Jump to content

Kafana pod obručima


Kronostime

Recommended Posts

5 hours ago, Marko said:

Jean-Léon Gérôme, (1824-1904), nekoliko meni omiljenih radova

 

 

  Reveal hidden contents

spacer.png

 

  Reveal hidden contents

spacer.png

 

  Reveal hidden contents

spacer.png

 

  Reveal hidden contents

spacer.png

 

  Reveal hidden contents

spacer.png

 

  Reveal hidden contents

spacer.png

 

 

Pre svega mi boje zapadaju za oko.
Vau.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, uvrnuto said:

 

Pre svega mi boje zapadaju za oko.
Vau.

 

Slikari Akademizma su naravno morali ovladati ne samo koloritom, nego i formom, kompozicijom itd, jer su zadati ciljevi bili kompleksni, zahtevni u svakom smislu. To se podrazumevalo. I ne može, ne bi trebalo biti drugačije, pogotovo kad se radi o istorijskim temama. U svojim ranim godinama, prolazili su strašnu konkurenciju, selekcija je bila rigorozna za stažiranje kod već afirmisanih majstora slikarstva, pa zanat i tehnička obučenost nikad nisu bili dovođeni u pitanje. Na prvoj slici, koja je naslikana nekih 200 god nakon događaja, neki manji umetnik bi smanjio doživljaj - Louis XIV i Condé bi bili prikazani u nekom intimnijem susretu, ili bi slika bila sa daleko manje likova i detalja, a ne kao grandiozni, trijumfalni doček u Versaillesu, sa sve dvorjanima, gardom, zaplenjenim zastavama oko stepenica, umetnički detaljima dvorca itd. Mala digresija: Ono što me nasmejalo inače je, kad sam tražio razne umetnike u Općoj Enciklopediji, (Zagreb, '70-ih), koliko njih izostaje, ili im se posveti jedna do dve rečenice. Ali zato kad se radi o raznim narodnim herojima i herojčićima, funkcionerima i podobnim imenima - Spašavaj se ko može, da ne poveruje čovek da se ono zvalo opštom enciklopedijom. Ja nisam mogao da dođem sebi kad sam prvi put tražio neka imena, čak i sa očekivanjima da je objektivnost skroz u drugom planu. Znao sam da je ideološki pristup sveprisutan, zbog toga kada su tomovi izašli, ali opet, ono je za nevericu. Konkretno, ovaj slikar ima dve rečenice i jednu sliku u prilogu. 

Edited by Marko
  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, We lose every week said:

Sjajna umetnička dela.

 

U XIX veku sve umetnosti su manje više sjajne. Zapravo, jako puno ljudi će reći da ne može da se nagleda umetnosti stvorene u godinama, ajd' grubo određeno, 1500-1900. Ko zna koliko je umetnika zaboravljeno, što zato što su bili u senci nekog boljeg/poznatijeg, što zato što neko nije jače kopao/dela nisu sačuvana. Naravno da je Akademizam lako kritikovati, to je zicer, jer je opšte poznato koliko su idealizam, klišei prisutni, i to ne samo kod slika sa istorijskim i mitološkim motivima. E, ali opet, imajući u vidu ne samo umetničku vrednost, nego i koji su se sve slikari Romantizma, Realizma i Impresionizma učili kod akademskih majstora, baš i nema mesta oštrijoj, ja bih rekao i bilo kakvoj kritici. Mrzelo me da linkujem još od ovog, samo svoje najomiljenije sam okačio, pa evo https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Léon_Gérôme , dosta slika ima. Vidi se koliko je značio za Orijentalizam, plus ove "Istine", koje su nešto posebno, za kraj opusa.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Joseph Capriati has been hospitalised after being stabbed by his father. 

The 33-year-old DJ was reportedly stabbed in the chest with a kitchen knife following an argument with his father on Friday night (8th January). He is currently being treated in Sant'Anna e San Sebastiano Hospital, Caserta. His injuries are believed to be serious. Capriati’s father, 61, has been arrested for attempted murder. 

The Italian DJ, who normally lives in Spain, has been living with his family in Caserta during the pandemic.

 

:classic_ninja:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...