo u tom tvom kontekstu) onda kad si prepričavao raspadanje od ruske vakcine. Tebi od svih to da zapadne. Nekako mi došlo, i sad ja otkrivam rupu na saksiji: Da je fitness sekundaran i daleko lakše dostižan u odnosu na dobro zdravlje. Za pušenje isto, teško je nekog shvatiti ozbiljno kad se zapriča o fitnesu, zdravlju, ishrani itd, a da je pušač. Podsetio si me na jednog lika iz moje teretane, čovek nema šta ne može da uradi sa tegovima i na strunjači, zgibovi sklekovi koliko god hoćeš ponavljanja, dobar/izdržljiv je i u trčanju i plivanju - Ali bolestan svaka dva meseca, tja. Koliko njegovo cuganje&pljuganje ima tu udela nemoguće je reći, ali svakako ima. Virus sezonski ili virus vansezonski, uvek ga dohvati i onda je tipično van stroja nedelju-dve, a nekad ne može da se vrati u normalu ceo mesec.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Ne sam Safete said:

Odgledao svega 5-6-7 podcastova sve o košarci, sad nisam pametan da li da se sramim ili ponosim zbog toga.

 

treba da se sramiš što gledaš, umesto da slušaš  : i

 

ja toplo preporučujem "the rewatchables" bill simmonsa & verne posade. trip down the memory lane filmova koje smo voleli, sa nekim opasnim biserima u smislu diskusije, kao npr rocky IV

Link to comment
Share on other sites

@BattleBender

 

A kako se osećaš mentalno? Verujem da i to ima mnogo udela, kao i kod krvnog pritiska uostalom. Nestvarno je šta može glava da uradi sa pritiskom, i pozitivno i negativno. Nema te soli koja može to.

 

@Marko

 

U pravu si. Što se tiče kačenja raznih virusa i slično, sve više primera vidim gde stil života izgleda i nema toliko veze sa tim.

Edited by MilošVB
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, MilošVB said:

@BattleBender

 

A kako se osećaš mentalno? Verujem da i to ima mnogo udela, kao i kod krvnog pritiska uostalom. Nestvarno je šta može glava da uradi sa pritiskom, i pozitivno i negativno. Nema te soli koja može to.

 

 

Hm, uznemirenost i nekakva nelagoda se više akutno i momentalno preslikavaju na srčanu frekvencu (HR). Naravno u situacijama ozbiljne panike, anksioznosti i depresije, to moze da bude sveprisutnija stvar.
"Glava" se preslikava tu dosta na HRV (heart rate variability), koji dodje kao neki tracking method za praćenje stresa i stanja well-being-a.
Na projektu na kojem radimo, smo počeli da pratimo taj HRV/stress, ali da budem iskren, nemam mnogo znanja o metrici tog  parametra, niti kako bi trebalo da izgledaju uporedni modeli. Niti iskustva o dinamici toga.
Sa druge strane Heart Rate znam bolje nego svoj dlan. 
Relativno skoro sam napravio trening drugaru, prognozirao sam mu potrosnju kalorija, i promasio je za 10-15 na nivou celog treninga. Inace potrosnja kalorija na treninzima se krece od 8-15 po minutu (u zavisnosti od tipa treninga).
Tacno sam mu reko u +- 5,6 bpm sta ce da mu se desava tokom koje vezbe. Naravno pre toga sam mu merio puls na 2 treninga.


E sad, kako se stvarno osećam, ta GLAVA, pa recimo da nisam u kurcu, ali imam hronični umor, tu mislim psihički. Godinu dana nisam uzeo odmor, u poslednjih 26 meseci, sam imao jedan legit vacation, trebalo bi da idem sledece nedelje. Pocinjem da pratim last minute ponude. Imam blagu zasićenost svakodnevnog overwhelming-a na poslu, mada to moze da bude i deo umora. Umoran sam od tog contextual switch-a, a takav mi je posao. Radi mi se malo sad operativa, nešto što neće da bude lako, ali da ne moram da vršim nikakve procene prioriteta, da ne moram da razmišljam ništa dugoročno, strateški, da ne moram mnogo da imam interakciju sa ljudima (jer sad imam i eskterno i interno, i sa klijentima&partnerima, ali i sa kolegama). Ne razmišlja mi se o tananim osećanjima developer-a, ne hendluje mi se šta za njih ima smisla, a šta za klijente... U ovoj godini sam bio na tone posl. puteva, toliko mi je bilo dosta toga, da sam im rekao da avgusta ne mogu da idem nigde. 
Isto, imam blagi osećaj da me malo uhvatila zona komfora, zbog čega nisam presrećan. I kao ponavljam sebi, ajde dolazi polako jesen i zima, period za knowledge acquisition, da se budze skill-ovi. 
Potreban mi je taj period self-judge-ovanja kako sam glup i kako moram da naučim još mnoge stvari. Da budem najiskreniji, i mesec, 2 pre nego sam se vratio treniranju, sam bio u momentumu da nisam sticao neke hard skills što se tiče posla.



U celoj priči, treniranje me iskreno drži da budem staložen, ok, da ne budem nervozan.  🙂 Stvara mi neku rutinu, strukturu.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MilošVB said:

 

 

@Marko

 

U pravu si. Što se tiče kačenja raznih virusa i slično, sve više primera vidim gde stil života izgleda i nema toliko veze sa tim.

 

Ima veze stil života naravno, ali je i pitanje koliko je koga pogledao bog/majka priroda sa zdravljem. Neko siroma najebe sam od sebe ili zbog smešnih stvari, a neki uništavaju organizam ceo život i dožive lepe godine. Ovi što puše 50, 60g su još i relativno redovna pojava. Znam za slučaj jednog narkomana (kažu počeo krajem '70-ih), i poslednje što sam čuo za njega pre 10-ak god, je da je bio još živ, ne znam danas, ali me ne bi čudilo da je još tu. Virusi su baš strah i trepet jednom, a drugom ništa, non-factor. Ja sam nasledio od keve polensku alergiju, koju lagano držim pod kontrolom. A za sve ostalo što se tiče imuniteta, mogu da kucnem u drvo (u XXI veku zbog viroze sam morao dvaput kod lekara, prvi put regularna infekcija gornjih disajnih puteva, 10-ak dana, a drugi put bilo zato što se nisam treznio nedelju dana, jeo šta stignem, a vodu zamenio rakijom, sve u svemu, volim da se pohvalim kako sam mnogo više vremena i para potrošio na sportskog nego na lekara opšte prakse). 

 

2 hours ago, Referent said:

Been there done that

 

Good to know. Ali, da li si puštao 2 way at the same time? Ja jesam: Nekoliko puta sam sedeo na wc šolji sa glavom u lavoru. Hvala bogu, nowadays kontrolišem se sa konzumacijom da se ne ponovi.

 

Edited by Marko
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Marko said:

 

 

 

 

Good to know. Ali, da li si puštao 2 way at the same time? Ja jesam: Nekoliko puta sam sedeo na wc šolji sa glavom u lavoru. Hvala bogu, nowadays kontrolišem se sa konzumacijom da se ne ponovi.

 

Ако добро бројим, 3 пута. Само што сам два пута сконтао тек ујутру шта ми се десило.

 

Имам две врсте пијанства, маратонско и тинејџерско. Када је маратон, онда циркам полако, само једну врсту пића, евентуално два, једем. Када је тин варијанта, то се зна, пије се жестина и пиво, не једе се ништа и обавезно се заврши контузијом. Иначе, могу да се похвалим да сам само три пута имао мамурлук у животу, а пило се баш баш.  Сад попијем чашу пива или мало вина понекад после ручка, постао сам п... Пензионер. 

Деца ме начисто променила.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...